ODS a její satelity

21. 5. 2010 / Lukáš Kantor

V předvolebním hemžení zapadl bůhvíproč velice závažný materiál z března tohoto roku. Zástupce šéfredaktora Jaroslav Plesl zveřejnil na webu Lidových novin údajné výroky Mirka Topolánka pronesené na schůzce se členy Americké obchodní komory (článek Vynikající referát z hotelu Hilton). Pokud jsou slova bývalého premiéra opravdu autentická, potvrdila nejhorší tušení mnohých kritiků TOP 09, Zemanovců i Věcí veřejných.

An English version of this article is in CLICK HERE

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

20. 5. 2010

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

Dotazník je k vyplnění ZDE

Pozn. JČ, pátek 18.30: Od včerejšího poledne, kdy byl dotazník zveřejněn, ho kompletně vyplnilo přes 1800 osob. Dalších cca 600 osob ho začalo vyplňovat, ale vzdali se v polovině. Pokud vás můžeme prosit, žádáme o trpělivost a o vyplnění až do konce. Výsledky jsou už nyní velmi zajímavé.

Délka dotazníku. Pro vaši informaci. Dotazník se skládá z 9 věcných a 16 sociodemografických otázkových celků. Ty věcné otázkové celky mají vždy několik podotázek, dva otázkové celky jsou však výjimečně velké, jeden má 37 podotázek, druhý 27 podotázek, ostatní vždy jen několik. Sociodemografické otázky (jste muž/žena?, kde bydlíte?, jaká je vaše profese?, atd.) jsou o hodně stručnější. Jeho vyplnění by mělo trvat maximálně 45 minut.

Neděle 19.00: Dotazník do této doby kompletně vyplnilo 2740 osob, vzdalo ho 880 osob. Počet nedokončených vyplnění poklesl na 24,3 procent, děkujeme za trpělivost.

Proč je podání hromadné výpovědi lékařů jako forma protestu správné

21. 5. 2010

Díky letité, plíživé a nenápadné masáži laické veřejnosti a účinnému potlačování projevů nespokojenosti lékařů dnes nikoho nezajímá, že doktor pracující v nemocnici stráví ve svém zaměstnání za mrzký peníz podstatně více času, než ostatní pracující občané. Nemá za to žádné výhody ani odměny, právě naopak - je za svou pracovitost permanentně postihován, trestán. Všichni víme jak. Ponižující nízká základní mzda s perspektivou směšně zanedbatelného zvýšení během dalších let v zaměstnání nutí lékaře odpracovat neúnosné množství přesčasových hodin k dosažení rozumného finančního ohodnocení, napsal Jiří Sedlák.

Proč by lékaři neměli podávat hromadné výpovědi

21. 5. 2010 / Petr Wagner

Práce lékařů vždy měla svoje zvláštnosti. Myslím, že dělat lékaře je skutečně poslání. Nechci tím nikoho manipulovat k dobrovolné činnosti, ale prostě to tak je. Dobrý lékař pracuje pořád. Budí se hrůzou zda činil správně, angažuje se v cizích problémech, a to nejenom medicínských. Trpí jeho rodina a často si blízcí opravdu dobrého lékaře postesknou "chtěli bychom být tvoji pacienti". Na ty čas máš na nás ne.

Štvanice na Paroubka

21. 5. 2010 / Milan Daniel

Jiří Paroubek si spravedlivou kritiku některých svých veřejných vystoupení nepochybně zaslouží. Co si ale rozhodně nezaslouží, je soustředěná nenávistná, štvavá kampaň, kterou proti němu vedou některá média v čele s MF Dnes. Ta je produkována profesionálně, na několika úrovních vnímání, a zacílena na vybranou cílovou skupinu mladých voličů, u nichž lze předpokládat, že se nebudou rozhodovat racionálně, ale emocionálně. Webové stránky odpůrců, skupiny na Facebooku, průhledné "průzkumy", organizovaná virtuální "demonstrace", programová a promyšlená dehonestace levice, otevřená vulgarita s neskrývaná sprostota -- to vše a mnohé další spolupůsobí k tomu, že Paroubek je představován jako odpudivý tlusťoch s bradavicí, notorický lhář, člověk, který se neumí usmát a má naopak permanentně nasazen nasupený a zlobný výraz.

