Generální tajemník NATO:

Západ potřebuje nový protiraketový systém na obranu vůči Íránu

12. 9. 2010

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen konstatoval, že má plnou podporu Spojených států pro navrhovaný protiraketový systém v hodnotě 200 milionů euro. Rasmussen doufá, že jeho výstavba bude schválena v listopadu na summitu v Lisabonu.

Inspektoři z Mezinárodního úřadu pro atomovou energii minulý týden varovali, že Írán "překročil klíčový jaderný práh", který mu údajně za určitou dobu umožní vyzbrojit balistické střely jadernými hlavicemi.

Devět let od 11. září: dvě války, statisíce mrtvých a stále jsme se nepoučili

12. 9. 2010

Naším památníkem nevinným lidem, kteří zahynuli 11. září 2001, je holocaust ohně a krve, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Snad jsme z 11. září všichni zešíleli? Jak typické je to podivným, šíleným způsobem, že se apoteózou oné ohnivé bouře před devíti lety nyní stal potrhlý kazatel, který hrozí jinou ohnivou bouří - nacistickým pálením koránu. Anebo plánovaná mešita dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní středisko - jako by 11. září byl útokem proti křesťanům uctívajícím Krista a nikoliv proti ateistickému Západu...

Škromachův "účel" a Dolejšího slon

11. 9. 2010 / Věra Říhová

Kdo by se divil, že nezaměstnaní nevolí ČSSD, proč by to dělali, když tato strana sama stále ukazuje, že současným problémům vůbec nerozumí a nemá naprosto žádnou koncepci do budoucna.

V poslední době dostávám často dotazy na to, koho jsem na jaře volila a za koho ve svých článcích "kopu". Na dotazy ohledně své jarní volby neodpovídám, aby moje články nebyly čteny očima ideologického účelu. Nikdo mi za moje články neplatí ani si je u mě neobjednává.

Kdo v téhle zemi bude doopravdy vládnout?

10. 9. 2010 / Martin Martínek

Návrh státního rozpočtu na rok 2011, nedávno zveřejněný, je opravdu zajímavé čtení. Ukazuje totiž, kdo v této zemi skutečně vládne či chce vládnout. Podívejme se jeden paragraf připravovaného usnesení vlády k návrhu státního rozpočtu.

Podle tohoto usnesení má být ministr financí zmocněn k tomu „upravovat v průběhu roku 2011 v  odůvodněných případech objemy prostředků na platy a ostatní platby za provedenou práci a počty zaměstnanců schválené vládou v tabulkách regulace zaměstnanosti č. 10 až 15 v části F rozpočtové dokumentace“.

APEL OBČANŮM:

Fotografujte ničení lesa motorkáři a posílejte snímky policii

11. 9. 2010 / Boris Cvek

Přes policejní akci s vrtulníkem a policejními vozy na výjezdech z ježnického lesa, kterou přislíbilo Prezidium PČR a která se skutečně 21. srpna v sobotu odehrála (aniž by Policie ČR zveřejnila tiskovou zprávu o výsledcích této akce, což mne moc mrzí), dnes jsem vyfotil v lese čtyřkolkáře (bez helmy a s viditelnou tváří) s malým dítětem. Nejprve mával, potom ale zastavil a obrátil se a začal řvát na les "Vylez, ty debile s foťákem!", což po něm opakovalo pak i to dítě. Znovu apeluji na běžné občany, procházející se v lese, aby takovéto porušování zákonů fotili a posílali policii i místním politikům.

Nový 'étos' vzdělávání a možnosti odporu

10. 9. 2010 / Filip Vostal

Bohumil Kartous se ve své podnětné úvaze 'Systém především' dotýká zásadního problému, kterému čelí celý sektor vzdělávání. Konkurenceschopnost je jedním z klíčových ideologických imperativů naší doby a ve stále větší míře proniká do politiky především vyššího vzdělávání. Stává se z něj neoddělitelná součást diskurzu 'znalostní ekonomiky' či 'společnosti vědění', který je z velké časti generován a produkován transnárodními/mezivládními organizacemi typu OECD, Světová Banka či WTO (více např. Robertson 2009), následně reprodukován jak na úrovni regionální (v případě Evropy je to především Boloňský proces a Lisabonská agenda), tak i na úrovni národních států (v případě ČR je to např. Reforma vývoje, výzkumu a inovací z roku 2008 či Bílá kniha).

