Úvahy o současné české společnosti

26. 8. 2010 / Václav Adam

Když jsem napsal článek "Varování pro ČSSD", kde jsem z pohledu levicového voliče varoval českou sociální demokracii před posunem do tzv. politického středu, těšil jsem se, že se objeví někdo s opačným názorem a vnese jiné argumenty. Dočkal jsem se až se článkem Lukáše Rázla "Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie". Autor poukazuje na to, že česká společnost se změnila, stala se více individualistickou a tím se změnil i český volič a sociální demokracie by ho měla následovat.

Legální podvod? Příspěvek do diskuze

26. 8. 2010 / Věra Říhová

Se zájmem jsem si přečetla příspěvek týkající se nabídek na odkoupení bytu. Také u nás dostávají občané lístečky do poštovních schránek. Dostávají je důchodkyně, osamělé matky a nezaměstnaní.

Zdůvodnění pana Kotrby je rozumným důvodem uložení peněz mimo banky a státní finanční produkty, jako ekonomka mu naprosto rozumím, není ale každý poctivý a není každý obchod morální, v některých případech se jedná o zneužívání tíživé situace občanů, kteří si své ekonomické postavení ve společnosti sami nezpůsobili. Výhodné je to jenom pro osamělé staré důchodkyně, tak jak o tom pan Kotrba píše, bohužel nabídky dostávají také osamělé ženy po padesátce, osamělé matky s malými dětmi a především nezaměstnaní.

České zdravotnictví žije z vydírání personálu

26. 8. 2010

Chtěl bych reagovat na několik posledních článku v BL k úrovni britského zdravotnictví a srovnání s českým. Jsem lékař, v českém zdravotnictví jsem pracoval cca 7let, v britském cca 3roky z toho 2 ve Skotsku, píše Martin Bárta, lékař, který pracuje ve skotském Perthu.

Jsou tábory pro kohokoliv špatné?

26. 8. 2010 / Věra Říhová

Já si myslím, že ano. Zvláště začínají-li se budovat za společenské atmosféry, jako je ta současná. Sociální pomocí, tedy humánním způsobem, to začíná. Otázkou je, kde a u koho to skončí. Společností se šíří všeobecná nenávist ke všemu, co není mladé, zdravé, krásné, dynamické, produktivní a majetné. Týká se to lidí, zvířat, rostlin, přírody všeobecně i věcí.

V ČR bych nedůvěřoval NIKOMU, kdo nabídne osamělé důchodkyni peníze za byt

26. 8. 2010 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba připsal k článku "Legální podvod?" glosu, v níž vysvětluje, že nabídka soukromého podnikatele, že osamělé důchodkyni bude vyplácet důchod, pokud mu odevzdá do vlastnictví její byt, je vlastně nesmírně výhodná.

V principu je to samozřejmě dobrý nápad, který, jak jsem už napsal, praktikují v západních zemích stavební spořitelny běžně, je to princip tzv. "uvolňování kapitálu" (releasing equity) z nemovitosti, kterou plně vlastní osoba, která v nemovitosti žije.

Problémem takovéhoto projektu v České republice, zejména pokud ho nabízí soukromá osoba! je absence jakékoliv regulace a praktická soudní nevymahatelnost. Divím se Štěpánovi Kotrbovi a jeho bohorovnosti. Skutečně, až mu bude pětasedmdesát, svěří svůj byt jemu neznámému soukromému podnikateli a bude na něm záviset, že mu podnikatel skutečně bude platit pravidelné měsíční částky? Nikdy bych to neudělal.

Takový projekt může fungovat jen v zemi, kde platí právo a kde jsou smlouvy vymahatelné, a to i slabými členy společnosti. Osamělé starší ženy jsou v ČR naprosto nechráněné. Pokud někdo z nich z pošetilosti přistoupí na smlouvu s neznámým soukromým "podnikatelem", může se bez pomoci octnout na ulici. I Štěpán Kotrba ve své poznámce použil formulaci "nemusí jít o podvod".Když nemusí, tak to znamená, že zrovna v mém případě to podvod být může.

To, proboha, stačí? Nemůžeme-li si být stoprocentně jisti, je to přece úplně stejné, jako by to podvod už byl.

Se současnou českou vládou (ani předchozí vlády se příliš nestaraly o spravedlnost a vymahatelnost práva, o obranu slabých členů společnosti) není naděje, že by osoba, okradená takovýmto "projektem", kdy nalezla u úřadů zastání a získala náhradu škody. Proto bych se osobně v ČR nikdy takovéhoto "produktu" ani nedotkl.

