Tony Blair na Bushovo přání bránil Gordonu Brownovi, aby se stal britským premiérem

29. 8. 2010

Tony Blair se snažil donekonečna prodlužovat své setrvání ve funkci britského premiéra, poté, co byl varován, že americká vláda George Bushe má "vážné pochybnosti" o tom, zda je Gordon Brown "vhodný" na to, aby se stal britským premiérem, píše konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Blairovi bylo sděleno, že George Bush a jeho spolupracovníci by měli "velký problém", pokud by museli spolupracovat s Gordonem Brownem.

Bývalý britský ministr zahraničí: Británie jednala proti americkému mučení příliš pozdě

29. 8. 2010

Spojené státy dělaly "špatné věci" osobám, podezřelým z terorismu po 11. září a Británii to trvalo příliš dlouho, než si to uvědomila, sdělil listu Independent on Sunday bývalý labouristický ministr zahraničí David Miliband, který se uchází o funkci nového šéfa Labouristické strany.

"Skutečností je, že Američané dělali po roce 2002 špatné věci a nikomu to neřekli," řekl Miliband a zdůraznil, že je ochoten prosazovat jen "etickou zahraniční politiku". Dodal: "Informace jsme dali dohromady pomalu a když bylo jasné, [co Američané dělají], britská vláda jednala."

Anatomie jednoho referenda

27. 8. 2010 / Přemysl Janýr

Na rozdíl od většiny západoevropských zemí má Rakousko institut referenda. Nazývá se Volksabstimmung (lidové hlasování) a má právní platnost nad zákonem. Ke skutečnému referendu mu chybí institut iniciativy, neboli možnosti, aby jej za stanovených podmínek mohl vyvolat každý. Rakouské referendum vyhlašuje prezident a schvaluje vláda a dosud tak učinili dvakrát: v roce 1978 k otázce využití jaderné energie a v r. 1994 k otázce přistoupení Rakouska k EU. Zejména první z nich bylo v mnoha ohledech modelovým příkladem a stojí za opožděný referát.

"Nestoudné lži a diletantismus Jaroslava Spurného"

27. 8. 2010

tisková zpráva

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vzhledem k pokračující kampani týdeníku Respekt proti konkrétním lidem z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vezměte prosím na vědomí stanovisko Mgr. Zdeňka Hazdry, předchozího ředitele ÚSTR, k textům redaktora J. Spurného zveřejněným v Respektu. "Informace, které předkládá čtenářům, jsou zcela lživé -- nechávám na jeho svědomí, zda tak činí úmyslně, nebo zda si není schopen, ba spíše ani ochoten ověřit informace, což by správný novinář jistě umět měl," konstatuje ve svém sdělení médiím Hazdra a dokládá nepravdivost jednoho tvrzení za druhým.

Poslední dny pro ÚSTR přinesly taktéž zveřejnění stanoviska etické komise Akademie věd ČR k údajnému plagiátorství doc. Jiřího Pernese, dalšího z letošních ředitelů ÚSTR - obvinění z plagiátorství opakovaně zveřejňované médii na popud některých aktivistů (M. Pajerová atp.) či zaměstnanců ÚSTR (M. Vodrážka atp.) nebylo prokázáno.

Názor bývalého policisty:

Lituji všechny bývalé kolegy, co zůstali u policie

27. 8. 2010

U nás je to tak, že se už dnes se máme lépe než zítra. Vždyť jste to tak říkal, předsedo!!! Známá věta z jednoho krásného pravdivého českého filmu, píše bývalý policista Miroslav Špatný.

Už Langerova reforma zbavila Policii ČR schopných lidí.

Konečně! V ČR mají zmizet billboardy od dálnic

27. 8. 2010 / Jan Čulík

Fascinuje mě, jak dlouho České republice trvá, než přijme praxi, která je v ostatním světě normální. V západní Evropě nesmějí být umísťovány billboardy kolem dálnic, protože je to nesmírně nebezpečné. Způsobuje to dopravní nehody; jednak billboardy řidiče rozptylují, jednak jsou nebezpečné jejich kovové konstrukce, do nichž narážejí automobily. Ve světě je tohle známo dávno; česká vláda si to uvědomila až nyní, dvacet let po pádu komunismu a konstatuje, že do pěti let billboardy z českých dálnic zmizí. Kolik ale za tu dobu ještě bude muset zemřít lidí?

