Střet v mezích?

11. 4. 2010 / Boris Cvek

Snad díky formě, kterou dnes Václav Moravec ve svém pořadu zvolil, se podařilo větší část předvolebního střetu mezi lídry ČSSD a ODS udržet v mezích. Témata byla podle mého názoru vhodně volena, podařilo celkem odstínit předvolební demagogii obou stran a Paroubek i Nečas, dokud byli drženi v kadlubu formy, mi přišli oba sympatičtí a celkem kultivovaní.

Prohlášení

11. 4. 2010 / Vilém Prečan

Nemám nic společného s pošetilým trestním oznámením p. Ing. Petra Uhla, které se týká Pavla Žáčka. Ve svém dopise p. Danielu Kaiserovi jsem nadhodil otázku, vyslovil domněnku. Nepochybuji, že se s problémem uspokojivě interně vypořádal či vypořádá ředitel ÚSTR spolu s vedoucím odboru informatiky a digitalizace a příslušným oddělením ústavu.

Obávám se, že p. Uhlovi jde i nyní výhradně o cíl, jímž se nikdy netajil: likvidovat "Institut imeni Orwella", jak posměšně a neprávem nazývá Ústav pro studium totalitních režimů. Ohání se při tom "chartisty"; pokud vím, je však jediný z někdejších signatářů Charty 77, kdo je s to se tímto rádoby vtipem bavit.

Vilém Prečan

10. dubna 2010

Malý volební mandát "uvrhne Británii do řeckého chaosu"

11. 4. 2010

Pokud Labouristická či Konzervativní strana vyhraje britské všeobecné volby, které se budou konat 6. května 2010, jen velmi těsnou většinou a získá jen minimální mandát v parlamentě, a přesto se pokusí v zemi prosadit drakonické škrty ve veřejných výdajích, vyvolá to v Británii "nepokoje jako v Řecku", obává se šéf strany Liberálních demokratů Nick Clegg.

V britských ulicích by mohly vzniknout "vážné sociální nepokoje", pokud vláda, která nezíská řádný volební mandát, zvýší daně, začne propouštět zaměstnance ve veřejných službách a zmrazí mzdy.

Ve Smolensku se zřítilo letadlo polského prezidenta

10. 4. 2010

ŠOK│ 10:30 Letadlo polského prezidenta Lecha Kaczyńského Tu-154 havarovalo při příletu na ruské letiště Smolensk, uvedla dnes agentura Reuters. Při havárii letounu zahynulo více než 80 osob. Podle posledních zpráv nehodu nikdo nepřežil. Kaczyński letěl do Ruska uctít památku Poláků popravených za války v Rusy v Katyni. O osudu prezidenta zatím nejsou informace, oznámila polská Gazeta.

Pilotovi polského letadla bylo sděleno, že letiště ve Smolensku je uzavřeno kvůli husté mlze, cituje Guardian tiskovou kancelář Interfax. Pilotu bylo nabídnuto, aby přistál buď v Moskvě, nebo v Minsku, v hlavním městě Běloruska. Pilot se však rozhodl přistát ve Smolensku.

Před katastrofou se pilot pokusil třikrát neúspěšně o přistání. Při čtvrtém pokusu zavadilo letadlo o vrcholky stromů a letadlo se rozpadlo.

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že příčinou letecké katastrofy bylo špatné počasí. "Podle prozatímních informací došlo ke katastrofě, protože se letadlu nepodařilo přistát na vojenském letiště u Smolenska, kde byla silná mlha."

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski sdělil, že letadlo se při přistání zachytilo o stromy a vzplálo.

Novinář TVN24 Jan Mróz spoléhaje na očité svědky říká, že letadlo se blížilo na přistání v husté mlze. Pilotům se letoun nepodařilo vyrovnat nad zemí.

Kromě prezidentského páru společně s Lechem Kaczynským v Katyni měli být poslední exilový polský prezident Ryszard Kaczorowski, šéf Institutu národní paměti Janusz Kurtyka, vicemaršálek Sejmu Jerzy Samjdziński, biskup polské armády divizní generál Tadeusz Płoski, pravoslavný ordinář polské armády, biskup a brigádní generál Miron Chodakowski a tajemník Rady pro záchranu památek válek a utrpení Andrzej Przewoźnik.

Ministr pro zvláštní situace Sergej Šojgu se chystá na místo havárie a bude vést vyšetřování na místě. Podle zdrojů Russia Today mají být vyšetřovatelé podřízeni premiéru Putinovi.

10:47 Provizorní reportér České televize v Rusku Miroslav Karas v telefonickém rozhovoru z Moskvy pro ČT 24 tvrdil, že letiště Smolensk je hermeticky uzavřené, novináři byli z místa havárie vytlačeni. Z nepravdy ho usvědčily záběry Russia Today staré několik minut, které Karas nemohl vidět, ale které dávala i ČT 24 jako ilustrační. Z nich bylo zřejmé, že na místě už mlha není, že se mezi záchranáři pohybuje řada televizních štábů a nikdo je z místa nehody nevytlačuje. Podle informací z místa byli novináři už na letišti, neboť letěli jiným letounem. Je logické, že na místě vyšetřování jakékoliv nehody se nemohou pohybovat desítky televizních štábů. Nikdo se ale nepokoušel nehodu utajit.

Aktualizace a doplnění, 12:35: Podle polských zdrojů odvolávajících se na očitého svědka neštěstí vládní Tupolev během přistávacího manévru zachytil levým křídlem o strom, zřítil se a začal hořet. Jak uvádí korespondent Gazety Wyborczej Marcin Wojciechowski, který je na cestě na místo tragédie, během startu dnes došlo i k poruše letounu Jak-40, který měl na slavnostní ceremonii dopravit akreditované novináře. Naštěstí pilot zjistil závadu včas a nahradil letadlo jiným.

Polský premiér Donald Tusk v reakci na tragickou událost svolal do Varšavy mimořádné zasedání vlády, jehož se zúčastní také maršálek Sejmu Bronisław Komorowski, který podle ústavy převezme pravomoci zesnulého prezidenta.