Celá záležitost je učebnicovou ukázkou Fukuyamova argumentu z jeho knížky Trust (Důvěra) o tom, jak absence sociální důvěry v divoké společnosti ochromuje podnikání a zemi ekonomicky ochuzuje.

Legální podvod?

24. 8. 2010 / Fabiano Golgo, Jan Čulík, Štěpán Kotrba

Má sedmaosmdesátiletá sousedka mě zastavila na chodbě a zeptala se, zda věřím tomuto letáku, který jí nabízí, že za ni bude platit činži. Kolik starších lidí se stane obětí těchto (právních) triků? Všimněte si, že leták oslovuje "osamělou důchodkyni". Nejpěknější je ujišťování "jsem slušný ing.", píše Fabiano Golgo.

Jan Čulík k tomu dodává: Princip "uvolňování kapitálu" z nemovitostí, které vlastní starší lidé, dřív, než umřou, do jejich vlastních rukou, praktikují v současnosti na Západě, v době, kdy nemovitosti mají často obrovskou cenu, četné banky a stavební společnosti. Potíž je, kdo zajistí, že důchodkyni v ČR prodejce jejího domu či bytu nebo pozemku nepodvede? Skutečně jí dá k dispozici celý realizovaný kapitál?

Jaký Kraken zachvátil ČSSD?

26. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Jestli se ČSSD nebude chtít rozpustit rychlostí instantního kafíčka, bude muset najít způsob jak eliminovat osobnostní animozity svých představitelů. Zatím s hrůzou pozorujeme stále se prohlubující konflikty mezi Haškem, Urbanem a Rathem. Včerejší setkání hejtmanů s premiérem a vládou bylo víc než jen třešničkou na pomyslném dortu, který s košem regionálních pochoutek přinesl ministrům Michal Hašek.

"To jako Žid vím"?

26. 8. 2010 / Miloš Dokulil

Bude to velmi tenký led, na který teď o tom pozdním létě vstoupím. To vím. Kdyby tu bylo mládí v žilách, byla by aspoň v něm omluva. Takže takto?

Tuto část titulku jsem si přečetl náhodou (a zadarmo, byť dokonce nechtě) z novin cestujícího v tramvaji o dvě řady před sebou. Bylo to v dnešní MFD. Zřejmě se jednalo v řádcích pod titulkem o problematice lidských práv. Zájemce o tuto závažnou tématiku si článek jistě rád přečte. (S přílohou, za 18 Kč. Takže ne zrovna kale se dopouštím hloupě tutlané inzerce.)

"Žid", nebo "žid"? - drobná historická vzpomínka

26. 8. 2010 / Jan Čulík

< Profesor J.P. Stern (1920-1991)

Před mnoha lety mě požádal slavný britsko-český germanista J.P.Stern, odborník na Kafku a Hitlera, abych přeložil do češtiny pro exilový čtvrtletník Svědectví jeho povídku "Matliarský deník", o tom, co by se stalo, kdyby Franz Kafka nezemřel a dožil se příchodu nacistů k moci.

Myslet jako ekosystém

26. 8. 2010 / John Michael Greer

Čím efektivněji udržíte věci v cyklu, tím méně budete muset do systému přidávat zvenčí. Pokud se dokážete naučit myslet jako ekosystém, stane se to pro vás stejnou samozřejmostí, jakou je pro tolik dnešních lidí obrovské množství koncentrovaných minerálních vstupů. - Proč Japonsko v éře Tokugawa bez fosfátových hornin nevyhladovělo k smrti? Protože my dnes máme takřka jediný zemědělský systém v lidské historii, který přiblížil zemědělství logice továrny: Energie a suroviny na jednom konci, produkty a odpad na druhém, ani pomyšlení na dlouhodobou dostupnost prvního nebo dlouhodobé účinky druhého.

KD│ Minulý příspěvek o kompostování měl, jak vnímavější čtenáři patrně zaznamenali, více než jen jedinou agendu. První na seznamu byl samozřejmě jednoduchý cíl dosáhnout toho, aby co nejvíce lidí začalo praktikovat jednu z nejjednodušších a nejužitečnějších dovedností v repertoáru zeleného čaroděje, a dostávat přitom rostlinné živiny z proudu odpadů do půdy. Přesto zde jde o víc než jen o tento rozumný krok.

