První kniha o dialogu vědy a umění

3. 8. 2010 / Boris Cvek

Letos se objevila na českém knižním trhu poměrně neobvyklá publikace Mosty a propasti mezi vědou a uměním, která vyšla péčí nakladatelství Tomáše Halamy v Českých Budějovicích. Jedná se o sborník, editovaný světově uznávaným parazitologem a šéfem občanského sdružení Dialog vědy s uměním Michalem Gibodou. Gibodovi se podařilo zajistit příspěvky od následujících osobností:

OSA a Dilia připravily "zhoubnou novelu autorského zákona"

3. 8. 2010

Praha 3. 8. 2010 -- tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana kritizuje návrh novely autorského zákona, který unikl z ministerstva kultury. Text návrhu a jeho právní rozbor uveřejnily v úterý Pirátské noviny. Z textu návrhu vyplývá, že OSA a Dilia prosadily do návrhu opatření, která by poškodila autory, umělce i uživatele Internetu. Ministerstvo před měsícem bezdůvodně odmítlo žádost České pirátské strany o znění návrhu, který teď z ministerstva unikl. Proti rozhodnutí podá strana rozklad.

Stanovisko ÚSTR ke kauze "zveřejněných jmen špionů"

3. 8. 2010

tisková zpráva ÚSTR

Praha 3. srpna - Ústav pro studium totalitních režimů neodtajnil jména aktivních špionů. Ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra upozornil, že ke zveřejnění problematických údajů došlo na webu Archivu bezpečnostních složek, za který je odpovědné vedení Archivu. Údaje visely na internetu od března, staženy byly po Hazdrově zásahu v červnu.

"Ke zveřejnění informací z devadesátých let nemělo vůbec dojít. Je to vážné pochybení, ze kterého jsem vyvodil personální důsledky," říká Hazdra s odkazem na odvolání ředitele ABS Ladislava Bukovszkého.

Užvaněné české tajné služby

3. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Své tajné služby měla a má každá země, neboť špionáž je stejně stará jako moc a její uplatňování na území. Jen naprostí diletanti v otázce státních převratů ovšem nazývají své špióny po převratu zrádci a jen naprostí diletanti (nebo vlastizrádci či agenti jiných zemí) prozrazují podrobnosti špionážní historie své země. Pokud se vlastizrádcem (či agentem cizí země, byť pro danou chvíli spřátelené) stane ministr, předseda vlády či prezident, je tragédie pro tajnou službu dokonána.

An English version of this article is in CLICK HERE

Vliv sémantiky na vnímání politiky

3. 8. 2010 / Jan Campbell

Pohled do hlubin Lisabonské smlouvy mi nabízí obrázek, který se mi jeví velice zajímavým, protože ho mohu stejně dobře vidět s brýlemi i bez nich. Tím se potvrzuje stará pravda, že vlastně nic nevidíme svýma očima, ale že vidíme skrze své oči. Obrázek totiž vzniká v mozku, oči jsou jenom prostředníkem.

Podobným prostředníkem při rozvoji EU je mimo stále nejednotné evropské diplomacie již dlouholetý dialog mezi EU a církvemi a jinými institucemi.

Je prostor pro aktivní hospodářskou politiku?

Temelín, kanál a východisko pro českou ekonomiku

3. 8. 2010 / Jaroslav Ungerman

Nastoupila nová vláda, která o sobě říká, že chce být vládou rozpočtové odpovědnosti. Jejím hlavním programem -- a tím se nijak netají - je škrtat výdaje veřejných rozpočtů tak, až se zhruba za čtyři roky dostane na vyrovnaný rozpočet. O škrtech hovoří i jiné evropské vlády. Jsou však i takové vlády v Evropě, které nemají deficity nebo natolik malé, že nevyvolávají potřebu nějakých razantních akcí.

