"Pan Fischer je zřejmě ve sporu s lidskoprávním společenstvím a s mezinárodním právem, nikoliv se mnou"

3. 3. 2010

Deník Právo odmítl otisknout odpověď Normana G. Finkelsteina na článek Jana Fischera Přátelé Palestiny z 27. února, v němž jej český premiér obvinil z ideologického a manipulativního přístupu k problematice holocaustu. Podle dnešního telefonického vyjádření zástupce šéfredaktora Roberta Denglera údajně postačuje reakce na tento článek z pera Petra Uhla, kterou pod názvem Není tu žádný svár Židů a ostatních list zveřejnil 3. března. Uhlův článek se však věnoval primárně obviněním ze lži a antisemitismu, která byla Fischerem adresována jemu osobně.

V rámci zásady audiatur et altera pars tedy zveřejňujeme také text sobotní reakce Normana G. Finkelsteina, který v Právu nemohl vyjít.

Vy snad ani nenosíte sukni, ženská?!?

3. 3. 2010 / Bohumil Kartous

Ministerstvo školství nechalo nedávno zpracovat publikaci Kultura genderově vyváženého vyjadřování. Ta podle autorek "tvoří alternativu ke stávajícímu způsobu vyjadřování a vycházejí ze zásady rovnosti a důstojnosti žen a mužů". Ponechejme stranou fakt, že v některých případech, kterými se publikace zabývá, jde o lámání jazyka přes koleno politické korektnosti, ve své podstatě je to ale, zvláště v českém prostředí, počin užitečný. Zvláště v českém prostředí zdůrazňuju, a to jsem v době, kdy jsem na publikaci narazil, neviděl rozhovor s olympijskou vítězkou Martinou Sáblíkovou, kterým se Česká televize pravděpodobně chtěla zavděčit jak samotné sportovkyni, tak národní hrdostí nadmutému divákovi. Jako by byl stvořen v dobách, kdy každá výjimka z genderového stereotypu musela být okamžitě relativizována jako exotický a ve své podstatě kuriózní jev, který v žádném případě neohrožuje zavedené "pořádky". Jestliže tehdy bylo vše kontrolované, nyní k tomu dochází vcelku svobodně, a to je horší.

Která banka v ČR je "nejlevnější"

3. 3. 2010

Proč platit absurdní bankovní poplatky, když si můžete otevřít účet jinde?

Patrik Nacher má na svých stránkách tento Kalkulátor bankovních poplatků.

Ale daleko se s tím nedostanete. Vyjde vám, že vám banky za běžné služby, které máte v bankách např. v Británii zcela zadarmo, v ČR ukradnou měsíčně cca 600 - 900 Kč.

Proč vláda nerozbije tento kartel?

Vydírají dopraváci, nebo ODS v parlamentě?

3. 3. 2010 / Jiří Baťa

Velmi zajímavý a "poučný" byl názor exministra a hejtmana středočeského kraje Petra Bendla v nedělních OVM, když se, dost kostrbatě, vyjadřoval k připravované stávce dopraváků, jak o ní hovořil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajdlík. Podle jeho slov "je počínání dopraváků jednoznačně nesmyslné a neopodstatněné, úmysl stávkovat pak označil za vydírání a politicko-populistický záměr". Dokonce za mnohonásobné vydírání, pokud by v případě neúspěchu stávky první uvažovali o několika stávkách dalších.