ČSSD požaduje svolání mimořádné schůze PSP a ustavení vyšetřovací komise ke kauze armádních nákupů

10. 9. 2010 / Petr Hulinský

Poté, co na začátku září vyplynula na veřejnost aféra dalšího podezřelého nákupu zbrojní techniky na ministerstvu obrany, tentokráte se jednalo o nákup minometů, sliboval veřejnosti ministr obrany Alexandr Vondra doslova: "Je třeba useknout chapadla chobotnici, která se dostala do poměrně vysokých pater politiky." Ano, o své místo sice přišel náměstek Kopřiva, který je jedním z hlavních aktérů celé kauzy, avšak od té doby jakoby se po slibovaných sekancích do pomyslné armádní korupční chobotnice zaprášilo. Místo toho se sám ministr Vondra stal součástí problému, neboť byl obviněn jak staronovým vládním kolegou, tak bývalým premiérem vlády, jejímž byl členem, ze spoluúčasti na systému, který sám kritizuje.

Urban sprawl

Příčiny chování některých voličů pravice vycházejí z jejich existenčních obav

10. 9. 2010 / Vojtěch Merunka

Rád bych se přidal s doplňujícím postřehem k nedávným komentářům, které rozebírají fenomén české střední třídy. Je to především článek Jana Kellera a Petra Schnura „Střední vrstvy. Německá realita a české iluze"; a  článek Víta Klímy „Cejch Socky", kde se diskutovalo na téma, proč se tolik výrazně pravicově orientovaných Čechů hlásí ke střední třídě, aniž tam ve skutečnosti patří.

Významná část těch nejohnivějších „mladých a úspěšných“ příznivců pravice totiž bydlí v takzvaných „placatých panelácích“.

175 000 čtverečních kilometrů sporného území si rozdělily Rusko a Norsko

10. 9. 2010

V pondělí 6. září 2010 si Rusko a Norsko rozdělily společnou arktickou hranici, která se nachází zejména v Barentsově moři. Země si mohou nárokovat podle mezinárodního práva hranici do vzdálenosti 200 námořních mil od pobřeží. Podle norského premiéra Jense Stoltenberga se 15. září v Murmansku uskuteční oficiální ceremonie na oslavu dohody. "Existuje dohoda o tom, kde přesně by hraniční linie měla vést. Jsou určena i pravidla spolupráce v regionu, a to včetně sektoru energetiky. Tuto dohodu bychom měli příští týden podepsat a uveřejnit," uvedl Stoltenberg pro norskou veřejnoprávní televizi NRK. Především kvůli vysokým zásobám ropy a zemního plynu byla dohoda hledána 40 let.

EurActiv: Norsko se s Ruskem dohodlo na arktické hranici ZDE

Škromach: s "účelovou" kritikou polemizovat nebudu

10. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

reakce na (ne)odpověď Zdeňka Škromacha na článek Věry Říhové "ČSSD spáchala politickou sebevraždu"

Na veřejně a adresně sdělené výtky Věry Říhové stínový ministr práce a sociálních věcí dodnes neodpověděl, přestože ČSSD, stejně jako ostatní politické strany, Britské listy monitoruje. Škromach neodpověděl přesto, že ode mne dostal odkaz na článek i na svou facebookovou stránku, kterou hojně navštěvuje každý den, s žádostí o reakci. "Paní Říhová má právo na svůj názor, byť nemusí mít pravdu. Dokonce by to bylo možné vnímat jako pochvalu. Dosud jsme byli líčeni jako podporovatelé lidí, kteří se práci vyhýbají. Normální je pracovat, pokud je člověku nabídnuta vhodná práce," reagoval na výtky Říhové, podnícen až mou výzvou na Facebooku, Zdeněk Śkromach. Po chvíli dodal: "Paní pravdu nemá. Ale právo na svůj názor má. Vzhledem k účelovosti se nenechám vtáhnout do této polemiky. " Proč považuje kritiku za "účelovou", ovšem nenapsal. A na potvrzení svého vlastního "názoru" o tom, kdo má a nemá pravdu, a proč ovšem Škromach nedal Britským listům prozatím jediný VĚCNÝ argument. Zřejmě nejsme předvolební billboard, kam se dá beztrestně napsat cokoliv.

