Je snad slepá ta česká vláda?

7. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Nezaregistroval jsem, že by české humanitární organizace vyzvaly k solidaritě s poškozenými v Rusku

Rusko i Ukrajinu sužují požáry. Hoří tisíce hektarů lesů, hyne zvěř, ale zejména si katastrofa vyžádala na 50 lidských životů. Premiér Vladimír Putin přerušil export obilí. Tato poslední informace vyvolala v Česku nebývalou odezvu. Odborníci na zemědělství vysvětlují, že nám nehrozí zdražení pekárenských výrobků, neboť podíl ohrožené suroviny ovlivňuje cenu do 15 %. Dokonce už vím, že snížení exportu obilí z Ruska vhodně navýší cenu našeho obilí, neboť i my polovinu produkce exportujeme. Je náš žaludek to jediné, nač myslíme?

Nezaregistroval jsem, že by naši ekologičtí nadšenci vyzvali vládu k pomoci Rusku při likvidaci požárů, i když požáry devastují krajinu a likvidují živočišné druhy v míře nebývalé. Hoří např. mordovská přírodní rezeravace. Pamatuji, že ne tak dávno nás média strašila pokutami za pálení suché trávy v zahrádkářských osadách.

Také jsem nezaregistroval, že by české humanitární organizace vyzvaly k solidaritě s poškozenými.

Na rozdíl od České republiky v hašení požárů pomáhají okolní země, jako je Bělorusko, dokonce Arménie!, Azerbajdžán, ale i Polsko, Bulharsko, Německo, Itálie, která na boj s živlem vyslala dva protipožární letouny Canadair.

Podrobnosti ZDE

Co myslíte? Má naše vláda „rozpočtové odpovědnosti“ nabídnout Ruské federaci nebo i Ukrajině svoji techniku, zkušené požárníky a podporu při likvidaci požárů. Existuje možnost, že by společenství Člověk v tísni přesunulo svá stanoviště do Moskvy či Kyjeva, aniž by tam podvracelo stávající politické zřízení?

Také jsem si nevšiml, že by byl v Česku zřízen fond obnovy spáleného ruského venkova, zveřejněno číslo účtu, na který by zajisté naši občané zaslali dle možností svoje peníze. I křesťané mlčí... Pravoslavní bratři je nechávají v klidu. Určitě by mohl být příkladem pro naše byznysmeny, obchodující s Ruskem, čin 40 amerických miliardářů, kteří se rozhodli věnovat charitě polovinu majetku. Jestliže jsme dokázali, a jsem na to hrdý, pomoci při likvidaci následků zemětřesení na Haiti, nebo v roce 2008 v zpustošeném New Orleansu, určitě bychom se mohli sami sebe více vážit, jestliže by jinak rusofóbní česká administrativa nalezla smysl pro realitu.

Podrobnosti ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010