Zdroj informace IDNES

Jak si Američané dělají z Čechů legraci

27. 8. 2010

Tzv. "Mezinárodní letiště Franze Kafky" v Praze se umístilo v hodnocení amerického humoristického serveru onion.com zdaleka na nejhorším místě. (Fiktivní) videoreportáž "Onion Television" je ZDE, upozorňuje Jiří Drašnar.

Budou v Národním rozpočtovém fóru i nějaké ženy?

27. 8. 2010

Vážený pane premiére,

reagujeme tímto otevřeným dopisem na chystaný vznik Národní rozpočtové rady, která bude posuzovat dopad konkrétních zákonů na státní rozpočet. V návaznosti na složení NERVu a v souvislosti se jmenováním této rady se na Vás obracíme s výzvou, abyste do výběru konkrétních osob zahrnul kromě ekonomických expertů také některé z celé řady kvalifikovaných a schopných expertek působících v České republice.

Nápadný půvab pravicových diktatur

28. 8. 2010 / Ivan Černý

V posledních dnech je slyšet, většinou v souvislosti s Romanem Jochem, uznalá slova nebo aspoň určitý stupeň pochopení pro Augusta Pinocheta a obecně pro pravicové diktatury. Ty přitom fungují většinou dost podobně a stejně brutálně jako fašistické režimy v meziválečné a poválečné Evropě. Takové autoritativní režimy prý stabilizují - normalizují (!) politické poměry a na rozdíl od levicových diktatur, které jsou z principu škodlivé a odpuzující, ještě přinášejí zemím ekonomický prospěch (tedy až na pár vyjímek, jako třeba Argentina, Guatemala, vláda plukovníků v Řecku atd., ale ty zřejmě jen potvrzují pravidlo). Pinochetovu kouzlu propadl kdysi také Václav Benda, a i dnes má Pinochet mezi domácími intelektuály mnoho upřímných obdivovatelů.

Trampové a bezdomovci

27. 8. 2010 / Věra Říhová

Všem, kteří mi napsali, že jsem se zbláznila:

Zaniklou trampskou osadu nedaleko Stříbra zkoumají archeologové Západočeské univerzity (ZČU). Spolu s antropology, kteří budou zpovídat pamětníky, chtějí komplexně zmapovat fenomén českého trampského hnutí.

Archeologické nálezy na místě původního srubu, ohniště i potlachové louky dokumentují chování trampů v krajině a jejich život. V cizině se takto podobně zkoumají například hippies kempy.

ČTK o tom řekl děkan filozofické fakulty ZČU a archeolog Pavel Vařeka. "Trampské hnutí poznamenalo krajinu kolem nás velmi silně, i když si to často neuvědomujeme. Kolem je mnoho nejrůznějších osad, některé zanikly, některé fungují dodnes. Krajině vtiskly něco velice zvláštního," uvedl.

INZERÁT:

Zkušená účetní nabízí své odborné služby za velmi rozumné ceny

12. 10. 2010

Profesionálně a rychle provádíme:

  • daňová přiznání a výroční zprávy
  • podvojné účetnictví
  • mzdové účetnictví
  • ekonomické práce - kalkulace, rozpočetnictví, controling, reporting, výkaznictví
  • nezávislé inventarizace a finančnictví
  • správu majetku a skladové evidence, nedokončenou výrobu
  • správu dodavatelsko-odběratelských vztahů a obchodní monitoring
    • Další informace k dispozici ZDE

Přebíráním stanovisek fundamentalistických ekologů si Pro Alt škodí

27. 8. 2010 / Michael Kroh

Se zájmem jsem si přečetl jedno z prvních prohlášení iniciativy ProAlt, jejíž vznik osobně vítám. Musím však otevřeně konstatovat, že mne jeho obsah nenadchl a od vzdělaných intelektuálů bych očekával kvalitnější text.

