Řekové to pochopili

26. 5. 2010

Liberálové slouží falešným bohům. Víra v pokrok dosahovaný prostřednictvím válek, vědy, techniky a spotřeby byla použita k ospravedlnění útlaku nehistorických hodnot. A slepé přijetí diktátu globalizace, tragické a falešné přesvědčení, že je nevyhnutelnou formou pokroku, je možná dokonalým předvedením Macdonaldova tvrzení. Výběr není mezi potřebami trhu a lidské bytosti. Neměla by existovat žádná možnost volby. A dokud se neosvobodíme z otročení fikci pokroku lidstva, ať už přichází v podobě firemního kapitalismu nebo jakékoliv jiné utopické vize, budeme se i nadále kastrovat a udržovat zbytečné lidské utrpení.

KD│ S Řeky je to prostě tak: Vědí, co mají dělat, když korporace plení a kořistí jejich zemi. Vědí, co mají dělat, když Goldman Sachs a mezinárodní bankéři dohodnou s jejich mocenských elitami zfalšování hospodářských údajů a poté sázejí miliardy na to, že se řecká ekonomika zhroutí. Vědí, co mají dělat, když je jim řečeno, že jejich důchody, dávky a pracovní místa musí být omezeny, aby bylo zaplaceno korporátním bankám, které především je ždímají. Vyhlašte generální stávku. Zahajte nepokoje. Vyřaďte centra měst. Vyhoďte ty bastardy. Nebojte se jazyka třídního boje - bohatí versus chudí, oligarchové versus občané, kapitalisté versus proletariát. Řekové na rozdíl od většiny z nás to pochopili, napsal Chris Hedges pro Truthdig.

Post scriptum pro nedoslýchavé: důvod, proč jít k volbám

26. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

předvolební doporučení jako douška k článku "Rusák a právo mluvit"

Kdo chce v této zemi žít jako host, nechť respektuje práva hostitelova a má ho v úctě, nebo ať táhne.

Těch, co přijeli Československo osvobodit v roce 1945, si vážím a jejich památku ctím. Dokonce tak, že k smíchovskému tanku č. 23, který už na svém katafalku nestojí, protože ho parta buranů pomalovala růžovou barvou a pak ho raději uklidili do vojenského muzea v Lešanech, každý rok přinesu 9. května kytičku šeříků. Na to prázdné místo. Těch symbolických fialkových šeříků, stejně jako před šedesáti pěti lety urvaných z keře u silnice cestou do práce.

Minulost jako filosofický problém

26. 5. 2010 / Petr Fleischmann

¨

Vyrovnání s minulostí -- málokteré sousloví je v soudobé češtině tolik omíláno, aniž by bylo jasné, co má znamenat. Poznání minulosti? Její vysvětlení? Pochopení? Odsouzení? Či naopak smíření se s ní, jak by český termín vyrovnat se s něčím mohl naznačovat? Odpouštění? Namalování oné příslovečné tlusté čáry? Pak by tu ovšem byla otázka, kde přesně, na kterém místě? Či, nedej bože, zaškatulkování minulosti do předem připravených přihrádek odpovídajících šablonám přítomnosti, aby tu už nestrašila a aby se spokojeně jelo dál?

Tajné operace generála Petraea

26. 5. 2010

Tajná vojenská směrnice podepsana loni 30. září generálem Davidem Petraem, velitelem CENTCOMu, nařizuje obrovské rozšíření tajných amerických vojenských speciálních operací od Afrického rohu přes Střední východ až po Střední Asii a "Zdá se, že povolila zvláštní operace v Íránu," tvrdí New York Times, konstatuje v The Nation Robert Dreyfuss.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

26. 5. 2010

Vážení čtenáři,

je nám to trapné a jsme si vědomi, že napínáme vaši trpělivost k prasknutí, nicméně stav finančních prostředků Občanského sdružení Britských listů je k dnešnímu dni 11 284,73 Kč. Nestačí na běžné provozní náklady listu a musíme se bohužel znovu obrátit na čtenáře, kteří pravidelně finančně nepřispívají, aby svůj list podpořili jakoukoliv minimální částkou. Musíme v blízké budoucnosti uhradit přibližně 30 000 Kč za vypracování účetnictví za rok 2009, máme nezaplacené účty za programování systému (v poslední době především dotazníku o postojích čtenářů k dnešnímu režimu a k režimu před rokem 1989; budeme muset hradit také jeho zpracování; provádíme průběžně i další nutné programátorské práce), zkolaboval nám redakční počítač, který jsme museli nahradit, zatím jsme ho nezaplatili; máme celou řadu dalších běžných provozních nákladů, bez nichž se provoz listu prostě neobejde.

