Současné názory v ČR na režimy z doby před rokem 1989 a po něm

Pozoruhodná míra nespokojenosti s režimem

2. 7. 2010 / Jan Čulík

V lednu 2010 zjistilo Středisko empirických výzkumů (STEM), že 80 % občanů ČR zastává v různé míře názor, že dnešní čeští politici jsou "na nižší morální úrovni" (než politici z komunistického režimu z doby před rokem 1989. (Nebo si někteří z nich myslí, že jsou dnešní politikové možná na stejné úrovni jako politikové před rokem 1989; otázka STEMU byla formulována nepřesně; viz ZDE) ("Pouze 20 % lidí si myslí, že dnešní vedoucí politici jsou čestnější a poctivější než komunističtí funkcionáři minulého režimu", píše STEM; dodejme, "nebo že jsou stejní"). 40 % občanů je si tím názorem pevně jisto. 84 % občanů si podle tohoto průzkumu myslí, že výsady dnešních českých politiků jsou nejméně tytéž, jako byly výsady politiků za doby "komunismu"; 87 % zastává názor, že čeští politici při svém rozhodování nedbají dostatečně na veřejné mínění. Názory na odborné a morální vlastnosti českých politiků jsou nejzápornější od roku 1993, zdůrazňuje STEM.

Pozoruhodné výsledky těchto průzkumů veřejného mínění nás vedly k tomu prozkoumat věc podrobněji. Rozhodli jsme se zjistit, jaká mytologie žije v roce 2010, dvacet let po pádu komunistického režimu, v definovatelném vzorku současné populace v České republice.

Ruský "špion" na Kypru zmizel

1. 7. 2010

Christopher Metsos (52), údajný plátce výdajů "hlubokého" ruského špionážního okruhu v Americe, uprchl, poté, co byl na Kypru propuštěn na kauci. FBI na něj nyní vydala mezinárodní zatykač, avšak Američané předpokládají, že ho z Kypru odvezla ruská tajná služba, přes tureckou enklávu na severním Kypru, kterou Spojené státy a většina dalších zemí neuznává.

Bezplatná právní pomoc pomáhá

1. 7. 2010

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s. Nevládní nezisková organizace Iuridicum Remedium úspěšně ukončila dvouletý projekt zaměřený na poskytování bezplatné právní pomoci sociálně znevýhodněným klientům v oblasti bytového práva, provádění exekucí a pracovně právní problematiky. Výsledkem byla nejen individuální spolupráce s více než 280 klienty, ale i zpracování obecných výstupů a doporučení obsažených v Balíčku právní pomoci a analýzy zaměřené na rozbor systémových problémů v předmětných oblastech. Současně IuRe s úspěchem prosadilo i několik legislativních podnětů.

Prodá se ČSSD za 33 stříbrných?

1. 7. 2010 / Vít Klíma

Pravicové strany dosáhly ve volbách relativního úspěchu, kdy obsadily 118 parlamentních křesel. K absolutní spokojenosti jim chybějí dvě křesla k tomu, aby mohly - bez hlasů opozice - měnit i ústavní zákony. Chybějící hlasy zamýšlí pravice získat od ČSSD, a proto jí jako "závdavek" dala křeslo místopředsedy Sněmovny. ČSSD spokojeně zamlaskala! Pravice má navíc ČSSD co nabídnout v ekonomické i mocenské sféře. Kdyby někdo vyhlásil anketu, zda ČSSD potřebné dva hlasy pravici "prodá", tipnul bych si, že ano.

Besser geht's nicht?