Škromach totiž ve stejnou dobu rozeslal vůči vládě velmi kritickou a faktograficky poměrně plnou tiskovou zprávu...

INZERÁT:

Zkušená účetní nabízí své odborné služby za velmi rozumné ceny

12. 10. 2010

Profesionálně a rychle provádíme:

  • daňová přiznání a výroční zprávy
  • podvojné účetnictví
  • mzdové účetnictví
  • ekonomické práce - kalkulace, rozpočetnictví, controling, reporting, výkaznictví
  • nezávislé inventarizace a finančnictví
  • správu majetku a skladové evidence, nedokončenou výrobu
  • správu dodavatelsko-odběratelských vztahů a obchodní monitoring
    • Další informace k dispozici ZDE

V zájmu demokracie

10. 9. 2010

Na 21. září se chystá protestní demonstrace policistů. Policisté, stejně jako další složky integrovaného záchranného systému, nesmějí stávkovat, demonstrace je pro ně tedy jednou z mála možností, jak vyjádřit svoji nespokojenost. A jak už to u nás bývá zvykem, národ se postaví raději za vládu, která chrání zájmy nadnárodního kapitálu. Kdykoliv se některá skupina odhodlá k demonstraci nebo stávce, je špiněna médii tak dlouho, než národ konečně „pochopí“.

Nyní jsou na řadě policisté, píše čtenářka Kateřina Horáková.

Monitor Jana Paula:

Kašna je něco, z čeho do něčeho teče voda, aneb zlaté atrapy na hlavním plzeňském náměstí

10. 9. 2010 / Jan Paul

Nevěřím v ekonomickou krizi: Kdyby byla, nevyhazoval by stát miliony korun podporou kultury, jejíž kvalita je více než sporná. Už jednou jsem navrhoval rozpustit ministerstvo kultury, protože strejdové radní a zastupitelé měst nejlépe vědí, co kultura je. Česká republika má možná nejvíc odborníků na všechno, pomazaných specialistů a mudrlantů, kteří mají ten jediný zaručeně správný názor. Kdyby byla krize, všichni by byli nuceni šetřit. Město Ostrava vložilo do reklamy na přihlouplou PR akci Evropské město kultury 70 milionů; proč ne, když mají na rozdávání, vždyť je to jedno z našich nejčistších měst. Utřeli nos, status Evropské město kultury vyhrála pro rok 2015 Plzeň, a na náměstí se má čím pochlubit.

Strachy a krachy

10. 9. 2010 / Karel Dolejší

Jeden vousatý vtip vypráví o muži, který nepřestával bez zjevné příčiny mávat rukama ve vzduchu. Na otázku, proč to dělá, bez váhání odpověděl: "Zaháním slony!" A když mu namítli, že široko daleko přece žádný slon není, odvětil: "Vidíte, jak je to účinné!"

V reálném světě to bohužel někdy funguje úplně stejně. Univerzita ve Stanfordu vydala studii o tom, jak by se mělo správně postupovat při evakuaci amerického města zasaženého jaderným útokem; a zpravodajská agentura Stratfor zase kvůli naléhání čtenářů zpracovala expertní posudek na možnost útoku elektromagnetickým pulsem (EMP). Sama o sobě by to sice vůbec nepovažovala za nutné, nicméně vzhledem k mediální hysterii... Ó hrůzo, představte si takového pořádně rozzuřeného slona!

To vše se děje v okamžiku, kdy profesor ekonomie newyorské univerzity Nouriel Roubini odhaduje pravděpodobnost, že Spojené státy upadnou do druhého kola ekonomické recese, na více než čtyřicet procent - ve chvíli, kdy praktické možnosti Obamovy administrativy tomu zabránit jsou stále menší a po listopadových doplňovacích volbách do Kongresu z nich nejspíše nezbude takřka nic.