Prosíme tedy čtenáře, kteří nepřispívají, o pravidelnější finanční příspěvek. Bohužel je smutnou skutečností, že se Britské listy úplně bez rozpočtu vydávat nedají.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Pro příznivce v zahraničí: Prosíme, neposílejte příspěvky bankovním převodem, české banky si za to účtují poplatek až 600 Kč. Máte-li úvěrovou kartu, pošlete příspěvek po jednoduché registraci pomocí systému www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz.

Bez finanční podpory čtenářů vycházet prostě nebudeme moci. Říkám vám to otevřeně, jak to je.

Děkujeme.

Jak víte, hospodaření Občanského sdružení Britské listy pravidelně zveřejňujeme.

Jan Čulík, šéfredaktor

Akreditační systém českých univerzit je nefunkční

26. 5. 2010

To je v kostce argument Robina Healeyho, pracovníka rektorátu ČVUT v Praze. Autor anglicky napsaného článku, který vyšel v příloze BL Focus on the Czech Republic, poukazuje na to, že v akreditačních komisích jsou zastoupeni jen vysocí profesoři a zastoupení studentů, zaměstnavatelů, mladých učitelů či absolventů je v nich minimální.

Nemá-li české vysoké školství stagnovat, potřebuje nový, efektivní systém jak zajistit vysokou kvalitu výuky, argumentuje Healey.

Článek je v angličtině ZDE

Strach investorů sráží španělské akciové indexy

26. 5. 2010

Nové obavy stlačily dolů hlavní akciové indexy ve Španělsku. Mezinárodní měnový fond zemi vyzval k co nejzřetelnějšímu vysvětlení prováděných reforem. Banky mají nyní v oblasti domácích kapitálových úvěrů vyjít s menším množstvím peněz na krytí úvěrových ztrát.

Bankrot

26. 5. 2010 / Pavel Urban

Virtuální peníze, o nichž píše Jindřich Kalous, jsou drogou moderních ekonomik. (A politik). Drogou vracející nás do dob, kdy levná ropa, mimořádně, byť dočasně příznivá demografická situace a nulová čínská konkurence umožňovaly naplňovat individuální i kolektivní sny, aniž by to někoho příliš bolelo. Drogou, od které se budeme muset dříve či později odpojit; v tomhle má Jindřich Kalous pravdu. Otázka je, jak to udělat, aniž by nám pacient zemřel na abstinenční syndrom.

Katastrofa Xingu

Proč chce Lula elektřinu v amazonském dešťovém pralese?

26. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Brazilský prezident Lula se rozhodl postavit se proti vlastnímu dědictví a vybudovat přímo na amazonské řece Xingu třetí největší přehradu na světě, navzdory desetiletím protestů od místních domorodých kmenů a ekologů z celého světa. Přehrada Belo Monte bude 11 000 megawattovou hydroelektrárnou, bude stát asi 15 miliard euro a o přístřeší přijde asi 30 000 místních lidí. V oblasti, která bude zaplavena, žije 23 domorodých kmenů se samostatnými charakteristickými jazyky a kulturami. Brazílie se 190 miliony obyvatel má jen asi 400 000 indiánů. A Belo Monte je jen jednou z devíti vodních elektráren, plánovaných pro amazonský region.

Kdo se zasní, ten žije mnohonásobně

26. 5. 2010 / Boris Cvek

Jedu tak do práce v autobuse (dopoledne po mé trase téměř nelze chodit pěšky, protože by se člověk udusil výfukovými plyny... lepší je to večer při návratu z práce), a tu si všimnu, že se všude seče tráva benzínovými sekačkami: za řevu, smradu a likvidace všeho živého, co v trávě mohlo ještě přežívat. Kde jsou mé vlčí máky, které tak krásně rozkvetly uvnitř betonové výstavby?