K tomu: Martin Myant, ČR nemá velkou zadluženost, škrty jsou zbytečné ZDE

Hra na letadlo sólo

3. 8. 2010 / Immanuel Wallerstein

Čtení novin může být úžasný zážitek. Letošního 26. července vydaly noviny ve Spojených státech dva články, které se navzájem zcela popírají. V prvním USA Today informovaly o své pravidelné čtvrtletní ekonomické předpovědi. Titulek zněl: "Optimismus ekonomů se vytrácí". Zdá se, že "zmatek v Evropě, bezvýrazný růst počtu pracovních míst, slabý trh s byty a zpomalení výroby továren" způsobuje, že je velmi nepravděpodobné, že Spojené státy dokáží znovu vytvořit 8,5 milionu ztracených pracovních míst "rychleji, než tempem ledovce". Navíc se ekonomové obávají "globální finanční nestability".

BBC zaktualizovala Sherlocka Holmese

3. 8. 2010 / Jan Čulík

< Sherlock Holmes, kterého hraje Benedict Cumberbatch

V neděli večer vysílá nyní televize BBC v Británii seriál celovečerních hraných filmů, volně založených na motivech detektivek s Sherlockem Holmesem od skotského lékaře Conana Doyla. Zajímavé na nynějším projektu, který dopadl velmi dobře, je, že filmy se neodehrávají v devatenáctém století, ale ve století jednadvacátém. Sherlock Holmes a dr. Watson řeší kriminální případy v nejžhavější současnosti, uprostřed bank vystavěných z oceli a ze skla,vytvářejících globální finanční bubliny, v digitálním světě čipových kreditních karet, mobilů a iphonů, blogování a mezinárodního leteckého cestování.

Má tato země budoucnost?

3. 8. 2010

S potěšením čítám články p. Žáka v BL. Poslední mě však poněkud zarazil. Autor přesvědčuje, že je levicovým žurnalistou. To nemohu posoudit, ani rozhodnout. Obsah jeho stati však naprosto jasně říká, že kořeny a základy jeho myšlení a jeho logika jsou shodné s myšlením TOP 09 a mají málo společného s myšlením levice, nejen ČSSD.

Vede mně k tomu i to, že jsem s tímto způsobem myšlení polemizoval s p. Kalouskem, samozřejmě bez odpovědi. Možná, že se dočkám odpovědi od p. Žáka.

Pokládám proto jen otázky, na něž nemám odpovědi. Týkají se 3 okruhů problémů, píše Jan Kašpar:

ČR neratifikovala smlouvu o kazetové munici

2. 8. 2010

tisková zpráva Nesehnutí a Amnesty International ČR

Na začátku srpna (1. 8. 2010) vstoupila v platnost Úmluva o zákazu kazetové munice, která má zamezit používání této nebezpečné zbraně. Česká republika patří k prvním zemím, které její text podepsaly hned při první příležitosti v roce 2008. Dosud ji ale neratifikovala. Podle nevládních organizací by zodpovědné instituce -- vláda, parlament a prezident -- neměly s tímto krokem otálet.

ČT24: Letadlo jako letadlo

3. 8. 2010

Je už trapné na to upozorňovat, píše František Řezáč. Nějaký ignorant v redakci ČT24 vždycky, když někde spadne letadlo, dá k tomu fotku "letadla" podle své omezené představy: co lítá, je letadlo.

V tomto případě zaměnil spadlé An-24, osobní dopravní letoun, který u nás létal třeba z Prahy do Košic, za obří nákladní letoun An-124 Ruslan. Na včerejší upozornění zákaznickou linkou ČT24 nereaguje. Mohli tam dát rovnou Čmeláka, to je taky letadlo.

Raul Castro: Hluboká ekonomická reforma nebude, jen mírné uvolnění

3. 8. 2010

Kubánský prezident Raul Castro vyloučil radikální tržní reformy, které by mohly oživit kubánskou ekonomiku v nynější krizi. Avšak zdůraznil, že role státu bude v některých oblastech omezena. Některým zaměstnancům bude dovoleno, aby pracovali na volné noze, anebo aby si založili malé firmy. Je zapotřebí naléhavých opatření, aby se snížil přehnaně vysoký počet zaměstnanců placených státem, uvedl. Nezávislá kubánská bloggerka Yoanni Sanchez a BL o tom informovaly už před časem.

