Lidé budou udávat jako zběsilí

14. 9. 2010 / Ladislav Žák

K navrhovaným opatřením MV ČR v boji proti korupci si dovolím tři poznámky:

1) Nejde o pokus o nápravu jistě neblahého stavu, ale o kampaň managementu strachu, strachu z toho, že kdokoliv, kdykoliv a kýmkoliv může být anonymně pod ochranou státu označen za korupčníka. K udávání svých bližních jsme vyzýváni s razancí, která si nezadá v kontextu doby s tím, jak byli naši předchůdci vyzýváni k podpoře jiných skvělých státních a stranických kampaní. Od politických procesů přes mandelinku bramborovou až k raketám středního doletu. Ostatně, když je součástí veřejné prezentace ministra vnitra a místopředsedy vlády ČR požadavek na odvolání nejvyšší státní zástupkyně s tím, že si to lid, nazvaný postmoderně "veřejné mínění", žádá, tak by to jen hloupého netrklo, že je třeba balit kufry nebo ohnout hřbet. Ale hlavně zavřít hubu.

Pentagon se pokouší odkoupit celý náklad špionovy knihy

14. 9. 2010

Americké ministerstvo obrany se pokusilo zabránit tomu, aby se kniha bývalého špionu Anthonyho Shaffera dostala do knihkupectví. Pokusilo se odkoupit celých 10 000 výtisků Shafferovy knihy a zničit je.

Shafferova kniha je silně ztrapňujícím expozé týkajícího se tajných operací v Afghánistánu a v Pákistánu. Dokazuje, jak velení americké armády promarnilo šanci zvítězit ve válce proti Talibanu.

Konzervativní britský deník Daily Telegraph: Brutální škrty ministra financí nahrávají přímo do rukou odborům

14. 9. 2010

V těchto nenormálních dobách dokazuje právě probíhající kongres odborových svazů v Manchesteru, že odbory, přestože je Margaret Thatcherová výrazně oslabila, nemohou být bagatelizovány jako anachronismus. Britské odbory nyní oslovují středostavovskou Anglii.

Když poukazuje generální tajemník TUC Brendan Barber na to, že podle jeho výzkumu vládní škrty poškodí nejchudší lidi ve společnosti desetkrát hůř než lidi bohaté, naslouchá mu mnoho lidí. Každý, kdo má stárnoucího příbuzného, který se snaží finančně vyjít, každý, kdo má dítě, které nemůže sehnat zaměstnání, bude naslouchat jeho varováním.

Mnoho lidí usoudí, že je Barberova analýza zcela mainstreamová a že jeho vyjadřování je méně brutální než vyjadřování ministra financí, který pohrozil, že odebere sociální podporu těm, kteří ji považují za "volbu životního stylu". Lidé, kteří marně hledají práci, jsou právem šokováni takovými řečmi.

Vládní škrty způsobí občanské nepokoje, varuje policejní šéf

14. 9. 2010

Británie čelí v důsledku vládních škrtů širokým občanským nepokojům, stávkám a zvýšení zločinnosti, varuje Derek Barnett, předseda Asociace britských policejních řediteků (Police Superindentendents'Association), píše konzervativní britský deník Daily Telegraph. Nejdrastičtější škrty od druhé světové války podle něho pravděpodobně povedou k období rostoucího "občanského rozčarování a sociálního a stávkového napětí".

Britské odbory se chystají do boje proti vládním finančním škrtům

14. 9. 2010

Britské odbory se připravují na válku s britskou vládou proti "obscénním" škrtům veřejných služeb. Prvním bojištěm se má stát největší komunální úřad v zemi. Na jeho půdě zřejmě začne konfrontace, která by mohla v nadcházejících měsících vyvolat velkou vlnu stávek.

23. září uspořádají tisíce zaměstnanců komunálního úřadu v Birminghamu masové shromáždění poté, co obdržely od zaměstavatele dopis, v němž byli varováni, že v důsledku vládních škrtů zřejmě přijdou o práci.

Pracovníci BBC budou stávkovat kvůli starobním důchodům

14. 9. 2010

Tisíce zaměstnanců společnosti BBC uspořádají dvě 48hodinové stávky v konfliktu ohledně starobních důchodů. BBC nebude vysílat zpravodajství z výročního kongresu Konzervativní strany ani z vyhlašování vládních finančních škrtů v polovině října, bylo dnes oznámeno.

Novináři, technikové a další pracovníci BBC budou stávkovat 5. a 6. října v době konání výročního kongresu britské Konzervativní strant a pak znovu 19. a 20. října, kdy má vláda oznamovat své škrty ve státním rozpočtu.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

14. 9. 2010

Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po dvaceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát.