Paroubkova ČSSD je zcela legitimní politická strana

26. 5. 2010 / Boris Cvek

Paroubkova ČSSD je zcela legitimní politická strana s programem typickým pro kontinentální levici. Říkám to jako dlouhodobý a zapřísáhlý kritik Jiřího Paroubka a jako volič, který by v těchto sněmovních volbách volil ČSSD, kdyby v jejím čele stál Hašek nebo Špidla (ano, pane Řezáči, jsou takoví voliči, kteří ČSSD nebudou volit kvůli Paroubkovi).

Považuje-li někdo sociální demokracii nebo vůbec levici za komunisty, je sám komunistického smýšlení. Levice vždy proti komunismu bojovala a byla komunistickými režimy brutálně potlačována.

An English version of this article is in CLICK HERE

Babičko, kde ses narodila? Já teď žiji v Kanadě!

26. 5. 2010 / Miloš Kaláb

Svůj malý problém, jak napsat o jiném, větším problému, svěřuji "Britským listům". Vím, že mají určité zásady, které silně prosazují, ale naštěstí jsou demokratické a jsou vydávány ve svobodné zemi, takže jim nic nebrání v tom, aby uveřejnily jiný - tedy můj - názor. Někdo by řekl, že na to "hřeším", ale já bych opáčil, že na to "spoléhám".

Návrat idiotův

26. 5. 2010

Před několika lety jsem napsal do BL článek o české xenofobní náladě; dostal jsem tehdy spoustu odpovědí, vysvětlujících postoj Čechů, ale xenofobní odpověď přišla jen jedna: poradili mi pokračovat v cestě dál do Izraele. Teď se situace zjevne zhoršila. Všechny odpovědi, které jsem dostal, jsou xenofobní. Takže můj malý antropologický pokus se zdařil. Uviděl jsem to, co jsem předpokládal, že uvidím. Všem zúčastněným pěkně děkuji.

Tak tato nepodařená diskuse (protože není s kým diskutovat) končí v opravdu českém peprném stylu ústy p. Jírovce takto: "Názory pánů Golga a Magida na osvobození Prahy v roce 1945, jsou tak poplatné heslům a tomu, co je zrovna moderní říkat, že ... kritiku nutně vyvolávají. V souvislosti s BL se nabízí myšlenka že tam jmenovaní autoři slouží za užitečné idioty odvádějící pozornost od 'cizáka' Čulíka, který je solím v očích lidem, kteří nemají rádi názory přicházející z Glasgow", píše Sergej Magid.

Škoda jen, že čeští diváci nemohou sledovat televizní diskusní pořady

26. 5. 2010

na BBC, jen namátkou třeba "The Big Question", kde se setkávají lidé různých ras, víry anebo bezvěrci, kteří se v diskusi kolikrát ostře střetnou, ale ještě jsem tam neviděl útoky, při kterých by byl diskutující osočován, že do toho nemá co mluvit, protože není pravý Brit, píše Milan Urie.

Rusák a právo mluvit

26. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

Být někde "doma" je závazek - závazek vůči rodině, vůči komunitě, vůči státu. Být někde "hostem" je závazkem také - vůči hostiteli, jeho kultuře a zvykům. Být přijat jako host je odměna, nikoliv právo. Právo vjíždět do chámů na koni či chodit do synagogy s nepokrytou hlavou je, stejně jako právo chodit v botách do mešity, právo dobyvatele, právo barbara. Být někde "nezvaným hostem" - okupantem, jako Segej Magid v Československu, který do Prahy přijel na sovětském tanku, tak mlčím a k věcem veřejným se v "hostitelské" zemi raději nevyjadřuji. Toto nepsané právo vnuceného soužití respektovali i sovětští důstojníci během dlouhých dvaceti let "internacionální pomoci". A pro jistotu nevycházeli z kasáren.

Zuřivost reakcí

26. 5. 2010 / Jan Čulík

Zuřivost reakcí na články Fabiana Golga a Sergeje Magida, kteří poukázali na to, že otevřená společnost by kritické názory "outsiderů" měla vítat, ne ostrakizovat, jsou pro mě opravdu překvapující. Mají někteří čtenáři opravdu tak velký pocit méněcennosti, že mají potřebu se uzavřít do své malé společnosti a vytěsnit z ní jakýkoliv odlišný názor? Pánové Golgo i Magid žijí mimo toho v Česku už pěknou řádku let a měli by být přijímáni jako místní.

