Komisař EU pro lidská práva:

Nestigmatizujte Romy

15. 9. 2010

tisková zpráva

Štrasburk 15. září 2010 - Repatriace romských občanů Evropské unie je nyní v několika evropských zemích běžnou věcí, konstatoval Komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg.

Razie proti kriminalitě, prováděné ve Francii, se specificky zaměřují proti Romům z Rumunska a z Bulharska. A Francie není sama. Itálie například zatkla a deportovala běhm posledních několika let podstatný počet rumunských Romů. Romové jsou také v poslední době navraceni do země svého původu z Dánska a ze Švédska.

Mezinárodní měnový fond varuje:

Evropa a Amerika čelí "sociální explozi"

15. 9. 2010

Amerika a Evropa čelí nejhorší krizi zaměstnanosti od třicátých let a riskují "explozi sociálních nepokojů", pokud nebudou jednat velmi opatrně, varuje Mezinárodní měnový fond.

Trh pracovních příležitostí je ve vážné krizi. Velká recese vytvořila pustinu nezaměstnanosti," konstatoval šéf MMF Dominique Strauss-Kahn na summitu o zaměstnanosti v Oslo, které se spoluúčastnila i Mezinárodní federace práce.

Strauss-Kahn se domnívá, že se svět k recesi nevrátí, ale zdůrazňuje, že svět dosud neunikl hlubší sociální krizi. Varoval, že by bylo vážným omylem se domnívat, že je Západ v bezpečí poté, co se dostal loni tak blízko na pokraj propasti. "Nejsme v bezpečí," zdůraznil.

Ze společné analýzy MMF a Světové organizace práce vyplývá, že od krize zmizelo 30 milionů pracovních příležitostí a tři čtvrtiny z nich v bohatších ekonomikách. Globální nezaměstnanost dosáhla 210 milionů lidí. "Velká recese zanechala těžké rány. Vysoká a dlouhotrvající nezaměstnanost představuje riziko stabilitě existujících demokracií," řekl.

"Plout s davem" do lágru

15. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Dovolil jsem si dost. Českému měšťákovi zpochybnit jeho pelešný klid a upozornit ho, že i jemu se může stát, že jej postihne xenofobně populistický protofašismus, okupující komunální programy ČSSD. V Mostě s "většinovým" heslem "Jeden stát, jedna pravidla!" ne nepodobným programu NSDAP. "Myslím, že heslo nevybočuje z billboardů, které mají jiné standardní politické strany." konstatoval zastupující předseda Sobotka.

Jsme znepokojeni islamofobií českého prezidenta Klause

15. 9. 2010

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad výroky prezidenta České republiky Václava Klause pronesenými během jeho návštěvy Nové Říše na Vysočině.

Jsme velice znepokojeni a zklamáni z projevu našeho prezidenta, v němž prezident osobně vyjádřil podporu snahám o diskriminaci českých muslimů. Jeho slova, že "není přívržencem budování muslimských chrámů v Česku", v nás vyvolávají obavu z podpory islamofobie z nejvyšších míst naší politické reprezentace. Jako občané věrní ústavě České republiky máme obavu, aby veřejná podpora prezidenta Václava Klause snahám o zabránění výstavby kulturních center českých muslimů nevedla k jejich pozdější diskriminaci i v dalších oblastech života.

Payatas, Filipíny

Mrchožrouti z Filipín

15. 9. 2010

V roce 2008 dvě studentky druhého ročníku obchodní akademie Břeclav Markéta Strýčková a Nikola Ziaťková zpracovaly šedesátistránkovou zprávu, zabývající se problémy slumů ve světě. Inspirací pro ni byla kniha Mike Davise Planet of slums a práce se dostala do ústředního kola. Studentky tak protestovaly proti nespravedlnosti současného světa, píše redakci BL jejich pedagog Mgr. Alois Michálek. Určitě je ani ve snu nenapadlo, že i u nás se objeví výzva: Protestujme proti plánovanému přesunu bezdomovců k spalovně, či skládce odpadů.

Manila, Filipíny.