Jde nicméně o model politiky, který svým způsobem nepostrádá logiku: Jestliže úřady nedokážou čelit skutečným rizikům, alespoň vydatně předstírají, že dělají vše pro zabránění katastrofám, jež existují pouze v nejdivočejších fantaziích - i když pravděpodobnost, že opravdu nastanou, se limitně blíží nule.

Bylo by ovšem krátkozraké posmívat se Američanům. Naprosto stejný model politiky - postavený na zahánění řeckého scénáře - se přece dnes a denně provozuje i v České republice.

Volání nespokojených Američanů po tom, aby Amerika znovu získala svou čest

10. 9. 2010 / Daniel Veselý

U příležitosti 47. výročí slavného projevu Martina Luthera Kinga se 28. srpna u Lincolnova památníku ve Washingtonu, D.C., konalo shromáždění nazvané "Restoring Honor" (Obnovení cti) , jež moderoval známý komentátor TV Fox Glenn Beck. Liberální list New York Times odhadl, že kolem půl milionu Američanů, drtivou většinou bílé barvy pleti, rekrutujících se vesměs ze stoupenců sílícího populistického hnutí Tea Party, do omrzení aplaudovalo heslovitým projevům Sarah Palinové a dalších -- včetně neteře Martina Luthera Alvedy Kingové -- plných nabubřelých a vyčpělých frází a slov jako "svoboda, čest, sláva, bůh, dobro, zlo, bojiště, Amerika" apod. Poselství řečníků vyzývala k obnovenému (sic!) vůdcovství Spojených států ve světě a jejich shůry dané morální povinnosti šířit dobro po celém světě.

Já ne, já ne, to ty, to ty...

10. 9. 2010 / Vladimír Hejnic

Zní to jako začátek lidové písničky, ale jedná se o způsob předvolebního boje "zkušených" politiků. Občas si přihřejeme polívčičku my nepatrní a v podstatě bezejmenní.

Docela rád čtu články paní Věry Říhové. Občas s ní souhlasím, někdy usuzuji, že se mýlí a ztrácí v realitě současného světa, v porovnání s prožitými zkušenostmi, které nikdo v krátkém článku neporovná tak, aby to bylo k období, či konkrétním osobám oprávněné, hodnověrné a spravedlivé. Ve vyjádření a porovnání každého z nás je zpravidla značná míra osobní zaujatosti, která může být kamínkem do mozaiky historického srovnávání, ale balvanem pro řešení problémů současnosti a budoucnosti.

Kterak slušně hanbinec navštěvovati

10. 9. 2010 / Karel Dolejší

Čeští poslanci prý už vědí, jak správně provést návštěvu nevěstince, aby to odpovídalo bontonu a protokolu, a aby řádně reprezentovali své voliče. "Nu, co dodat," poznamenává k tomu Jakub Rolčík. Snad přece něco: Samozřejmě pouze "vidláci" čtoucí beznadějně zastaralé spisky Gutha-Jarkovského, kteří se sami dobrovolně řadí mezi dolních deset milionů, se domnívají, že do nevěstince se prostě "slušně" chodit vůbec nedá. Naproti tomu naše nebeská elita a s ní se bezmezně identifikující "předbohatí" spoluobčané mají díky příručce Vladimíra Smejkala a Hany Bachrachové naprosto jasno: Do bordelu se prostě slušně chodí tak, abyste v žádném případě nevypadali jako "vidlák". Sláma na holínkách do nevěstince nepatří, hlásá titulek "největších seriózních novin" v ČR. A o to přece dnes jde vždy a všude: Nezáleží na tom, co vlastně děláte, ale jaký u toho vzbudíte dojem.

"Integrace" není jen ošidným a nejméně dvousečným heslem...

10. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Kdekdo jak u nás, tak po celém světě, odsuzuje nebo schvaluje třeba kroky francouzského prezidenta vůči ilegálním přistěhovalcům s vinětkou "nepřizpůsobiví". Kdekdo mezi námi aspoň odvozeně buďto schvaluje nebo kritizuje reakci K. Schwarzenberga na počínání prezidenta Sarkozyho, pokud jde o tyto "menšiny". Tentýž problém nečekaně už léta mají Spojené státy, i když tradičně USA "vždycky" byly tím známým "kotlem", v němž se během jedné generace stali z přistěhovalců Američané, a dnes už zřejmě ne, stačí všimnout si jen toho, kolik je teď španělštiny v USA. (Kdysi se v prvorepublikové ČSR připomínalo, že v Chicagu nejenže byl roku 1931 zvolen starostou Anton Cermak -- českého původu, Antonín Čermák), ale navíc s tamním víc jak stotisícem původních Čechoslováků.) Ten problém "integrace menšin" má třeba také dnešní ČR nebo SR (nemluvě o státech na Balkáně, anebo často spíše "přechodových" státech, jakým bývá třeba Řecko nebo Itálie).

Americký pastor Terry Jones zrušil plán spálit dne 11. září korán

9. 9. 2010

Pastor malé americké církve, který plánoval pálit výtisky koránu při výročí útoků z 11. září svůj protest zrušil. Terry Jones uvedl, že akci odvolává poté, co organizace za plánovaným islámským centrem, které mělo být vybudováno nedaleko zničeného newyorského Světového obchodního centra, souhlasilo, že islámské centrum postaví jinde.

Ultrabohatí jsou horšími lidmi než ostatní

9. 9. 2010

Je něco překvapujícího na tom, když privátní bankéř varuje kolegy před bohatými zákazníky. Je to, jakoby ředitel Volkswagenu vyslovil pochybnosti o motoristech, nebo jakoby se šéf McDonaldu distancoval od konzumentů rychlého občerstvení. Nicméně na konferenci v Zurichu konané minulý týden šéf Barclays Wealth Management Gerard Aquilina přesto vydal urgentní varování před nejbohatšími klienty.

ČSSD spáchala politickou sebevraždu

9. 9. 2010 / Věra Říhová

Kvalitní opoziční práce není ČSSD schopna, protože problematice nezaměstnanosti vůbec nerozumí. Nikdy jsem ČSSD nevolila a volit nebudu, protože na komunální úrovni se mnozí její členové chovají úplně stejně jako členové ODS, Unie svobody, KDU-ČSL nebo KSČM. Občanská slušnost starostů a radních je věcí individuální a nikoliv stranickou.

Vážený pane Škromachu,

Píši Vám tento otevřený dopis. Metoda násilného snižování počtu evidovaných nezaměstnaných občanů, kterou deklaruje pan Nečas jako předvolební tah, opravdu není nová, jak sám uznáváte. Je to metoda, která se používala i za doby vlády ČSSD, pouze v jiném rozsahu.

Nové na této metodě je pouze postup praktického provedení. Od politické opozice, jíž v současné době ČSSD je, bych očekávala profesionální rozbor a veřejný požadavek zodpovězení otázek na praktické provedení násilného snižování nezaměstnanosti a přesný popis důsledků. Váš příspěvek na stránkách BL 8.9.2010 pouze dokazuje nekoncepčnost politiky ČSSD v oblasti práce a sociálních věcí.

9/11 a ustrašená masmédia

Známý český režisér tvrdí, že útoky "byly zinscenované"

9. 9. 2010 / Lukáš Kantor

Magazín Dnes nedávno opět prokázal, jak se některá mainstreamová periodika bojí kontroverzí kolem teroristických útoků z 11. září 2001. Kuráž má naopak režisér Zdeněk Troška. Ačkoli již jednou "dostal přes držku" kvůli nesouhlasu s americkým radarem (stát mu nedal peníze na film), neváhal se přidat ke skupině těch, kdo veřejně zpochybňují oficiální vysvětlení tragédie WTC a Pentagonu.

Vondráčková versus Kubišová

9. 9. 2010 / Petr Jánský

Mělo to být turné ke 40. výročí založení Golden Kids. Trio Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková vzniklo v listopadu 1968. Proč Zlaté děti nevím dodnes, byli jsme spíše režimem spráskané děti. Potvrdil to i osud tria, které ukončilo činnost po roce a čtvrt. Na Kubišovou vymyslelo StB pornografii a už si nezazpívala. Neckář a Vondráčková každý sám a jen v normalizované podobě. Po Listopadu se trio znovu dalo dohromady a vystoupilo v roce 1994 a 1997. Bez problémů se na všem domluvili.