Co si mám pomyslet o argumentaci jako "Tak se, Golgo svou nenávistí vůči Čechům zalkněte?" Mimo jiné jde o neporozumění. Cožpak Golgo Čechy nenávidí? Čtenáři si dotvářejí, co bylo napsáno, a vytvářejí kolektivní koncepty viny.

Štěpán Kotrba má do určité míry pravdu, že se nositel "jinakosti" má asi v novém prostředí chovat diplomaticky. Na koních se do kostelů skutečně nejezdí. Naproti tomu, čím je společnost zralejší a pevnější v kramflecích, tím, otevřeněji přijímá kritiku od kohokoliv, tedy i zvenčí, protože ví, že srovnávání pohledů je vždycky plodné a přináší to nová řešení.

Kdo nemá úctu k místnímu prostředí, ať táhne?

26. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Štěpán Kotrba píše: "Kdo chce v této zemi žít jako host, nechť respektuje práva hostitelova a má ho v úctě, nebo ať táhne". Nemá pravdu. Povinnost je jen první část toho výroku: respektovat zákony dané země. Jedinou podmínkou pro můj pobyt v této zemi je, abych respektoval místní zákony a měl požadovanou dokumentaci. Kotrbův xenofobní a emocionální útok, v němž svědčí o svých pocitech a o svých emocionálních vzpomínkách, nám nenabízí žádný logický argument proč 1. nejsem schopen pochopit českou historii nebo český národ 2. proč bych měl mít povinnost omezovat své názory jen na takzvané "všeobecně přijímané".

O Soukupových dlouhých prstech

25. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Předseda Strany zelených Ondřej Liška varuje Věci veřejné, že podnikatel Jaromír Soukup, který je majitelem mediální agentury Médea a který v roce 2006 pomáhal Zeleným se dostat do Sněmovny, nyní spolupracuje s ČSSD.

Brevíř pravicového (váhavého) voliče

25. 5. 2010 / Robert Bartoš

Euro se hroutí, nejistota obchází Evropu, Amerika je finančně na kolenou, nezaměstnanost se zvyšuje, žijeme v nejlepší době, v jaké jsme kdy žili, abych citoval profesora na Hradě. Dříve solidní bankovní domy byly předělány na hráčská doupata, kde si můžete koupit akcie třeba i na pravděpodobnost úmrtí své babičky. Čím víc a rychleji lidi začnou kupovat v touze po zisku z její smrti, tím dřív také babička pod psychickým tlakem umře. To je třeba příklad Řecka. Spekulanti dnes určují bytí a nebytí. Jsou to rozdmýchávači požáru. Lidé na Západě se třesou, jestli se rozpadne euro zóna a jaké politické důsledky to bude mít, obávají se zdražování v důsledku inflace. Ta nepochybně přeskočí ve vyšších cenách i k nám. V Řecku zapálili v protestu proti zkorumpované vládě banku, jsou i mrtví. Žijeme v nejlepší době.

Předvolební účtování

25. 5. 2010 / Jan Hradil

Obávám se, že ve svém příspěvku jen potvrdím hlasy, které již z různých míst přinejmenším části internetové sféry mnohokrát zazněly. Nicméně, stručné shrnutí některých podle mého názoru důležitých postřehů souvisejících s nadcházejícími volbami pokládám za užitečné. Dopustím se přitom určité míry spekulace ohledně volebních výsledků a povolebního vývoje.

Nejde o xenofobii, ale o ideologii

25. 5. 2010 / Jiří Jírovec

Rozpor mezi "cizinci", jakými jsou pánové Golgo a Magid, a jejich domácími protějšky netkví v nepochopení moderní společnosti, jak se snaží dovysvětlit Jan Čulík. Problém není v tom, že prve jmenovaní něco říkají, ale že zobecňují politická hesla. V právu něco říct je ale samozřejmě zahrnuto i riziko být kritizován. Jan Čulík ovšem kritiku odmítá slovem xenofobie.