Payatas, největší slum v Manile s 35 000 domácnostmi, sídlícími v podstatě kolem hory odpadu, tvořeného místní skládkou, se stal smutným symbolem chudoby a bydlení na Filipínách. Znečištění, nemoci a fyzické ohrožení, které je zde každodenní skutečností, z něj dělá jeden z nejriskantnějších míst pro život v Manile. Pro tisíce žen, mužů a dětí, kteří zde živoří, se jejich život skládá ze sběru a prodeje toho, co najdou v odpadu – třeba plastových a počítačových dílů. Je toto prostředí „záchranným lanem“? Jestliže ano, tak jak funguje? V roce 1993 tyto rodiny začaly organizovat asociace metařů v Payatas a zaměřili se na kolektivní řešení svých problémů. Jejich problémy se týkají vlastnictví pozemku, bydlení, zajištění potravy a zdraví. Jistě byli spokojení s tím, jak svůj osud berou do vlastních rukou. Jak naivní představa.

Fenomén Masaryk

15. 9. 2010 / Miloš Dokulil

1. Stručná vizitka

V poslední čtvrtině života prvního prezidenta ČSR vesměs sugestivně prezentované iniciály "TGM" již měly dva nestejně vnímané díly souvisící s působením jejich nositele. Tím že se narodil již v polovině 19. století, nutně patří do nám již zcela nepochopitelného času. Jeho otec byl slovenského původu, zaměstnáním panský kočí; a matka měla rodinné zázemí německé. Sám Tomáš Masaryk teprve jako gymnazista v navenek německo-českém Brně se stává vědomě Čechem. Od samého počátku svého působení v Praze jako univerzitní profesor na nově zřízené české univerzitě je kulturně-politicky nepřehlédnutelně činný.

Jak snadno a rychle zakoupit letadlovou loď

15. 9. 2010

Pentagon si pomalu získává reputaci výrobou komicky zašmodrchaných powerpointových prezentací, které popírají samotný smysl média - nemluvě o rozumu a příčetnosti. Nejprve to bylo neuvěřitelné "vysvětlení" afghánského konfliktu - a nyní "názorný" obrázek zachycující akviziční proces, který má personál naučit správně nakupovat tanky a letadlové lodě (viz níže). Vypadá to dost jednoduše. Máte nějaké otázky?

Pokud se domníváte, že dvojrozměrný obrázek zde je poněkud příliš složitý, nepochopili jste věc ještě ani z poloviny. Ke skutečnému porozumění akvizičnímu procesu, jenž zahrnuje mnohem, mnohem více podprocesů, než kolik je jich zde zachyceno, byste potřebovali přejít do další roviny...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Víkendy se šéfy trávit nemusíme

15. 9. 2010 / Tomáš Stýblo

Chci reagovat na článek Vojtěcha Merunky, ve kterém je rozebíráno chováni pražské rádoby buržoazie. Vzhledem k tomu, že k této sociální skupině sám patřím a deset let jsem pracoval na podobném místě, jake pan Meruňka zmiňuje, chci protestovat proti některým zobecněním v tomto článku. Pan Merunka to s námi otroky asi "myslí dobře", ale jeho přístup k problému může situaci jen zhoršit.

Zaprvé - víkendy se šéfy, různé "team-buildingy", ožíračky v hospodách, "fotbálek"a házení si nafukovacím míčem se šéfem, účast na striptýzech a další podobné způsoby, jak ničit nezávislost a sebeúctu "lidských zdrojů", skutečně patří k tomu, s čím se elitní pražský zaměstnanec ve svém životě setká.

Ale lze se bránit. Například já osobně jsem se za celých deset let svého zaměstnaneckého poměru nezúčastnil ani jednoho firemního večírku, neabsolvoval ani jedno mimopracovní setkání se šéfem, a nebyl nucen k účasti na žádném team-buildingu.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

14. 9. 2010

Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po dvaceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát.

35 mm film byl nedávno zdigitalizován a ZDE je k dispozici několik ukázek, které přednostně zpřístupňujeme čtenářům Britských listů

Film vyjde v blízké budoucnosti na DVD.

Enjoy!