Polské zdroje na základě seznamu pasažérů uvádějí, že zahynulo 88 lidí včetně samotného prezidenta a jeho ženy, kdežto ruské hovoří až o 132 obětech. Upřesňující zpráva agentury RIA Novosti odvolávající se na ruské ministerstvo pro mimořádné situace vysvětluje, že oproti původně zveřejněnému seznamu se na palubě polského letadla nacházelo nikoliv 88, ale celkem 96 osob; ještě stále není vysvětleno, kde se mělo nacházet dalších 36 osob, jež podle prvních ruských zpráv mělo na místě rovněž přijít o život. Pokud nejde o omyl, rozdíl v údajích je patrně vysvětlitelný skutečností, že některé z obětí se v okamžiku katastrofy mohly nacházet v prostoru asi 1,5 kilometru od letiště, kam zřícený letoun dopadl. Ruské zdroje však zatím neuvádějí žádné údaje o vlastních obětech.

Před varšavským Belwederem, který je sídlem polského prezidenta, se shromažďují obyvatelé hlavního města, pokládají zde květiny a zapalují svíčky. Ze zahraničí jako první kondoloval německý ministr zahraničí Giudo Westerwelle.

Ve Varšavě dnes v 18 hodin proběhne zádušní mše za všechny oběti katastrofy.

Jednu z dvou "černých skřínek" polského vládního letadla TU-154 se už podařilo najít na místě katastrofy, informovala tisková agentura RIA Novosti. Ve skutečnosti oranžová kazeta se objevila na záběrech Prvního kanálu odvysílaných živě z místa nehody. Podle záběrů zařízení neutrpělo vážnější poškození, i když bylo začerněné od ohně.

mezinárodní zdroje v angličtině ZDEZDE ZDE

polské zdroje ZDEZDEZDEZDE
ruské zdroje ZDEZDE

Polský vládní speciál údajně nezaznamenal technické problémy

11. 4. 2010

Předběžné závěry zkoumání dvou černých skříněk zříceného letadla, na jehož palubě nedaleko Smolenska v sobotu 10. dubna zahynula celá posádka i polská vládní delegace, ukazují, že havárie nebyla spojena s technickými problémy. Ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi to dnes sdělil šéf Vyšetřovacího výboru prokuratury Ruské federace Alexandr Bastyrkin.

Polsko přišlo o celé velení armády

11. 4. 2010

KD│ Kromě osmi členů posádky havarovaného letounu a celé řady nejvyšších ústavních a hospodářských činitelů v sobotu ráno nedaleko Smolenska zemřeli také: Náčelník generálního štábu Polské armády generál Franciszek Gągor, velitel pozemních sil generál Tadeusz Buk, velitel vojenského námořnictva kontraadmirál Andrzej Karweta, velitel speciálních sil generál Vladimir Potasiński, šéf operačního velení Polské armády generál Bronislaw Kwiatkowski a velitel letectva generál Andrzej Błasik. Byli zabiti i náměstek ministra národní obrany Stanislaw Komorowski a polní biskup Polské armády Tadeusz Płoski. Až dosud bylo běžnou praxí, že se ceremonií v Katyni, kde byly za 2. světové války postříleny desítky tisíc polských válečných zajatců, účastnilo prakticky celé velení ozbrojených sil.

Provolání k polskému národu

11. 4. 2010

Vážení přátelé. Vážení občané Polské republiky.

Já a všichni občané Ruska jsme hluboce šokováni touto strašnou tragédií - smrtí prezidenta polské republiky Lecha Kaczyńského, jeho manželky Marie a všech polských občanů, kteří byli na palubě havarovaného letadla.

ČTK odmítá citovat Britské listy

10. 4. 2010

ŠOK│ Absurdní ukázku práce s informacemi předvedly tentokrát ČTK, Lidové noviny a jejich "mladší a tlustší sestra" iDnes. Aby nemusely uvádět autentický zdroj vyjádření člena vědecké rady ÚSTR Viléma Prečana, na které se odkazoval novinář Petr Uhl ve svém trestním oznámení na bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka, uvedly jako zdroj Prečanova vyjádření "některé servery". Dopis přitom jako první zveřejnily Britské listy (8.4.2010 0:00), o den později jej převzal internetový deník Referendum (9.4.2010 11:37) a tyto zdroje Uhl korektně cituje ve svém trestním oznámení. ČTK, iDnes i Lidové noviny také zamlčují informaci, že Prečanův dopis je primárně adresován redaktorovi Lidových novin Danielu Kaiserovi jako kritická reakce na jeho článek "Nepřátelské převzetí"...

ČN: Uhl podal trestní oznámení na exředitele ÚSTR Žáčka ZDE

LN: Žáček prý tajně kopíroval informace o agentech StB, tvrdí Uhl ZDE
iDnes: Žáček čelí trestnímu oznámení, údajně vynesl z ústavu archivní materiály ZDE

Vstanou noví vrtichvosti?

10. 4. 2010 / Karel Dolejší

Jak začal tzv. Vítězný únor v roce 1948? Hned po válce do první Fierlingerovy vlády na ministerstvo vnitra nastoupil komunista Václav Nosek. Na jedné straně sabotoval oficiální vyšetřování kolaborace s nacisty, na druhé straně nasbíral rozsáhlý kompromitující materiál umožňující KSČ bývalé kolaboranty vydírat. Řada takových lidí zůstala i po osvobození na důležitých pozicích. Podle některých zpráv patřil k bývalým kolaborantům například prokurátor Josef Urválek, později odpovědný mj. za justiční vraždu Horákové, Kalandry, Buchala a Pecla. Jakkoliv se poválečné komunistické vedení zaklínalo bojem proti nacismu, ve skutečnosti nemělo nikdy zájem odkrýt karty a mnohem raději lovilo v kalných vodách, aby si na těch, kdo se provinili, vymohlo absolutní poslušnost. Skutečnosti shrnuté Petrem Uhlem v jeho trestním oznámení na bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka vyvolávají obavy, že se naši antikomunisté s bolševickou tváří právě pokoušejí opičit po Noskovi. Už proto bude zajímavé sledovat osud tohoto Uhlova podnětu.

ANALÝZA

Jasné politické odhodlání soudců

10. 4. 2010 / Čestmír Kubát

Bez upřímné společenské objednávky promítnuté do jasného politického odhodlání se efektivnější a rychlejší práce vyšetřovatelů, státních zástupců a soudců asi nedočkáme.