Cejch ČSSD a problém výplatní pásky

9. 9. 2010 / Vít Klíma

Mimořádného poděkování by se mělo dostat Janu Kellerovi a Petru Schnurovi za článek "Střední vrstvy. Německá realita a české iluze", kde ukazují, jak se Češi většinově hlásí ke střední třídě, aniž do ní ve skutečnosti patří. Objasnili jsme si i důvod, proč tomu tak je: většina Čechů nechce být ocejchovaná jako"socka", což je ve společnosti zaměřené na úspěch tím nejpotupnějším znamením, zvláště pak pro mladé. Není pak divu, že volí TOP 09 a ODS ve snaze "patřit mezi ty bohaté a úspěšné". Přece nebudou volit levici, která je tu právě pro ony "socky", žijící na účet "nás bohatých a úspěšných". Takto ocejchovaná byla ČSSD.

Progresivní zdanění je legitimní nástroj, kterého využívají vyspělé státy

9. 9. 2010

Rád bych se vyjádřil k názoru pana Josefa Mlejnka, který byl uveden na serveru iDnes 8. září 2010 10:46, píše Petr Dvořák

Šlo k komentář k vyjádření Jiřího Paroubka o tom, co by udělal ,kdyby se stal premiérem. Nejen že pak Mlejnek označil slova Jiřího Paroubka jako "normalizační", což mi přijde opravdu nepatřičné, zejména bych se však chtěl vyjádřit k těmto slovům:

Škola jako národní svéráz Věcí veřejných

9. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

Národní svéráz politiky Věcí veřejných zatím nejvíce vynikl v podání ministra dopravy. Jeho stranický druh na ministerstvu školství však prokazuje mimořádnou schopnost začlenit se do tandemu řízeného Radkem Johnem, a po avizovaném, posléze odvolaném, 180 tisícovém náborovém příspěvku pro nastupující pedagogy nás omráčil Josef Dobeš další "ranou do hlavy". To když přišel s nápadem, že na pedagogická studia budou přijímání jen ti uchazeči, kteří předtím, až dvouletou praxí na školách, prokáží svůj kladný přístup ke zvolené profesi.

Tréninková restaurace Mlsná kavka otevírá v Karlíně

9. 9. 2010

14. 9. 2010 zahajuje svůj provoz netradiční vegetariánská restaurace Mlsná kavka, která pod jednou střechou a v jedné kuchyni spojuje kvalitní bezmasá jídla a pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce. Jedná se o společný podnik Občanského sdružení Green Doors a šéfkuchaře Filipa Kavky Smiggelse. Restauraci naleznete na samém začátku Karlína, v blízkosti stanice metra Florenc. Vznik restaurace podpořili Městská část Praha 8, Fond RWE TRANSGAS prostřednictvím Nadace Charty 77, TON a.s. a Nadační fond Veolia. Slavnostní raut a opening party proběhne 20. 9. 2010.

Nečasovy nejnovější útoky proti lidem bez práce

8. 9. 2010

Petr Nečas prezentoval 7. září 2010 v rámci předvolební kampaně ODS návrh, aby každý nezaměstnaný po měsíci na úřadu práce obdržel příkaz nastoupit do zaměstnání na plný úvazek, jinak má být vyškrtnut z evidence úřadu práce a ztratit právo na pomoc včetně příspěvku na živobytí, základní dávky pro nejchudší. Za zaměstnání v této souvislosti ODS označuje veřejné práce, rekvalifikace nebo další vzdělávání, napsal Vilém Gutfreund.

Penze jsme neprožrali, povinné soukromé pojištění je naprostý nesmysl

8. 9. 2010 / Jaroslav Vostatek

Generální ředitel Vladimír Bezděk v MfD 2. 9. 2010 ("Místo šetření jsme růst prožrali, kritizuje expert na důchody") správně upozorňuje na potřebu časové a věcné koordinace důchodové reformy s řešením problému, na který důrazně upozornil Ústavní soud svým nálezem, kterým se k 30. 9. 2011 ruší § 15 zákona o důchodovém pojištění. Jde o to, do jaké míry mají starobní a další důchody být závislé na předchozích výdělcích pojištěnců.