Britská vláda bude možná za plánované finanční škrty pohnána před soud

26. 8. 2010

Britský úřad pro rovnost příležitostí varoval ve středu, že podnikne vynucovací akce proti britské vládě, jestliže ministři neprovedli povinnou analýzu toho, jaký dopad budou mít vládní škrty na zranitelné občany.

Komise pro rovnost a lidská práva (Equality and Human Rights Commission) varovala, že vládu požene před soud, pokud ministři nebudou moci prokázat, že splnili zákonný požadavek, podle něhož musejí analyzovat dopad plánovaných vládních škrtů na chudé lidi.

Evropská unie plánuje zvýšit svůj rozpočet do r. 2013 o 7,3 procent

26. 8. 2010

Navzdory škrtům různých evropských vlád, včetně české, rozhodla Evropská unie, že zvýší svůj rozpočet do r. 2013 o více než 8,8 miliard liber na 125 miliard liber, tedy o 7,3 procent. Znamená to tedy, že se např. britský příspěvek do rozpočtu Evropské unie - navzdory škrtům v domácím rozpočtu - zvýší během nadcházejících tří let o 10,3 miliard liber. Bude se zvýšení týkat i příspěvku České republiky do rozpočtu EU?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael hrozí, že uvězní pokojného aktivistu

26. 8. 2010

Baronka Ashtonová, zahraničněpolitická ministryně EU, vydala nezvykle ostrou kritiku Izraele v souvislosti s rozhodnutím izraelského vojenského soudu, který odstoudil prominentního palestinského aktivistu za jeho nenásilné protesty proti zdi, která odděluje Západní Břeh Jordánu.

Lady Ashtonová zdůraznila, že je "hluboce znepokojena", že Abdallah Abu Rahma čelí zřejmě uvěznění, které mu a dalším Palestincům "má zabránit v jejich legitimním právu nenásilně protestovat proti tamější zdi."

K babyboxům

26. 8. 2010

tisková zpráva Michaela Kocába

Zmocněnec pro lidská práva pozval 24. 8. na Úřad vlády zástupce odborné veřejnosti z řad lékařů, terénních sociálních pracovníků OSPOD, psychologů, soudců a zástupců nevládních organizací. Kolokvium mělo za účel zmapovat stav diskuse o fenoménu babyboxů. Tato zařízení nijak nereguluje zákon a přes jejich velkou veřejnou podporu jsou proto odbornou veřejností rozhodně zpochybňovány.

Hormonální disruptory objeveny v kaprech a sumcích z čínské řeky Jang-c'

26. 8. 2010

Nová studie Greenpeace odhalila nebezpečné chemikálie v rybách chycených v největší čínské řece Jang-c' . Některé z nalezených látek jsou v EU již dávno zakázány, ale v Číně nejsou žádným způsobem regulovány a jejich produkce stoupá. Navíc díky únikům z čínského spotřebního zboží se tyto nebezpečné látky dostávají i do životního prostředí v ČR.

Jemen: Protiteroristické akce vlády mají na svědomí stovky mrtvých

25. 8. 2010

Vláda Jemenu ve snaze zajistit bezpečnost v zemi vážně porušuje lidská práva. Děje se tak při konfrontaci hrozeb pocházejících ze strany al-Kájdy či při potírání šíitských rebelů na severu a separatistů na jihu země. Ve své dnešní zprávě to uvedla Amnesty International. Jemen tak vloni patřil k jednomu z nejvýznamnějších odbytišť českých zbraní.

Nejde o Jocha -- jde o mnohem víc

25. 8. 2010 / Miroslav Polreich

Prakticky ve všech mediích vzbudilo pozornost jmenování pana Jocha poradcem ministerského předsedy. Myslím, že zcela oprávněně i když většinou jenom podvědomě. Měli jsme se možnost seznámit s citáty, ale i s dlouhými rozhovory, jak v tisku, tak i v TV. Vše jako by v kontroversním duchu. Jedná se opravdu o důležité rozhodnutí. Podstata problému je však mnohem závažnější, zcela jinde, a českým médiím uniká.

Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie

25. 8. 2010 / Lukáš Rázl

  • Česká společnost se změnila a dále se mění. Je stále více bohatší, a proto i liberálnější.
  • Český volič se změnil, stal se individualistou a naprostá většina z nich se cítí být příslušníkem střední třídy
  • ČSSD se musí změnit s ním, musí svého voliče následovat.
  • ČSSD by měla změnit důraz na to co je na prvním místě jejího programu – a co je až odvozené. Tradicí diktovaná představa, že kolektivistické a rovnostářské programy umožní další rozvoj demokracie – jsou passé.

Obavy z nové recese: objem prodeje nemovitostí v Americe radikálně poklesl

25. 8. 2010

Zpráva, že objem prodejů nemovitostí v Americe poklesl minulý měsíc o 27 procent vyvolává obavy z návratu hospodářské krize. Pokles prodejů nemovitostí v USA byl totiž dvakrát tak větší, než se očekávalo, a dosáhl patnáctiletého minima. Komentátoři jsou šokováni: Skoro nikdo nekupuje domy a byty.

Hlavní newyorská burza poklesla pod psychologicky významné minimum 10 000 bodů a výrazně poklesla i londýnská burza.

Google Books: Katastrofa pro seriozní badatele

25. 8. 2010

Vyhledávač Google Books se zřejmě nezadržitelně stane největší digitální knihovnou na světě. Google má pět let náskok před všemi konkurenty a jeho vztahy s knihovnami a nakladatelstvími mu v této věci v podstatě poskytují monopol. Dá se očekávat, že ode dneška za sto let budou badatelé pracovat se stejnými zdigitalizovanými knihami, které jsou umístěny na serverech Googlu už dnes, samozřejmě k nim budou přidány miliony knih, které mezitím vyjdou, píše Geoffrey Nunberg v americkém akademickém časopise The Chronicle Review.

Ekonomika vzdelaných nezamestnaných

25. 8. 2010

Počet mladých ľudí, ktorým ani maturity, ani vysokoškolské diplomy nepomáhajú uspieť pri hľadaní práce, je konkrétnou štatistickou odpoveďou na dlhodobé zaklínadlá našich politikov o budovaní vzdelanostnej ekonomiky.

Keďže nezamestnanosť mladých a vzdelaných ľudí nie je v rámci Západu iba našou špecialitou, štatistiky by mali byť odpoveďou aj pre prívržencov utópie stopercentne voľnotrhovej civilizácie bez civilizovanosti, kde vraj dobro vzniká ako vedľajší produkt života "každý sám za seba". A ktorí, keď sú konfrontovaní s faktami, v mene udržania dôveryhodnosti tejto utópie opakujú, že kvalita si vždy cestu nájde a že šikovných ľudí trh ocení sám od seba, napsal Peter Javůrek.

Podrobnosti: ZDE

Kam se poděla kvalita?

25. 8. 2010 / Nikola Slabáková

Tato zkušenost nebyla první, zabývala jsem se touto otázkou často v Německu či Rakousku, kde jsem několik let žila. Jistě mnozí čtenáři dospěli k podobnému zjištění i z návštěvy jiných zemí, já však chci nyní vést diskurs o zážitku vlastním a tudíž podloženém zkušeností.

Přichází podzim - a s ním ekonomická krize

25. 8. 2010

Podzimní krize začne v eurozóně. Až léto skončí a turisté se vrátí z pláží v Řecku, Španělsku, Portugalsku a Itálii, jejich kupní síla se ze středomořských ekonomik vytratí. Spread řeckých dluhopisů je již nyní na stejné úrovni jako v době, kdy EU zahajovala květnovou bilionovou záchrannou operaci - kupci požadují úrok o 8,35% vyšší než u německých cenných papírů. Jak zlá bude tato krize? To bude záviset na řadě faktorů, ale nejvýznamnější roli sehrají dva: Militantnost evropské veřejnosti čelící škrtům plus poklesu životní úrovně a politická vůle vlád odolávat tlaku. Jakákoliv obdoba jarních řeckých nepokojů by znamenala poplach na finančních trzích.

Klimatické změny poškozují podnikání

25. 8. 2010

Není třeba se dívat o mnoho dále než do současnosti, abychom pochopili, jak bude vypadat budoucnost, pokud se nic nezmění: Rekordní teploty v USA, Evropě a Kanadě, přírodní požáry a hurikány v Rusku, potopy v Pákistánu a v Číně. Změna klimatu je zde a bude sílit. Byly ztraceny tisíce životů a miliony lidí ztratily domovy; avšak ekonomické důsledky poškodí i podnikání.