Václav Havel

Ani ve stínu reflektorů nad prezidenty Obamou a Medveděvem neuniklo pozornosti médií úspěšné potírání zločinnosti další skupiny komunistických zločinců -- těch, kteří vystěhovávali sedláky z gruntů v 50. letech. Konečně máme důkaz: Okresní soud v Olomouci odsoudil 87-letého Josefa Nakládala, bývalého předsedu MNV v Brníčku u Uničova. Je tomu skutečně tak? Podle advokáta došlo k promlčení a navíc se na jednání jeho klienta vztahuje amnestie prezidenta republiky. Rozsudek dosud nenabyl právní moci.

Protijaderný zlom dějin

10. 4. 2010 / Oskar Krejčí

Ještě neuschl inkoust na podpisech prezidentů Ruska a Spojených států pod novu smlouvu START, analytici, komentátoři a politici přispěchali s rozporuplnými hodnoceními. Tak tomu je vždy, když se lámou dějiny. Někteří nevěří, že ke zlomu došlo, jiným se zlom nelíbí, další dohodu přeceňují. Pouze u bezvýznamných událostí panuje shoda. Shoda v mlčení.

300. výročí copyrightu

10. 4. 2010 / Jakub Michálek

Ani jsme se nevzpamatovali z výročí československé ústavy z roku 1920 a už máme zase slavit! 10. dubna 1710 nabyl účinnosti první autorský zákon, kostrbatě nazvaný Zákon pro podporu učenosti skrze přidělení kopií vytištěných knih autorům nebo vydavatelům těchto kopií na dobu, která je v něm určena, lidově Statut královny Anny.

Určitě to ale nebylo svobodné vyučování, čeho chtěla královna Anna docílit. Svoboda slova totiž nepatřila do širokého katalogu tehdejších lidských práv a svobod. Zákon byl spíš výsledek snahy Parlamentu o omezení monopolu vydavatelů podle zvykového práva.

Uražená ješitnost

10. 4. 2010 / Jiří Baťa

Na právě nedávno proběhnuvší událost mezinárodního významu, tedy na Pražský summit, alias Pražskou dohodu, lze vypozorovat rozdílné názory z pohledu efektivnosti pro Českou republiku. Tedy kromě toho, že ani samotný akt se nevyhnul poněkud levnějšímu ocenění, než si myslím zaslouží. Ohlasy a názory na tuto událost z pohledu některých V.I.P. se diametrálně liší, bohužel se domnívám, že vyřčené postrádá objektivitu na jedné straně, na druhé pak jisté přecenění události.

START II: Už dávno nejde o tanec

10. 4. 2010 / Miloslav Štěrba

K tanci musí být dva. Pod tímto titulkem v Mf DNES hodnotí bývalý generální konzul ČR v Sankt Petěrburgu Vladimír Votápek vývoj rusko-amerických vztahů. Celým textem prosakuje lítost nad americkou neschopností být důstojným partnerem Rusku. Ostatně, i příklad z tanečního parketu poněkud kulhá. Kdo tu má být mužem a kdo jen voděnou partnerkou? A co s tím třetím, s Českou republikou? Votápek uvádí paradox: Čím "chytřejší" americký prezident (Clinton, Obama), tím horší výsledek ve vztahu k Rusku. Zato neintelektuál Reagan "uspěl". Za úspěch považuje autor podíl Reagana na pádu komunistického režimu v Sovětském svazu.

Babylon: "Antikomunista Hučín je příbuzným rezidenta komunistické rozvědky v Norsku"

10. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

Poměrně překvapující informací je zpráva v závorce v recenzi Jana Hájka na knihu norského novináře Terje B. Englunda "Spionen som kom for sent - tsjekkoslovakisk etterretning i Norge" (O špiónovi, který přišel pozdě - Československá rozvědka v Norsku, Oslo: Aschehoug, 2010. ISBN 9788203291883). Recenzi zveřejnil konzervativní studentský časopis Babylon. Hájek tvrdí, že kapitán Vladimír Hučín, v šedesátých letech rezident československé rozvědky v Oslo, jehož osudy kniha norského novináře také sleduje, je příbuzným antikomunistického aktivisty Vladimíra Hučína.

Dodejme však, že případné příbuzenství antikomunistického aktivisty Vladimíra Hučína s údajným rezidentem československé rozvědky v Oslo je irelevantní: lidé nemohou za své příbuzné a chování příbuzných nevypovídá o ničem nic - natolik, že je sporné proč tuto informaci zveřejňovat.

The Economist: Neobvykle mocný ČEZ ovládá českou politiku

9. 4. 2010

Kysličník uhličitý je podle ČEZu "neškodný plyn, vdechovaný rostlinami a tvořící bublinky v nápojích".

Londýn - Česká energetická společnost ČEZ je neobvykle mocná firma i podle měřítek bývalých monopolů jako například EDF ve Francii. Napsal to dnes britský ekonomický týdeník The Economist, který zároveň připomněl, že Češi platí za elektřinu podle parity jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Zdroj: ČTK

Zdroj v angličtině THE ECONOMIST

Původní citace v angličtině o "neškodném plynu CO2" Focus on the Czech Republic (anglická mutace BL) ZDE

Logika nadbytku

9. 4. 2010 / John Michael Greer

Kvůli tomu, aby byla elektřina okamžitě k dispozici ze zásuvky na takřka každé stěně v průmyslovém světě, bezmyšlenkovitě přijímáme systém, který po nás vyžaduje, abychom vyráběli třikrát více energie, než kolik skutečně spotřebujeme.

KD│ Několik posledních příspěvků se zaměřilo na rozvinutí jediné koncepce - důležitosti koncentrace energie v ekonomice budoucnosti coby něčeho odlišného od prostého množství energie. Tato koncepce vede k důsledkům, jež sahají daleko za to, co je obvykle přijímáno, protože tři století neuvědomované závislosti na vysoce koncentrovaných fosilních palivech přeformovala nejen ekonomiky a kultury průmyslového Západu, ale také některé z nejzákladnějších očekávání ohledně charakteru našeho vesmíru, a to způsobem, který bude se vší pravděpodobností v příštích desetiletích a staletích katastrofálně neproduktivní.