Filmová miniatura, která je pro české proromské organizace "příliš nepříjemně romská"

2. 3. 2010 / Jan Čulík



Tato filmová miniatura Dominiky Švecové vznikla před dvěma lety jako studentské cvičení na katedře dokumentárního filmu Edinburgh College of Art. Původně neměla být delší než tři minuty, ale vznikl z ní nakonec šestiminutový, hluboce empatický, mírně ironický, avšak sympatizující, skoro až hrdinský portrét romské "matky pluku", čtyřicetileté Ivety, dominující slovenské romské rodině, která dnes žije ve skotském Glasgow. Na filmu se mi líbí, jak dokáže v inteligentní zkratce vyhmátnout lidství osob, které zobrazuje, ukazuje s pochopením, jak mnoho máme všichni společného. Film byl vybrán pro prestižní program "Scottish shorts" na loňském Edinburském mezinárodním filmovém festivalu. Obecenstvo v přeplněném sále na některé sekvence živě reagovalo, občas smíchem. Zaujala mě poznámka Dominičiny učitelky na Edinburgh College of Art: "Na tom filmu je mj. pozoruhodné, jak jsou ti Romové na sebe hrdí, jak se jim zde ve Skotsku na rozdíl od rodného Slovenska vede dobře." (Ano, na Slovensku pravidelně celá rodina hladověla, když přijeli do Skotska, děti nemohly pořádně jíst, protože neustále zvracely, trvalo to pár týdnů, než se to opravilo.) "Přitom oni jsou neuvěřitelně chudí."

Nabídli jsme film českým proromským organizacím; odmítly ho, je prý příliš romský. Holt je pro české proromské organizace autentický portrét romské rodiny přijatelný zřejmě jen potud, pokud se chová jako bílí Češi... :)

Metastázy vlastenectva

3. 3. 2010 / Eduard Chmelár

Prvoaprílový žart, ktorý nám pripravila vládna koalícia v podobe zákona o vlastenectve, patrí do kategórie tých, ktorým sa nesmeje nikto. Jeho prívrženci preto, lebo ho berú s patetickou vážnosťou a jeho odporcovia preto, lebo vedia, že tam, kde sa začínajú nútiť deti k prejavovaniu citov zákonmi, prestáva akákoľvek sranda. A keďže nás o výchove poučujú ľudia, z ktorých jeden ešte nikdy nikoho nevychovával (Rafael Rafaj) a druhý by potreboval prevychovať sám seba (Ján Slota), budem dnes musieť začať veľmi osobne.

Celý článek ve slovenštině na portálu JeToTak.sk si můžete přečístZDE

Německý ústavní soud pozastavil šmírování v komunikaci občanů

3. 3. 2010

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Německý ústavní soud nařídil okamžité vymazání všech dat shromážděných podle právních předpisů vycházejících z tzv. Data Retention směrnice, na jejímž základě dochází ke shromažďování údajů o telefonních hovorech a o pohybu a činnosti uživatelů na Internetu. Tažení evropských ochránců soukromí proti špehování soukromé komunikace občanů, kterého se účastní také IuRe, tak zaznamenalo velký úspěch. Také Češi se v této věci obrátí na Ústavní soud.

Nedomyšlená stávka?

3. 3. 2010

Reakce na článek Borise Cveka O nedomyšleném stávkování"

V dnešní době, kdy si dělá jedna ze stran ve Sněmovně legraci ze svých voličů -- zaměstnavatelů a úspěšně blokuje schvalování zákonů, nevidím žádnou vůli vrátit benefity zaměstnanců před 1.leden 2010. To co předvedl Bendl v Moravcových Otázkách, až moc připomínalo hesla politických představitelů před listopadem 89 v duchu "republiku si rozvracet nenecháme, stávka poškodí rozpočet, chudáci občané nebudou se moci dopravit do práce,atd". Je zajímavé, že benefity, které pobírají naši zaměstnanci v Parlamentu, nikdo nezdaňuje, píše Miroslav Daněk.

Konference: "Evropa jako cíl? Proč a jak bránit Evropu."

3. 3. 2010

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám si Vás dovoluje pozvat na konferenci, která se uskuteční ve čtvrtek 4. března od 16 hodin v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, místnost 205, Sněmovní 1, Praha 1.

