Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí

18. 5. 2010

Milan Daniel ve svém článku Koho volit, aneb volba hlavou" odkazuje na známý web cs.kohovolit.eu s tím, že "pro voliče, který si chce otestovat svou shodu s programy stran, jsou snad tyto stránky nejlepším nástrojem, který je k mání".

Před posledními krajskými volbami mě oslovila jedna mladá dívka s tím, že neví koho má volit a ptala se na můj názor, píše Miroslav Kozelský. Odkázal jsem ji na výše uvedené stránky s tím, že výsledek jí možná pomůže v rozhodování. Nanedlouho jsme se znovu potkali a ptal jsem se jí, jestli nakonec našla svou alternativu. "Já jsem nakonec volit vůbec nešla. Představ si - mně v tom testu vyšli komunisti. Já jsem z toho byla celá špatná."

Nechceme zasahovat do voleb neseriozními daty

18. 5. 2010 / Michal Škop

Rád bych dodal jenom poznámku ke článku "Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí". Ač s nadpisem i závěrem souhlasím (je to de facto shrnutí důležitého důvodu, proč vůbec KohoVolit.eu děláme), uvedené argumenty nejsou moc korektní. Ta data jsou velmi nereprezentativní a proto je my úmyslně nezveřejňujeme, možná to uděláme po volbách jako zajímavost. Pořád jsme na několika málo % voličů se všemi našimi testy dohromady, což sice může být rozhodující v současné době nerozhodných voleb, ale pořád to není moc.

Jiný systém pro "volební orientaci"

18. 5. 2010

Ještě jiný systém pro "orientaci voličů" před volbami realizovala firma B&M InterNets, s.r.o. Podrobnosti jsou na adrese www.kohovolit.cz.

Bohužel se zároveň svou tiskovou zprávou poněkud zdiskreditovala, protože firma B&M InterNets, s.r.o. poslala Britským listům soubor vlastních PR článků o svém systému. Firma píše:

Článek ve 3 různých délkách naleznete v příloze tohoto mailu. Zveřejnit můžete variantu která Vám bude nejvíce vyhovovat.

Taková praxe je nepřijatelná. Nemůžeme publikovat PR materiál o projektu nějaké firmy, který může vyvolat mylný dojem, že jde o nezávislý článek. Pokud je to praxí v českých médiích, pak litujeme, ale Britské listy se na této manipulativní praxi podílet nebudou. (Red.)

Čtěte proboha volební programy!

Strana kouzelníků TOP 09

18. 5. 2010 / Adam Votruba

Na doporučení Pavla Stránského jsem si přečetl volební program strany TOP 09, ačkoliv mě doposud tato strana příliš nezajímala. Nelze pochybovat o tom, že jde o stranu, která předjíždí ODS zprava. Její předvolební taktika spočívá na strašení státním dluhem. Co nám ale vlastně chystají podle svého programu? Našel jsem z něm pár zajímavých bodů:

Avanti papulo, panděra rosa

18. 5. 2010 / Karel Dolejší

Ačkoliv to tak někdy vůbec nevypadá, české země vstřebávají zahraniční vlivy měrou přímo vrchovatou - často je však radikálně přetvoří dle domácích představ, takže výsledek bývá k nepoznání. Vždyť i místní pokus o perkelt naprosto matoucím způsobem pojmenovali guláš a servírují ho s knedlíkem... A tak i dnes, když se u Prahy zase jednou bojuje za Madrid, čeští exterbrigadisté mobilizují do boje proti nemrtvému Topolánkovi, jako by snad ještě žil, a jako by v celé prachsprosté tahanici o šišku volebního salámu šlo o nějaké vznešené věci, o svobodu a sociální spravedlnost, například.

Česká xenofobie:

Buď s námi, nebo proti nám...

18. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo napsal, že Miloš Forman, protože je Čech, nemá právo natáčet filmy o americké historii anebo se vyjadřovat k situaci v americké společnosti (jak to učinil například ve filmu Lid kontra Larry Flynt, který analyzoval americké paradoxy v oblasti svobody projevu). Martině Navrátilové nikdo nikdy nenakazoval, aby se vrátila do své sexuálně liberální vlasti, protože není Američanka, když se svou homosexualitou postavila proti americkému puritánství. Milanu Kunderovi nedoporučili Francouzi, aby jako Nefrancouz držel hubu, když se v jedné politické kauze postavil ve Francii za Romana Polanského. Prostě řečeno, představa, kterou mají mnozí Češi, totiž že cizinec nemůže nikdy pochopit české záležitosti, není pravdivá. Je to jen národní mýtus, který je hluboce zakořeněný v mysli většiny lidí v Čechách, částečně proto, že jen velmi málo cizinců dokázalo, že skutečně pochopili českou duši.