Předvolební expresionismus

25. 5. 2010 / Bohumil Kartous

MF Dnes měla v pondělí 25. 5. 2010 titulní stranu, za kterou kolegium šéfredaktora zaslouží řád práce. Pod fotkou triumfálně se tlemících českých hokejistů a pod obřím titulkem "Zlato!" navazuje MF Dnes další skvělou zprávou: "ČSSD ztrácí, ODS se zvedá". Průběžné skóre politického zápasu je pro jistotu na stránce zdvojeno a objímá tak vítězný tým zlatých českých hochů. Doplněno grafikou, ukazující, jak se stav těsně před koncem zápasu mění, poukazuje na příležitost, kterou je třeba využít. Ještě může dojít ke zvratu! Stačí jen fandit, mít srdce, bojovnou vůli.

An English version of this article is in CLICK HERE

Bankovní fašismus? A proč ne třeba mlékárenský?

25. 5. 2010 / Karel Dolejší

Existuje celá řada definic fašismu, které zachycují různé aspekty tak, jak se jeví při pohledu z různých dob a (politických) směrů. Tyto definice jsou ve vzájemném napětí a zčásti si odporují - od věroučně stalinské "vlády nejreakčnější části finanční oligarchie" přes Mannheimovo vymezení prostřednictvím superpragmatického zacházení s ideologií ("Pravda fašistu nezajímá, důležité je výhradně to, co působí") až ke konzervativním pojetím, která se zpravidla zaměřují na nucenou politickou aktivizaci obyvatelstva ve fašistických režimech. Snad kromě opravdu ortodoxních stalinistů stavících na první místo třídní aspekt se však patrně všichni shodnou na tom, že fašismus za prvé a především akcentoval stát, který zbožštil, extrémně posílil a dovolil mu zasahovat do oblastí, z nichž předtím býval striktně vyloučen.

We are the champions

25. 5. 2010 / Ladislav Žák

Tak jsme zase nejlepší a varovná slova o katastrofálním stavu přípravy mladých hokejistů v Česku mohou zase na chvíli počkat. Stav našeho hokeje odráží docela věrně stav celé naší společnosti. Klíčovou roli hrají peníze. Nejde jen o to, že jsou potřebné a v mnohých ohledech mládežnickému hokeji chybí, protože se jich nedostává na přípravu těch dětí, jejichž rodiče nemohou hradit ze svého desetitisíce každou sezónu.

Titulománie podle DNES ( část C -- ekonomika )

25. 5. 2010 / Miloslav Štěrba

Zakladatel slávy Zlína Tomáš Baťa neměl žádný titul. Byznys je demokratický, nestaví na hodnostech a titulech, ke kterým měly v minulosti přístup zejména preferované společenské vrstvy. Za jakých okolností lze v Česku získat titul v současné době není třeba rozvádět. Překvapil mě však autor testu nabízeného v ekonomické příloze dnešního vydání Mf DNES pod názvem "Vyznejte se v titulech". Chtěl čtenáře prověřit, zda jsou dostatečně zdatní v používání titulů. Hned první otázka, velmi "užitečná" zejména pro typického čtenáře tohoto deníku zní: Jak správně oslovit papeže v hovoru: a/ Nejsvatější otče, b/ Papežská svátosti c/Svatý otče. Z nápovědy vyplývá, že správná odpověď je za c/.

Otevřený dopis správcům serveru volte2010.cz (a nejen jim)

25. 5. 2010

Vážení správci serveru Volte2010.cz,
jsem pohoršen způsobem, jakým se podílíte na všeobecné manipulaci veřejnosti před nastávajícími parlamentními volbami. Chápu, že vystupujete jako nezávislý subjekt, a máte plné právo na veřejný názor. Nicméně, vzhledem k použité doméně a její vysoké relevanci na vyhledávači Google (1. neplacené místo při zadání "volby 2010"), považuji za nutné se k věci (veřejně) vyjádřit, píše čtenář Martin Zahradník.

Zákon o autorských právech funguje jako cenzura nezávislých uměleckých děl

25. 5. 2010

Stahování filmů i hudby z internetu pro svou vlastní potřebu je v ČR zcela legální, píše Jan Šimůnek

Ilegální může být samotné stahování (bez šíření dál) možná v USA.

