Ruskoamerický ostražitý orel

9. 8. 2010

LVI│ŠOK│ Vzdušné síly Ruské federace a velitelství protivzdušné obrany USA NORAD budou provádět historicky první společné cvičení protivzdušné obrany, na kterém se budou podílet také Federální letecká navigační služba, civilní agentura pro kontrolu letového provozu Ruska a její sesterská instituce ze Spojených států FAA (Federal Aviation Administration) spolu s vojenskými středisky letového provozu v Elmendorfské letecké základně na Aljašce a střediskem letového provozu na letecké základně v Chabarovsku v Rusku.

Cvičení s názvem Ostražitý orel (VIGILANT EAGLE) se bude konat ve dnech 8.-11. 8. a zahrnuje ruské, kanadské a americké letectvo, personál operačních a řídících center v Rusku a ve Spojených státech. Toto cvičení je výsledkem vojenské dohody o spolupráci, kterou podepsali prezidenti Ruské federace a Spojených států amerických. Dohoda dává možnost společnému severoamerickému a kanadskému velení NORAD a letectvu Ruské federace provádět společná cvičení o délce až pěti dnů.

Cvičení se zúčastní na obou stranách letouny včasné výstrahy AWACS E-3B a A-50, tankovací letouny a stíhačky. Cvičení nabízí příležitost spolupracovat při detekci, sledování, identifikaci, zachycení a sledování letadel, které překročí mezinárodní hranice.

podrobnosti . ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.8. 2010