"Ra: pouť slunečního boha" ZDE

MFD: Ať s námi svět komunikuje česky, chtějí piloti malých letadel. Vadí jim angličtina

15. 9. 2010

Část českých pilotů se bouří proti angličtině, ve které komunikuje celý letecký svět. Po Evropském úřadu pro bezpečnost civilního letectví (EASA) požadují, aby vydával své příkazy i v češtině. Náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal přiznává poměrně velký tlak českého aeroklubu, aby se letecká Evropa bavila s Čechy výhradně česky.

Podrobnosti MFD

An English version of this article is in CLICK HERE

Kocáb školil Jocha

15. 9. 2010 / Petr Jánský

Otázkách V. Moravce 5. září se sešli Michael Kocáb, zmocněnec vlády pro lidská práva a Roman Joch, poradce premiéra Nečase. Bylo dobrým politickým tahem Kocába, že se s Jochem sešel na obrazovce. Joch totiž Kocába veřejně pomlouval a Kocáb mohl snadno takové setkání odmítnout.

Před kamerami neměl Joch tmavé brýle a nevypadal jako frajer Luke, připomínal spíše studenta u maturitní zkoušky. Nevedl silné řečí a necitoval Marxe, mluvil jak když másla ukrajuje. Co bylo dříve u Jocha jasné NE, dnes doporučuje zvážit a odhaduje.

Klidný Kocáb řekl, že od ustavení nové vlády se s jeho úřadem nikdo nebavil a že se rád ve středu s Jochem na úřadě setká. Na funkci netrvá, jen by jí rád někomu předal, neboť cítí odpovědnost za agendu úřadu. Rozhodne se, zda odejde sám, nebo se dá odvolat vládou.

Výprodej pravdolásky, aneb Když je miluje, není co řešit

15. 9. 2010 / Karel Dolejší

Havlovo jméno evokuje lidská práva. Z toho by se logicky, leč naivně soudilo, že se dotyčný bere za spolky jako B'Tselem, pokud úsilí těch propalestinských považuje za jednostranné. Jenomže to neznáte Hadimršku: Cílem aktivistů, k nimž se Havel připojí, je naopak "čelit zpochybňování legitimity státu Izrael".

Skuteční obránci lidských práv se zajímají o lidi, jejichž práva jsou porušována - nikoliv primárně o jejich rasu či politické přesvědčení. Málo pozornosti věnují tomu, zda se o nich říká, že "zpochybňují legitimitu" - a jako zastánci univerzality se už vůbec nestarají, kdo nebo co dle "osvícených" podpírá Dagonův chrám kultury a oddechu, jenž se třese...

Zapomeňme však na práva - ve hře je Havlův klenot v pokladnici světového vědění, heslo "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". Jenže kdejakej hlupák se dodneška o pravdu hádá - a láska je slepá jak Samson už ante rem.

I jest prý nám věřiti, že rasistický vyhazovač, Obamovou administrativou důsledně ignorovaný, či vůdkyně opozice, jíž hrozí zatčení v Británii, Španělsku, Belgii či Norsku, ve skutečnosti představují pilíře západní civilizace, jimž bychom se měli klanět.

No jo, no. Jestli Václav zrovna tyhle tolik miluje, není prostě co řešit...

An English version of this article is in CLICK HERE

Chce-li Václav Havel podporovat lidská práva, měl by se stavět za práva Palestinců, a ne jednostranně za práva Izraele - státu, který je soustavně porušuje

15. 9. 2010

Tisková zpráva ISM ČR a Přátel Palestiny

ISM ČR a Přátelé Palestiny vyzývají Václava Havla, aby v zájmu své deklarované podpory lidských práv místo kampaně proti bojkotu izraelských výrobků podpořil nenásilnou iniciativu palestinské občanské společnosti, která byla vyhlášena před 5 lety pod názvem BDS - kampaň za bojkot, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud nezačne Izrael dodržovat závazky vycházející z mezinárodního práva.