Protiraketová obrana zůstává překážkou dalších škrtů v arzenálech jaderných zbraní

9. 4. 2010

Barack obama a Dmitrij Medveděv podepsali v Praze novou smlouvu o snížení počtu strategických zbraní (START). Snížili asi o třetinu počet jaderných zbraní dlouhého dosahu, které mají jejich země rozmístěny, píše Julian Borger v deníku Guardian.

Je zjevné, že zůstávají podstatné neshody - zejména ohledně protiraketové obrany - které by mohly zablokovat pokrok ohledně dalšího snižování počtu jaderných zbraní.

Obama a Mededěv v Praze

ANALÝZA

Co přináší nová smlouva START?

9. 4. 2010 / Lukáš Visingr

Nad smlouvou, kterou 8. dubna 2010 v Praze podepsali prezidenti USA a Ruska, se vznášelo i několik otazníků, jež byly po zveřejnění celého textu smlouvy z větší části vyjasněny. Co tedy nová smlouva START přináší? Je v ní totiž zřejmě ukryto daleko víc než ona tři čísla, která se v posledních dnech tak často opakují, tj. že každá strana může vlastnit nejvýše 1550 jaderných hlavic, 700 rozmístěných nosičů a dohromady 800 rozmístěných i nerozmístěných nosičů (což v praxi logicky znamená max. 100 nerozmístěných).

Americké ministerstvo obrany varuje Kongres:

Náklady na projekt JSF by v létě mohly vzrůst až na 388 miliard dolarů

9. 4. 2010

KD│ Ministerstvo obrany sdělilo Kongresu, že celková cena za program Joint Strike Fighter (F-35) by se mohla letos v létě zvýšit až na 388 miliard dolarů. Takové zvýšení ceny by pak mohlo vyvolat otázky ohledně proveditelnosti plánů Pentagonu na koupi 2 443 letounů postavených firmou Lockheed Martin.

Namyšlený Jiří Paroubek

9. 4. 2010 / Jakub Rolčík

Pro voliče sociální demokracie to jistě nebylo příjemné počtení: V rozhovoru, který v sobotu 3. dubna 2010 vydal deník Právo, potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek výmluvným způsobem, že výtky politických protivníků stran jeho přehnaného sebevědomí nejsou zcela liché. Ze zmíněného rozhovoru uveďme nejprve následující úryvek:

V průzkumech ČSSD vede. Je něco, co by vám mohlo vzít vítězství?

Nesmíme udělat strategické chyby. Nejhorší by bylo, kdybychom otevírali některé pozice programově. K tomu bych přidal přehlížení či podcenění soupeře či domýšlivost a aroganci, pokud by nastala. Sebeuspokojení lidí hrozí vždycky. Tu zkušenosti s našimi lidmi mám, příliš se dívají na průzkumy veřejného mínění.

No to tedy od vás sedí -- vy sám na ně přece tolik dáte.

Samozřejmě, ale beru je kriticky. Ujišťuji vás, že jsem si nelehl na bok, jako někteří v soc. dem.

Píseň

9. 4. 2010 / František Halas

Tak jako usínají ruce tvé
vychládá hvězda za svítání
tak jako zavíráš své oči jímavé
pták křídla sklání

Tak jako dítě záhy odstavené
umírá zvolna smutkem záhadným
tak tvoje čelo steskem unavené
na spáncích schází stínem modravým

Tak jako blankyt bez bolesti
je první hvězdou zjitřený
tak tvoje tklivé něžné štěstí
krev ztrácí na mém mlčení

z výboru Sbohem múzy, Mladá fronta, Praha 1963 vybrala Hanka Tomšů.

Jiří Pernes nebyl členem historické komise ČSSD

9. 4. 2010

Svědectví Jiřího Hoppeho, vědeckého pracovníka Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. i. i., o údajném členství docenta Jiří Pernese v historické komisi ČSSD. Své prohlášení zaslal dr. Hoppe paní dr. Jiřině Šiklové a na vědomí V. Prečanovi.

DOKUMENT "NEW START"

Pražská smlouva podepsána

9. 4. 2010

Prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama podepsali novou smlouvu mezi Ruskem a Spojenými státy o opatřeních k dalšímu snížení a omezení strategických útočných zbraní a zároveň i prováděcí protokol ke Smlouvě, který mimo jiné obsahuje kontrolní mechanismy.

Pražská smlouva, která byla podepsána, nahrazuje smlouvu START z roku 1991, jejíž platnost vypršela 4. prosince 2009. Vzhledem k tomu, že Bílý dům stále ještě nemá text smlouvy zveřejněn, přebíráme znění dokumentů ze zdrojů Kremlu, kde se jak text, tak i protokol objevily okamžitě po podpisu smlouvy na Pražském hradě.

PLNÁ ZNĚNÍ DOKUMENTŮ

Smlouva mezi Ruskou federací a Spojenými státy o opatřeních k dalšímu snížení a omezení strategických útočných zbraní RUUS

Protokol ke Smlouvě mezi Ruskou federací a Spojenými státy o opatřeních k dalšímu snížení a omezení strategických útočných zbraní RUUS
Prohlášení Ruské federace o protiraketové obraně RU
Medveděvovo prohlášení pro tisk po podpisu americko-ruské smlouvy o snížení a omezení START RU

Opravený překlad Pražské smlouvy do češtiny ZDE

Sarkozy u konce s dechem?

9. 4. 2010 / Josef Brož

Komplot a pomluvy. Dva roky ještě, které zbývají prezidentu Nicolasi Sarkozymu do rozhodnutí, zda se bude opět ucházet o nejvyšší funkci ve státě, čelí tento malý-velký muž francouzské politiky dosud největšímu útoku na svůj soukromý život.

V Biškeku večer znova propukly těžké boje

9. 4. 2010

V kyrgyzském hlavním městě, které podle odpoledních zpráv agentur mělo být prakticky kompletně pod kontrolou opozice, bylo za soumraku znova slyšet vytrvalou střelbu z automatických zbraní, informují zpravodajové agentury AP.