ProAlt usiluje stát se iniciativou a intelektuálním think tankem zahrnující široké spektrum politických postojů, od radikální levice až - řekněme -- po umírněný střed. Pokud však chce zaujmout a získat podporu širších vrstev nespokojených obyvatel, měli by tvůrci jeho stanovisek více vážit slova, jinak se velmi rychle mohou dostat do izolace či zapomnění.

Přežije sociální občanství smrt sociálního státu?

27. 8. 2010 / Karel Dolejší

V článku nazvaném Sociální občanství v opožděné společnosti, který ve čtvrtek 26. srpna otiskla literární příloha Práva Salon, zkoumá Jiří Přibáň otázku, jaké jsou vyhlídky sociálního občanství, potažmo celé retardované české společnosti, tváří v tvář reformám plánovaným Nečasovou vládou. Autor vcelku pochopitelně dospívá k závěru, že ač sociální stát v dnešní podobě zřejmě dříve či později zanikne, koncept sociálního občanství klasicky formulovaný T. H. Marshallem by zaniknout neměl. (Nutností oddělit sociální práva od sociálního státu jsem se zabýval ZDE.)

Nespokojené odbory, policisté a jejich tiskoví mluvčí

27. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Česká republika má být nejvíce policistů v EU na počet obyvatel. Je pochmurná představa o práci policejních sborů, jestliže o policistu na ulici nezavadíte, na silnicích se vyskytují zřídka, procenta objasněnosti trestních případů nic moc. Pravili v Respektu.

Ministr vnitra spíše čeká, že příslušníci policie budou sami odcházet. Pravil v "největším seriózním deníku".

Občanská lůza

27. 8. 2010 / Miroslav Polreich

Včera v hodinovém programu pořadu ČT24 Hyde Park Roman Joch obhajoval své postoje, trochu modifikované. "Práva mám jako jednotlivec, jako lidská bytost. Nemám práva jako běloch nebo černoch, muž nebo žena, homosexuál nebo heterosexuál..." Takto chápe koncept lidských práv "intelektuálně vyhraněný" Joch. A 80% posluchačů ho v tom podpořilo. Česká republika, nebo aspoň diváci ČT, to je "tak trochu jiná restaurace". Osmdesát procent bělochů ale ospravedlňovalo i postnacistický apartheid v Jižní Africe. Je dobré, že Joch svůj prostor na ČT24 dostal a jeho "vyhraněné" názory jsou zdokumentovány. Já se ale opravdu obávám, že Jochových názorů se snadno může zmocnit lůza. A to nám přitom ještě tolik do bot neteče.

Hyde Park s Romanem Jochem ZDE

MONITOR JANA PAULA:

Přijeďte na návštěvu kdykoliv, naši pacienti nejsou přece děti!

27. 8. 2010 / Jan Paul

Položil jsem sluchátko a nevěřil svým uším, je vůbec něco podobného možné v české nemocnici? Ano je, ve Vojenské ústřední nemocnici v Praze, a jsem rád, že to mohu napsat. Když jsem před jednadvacátou hodinou večerní vstoupil na lůžkové oddělení neurochirurgické kliniky, kde je můj blízký příbuzný hospitalizován, opět mě překvapila vstřícnost zdravotního personálu. Žádná frustrace, otrávenost, ale naopak milé úsměvy.

Rasismus po česku

27. 8. 2010 / Petra Mrtková

Během svého působení v jisté neziskové organizaci, věnující se dětem z tzv. sociálně vyloučených lokalit a konec konců i po té, co jsem se tam angažovat přestala, jsem měla příležitost vést celou řadu polemik na téma rasismus a xenofobie. Ať už se svými známými, kamarády, příbuznými nebo kolegy, zkrátka s úplně obyčejnými lidmi. Nikdo z těch, s nimiž jsem se bavila, se nepovažoval za rasistu, naopak, všichni se tomuto označení zuřivě bránili a to i přes to, že jsem si v jejich projevu často povšimla celé řady rasových předsudků.