Poradní orgán prezidenta kritizuje kontroverzní Medveděvův návrh zákona o policii

15. 9. 2010

Kontroverzní návrh zákona o policii předkládaný Dumě úřadem ruského prezidenta, jenž by dle kritiků umožnil umlčování politické opozice a institucionalizované zastrašování, se nelíbí prezidentské radě pro občanskou společnost a lidská práva. Její členové se rozhodli zpracovat alternativní verzi návrhu. Podle jejich názoru je stávající dokument nekvalitní, ale nekvalitní byla i veřejná diskuse k němu.

Mopslík a ženská noha

15. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Hitem předvolební kampaně na Brněnsku je teď mopslík primátora Onderky na Youtube. Brzy jistě přibudou další nápady zaplacených kreativců z PR agentur atd., na nichž se budou nejrůznější politici, figurky, zvířátka a děti pitvořit a objímat, pronášet moudra i "vtipné" hlášky... Všimněme si ale radši pohybu, který se odehrává za počítačově vyhlazenými plakátovými úsměvy.

Lidé budou udávat jako zběsilí

14. 9. 2010 / Ladislav Žák

K navrhovaným opatřením MV ČR v boji proti korupci si dovolím tři poznámky:

1) Nejde o pokus o nápravu jistě neblahého stavu, ale o kampaň managementu strachu, strachu z toho, že kdokoliv, kdykoliv a kýmkoliv může být anonymně pod ochranou státu označen za korupčníka. K udávání svých bližních jsme vyzýváni s razancí, která si nezadá v kontextu doby s tím, jak byli naši předchůdci vyzýváni k podpoře jiných skvělých státních a stranických kampaní. Od politických procesů přes mandelinku bramborovou až k raketám středního doletu. Ostatně, když je součástí veřejné prezentace ministra vnitra a místopředsedy vlády ČR požadavek na odvolání nejvyšší státní zástupkyně s tím, že si to lid, nazvaný postmoderně "veřejné mínění", žádá, tak by to jen hloupého netrklo, že je třeba balit kufry nebo ohnout hřbet. Ale hlavně zavřít hubu.

Pentagon se pokouší odkoupit celý náklad špionovy knihy

14. 9. 2010

Americké ministerstvo obrany se pokusilo zabránit tomu, aby se kniha bývalého špionu Anthonyho Shaffera dostala do knihkupectví. Pokusilo se odkoupit celých 10 000 výtisků Shafferovy knihy a zničit je.

Shafferova kniha je silně ztrapňujícím expozé týkajícího se tajných operací v Afghánistánu a v Pákistánu. Dokazuje, jak velení americké armády promarnilo šanci zvítězit ve válce proti Talibanu.

Pokud není kapitalismus opravitelný, čím bude muset být nahrazen?

14. 9. 2010 / Vít Klíma

K článku Jana Šterna a Jiřího Pehe "Manifest radikálního liberalismu"

Při čtení "Manifestu" z pera obou pánů jsem se vrátil do svých mladých let. Vždy, když to v socialismu zaskřípalo, KSČ přišla buď s "Novou soustavu řízení" nebo "Souborem opatření ke zlepšení ... (čehosi)". Socialismus byl v podání KSČ "super stroj", který se jen porouchal, přičemž stačí vyměnit pár součástek a zase bude šlapat jako švýcarské hodinky. Stejný přístup mají oba autoři "Manifestu" ke kapitalismu - stačí oprava -- "a jede se dál na bílém koni". Stejně jako nešel opravit tehdejší typ socialismu, nejde opravit ani současný typ kapitalismu.

Problém je v objemu peněz ve zdravotnickém systému

14. 9. 2010 / Petr Wagner

Zdravotnictví skutečně není položkou státního rozpočtu. Prostřednictvím zdravotního pojištění byl zdravotnický účet vyveden z rozpočtování státu. Podobně snadno by to šlo i třeba s penzijním účtem. Až potud tedy souhlas s prohlášením zdravotníků.

Ale jak to tak bývá, jde jenom část pravdy. Ta druhá už o státu je. Nezanedbatelným příjmem zdravotního pojištění jsou platby za státní pojištěnce. Ty realizuje stát. Jde o děti, nezaměstnané, studenty, důchodce, invalidní důchodce - jako typické příklady.