An English version of this article is in CLICK HERE

Paroubek je představitelem primitivní politiky

21. 5. 2010

Do sociální demokracie jsem vstoupil v květnu v roce 1945. To ale byla úplně jiná strana než kterou dnes vede Paroubek. Komunální volby vyhrála tím, že podplatila a tedy korumpovala voliče slibem zrušení poplatků ve zdravotnictví. Přitom nejsem přesvědčen, že byly zavedeny rozumně. Dnes hlavním tahákem není kvalitní volební program ale zase jen podplácení voličů. Dříve či později to lidi pochopí, že ani v politice nelze trvale vítězit pomocí korupce. Představitelem této primitivní politiky je jednoznačně Paroubek, proto se nelze divit, že odpor vůči němu ve společnosti je tak velký a bude narůstat do doby, než zkončí jako jeho soupeř v ODS. Z tohoto hlediska pokládám psaní pana Daniela a i některých dalších za tendenční, což mne u Britských listů překvapuje, píše Zdeněk Holub.

Jiná sociální demokracie?

23. 5. 2010 / František Řezáč

Do sociální demokracie jsem vstoupil v květnu v roce 1945. To ale byla úplně jiná strana... S touto námitkou se lze setkat v celém období od obnovení ČSSD po roce 1945. A s oním nadáváním médií na předsedu též, ať to byl Horák, Zeman, Špidla, Gross či nyní Paroubek.

Ti pánové a dámy, co vzdychají nad jakousi kdysi "jinou" ČSSD, myslí ve skutečnosti "žádnou" ČSSD. Ta a její program jim totiž vadí víc než jakýkoli fackovací předseda, na kterého je třeba se soustředit.

Pan Zdeněk Holub by se měl zamyslet nad tím, co v úvodní větě svého dopisu říká. V jaképak on to tenkrát byl po roce 1945 straně? Ve straně, která radikálněji než KSČ usilovala o zavedení socialismu? Ve straně, jejíchž 30% členů po puči v roce 1948 do KSČ vstoupilo?

Co tenkrát udělal pan Holub? Věděl či ví dnes, že v tehdejší ČSSD byla silná komunistická agentura a přesvědčení mnoha členů (s nimiž jsem mluvil) bylo radikálně levicové?

Volte si, koho chcete, páni holubové, ale nenamlouvejte nám ani sobě, že byste volili ČSSD, kdyby tam nebyl ten či onen ošklivý a zlý předseda..!

Konec konců i tzv. Strana práv občanů už přiznala na svých doplněných plakátech barvu. Zemanovci prý jsou alternativou k Paroubkovi. Jistě, když nic jiného, ať ČSSD ta koza chcípne, zní základní důvod jejich existence. O nic víc jim nikdy nešlo. Chudák Zeman, kde to skončil...

Režisér klipu "Přemluv bábu" Petr Zelenka bojuje proti větrným mlýnům svých představ

21. 5. 2010 / Jakub Rolčík

Píše se rok 2010. Žijeme v jedenadvacátém století a prostřednictvím technologií, jež lze nejsnáze popsat pomocí zástupných pojmů typu PC, internet, či Facebook, si vychutnáváme nejmodernější informační komfort založený svým původem na usilovné duševní a přísně racionální práci přírodovědců a techniků počínající již někdy na začátku 20. století. Chceme-li, můžeme se dnes dovědět kromobyčejně rychle cokoliv a kdykoliv. Zdá se, že bychom mohli opustit stereotypy (ne)myšlení našich předků a hodnotit dění kolem nás bez předsudků a bez emocí, pouze prostřednictvím racionální analýzy faktů a souvislostí.

Protesty v Cannes proti alžírskému filmu o francouzském vraždění

21. 5. 2010

Stovky osob demonstrovaly na právě probíhajícím filmovém festivalu v cannes proti filmu o alžírském boji o nezávislost proti Francii.

Film, jménem Hors la Loi (Mimo zákon)od francouzsko-alžírského režiséra Rachida Bouchareba se v Cannes promítal v pátek.