Jaroslav Dietl jako Jára Cimrman

27. 8. 2010 / Tomáš Koloc

"Jeden zkušenej patolízal často dosáhne víc, než rota hrdinů."
MUDr. Josef Štrosmajer

Chtěl bych krátce zareagovat na recenzi Jana Čulíka, v níž se zabývá knihou Zelinář a jeho televize Pauliny Bren. S gros článku se dá jen souhlasit, rád bych se však vrátil k vyjádřením týkajícím se Jaroslava Dietla, jehož dílem jsem zabýval už za studií a o němž jsem v prvních letech tohoto tisíciletí vedl polemiku na stránkách časopisu Tvar.

Americká okupace Iráku pokračuje a její konec je možná v nedohlednu

27. 8. 2010 / Daniel Veselý

Americká vláda prohlásila, že poslední bojové jednotky Spojených států opustily Irák, což de facto znamená, že bojové aktivity operace Irácká svoboda jsou u konce, ačkoli v zemi zůstává ještě 50 000 amerických vojáků, 4 500 příslušníků speciálních sil a 75 000 tisíc soukromých kontraktorů. Vláda a Pentagon samozřejmě v tomto kroku vidí úspěšný milník anglo-americké invaze a okupace, která způsobila více než milion násilných úmrtí a vyprodukovala miliony válečných vdov a sirotků, za což nikdo nenese trestní odpovědnost. Podle očekávání zde okupace zvýšila počet násilných činů sedmkrát. Teror ze země vyhnal více než čtyři miliony lidí včetně vysoce kvalifikovaných odborníků. Irák stále paralyzují násilnosti, vysoká nezaměstnanost, časté výpadky elektřiny, nedostatek pitné vody, zničené odpadní systémy; zdravotnictví a školství je v mizerném stavu a politická situace se zhoršuje.

Stalin a Ribbentrop v době podpisu paktu Molotov-Ribbentrop

ANALÝZA JEDNOHO NEKULATÉHO VÝROČÍ

Pakt Molotov-Ribbentrop: Sláva a pád reálpolitiky

27. 8. 2010 / Lukáš Rázl

Jsou smlouvy mezi státy, které ztrácejí svůj význam v okamžiku svého podpisu – pokud jej vůbec kdy měly. A v paměti národů po nich nezůstává ani stopy a jen prach na ně padá ve foliantech archivářů. Jsou však i jiné smlouvy, jejichž význam přetrvává věky. Stávají se monumentálními historickými symboly, které stále žijí svůj vlastní život. A jsou i takové smlouvy, které se stávají nástroji, kterými jsou i po desítkách let „obráběny“ dějiny. A tedy i naše budoucnost. Neb platí, že kdo má „klíče“ k minulosti, má zároveň i inštrument k formování věcí příštích.

Britská vláda bude možná za plánované finanční škrty pohnána před soud

26. 8. 2010

Britský úřad pro rovnost příležitostí varoval ve středu, že podnikne vynucovací akce proti britské vládě, jestliže ministři neprovedli povinnou analýzu toho, jaký dopad budou mít vládní škrty na zranitelné občany.

Komise pro rovnost a lidská práva (Equality and Human Rights Commission) varovala, že vládu požene před soud, pokud ministři nebudou moci prokázat, že splnili zákonný požadavek, podle něhož musejí analyzovat dopad plánovaných vládních škrtů na chudé lidi.

Britské vládní škrty ohrozí vědecký výzkum

27. 8. 2010

Plánované 25 procentní škrty v rozpočtu na vědecký výzkum budou zřejmě znamenat, že se Británie přestane podílet na výzkumu ve velkém hadronovém urychlovači v CERNU.

John Womersley, ředitel vědeckých programmu v Radě pro infrastruktury vědy a techniky (Science and Technology Facilities Council, STFC) varoval, že pětadvacetiprocentní škrty v rozpočtu na vědecký výzkum by znamenaly, že by britští vědci museli zlikvidovat čelné vědecké a technické instituce. Ohroženy by byly částicové urychlovače v Diamond Light Source, které stojí 383 milionů liber a které byly uvedeny v provoz v Oxfordshiru teprve před třemi lety, i neutronový zdroj Isis, který je financován částkou 145 milionů liber.