Vládní škrty způsobí občanské nepokoje, varuje policejní šéf

14. 9. 2010

Británie čelí v důsledku vládních škrtů širokým občanským nepokojům, stávkám a zvýšení zločinnosti, varuje Derek Barnett, předseda Asociace britských policejních řediteků (Police Superindentendents'Association), píše konzervativní britský deník Daily Telegraph. Nejdrastičtější škrty od druhé světové války podle něho pravděpodobně povedou k období rostoucího "občanského rozčarování a sociálního a stávkového napětí".

Konzervativní britský deník Daily Telegraph: Brutální škrty ministra financí nahrávají přímo do rukou odborům

14. 9. 2010

V těchto nenormálních dobách dokazuje právě probíhající kongres odborových svazů v Manchesteru, že odbory, přestože je Margaret Thatcherová výrazně oslabila, nemohou být bagatelizovány jako anachronismus. Britské odbory nyní oslovují středostavovskou Anglii.

Když poukazuje generální tajemník TUC Brendan Barber na to, že podle jeho výzkumu vládní škrty poškodí nejchudší lidi ve společnosti desetkrát hůř než lidi bohaté, naslouchá mu mnoho lidí. Každý, kdo má stárnoucího příbuzného, který se snaží finančně vyjít, každý, kdo má dítě, které nemůže sehnat zaměstnání, bude naslouchat jeho varováním.

Mnoho lidí usoudí, že je Barberova analýza zcela mainstreamová a že jeho vyjadřování je méně brutální než vyjadřování ministra financí, který pohrozil, že odebere sociální podporu těm, kteří ji považují za "volbu životního stylu". Lidé, kteří marně hledají práci, jsou právem šokováni takovými řečmi.

Evropa potřebuje protiraketový systém - proti Spojeným barbarským derivátům

14. 9. 2010 / Karel Dolejší

Evropa naléhavě potřebuje budovat obranu proti Spojeným barbarským derivátům. Prostřednictvím Toxických státních obligací jsou odhodlány dát EU co proto. Při nedávných stresových testech evropských bank se ukázala příšerná pravda o stavu zejména německého bankovnictví - detailů vás ušetřím, můžete si je ostatně denně číst v bulváru mezi klepy o prsních implantátech a pletkách superhvězd. Prostředky hromadného ničení náležící SBD jsou už připraveny zasáhnout burzy po celém kontinentu a zcela je zdevastovat.

Soudci, platy, demokracie

14. 9. 2010 / Stanislav Křeček

Mnohokráte jsem vyslovil svoje pochybnosti nad rozhodováním českého Ústavního soudu i své přesvědčení o reálném nebezpečí soudcokracie pro demokratický stát. Ale po dvou nedávných masivních politicko-mediálních kampaních, týkajících se rozhodování Ústavního soudu -- totiž projevu prezidenta v Poslanecké sněmovně, ve kterém rozhodování Ústavního soudu kritizoval, a následně mediální povyk kolem rozhodnutí téhož soudu o platech soudců - existují, podle mého názoru, přinejmenším tři otázky.

Bém zřejmě prohrál sázku s Auto*Matem. Blanka polyká miliardy navíc

14. 9. 2010

tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

Navlékne primátor Prahy a čerstvý poslanec parlamentu Pavel Bém montérky? Iniciativa Auto*Mat není tak přísná a tvrdí, že by stačila oranžová vesta. Konkrétně vesta pořadatele pouliční slavnosti Zažít město jinak . Primátor Bém se v listopadu 2008 vsadil s Auto*Matem o to, že cena tunelového komplexu Blanka nepřesáhne částku 21 miliard, za niž ji ve veřejné soutěži získal Metrostav. A to zřejmě neměl dělat. Blanka se totiž prodražila a Auto*Mat nyní trvá na tom, aby Bém dostál svému slibu a odpracoval 50 hodin veřejně prospěšných prací.

Francie hlásí první případ horečky dengue

14. 9. 2010

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo první případ horečky dengue na kontinentálním francouzském území - ve městě Nice na jihu, a pokouší se vyhubit zde tygří moskyty, kteří mohou být přenašeči infekce.

