Arogance moci a politická diskriminace, řekl soud

22. 3. 2010 / Milan Daniel

V průběhu let 2004-2007 pracovalo v České republice přibližně 400 severokorejských děvčat. Převážná část byla zaměstnána u několika firem ve východních Čechách a středočeském Žebráku jako šičky technické konfekce, několik jich pracovalo v pražských pekárnách. Ve stejné době se některá americká a česká média začala zabývat poměry, za nichž u nás Korejky pracovaly. Co spustilo tuto kauzu?

Češi pustoší svůj vlastní stát

22. 3. 2010 / Daniel Strož

Několik svých předešlých článků v Britských listech jsem věnoval tématu šikany českých občanů německými policejními orgány v civilu, bez jakéhokoli viditelného označení. Kritizoval jsem zároveň nedostatečnou podporu, které se jim dostalo ze strany jejich vlastních politiků. Ať už třeba ministrem zahraničí Janem Kohoutem, jenž "sklapl kufry" před svým německým protějškem Quidem Westerwellem, anebo ministrem vnitra Martinem Pecinou, kterému je -- podle jeho vlastních slov -- celá záležitost "jejich (rozuměj německou) politikou, mají na to právo a ty kontroly nezruší", jak už věděl dopředu.

Rekreace ve smradu a hluku

22. 3. 2010 / Boris Cvek

Sotva začalo jaro a odtál sníh, už se ježnickým lesem na okraji města Krnov zase ozývají na kilometry daleko brutální zvuky motorek a plundrování zbytků přírody, určené vlastníkem, totiž Krnovem, k poklidné rekreaci slušných lidí, pokračuje s arogancí buranské české mentality dál a dále. Mám otevřené okno a jarní zpěv ptáků je stále přehlušován zvukem motorek. Co na tom, že do lesa se na motorce nesmí, že tu jsou závory a značky?

Jan Keller

Jan Keller: Dva druhy pravicových voličů

22. 3. 2010 / Jan Keller

Záznam přednášky Jana Kellera na Vratimovském semináři, který se uskutečnil v sobotu 21. listopadu 2009 ve Frýdku-Místku

Voliči levice a pravice u nás představují už dlouhodobě dva početně vcelku vyrovnané soubory, a to přesto, že česká populace je v rovině svých postojů spíše levicová. Běžně tento rozpor vidíme u studentů vysokých škol, kteří velice často volí pravici, naprostá většina z nich však odmítá platit školné. Položme si otázku, jaké motivy vedou ty naše spoluobčany, kteří ve volbách volí pravicově. Je třeba předeslat, že jejich motivy jsou velice různorodé a určitou úlohu v konečném rozhodování sehrává mediální manipulace.

Na jedné lodi...

22. 3. 2010 / Ladislav Žák

V důsledku mé účasti na říjnovém setkání, které jsem zachytil ve svém příspěvku Vzpomínky na budoucnost, jsem obdržel další pozvání na pracovní setkání a diskusi na téma: Jsme na jedné lodi?!?, a to do hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních. Setkání opět připravila Společnost pro evropský dialog (SPED), tentokrát v úzké spolupráci se zastupiteli zvolenými na kandidátce KSČM do krajského zastupitelstva Karlovarského kraje, společně s bavorským Kurt Eisnert Verein a s nadací Rosy Luxemburgové. Mělo jít o výměnu názorů na projevy a dopady hospodářské krize na společnosti v Bavorsku a v České republice s důrazem na pracující, sociálně slabé, důchodce, nezaměstnané, mladé lidi, roli levicových politických reprezentací na místní a regionální úrovni; politické nástroje; úspěchy a prohry. Dále si setkání kladlo otázky, zda se nabízejí spíše evropské nebo národní přístupy či levicová nebo pravicová řešení krize a samozřejmě otázku, zda existují společná levicová poučení.

Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali.

22. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Na začátek zpráva: O mentalitě a inteligenci českých uživatelů facebooku vypovídá, že stránka "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI!", která byla vytvořena 19. března 2010, má dodnes 152 930 fanoušků (update 25. 3. 2009 - k dnešnímu dni má skupina už 207 634 členů ! Jde o jednu z největších českých skupin na Facebooku). Obsah této stránky je plný posměvačného, nenávistně agresivního antigerontismu. Prý "tahle skupina nebyla založena za úkolem něco řešit, ale pobavit ".

Nedá mi, abych při té příležitosti nevzpomněl na "dokumentární" film Český sen, ve kterém filmaři Remunda s Klusákem se také snaží diváky pobavit...

Mladí lékaři a staří latiníci

22. 3. 2010 / Michal Vimmer

Jednou z českých rarit je lpění na školské latině jako dorozumívacím jazyku mezi lékaři. Symbolická obliba mrtvého jazyka v české lékařské obci poskytovala doktorům pochybnou výhodu, neboť laik u nás chronicky nerozumí tomu, o čem bílé pláště mluví.

Jestli toto má základ z vojenského gymnázia ...

22. 3. 2010 / Zdeněk Procházka

Některé dřívější i současné Topolánkovy výroky totiž odpovídají spíše než šéfovi Občanské demokratické strany někomu, kdo trpí nostalgií jistém nechvalném období dějin. Výroky ... že "připravíme noc dlouhých nožů", vyhrožování "Es kommt der Tag", konstatování, že "premiér Fischer je Žid, který kvůli svému charakteru uhne", .... že "církev ... díky oblbování mas .... se zmocnila těch lidí a jejich mozků" jsou jako vystřižené z nacistického tisku.

POZVÁNKA

Konference Alternativa k pravicovému extremismu v dobách sociální a ekologické krize

22. 3. 2010

která se uskuteční 27. a 28. března 2010 v Klubu Lávka na Novotného lávce 1, Praha 1.

Akce je zajišťována Evropským sociálním fórem ve spolupráci s Českým sociálním fórem a volně tak navazuje na lednovou akci, která se rovněž konala na Novotného lávce. Tentokrát bude ale zastoupení z celé Evropy. Cílem konference je propojení sociálních a ekologických hnutí, obzvláště ze Střední a Východní Evropy, s vizí účasti na Evropské sociálním fóru, které se bude konat 4. července v Istanbulu.

EPS vyzývá premiéra Fischera, aby objasnil, zda je v kauze Prunéřov v kontaktu s ČEZem

22. 3. 2010

Ekologický právní servis se formou žádosti o informace oficiálně obrací na premiéra Fischera a Úřad vlády ČR, aby zveřejnil své kontakty s reprezentanty ČEZu, případně jejich lobbyisty. Jeho zcela bezprecedentní a nestandardní zasahování do procesu EIA týkajícího se elektrárny Prunéřov totiž budí podezření, že premiér je ovlivňován k jednání ve prospěch ČEZu.

Výzva iniciativy Pražané a Pražanky za MHD při příležitosti slavnostního otevření neexistující linky metra D

22. 3. 2010

Vážení cestující, jezdíte rádi MHD? Myslíte si, že pražský magistrát dělá dost pro to, aby cestování zkvalitnil? Mezi předvolebními sliby ODS z roku 2006 bylo 10 nových stanic metra do roku 2010 a 32 km nových tramvajových tratí. Realita vypadá jinak: tři stanice metra (Střížkov, Prosek, Letňany) a necelý kilometr tramvajové tratě v Radlicích.

Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti

Kdo pracovat opravdu chce, práci vždycky najde

19. 3. 2010 / Věra Říhová

Doplnění k personalistice  

2. Kandidát neví, o jakou práci má nebo nemá zájem

Pojem "Nemá zájem" je diskutabilní. Je jednoduché něco takového ponášet, aniž bychom o dotyčném uchazeči cokoliv věděli. Stává se, že nezaměstnaný člověk hledá jakoukoliv práci a je mu v podstatě jedno, co bude vykonávat, zajímá se proto o jakoukoliv pozici ve firmě a může to budit dojem, že neví, co vlastně chce.