Demonstranti, mezi nimiž byli francouzští pravicoví politikové a armádní veteráni, tvrdí, že je film proti Francii zaujatý.

Economist: Češi jsou v malátné beznaději

22. 5. 2010

Mnoho Čechů by podle listu Economist rádo vidělo, aby Jan Fischer dál zůstal premiérem. To se však nestane a zkorumpovanost a hašteření politiků způsobuje, že Češi jsou v malátné beznaději. Některé kulturní osobnosti jako Marta Kubišová utvořily nadstranické hnutí "Vyměňte politiky", jiní jako bývalý populární ministr zahraničí, aristokrat Karel Schwarzenberg, utvořili novou stranu, jako je konzervativní TOP 09, o níž však kritikové tvrdí, že kromě Schwarzenberga nemají její ostatní představitelé dobrou pověst. Kontroverzně rozeslala TOP 09 voličům falešné složenky, čímž chtěla upozornit na zadluženost jejich země.

Cožpak se nenajde někdo, kdo by o Baracku Obamovi otevřeně prohlásil, že autorizuje válečné zločiny?

21. 5. 2010 / Daniel Veselý

Uvědomuji si, že toto prohlášení nelze očekávat od středoproudých médií, neboť PR image vůdce civilizovaného světa by takovou hanu neuneslo. Přece jenom nemáme žádné další demokratické eso v rukávu, jež by se této navýsost důležité úlohy mohlo zhostit s Obamovým charismatem a aureolou vizionářského mírotvorce, a těch pár jeho přehmatů, při nichž umírají nevinní, se přehlédne nebo zamete pod koberec. I faraón se někdy utne.

Aljaška i Mexický záliv vedou stejný zápas

21. 5. 2010

Možná je navzájem dělí čtyři tisíce mil, nicméně lidi v regionu Mexického zálivu se nyní připojili k boji, do nějž se před více než dvaceti lety dali obyvatelé Cordovy, malé aljašské rybářské vesnice, napsal pro People's World John Wojcik.

Otevřený dopis p. Profantovi a panu anonymovi, kterému se patrně v Čechách narodila babička

21. 5. 2010

Také ten názor slyším už 20 let: nesmíš Čechy kritizovat, protože jsi tady jen host. Ale houby! Nejsme tady hosti, ani p. Golgo ani p. Magid, nejsme tady hosti i když naše babičky se tady nenarodily, nejsme tady hosti, protože Čechy jsou náš domov, protože tady dýcháme vzduch a po této zemi chodíme a chceme dobrou a důstojnou budoucnost pro tuto zemi a nenávidíme všechno, co tuto zemi rozvrací a nenávidíme proto českou myšlenkovou hnilobu a ubohost a resentiment a mindráky a pocit maličkosti a méněcennosti a je nám z toho špatně, protože všechno, co tu je v této zemi, je také naše.

Je to všechno na dlouhou diskusi a můžeme v tom pokračovat donekonečna. Ale jen v tom případě, když nám, takovým lidem jako p. Golgo a já bude "dovoleno" mluvit. Ale pokud budou nás chtít umlčet jen proto že "podle krve" naších předku nejsme plnocenní pro rozhovor v češtině a s Čechy, bude mě běhat mráz po zádech. Protože budu se bát o budoucnost této země.

Přečetl jsem posměvačné, urážlivě jizlivé a licoměrně zdvořilé dopisy p. Profanta a pana anonyma p. Golgovi a mě doslova zamrazilo v zádech, píše Sergej Magid.

Hlad peněz

21. 5. 2010

"Industriální civilizace rabuje životní prostředí. Máme usilovat o její reformu anebo jen sledovat její pád? Ti, kdo obhajují ekonomický růst často argumentují tím, že jenom bohaté země si mohou dovolit chránit životní prostředí. Čím větší je ekonomika, tím více peněz bude dostupných na zastavení znečišťování, na investice do nových typů energie, na ochranu divočiny. Jenom bohatý může žít udržitelně," napsal George Monbiot na svých webových stránkách.