An English version of this article is in CLICK HERE

"Byl špinavý. Mám nakázáno, že můžu vyhazovat jen lidi, co by mohli budit veřejné pohoršení. Třeba špinavý bezdomovce"

17. 5. 2010 / Radek Mikula

"Jedenáct problémových lokalit Prahy 10, kde často dochází k drobné kriminalitě a potyčkám bezdomovců, zkušebně hlídají pracovníci bezpečnostní agentury ABL." ZDE

Česká televize začátkem května připravila zpravodajský materiál o rozhodnutí radnice Prahy 10 zavést v několika lokalitách této městské části hlídky soukromé bezpečnostní agentury ABL. Relace se zabývá důvody, které vedly k rozhodnutí zaplatit soukromý subjekt, místo aby zodpovědné orgány např. požádaly o vyšší počet strážníků městské policie.

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Volební bečka piva prvovoličům, zákon a etika podnikání

18. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

Opravdu dospějeme až k mezigenerační občanské válce, ve které ožralá a ničeho se neštítící mládež bude jak kdysi nacističtí ordneři terorizovat všechny okolo sebe?

Když Britské listy před časem kritizovaly majitele pivovaru Bernard Stanislava Bernarda z politického turismu, pivního lobbismu a vyjadřovaly se velmi nelichotivě o jeho veřejných aktivitách ve prospěch pravicových politických stran, propagaci alkoholu pro řidiče či mladistvé, čelily žalobě na ochranu osobnosti, kterou pivovarník prohrál. Pivním lobbistou i politickým turistou je, naposled kandidoval neúspěšně jako "nezávislý" do Senátu za ODS.

Nyní "vysokou etiku" svého pivního podnikání býalý člen správní rady o.p.s. Transparency International ČR Bernard opět propojil formou reklamy a public relations s předvolebním bojem... ...a opět neeticky. Dokonce v rozporu s několika zákony. "Pokud alespoň 85 procent plnoletých studentů v jedné třídě podepíše čestné prohlášení, že půjde volit, a papír jim potvrdí škola, dostane třída od mého pivovaru bečku piva zdarma," říká Bernard v propagačním článku Ondřeje Šťastného na serveru iDnes.

Fatální chyba lidovecké ministryně

18. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

Nyní, před volbami a za probíhajících povodní na Moravě, je dobré si připomenout, kterak muselo ještě nedávno bojovat o holé přežití šest ženijních a záchranných praporů Armády České republiky. Cílem bylo je transformovat v bojové jednotky, použitelné v žoldáckých misích kdesi na druhém konci světa. Nejprve měly být zrušeny prapory v Bučovicích a Jindřichově Hradci . Nejenže by to žádné úspory nepřineslo, ale dnes nebyla v Kutné Hoře, Jindřichově Hradci, Rakovníku, Bučovicích, Hlučíně a v Olomouci soustředěna ani těžká technika, hasičské tanky či ženijní těžké mechanismy, ani kvalifikovaná obsluha. Namísto opravy pro záchranu zatopených obcí potřebných ženijních mechanismů se nakupovaly desítky zbytečných transportérů PANDUR, nepotřebných obrněných vozů a další zbytečná technika. Jen proto aby si někdo z politických špiček resortu mohl mastit kapsy. A topící se kraje při povodních by bývaly mohly zachraňovat takto zprivatizované jednotky jako soukromé agentury, jež budou zachraňovat za poplatek. Jednu takovou už zprivatizovanou ženijní armádu pod velením plukovníka Papeže znám. Vypracovávala povodňové plány obcí. Jako kšeft. Ale nutno říct, že při minulých povodních pracovala profesionálně.

Viník? Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová (dnes TOP09) a její první náměstek Barták (současný ministr, nominován ODS) podlehli v roce 2007 tlaku armádních špiček, zbrojních lobbistů i rozpočtových škrtů a chtěli ženijní jednotky rušit. Zbyla záchranná rota Olomouc, prapory Rakovník a Bechyně a zásobovací prapor Pardubice. Osm vojáků ze samostatné záchranné roty Olomouc v úterý odpoledne začalo pomáhat v obci Troubky na Přerovsku. Slyšíte - OSM vojáků...