1. 7. 2010 / Vojtěch Žítek

Chtěl jsem se něco dozvědět o novém ministru kultury. Na www.besser.cz je k zhlédnutí ZDE Video začíná záběrem symfoniků v Rudolfinu, kteří právě začínají hrát čtvrtou část Novosvětské, a už se na ně sází pixelovitá písmena T-O-P-0-9-s-p-o-d-p-o-r-o-u-STAROSTŮ. Symfonici zrychlují, následuje střih na cvičky pana starosty rozbíhající se na gumovém pásu trenažeru. Detail kokpitu odhalí rychlost 7 minut a 3 vteřiny za kilometr, ale to už jsme na benči. Tempo smyčců graduje, vidíme pana starostu bodře korzujícího okolo holostavby v modré helmě, kterou bych potřeboval spíš já, protože už se smíchy sesouvám z židle.

Proč bylo nutné vyklidit Miladu

1. 7. 2010 / Zdeněk Chaloupka

Když policie ve spolupráci se soukromou bezpečnostní agenturou vyklízela poslední červnový den legendární pražský squat, téměř jedenáct let fungující vilu Miladu, mnozí příznivci alternativní kultury byli přesvědčeni, že nejpozději "do roka a do dne" se squating vrátí do českých zemí. Dnes je tomu přesně jeden rok a jeden den a s takovým časovým odstupem se zdá, že likvidace Milady jakožto posledního opravdového českého squatu byla rána, se kterou se toto subkulturní hnutí jen těžko vyrovná.

European Resource Centre

Významná univerzitní knihovna východoevropských materiálů má být přesunuta kamsi mimo campus

1. 7. 2010

Podepište prosím petici proti rozhodnutí univerzity v Birminghamu přesunout Středisko evropských zdrojů (European Resource Centre) včetně -y knihovny, z hlavního univerzitního campusu v Edgbastonu kamsi do vesnice, o několik kilometrů mimo campus. Rozhodnutí, jak tomu nyní na britských univerzitách bývá, bylo učiněno bez jakékoliv konzultace s univerzitními učiteli či studenty. Bude to mít záporný dopad na univerzitní výuku i výzkum v oblasti ruských a východoevropských studií i v oboru evropských studií obecně.

Informace o Bajkovově knihovně ZDE.

Petici proti vandalskému přesunu knihovny podepište prosím ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

■ ■ ■

1. 7. 2010 / Petr Štengl

Jdu si takhle po ulici a najednou prásk! Šílená rána do hlavy až jsem upadl. Zdvihám se ze země a najednou koukám, všude po zemi se válí plno pečenejch holubů. Bejt to kuře, husa nebo snad nedej bože rovnou krocan, tak už je dočista po mně!

Americký Detroit přebírá znovu příroda

1. 7. 2010

Poté, co se vyskytly ve světových médiích zprávy, že si v některých čtvrtích amerického Detroitu, někdejšího významného centra automobilového průmyslu, můžete koupit v důsledku obrovské hospodářské krize dům za jediný dolar, přinesl britský rozhlas rozhovor s umělcem, který zaznamenává, jak příroda začíná znovu ovládat opuštěné detroitské čtvrtě. Stromy rostou v polorozbořených domech, prorůstají knihovnami i koupelnami. Nejnověji vycházejí fotografické publikace, které zaznamenávají krásu rozpadlých domů. Recenze na dvě z nich - s fotografiemi - jsou v Daily Telegraphu ZDE. Některé části Detroitu proměňují farmáři znovu v pole a po demolici domů obnovují ornou půdu.

Britská firma Octel podplácela irácké činitele

1. 7. 2010

Bývalý generální ředitel britské chemičky Octel čelí vydání do USA poté, co firma přiznala, že podplatila irácké státní činitele, aby jí dovolili prodávat do Iráku toxické přísady do benzínu.

Paul Jennings, do lońska generální ředitel firmy Octel a jeho předchůdce Dennis Kerrison vyvezli tuny olovnatéto tetraetylu (TEL) doi Iráku. TEL je v západních zemích jako přísada do benzínu zakázán, protože poškozuje mozek dětí. Irák je zřejmě jedinou zemí, která stále ještě přidává do benzínu olovo.

