Cejch "socky"

8. 9. 2010 / Vít Klíma

Rád bych velice krátce reagoval na článek Jana Kellera a Petra Schnura: Střední vrstvy. Německá realita a české iluze s vysvětlením, proč se tolik Čechů hlásí ke střední třídě, aniž tam ve skutečnosti patří.

Banky mezi středně bohaté (střední vrstvu) počítají ty, kteří mají na účtech uloženo řádově 15 milionů Kč, což je dnes částka, která jejímu majiteli doživotně  zajišťuje  životní úroveň střední třídy, aniž by kdy musel pracovat. Z bankovního hlediska je česká střední třída velice úzká, odhadem několik desítek tisíc domácností. Jinak než banky hodnotí příslušnost ke střední třídě sami občané. Svoji příslušnost k ní odvozují převážně podle výše svého aktuálního výdělku. Je-li vyšší než průměrný, automaticky se zařazují do střední třídy. Bohužel je pak práh přechodu k chudobě velice nízký. Stačí, aby jeden z živitelů přišel dlouhodobě o práci - a původně středostavovská rodina se začne zmítat ve finančních problémech. Hlavním důvodem většinového "sebe-zahrnutí se" do střední třídy je ale obava z cejchu.

Z historie víme, že se cejchovali uprchlí otroci, prostitutky, galejníci. Dnes nejhorším cejchem je označení člověka za "socku". A který člověk, natož mladý, by tak chtěl být ocejchován?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010