Mýlil se Charles Darwin?

27. 8. 2010 / Karel Dolejší

Nová studie publikovaná v časopise Biology Letters zpochybňuje jeden z hlavních předpokladů klasického darwinismu - předpoklad, že hlavní hnací silou evoluce je vzájemná konkurence druhů a jedinců v boji o život, neboli přírodní výběr. Podle Sahneyho, Bentona a Ferryho ale ostrá konkurence existovala po celá dlouhá období, kdy vlastně nedocházelo k žádným významným změnám - tak například savci konkurovali druhohorním ještěrům po dobu 60 milionů let - a teprve, když tento konkurenční boj v důsledku vyhynutí reptilní megafauny skončil, savci obsadili nový životní prostor a vznikla bohatá diverzita druhů přizpůsobených jednotlivým prostředím. Proto je to právě životní prostor (stanoviště, nika), a nikoliv krutý souboj o zdroje v obsazených životních prostorech s nadměrnou populací, co přináší změny, tvrdí zmínění výzkumníci.

K babyboxům

26. 8. 2010

tisková zpráva Michaela Kocába

Zmocněnec pro lidská práva pozval 24. 8. na Úřad vlády zástupce odborné veřejnosti z řad lékařů, terénních sociálních pracovníků OSPOD, psychologů, soudců a zástupců nevládních organizací. Kolokvium mělo za účel zmapovat stav diskuse o fenoménu babyboxů. Tato zařízení nijak nereguluje zákon a přes jejich velkou veřejnou podporu jsou proto odbornou veřejností rozhodně zpochybňovány.

O babyboxech

27. 8. 2010 / Boris Cvek

Z tiskové zprávy Michaela Kocába:

"Současně se účastníci shodli v souladu se stavem veřejné diskuse jak u nás, tak v zemích v podobné situaci (Německo, Rakousko, Francie, Itálie), že asi nelze babyboxy v ČR zrušit. Takových zařízení je dneškem 38 a jejich veřejná podpora je velmi vysoká. Tato podpora sice vyplývá z naprosté neinformovanosti veřejnosti o alternativách, je to ale fakt."

Kdyby se stát a všichni ti odborníci snažili, situace mohla být dávno jiná a babyboxů by nebylo třeba. Jenže stát a odborníci (o katolické církvi, pro niž je potrat těžký hřích s automatickou exkomunikací, nemluvě) na matky v těžké nouzi kašlali, tak tyto matky používají babyboxy, které jim poskytla soukromá iniciativa Ludvíka Hesse. Kocábovo kolokvium a žvásty odborníků jsou vrcholné pokrytectví a "neinformovaná" veřejnost z dobrých důvodů babyboxům tak fandí. Mimochodem, je-li tedy veřejnost neinformovaná, je to totální selhání státu a odborníků, nikoli veřejnosti.

Brněnská parodie na nezávislou státní správu

27. 8. 2010

Věřím, že podobných případů se najde po republice bezpočet: Stavební úřady, které by měly podle zákona rozhodovat nezávisle, spolupracují ruku v ruce s investorem na prosazení jeho zájmu. V Brně se s tím potýkáme trvale, exponován je příklad odsunu brněnského nádraží. S tímto záměrem nesouhlasí desetitisíce lidí (viz referendum z roku 2004), stovky dotčených občanů se účastní územního řízení a vyjadřují se stavbou nesouhlas, existuje tu dlouhodobě odpor železničních odborníků a občanských sdružení pod hlavičkou občanské koalice Nádraží v centru, napsal Matěj Hollan.

Trestání úspěšných?

27. 8. 2010

Udivuje mě, když slyším v médiích o trestání úspěšných v souvislosti se zvyšováním daní, píše Tomáš Míka.