Firma Octel přiznala, že ve snaze maximalizovat své zisky podplácela státní činitele v Iráku a v Indonésii miliony dolarů, aby dál používaly TEL navzdory zdravotnímu nebezpečí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Velryby zůstanou pod ochranou člověka

1. 7. 2010 / Josef Liška

Před několika dny, přesně 25. června vyšly v Britských listech dva krátké texty pojednávající o probíhajících jednáních v marockém Agadiru, kde zasedala Mezinárodní velrybářské komise -- IWC. Probíhala tam jednání o dalším osudu velryb, - o lovu a zabíjení postupně vymírajících největších savců na Zemi nebo o jejich ochraně.

Ještě o orientalismu s autoritativními rysy -- odpověď Martinu Knapovi

1. 7. 2010 / Lukáš Zádrapa

Martin Knap vznesl některé námitky proti mé kritice způsobu, jakým Stanislav Komárek využívá čínských motivů ve své vlastní agendě. Hned na úvod musím uznat, v lecčems týkajícím se Číny samotné má pravdu, třebaže za důležitější v této věci považuji právě ona ale , která se na pozadí jeho odpovědi tak neutěšeně množí. Největší potíž je ovšem v tom, že velká část jeho výkladu se míjí s intencí mého původního příspěvku, který míří v první řadě na profesora Komárka, a koneckonců mnohé z toho, proti čemu se pan Knap ohrazuje, má polemika neobsahuje a ani to z něho nikterak přímočaře nevyplývá.

All things to all men - Vším pro všechny lidi

2. 7. 2010

All Things To All Men from Ema Čulík on Vimeo.

Emma Čulík, která bude spolu s týmem Britských listů pro vás znovu letos od víkendu psát o filmech na letošním karlovarském filmovém festivalu natočila tuto krátkou impresionistickou poctu městu Petrohradu na hudbu Cinematic Orchestra se zpěvákem Roots Manuva.

Na profesních stránkách emaculik.com najdete další informace. Možná, že by vás potěšila tato malá galerie grafiky.

USA neplánují vyhostit ruské diplomaty

1. 7. 2010

Představitel amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowley řekl včera médiím, že američtí oficiální představitelé vyhodnocují složitou situaci vzniklou zatčením ruských "špiónů" v USA s ruskými kolegy, ale na diplomatické úrovni se nedají očekávat žádné další negativní důsledky tohoto skandálu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Mám sen, že tento národ jednoho dne povstane...

30. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

....proti stále sílícímu útlaku aut a aroganci jejich řidičů. Není to restriktivní dogmaticky "zelené řešení" nutící lidi chodit pěšky. Sním o plošném elektronickém mýtném, které by zpoplatňovalo každé auto na silnici podle toho, kolik spotřebovává paliva, jak a kudy jede. Velké silné vozy víc než malé úsporné, auta nerezidentů v centrech měst, auta v zácpách a kamiony nejvíce. Zároveň by aplikace v takovéto mýtné krabičce informovala řidiče o objížďce a uzavírkách, budoucí zácpě a možných objížďkách, kalkulovala podle cíle cesty optimální trasu (nejrychlejší, nejlevnější, nejkratší...). Zároveň by hlídala povolenou rychlost na každém místě trasy - nekompromisně, vždy.

Britské ministerstvo financí:

Škrty ve státním rozpočtu budou znamenat zvýšení nezaměstnanosti o 1,3 milionu osob

30. 6. 2010

Tajný dokument britského ministerstva financí uvádí, že škrty ve státním rozpočtu, které prosazuje nový britský konzervativní ministr financí George Osborne, budou znamenat do roku 2015 likvidaci 1,3 milionu pracovních příležitostí. Ministerstvo financí očekává, že každoročně bude škrty zlikvidováno 100 000 - 120 000 pracovních příležitostí ve veřejném sektoru a 120 000 - 140 000 pracovních příležitostí v soukromém sektoru.