Spory v Ústavu pro studium totalitních režimů pokračují

24. 8. 2010

tisková zpráva

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

spory uvnitř Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních služeb pokračují i po nástupu nového ředitele ÚSTR pana Daniela Hermana.

Ačkoliv po zvolení veřejně tvrdil, že se nejprve - jako člověk zvenčí - musí seznámit se situací uvnitř instituce a rozhodně předtím nechystá personální změny, po prvních hodinách na pozici ředitele tato svá tvrzení opakovaně popřel (reinstalace lidí z vedení P. Žáčka do "svého" týmu - 16.8. přijal zpět ekonomického náměstka R. Schreiera a 18.8. bývalého ředitele kanceláře ÚSTR P. Košického - která proběhla přesto, že zůstávají nejasné otázky jejich původního působení, vč. zavinění prohry soudních sporů, ekonomických nejasností v souvislosti s evropskými granty, nálezu NKÚ, sporného ocenění budov při chystané dislokaci atp.).

Tahle země není pro slabý

24. 8. 2010 / Jan Mertl

Povolební vývoj nabírá obrátky a po vyjádření podpory vládě se jednotliví ministři zabývají návrhy, jak ušetřit. Jakkoli dílčí úspory a zefektivnění chodu státní správy a veřejného sektoru mohou být účelné, podstatné je, že případné úspory nebudou použity na zlepšení veřejných služeb a zkvalitnění státní správy, ale na jejich zmenšení. A to jsou dvě různé věci, přičemž zmenšení (o kterém se nemluví) se schovalo pod zefektivnění.

Je současně třeba se zamyslet nad tím, jaký je koncepční záměr současné hospodářské a sociální politiky. Je evidentní, že konvenuje tržnímu neoliberalismu a ploché výkonové soutěži podle poměrně nejasných kritérií -- pořadí v soutěži se stanovuje podle získaných peněz. A peníze dávají občanům jejich práva, neboť práva občanská jsou z ekonomického hlediska redukována na právo volit. Jak už ale bylo na Britských listech rozebráno, problém tohoto způsobu je dvojí: jednak každá soutěž má své vítěze a poražené a tedy dobré umístění není dopřáno všem, a jednak postrádá kritéria objektivity, má nějaká pravidla hry, ale ta se mění tak rychle (legislativa, firemní normy), že to většina lidí ani nestíhá registrovat.

Proč došlo v Německu v 19. století k obrovskému rozvoji průmyslu?

23. 8. 2010

Německý hospodářský historik Eckhard Höffner poukazuje na to, že celé Německo se zdálo být v devatenáctém století posedlé čtením. V Německu se tisklo obrovské množství knih. Z Höffnera výzkumu vyplývá, že na rozdíl od Británie a Francie, Německo zažilo v devatenáctém stoleté bezprecedentní explozi znalostí.

Němečtí autoři neustále psali. V roce 1843 vyšlo v Německu asi 14 000 knih. Na počet obyvatel je to téměř stejný počet knih, jaký vychází dnes. Většina publikací byly akademické studie.

Čeští výrostci zmlátili mladého Rusa "za 21. srpen"

23. 8. 2010 / Fabiano Golgo

Boris N. (toto není pravé jméno, které je redakci BL známo) žije v České republice pět let. Přivezla ho do Prahy jeho matka, která pracuje jako účetní pro jednu firmu mobilních telefonů. Boris je ale schizofrenik, takže občas slyší hlasy, které mu říkají věci, které se nám zdají bizarní. Schizofrenici většinou žijí téměř normálním životem. Mají občasné psychotické okamžiky, kterých si přátelé či kolegové ne vždy všimnou.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mrtví už sociální dávky nepobírají

23. 8. 2010 / Vít Klíma

Bohatí a jimi ovládaný stát mají klíčový problém s tím, co s nezaměstnanými, starými a zdravotně postiženými, kteří jim nepřinášejí žádný zisk a jen zbytečně zatěžují státní rozpočet. Nejjednodušší a nejúspornější recept nabízejí fašisté: jejich smrt, neb mrtví už sociální dávky nepobírají. Mohou se tyto recepty prosadit i v ČR? Domnívám se, že ano. Vládu rozpočtové odpovědnosti už máme a "fyzická likvidace" půl miliónu "socek" vyjde stát zhruba natolik, co postavení půl až kilometru dálnice. Víte snad o nějakém "rozpočtově úspornějším" řešení?

Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

21. 8. 2014

"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, nyní osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?" (JČ) )

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.