Lidé v ČSSD už asi nevědí, co je levice

14. 9. 2010 / Boris Cvek

Málokdy souhlasím se Štěpánem Kotrbou, nicméně jeho kritiku rasismu (Most) a fašismu (Praha 5) musím ocenit a dokonce se mi zdá málo důrazná a příliš osamocená.

Levice byla po staletí nositelkou emancipačního hnutí od prosazení práv dělníků a barevných lidí po homosexuální sňatky a feminismus. Vždy se zastávala těch chudých, podřadných a potřebných. Vždy hlásala univerzální humanistickou morálku, rovnost a solidaritu.

Dokonce i pravicoví politici museli tyto výdobytky přijmout všude v západní společnosti jako něco nezpochybnitelného. Když se pravicový politik postaví proti barevným či přistěhovalcům, čelí oprávněné kritice, že je extremista a nepatří do slušné politiky.

An English version of this article is in CLICK HERE

Sobotka: "ČSSD musí ve své kampani odolat populismu"

14. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

ČSSD musí ve své kampani odolat populismu, i když chápu, že je to velmi těžké. Vidíme ho kolem sebe na každém kroku, ať už jde o VV, nebo třeba ODS. Ale dlouhodobě rozhodují hodnoty, realistický program a zásadové chování. Zjednodušující komunální kampaně na Praze 5 (s bezdomovci) a v Mostě (národnostní majorita) je proto nutno odmítnout.

Tak tento status zastupujícího předsedy sociální demokracie Sobotky se objevil dnes ráno na facebooku. Sobotka vydal i tiskovou zprávu. Mosteckou kampaň by měla místní ČSSD změnit, říká.

An English version of this article is in CLICK HERE

Protestujeme proti plánovanému přesunu bezdomovců k spalovně či skládce odpadků

14. 9. 2010

Tisková zpráva - Prohlášení koalice Social Watch k plánům pražské radnice na segregaci lidí bez domova

Praha, 14. září 2010 -- Česká koalice Social Watch považuje plán pražské radnice segregovat lidi bez přístřeší do táborů na periferii města za velmi znepokojivý. Tato opatření poukazují na spornou sociální politiku pražské politické reprezentace a hrubé porušování práv lidí v nouzi.

Pracovníci BBC budou stávkovat kvůli starobním důchodům

14. 9. 2010

Tisíce zaměstnanců společnosti BBC uspořádají dvě 48hodinové stávky v konfliktu ohledně starobních důchodů. BBC nebude vysílat zpravodajství z výročního kongresu Konzervativní strany ani z vyhlašování vládních finančních škrtů v polovině října, bylo dnes oznámeno.

Novináři, technikové a další pracovníci BBC budou stávkovat 5. a 6. října v době konání výročního kongresu britské Konzervativní strant a pak znovu 19. a 20. října, kdy má vláda oznamovat své škrty ve státním rozpočtu.

Živočichové v zahradě: Ptáci, netopýři a opylovači

14. 9. 2010 / John Michael Greer

Liebigův zákon pojmenovaný podle německého zemědělského botanika 19. století Justa von Liebiga má tu zvláštní čest být současně jedním z nejdůsledněji platných ekologických principů a jedním z pojmů nejdůsledněji odmítaných moderní ekonomií. Zkrácená forma zákona tvrdí, že ten zdroj, který je pro jakýkoliv organismus nezbytný a současně nejvzácnější, představuje horní mez nosné kapacity prostředí...

KD│ Všem, kdo dosud přispěli na fórum Green Wizards, rozhodně dlužím srdečný dík, a soudě podle komentářů tam i kdekoliv jinde tím nejlepším způsobem, jak ho vyjádřit, bude pustit se do další fáze zeleného kouzelnictví a začít poskytovat praktičtější informace. To je samozřejmě agendou tohoto týdne, a téma by mělo být srdcím budoucích zelených čarodějů milé. V okamžiku, kdy skončíte s prací pro tento týden, možná nebudete s to přivolat duchy z hlubin, jak to údajně dokázal Glendower, ale měli byste být schopni přivolat nápomocné tvory ze sousedních ekosystémů, aby pomohli udržet rovnováhu ve vaší zahradě - a jistě, aby zabránili Hotspurovu úšklebku, dokonce přijdou tehdy, když je zavoláte, pokud to uděláte správně.