Menšiny v menšinách

30. 6. 2010 / Pavel Pečínka

Buzerant. Poprvé to autor textu uslyšel na základce v maloměstě. V žebříčku nadávek stálo ono slovo výš než standardní "vůl" a "hajzl", znamenalo to tehdy množinu jakýchsi uslintaných odporných lidí, co se rojí v noci na nádražních záchodech. Tak vypadala kulturní úroveň společnosti zvané "reálně socialistická" v 70. letech, kdy socialisté a zelení na Západě prosazovali zákony na zrovnoprávnění čtyřprocentní menšiny a učinili z ní svoji voličskou oporu.

Varování pro ČSSD

30. 6. 2010 / Václav Adam

Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli tento článek napíši, protože budu opět kritizovat ČSSD a kritiku by si jistě zasloužily i jiné politické strany. Ale protože sociálně demokratický politický proud je mému srdci nejbližší a na budoucnosti ČSSD mi tudíž záleží, pustím se do toho. Budu tvrdý a osobní, ale zároveň snad objektivní. Nejsem členem žádné politické strany ani jsem nikdy nebyl, tak necítím žádnou zášť ani nemám důvod se někomu mstít. Jde mi jen o úspěch sociálně demokratické politiky.

Běž domů, caudillo, aneb No prasaran!

29. 6. 2010 / Karel Dolejší

Teologie bývala někdy prazvláštní naukou; podle dobrozdání některých autorů - pravda, vesměs již poněkud uleželých - je lepší, aby byl člověk příslušníkem církve třeba i skrznaskrz zkažené, než aby celý život prožil jako nekřtěňátko. V rámci této logiky lze pak již snadno pochopit, že dítě je přece Bohu blíže, pokud ho kněz sexuálně zneužívá, než kdyby jednoduše rostlo jako dříví v lese, vystaveno všem nemravným svodům dnešní prohnilé civilizace. Černí andělé jsou pořád andělé, tedy poslové Boží, a to se počítá. Pámbu je úředním šimlem na nebesích a kdo si cvakne píchačku, má vystaráno.

Musíme si pomáhat

30. 6. 2010 / František Řezáč

V krásném pošumavském městě Klatovy se tuto sobotu a neděli konal již devátý Šumavský seminář/ Böhmerwaldseminar, pořádaný Spolkem Adalberta Stiftera , tentokrát na téma okupace a protektorátu Čechy a Morava. Na padesát posluchačů, z nichž asi čtvrtinu tvořili občané ČR vyslechlo po přivítání panem Wolfgangem Schwarzem v sobotu odpoledne přednášku historiků Petra Koury Odboj v Protektorátě Čechy a Morava a René Küppera Kolaborace v protektorátě. Po diskusi a přestávce následoval referát historika Volkera Mohna Nacionálně socialistická kulturní politika v protektorátě a sobotní program ukončilo humorné povídání historizujícího sociologa Lukáše Novotného o legraci a vtipech v černých časech okupace. Jaký div, že se pak od stolů při večeři ozývalo: a znáte tuhle - sešel se Hácha s Hitlerem...

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Muž ve stínu, Badiou a reakce

30. 6. 2010 / Josef Brož

Subverze. Mám rád, když se dozvím, že mé poznámky, které tu či onde neopatrně učiním, mají význam pro některé z těch mála čtenářů. Zdá se mi to být výsledek srovnatelný s některými dějinnými událostmi, neboť reakce čtenářů, kteří mají odvahu, byť nemusí jít často o reakce snadné, mne velmi těší. Reakcím se ale budu věnovat až na konci, jakkoliv jsou pro mne na prvním místě.

Rusko: Zatčení "špionů" v USA je "úmyslným útokem" na americko-ruské vztahy

29. 6. 2010

Rusko charakterizovalo v úterý zatčení 11 osob, podezřelých ze špionáže pro USA, jako "bezdůvodné" a "nepěkné".

Moskva argumentuje, že zatčení je úmyslným pokusem zvrátit nedávné zlepšení v americko-ruských vztazích. "Jsme přesvědčení, že takové akce jsou bezdůvodné a mají nepěkné cíle," konstatoval mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Nestěrenko. "Nechápeme, proč americké ministerstvo spravedlnosti vydalo veřejné prohlášení v duchu studené války."