Britští konzervativci "sníží platy generálních ředitelů"

9. 4. 2010

Plat generálních ředitelů v podnicích veřejného sektoru, kteří v současnosti vydělávají statisíce liber ročně, bude v případě vítězství Konzervativní strany ve volbáých dne 6. května 2010 snížen v rámci nového radikálního plánu navázat jejich platy na platy nejméně placených zaměstnanců v daném podniku. Britští konzervativci se podle jejich šéfa Davida Camerona rozhodli odstanit "neférové platy" ve veřejném sektoru.

Případná příští konzervativní vláda hodlá zavést státní kontroly, které zajistí, že žádný vedoucí pracovník organizace ve veřejném sektoru nebude smět mít větší plat než je dvacetinásobek platu nejméně placeného zaměstnance v jeho podniku. Znamenalo by to, že plat až 200 ředitelů firem ve veřejném sektoru by byl snížen.

Pokud nám jde o totéž, měli bychom dokázat najít společnou řeč

9. 4. 2010

Pana Kyslingera si dovoluji ujistit, že ze vztahu ex=10y pravděpodobně těžko odvodím hodnotu dekadického logaritmu nějakého čísla. Už proto, že v definici není jasně uvedeno, co se má dosadit za x a co za y (jím presentovaný vzorec je typický příklad vágních definicí v matematice, o nichž se zmiňuji). Navíc se na střední škole učí řešit pouze kvadratické rovnice, tedy s exponentem 2, nikoli rovnice, v nichž exponentem může být libovolné kladné číslo. Takže s uvedeným vztahem si středoškolák prostě neporadí, napsal Jan Šimůnek.

Škola hrou? Ani náhodou! (4)

Když se v "integraci" Romů do škol stále marně předpřahá vůz před koně...

9. 4. 2010 / Miloš Dokulil

Původně jsem text psal před Velikonocemi. Přitom ne, aby podchycoval nějaké otázky integrálně, nýbrž jen jeden problém, ale zato klíčový. Pokud jsem jej odeslal nyní, jako kdybych mohl předem tušit, že se bude jeho problematika líp vyjímat při příležitosti Dne Romů v ČR. --- Pořád je v nemalé řadě souvislostí v České republice jeden nemálo citlivý problém: romská otázka. Nebudeme teď řešit hroznou svízel, jak přibrzdit stále znovu se projevující krajní extremismus vůči Romům. Ani to, jak málo Romů se uplatňuje na českém trhu práce. Nebo jak dokonce vznikají ghetta s převážně romským obyvatelstvem jako tím "nepřizpůsobivým". Všimneme si spíše toho, jak v oblastech, kde mají chodit do školy romské děti, ty neromské jsou svými rodiči houfně přesměrovávány do sice vzdálenějších škol jinde, ale "čistokrevně" neromských.

Senzace v Jižní Africe:

Paleoantropologové objevili nového předchůdce člověka

9. 4. 2010

Vědci nyní věří, že nalezli odpověď na dlouho nejasnou otázku, kdo byl přímým předkem rodu Homo. V JAR byly totiž objeveny dva miliony let staré kosti dosud neznámého druhu opočlověka.

Doposud v prehistorickém rodokmenu lidské evoluce panovaly značné nejasnosti o tom, kdy a jak rod Homo vlastně vznikl. Vědci se na základě posledních nálezů domnívají, že rozhodující byla doba před dvěma až třemi miliony let. Právě tehdy měl vzniknout člověk vyznačující se velkým mozkem a výrobou nástrojů.

Izraelci a Palestinci na mrtvém bodě, vítězové a poražení

8. 4. 2010 / Immanuel Wallerstein

Pokud si někdo myslí, že se status quo v Izraeli/Palestině nějak podstatně změní, trpí halucinacemi. Izraelská vláda je neoblomně proti vytvoření palestinského státu, byť slabého, a toto stanovisko má podporu drtivé většiny izraelských Židů. Palestinští vůdci jsou více rozdělení. Ale i ti nejvstřícnější nejsou ochotni ani jen zauvažovat o něčem menším než o státu založeném na hranicích z roku 1967 s Východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Zbytek světa nedokáže pohnout ani s jednou stranou. Tomu se říká mrtvý bod.

Otevřený dopis panu Danielu Kaiserovi, Lidové noviny

Danieli Kaisere, jděte s takovou novinařinou k šípku!

8. 4. 2010 / Vilém Prečan

Vážený pane Kaisere,

dotklo se Vás, že jsem kriticky reagoval na Váš komentář v LN 2. dubna 2010 k nástupu Jiřího Pernese do čela Ústavu pro studium totalitních režimů, který jste nazval "Nepřátelské převzetí". Ano, napsal jsem Vám, že jste zaujatý, že nevíte, o čem píšete, a že se jen pokouším domyslet si, kdo manipuluje Váš úsudek. Nejste pro mě cizí člověk, v archivu ČSDS jste na můj pokyn dostal pro rešerše ke knize o Václavu Havlovi k dispozici bez omezení úplně všechno, až na mou vlastní korepondenci s Václavem Havlem.

"Masová čistka" v ÚSTR

8. 4. 2010 / Vilém Prečan

PS. Dodatek z 8. dubna 2010, 16.00 hod.

"Čistka", dokonce "masová čistka ve vedení ústavu", jak píše v dnešních Hospodářských novinách pan Leschtina, nezahrnula pět pracovníků, ale jen čtyři. Nebyl odvolán vedoucí odboru informatiky a digitalizace, jak jsem se na základě některých tiskových zpráv z 2. dubna domníval. Vedoucí tohoto odboru, a také jemu podřízený vedoucí oddělení digitalistiky Mgr. Juraj Kalina, který mě na můj omyl upozornil a jemuž děkuji, ve funkcích zůstali; rád se jim omlouvám. Mýlil jsem se i v počtu digitalizovaných stran písemností: je jich už deset milionů. Kolik z nich skončilo na soukromých elektronických nosičích, aniž na tom měl jmenovaný vedoucí oddělení jakýkoli podíl, to ví jen Pavel Žáček a Pánbůh.

Ohrožuje superrychlý člun v íránském arzenálu americké letadlové lodě?