Jak se zviditelnit a přitom se (ne)ztrapnit. Je to náročné i pro politika

21. 5. 2010 / Jiří Baťa

Starosta města Holešov a senátor za ODS se chystá na podzim obhájit oba posty. Tolik v úvodu rozhovoru šéfredaktora regionálního deníku Naše adresa "Holešovsko" ze 17. května 2010 s PaedDr. Zdeňkem Janalíkem. Pozorně jsem si celý rozhovor přečetl, abych si ověřil, jaký je zpětný pohled na jeho pomalu končící mandát jak ve funkci starosty, tak ve funkci senátora.

Mladý svět

21. 5. 2010

Zmatek. Neustálá mediální masáž. Volební šílenství a rozvoj buranokracie. Třídní boj neskončil, válčí se o platy, o koryta, o přežití. Pravice versus levice? Mladí versus staří? ptá se Jan Rubán.

Selský rozum, krok druhý

21. 5. 2010 / Pavel Urban

Jindřich Kalous si zcela správně nenárokuje copyright na svá doporučení vládám a mezinárodním institucím. Hned první bod představuje jeden z tradičních způsobů, jak se vyrovnat s obtížně splatitelnými závazky. S úspěchem jej využívali středověcí králové i někteří čeští polistopadoví podnikatelé.

Řecko na kraji propasti

20. 5. 2010

Již několik měsíců sledují oči celého světa Řecko, "slabý článek" v ekonomice eurozóny, jak tato země bojuje o přežití proti bankrotu se závratným deficitem (na úrovni 14% HDP), astronomickým dluhem (nehorázných 130% HDP), a - což je vůbec nejdůležitější -- s kolabujícím výrobním sektorem. V mnoha ohledech mělo smysl sledovat řeckou ságu, neboť příslušné ekonomické aspekty jen představují zrcadlový obraz všeho toho, s čím jsme si spojovali politiku ve věku financializace, píše Chronis Polychroniou.

Žít se musí, i když jsou za pár dní volby

20. 5. 2010

Mám před sebou dnešní noviny. Titulky jsou jak je vidět, nezajímavé. "V Troubkách se mísí strach se vztekem; Na Ostravsku první případ rabování". Pak v televizních novinách škodolibé kopnutí si nejvyšší politickou celebritou tohoto státu do politika, který se v holinkách procházel po povodněmi zkoušené Moravě pře pár lety. Napadá mě, čtou lidé v Troubkách teď Britské listy? A čtou je vůbec? Co by říkali propuštění 80 pedagogů University of Glasgow, nebo pádu letadla s polskou delegací? Na Moravě k jadrnému naštvání není nikdy daleko, píše Alois Michálek z Břeclavi.

Co dál s NATO?

20. 5. 2010 / Karel Dolejší

William Pfaff v pondělním vydání Truthdigu rozebral nejdivočejší scénář německé reakce na řeckou krizi, aby dospěl k názoru, že možnosti Spolkové republiky "udělat se pro sebe" jsou omezené a politická vůle k tomu vlastně neexistuje. Větší problém než hypotetický rozpad EU však podle něj představuje otázka, co vlastně vůbec bude s NATO, které USA po skončení studené války transformovaly z regionální obranné aliance v zásobárnu pomocných intervenčních sborů s globálním dosahem. Neměla by EU přece jen ještě jednou zvážit budování samostatné evropské obrany?

Mediokracia

20. 5. 2010 / Peter Hudec

Ako resp. čím začať? V texte jednej z kultových slovenských hudobných skupín sa hovorí, čo dokázala analýza. Napriek tomu sa pokúsim zamyslieť nad súvislosťami, ktoré by mohli priblížiť a objasniť niektoré zdanlivo nesúviace a na prvý pohľad nepochopiteľné zákonitosti.. V jednom z Murphyho zákonov sa hovorí, že ak chceme pochopiť vec izolovane pravdepodobne zistíme, že súvisí so všetkým vo vesmíre Žijeme v dobe zmien nakumulovaných kvantitatívnych procesov v kvalitatívne. Obdobie prelomu tisícroči sa dá v širšom rámci charakterizovať ako obdobie technologických zmien, ktoré sa následne, v súvislosti so súčasnou prezentovanou masovou kultúrou, prejavili i v civilizačnej kultúrnej nadstavbe.