Manifest radikálního liberalismu

13. 9. 2010 / Jiří Pehe, Jan Štern

Evropou obchází neoliberalismus. Neoliberální ideologie je falešným vědomím společnosti v éře globálního kapitalismu.

Přeměnila se také už v reálné politické hnutí, které slouží globálnímu kapitalismu v prosazování jeho cílů. Součástí tohoto hnutí jsou myslitelé, novináři, politikové, bankéři, podnikatelé, úředníci, elity i zástupci středních vrstev. Ti všichni umetají cestu globálnímu kapitálu.

Pokud ta "mešita" nebude postavena, tato země už není Amerika

13. 9. 2010 / Michael Moore

"Budoucnosti! Nikdy nebudete vědět, kolik úsilí to stálo tuto Generaci, aby zachránila vaši Svobodu! Doufám, že jí dobře využijete! Pokud ne, budu se kát na Nebesích, že jsem se tolik Snažil, abych vám ji zachoval."

John Adams (1735-1826)

Jsem proti stavbě "mešity" dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní centrum, píše Michael Moore.

Chci, aby byla postavena přímo na tom místě, kde stálo WTC.

Kopnutí do bezbranné

13. 9. 2010 / Zdeněk Jemelík

Žijeme v nelítostné době. Muži přestali být gentlemany, politici a novináři zvlášť. Kopnout si veřejně do bezbranné ženy jim působí zvláštní potěšení. Kopou tedy rádi a často v článcích a televizních zprávách, proti nimž se oběť nemůže bránit, neboť její případnou odpověď žádná redakce dobrovolně nezveřejní.

Když se stala Daniela Kovářová ministryní spravedlnosti, novináři ji z počátku měli za fackovací panenku. Pravda, občas jim nahrála mediální neobratností, ovšem stejně jejich chování k ní mělo do kavalírství hodně daleko. Časem se ale jejich vztah k ní zklidnil na úroveň běžné kritičnosti vůči politikům.

Dokázala se Česká republika plně vyrovnat se vzpomínkami na druhou světovou válku?

13. 9. 2010 / Muriel Blaive

Historie, kolektivní paměť a politika, týkající se paměti tvoří v dnešní České republice nezdravý trojúhelník. Během dlouhé vlády komunismu a v důsledku neexistence svobodné veřejné diskuse a také v důsledku nekvalitního historického výzkumu a nekvalitní výuky historických věd, které následovaly, se stává válka a poválečné období obětí politické instrumentalizace, aniž by na to občanská společnost byla schopna výrazněji reagovat. Tři traumatické události, které ovlivnily Českou republiku v nedávné minulosti, totiž nacistická okupace, deportace sudetských Němců a komunistická represe, a kolektivní vzpomínky na tyto události navzájem vstupují do interakce, ovlivňují se a spolu soutěží - pod dohledem politiků ze všech stran.

An English version of this article is in CLICK HERE

Fraška...

13. 9. 2010 / Ladislav Žák

Politika ČSSD dlouhodobě odpovídá tomu, že tato strana má rovněž dlouhodobé potíže s vlastní identitou. Jednoduše řečeno-ČSSD neví, čí je, ani, k čemu je. Dnes, s několikaletým zpožděním, zakoušíme hořce především plody jejího vládnutí resp. spoluvládnutí, samozřejmě vyzrálé o péči, kterou těmto plodům poskytly v době zrání vlády Topolánkovy a v době skladování vláda Fischerova.

