Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí

18. 5. 2010

Milan Daniel ve svém článku Koho volit, aneb volba hlavou" odkazuje na známý web cs.kohovolit.eu s tím, že "pro voliče, který si chce otestovat svou shodu s programy stran, jsou snad tyto stránky nejlepším nástrojem, který je k mání".

Před posledními krajskými volbami mě oslovila jedna mladá dívka s tím, že neví koho má volit a ptala se na můj názor, píše Miroslav Kozelský. Odkázal jsem ji na výše uvedené stránky s tím, že výsledek jí možná pomůže v rozhodování. Nanedlouho jsme se znovu potkali a ptal jsem se jí, jestli nakonec našla svou alternativu. "Já jsem nakonec volit vůbec nešla. Představ si - mně v tom testu vyšli komunisti. Já jsem z toho byla celá špatná."

Zajímavé bylo, že podobné reakce jsem zaznamenal z mnoha různých stran. Napadlo mě, že vlastně uvedený server nenabízí žádnou statistiku z výsledků provedených testů. Rozhodl jsem se vytvořit si ji sám, a to ze stovky výsledků, která předcházela testu mému:

http://cs.kohovolit.eu/cz/psp/match/81001 až

http://cs.kohovolit.eu/cz/psp/match/81100

U každého testu jsem zaznamenal stranu s nejvyšší shodou, ale uvažoval jsem pouze strany, které mají reálnou šanci dostat se do PS (ČSSD, ODS, KSČM, TOP09, SZ, KDU-ČSL). Výsledky byly překvapující:

ČSSD 31%

KSČM 26%

SZ 21%

KDU-ČSL 11%

ODS 9%

TOP 09 2%

Při zahrnutí i menších a méně známých stran bodují také Moravané, Klíčové Hnutí a Česká pirátská strana.

Pořadí působí jako dokonale převrácený výsledek nedávných "studentských voleb nanečisto". Při náhodném prohlížení jiných výsledků se situace opakuje - pronikavý úspěch ČSSD, SZ a KSČM, totální propadák TOP 09.

Nejsem žádný sociolog ani statistik. Na první pohled je ale zřejmé, že při konkrétní konfrontaci s prioritami jednotlivých politických stran potencionální voliči prostě a jednoduše uvažují jinak.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.5. 2010