Zuzana Roithová zatím nejúspěšnější v Evropském parlamentu

17. 5. 2010 / Daniel Strož

Česká mediální scéna je cele zaměřena na blížící se domácí volby, takže informace o práci poslanců, vyslaných v minulém roce nově do Evropského parlamentu zůstávají až na samém okraji jejího zájmu. To byl pro mne dostatečný důvod, abych se porozhlédl zrovna tímto směrem a pokusil se zjistit, jak jsou (anebo nejsou) jednotliví zástupci České republiky v Evropské unii doposud úspěšní. Vyšlo mi to po usilovném - a na svém vlastním politickém zaměření nezávislém - průzkumu tak, jak již napovídám v titulku: jednoznačně nejaktivnější z kompletní české "dvaadvacítky" je v tomto přibližujícím se závěru prvního roku 7. europarlamentního volebního období Zuzana Roithová, nominovaná již podruhé do Bruselu a Štrasburku za KDU/ČSL.

Marek Šnajdr zachraňuje zdravotnictví

18. 5. 2010 / Petr Wagner

Pan první náměstek ministryně zdravotnictví poskytl rozhovor týdeníku Euro ZDE.

Pro pořádek se sluší uvést, že pan Šnajdr je prvním náměstkem ministra zdravotnictví -- toho času třetího, od roku 2006. Nicméně zjevně před volbami se vzepjal k neobyčejnému intelektuálnímu výtvoru.

Takže se dovíme:

Apollinaire

17. 5. 2010 / Karel Košťál

Apollinairovu báseň Komedianti, kterou vybrala a poslala Hanka Tomšů, jsem nikdy v českém překladu nečetl. Pan básník, Vladimír Holan! Jak se například vypořádat s archaickým slovem "huis", "za domovními dveřmi", "s vyloučením veřejnosti" tak, aby se to rýmovalo? Básník Holan to vyřešil: "Dán pláni v plen jde baladén. A jiní za ním stíní den".

Volíme proti Paroubkovi

18. 5. 2010

tisková zpráva

Dne 19.5. 2010 pořádá občanská iniciativa "Volíme proti Paroubkovi" akci "Paroubek utekl. My neutíkáme!". Akci "Paroubek utekl. My neutíkáme!"Pořádáme jako reakci na to, že Jiří Paroubek zrušil své velké mítinky, kde mnoho našich příznivců pokojně vyjadřovalo své názory na politiku Jiřího Paroubka a při tom byli fyzicky napadáni, perlustrováni a nebo jim bylo fyzickým násilím vyhrožováno.

Američtí běloši jsou dvacetkrát bohatší než američtí černoši

18. 5. 2010

Za posledních pětadvacet let vznikla obrovská majetková propast mezi bílými a černými americkými občany. V důsledku rasové diskriminace a hospodářské politiky mají v zemi přednost běloši.

Typická bělošská rodina je nyní dvacetkrát bohatší než její afroamerický protějšek ze stejné sociální třídy. Vyplývá to z analýzy, kterou právě vydala Brandeis University v Massachusetts.

Kdo vytvořil státní dluh?!

18. 5. 2010 / Petr Pokorný

Přečetl jsem si, jako asi většina čtenářů Britských listů, poznámku Michala Horáka o dluhu, který dostávají občané od Kalouska. Byl jsem původně přesvědčen, že nebudu reagovat, snad právě proto, že jsem již publikoval článek "Podivnosti kolem TOP 09". Nejen že plně souhlasím s názory jak Michala Horáka, tak i dalších slušných občanů, ale rád bych k tomu dodal pár faktů.

Stručný a přísně nevědecký pokus o charakteristiku Belgičanek a Belgičanů

18. 5. 2010 / Ivo Šebestík

Nejprve si račte všimnout, jak důsledně dbám genderového přístupu a už v titulku kladu Belgičanky před jejich mužské protějšky. Mám ale za to, že v Belgii se nejedná jen o dnes módní, zcela formální a neupřímnou úlitbu feministickému hnutí, ale o věc historicky téměř odůvodnitelnou. Vezměme si jen kolik žen-regentek vládlo Nizozemí. Nejslavnější z nich, Markétě Rakouské, dokonce ze samé vděčnosti vztyčili v brabantském Mechelenu na náměstí sochu.