35 mm film byl nedávno zdigitalizován a ZDE je k dispozici několik ukázek, které přednostně zpřístupňujeme čtenářům Britských listů

Film vyjde v blízké budoucnosti na DVD.

Enjoy!

"Ra: pouť slunečního boha" ZDE

Smlouva START do Senátu ještě před volbami, výsledek hlasování ale nejistý

14. 9. 2010

Náměstkyně ministryně zahraničí Rose Gottemoellerová, která se účastnila vyjednávání o americko-ruské smlouvě o strategických útočných zbraních Strategic Arms Reduction Treaty (START), vyjádřila naději, že se smlouva projedná v Senátu ještě před listopadovými doplňovacími volbami. Odmítla však komentovat možný výsledek hlasování, který závisí na Republikánské opozici.

Problém je v objemu peněz ve zdravotnickém systému

14. 9. 2010 / Petr Wagner

Zdravotnictví skutečně není položkou státního rozpočtu. Prostřednictvím zdravotního pojištění byl zdravotnický účet vyveden z rozpočtování státu. Podobně snadno by to šlo i třeba s penzijním účtem. Až potud tedy souhlas s prohlášením zdravotníků.

Ale jak to tak bývá, jde jenom část pravdy. Ta druhá už o státu je. Nezanedbatelným příjmem zdravotního pojištění jsou platby za státní pojištěnce. Ty realizuje stát. Jde o děti, nezaměstnané, studenty, důchodce, invalidní důchodce - jako typické příklady.

Spojené státy prodají Saúdské Arábii vojenské stihačky za 60 miliard dolarů

14. 9. 2010

Spojené státy oznámily, že prodají Saúdské Arábii stihačky za 60 miliard dolarů uprostřed rostoucího znepokojení ohledně zrychlujících se závodů ve zbrojení na Blízkém východě. Pro Obamu jsou uzavřené obří zbrojní kontrakty obrovským úspěchem před nadcházejícími kongresovými volbami. Z vojenských kontraktů budou mít prospěch zbrojovky ve 44 státech USA a uchrání 77 000 pracovních příležitostí.

Avšak dohoda vyvolává znepokojení nad zrychlující se militarizací Blízkého východu, částečně vyvolávané íránským jaderným programem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Protestujeme proti plánovanému přesunu bezdomovců k spalovně či skládce odpadků

14. 9. 2010

Tisková zpráva - Prohlášení koalice Social Watch k plánům pražské radnice na segregaci lidí bez domova

Praha, 14. září 2010 -- Česká koalice Social Watch považuje plán pražské radnice segregovat lidi bez přístřeší do táborů na periferii města za velmi znepokojivý. Tato opatření poukazují na spornou sociální politiku pražské politické reprezentace a hrubé porušování práv lidí v nouzi.

Francie hlásí první případ horečky dengue

14. 9. 2010

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo první případ horečky dengue na kontinentálním francouzském území - ve městě Nice na jihu, a pokouší se vyhubit zde tygří moskyty, kteří mohou být přenašeči infekce.

ČSSD klesá na úroveň Miroslava Sládka

14. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Sociální demokracie, rozleptávaná neschopností a oportunismem zastupujícího předsedy, torpédovaná výroky předsedy bývalého a deprimovaná naprostým programovým chaosem, se hromadně upíná ke xenofobii. Po "čištění veřejných prostranství" od bezdomovců na Praze 5 demonstruje svou příslušnost k "většině" lídr kandidátky v Mostě. Jako kdyby ti, kteří jsou handicapovanou menšinou, si nezasloužili ohledy. Chce těmito výroky soupeřit hnědnoucí sociální demokracie s ODS? Na facebooku i v médiích tento tento další xenofobní billboard vzbudil bouřlivou diskuzi. Otázky, zda "ČSSD teď vymýšlí slogany copywriter Vandas?" či "A to jako mám volit ČSSD, i když má mezi sebou kopec nácků? To teda těžko" jsou z těch nejmírnějších.

