Koho volit, aneb volba hlavou

17. 5. 2010 / Milan Daniel

Z testu, který jsem si udělal na serveru http://cs.kohovolit.eu/cz/psp, mi jako nejbližší mým názorům vyšla volební strana, která ve volbách dosáhne podle mého skromného odhadu výsledku, jenž bude viditelný až za nulou a desetinnou čárkou. Reprezentuje ji dáma, jež má nesporné charisma, nicméně velmi omezenou schopnost zhmotnit své ideje. Nebudu jmenovat, nechci uškodit. Teprve na druhém a třetím místě figurovaly strany, které mají nejen reálnou šanci, ale podle všeho i schopný management.

Ona nejmenovaná strana deklaruje na svých (mizerně udělaných) internetových stránkách, že "v těchto volbách nemá reálnou možnost něco začít měnit". Bodejť by měla: její web je prakticky jediná forma její prezentace, poslední informace na něm je však z poloviny března, je nekonkrétní, zoufale nudná a vyjadřuje směšnou naději na to, že někdy v budoucnu se její situace zlepší. Strana kandiduje v jediném volebním obvodu, protože jinde nemá lidi. Je ovšem s podivem, že když dokázala dát dohromady volební kauci, nedokáže investovat pár tisícovek alespoň do své internetové prezentace.

Jistěže i vás napadne, že podobně vznikala jiná strana reprezentovaná především tváří úspěšného reportéra z komerční televize a prosadila se. Z její geneze je zřejmé proč: dokázala oslovit potenciální voliče. Nezkoumejme pro tentokrát, jak toho dosáhla. Jakkoli ji volit z dobrých důvodů nebudu, musím uznat, že byla a je vidět a svého dosáhla.

Co tím chci říci: server http://cs.kohovolit.eu/cz/psp, jehož reklama se objevuje i na těchto stránkách, je pro voliče, který si chce otestovat svou shodu s programy stran, snad nejlepším nástrojem, který je k mání. Volič ale nechce jen shodu, ale i reálnou možnost něco změnit. A tento zájem je větší, v jeho prospěch je připraven udělat i menší kompromis. Volba ideálu prostě nemusí být ideální a více lze obvykle dosáhnout s použitím rozumu. Úvaha opačným směrem vede k jedinému: na to, komu jsme dali ve volbách hlas, nám zůstane jen nostalgická vzpomínka.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.5. 2010