Na spravedlivě uspořádanou společnost zapomeňte

18. 5. 2010 / Ivo Šebestík

Americký historik maďarského původu John Lukacs v knize Na konci věku cituje viktoriánského myslitele Johna Morleyho. Ten, přibližně před 140 lety napsal: "Člověk se již nikdy neocitne v pomyslném ráji, v němž na něho při západu slunce dopadá jako hudba sfér záblesk naděje, že na Zemi bude ještě spravedlnost..." Lukacs si tento citát vypůjčil do úvodu knihy, ve které se zabývá otázkou konce epochy novověku. Patří k těm myslitelům, kteří tvrdí, že v současné době novověk, trvající přibližně půl tisíciletí, skončil a my už nějakou dobu žijeme v jakési přípravné či přechodové fázi něčeho jiného, pro co zatím pracně hledáme název i definici, neboť vědomí změny většina z nás prožívá na pocitové a dosud nevědomé úrovni.

Českým médiím nepohodlní politici chtějí pokrok v jaderném odzbrojení

17. 5. 2010

Bývalý ministr obrany Velké Británie Desmond Browne, který inicioval založení European Leadership Network, skupiny bývalých evropských předsedů vlád, ministrů zahraničí a obrany apod., zaslal médiím v jednotlivých zemích článek, který podepsalo 40 bývalých předních evropských politiků. Text dopisu se nepodařilo umístit v českých v tištěných českých médiích, která jej odmítla, přetože jej v angličtině zveřejnil 14. dubna 2010 Guardian Online jako otevřený dopis. Britské listy text publikovaly v v češtině i v angličtině│RED

Jsem skeptický ohledně těch, kdo chtějí údajně snižovat státní dluh

17. 5. 2010

Na můj e-mail, ve kterém jsem reagoval na složenku pana Kalouska a požadoval na něm recept, jak bez zadlužení získat luxusní byt na Veleslavíně, luxusní dům v Bechyni atd. mi odpověděla paní Lenka Koudelková, asistentka volebního managera TOP 09 zasláním tiskového prohlášení p. Kalouska. Na toto jsem reagoval takto, píše Zdeněk Horák :

Vážená paní Koudelková,

děkuji Vám za rychlou reakci na můj e-mail. Jsem ekonom a bývalý vrcholový manažer, takže vážnost zejména tempa nárůstu státního dluhu (nikoli zatím jeho výše) nepodceňuji - ba naopak. Jsem ale poněkud skeptický pokud se týká těch, kteří tuto situaci chtějí napravovat.

Koho volit, aneb volba hlavou

17. 5. 2010 / Milan Daniel

Z testu, který jsem si udělal na serveru http://cs.kohovolit.eu/cz/psp, mi jako nejbližší mým názorům vyšla volební strana, která ve volbách dosáhne podle mého skromného odhadu výsledku, jenž bude viditelný až za nulou a desetinnou čárkou. Reprezentuje ji dáma, jež má nesporné charisma, nicméně velmi omezenou schopnost zhmotnit své ideje. Nebudu jmenovat, nechci uškodit. Teprve na druhém a třetím místě figurovaly strany, které mají nejen reálnou šanci, ale podle všeho i schopný management.

Najbrtův Protektor:

Další film o totalitním útlaku

17. 5. 2010 / Jan Čulík

Proč se v roce 2009, 59 let po ukončení druhé světové války, natáčí v České republice další film o nacistické okupaci? V první řadě pravděpodobně proto, že jeho tvůrci usoudili, že z dnešní, netotalitní doby nenajdou nikdy tak dramatický příběh, jaký jim může poskytnout situace, kdy je člověk pod tlakem totalitní mašinérie. Mám ale zároveň pocit, že se tvůrci stále vracejí do totalitních dob, protože se pořád ještě potřebují vypořádat se zkušeností ničení člověka totalitním tlakem.

Konec konců to přiznává i režisér Marek Najbrt, například v rozhovoru na blogu newyorského Židovského muzea:

"Dali jsme hlavní důraz na zápletku a na její obecný význam. Obdobná dilemata, jimž čelí naši hrdinové, zažívají lidé v každé době a v každém režimu, liší se jen, jak vážné bývají důsledky."

Digitální materiály o české kultuře, historii, filmu a literatuře na serveru britských univerzit

7. 5. 2010

Britské university provozují nový digitální akademický zdroj informací o jednotlivých evropských zemích a kulturách. Jmenuje se Humbox (Humanities Box).