8. 4. 2010 / Karel Dolejší

Během íránsko-irácké války v letech 1980-1988 námořní jednotky íránských Revolučních gard využívaly ozbrojených rychlých člunů k útokům na tankery vezoucí iráckou ropu. Mezi lety 1984-1988 tímto způsobem potopily nebo poškodily desítky lodí. Nyní se objevily zprávy o tom, že Írán údajně získal rekordně rychlý člun britského původu. Vcelku logicky vznikly obavy, že extrémně rychlé plavidlo Bradstone Challenger hodlá vyzbrojit ruskými raketovými torpédy Škval pohybující se rychlostí až 360 kilometrů za hodinu - a v případě krize kvůli jadernému programu plavidlo použít k útokům typu "udeř a uteč" na bojové lodě amerického námořnictva.

"Tulipánová kontrarevoluce": Kyrgyzští demonstranti kontrolují velitelství bezpečnostní služby v Biškeku

8. 4. 2010

Tisíce protestujících rozhněvaných kvůli korupci a rychle rostoucím platbám za energie ve středu obsadily velitelství bezpečnostní služby v Biškeku, informovala státní televize. K událostem došlo poté, co vládní síly zastřelily několik desítek a zranily několik set demonstrantů. Lídři opozice vyhlásili revoluci a vyzvali k uzavření americké letecké základny nedaleko hlavního města, která slouží jako klíčový tranzitní bod pro zásobování vojsk NATO v nedalekém Afghánistánu.

ANALÝZA

Krajské průzkumy: zmatek

8. 4. 2010 / Ján Mišovič

Středeční televizní Otázky Václava Moravce – předvolební speciály v jednotlivých krajských městech jsou částečně ovlivněny specifickými problémy regionu. Zástupci stran, kteří získali podporu v průzkumech, se vyjadřují k ožehavým otázkám, zřejmě formulovaným vedením diskusního pořadu. Jde o podobný mechanismus, jako když média nastaví před veřejnost určitá témata a iniciují tak společenský diskurz. Diváci se seznamují s vyjádřením jednotlivých lídrů k nastoleným problémům, charakteristickým zejména pro daný kraj.

Omluva

9. 4. 2010

V minulých dnech jsme vydali článek Jána Mišoviče pod názvem: "Krajské průzkumy: zmatek jako v židovské škole". Někteří čtenáři právem poukázali na to, že název článku byl urážlivý. Napsal například Karel Koecher. Má samozřejmě pravdu a šéfredaktor se omlouvá, že urážlivý titulek přehlédl. Zpětně jsme ho změnili.

Jan Čulík
šéfredaktor.

Sergej Chelemendik: Európsky politik Robert Fico si váži Rusko

8. 4. 2010 / Sergej Chelemendik

Kto je Robert Fico? Robert Fico, 45-ročný premiér Slovenska od roku 2006 až dodnes, je málo známy ruskému publiku. Jeho tvár sa mihla v správach ruských televízií v januári roku 2009, keď sa riešila otázka tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu a možného zmrznutia Európy. Robert Fico sa vtedy po prvý raz výrazne objavil na medzinárodnej aréne a zachoval sa veľmi aktívne. Pohybujúc sa medzi Kyjevom, Moskvou a európskymi hlavnými mestami, Fico odvrátil perspektívu zmrznutia rodného Slovenska, dosiahol sériu dôležitých kompromisov a ako jediný z európskych politikov povedal pravdu: príčinou toho, čo sa dialo, nebola Moskva, ale vtedajší oranžový prezident Ukrajiny Juščenko, ktorý dostal zodpovednú úlohu od Bieleho Domu sabotovať tranzit ruského plynu za každú cenu a takto zmraziť Európu v prospech mýtického projektu Nabucco, o ktorom si vtedy mnohí mysleli, že je ozajstný. Pravdaže, to Fico nepovedal, ale po tom, ako si samostatne urobil jasno v situácii na Ukrajine a v Rusku, prevažne dal za pravdu ruskej verzii udalostí. Kto je teda Robert Fico?

Putin: Katyńský masakr byl Stalinovou pomstou za porážku v roce 1920

8. 4. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin včera během návštěvy polského premiéra Donalda Tuska ve Smolensku prohlásil, že podle jeho názoru byl katyńský masakr polských válečných zajatců v roce 1940 osobní mstou Stalina za porážku v polsko-sovětské válce v roce 1920. Sovětský diktátor prý nařídil popravu polských důstojníků jako odvetu za smrt sovětských zajatců, kteří v Polsku umírali po prohrané válce. Podle ruského premiéra v polských zajateckých táborech kvůli hladu a chorobám zemřelo 32 tisíc rudoarmějců. Nic to prý ale nemění na tom, že Katyń byla zločinem. Polská strana tuto interpretaci nekomentovala.

Mravní nadřazenost samozvaných mírotvorců

8. 4. 2010 / Radek Mikula

pokračující polemika Radka Mikuly s článkem Jana Čiháka "Děsivé výročí obléhání Sarajeva", jejíž první část vyšla pod titulkem "Pietní soucit, nebo politická manipulace?"

Když jsem poprvé reagoval na článek Jana Čiháka, měl jsem v úmyslu nejen zastat se bosenských Srbů, ale především napadnout způsob, jakým se v běžné publicistice posuzuje míra odpovědnosti srbského národa za nedávná krveprolití. Nyní se chci přímo vyhnout debatě o tom, jakou část viny nesou jednotlivá etnika a soustředit se na roli rozumových, citových či ideologických prvků v procesu diskuze, které se o této otázce vedou. Jde mi tedy právě o mechanismy procesu poznávání, jak se jimi zabývá zmíněná epistemologie. Svým protivníkům tak v tuto chvíli nebudu vysvětlovat, že se mýlí, ale pokusím se je přesvědčit, že o válkách na Balkáně přemýšlejí nesprávným způsobem.