Merkelová bojuje proti spekulantům, euro proto ostře pokleslo

20. 5. 2010

Po celé Evropě poklesly ve středu akcie a euro pokleslo na svůj nejnižší kurs za poslední čtyři roky poté, co německý regulační orgán finančního trhu zavedla v úterý nová opatření proti finančním spekulantům.

Napětí na finančních trzích se zvýšilo ve středu dopoledne poté, co německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že hrozí rozklad eura a že Evropa čelí své nejvážnější krizi za několik desetiletí.

Podpořte projekt digitalizace československého samizdatu

20. 5. 2010

Československé dokumentační středisko samizdatové literatury, v jehož čele stojí historik Vilém Prečan, se chce účastnit projektu EU na digitalizaci středoevropské samizdatové literatury. Evropská unie projektu však poskytne násobek částky, kterou bude ČSDS schopno do projektu vložit samo. Proto žádá v přiloženém dokumentu Vilém Prečan sympatizanty s tímto kulturním projektem o drobnou finanční pomoc, přesně řečeno nyní zatím jen o závazný příslib finanční pomoci:

Quasimodo a lid aneb Občan po volbách

20. 5. 2010 / Ivo Šebestík

Kdo by neznal slavný román Victora Huga Chrám Matky boží v Paříži a jeho hlavní postavu, chudáka zvoníka Quasimoda? V knize je kapitola, ve které pařížský lid zvolí Quasimoda králem. Ovšem, nikoliv králem z boží milosti, ale králem na jediný den a pro obveselení přítomných. Tahle románová epizoda se opírá o starobylou tradici, jejíž původ sahá až do dávnověku.

INSPIRACE PRO ČESKOU VLÁDU

Kolik stojí v Rusku horník?

20. 5. 2010

JU│ Právě při oslavách Den vítězství došlo v Rusku ke katastrofě, když vybuchl metan na šachtě Raspadskaja na západní Sibiři, což je největší černouhelný důl v Rusku. Důsledky jsou děsivé - zahynulo při ní 90 horníků -- některá těla obětí se ještě nepodařilo vyprostit. Tato katastrofa nezůstala bez následků. Premiér Putin svolal proto tento týden shromáždění představitelů uhelného průmyslu a ve svém vystoupení podrobil kritice poměry, které na šachtách panují.

Prahu neosvobodil Stalin, ale řadoví ruští vojáci

19. 5. 2010 / Martin Profant

Vážený a milý pane Fabiano Golgo,

čtu Vaše texty rád a vskutku by mě nikdy nenapadlo vyčítat Vám, že píšete česky o českých problémech. Ale přiznám se Vám, nad jedním Vaším článkem mě Váš původ odjinud zamrzel. Právě nad tím o Stalinovi, který k nám poslal vojáky okupovat. Jo, kdybyste byl původem z české kotliny, to bych mohl od srdce zanadávat, jakej že jste alibistický vůl, který se s tím původem neumí vyrovnat.

V pilotní kabině polského letadla "byli civilisté"

19. 5. 2010

Vyšetřovatelé ve středu oznámili, že v pilotní kabině polského letadla, které minulý měsíc havarovalo u Smolensku, byli civilisté. Podle listu Guardian to podporuje spekulace, že vysoce postavení polští činitelé nutili piloty, aby se pokusili přistát v husté mlze.

