Chorvatský prezident se omluvil Bosně

15. 4. 2010

Chorvatský prezident Ivo Josipović ve středu v bosenském parlamentu prohlásil, že hluboce lituje role, kterou jeho země sehrála během války v letech 1992-1995 a která rozdělila bosenské Chorvaty, Muslimy a Srby. "Hluboce lituji, že chorvatská politika přispěla k utrpení lidí a k rozdělení, které nás dosud trápí," řekl Josipović.

V bosenské válce bylo zabyto přibližně 100 000 lidí, převážně bosenských muslimů (Bosňáků) a země skončila rozdělena na dvě kvazinezávislé jednotky - Muslimskochorvatskou federaci a převážně srbskou Republiku srbskou v Bosně.

"Politika 90. let... musí být jednou provždy opuštěna," sdělil chorvatský prezident bosenským zákonodárcům. "Potřebujeme novou politiku pro novou éru."

Reformističtí lídři Chorvatů a Srbů podnikají významné kroky k uzdravení ran způsobených občanskou válkou. Josipović je prvním chorvatským prezidentem, který dal najevo lítost nad oběťmi násilí mezi Chorvaty a Bosňáky, když během dvoudenní návštěvy mj. osobně vyjádřil účast obyvatelům vesnice Ahmici v centrální Bosně, kde se Chorvaté v roce 1993 dopustili masakru. Během války Záhřeb podporoval, financoval a vyzbrojoval zastánce tvrdé linie mezi bosenskými Chorvaty. Podle Josipoviće nyní Chorvatsko podpoří vstup Bosny do EU a NATO.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.4. 2010