Na konferenci mimo jiné vystoupí: analytik a profesor politologie Oskar Krejčí, publicista Štěpán Kotrba, bývalý europoslanec a protiválečný aktivista Tobias Pflüger, vojenský odborník Bedřich Růžička, poslanec a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a řada dalších. Cílem konference je vtáhnout do debaty celé politické spektrum i veřejnost. Jedině v debatě je možné ukázat různé pohledy a řešení aktuálních i budoucích výzev, kterým Evropa a Česká republika budou čelit.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

23. 2. 2010

To, co považuje čtenář Petr Nachtmann za odpuzující na Britských listech, je, jak píše "žebrání o finanční příspěvky".

Jasně. V českém kontextu je nezvyklé, obracet se na veřejnost, aby si financovala vlastní nezávislý časopis. Je to vlastně trapas, požadovat od lidí, aby financovali, co čtou.

Avšak co nám zbývá. Časopis bohužel - už skoro patnáct let - vydáváme, většinou bez rozpočtu. Základní náklady však z něčeho uhradit musíme.

V současnosti nás čekají tyto jednorázové výdaje: účetnictví za rok 2009: 35 000 Kč. Nový redakční laptop: 20 000 Kč, nezbytné programovací úpravy: 20 000 Kč. Celkem: 75 000 Kč.

Naštěstí to není tak horentní částka jako na podzim, kdy bylo nutno obnovit naše servery, které nevyhovovaly intenzivnímu provozu, a čtenáři nám - překvapivě a zavazujícím způsobem - rychle potřebně finanční prostředky poskytli.

Nicméně jsme nyní nuceni se znovu obrátit na čtenáře s - krátkodobým -. apelem, aby mírně zvýšili finanční příspěvky na Britské listy, máme-li být schopni časopis provozovat i nadále - což znamená schopnost platit provozní poplatky..Potřebujeme je minimálně zvýšit aspoň o třetinu, tedy o cca 10-15 000 Kč měsíčně. Kdyby věnovalo pravidelnou stovku měsíčně dalších cca 100 - 150 lidí, pomohlo by to vydatně. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Jan Čulík, šéfredaktor

Šamani, šamani II

3. 3. 2010 / Alex Koenigsmark

V roce 2006 se v Lidových novinách Josef Klíma ve svém sobotním sloupku zmínil o komsi, kdo tvrdil -- ironicky -- že africkým fotbalistům pomáhají šamani různými kouzly. Napsal jsem tehdy glosu, jmenovala se Šamani, šamani...

"No, moje babička, dej jí pan bůh věčnou slávu, zase pověrčivě klepala na stůl a když se někdo moc těšil, kárala ho, aby své těšení nezakřiknul. Když to propojím, začínám si myslet, že šamani existují, ne však v Africe, a nepropichují voskové figurky jehličkami, ale píší do novin, používajíce babičkou citovanou techniku zakřiknutí. Píší do novin Lidových. Před zimní olympiádou vyšla v tomto deníku povídka Pohádka o Kubovi. Redaktor Cibula se pokusil napodobit Otu Pavla a vylíčil, jak Jakub Janda získal zlatou medaili. Když jsem to četl poprvé, měl jsem dojem, že se jedná o posměšnou a hodně nepovedenou parodii, nicméně nikoliv, bylo to míněno vážně.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tajná intelektuální zbraň Švýcarů, neboli Kdo by měl udělat tu namáhavou špinavou práci

3. 3. 2010 / Uwe Ladwig

Pod titulem 'Gleiches Geld für alle'(Stejné peníze pro každého) agitoval ve Spiegelu Online švýcarský ekonom a ředitel Hamburského institutu světové ekonomiky (Hamburgische WeltWirtschaftsInstitut, HWWI) Thomas Straubhaar pro zavádění nepodmíněného 'základního platu' pro všechny obyvatele Německa. V téhle poznámce něco o tom, že takové zjednodušení německého sociálního systému by mělo také svou problematickou stránku...