Vážený pane Novotný, ten domov, ve kterém bydlíte "jako většina", není jen váš. Je také můj, i když podle vás jsem menšina. Je také Fera Demetera. A je to domov i pro Gejzu z Žiliny, kterýho zavřeli za nějakou čorku. V tom domově platí jedna pravidla - zákony. Pro všechny stejné, včetně vás. Ale vaše povinnosti jako člověka, který chce být zvolen, jsou jiná. Větší, než moje nebo Gejzova. A zodpovídat se budete nejen ze svých slov mně, ale i tomu Gejzovi. To je demokracie. Litovat ji nemusíte, ale měl byste zvážit, jestli s vašimi názory kandidujete za tu správnou stranu.

iDnes: Jsem národnostní většina, hlásá lídr ČSSD. Je jako z NSDAP, tvrdí kritici ZDE

08. 09. 2010 Štěpán Kotrba: Hlupáci ve smíchovské ČSSD nic nepochopili... ZDE
06. 09. 2010 Štěpán Kotrba: Fašismus Paroubkovy ČSSD aneb proč už nebudu tuto stranu volit ZDE

An English version of this article is in CLICK HERE

Lidé v ČSSD už asi nevědí, co je levice

14. 9. 2010 / Boris Cvek

Málokdy souhlasím se Štěpánem Kotrbou, nicméně jeho kritiku rasismu (Most) a fašismu (Praha 5) musím ocenit a dokonce se mi zdá málo důrazná a příliš osamocená.

Levice byla po staletí nositelkou emancipačního hnutí od prosazení práv dělníků a barevných lidí po homosexuální sňatky a feminismus. Vždy se zastávala těch chudých, podřadných a potřebných. Vždy hlásala univerzální humanistickou morálku, rovnost a solidaritu.

Dokonce i pravicoví politici museli tyto výdobytky přijmout všude v západní společnosti jako něco nezpochybnitelného. Když se pravicový politik postaví proti barevným či přistěhovalcům, čelí oprávněné kritice, že je extremista a nepatří do slušné politiky.

An English version of this article is in CLICK HERE

Sobotka: "ČSSD musí ve své kampani odolat populismu"

14. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

ČSSD musí ve své kampani odolat populismu, i když chápu, že je to velmi těžké. Vidíme ho kolem sebe na každém kroku, ať už jde o VV, nebo třeba ODS. Ale dlouhodobě rozhodují hodnoty, realistický program a zásadové chování. Zjednodušující komunální kampaně na Praze 5 (s bezdomovci) a v Mostě (národnostní majorita) je proto nutno odmítnout.

Tak tento status zastupujícího předsedy sociální demokracie Sobotky se objevil dnes ráno na facebooku. Sobotka vydal i tiskovou zprávu. Mosteckou kampaň by měla místní ČSSD změnit, říká.

An English version of this article is in CLICK HERE

Manifest radikálního liberalismu

13. 9. 2010 / Jiří Pehe, Jan Štern

Evropou obchází neoliberalismus. Neoliberální ideologie je falešným vědomím společnosti v éře globálního kapitalismu.

Přeměnila se také už v reálné politické hnutí, které slouží globálnímu kapitalismu v prosazování jeho cílů. Součástí tohoto hnutí jsou myslitelé, novináři, politikové, bankéři, podnikatelé, úředníci, elity i zástupci středních vrstev. Ti všichni umetají cestu globálnímu kapitálu.

Státní regulace podporuje globální kapitál

14. 9. 2010

Reakce na text Jiřího Pehe a Jana Šterna "Manifest radikálního liberalismu"

Neoliberalismus obchází Evropou.

Neoliberalismus je falešné vědomí společnosti.

Neoliberalismus je nástrojem globálního kapitálu.

Neoliberalismus je nebezpečný pro střední vrstvu.

Neoliberalismus vede k atomizaci společnosti.

Na cestě z Českých Budějovic do Linzu se něco podobného píše o Temelínu, píše Ondřej Palkovský.

Až mi stát přestane nařizovat, co je kultura a co není, stanu se nekulturním člověkem.

Stanice ČRo 6 porušila zásady vyváženosti a nestrannosti

14. 9. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s. (LIAo.s.), sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, oznamujeme, že místopředseda našeho občanského sdružení Lukáš Lhoťan obdržel informaci o přijetí jeho podnětu na podezření z islamofobního projevu ve vysílání Českého rozhlasu. Na základě jeho podnětu rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), že pořad Názory a argumenty, vysílaný Českým rozhlasem 6 dne 3 dubna 2010, obsahoval islamofobní projev a byl neobjektivní a nevyvážený.

Konkrétně se jedná o část, v niž komentátor Rudolf Kučera tvrdil, že "se v arabských islámských zemích nepraktikuje vůči křesťanům žádná tolerance, že se v těchto zemích nesmí stavět kostely."

Vzhledem k faktu, že se jedná o evidentní lež a jeden z projevů v české společnosti zakořeněného protiarabského předsudku (tj. že v arabských zemích nesměji křesťané stavět kostely) podal místopředseda našeho občanského sdružení Lukáš Lhoťan stížnost monitorovacimu středisku RRTV.