An English version of this article is in CLICK HERE

Korán hořel

13. 9. 2010 / Štěpán Steiger

Korán přece jenom hořel. Pastor Terry Jones se na poslední chvíli rozhodl korán nespalovat - prý to podle vlastních slov nikdy vážně v úmyslu neměl -, ale namísto něj se rozhodli členové baptistické církve z kansaského Westboro. Shirley Phelps-Roperová, dcera zakladatele pastora Freda Phelpse, o Jonesovi řekla: "Ten chlapík je apologeta. Nikdy by to neudělal." Zato její skupina, tři rozsáhlé rodiny se 60 členy, zatímco zbytek USA vzpomínal 11. září, se shromáždila v sobotu v poledne v kansaském hlavním městě Topeka a obklopeni místními novináři, fotografy a protestujícími, muslimy i nemuslimy, položili do rozloženého koránu americkou vlajku a obojí spálili. (Mimochodem, pálit vlajku je v USA trestný čin.)

K snižování platů zdravotníků není důvod, zdravotnictví není financováno ze státního rozpočtu

13. 9. 2010

Prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic k záměru snížit platové tarify ve zdravotnictví

Asociace českých a moravských nemocnic s obavami sleduje neklid ve zdravotnictví vyvolaný záměrem snížit platové tarify zdravotnických pracovníků.

K aplikaci opatření ke snížení platů státních zaměstnanců i ve zdravotnictví není žádný rozumný důvod. Zdravotnictví není financováno ze státního rozpočtu. Změny platových tarifů nepřinesou žádné úspory veřejným rozpočtům.

Perifernost, provinčnost a hledání smyslu

13. 9. 2010 / Karel Dolejší

"The worst loneliness is not to be comfortable with yourself."
Mark Twain

Když se normalizačním režimem občanství zbavený Ivan Sviták počátkem 70. let usídlil v Kalifornii, mimo jiné účtoval s tím, zač byl ve Filozofickém ústavu Akademie věd režimem po léta placen. Velkou část oficiální marxologie z období tání přitom vyhodnotil jako setrvačné soukání dávno odumřelých myšlenek, které odbíhají od konkrétních - v první řadě ekonomických - analýz k abstraktnímu teoretizování. Mrtvou větev marxistického myšlení ztotožnil především s intelektuálním dědictvím sardinského rodáka Antonia Gramsciho - myslitele, na nějž se právě v té době zčerstva odvolával eurokomunismus, a ještě později dodnes notoricky známá příručka radikálního levičáka od Laclaua a Mouffeové. Uprostřed zmíněné subtradice trčí jak vidle z hnoje pojem hegemonie.

ANALÝZA

Emancipace třetího světa aneb proč nepomůže ani protiraketový štít

13. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Geopoliticko-ekonomická reakce na nejnovější iniciativy NATO v článku "Západ potřebuje nový protiraketový systém na obranu vůči Íránu"

"Západní" svět si bude muset vybrat. Shodou historických politických okolností je většina nerostných zásob a neobnovitelných zdrojů energie v rukou režimů, které se vymykají euroamerickému chápání liberální demokracie. Buď bude "Západ" se všemi těmito systémy bojovat -ať už na poli ekoniky, nebo na poli vojenském, a prohraje svou budoucnost stejně, jako prohrála Římská říše boj s "barbary", nebo se smíří s definitivním koncem jednoduše sdělnéh bipolárního světa "těch dobrých" a "těch zlých" a přijme náboženskou, politickou i ekonomickou multipolaritu.

Právo jako základ demokracie

13. 9. 2010 / Boris Cvek

Jak se zhrozil bývalý předseda Soudcovské unie Jirsa v Otázkách VM, Václav Klaus v jednom ze svých tradičních útoků na soudy přišel s myšlenkou, že moc výkonná a soudní vycházejí z moci zákonodárné.

V tom se Klaus zcela rozešel s myšlenkou, že právo je něco více než to, co se vytvoří v Parlamentu jako právní norma, čili že právo potřebuje svůj na zákonodárci zcela nezávislý výklad, procedury a právní kulturu, které naopak zákonodárce musí respektovat, tvoří-li zákony.

An English version of this article is in CLICK HERE

Moje reakce na pálení koránu

13. 9. 2010 / Milan Kohout

ZDARMA!

NAHRADÍME VÁM VAŠE NÁBOŽENSKÉ KNIHY!!!

Navštívím váš domov, vyházím vaše náboženské knihy z okna a nahradím je zadarmo novými, nenáboženskými publikacemi.

Volejte: Milan Kohout...

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.