Pokud byste ovšem chtěl dodržovat zákony USA, pak vězte, že pokud vlastníte DVD přehrávač, umožňující obejít tzv. zóny, tak se dopouštíte podle těchto zákonů kriminálního činu, totéž děláte, pokud vlastníte přístroj schopný přehrávat DVD "multizónově" - tj. zóny "vidí", ale akceptuje všechny (ilegální podle US zákonů je vlastnit i takové DVD přehrávače, které umožňují mnohonásobné přenastavení zón). Obojí je přitom u nás běžně k dostání. Dokonce snad ani není zcela legální vlastnit a používat "jinozónový" DVD přehravač než je přehravač pro zónu, která vašemu bydlišti byla americkou RIAA přidělena.

V Česku je zákonem povoleno stahovat si zadarmo filmy z internetu

25. 5. 2010 / Ondřej Zajíček

Oproti některým západním státům existuje v českém autorském zákoně rozsáhlá oblast volného užití (§ 30 autorského zákona). Volné užití je takové užití díla, které nezasahuje do práva autora. Za určitých podmínek (pro osobní potřebu, ne program či databáze, dílo je zveřejněné ...) mezi volné užití patří i vytvoření rozmnoženiny díla, kam spadá i stáhnutí díla z internetu. Autoři mají v souvislosti s touto činností (jako kompenzaci) nárok na odměnu řešenou na základě kolektivní správy autorských práv placené z autorských poplatků vybíraných při prodeji zařízení a nosičů (§ 25 autorského zákona).

Klaus má čas na hokej, na povodně ne

25. 5. 2010

Vážená redakce, chtěla bych se vyjádřit k neúčasti pana prezidenta v oblastech postižených povodněmi v České republice a naopak k jeho účasti na finálovém utkání mistrovství světa v hokeji, píše Soňa Jarošová.

Žaloba na BAUHAUS: Lidé z Ivanovic popohnali řetězec a inspektora před soud

25. 5. 2010

tisková zpráva Nesehnutí

Dnes dostal soud společnou žalobu obyvatel a obyvatelek Ivanovic a NESEHNUTÍ. Žalobci a žalobkyně napadají nezákonně vydaný certifikát, který si BAUHAUS pokoutně opatřil pro výstavbu svého hypermarketu v Brně-Ivanovicích. Certifikát vydal v rozporu se zákonem nechvalně známý autorizovaný inspektor Milan Teigiser, který tak už poněkolikáté porušil předpisy a oklamal sousedy stavby devastující prostředí. BAUHAUS a Teigiser se nezeptali dotčených majitelů domů poblíž plánované stavby, to však byla podle zákona jejich povinnost. Podvedení lidé se nehodlají vzdát a aktivně se brání. Stavební úřad Brno-Ivanovice se vymlouvá a proti nelegální činnosti zakročit nechce.

ODS a úsměvy Petra Nečase

24. 5. 2010

Včera jsem v pozdních odpoledních hodinách jel autem po jedné z hlavních silnic směrem do Prahy. To že bilboardy způsobují poruchy v soustředění řidiče na dopravní situaci je zřejmé. Že to ale budou bilboardy poněkud málo duchaplné je ovšem ještě horší.K tomu abych ale napsal tento článek mě dovedlo až to, že ve své schránce doma jsem nalezl obálkou s heslem "Váš hlas rozhodne" a v tu chvíli jsem viděl před očima tu šňůru bilboardů, kde na jedné polovině je rozesmátá tvář Petra Nečase a na druhé zakaboněná tvář Jiřího Paroubka. Ano, tak funguje podprahové vnímání!! píše Michal Horák.

Moorův film O kapitalismu s láskou byl v britské televizi

24. 5. 2010 / Jan Čulík

Celovečerní dokument Michaela Moora O kapitalismu s láskou vysílala v sobotu večer britská komerční kulturní televize Channel Four. Stoprocentně mě nezaujal. Je příliš rozkouskovaný a honí postupně - příliš mnoho zajíců. Možná, že když sedíte v temném sále v kině a nemůžete utéct, dokážete se na Moorův film soustředit, ale při vysílání filmu v komerční televizi, kdy je argument každých patnáct minut přerušován pětiminutovou pauzou na reklamy, je nesmírně dezorientující - narušuje to divákovu pozornost.

Přesto byly určité části filmu naprosto šokující. Jak napsali britští diváci na fóru k filmu: "Ten film je děsivý a přesně totéž se teď děje v Británii. Jaký bude další krok? Odebrat nám plebsu volební právo?"

"Ten film by se měl promítat ve školách, aby se mladí lidé nestali obětí téhle kapitalistické katastrofy, kterou vytvořila vládnoucí elita."