Nestěrenko dodal, že je skandál politováníhodný a že se odehrává v kdy došlo k pozitivnímu obnovení rusko-amerických vztahů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bílý dům: Zatčení ruských "špionů" bylo policejní záležitostí, nerozhodoval o tom prezident

30. 6. 2010

Americký prezident Barack Obama se odmítl během tiskové konference o americkém hospodářství vyjádřit k zatčení ruských "špionů" v USA. Mluvčí Bílého domu později uvedl, že Obama o vyšetřování věděl, když se setkal s Medveděvem, ale nebyl si vědom, že se v krátké době připravují zatčení. Mluvčí Bílého domu zdůraznil, že zatčení Rusů bylo policejní záležitostí, nerozhodoval o něm americký prezident. Činitel z amerického ministerstva spravedlnosti uvedl, že zatčení bylo urychleno, protože jedna z podezřelých osob "se připravovala opustit Spojené státy". "Načasování akce bylo důsledkem čistě operačních faktorů," řekl mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co si občané nevydobudou, to nebudou mít. Jak dlouho to bude trvat, než si to uvědomí?

29. 6. 2010 / Boris Cvek

Pane Vařeko, díky za Váš článek o motorkářích na BL. Podle mého názoru chování policie reflektuje náladu ve společnosti. Každé prosazování práva a zákonnosti je občanský a politický výdobytek a občané si to musí na státu vynutit.

Lhostejná, zbabělá a slabošská společnost bude společností zločinu, korupce a útlaku - bude to džungle.

Krize bankéřů pouští veřejnosti žilou

29. 6. 2010

Mé město vypadá jako místo činu, které zločinci právě opouštějí. Ne, nemluvím o dětech v černém, které v sobotu rozbily pár oken a zapálily policejní auta, napsala Naomi Kleinová pro Huffington Post. (Poznámka redakce: Není tak docela jisté, že násilí během víkendového summitu G 20 měli opravdu na svědomí demonstranti. Jak upozornil v Guardianu John Hillary, po odhalení nedávných policejních provokací ve městě Montebello si řada Kanaďanů myslí, že i tentokrát bylo násilí zaranžováno úřady.)

Několik připomínek sinologického nedouka k článku Lukáše Zádrapy

29. 6. 2010 / Martin Knap

Chtěl bych reagovat na článek "Orientalismus s autoritativními rysy" od Lukáše Zádrapy. Rád bych jeho názory konfrontoval s několika připomínkami, zejména k 1. otázce cenzury v Číně, 2. vztahu čínské vlády k čínským etnickým menšinám, 3. jeho názorům na vývoj čínské ekonomiky a s ním souvisejícími ekologickými problémy, 4. otázce kritiky ČLR. Vycházím z premisy, že čínská společnost není "mentálně stále někde tam, kde byla Evropa před sto lety", ale že jejich postoje a politika může být do určité míry vnímán jako oprávněný i pro akademického intelektuála a zastánce skeptického diskurzu.

Magické myšlení

28. 6. 2010 / John Michael Greer

Odborný výraz pro to je záměna plánů; "plány existence," říká starý axiom, "jsou diskrétní a nikoliv souvislé" - což v prostém jazyce znamená, že mysl je mysl, hmota je hmota, a přechod od mysli k hmotě není snadná, natož automatická věc; je třeba ho dosáhnout určitými způsoby, a s velkou pozorností vůči velmi reálným hranicím hmotného světa... Ujišťujte se třeba opakovaně, že můžete splnit nějaký úkol, který je ve skutečnosti ve vaší moci, a vaše šance se významně zvýší; ujišťujte se opakovaně, že to je mimo váš dosah, a vaše šance na selhání udělají totéž. Přesto použití zaklínadla jako nechemického sedativa zahánějícího stres a ujišťujícího vás, že je vše v pořádku, když to v pořádku není, je mnohem problematičtější. V době krize, kdy udržet čistou hlavu a krok má rozhodující význam, může mít zaklínadlo důležitou funkci - ale pokud je používáno, aby přehlušilo dosud ještě slabý hlas, který upozorňuje na blížící se nebezpečí, představuje pozvánku zaslanou katastrofě.