Dokázala se Česká republika plně vyrovnat se vzpomínkami na druhou světovou válku?

13. 9. 2010 / Muriel Blaive

Historie, kolektivní paměť a politika, týkající se paměti tvoří v dnešní České republice nezdravý trojúhelník. Během dlouhé vlády komunismu a v důsledku neexistence svobodné veřejné diskuse a také v důsledku nekvalitního historického výzkumu a nekvalitní výuky historických věd, které následovaly, se stává válka a poválečné období obětí politické instrumentalizace, aniž by na to občanská společnost byla schopna výrazněji reagovat. Tři traumatické události, které ovlivnily Českou republiku v nedávné minulosti, totiž nacistická okupace, deportace sudetských Němců a komunistická represe, a kolektivní vzpomínky na tyto události navzájem vstupují do interakce, ovlivňují se a spolu soutěží - pod dohledem politiků ze všech stran.

An English version of this article is in CLICK HERE

Kopnutí do bezbranné

13. 9. 2010 / Zdeněk Jemelík

Žijeme v nelítostné době. Muži přestali být gentlemany, politici a novináři zvlášť. Kopnout si veřejně do bezbranné ženy jim působí zvláštní potěšení. Kopou tedy rádi a často v článcích a televizních zprávách, proti nimž se oběť nemůže bránit, neboť její případnou odpověď žádná redakce dobrovolně nezveřejní.

Když se stala Daniela Kovářová ministryní spravedlnosti, novináři ji z počátku měli za fackovací panenku. Pravda, občas jim nahrála mediální neobratností, ovšem stejně jejich chování k ní mělo do kavalírství hodně daleko. Časem se ale jejich vztah k ní zklidnil na úroveň běžné kritičnosti vůči politikům.

Devět let od 11. září: dvě války, statisíce mrtvých a stále jsme se nepoučili

12. 9. 2010

Naším památníkem nevinným lidem, kteří zahynuli 11. září 2001, je holocaust ohně a krve, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Snad jsme z 11. září všichni zešíleli? Jak typické je to podivným, šíleným způsobem, že se apoteózou oné ohnivé bouře před devíti lety nyní stal potrhlý kazatel, který hrozí jinou ohnivou bouří - nacistickým pálením koránu. Anebo plánovaná mešita dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní středisko - jako by 11. září byl útokem proti křesťanům uctívajícím Krista a nikoliv proti ateistickému Západu...

APEL OBČANŮM:

Fotografujte ničení lesa motorkáři a posílejte snímky policii

11. 9. 2010 / Boris Cvek

Přes policejní akci s vrtulníkem a policejními vozy na výjezdech z ježnického lesa, kterou přislíbilo Prezidium PČR a která se skutečně 21. srpna v sobotu odehrála (aniž by Policie ČR zveřejnila tiskovou zprávu o výsledcích této akce, což mne moc mrzí), dnes jsem vyfotil v lese čtyřkolkáře (bez helmy a s viditelnou tváří) s malým dítětem. Nejprve mával, potom ale zastavil a obrátil se a začal řvát na les "Vylez, ty debile s foťákem!", což po něm opakovalo pak i to dítě. Znovu apeluji na běžné občany, procházející se v lese, aby takovéto porušování zákonů fotili a posílali policii i místním politikům.

Bývalá americká ministryně zahraničí dr. Madeleine Albrightová slavnostně inaugurovala doktorandské stipendium v oboru českých studií na univerzitě v Glasgow ve Skotsku

14. 9. 2010

Tisková zpráva University of Glasgow

< Jan Čulík a Madeleine Albrightová nad pozoruhodnou bibliofilskou edicí Písemnictví české slovem i obrazem od Václava Flajšhanse z r. 1901.

Bývalá americká ministryně zahraničí dr. Madeleine Albrightová navštívila univerzitu v Glasgow ve Skotsku a slavnostně tam za přítomnosti velvyslance ČR dr. Michaela Žantovského inaugurovala nové doktorandské stipendium v oboru českých a středoevropských studií, které nese na její počest její jméno. Stipendium financuje české ministerstvo zahraničí, podle usnesení Poslanecké sněmovny České republiky. Dr. Albrightová, která se narodila v Praze, se setkala se studenty českého jazyka, kultury, politiky a historie a navštívila s rektorem Glasgow University, profesorem Antonem Muscatellim, a českým velvyslancem dr. Michaelem Žantovským rozsáhlou sbírku glasgowské univerzitní knihovny, věnovanou českým studiím.