Kde šetřit?

19. 3. 2010

Média nás v poslední době informují o tom, že státní dluh ČR dosáhl hodnoty kolem 1 200 miliard Kč a dále poroste, pokud se všichni (!) neuskrovníme. Navíc se dovídáme, že zadlužení českých domácností je kolem 1 000 miliard korun a že téměř milionu domácností hrozí exekuce. Nezbývá než si uvědomit, že na jednoho občana ČR tedy připadá více než 120 tisíc korun státního dluhu. Spousta občanů pak dluží ještě další statisíce korun. Už dlouhou dobu mám pocit, že řadu navrhovaných protikrizových opatření v této zemi dost dobře nechápu, zřejmě proto, že "nemám ekonomické vzdělání, jsem ještě oběť přírodovědné blbosti" (lehce pozměněný výrok Jana Wericha v Baladě z hadrů), napsal čtenář Jan Kolařík.

Držme si klobouky, jede se z kopce

19. 3. 2010 / Karel Dolejší

S ohledem na rostoucí obavy z obnovení konfliktu na Středním Východě teheránský režim doplnil velení své hlavní opory, jednotek Revolučních gard. Přidal k němu zkušeného generála, který v minulosti pomáhal libanonskému Hizballáhu, jenž bude sloužit pod velitelem specializovaným na protipovstalecké operace. Vedle toho Teherán zřídil vládní výbor pro minimalizaci válečných škod. Tento krok je možno vnímat jako signál o tom, že íránské opoziční hnutí bylo definitivně zlomeno a režim se nyní připravuje na možný americký útok. To podle všeho není tak docela od věci, poněvadž Pentagon na pronajatou britskou leteckou základnu Diego García, kterou rozšiřoval od roku 2007, vozí protibunkrové pumy.

Dvourychlostní ekonomika: Oficiální nezaměstnanost 9,7% a auta za dvě stě tisíc dolarů

19. 3. 2010

Ekonomické oživení v Severní Americe má dvé zásadně odlišné podoby: Zatímco britská firma McLaren Automotive letos sází na prodej sportovních vozů využívajících technologie formule 1 superbohatým zákazníkům, naprostá většina lidí stále šetří. Nová zpráva amerického ministerstva práce uvádí, že oficiální úroveň nezaměstnanosti (odvozená od počtu příjemců podpory) přesahuje jedenáct milionů osob.

ANALÝZA

Má ODS řešení pro pracovní místa?

19. 3. 2010

expertní stanovisko sociálně ekonomického a právního oddělení ČMKOS

ODS na základě doporučení "Ekonomické skupiny odborníků" představila sadu opatření "zlepšujících podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele". Tato opatření podle ODS vytvoří za jeden rok prostor pro vznik až 170 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru. Celosvětové zkušenosti podle ODS prý ukazují, že čím pružnější je trh práce, tím nižší je nezaměstnanost. Pracovní místa vytváří hlavně soukromý sektor, proto chce ODS firmy motivovat k jejich nabízení a udržení.

Základní filozofie návrhů ODS v oblasti trhu práce je zřejmá. Jejich osou je podpora podnikatelů a redukce práv zaměstnanců opřená o falešnou ideu, že tyto tzv. úspory pro firmy povedou k vyšší investiční činnosti a budou mít kladný efekt i na zvýšení ochoty podnikatelů najímat nové pracovní síly. Návrh ODS ignoruje negativní efekty předkládaných opatření, jako je snížení příjmů do státního rozpočtu s následným dopadem na schopnosti státu reagovat odpovídající hospodářskou a sociální politikou na situaci na trhu práce.