KD│ Zatímco píši tato slova, katastrofa v Mexickém zálivu pokračuje, aniž by se ji podařilo dostat pod kontrolu. Zdá se téměř obscénní tvrdit, že by z největší ropné skvrny v americké historii mohlo vzejít něco pozitivního - a je samozřejmě pravda, že to, co dobrého by mohlo být z této situace získáno, poskytne jen malou útěchu za zpustošené ekosystémy a zničené komunity. Přesto, jak poznamenal učitel a zakladatel magazínu Foxfire Eliot Wigginton, jedině selhání umožňuje učení, a takto gigantický a mnohostranný neúspěch nám může dobudoucna alespoň nabídnout jistá důrazná poučení.

Jsme rozhořčeni nakládáním s archiváliemi v Ústavu pro studium totalitních režimů

28. 6. 2010

tisková zpráva

Prohlášení České archivní společnosti k nakládání s archiváliemi v Archivu bezpečnostních složek

Česká archivní společnost, o. s., která je profesní organizací archivářek a archivářů České republiky, vyslovuje velké znepokojení nad zveřejněnými informacemi o nakládání s archiváliemi v Ústavu pro studium totalitních režimů, resp. v Archivu bezpečnostních složek, a vyjadřuje podporu pověřenému řediteli Z. Hazdrovi v záležitosti odvolání ředitele archivu L. Bukovszkého, který nese za archiválie odpovědnost. Informace o ztrátě archiválií či o zacházení s nimi a jejich následném poškození v průběhu digitalizace, stejně jako o zpřístupňování archiválií (navíc materiálů s osobními údaji) v lhůtě kratší, než třicet let, které odporuje Zákonu o archivnictví a spisové službě č. 499/2004 Sb. a Zákonu o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb., vyvolávají u pracovníků všech typů archivů, včetně samotného Archivu bezpečnostních složek, nezměrný údiv a rozhořčení.

Otázka sociální ve věku postdemokracie

28. 6. 2010 / Martin Škabraha

V následujícím textu navazuji na svoji "povolební" esej Kudy doleva?, publikovanou v kulturní příloze deníku Právo. Obecné teze, které jsem v ní formuloval, chci nyní specifikovat s ohledem na dnešní roli (levicové) politické strany, zejména pak sociální demokracie. Protože ale to, čeho jsme svědky u nás, má svůj globální kontext, zasadím problém do rámce označovaného slovem postdemokracie. Shrnu především známou, do češtiny zatím bohužel nepřeloženou knihu Colina Crouche Post-democracy (Polity Press 2004), která mi svým nevelkým rozsahem a poměrně přístupným slohem připadá jako dobré východisko pro debatu o aktuálních politických otázkách, ačkoliv mnohé její teze (původně formulované na přelomu 90. a nultých let) už nezní nijak objevně.

"NOVÝ STYL" ČSSD

Kdo je Nováčková?

28. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Přemýšlíte, o kom mluvím? Paní Neznámá se hlásí jako kandidátka na místo místopředsedkyně sociální demokracie. Že nikdo neví, o koho jde? Novému vedení ČSSD to zjevně nevadí. Z komunální politiky vyneslo zastupitelku Moravskoslezského kraje Hanu Nováčkovou rozhodnutí Sociálně demokratických žen - uskupení, o jehož aktivitách nikdo mimo členy ČSSD neslyšel už od doby, kdy z jeho čela odešla bývalá organizační tajemnice Jana Volfová. Od chvíle, kdy SDŽ vede další "paní Neznámá" Jindřiška Maršová, činnost této organizace je "obyčejným" občanům - voličům sociální demokracie neviditelná.

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.