Stipendium dotované částkou 15 000 euro ročně bylo vytvořeno na čtyři roky. Pro studenta, který uspěje ve výběrovém řízení, uhradí stipendium školné a náklady studijního pobytu v Glasgow. Česká vláda financování poskytla jako potvrzení mezinárodního významu bohemistických a středoevropských studií na univerzitě v Glasgow na doporučení zahraničního výboru Parlamentu ČR.

Pokud není kapitalismus opravitelný, čím bude muset být nahrazen?

14. 9. 2010 / Vít Klíma

K článku Jana Šterna a Jiřího Pehe "Manifest radikálního liberalismu"

Při čtení "Manifestu" z pera obou pánů jsem se vrátil do svých mladých let. Vždy, když to v socialismu zaskřípalo, KSČ přišla buď s "Novou soustavu řízení" nebo "Souborem opatření ke zlepšení ... (čehosi)". Socialismus byl v podání KSČ "super stroj", který se jen porouchal, přičemž stačí vyměnit pár součástek a zase bude šlapat jako švýcarské hodinky. Stejný přístup mají oba autoři "Manifestu" ke kapitalismu - stačí oprava -- "a jede se dál na bílém koni". Stejně jako nešel opravit tehdejší typ socialismu, nejde opravit ani současný typ kapitalismu.

Kubánský stát propustí z práce až půl milionu lidí

14. 9. 2010

Kubánské orgány propustí až půl milionu zaměstnanců státních továren a úřadů, začnou platit zaměstnance podle produktivity a uvolní omezení pro soukromé podnikání. To má pomoci dostat zemi z ekonomického kolapsu. Změny oznámil v neděli v televizním vystoupení prezident Raúl Castro, který před několika lety jako hlava státu nahradil nemocného bratra Fidela. Včera proslov otiskly kubánské noviny, byl také přečten v televizních a rozhlasových stanicích.

Bém zřejmě prohrál sázku s Auto*Matem. Blanka polyká miliardy navíc

14. 9. 2010

tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

Navlékne primátor Prahy a čerstvý poslanec parlamentu Pavel Bém montérky? Iniciativa Auto*Mat není tak přísná a tvrdí, že by stačila oranžová vesta. Konkrétně vesta pořadatele pouliční slavnosti Zažít město jinak . Primátor Bém se v listopadu 2008 vsadil s Auto*Matem o to, že cena tunelového komplexu Blanka nepřesáhne částku 21 miliard, za niž ji ve veřejné soutěži získal Metrostav. A to zřejmě neměl dělat. Blanka se totiž prodražila a Auto*Mat nyní trvá na tom, aby Bém dostál svému slibu a odpracoval 50 hodin veřejně prospěšných prací.

Ruští experti: Ceny ropy mohou napřesrok klesnout

14. 9. 2010

KD│ Většina nezávislých ruských expertů se domnívá, že ceny ropy (za předpokladu, že se budou odvíjet primárně od poptávky nijak nelimitované nabídkou, a ne od spekulací či bezpečnostních krizí v ropných regionech - KD) se příští rok mohou mírně snížit a pohybovat v pásmu 60-70 dolarů za barel. Tyto prognózy se výrazně liší od západních a jejich naplnění by znamenalo, že se Rusko bude potýkat s finančními problémy, protože k pokrytí potřeb rozpočtu by ceny musely dosahovat úrovně alespoň 75 dolarů za barel.

Soudci, platy, demokracie

14. 9. 2010 / Stanislav Křeček

Mnohokráte jsem vyslovil svoje pochybnosti nad rozhodováním českého Ústavního soudu i své přesvědčení o reálném nebezpečí soudcokracie pro demokratický stát. Ale po dvou nedávných masivních politicko-mediálních kampaních, týkajících se rozhodování Ústavního soudu -- totiž projevu prezidenta v Poslanecké sněmovně, ve kterém rozhodování Ústavního soudu kritizoval, a následně mediální povyk kolem rozhodnutí téhož soudu o platech soudců - existují, podle mého názoru, přinejmenším tři otázky.

Vždyť ten král je nahý!

14. 9. 2010 / Oleg Rybnikář

Není tedy – z definice – pravda, že stát nemá peníze, pravda ale je, že (momentální!) představitelé státu se rozhodli, že na to a to peníze nevyberou a neposkytnou. Současní momentální představitelé státu se rozhodli, že nevyberou a neposkytnou peníze na výstavbu dálnic a železničních tratí a na postačující počet dostatečně vybavených a kvalifikovaných hasičů, policistů a učitelů. Naopak např. padesátimiliardový balíček na stíhačky, obrněnce a zahraniční expediční kolonizační ozbrojené síly – oproti předvolebním slibům – zůstal vpodstatě netknutý.

