Šéfka britské rozvědky:

Invaze do Iráku r. 2003 "vedla ke zvýšení teroristické činnosti proti Británii"

21. 7. 2010

Invaze do Iráku v březnu 2003 vedla k drastickému zvýšení teroristické činnosti proti Velké Británii, konstatovala v úterý bývalá šéfka britské rozvědky MI5.

Baronka Manningham-Bullerová svědčila o tom, že britská rozvědka byla nucena zažádat o zdvojnásobení svého rozpočtu, protože po r. 2003 zápolila s velkým množstvím teroristických spiknutí proti Británii.

Mannigham-Bullerová zdůraznila, že rozvědka britskou vládu před invazí varovala, že invaze povede ke zvýšení teroristické činnosti proti Británii. MI5 však podle ní podcenilo, že hlavní hrozby budou pocházet ze samotné Británie.

Mannigham-Bullerová se také velmi kriticky vyjádřila o "důkazech o údajné existenci zbraní hromadného režimu v Iráku za Saddáma Husajna. Takových důkazů prý byly jen "zlomky": Svědčila o tom, že se rozvědka MI5 odmítla r. 2002 podílet na vypracování vládního dokumentu o údajné existenci zbraní hromadného ničení v Iráku a kritizovala skutečnost, že invaze do Iráku odvedla pozornost od skutečné hrozby al Kajdy v Afghánistánu.

Svržením Saddáma Husajna v Iráku získala poprvé al Kajda v Afghánistánu pevné zázemí, uvedla.

POdrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2010