Dotování fotovoltaiky?

3. 8. 2010 / Jan Hošek

Zcela sdílím názor čtenáře Miloše Martínka (a jistě i mnoha dalších), že výzkum a vývoj (případně i výroba a provozování) alternativních zdrojů energie (nejen fotovoltaiky) by měly být státem podporovány (dotovány). Při současném uspořádání však drtivá většina dotačních peněz nejde na výzkum a vývoj, ale na provozování solárních panelů. Zlatý důl tak vlastní jen "výrobci" sluneční energie, nikoliv výrobci solárních panelů.

Šaty dělaj člověka, nebo to už neplatí?

3. 8. 2010 / Jiří Baťa

Ministr Drobil nařídil úředníkům, jak se oblékat, napsal Blesk (2.8.2010) a poněkud sarkasticky si vzal na mušku pány ministry, kteří (ještě před "příkazem" ministra Drobila) byli přistiženi nejen bez saka, ale i bez kravaty. Zmínil, že by si pánové měli nejdříve zamést před vlastním prahem. No, má sice pravdu, ale poněkud zapomněl (Blesk), že tento příkaz ad.1) vydal ministr Drobil svým podřízeným na ministerstvu životního prostředí, ad.2) se to nevztahuje na kolegium ministrů Nečasovy vlády. Otázkou je, zda tento potřebný společenský bonton budou respektovat i sami ministři, potažmo zda také oni vydají podobné příkazy svým podřízeným.

TOP 09+1

31. 7. 2010 / Ladislav Žák

Rok s rokem se sešel a politická strana TOP 09 má první narozeniny. Je těžké říci, jestli dnem narození je registrace strany nebo ustavující sjezd, ale rok s rokem se sešel a TOP 09 je tu nejen stále s námi, ale její vliv pomalu, ale jistě roste. Tyto řádky nejsou oslavou tohoto výročí, ale mají svou malou ambici být určitým mementem.

Zachariášovi plzeňská univerzita zaplatí

3. 8. 2010 / Petr Jánský

Neuvěřitelné věci se dějí na plzeňských právech. V loňském roce akreditační komise ministerstva školství v čele s Vladimírou Dvořákovou objevila závažná pochybení stran přijímání studentů na odvolání, zkrácení studijních plánů (rychlostudenti), zapisování zkoušek a zápočtů sekretářkou, opisování diplomových a disertačních prací, nearchivování nebo nemožnost dohledání prací a protekční magisterské a doktorandské zkoušky. Vypukl skandál, který nemá v dějinách Česka ba ani Československa obdoby. Nejkřiklavějším příkladem byla chomutovská primátorka Řápková, která redaktorce Tachecí nedokázala zodpovědět jednoduchý právnický test a nevěděla, kde v Plzni fakulta sídlí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Opravdu potřebujeme v České republice důchodovou reformu ?

2. 8. 2010 / Jiří Hofman

Důchodová reforma už v ČR proběhla. Od roku 1992 do 31.12. 1995. A to zavedením sociálního pojištění, kdy 2/3 platí zaměstnavatel, 1/3 zaměstnanec, rušením všech výjimek v odchodu do starobního důchodu- kategorie (horníci,hutníci,chemici atd.), zrušením zastropování výše důchodů a jejich novým výpočtem, pevným základem pro všechny nově přiznané důchody a procentním navýšením podle odvedené výše pojištění za dané rozhodné období.

Život podle Ony

2. 8. 2010 / Jana Valdrová

Vlastně ani nevím, jak dlouho Ona provází můj život... Už to jméno, symbol ženství! Každé ráno kliknu na štíhlou černovlásku (blondýnám bych nevěřila, jsou hloupé) na idnes a nejprve chvíli obdivuji její krásu. Ty oči! Ty dlouhé štíhlé nohy! Jak je ztepilá -- v přepočtu na reálnou výšku by měřila snad dvaapůl metru!