Rovněž se rozhodli, že nevyberou a neposkytnou prostředky na napravení škod, způsobených živelnou katastrofou. I když v tomto případě – abychom byli spravedliví – je nutno dodat, že toto rozhodnutí ještě není konečné. Dokonce i nejlepší ministr financí na světě totiž začíná chápat, a dokonce i přiznávat, shora uvedené pravidlo, a sice že stát –z definice- má k dispozici tolik peněz, kolik se rozhodne vybrat. A že na odstranění alespoň některých následků ničivých povodní by vybrat a poskytnout asi měl. A nastává dohadování o tom, kolik vybrat a od koho. A zde právě nastává lámání chleba mezi levicovým a pravicovým stanoviskem.

Představy o tom, jaká struktura daní je spravedlivá, se velmi různí. Husité, na něž je český národ tak pyšný, měli za spravedlivé, aby každý odvedl takovou daň, aby po jejím odevzdání zbylo každému stejně. Evropská kulturně-civilizační tradice se po staletích propracovala k modelu daní progresivních, kdy sazba daně roste s výší příjmu, přesto však většina příjmů zůstává poplatníkovi daně. Aktuální vymožeností našeho státu je daň tzv. rovná, se stejnou procentuální sazbou z příjmů pro chudé i bohaté, což snižuje daňovou zátěž vysokopříjmovým spoluobčanům, a to s odůvodněním, abychom ty bohaté netrestali za jejich úspěch. V tomto trestání středně a nízkopříjmových spoluobčanů za jejich neúspěch jde ještě dál současný návrh našeho nejlepšího ze všech ministrů financí, který doporučuje, aby na odstranění alespoň některých následků ničivých povodní byla vybrána daň „z hlavy“, tedy aby každý dal stejně. Postižený i nepostižený, ten, pro kterého to znamená 100% jeho denní spotřeby stejně jako ten, pro kterého to je 0,1% jeho denní spotřeby. Prostě solidarita jak vyšitá!

Struktura nově uvažované skryté daně, formálně se totiž jedná o odstranění daňové úlevy, je hanebná. Tato nově uvažovaná daň však ukazuje, že násilné a křečovité snižování výdajů státu se dostalo až na dřeň, když sám guru odstraňování daní navrhuje novou daň. Ukazuje se, že daně nejsou trestem, ale smysluplnou platbou, stanovenou na základě společenské dohody, určenou jednak k pokrytí smysluplných společenských funkcí (ochrana před živly, náklady na hasiče, policii, učitele, silnice, dálnice, železnice atd.) a jednak také k distribuci společně společensky vytvořené přidané hodnoty. Neboť při hluboké společenské dělbě práce je nezbytné společně vytvořenou nadhodnotu spravedlivým způsobem rozdělit. A daňový systém je jedním z nástrojů této distribuce.

Je tedy naprosto lživé a podvodné tvrzení, že zásadní spor mezi levicí a pravicí je o tom, jestli se má vytvářet rozpočtový deficit, tj. jestli si má stát vzít úvěr. Na to je mezi odborníky napříč politickým spektrem celkem jednotný názor. Úvěr je účelný a správný (a výnosný!!) tehdy, pokud je použit na investici natolik úspěšnou, že jej zaplatí a ještě přinese zisk. Naopak je nesprávný, pokud je použit na ztrátovou investici nebo spotřebu. Je oprávněné hodnotit, jak naložily dosavadní vlády s úvěry, které si vzaly, zda je výnosně investovaly nebo „prožraly“. Avšak hysterický sborový pokřik, že každý úvěr státu (tedy deficit rozpočtu) je ze zásady špatný a za všechny může Paroubek, čehož nevyvratitelným důkazem je to, že má pod okem bradavici, je hnusná, hnědá, smradlavá skvrna, a to ještě více na tváři současné české mediální, než politické, scény. A je tragické, že této mediální masáži významná část českých voličů podlehla. Nakonec ale ... prý každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Tak si jí teda užívejme.

Evropa potřebuje protiraketový systém - proti Spojeným barbarským derivátům

14. 9. 2010 / Karel Dolejší

Evropa naléhavě potřebuje budovat obranu proti Spojeným barbarským derivátům. Prostřednictvím Toxických státních obligací jsou odhodlány dát EU co proto. Při nedávných stresových testech evropských bank se ukázala příšerná pravda o stavu zejména německého bankovnictví - detailů vás ušetřím, můžete si je ostatně denně číst v bulváru mezi klepy o prsních implantátech a pletkách superhvězd. Prostředky hromadného ničení náležící SBD jsou už připraveny zasáhnout burzy po celém kontinentu a zcela je zdevastovat.