Měřítkem úspěšnosti v tomto myšlenkovém pochodu jsou peníze. To je ale velmi zjednodušující. Profesní úspěch totiž nelze měřit objemem bankovního konta, ale úspěšností v působení ve své práci. Úspěšný doktor například zachraňuje lidské životy, aniž by se jeho finanční odměna dala porovnat s odměnou třeba i neúspěšného manažera, který přivede svůj podnik do ztráty.

1968: kdyby, kdyby...

27. 8. 2010 / Pavel Pečínka

Kdyby Josef Žemlička a Viliam Debnár nestáli v srpnu roku 1968 na místech, kde stáli, měl by dnes opodál pamětní desku v Brně někdo jiný. Oběti prvních dnů sovětské okupace se dost podobají: mladí, v davu stojící, zvědaví, okounějící. I jejich vrazi se podobají: mladí, v davu stojící, zmatení, vyplašeně se rozhlížející. Náhodné střely zmanipulovaných vyjevenců, náhodné zásahy těch, kteří na rozdíl od starých nezůstali v ty dny "prozíravě" za pecí.

Úvahy o současné české společnosti

26. 8. 2010 / Václav Adam

Když jsem napsal článek "Varování pro ČSSD", kde jsem z pohledu levicového voliče varoval českou sociální demokracii před posunem do tzv. politického středu, těšil jsem se, že se objeví někdo s opačným názorem a vnese jiné argumenty. Dočkal jsem se až se článkem Lukáše Rázla "Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie". Autor poukazuje na to, že česká společnost se změnila, stala se více individualistickou a tím se změnil i český volič a sociální demokracie by ho měla následovat.

Legální podvod? Příspěvek do diskuze

26. 8. 2010 / Věra Říhová

Se zájmem jsem si přečetla příspěvek týkající se nabídek na odkoupení bytu. Také u nás dostávají občané lístečky do poštovních schránek. Dostávají je důchodkyně, osamělé matky a nezaměstnaní.

Zdůvodnění pana Kotrby je rozumným důvodem uložení peněz mimo banky a státní finanční produkty, jako ekonomka mu naprosto rozumím, není ale každý poctivý a není každý obchod morální, v některých případech se jedná o zneužívání tíživé situace občanů, kteří si své ekonomické postavení ve společnosti sami nezpůsobili. Výhodné je to jenom pro osamělé staré důchodkyně, tak jak o tom pan Kotrba píše, bohužel nabídky dostávají také osamělé ženy po padesátce, osamělé matky s malými dětmi a především nezaměstnaní.

České zdravotnictví žije z vydírání personálu

26. 8. 2010

Chtěl bych reagovat na několik posledních článku v BL k úrovni britského zdravotnictví a srovnání s českým. Jsem lékař, v českém zdravotnictví jsem pracoval cca 7let, v britském cca 3roky z toho 2 ve Skotsku, píše Martin Bárta, lékař, který pracuje ve skotském Perthu.

Jsou tábory pro kohokoliv špatné?

26. 8. 2010 / Věra Říhová

Já si myslím, že ano. Zvláště začínají-li se budovat za společenské atmosféry, jako je ta současná. Sociální pomocí, tedy humánním způsobem, to začíná. Otázkou je, kde a u koho to skončí. Společností se šíří všeobecná nenávist ke všemu, co není mladé, zdravé, krásné, dynamické, produktivní a majetné. Týká se to lidí, zvířat, rostlin, přírody všeobecně i věcí.

"To jako Žid vím"?

26. 8. 2010 / Miloš Dokulil

Bude to velmi tenký led, na který teď o tom pozdním létě vstoupím. To vím. Kdyby tu bylo mládí v žilách, byla by aspoň v něm omluva. Takže takto?

Tuto část titulku jsem si přečetl náhodou (a zadarmo, byť dokonce nechtě) z novin cestujícího v tramvaji o dvě řady před sebou. Bylo to v dnešní MFD. Zřejmě se jednalo v řádcích pod titulkem o problematice lidských práv. Zájemce o tuto závažnou tématiku si článek jistě rád přečte. (S přílohou, za 18 Kč. Takže ne zrovna kale se dopouštím hloupě tutlané inzerce.)