Hned potom se zaměřím na nejčerstvější Oniny vzkazy. Bez nich si den ani nedovedu představit -- dávají mi energii, sebevědomí ("Udělej si radost a kup si něco na sebe!", "Usmívej se na ostatní!"), usměrňují mé počínání. Moje Ona mi poskytuje neocenitelné informace; například jsem nevěděla, že lesba se pozná podle hodinek a držení těla. Dnes mi sděluje bublina z Oniných úst: "Tak sperma prý pomáhá proti depresi". Dobře, dopíšu tento článek a jdu se poohlédnout po spermatu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Americký sen skončil a nikdo neví, jak to napravit

2. 8. 2010

"Mám velké obavy ohledně budoucnosti Ameriky," říká nositel Nobelovy ceny, ekonom Michael Spence. "Když lidé přijdou o pocit optimismu, začne být situace velmi nestabilní. Nejvíce se bojím, že se Spojené státy stanou Latinskou Amerikou: vznikne drasticky nerovná společnost, která propadne divokým skokům od populismu k ideologii, takže nebude moci existovat rozumná vláda."

Ve Spojených státech zavládla Velká stagnace. Dochází postupně k dlouhodobému nezadržitelnému úpadku životní úrovně většiny Američanů. Nikdo nemá řešení, napsal vedoucí americké kanceláře britského hospodářského deníku FinancialTimes Edward Luce.

Robert Fisk: Izrael se tiše stal členem EU, aniž by si toho kdokoliv všiml

2. 8. 2010

Smrt pěti izraelských vojáků při havárii vrtulníku v Rumunsku, k níž došlo minulý týden, se v novinách nikde skoro vůbec ani neobjevila.

Víte, ono se v Rumunsku odehrávalo vojenské cvičení NATO a Izraele. Tak to je v pořádku, že. Teď si představme, že by v Rumunsku při havárii vrtulníku zahynulo pět vojáků z Hamasu. Ještě teď by to tisk pořád vyšetřoval. Pozor, v žádném případě nesrovnávám Izrael a Hamas. Izrael je země, která z ospravedlnitelných důvodů vyvraždila před 19 měsící v Gaze 1300 Palestinců, z toho více než 300 dětí, zatímco zlovolná, krev chlemtající teroristická organizace Hamas usmrtila 13 Izraelců (z toho se tři izraelští vojáci zastřelili sami), píše Robert Fisk v deníku Independent.

Ale jedna paralela tu existuje. Soudce Richard Goldstone, významný židovský soudce z Jihoafrické republiky, rozhodl ve své zprávě pro OSN o krveprolévání v Gaze, která má 575 stran, že obě strany páchaly válečné zločiny. Samozřejmě Goldstonovu zprávu označili za "zločinnou" oprávněně rozhořčení stoupenci Izraele v USA, a tuto vynikající zprávu odmítlo sedm vlád Evropské unie. A tak vyvstává otázka: Jak je možné, že NATO se účastní válečných her s armádou, obviněnou z válečných zločinů?

Šlechta a šlechetnost - jak to bylo kdysi

2. 8. 2010 / František Soukup

Rakousko bylo státem všeobecného a rovného práva hlasovacího, ale nad touto zdánlivou demokracií stála kuratela sněmovny panské. Co se mělo v Rakousku stát zákonem, musilo dojít schválení této sněmovny. Panská sněmovna byla císařským fideikomisem ( ve feudálním právu nedělitelný a nezcizitelný majetkový soubor... pozn. František Řezáč). Její členy jmenoval císař podle svého volného uvážení. Císařova vůle byla panské sněmovně rozkazem. Když byla svolána říšská rada, vzala na sebe panská sněmovna dvojí funkci: kurátora sněmovny poslanecké a inspirátora války. Škrtala usnesení lidové sněmovny a bičovala všechny vášně k dalšímu pokračování ve válce. Když poslanecká sněmovna vystoupila proti válečné justici, vrátila jí panská sněmovna třikrát její usnesení a nakonec je vůbec neprojednávala.