Nejlepší technologie

19. 3. 2010 / Ladislav Žák

Je vždycky smutné sledovat, jak se někdo snaží za každou cenu blokovat něco, co má přinést užitek a pozitivní změnu pro velkou skupinu obyvatelstva. Nemyslím nic konkrétního, nemyslím ani jadernou energetiku, ani úložiště jaderného odpadu, ani tunel Blanka, ani dálnici D8 nebo D11, ani obchvat Plzně nebo Prahy, ba dokonce ani aktuálně tolik skloňovanou elektrárnu Prunéřov. Je svatým právem každého, aby bojoval za své zájmy a prosazoval je všemi možnými zákonnými prostředky, aby šel až na samou hranu a hlavně až tam, kam ho aktivity ostatních pustí. Je úplně jedno, jestli vystupuje jako poškozený na majetku, na zdraví na duši nebo na životním prostředí, krajinném rázu anebo jako ten, který si myslí, že je to možné udělat jinak, lépe a radostněji, ale hlavně ne teď a tady. NIMBY se tomu prý říká...

Trojí nepochopení zelené levice

19. 3. 2010 / Pavel Urban

Pro tentokrát si dovolím generalizovat a psát o zelené levici jako celku s vědomím, že ne vše níže uvedené platí pro všechny.

Kapitalismu se vytýká spousta ošklivých či problematických věcí. Mnohé z nich tu ovšem byly vždy. Například války, genocida, boj o omezené přírodní zdroje... Možná měly tyto ošklivosti méně globální charakter. Ale ono u těchto věcí příliš nezáleží, zda máme jednou hodně nebo stokrát málo. Rozhodně to může být ukradené těm, kteří jsou v daném časoprostoru slabší, než jejich nepřátelé. Pokud někdo považuje za zdroj těchto ošklivostí kapitalismus a naznačuje, že s jeho odstraněním by zmizely (nebo by aspoň byly citelně omezeny), pak zřejmě cosi důležitého nepochopil.

Nepochopení (nejen) Pavla Urbana

19. 3. 2010 / Karel Dolejší

Pavel Urban v reakci na "zelenou levici jako celek" tvrdí, že tento celek, který ale možná celkem vlastně není (protože "ne vše níže uvedené platí pro všechny"), se dopouští tří nepochopení. Nechápe prý, že součástí kapitalismu je sociální stát, že kapitalismus přináší svobodu, jakou lidé nikdy neměli, a že malé a soběstačné komunity si nemohou dovolit toleranci k jiným názorům.

Škola hrou? Ani náhodou! (2)

Ani didaktika či metodiky nejsou "za vodou"!

19. 3. 2010 / Miloš Dokulil

V málokteré oblasti se vynakládá tolik energie a času studiu podmínek "KUDY NA TO", jako je tomu v pedagogické sféře. Že se v některých závažných ohledech klima v nejedné škole v posledních letech dokonce zhoršilo, pronikne na veřejnost výjimečně spíše jen publicisticky, pokud vůbec. Kupodivu stále se říká, že pokud se děti (ale i mládež) baví, nezlobí. Případné kázeňské problémy ve škole mají ovšem svá východiska většinou v nikoli optimální situaci doma, v rodinách. To nemusíme teď rozvádět. A ve škole? Učitel, který má autoritu (ten, který umí zaujmout přístupem k výuce svého předmětu), mívá kupodivu nejen respekt, ale žáci jej doslova "milují" a na výuku se těší. Takový učitel nebo učitelka nemá pak problém ani s kázní, ani se známkováním, protože jeho žáci se předhánějí v tom, aby si kantor(ka) všiml(a), že jeho svěřenci učivo znají a mají o jeho další taje zájem.

Řecko v dluhové pasti a dopady na eurozónu

18. 3. 2010 / Ilona Švihlíková

Případ Řecka plní již několik týdnů novinové titulky. Jak se Řecko dostalo do dluhové pasti, jaká jsou možná řešení a dopady na Eurozónu? Deficit Řecka za rok 2009 činí 12,5% HDP a patří tak k nejvyšším (viz tabulka). Totéž reflektuje zadlužení Řecka, rychlý růst nezaměstnanosti a chudoby. Nedobrý stav řecké ekonomiky oficiálně vzešel najevo až po té, co se k moci dostala vláda PASOKu, která překvapivě "odhalila" mnoho kostlivců ve skříni konzervativní vlády.