Fakta a pocity

8. 4. 2010 / František Nevařil

(k článku Pavla Urbana: "Námitky zaujaté obhajobě" publikovaném v BL 7.4.2010)

Jde o polemiku především s mým článek Zdivočelá země publikovaným nedávno ve Zvědavci (BL publikaci odmítly pro nedoložitelnost). V něm jsem napsal, že v době tzv. "komunistického režimu" v. 1948 až 1989 se zvýšila tvorba národního důchodu 7,2 x (konkretně ze 70 na 528 mld. Kčs) a hodnota "vyráběného" majetku (budovy, stavby, stroje, zařízení, zásoby surovin i zboží, nedokončená výroba) pak 7 až 8 x (konkretně ze 400 mld. na 3 bil. Kčs). Všechno je propočteno ve stálých a tedy srovnatelných cenách, majetek tedy vyjadřuje růst jeho fyzického množství a to už po odpočtu opotřebení.

Národní galerie

Povodňový tunel, drzost a krátká paměť Jiřího Fajta

8. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

V březnu zveřejnila Vlasta Čiháková Noshiro v Literárních novinách sloupek s názvem Národní galerie na křižovatce. Vyslovila v něm názor, že jediný, kdo splňuje požadavky na budoucího generálního ředitele Národní galerie, je Jiří Fajt. V této chvíli probíhá výběrové řízení a Jiří Fajt je jedním z oslovených kandidátů na toto místo. Přitom jenom nedostatek finančních prostředků na realizaci Fajtovy "velkolepé vize" před osmi lety zabránil tomu, aby byla zničena zcela unikátní a nenahraditelná kolekce středověkého umění včetně světově proslulého souboru deskové malby z lucemburské doby.

Lobbing Vlasty Čihákové Noshiro za Fajta je ukázkou sice politicky možného a v Česku obvyklého, ale naprosto neinformovaného a diletantského vyjadřování se k výsostně odborným otázkám. Ve své podstatě zneužitím autority a moci za frenetického potlesku laické veřejnosti.

Březina: "V čele dozorčí rady dohlédnu na Vodrážku"

8. 4. 2010 / Miroslav Poche

K důležité personální změně došlo v dozorčí radě Dopravního podniku Hlavního města Prahy. V jejím čele končí radní Rudolf Blažek (ODS), kterého vystřídá zastupitel Karel Březina (ČSSD). Ten svůj post získal v tajné volbě poměrem 5:4 proti Radovanu Šteinerovi (ODS). Nejedná se přitom o standardní manažerskou výměnu.

Svet je na rázcestí. Čo urobiť?

8. 4. 2010 / Ľuboš Blaha

Pred asi polrokom sa v Bratislave konala vedecká konferencia o Marxovej filozofii, na ktorej vystúpili známi ľavicoví intelektuáli zo Slovenska aj z Čiech. Zaujal ma na nej predovšetkým príspevok známeho českého filozofa Milana Valacha. Obhajoval veľmi originálnu tézu, že tzv. komunistický režim v skutočnosti nebol ľavicový, ale pravicový. Prečo? Pretože prednovembroví komunisti realizovali v Československu typické pravicové hodnoty -- prísnu mocenskú hierarchiu a súkromné vlastníctvo v rukách úzkej privilegovanej menšiny. Milan Valach hovoril logicky, jasne a konzistentne. Keď sa mi prednedávnom dostala do rúk jeho kniha Svět na předelu, vedel som, že sa mám na čo tešiť. A naozaj -- Milan Valach vytvoril výborné dielo.

"Kauza Topolánek" aneb mediální konstrukce reality

7. 4. 2010 / Jiří Simonides

Dvacátého března 2010 publikoval Blesk svůj první článek, kterým nejen rozvlnil českou mediální louži, ale také vyvolal krátkou, zato významnou bouřku na politické scéně. Předseda bývalé vládní strany a jeden ze dvou kandidátů na budoucího premiéra urazil Židy, církev, homosexuály i Čechy. Jeho hulvátské výroky, audiovizuálně zaznamenané, jsou toho nesporným důkazem. Prý. Následující mediální analýza si nebere za předmět onu politickou bouřku, která zamíchala pozicemi v ODS a dost možná i volebními výsledky, ale úrovní a pravdivostí mediálního zpracování zcela nepodstatného komentáře jednoho politika. Blesk mnohokrát své čtenáře klamal, a to zcela záměrně. Redaktor Blesku měl k dispozici celé video pořízené při focení s Mirkem Topolánkem. Přesto se rozhodl vytrhnout jen jeho nepatrné části a ty ve svých titulcích a interpretacích tzv. upravit...

Na "scio testy" skutečně lze trénovat

8. 4. 2010 / Bohumil Kartous

Rád bych ještě jednou reagoval na příspěvky, které se týkají testu Obecné studijní předpoklady (OSP), jenž je používán v rámci Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), podle jejichž výsledků přijímají desítky fakult vysokých škol uchazeče ke studiu (Scio testy jsou natrénovatelné, Scio ukazuje, jak bude asi vypadat plánovaná privatizace školství).

autor je PR managerem společnosti SCIO

Hrad šíří nepravdy

7. 4. 2010 / Tomáš Krystlík

Poradce prezidenta ČR Michal Petřík si klade v titulu svého příspěvku otázku: "Bylo poválečné Československo srovnatelné s nacistickým Německem?" Odpověď na ni zní: Ano, a velmi. [Tomáš Krystlík: Zamlčené dějiny. Beta Books, Alfa Nakladatelství, s. r. o., Praha 2008; Kaplan, Karel: Poválečné Československo. Československo 1945--1948. Národy a hranice, národní politika. München 1985]

Malíř Houkal a jeho syn na mizině

7. 4. 2010 / Josef Vít

Volby se blíží a pomalu se rozjíždí i volební kampaň. V sobotu mne zaujal celostránkový inzerát z dílny ODS. Tmavý pohled na staženou roletu provozovny fy Malířství Houkal a syn, na které je nápis "provozovna zrušena". Smutný pohled.

Smlouva START II a paradoxy současného jaderného věku

7. 4. 2010 / Rudolf Převrátil

Smlouva ještě není podepsána a už se intenzivně spekuluje o tom, že její signatáři, Spojené státy a Ruská federace, si ji budou vykládat různě, zejména pokud jde o možnou vazbu mezi jaderným odzbrojením a raketovým či antiraketovým zbrojením (což jsou dvě strany téže raketové mince). Spekuluje se o tom, co bude či nebude přijatelné nebo nepřijatelné pro americký Senát a ruskou Dumu, až dojde na ratifikaci smlouvy. V pozadí rozhodování smluvních stran však bude něco podstatnějšího, o čem se zatím na veřejnosti nehovoří. Jsou to paradoxy současné fáze jaderného věku.