K sociální problematice -- péče o skutečně nemohoucí spoluobčany

2. 8. 2010 / Vladimír Hejnic

Reaguji na články Borise Cveka ("Péče o staré, umírající a trpící"), Daniely Klenovcové ("Jak jsme se starali o dědečka") a Lucie Divišové ("Kartu Borise Cveka zvedám") a Hany Mudrové ("Neduhy a malá vítězství").

Dovoluji si tvrdit, že tato problematika je vysoce politická, v jakémkoliv předvolebním období lehce zneužitelná a zneužívaná, ale co se týče komplexnosti řešení jedna z nejsložitějších ve společenské praxi.

Independent: Nasedejte na krátkou cestu do komunismu

2. 8. 2010

Srovnejte, jak píše britský tisk o "Borisových bicyklech" v Londýně se zapšklostí serveru aktuálně.cz ZDE. Jako by se pražští novináři obávali, že, nedej bože, by se používání městských kol zadarmo mohlo rozšířit i do Prahy!

Borisovy bicykly, které v pátek přijely do Londýna, mají pár potenciálních problematických rysů a kritikové je všechny zaznamenali. "Spousta lidí vás bude žalovat", "na ulicích budou vadit nezkušení cyklisté", "bude to finanční fiasko", "je to chytrý trik od sponzorující Barclays Bank, abychom zapomněli, jak nás banky okrádají".

Paroubkův populistický guláš

1. 8. 2010 / Boris Cvek

Já osobně vůbec nechápu podiv nad tím, že ČSSD se po volbách tváří smířlivě k projektu amerického protiraketového systému, který od počátku měl být také součástí alianční obrany v rámci NATO. V zásadě může být ráda, že nenese nyní sama vládní zodpovědnost, protože by pro ni bylo prekérní projekt přijmout i odmítnout.

V zásadě jsem ale nikdy nepochyboval, že ČSSD je dlouhodobě pro takový projekt a pouze Paroubek ji na chvíli populisticky vychýlil.

An English version of this article is in CLICK HERE

Julian Assange:"Vinu za ohrožené Afghánce nese stoprocentně americká armáda"

1. 8. 2010

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange zaútočil na americkou armádu. V rozhovoru s týdeníkem Observer zdůraznil, že konečnou odpovědnost za smrt afghánských spolupracovníků s americkou armádou po zveřejnění 75 000 armádních dokumentů nese právě ona.

Assange a WikiLeaks se stali terčem ostré kritiky z amerického Pentagonu, který si stěžoval,že zveřejnění tajných armádních dokumentů ohrozilo život afghánských spolupracovníků americké armády.

Šlechta a šlechetnost - hodnoty i pro dnešek

30. 7. 2010 / Boris Cvek

reakce na článek Štěpána Kotrby "Za co může děkovat Schwarzenberg Gottwaldovi" a článek Karla Košťála " Ah! ça ira"

Určitě i jako dnes snad každý (včetně evropské šlechty), jsem proti šlechtickým výsadám a pro rovnost před zákonem. To ještě nemusí znamenat republikanismus (i když já v zásadě jsem republikán, určitě v českých poměrech), neboť Švédsko nebo Spojené království jsou přece monarchie a zároveň velmi vyspělé, demokratické státy bez feudálních prvků. Jsem pro připomínání si vznešeného boje proti šlechtickým výsadám a jeho hrdinů (kam ale sotva mohu počítat Marata nebo Robespierra), ale nevidím žádný důvod, proč ho spojovat s dnešní šlechtou, která žádné výsady nemá a tvoří přirozenou součást západní liberální společnosti. Naopak je možná čas se vracet k určitým "aristokratickým" hodnotám, jak se objevovaly např. v avantgardě (tj. odpor ke konzumu, orientace na umění a vzdělanost, odpor k povrchnosti a masovosti).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.