Živočichové v zahradě: Ptáci, netopýři a opylovači

14. 9. 2010 / John Michael Greer

Liebigův zákon pojmenovaný podle německého zemědělského botanika 19. století Justa von Liebiga má tu zvláštní čest být současně jedním z nejdůsledněji platných ekologických principů a jedním z pojmů nejdůsledněji odmítaných moderní ekonomií. Zkrácená forma zákona tvrdí, že ten zdroj, který je pro jakýkoliv organismus nezbytný a současně nejvzácnější, představuje horní mez nosné kapacity prostředí...

KD│ Všem, kdo dosud přispěli na fórum Green Wizards, rozhodně dlužím srdečný dík, a soudě podle komentářů tam i kdekoliv jinde tím nejlepším způsobem, jak ho vyjádřit, bude pustit se do další fáze zeleného kouzelnictví a začít poskytovat praktičtější informace. To je samozřejmě agendou tohoto týdne, a téma by mělo být srdcím budoucích zelených čarodějů milé. V okamžiku, kdy skončíte s prací pro tento týden, možná nebudete s to přivolat duchy z hlubin, jak to údajně dokázal Glendower, ale měli byste být schopni přivolat nápomocné tvory ze sousedních ekosystémů, aby pomohli udržet rovnováhu ve vaší zahradě - a jistě, aby zabránili Hotspurovu úšklebku, dokonce přijdou tehdy, když je zavoláte, pokud to uděláte správně.

Bez dilemat nebude kultury

13. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Od té doby, co se jal pražský radní Richter pracovat na změně financování kulturních událostí a institucí, aby se více přiblížily jeho estetickému vkusu a skromným nárokům na umění, mám nepříjemné sny. Straší mě v nich postava radního Richtera, která, s čerstvým žlutohnědým zbarvením ze solária, přebírá od prezidenta jmenovací dekret pro nového ministra kultury.

Prezidentovi při jmenování sedí za krkem opička s obličejem Michala Davida a dost nevybíravě řve prezidentovi do ucha hity z let osmdesátých. Celá scéna pak působí jako kulisy nějakého "epického" muzikálu a publikum tvoří freneticky tleskající ansámbl složený z celebrit. Zajímavé na publiku je, že všichni vypadají poněkud zdegenerovaně a zmrzačeně, což si vysvětluju tak, že se v podstatě jedná o jejich mediální obrazy.

Prezident kupodivu vše snáší s důstojností (sobě vlastní), při jmenování přátelsky plácá Richtera po ramenou, pohupuje se v kolenou za rytmu odrhovačky, a pak gestem žádá Hájka, který naleje trochu šampaňského do stříbrné misky a postaví ji na stůl v rohu sálu. Opička -- David v tom okamžiku seskakuje a míří k misce, nicméně před tím ještě vyleze úslužně předkloněnému Hájkovi na rameno a vlepí mu za stálého řvaní šlágrů pořádný pohlavek. Všichni přítomní, včetně Hájka, se velmi baví. Tuto scénu nedokážu dost dobře analyzovat, předpokládám ale, že to má hodně co do činění s Hájkovým odhodlaným tvrzením, že nepochází z opice.

Tato noční můra se opakuje poměrně často a většinou, jak už tomu u snů bývá, je iniciována nějakou nejasnou či kontroverzní událostí v oblasti kultury. Poměrně často se objevuje od té doby, kdy byl ministrem kultury jmenován zubař a někdejší starosta Berouna. Manažersko-medicínský přístup k financování kultury jistě vyhovuje záměrům redukovat rozpočty ministerstev bez sentimentu a přebytečný vhled by mohl vyvolávat různá nežádoucí dilemata. Jenže za rozvojem kultury vždy stojí nějaké dilema. Obávám se, že bez dilemat nebude kultury.

An English version of this article is in CLICK HERE

K snižování platů zdravotníků není důvod, zdravotnictví není financováno ze státního rozpočtu

13. 9. 2010

Prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic k záměru snížit platové tarify ve zdravotnictví

Asociace českých a moravských nemocnic s obavami sleduje neklid ve zdravotnictví vyvolaný záměrem snížit platové tarify zdravotnických pracovníků.

K aplikaci opatření ke snížení platů státních zaměstnanců i ve zdravotnictví není žádný rozumný důvod. Zdravotnictví není financováno ze státního rozpočtu. Změny platových tarifů nepřinesou žádné úspory veřejným rozpočtům.