"Žid", nebo "žid"? - drobná historická vzpomínka

26. 8. 2010 / Jan Čulík

< Profesor J.P. Stern (1920-1991)

Před mnoha lety mě požádal slavný britsko-český germanista J.P.Stern, odborník na Kafku a Hitlera, abych přeložil do češtiny pro exilový čtvrtletník Svědectví jeho povídku "Matliarský deník", o tom, co by se stalo, kdyby Franz Kafka nezemřel a dožil se příchodu nacistů k moci.

Jaký Kraken zachvátil ČSSD?

26. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Jestli se ČSSD nebude chtít rozpustit rychlostí instantního kafíčka, bude muset najít způsob jak eliminovat osobnostní animozity svých představitelů. Zatím s hrůzou pozorujeme stále se prohlubující konflikty mezi Haškem, Urbanem a Rathem. Včerejší setkání hejtmanů s premiérem a vládou bylo víc než jen třešničkou na pomyslném dortu, který s košem regionálních pochoutek přinesl ministrům Michal Hašek.

Myslet jako ekosystém

26. 8. 2010 / John Michael Greer

Čím efektivněji udržíte věci v cyklu, tím méně budete muset do systému přidávat zvenčí. Pokud se dokážete naučit myslet jako ekosystém, stane se to pro vás stejnou samozřejmostí, jakou je pro tolik dnešních lidí obrovské množství koncentrovaných minerálních vstupů. - Proč Japonsko v éře Tokugawa bez fosfátových hornin nevyhladovělo k smrti? Protože my dnes máme takřka jediný zemědělský systém v lidské historii, který přiblížil zemědělství logice továrny: Energie a suroviny na jednom konci, produkty a odpad na druhém, ani pomyšlení na dlouhodobou dostupnost prvního nebo dlouhodobé účinky druhého.

KD│ Minulý příspěvek o kompostování měl, jak vnímavější čtenáři patrně zaznamenali, více než jen jedinou agendu. První na seznamu byl samozřejmě jednoduchý cíl dosáhnout toho, aby co nejvíce lidí začalo praktikovat jednu z nejjednodušších a nejužitečnějších dovedností v repertoáru zeleného čaroděje, a dostávat přitom rostlinné živiny z proudu odpadů do půdy. Přesto zde jde o víc než jen o tento rozumný krok.

Přichází podzim - a s ním ekonomická krize

25. 8. 2010

Podzimní krize začne v eurozóně. Až léto skončí a turisté se vrátí z pláží v Řecku, Španělsku, Portugalsku a Itálii, jejich kupní síla se ze středomořských ekonomik vytratí. Spread řeckých dluhopisů je již nyní na stejné úrovni jako v době, kdy EU zahajovala květnovou bilionovou záchrannou operaci - kupci požadují úrok o 8,35% vyšší než u německých cenných papírů. Jak zlá bude tato krize? To bude záviset na řadě faktorů, ale nejvýznamnější roli sehrají dva: Militantnost evropské veřejnosti čelící škrtům plus poklesu životní úrovně a politická vůle vlád odolávat tlaku. Jakákoliv obdoba jarních řeckých nepokojů by znamenala poplach na finančních trzích.

Kam se poděla kvalita?

25. 8. 2010 / Nikola Slabáková

Tato zkušenost nebyla první, zabývala jsem se touto otázkou často v Německu či Rakousku, kde jsem několik let žila. Jistě mnozí čtenáři dospěli k podobnému zjištění i z návštěvy jiných zemí, já však chci nyní vést diskurs o zážitku vlastním a tudíž podloženém zkušeností.

Nejde o Jocha -- jde o mnohem víc

25. 8. 2010 / Miroslav Polreich

Prakticky ve všech mediích vzbudilo pozornost jmenování pana Jocha poradcem ministerského předsedy. Myslím, že zcela oprávněně i když většinou jenom podvědomě. Měli jsme se možnost seznámit s citáty, ale i s dlouhými rozhovory, jak v tisku, tak i v TV. Vše jako by v kontroversním duchu. Jedná se opravdu o důležité rozhodnutí. Podstata problému je však mnohem závažnější, zcela jinde, a českým médiím uniká.