Jestlipak se najde v České republice grantová agentura, která by zorganizovala rozesílání DVD s Moorovým filmem na české střední školy a uspořádala k tomu veřejné diskuse? Co takhle Člověk v tísni?

An English version of this article is in CLICK HERE

The Economist o bludech...

24. 5. 2010 / Ladislav Žák

Za největší tři bludy kolem současné fáze finanční krize v eurozóně pokládá The Economist jednak to, že je vina svalována na finanční a kapitálové trhy, druhak to, že se šíří víra v účinnost záchranných balíčků, a to přímo úměrně jejich velikosti, a v posledku to, že se přeje rychlým regulačním a restrikčním opatřením na úkor hlubších strukturálních změn. The Economist samozřejmě označuje za bludy to, co v poslední době produkuje evropská, a nejen evropská, politická scéna a je důležité si uvědomit, že jakkoliv má tato nepochybná autorita pravdu, kromě dalších zisků velkých hráčů na finančních trzích to nepomůže vůbec nikomu.

Veřejná obhajoba Jiřího Paroubka jako duševní hygiena

24. 5. 2010 / Jan Vnouček

Rozhodl jsem se napsat nejodvážnější článek svého života. Když nahlas pohaním starostu města, kde bydlím, neuklidí mi v zimě před domem sníh. Když se pustím do zaměstnavatele, přijdu o práci. Když se ale veřejně zastanu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, čeká mě mnohem horší osud -- sociální vyloučení. Spolužáci ve třídě mi na facebooku založí anti-stránku a přestanou mi radit při zkoušení. Rodiče mě vydědí. Prarodiče se obrátí v hrobě. Manželka se se mnou rozvede. Milenka přestane předstírat orgasmus. Děti se mě zřeknou. Psovi se zježí srst a dobrovolně se uchýlí do útulku. Přátelé mi přestanou brát telefon. A čtenáři si můj text vytisknou na jemný papír a dokáží mi s ním, jakou rukou konají toaletní hygienu. Přesto tuto společenskou sebevraždu nyní spáchám. Myslím, že týden před volbami do poslanecké sněmovny je pro to vhodná chvíle. Jak by napsal jakýkoliv patetik, nemohu prostě jinak, nemohu již mlčet, čest a stud mi to nedovolí.

Ještě jednou o dluzích, virtuálně-finanční ekonomice a komunitách

24. 5. 2010 / Jindřich Kalous

Poslední článek jsem nemyslel jako provokaci, ani jsem to nepsal v nějakém rauši, jak mě podezřívá jeden diskutér na blogu Outsidermedia, kde můj text převzali. Přiznávám, že jsem ty body nastřelil jen nahrubo a uvědomuji si, že problém si opravdu zaslouží více pozornosti. Takže reakce Ondřeje Palkovského a Pavla Urbana jsem si vysloužil po právu. Ne snad že bych chtěl odvolávat, co jsem napsal, ale patří mi výtka za přílišnou stručnost příliš nehledící na souvislosti.

TEČKA ZA DVANÁCTI ANALÝZAMI VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ PŘED VOLBAMI

O kolik se agentury, zkoumající veřejné mínění, "seknou" tentokrát?

24. 5. 2010 / Ján Mišovič

Institucionalizovaný výzkum veřejného mínění byl od svých počátků úzce propojen s médii. Tato tradice vznikla přirozeně v USA. Po úspěšném odhadu výsledků prezidentských voleb v roce 1936, získal George Gallup pro poznatky ze svých pravidelných šetření více než 100 stálých předplatitelů. I u nás se s rozšířením výzkumných institucí po roce 1990 postupně podobná praxe ujala a různá média se stala častými zadavateli zejména předvoleních zjišťování. Pro některé soukromé agentury představovaly takové průzkumy, připravované na objednávku, nezanedbatelný zdroj finančních prostředků. Počet médií se zájmem o výsledky se v průběhu let nesnižoval a ani hospodářská krize nezbrzdila zájem o ně. Neznámějšími se staly průzkumy České televize a v letošní předvolební kampani se k ní přidal i Český rozhlas.

Mediální zpravodajství výsledky šetření nejen vyhledává, ale prostřednictvím jejich interpretace "vytváří" nové "události."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.