Námitky zaujaté obhajobě

7. 4. 2010 / Pavel Urban

Oblíbeným evergreenem antikomunistů (autora těchto řádek nevyjímaje) je tvrzení, že Československu se pod čtyřicetiletým vedením Komunistické strany Československa podařilo úspěšně ekonomicky zaostat. František Nevařil ve svém článku Zdivočelá země snaží dokázat opak. Podle něj si komunistická ČSSR udržela svoji pozici ve světovém žebříčku neropných států a k dramatickému poklesu došlo až v kapitalismu.

Wikileaks zveřejnila video, kde američtí vojenští letci zabíjejí irácké civilisty

7. 4. 2010

Tajné americké video, z něhož vyplývá, že američtí vojenští letci lživě tvrdili, že se stali v Bagdádu terčem útoků a pak se smáli nad mrtvolami lidí, které usmrtili, poté, co provedli letecký úder, při němž zahynulo víc než deset lidí, včetně dvou Iráčanů pracujících pro tiskovou kancelář Reuters, bylo zveřejněno na serveru Wikileaks.

Video v nesestříhané podobě (záběry jsou drastické) ZDE

Vatikán napadl údajnou "nenávistnou protikatolickou kampaň"

7. 4. 2010

Vatikán v úterý důrazně bránil papeže Benedikta XVI. proti obviněním z ututlávání církevních skandálů. Tvrdil, že obvinění, podle nichž v minulosti hlava katolické církve pomáhala krýt činy pedofilních kněží, jsou součástí "protikatolické nenávistné kampaně" zaměřené na papeže údajně kvůli jeho odporu vůči potratům a manželství osob téhož pohlaví. Vatikánské rádio odvysílalo komentáře dvou kardinálů vysvětlujících "motivy těchto útoků" a ve stejném duchu se nesl i komentář jiného kardinála ve vatikánském listě L'Osservatore Romano.

NÁVOD K POUŽITÍ NEJEN PRO POLITIKY

Rady pro špatného řečníka

7. 4. 2010 / Kurt Tucholsky

Z němčiny přeložil Miloslav Ransdorf

Nikdy nezačínej začátkem, nýbrž vždy tři míle před začátkem! Asi takhle: "Mé dámy a pánové! Předtím, než přejdu k tématu dnešního večera, dovolte mi, abych Vám krátce..." Zde máš už v zásadě všechno, co činí krásný začátek: kostrbaté oslovení; začátek před začátkem; oznámení, o čem zamýšlíš mluvit; a slovíčko "krátce". Tak získáš v okamžení srdce a uši posluchačů.

Jak je příjemné krást

6. 4. 2010

Nedá mi, abych nereagoval na článek pana Viléma Maršíka: "Kriminalizace kopírování pro vlastní potřebu".

Článek se snaží navodit závist k velkým nahrávacím společnostem, které se pro tento účel velmi hodí. Pro autora článku je samozřejmě příjemnější vše stáhnout bez řádného zaplacení. On je "z obliga", jen si zkopíroval to, co jiný nelegálně vystavil na Internetu. Z toho usuzuje, že on legálně může. Kritizuje zisky soukromých subjektů, místo aby se zamyslel nad podstatou věci, píše Libor Kubica, z nakladatelství BEN -- technická literatura.

Pick a Pehe na cestě od kapitalismu k demokracii

7. 4. 2010 / Miroslav Polreich

Oba jsou hluboce přemýšliví lidé, jeden je ekonom se společenskou odpovědností a druhý intelektuál, který umí přemýšlet.

Miloš Pick napsal velmi podnětný článek do Listů (1/10). Hledá v něm cestu ze současné společensko ekonomické krize. Jiří Pehe ví, že polyarchická demokracie ustupuje buď NATOidní demokracii nebo „nové“ levici, která je na straně demokracie. Té se vzhledem k relevanci podrobně ve svém článku v  Salonu Práva (18. 3. 2010) věnuje. Oba, ač původem z jiného přístupového úhlu, rozumově přicházejí k logicko-deduktivním závěrům, protože si uvědomili všechny souvislosti současného stavu společnosti.

Změna v americké jaderné strategii

7. 4. 2010

Obamova vláda oznámila podstatnou změnu v americké jaderné strategii. V jejím rámci vyloučila možnost prvního užití jaderných zbraní proti útokům biologickými či chemickými zbraněmi či velkým množstvím konvenčních sil.

Dvaasedmdesátstránkiový dokument Nuclear Posture Review (Přehodnocení jaderného postoje), který byl zveřejněn po roční práci, zosobňuje jednu z největších změn amerického strategického uvažování od ukončení studené války a mění politiku, kterou zavedla Bushova vláda. K změnám patří například příslib nevyvíjet žádné nové jaderné zbraně, což vláda prosadila navzdory odporu Pentagonu.

Tři němečtí vojáci zabiti v boji s Talibánem

7. 4. 2010

Vybavení je špatné, špatná je i příprava: V Afghánistánu byli zabiti tři němečtí vojáci v boji proti Talibanu. Odcházející parlamentní komisař Robbe při této příležitosti po několikáté kritizoval vojenské vzdělávání, Sdružení pro Bundeswehr (Bundeswehrverband) žádá více prostředků pro vojáky. Těm údajně chybí mj. obrněná vozidla použitelná v pohoří Hindúkuš.

Demonstrace proti demonstraci proti antidiskriminaci :)

8. 4. 2010

Poslanci ODS Strejček, Fajmon a Dundáčková, mladí lidovci, SSO, Občanský institut společně s NEONACISTICKOU Národní myšlenkou ohlásili na 14. 4. tzv. "pochod proti antidiskriminaci". Umělecká skupina GUMA GUAR vyzývá veřejnost, aby přišla narušit tuto nechutnost pískotem a křikem.

14. duben 2010 16:15 - 18:00, Malostranské náměstí, Praha 1

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2010

1. 4. 2010

V březnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 260 osob celkovou částkou 67 456.39 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2010 částku 44 615.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.