Češství, česká státnost a Masaryk -- jako diskutabilní problémy? (4)

Nemálo diskontinuitní pozadí pro případná hodnocení

3. 3. 2010 / Miloš Dokulil

1. Jak daleko je čas Masarykova narození?
Hned po vídeňském kongresu a napoleonských válkách nastal v Evropě mezinárodně-politicky zvláštní stav, usilující o maximální zakonzervování poměrů, kterými tak výrazně otřásla francouzská revoluce. Ve střední Evropě se zčásti obnovila předchozí feudální rozdrobenost na německém území a bylo stvrzeno rozdělení Polska. Ani "revoluční rok 1848", opět spojovaný se spoustou nadějí na větší demokratizaci života v řadě evropských zemí, neznamenal průlom. Po kroměřížském sněmu se stal rakouským císařem mladý František Josef (1848-1916). Velmi rychle byly metternichovské poměry v Rakousku nahrazeny bachovským absolutismem. V té době se narodil také Tomáš Masaryk (7. 3. 1850). Teprve 21 let nato vzniklo německé císařství, vedoucí konečně k politickému sjednocení Německa. V té době už byla rakouská monarchie navenek dvoustátím ("Rakousko-Uherskem" od roku 1867), v jehož rámci zůstaly jakékoliv státoprávní naděje pro českou korunu zcela ignorovány. Už roku 1860 vzniklo království italské, roku 1870 se stává Francie znovu (už "třetí") republikou. Střední Evropa jako geopolitický prostor vykazuje v té době jen dva státy: rakousko-uherské a německé císařství. S nimi na severovýchodě hraničí carské Rusko; na jihovýchodě s Rakousko-Uherskem sousedí Osmanská říše. Tento stav setrval až do první světové války!

Kubánská bloggerka Yoani Sánchezová byla vystavena brutálnímu zacházení

3. 3. 2010 / Fabiano Golgo

Yoani Sánchezová, jejíž blog byl hlavním hlasem kubánských disidentů, prostřednictvím svého účtu na Twitteru potvrdila, že byla uvězněna Castrovou policií, a to spolu s dalšími přinejmenším 125 lidmi, protože komunistický režim na ostrově si přál zabránit jim v účasti na pohřbu politického vězně Orlanda Zapaty Tamaya, jenž minulý týden zemřel v důsledku hladovky.

Kapitalizmus odsaď až pocaď!

2. 3. 2010 / Jan Polívka

Upřímně mne pobavily reakce našich (především pravicových)politiků a českých novinářů na vyhlášenou stávku dopravních odborů. Netvrdím, že každý musí být jejich rozhodnutím nadšený, dokonce ani s ním nemusí souhlasit. Ovšem to je asi tak všechno, co proti stávce může dělat. Ona totiž je stávka docela běžným prostředkem boje pracujících za jejich ekonomické zájmy. A ony "benefity", za které dopraváci bojují, jsou bezesporu součástí jejich příjmů, tedy chcete-li boj za ně je boj za udržení stávající životní úrovně stávkujících pracujících!

Řecko a ČR:

Kdeže ty peníze jsou? Co se s nimi mohlo stát?

2. 3. 2010 / Petr Wagner

Na pozadí setkání bývalých spolužáků jsem se setkal i s kolegou z Řecka, bývalým spolužákem, dnes privátním lékařem na Kypru v řecké oblasti. V našem zralém věku nakonec došla řeč po dámách i na politiku.

Vcelku jsme nechápali, jak inteligentní lidé jako on mohou podporovat stávku, když je přece jasné, jak je Řecko zadlužené a směřuje ke státnímu bankrotu. My, zmasírovaní neustálým opakováním katastrofických zpráv o státním bankrotu, krachu důchodů, rozpadu zdravotnictví, nástupu kobylek a morových ran jsme se, ač lékaři, stali experty na státní obligace a jejich rating.

Čína "kráčí po visutém laně"

2. 3. 2010

Čínský ekonomický růst dlouho závisel na exportu - a země se nyní snaží podpořit domácí poptávku zvýšením podpor pro chudý venkov určených především na vybavení domácnosti a nákupy automobilů.