Server obsahuje čtyři videorozhovory se základními informacemi o české historii, ekonomice a literatuře:

  • Rozhovor s Martinem Pilařem o české literatuře 19.století je ZDE
  • Rozhovor s Martinem Myantem o české ekonomice je ZDE
  • Rozhovor s Janem Čulíkem o české historii od středověku do současnosti je ZDE
  • Rozhovor s Janem Čulíkem o české literatuře dvacátého století je ZDE

Celkem je na česká témata v Humboxu přes čtyřicet nejrůznějších zdrojů, od videorozhovorů, přes powerpointy až po wordové dokumenty. Odkaz je ZDE

Bitva (nejen) o hedgeové fondy: EU proti USA a Velké Británii

17. 5. 2010 / Ilona Švihlíková

Návrhy řešení finanční krize a prevenci proti krizím dalším, proti sobě postavily na jedné straně kontinentální Evropu, na straně druhé Velkou Británii a USA. Téma finančního dohledu a posílené regulace se objevily prakticky ihned po plném vypuknutí krize a patří k hlavním bodům jednání v rámci G20. Evropská Komise od roku 2008 předložila velké množství návrhů, které by nyní měly být realizovány. Narážejí ale na dvě bariéry: odpor Velké Británie a „jiný pohled“ na regulace v případě USA.

Velká Británie už si vysloužila ostrou kritiku např. od německé kancléřky Merkelové, která patří k nejsilnějším zastáncům regulace nejen hedgeových a private equity fondů, ale i derivátů a ratingových agentur. Představitelé Velké Británie oficiálně argumentovali tím (a výsledky voleb v tomto ohledu situaci mohou jen zhoršit), že regulace z Bruselu by ohrožovala politickou svrchovanost Velké Británie, že je potřeba se spíše soustředit na problém morálního hazardu a podívat se na nepřiměřené odměny bankéřů, než začít důsledně regulovat vybrané části finančního sektoru.

Komedianti

17. 5. 2010 / Guillame Apollinaire

Dán pláni v plen jde baladén
A jiní za ním stíní den
Před krčmou sadem plným lilku
Před vesničkami bez kostýlků

A napřed jdou vždy děcka s hrou
Či capou sníce nad dálkou
A každý štěp se vzdává vzdává
Když pokyne mu ručka smavá

A znají slast jak činkou vlást
Obručí bubnem stříbrem hrazd
Opice medvěd v moudrém párku
Jim vybírají po krejcárku


z výboru Pásmo a jiné verše, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha 1958, přel. Vladimír Holan, vybrala Hanka Tomšů.

Jak hlasovali kandidáti TOP 09 o rozpočtech

15. 5. 2010 / Michal Škop

Jednou z důležitých činností Parlamentu je kontrola vlády (výkonné moci). V souvislosti s upozorněním TOP 09 na výši veřejného dluhu není bez zajímavosti se podívat, jak lidé, kandidující za tuto stranu, dříve kontrolovali vládu z pozice poslanců. Zde je přehled od rozpočtu na rok 1996 po loňský. Čísla je třeba brát trochu s rezervou, je známo, že některé vlády schovávaly dluhy, ale pro základní představu by to mělo stačit. Čísla jsou v Kč na člověka (při zjednodušeném počtu 10 000 000 lidí v ČR), obdobně jako upozornění TOP 09. (A=hlasoval/a pro rozpočet, N a Z je de facto proti, 0 je půl pro, půl proti)

Tento způsob volební kampaně mi připadá poněkud zvláštní

14. 5. 2010 / Michael Kroh

Probíhající volební kampaň je charakterizována neobvyklou ostrostí a konfrontačním nábojem, kterému udávají tón dvě největší politické strany -- ČSSD a ODS. Ostatní subjekty se v této předvolební mele zdánlivě ztrácejí, ale ve skutečnosti alespoň některé z nich na urputném klání tradičních rivalů významně profitují. Výsledkem je nástup "malých" stran, v jehož důsledku se do sněmovny dostane minimálně šest, možná až osm stran. Právě tato situace mne vede k naprosto opačnému závěru, než například přivedlo Petra Kužvarta k rozhodnutí zvednout v den voleb po dlouhé době svůj plus mínus metrák živé váhy z pohodlí domácího křesla a dostavit se do volební místnosti. Podle svého vyznání notorický nevolič Kužvart se rozhodl tentokrát odevzdat svůj hlas některé z levicových stran (pravděpodobně ČSSD), aby pomohl zabránit hrozící privatizaci veřejných služeb a sociálního pojištění.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.