Obavy z nové recese: objem prodeje nemovitostí v Americe radikálně poklesl

25. 8. 2010

Zpráva, že objem prodejů nemovitostí v Americe poklesl minulý měsíc o 27 procent vyvolává obavy z návratu hospodářské krize. Pokles prodejů nemovitostí v USA byl totiž dvakrát tak větší, než se očekávalo, a dosáhl patnáctiletého minima. Komentátoři jsou šokováni: Skoro nikdo nekupuje domy a byty.

Hlavní newyorská burza poklesla pod psychologicky významné minimum 10 000 bodů a výrazně poklesla i londýnská burza.

Google Books: Katastrofa pro seriozní badatele

25. 8. 2010

Vyhledávač Google Books se zřejmě nezadržitelně stane největší digitální knihovnou na světě. Google má pět let náskok před všemi konkurenty a jeho vztahy s knihovnami a nakladatelstvími mu v této věci v podstatě poskytují monopol. Dá se očekávat, že ode dneška za sto let budou badatelé pracovat se stejnými zdigitalizovanými knihami, které jsou umístěny na serverech Googlu už dnes, samozřejmě k nim budou přidány miliony knih, které mezitím vyjdou, píše Geoffrey Nunberg v americkém akademickém časopise The Chronicle Review.

Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie

25. 8. 2010 / Lukáš Rázl

  • Česká společnost se změnila a dále se mění. Je stále více bohatší, a proto i liberálnější.
  • Český volič se změnil, stal se individualistou a naprostá většina z nich se cítí být příslušníkem střední třídy
  • ČSSD se musí změnit s ním, musí svého voliče následovat.
  • ČSSD by měla změnit důraz na to co je na prvním místě jejího programu – a co je až odvozené. Tradicí diktovaná představa, že kolektivistické a rovnostářské programy umožní další rozvoj demokracie – jsou passé.

Testy DNA odhalily Hitlerovy africké a židovské kořeny

25. 8. 2010

Adolf Hitler měl možná více společného s "podlidmi", které se snažil vyhubit, než s "árijskými" soukmenovci. Ukázal to nový výzkum publikovaný v Belgii. Novinář vlámského časopisu Knack Jean-Paul Mulders zkoumal Hitlerovy žijící příbuzné v Rakousku a USA a dospěl k velice překvapivým výsledkům: Hitlerova dominantní haploskupina E1b1b je v Západní Evropě relativně vzácná - nicméně vyskytuje se asi u 25% Řeků a Sicilanů s africkými kořeny.

Klimatické změny poškozují podnikání

25. 8. 2010

Není třeba se dívat o mnoho dále než do současnosti, abychom pochopili, jak bude vypadat budoucnost, pokud se nic nezmění: Rekordní teploty v USA, Evropě a Kanadě, přírodní požáry a hurikány v Rusku, potopy v Pákistánu a v Číně. Změna klimatu je zde a bude sílit. Byly ztraceny tisíce životů a miliony lidí ztratily domovy; avšak ekonomické důsledky poškodí i podnikání.

Asijské burzy klesají, jen oslabuje

25. 8. 2010

Asijské burzy dnes klesají; japonský index Nikkei je na šestnáctiměsíčním minimu poté, co investoři zahájili výprodej rizikových aktiv kvůli znepokojivým zprávám z americké ekonomiky. Jen spadl z patnáctiletého maxima kvůli zprávě, že Tokio uvažuje o oslabení měny. Jen letos posílil vůči dolaru o 10%, protože investoři hledali relativně bezpečná aktiva a ve větší míře nakupovali japonské vládní dluhopisy.

Husákova normalizace

25. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Říká se tomu intelektuální diskurs. Často řečnění o ničem, většinou v rámci mírného pokroku v mezích zákona. S odstupem 40 let teď mluvíme o Husákově normalizaci a vracíme se k Pražskému jaru, které je ovšem passé. Bylo úspěšně devalvováno - nejprve komunisty samými a pak jejich nástupci, kteří nepotřebují objektivní pohled na vlastní historii.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.