KD│ Nejvyšší vedení čínské komunistické strany vyšlo z globální ekonomické krize posíleno, nezatíženo omezeními, jimž čelí recesí zdevastované západní demokracie. Jenže zatímco čínský model centrálního plánování dokázal udržovat ohromný ekonomický růst, analytici varují, že čínští představitelé v předvečer výročního zasedání parlamentu kráčejí po visutém laně. Autoritativní model totiž umožňuje velice rychlé rozhodování, ale může se přitom také dopustit obrovských chyb.

Špinavá pravda o "čistém uhlí"

2. 3. 2010

Kdyby šlo o střet v ringu, uhelný průmysl by byl otřeseným boxerem v rohu, který se snaží uhýbat před opakovanými údery. V roce 2009 nebyla v celých USA zahájena výstavba jediné uhelné elektrárny. Zhruba 100 projektů bylo ukončeno nebo opuštěno, z největší části kvůli rostoucímu povědomí veřejnosti o tom, že uhlí představuje přežitek raně industriální minulosti.

KD│ Pokud jste v minulém týdnu sledovali zimní olympiádu, patrně jste opakovaně narazili na PR kampaň v ceně mnoha milionů dolarů placenou uhelným průmyslem, která se zaměřila na potenciální výhody technologie "čistého uhlí". Výchozí předpoklad půlminutového spotu byl jednoduchý: Uhlí může být "čisté", Amerika se potřebuje zbavit závislosti na cizí ropě a vytvořit pracovní místa doma s využitím rozsáhlých zásob uhlí, napsal Joshua Frank pro Truthout.

Bývalý bosenský viceprezident zatčen na letišti v Londýně

2. 3. 2010

KD│ Britská policie v pondělí večer v Londýně zatkla bývalého bosenského viceprezidenta Ejupa Ganiće, a to na základě srbského obvinění, že spáchal válečné zločiny. Mezi současnými bosenskými představiteli tento krok britských úřadů vyvolal pobouření a označili ho za podkopávání bosenské suverenity. Třiašedesátiletý Ganić se měl podle srbské strany v roce 1992 během občanské války v bývalé Jugoslávii podílet na organizování vražd zraněných vojáků, které představují porušení Ženevských úmluv. V okamžiku zatčení se pokoušel opustit území Velké Británie.

Univerzity po celém světě pořádají "Týden izraelského apartheidu"

2. 3. 2010

KD│ Filmař, antropolog a výzkumník v oboru ekonomie - to jsou tři z hlavních účastníků "Týdne izraelského apartheidu" - a všichni jsou Izraelci. Univerzitní kampusy ve více jak 40 městech po celém světě věnují celý týden přednáškám, filmům, multimediálním událostem, kulturním performancím a demonstracím, informuje Danna Harman pro Haaretz.

Desatero slabin Západu

1. 3. 2010 / Karel Dolejší

Úvahy o vyhlídkách jakéhokoliv jednotlivého prvku nějaké delší rovnice - například malé obslužné ekonomiky České republiky - bez úvah o celkových souvislostech podávají v dobách, kdy se dlouhodobé vývojové trendy lámou, často poněkud zkreslený obraz. Postupují totiž zpravidla i za nových okolností metodou běžnou v "normálnějších" časech, tj. uvažují o celkovém kontextu jako o relativně nehybném pozadí, na němž se odehrávají drobné změny aktuálně zkoumaného jevu. Jestliže budou západoevropské ekonomiky, hlavně německá, prosperovat, a jestliže si česká ekonomika na zahraničních trzích uchová konkurenceschopnost, pak platí, že české hospodářství "nemusí mít špatné vyhlídky". Parafrázujeme-li okřídlený výrok Voskovce a Wericha, dostaneme výrok s prakticky totožnou logickou strukturou: Budeme-li mít vejce, mohli bychom si ho udělat na slanině - pakliže ovšem budeme mít tu slaninu. Takové "dobré zprávy" mohou být docela dobře projevem zdvořilosti, pokud ovšem nejde o těšínská jablíčka. Abychom to celé lépe posoudili, musíme si právě povšimnout širšího kontextu - a protože nemáme k dispozici výsledky mnohaleté práce multidisciplinárního expertního týmu, půjde v podstatě jen o několik aproximujících a nesystematických poznámek. Přesto i ony mohou snad leccos zhruba nasvětlit...