Polsko a generace Y

18. 3. 2010 / Václav David

Téma česko-polských vztahů a odlišností je mým zájmem po většinu mého dospělého života. Je to i jeden z hlavních důvodů, proč jsem šel studovat vysokou školu právě do Ostravy. Domnívám se, že k němu mám se svými znalostmi dnes již co říct.

Den lotyšských esesáků

18. 3. 2010

Více než tisíc Lotyšů ve středu vzdalo hold lotyšské legii SS v Rize. "Bylo mi čtrnáct let, chtěl jsem bojovat proti sovětům, nebyl jsem nacista," vysvětlil jeden z veteránů. Neoficiální oslavy každým rokem vyvolávají v Lotyšsku spory o historii II. světové války, během níž obyvatelé pobaltských zemí bojovali na obou stranách fronty proti Sovětskému svazu nebo Německu - mocnostem, které střídavě obsazovaly jejich země.

Gryzlov: Rusko možná smlouvu o strategických zbraních neratifikuje

18. 3. 2010

KD│ 12. dubna během návštěvy Dmitrije Medveděva v USA u příležitosti summitu věnovaného nešíření jaderných zbraní by měli američtí a ruští představitelé podepsat novou Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní. Ta by měla nahradit smlouvu START expirovanou počátkem prosince 2009. Avšak v úterý 16. března předseda ruské Dumy Boris Gryzlov neočekávaně ostrou formou Američany varoval: Poslanci dokument neratifikují, "pokud nebude spojen s otázkou protiraketové obrany".

POZVÁNKA

Ani kapitalismus není bez strachu

18. 3. 2010

Masarykova demokratická akademie, pobočka Brno připravuje na úterý 23. 3. 2010 v 17 hodin v sále Úřadu MČ Brno - Střed, Dominikánská č. 2 (v nádvoří radnice vlevo) besedu s diskusí na téma Ani kapitalismus není bez strachu

Jordánský král: Izrael se snaží etnicky vyčistit Jeruzalém

18. 3. 2010

Mezinárodní společenství by nemělo pasivně přihlížet izraelským pokusům vypudit arabské obyvatele muslimského a křesťanského vyznání z Jeruzaléma, míní jordánský král Abdalláh v prohlášení publikovaném ve středu. Král se takto vyjádřil během rozhovorů s šéfkou společné zahraniční politiky EU Catherine Ashtonovou v jordánském hlavním městě Ammánu.

Chystá Peking návrat k plánovanému hospodářství?

18. 3. 2010

KD│ Komunistická vláda v Pekingu již mnoho let skládá kapitalismu větší pocty než jakékoliv jiná země na světě. Ale teď Čína opět sází na stát: Plánovaná ekonomika zažívá nečekanou renesanci.

Čínská lidová republika ovšem hodlá v zahraničí nadále nosit značku tržního hospodářství, protože se chce účinně chránit proti antidumpingovým clům svých obchodních partnerů. Zároveň ovšem uvnitř Číny panuje trend v lidovém vyjádření popisovaný jako "kuo-ťin min-tchuej" - neboli stát a strana jsou na vzestupu, kdežto soukromý sektor ustupuje. Dochází tedy k obrovské renesanci plánovaného hospodářství.

Renata Berkyová: V Bulharsku áno je nie a nie je áno...

18. 3. 2010 / Pavel Pečínka

Spolu s dalšími romskými studenty z Evropy se na kurz angličtiny v bulharském Blagoevgradě dostala i Renata Berkyová. Tuto studentku romistiky na Karlově univerzitě znají z řady jejích článků čtenáři Romano vodi i Romano hangos. Dříve působila ve sdružení Romea, před odjezdem do Bulharska začátkem letošního roku pracovala ve sdružení Dvojí svět v Praze.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.