ANALÝZA

Průzkumy před volbami: ODS v Praze určitě ztratí své výsadní postavení

19. 5. 2010 / Ján Mišovič

Nárůst veřejného dluhu se stal v rámci předvolebních šetření na regionální úrovni jedním z výzkumných témat. Autoři průzkumů prostřednictvím názorů veřejnosti interpretovali proces zvyšování státního schodku jako osobní záležitost, dotýkající se více než poloviny dotázaných v několika krajích. Zadlužování představuje rovněž diskusní námět pro vrcholové politiky.. Pravicové strany přišly i s hrozbou státního bankrotu v případě vlády pod taktovkou ČSSD. Z takto zjištěných odpovědí, které spadají do povrchové vrstvy veřejného mínění, se vyvozuje odmítání levicové politiky, jejíž uskutečnění v oblasti ekonomiky je spojováno s dalším utrácením, rozhazovačností a zadlužováním každého obyvatele. TOP 09 dokonce rozeslala složenky "na uhrazení dluhu" do každé domácnosti, aby "mobilizovala" občany, tentokrát jinak, než to udělala ODS v minulosti. Mediálním výsledkem byla morální panika a odsouzení takovéhoto deviantního "strašení", zejména starých občanů. Termín morální panika na popsání rozhořčení médií poprvé použil profesor sociologie London School of Economics Stanley Cohen v roce 1972...

Veřejný dluh se stává klackem na politické soupeře na obou stranách politického spektra. Jak to skutečně chápe veřejnost? Je krátkozraká, nedokáže posuzovat problémy v širším kontextu celé ekonomické transformace? A nebo viní ne sebe a své podlehnutí "mamonu" a středostavovskou touhu po konzumním životě, ale politiky, kteří se jí snažili vyhovět?

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Alan Bennett, Robin Hood a lichtenštejnský návrat

19. 5. 2010 / Josef Brož

Absurdita. Ne, nesouvisí to s nadcházejícími volbami, ani s žádnými jinými věcmi povětšinou politickými, ale zdá se mi, že se absurdita -- tento jev, pro mne spojený především s realitou komunistického Československa -- vrací: v detailech, jemnostech, ale především v myšlení lidí.

S korupcí je prostě potíž...

19. 5. 2010 / Ladislav Žák

Včerejší společný seminář Masarykovy demokratické akademie, Evropského hnutí v České republice a družstva FONTES RERUM na téma Poradíme si s korupcí? poměrně jednoznačně ukázal nejen svým obsahem, ale i samotným průběhem, že to poradění si bude ještě nějakou chvíli trvat. V svých úvodních vystoupeních sice odpověděli jak Martin Linhart -- ředitel bezpečnostního odboru MV ČR, tak David Ondračka - ředitel Transparency International - Česká republika, tak i Oldřich Kužílek zastupující o.p.s. Otevřená společnost - projekt Otevřete.cz na předem v pozvánce avizované otázky jako Co je obsahem "protikorupčního balíčku" ministra vnitra?, Jaké jsou zahraniční zkušenosti s institutem korunního svědka či spolupracujícího obviněného?, Na které úrovni veřejné správy je korupce nejčastější? nebo Mají u nás občané svobodný přístup k informacím o veřejných zakázkách? , ale následující průběh diskuse ukázal, že je toho kolem korupce stále více nejasného a nepojmenovaného, než je vůbec zdrávo.

University of Glasgow vyhodí na dlažbu 85 profesorů

19. 5. 2010

Nové "podnikatelské" vedení University of Glasgow se rozhodlo, že vyhodí na dlažbu 85 univerzitních profesorů a výzkumníků ze své pedagogické fakulty, z fakulty biochemie a z katedry archeologie. Zaměstnancům, kteří mají být vyhozeni, bylo právě oznámeno, že jejich pracovní poměr končí dne 31. července 2010.

Argumentem vedení školy je, že údajně chybějí finance. Ve skutečnosti je Glasgow University v současnosti finančně mírně v plusu. (Očekávané škrty v státním rozpočtu na Skotsko dosud nedopadly.) Plat rektora Antona Muscatelliho byl právě zvýšen z 250 000 liber ročně na 280 000 liber ročně (700 000 Kč měsíčně).

Přeplněná schůze univerzitních odborů, která se konala na Glasgow University ve středu v poledne, schválila rezoluci, jíž odmítá propouštění. Schůze oficiálně zažádala vedení odborového svazu univerzitních pracovníků, aby zahájil oficiální kroky (hlasování členstva), které povedou k stávce. Pokud bude stávka schválena, bude mj. zastaveno zkoušení studentů, takže letos v Glasgow studenti nebudou schopni absolvovat vysokou školu.

Podrobnosti v angličtině ZDEBBC ZDE ZDEZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.