Predator drone

Z války k domácímu grilu a zpět během jednoho dne

1. 3. 2010 / Miloš Kaláb

Dnešní válka nemusí být nic strašného. Naopak to může být docela příjemná zábava, pokud správně funguje klimatizace bojiště a podpůrný personál nezapomíná včas doplňovat ledničku. Americký voják může svému nepříteli téměř hledět do tváře (na svém laptopu) a nemusí se ho bát, protože na něho hledí z velké dálky, z níž potom ničí živou sílu nepřítele.

Pan Sam Nelson žije v Las Vegas a bojuje v Afganistánu. Každý den jezdí svým vozem do pouště, tedy do nevadské pouště ze své garáže v Las Vegas, až do místa zvaného Indian Springs. Cestou poslouchá stanici Radio XM a snaží se zapomenout na denní starosti jako jsou splatné účty a nájemné, aby byl na svou směnu dobře připraven. Je leteckým kapitánem a jeho zaměstnání ho nutí, aby každý den zabil několik lidí.

K tomu "Věk robota zabijáka už není fantazií BL 22. ledna 2010 ZDE

Bože, ochraň nás před pokušením olympijských her

1. 3. 2010 / Miloslav Štěrba

Před posledním dnem získala pořadatelská země Kanada nejvíce zlatých medailí -- zatím 13, a to nás čeká ještě finále v hokeji: Kanada vs. USA. Není to nádhera, zažít takový sportovní úspěch v zemi, které bylo umožněno hostit sportovce celého světa? Jakých met a prvenství by asi dosáhla naše republika, kdyby jí olympijský výbor pověřil konáním letních OH v Praze?

Pokusím se sestavit žebříček našich prvenství, jakýsi TOP 10, nikoli ve sportovních disciplinách, o těch nemá celkem smysl tu psát, neboť kolová nebyla zařazena do programu OH.

200 ruských tanků bylo opuštěno v lese

1. 3. 2010

Ruská armáda čelí trapnému skandálu: 200 jejích tanků totiž bylo nalezeno opuštěných v jednom lese v centrálním Rusku. Byly nehlídané a odemčené.

Jeden zpravodajský server z Jekatěrinburku zveřejnil video zapomenutých tanků, na němž místní lidé do tanků lezou a hrají si tam s prázdnými muničními pásy. Chybí jen ostré střelivo a klíčky do zapalování tanků.

Energie sleduje své předurčení

1. 3. 2010 / John Michael Greer

Pokaždé, když k něčemu používáte energii, musíte části z ní dovolit, aby, možno-li tak říci, sledovala své předurčení a přešla z vyšší koncentrace do nižší. Čím více práce chcete udělat, tím více exergie vynaložíte; můžete toho dosáhnout tím, že dovolíte, aby se rozptýlilo malé množství vysoce koncentrované energie, nebo tím, že to dovolíte mnohem většímu množství mírně koncentrované energie, nebo něčím mezi tím. Nicméně tak či onak, celkový rozdíl mezi koncentrací energie zdroje a prostředí - celková exergie - se vykonáním práce snižuje. Všimněte si, můžete s energií provádět spoustu věcí, pokud jste ochotni za to zaplatit; můžete ji měnit z jedné formy na druhou, a můžete dokonce koncentrovat určité množství energie obětováním mnohem většího množství odpadního tepla; ale tak či onak, celková exegie systému se přitom sníží...