Co přijde příště? Kriminalizace lidí, kteří ztratí práci?

8. 9. 2010 / Zdeněk Škromach

Staronový předvolební tah ODS, která opět deklaruje, že omezí systém vyplácení sociálních dávek v nezaměstnanosti tím, že stát nezaměstnaným po měsíci od registrace na úřadu práce nabídne buď veřejně prospěšné práce či přeškolení, anebo jim vezme podporu v nezaměstnanosti, opět jen dokazuje nekoncepčnost politiky ODS a potažmo i celé vlády v oblasti práce a sociálních věcí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Špidla: Polopravda horší než lež

8. 9. 2010 / Vladimír Špidla

"Financial Times: Špidlův unijní fond zcela selhal," uvádějí některá česká média. Odvolávají se přitom na článek, který v tomto listu vyšel 6. září. Fond (EGF, European globalization adjustment fund, Evropský fond adaptace na globalizaci, téměř 2 miliardy eur) byl určen na pomoc těm lidem, kteří přišli o práci například díky ekonomické krizi. Zprávu o tomto fondu jsem předkládal v Evropském parlamentu v roce 2007. Fond ale neselhal. A není to "Špidlův fond".

An English version of this article is in CLICK HERE

O zbytečnosti mediálních prognóz

8. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Prezident Klaus promluvil ke sněmovně. Česká televize ráno udělala interview s politologem, který měl "odhadnout, co prezident poslancům řekne". Tak bylo interview uváděno.

Moderátoři ranního zpravodajského pořadu sdělili divákovi, že podle novinářů bude Klaus mluvit o "dalším směřování země", to je jistě velké překvapení. Na záludnou otázku, proč Klaus ke sněmovně sedm let nemluvil a právě teď mluvit chce, politolog odvětil, že neví a absenci prezidenta ve sněmovně poměřoval mírou slušnosti takového chování. Slušné je hovořit k poslancům jednou do roka, jak to dělají na Slovensku, kde napodobují vzor z USA.

Jaký Nečas, takový Joch

8. 9. 2010 / Jiří Jírovec

Otázka "kdo je Roman Joch" je absurdně vláčena médii. Ptát se musíme na to, kdo je Petr Nečas, jeho živitel. Je-li to hlupák, pak je jeho spojení s tímto poradcem přes lidská práva dobrou zárukou neúspěchu a zbabranosti.

Roman Joch se stal v jistém smyslu celebritou. Jeho názory jsou konzervativně severoamerické. Primitivů, kteří bezmyšlenkovitě, nebo přesněji, se zbožnou oddaností přijímají propagandu odjinud, je dost. Horší je, když český ministerský předseda takové lidi zaměstná jako své poradce a ještě jim podkuřuje, že jejich názory jsou zajímavé.

Více než milion lidí demonstrovalo ve Francii za starobní důchody

8. 9. 2010

Více než milion francouzských zaměstnanců demonstrovalo v ulicích francouzských měst proti vládním škrtům, které plánuje vláda Nicolase Sarkozyho. Čtyřiadvacetihodinová stávka zároveň narušila leteckou a železniční dopravu. Byly také uzavřeny školy. Aktivisté zuří, že francouzská vláda plánuje zreformovat starobní důchody a zvýšit věk odchodu do důchodu z 60 let na 62 let.

Vstupte a zažijte paralelní svět na vlastní kůži

8. 9. 2010

V pondělí 13. září se areál Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK otevře široké veřejnosti. Po celý týden bude hostit mezinárodní projekt Paralelní zkušenosti, který skrze současné umění poukazuje na problém sociálního vyloučení lidí s duševním onemocněním. Ojedinělou výstavu a originální interaktivní projekci doplní hudba, tanec, divadlo a přednášky s diskuzemi. Program je nabitý a vstup každý den zdarma. Výstava v rámci Paralelních zkušeností vychází koncepčně z textu Případ vykradeného blázince: proti jednostrannému vyzdvihování údajných mystických vloh šílenců atp. ukazuje na bezprostřednost a upřímnost projevů duševně nemocných, vycházející ze snahy těchto "komunikačně handicapovaných" o vystoupení z "já" směrem k "ty".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.