Fraška...

13. 9. 2010 / Ladislav Žák

Politika ČSSD dlouhodobě odpovídá tomu, že tato strana má rovněž dlouhodobé potíže s vlastní identitou. Jednoduše řečeno-ČSSD neví, čí je, ani, k čemu je. Dnes, s několikaletým zpožděním, zakoušíme hořce především plody jejího vládnutí resp. spoluvládnutí, samozřejmě vyzrálé o péči, kterou těmto plodům poskytly v době zrání vlády Topolánkovy a v době skladování vláda Fischerova.

An English version of this article is in CLICK HERE

Moje reakce na pálení koránu

13. 9. 2010 / Milan Kohout

ZDARMA!

NAHRADÍME VÁM VAŠE NÁBOŽENSKÉ KNIHY!!!

Navštívím váš domov, vyházím vaše náboženské knihy z okna a nahradím je zadarmo novými, nenáboženskými publikacemi.

Volejte: Milan Kohout...

An English version of this article is in CLICK HERE

Právo jako základ demokracie

13. 9. 2010 / Boris Cvek

Jak se zhrozil bývalý předseda Soudcovské unie Jirsa v Otázkách VM, Václav Klaus v jednom ze svých tradičních útoků na soudy přišel s myšlenkou, že moc výkonná a soudní vycházejí z moci zákonodárné.

V tom se Klaus zcela rozešel s myšlenkou, že právo je něco více než to, co se vytvoří v Parlamentu jako právní norma, čili že právo potřebuje svůj na zákonodárci zcela nezávislý výklad, procedury a právní kulturu, které naopak zákonodárce musí respektovat, tvoří-li zákony.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pokud ta "mešita" nebude postavena, tato země už není Amerika

13. 9. 2010 / Michael Moore

"Budoucnosti! Nikdy nebudete vědět, kolik úsilí to stálo tuto Generaci, aby zachránila vaši Svobodu! Doufám, že jí dobře využijete! Pokud ne, budu se kát na Nebesích, že jsem se tolik Snažil, abych vám ji zachoval."

John Adams (1735-1826)

Jsem proti stavbě "mešity" dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní centrum, píše Michael Moore.

Chci, aby byla postavena přímo na tom místě, kde stálo WTC.

Perifernost, provinčnost a hledání smyslu

13. 9. 2010 / Karel Dolejší

"The worst loneliness is not to be comfortable with yourself."
Mark Twain

Když se normalizačním režimem občanství zbavený Ivan Sviták počátkem 70. let usídlil v Kalifornii, mimo jiné účtoval s tím, zač byl ve Filozofickém ústavu Akademie věd režimem po léta placen. Velkou část oficiální marxologie z období tání přitom vyhodnotil jako setrvačné soukání dávno odumřelých myšlenek, které odbíhají od konkrétních - v první řadě ekonomických - analýz k abstraktnímu teoretizování. Mrtvou větev marxistického myšlení ztotožnil především s intelektuálním dědictvím sardinského rodáka Antonia Gramsciho - myslitele, na nějž se právě v té době zčerstva odvolával eurokomunismus, a ještě později dodnes notoricky známá příručka radikálního levičáka od Laclaua a Mouffeové. Uprostřed zmíněné subtradice trčí jak vidle z hnoje pojem hegemonie.

Generální tajemník NATO:

Západ potřebuje nový protiraketový systém na obranu vůči Íránu

12. 9. 2010

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen konstatoval, že má plnou podporu Spojených států pro navrhovaný protiraketový systém v hodnotě 200 milionů euro. Rasmussen doufá, že jeho výstavba bude schválena v listopadu na summitu v Lisabonu.

Inspektoři z Mezinárodního úřadu pro atomovou energii minulý týden varovali, že Írán "překročil klíčový jaderný práh", který mu údajně za určitou dobu umožní vyzbrojit balistické střely jadernými hlavicemi.

Škromachův "účel" a Dolejšího slon

11. 9. 2010 / Věra Říhová

Kdo by se divil, že nezaměstnaní nevolí ČSSD, proč by to dělali, když tato strana sama stále ukazuje, že současným problémům vůbec nerozumí a nemá naprosto žádnou koncepci do budoucna.

V poslední době dostávám často dotazy na to, koho jsem na jaře volila a za koho ve svých článcích "kopu". Na dotazy ohledně své jarní volby neodpovídám, aby moje články nebyly čteny očima ideologického účelu. Nikdo mi za moje články neplatí ani si je u mě neobjednává.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.