KD│ Průmyslová civilizace je složitá věc, a její úpadek a pád, zdá se, bude ještě složitější, ale obojí spočívá na jednoduchém základě v podobě fyzikálního zákona, který věci poněkud provětrá. Nezapomínat na to je zásadně důležité, neboť syrový emocionální dopad nevítané budoucnosti dýchající nám právě teď na záda může až příliš snadno vést k úniku do nějaké další formy sebeklamu.

Monitor Jana Paula:

Chci vykročit ze svého stínu

1. 3. 2010 / Jan Paul

Ze Žižkova dolů Na Poříčí už delší dobu jezdí černovlasý kluk na cirkusácké jednokolce, proplétá se mezi chodci, sjíždí schody, a lidé se otáčejí. Blázen, či exhibicionista? Málokdo tuší, že je potomkem slavného předka. Petr Popper je tichý, nenápadný, a skromný, drobné štíhlé postavy s pronikavě hnědýma očima. Koluje v něm arménská krev. Ve čtrnácti letech mu maminka ukázala vzácnou relikvii, starý kufr plný dobových článků a v něm puntíkatý šátek. Tvůj děda byl Leonid Jengibarov!

Tony Blair v depresi řekl Gordonu Brownovi po invazi do Iráku, že odstoupí

1. 3. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair propadl po invazi do Iráku tak silné depresi, že řekl svému tehdejšímu ministru financí Gordonu Brownovi a svému náměstku Johnu Prescottovi, že nadcházejícího léta odstoupí z premiérské funkce, píše v neděli v týdeníku Observer Andrew Rawnsley, jsou to ukázky z jeho nové knihy.

Blairův fyzický a duševní kolaps byl tak hluboký, že se svěřil přátelům, že několikrát nevěděl, kde je během interpelací v parlamentu, a často se probouzel v noci zpocený.

O ČEM CHTĚL HOVOŘIT NORMAN FINKELSTEIN V PRAZE

Výsledek Goldstoneovy zprávy: VS OSN požaduje vyšetření války v Gaze

1. 3. 2010

ČTK│ Valné shromáždění OSN přijalo ve čtvrtek rezoluci vyzývající Izrael a Palestince k nezávislému vyšetření údajných válečných zločinů spáchaných za nedávné války v pásmu Gazy.

Oznámila to agentura Reuters. Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není právně závazný, se postavilo sedm zemí Evropské unie, mezi nimi i Česká republika, Slovensko, Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko a Polsko. A podle očekávání USA s Izraelem. Rusko se hlasování zdrželo.Izrael rezoluci odmítl a kritizoval VS OSN za její přijetí.

Z§vůle práva žádá vyšetření motivu pobodání romského žáka

1. 3. 2010

tisková zpráva

Nevládní organizace Z§vůle práva, zaměřená na právní ochranu romských občanů před diskriminací a pronásledováním, vyjádřila dnes vážné znepokojení nad vystupňovaným případem etnické šikany na základní škole v Chotěboři - ta skončila v minulých dnech pobodáním romského žáka. Organizace po zodpovědných institucích žádá důsledné vyšetření násilného incidentu, včetně možného rasového motivu. Upozorňuje také, že nepřátelská atmosféra na mnoha běžných školách je jedním z hlavních důvodů vysokého počtu romských dětí ve školách pro žáky s mentálním postižením.

Časopis Real-world economics review (RWCR) vyhlásil vítěze tzv. Dynamite Prize in Economics

1. 3. 2010

Cena byla ustanovena jako odezva na pokusy některých ekonomů vyhnout se zodpovědnosti za krizi tím, že ji klasifikovali jako nepředvídatelnou událost, (tzv. BlackSwan effect).

Hlasování se zúčastnilo 7500 předplatitelů RWCR, většina z nich ekonomové. Každý mohl hlasovat třikrát. Celkový počet hlasu byl 18 531.

Tři první místa mezi ekonomy nejvíce zodpovědnými za globální finanční krizi obsadili Alan Greenspan, Milton Friedman a Larry Summers, píše Jiří Drašnar.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.