Lavrov: Rusko nepřijme americkou hrozbu svému odstrašujícímu jadernému potenciálu

12. 3. 2010 / Karel Dolejší

Rusko nepřipustí, aby americké plány na rozmístění prvků protiraketové obrany v Evropě ohrozily účinnost jeho jaderného odstrašujícího potenciálu, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Američtí představitelé nyní připouštějí, že protiraketový systém v Evropě může být v roce 2020 schopen zasáhnout ruské mezikontinentální balistické rakety, informovala agentura RIA Novosti. Jinak řečeno, Američané přiznávají, že zrušení Bushových plánů na výstavbu protiraketové obrany v Evropě skutečně neznamenalo konec ohrožení ruské národní bezpečnosti a že častokrát vyjádřené pokračující ruské obavy z nového Obamova projektu mají svůj věcný základ.

Rokovania o strategických útočných zbraniach -- diabol číha v detailoch

12. 3. 2010

9. marca bolo v Ženeve zahájené ďalšie (podľa názoru viacerých expertov posledné) kolo rokovaní o znížení počtu strategických útočných zbraní (SÚZ) medzi Ruskom a USA (START). V hre je --- bez pátosu a zveličovania --- otázka života alebo zániku našej krajiny ako suverénneho štátu. O príčinách takejto rezolútnej formulácie problému korešpondenti listu "Svobodnaja Pressa" diskutovali s akademikom Akadémie vojenských vied, profesorom Vojenskej humanitárnej akadémie, plukovníkom Jurijom Rubcovom.

SP: - Čím je podmienená závažnosť problému SÚZ?
Skutočnosťou, že Rusko prakticky nedisponuje pozemnou armádou schopnou čeliť vonkajšiemu strategickému útoku.

Čína vyjádřila obavy o stabilitu dolaru

14. 3. 2010

Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes na tiskové konferenci vyjádřil obavy ohledně stability amerického dolaru a vyzval Washington, aby podnikl "konkrétní kroky" a ujistil Peking o bezpečnosti jeho obrovských zásob dolarových dluhopisů.

Británie ignoruje důkazy o mučení žadatelů o azyl

14. 3. 2010

Oběti mučení, které žádají o politický azyl ve Velké Británii, jsou vězněny v britských vládních vazebních střediscích navzdory nezávislým lékařským důkazům, že byli brutálně mučeny v zemích svého původu.

Podle předpisů britského ministerstva vnitra mají být oběti mučení umísťovány do vazebních středisek jen "za výjimečných okolností". Avšak lékařské charitativní organizace, které hodnotí každoročně stovky případů mučení obviňují britskou vládu, že běžně ignoruje jejich zprávy, oběti mučení vězní - a ve většině případů pak jejich žádost o azyl odmítne.

Krize ve vztazích USA-Izrael

Obama varuje: Netanjahu, dokaž, že ti jde o mír

14. 3. 2010

KD│ Krize v americko-izraelských vztazích, od nástupu Benjamina Netanjahua do premiérského úřadu všeobecně očekávaná, s konečnou platností propukla o víkendu. Americký prezident Barack Obama si při odsouzení potupy způsobené Joe Bidenovi během přátelské návštěvy Izraele nebral servítky. Oznámení, že Izrael vybuduje 1 600 nových bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě, neskončilo Netanjahuovou částečnou omluvou. Obama vyslovil vážné varování, když prohlásil, že nyní očekává "konkrétní činy", kterými izraelský premiér prokáže svůj závazek vůči americko-izraelským vztahům a vůči samotnému mírovému procesu, napsal Aluf Benn pro Haaretz.

Zaměstnanci v britském potravinářském průmyslu terčem týrání

14. 3. 2010

Tisíce zaměstnanců v lukrativním britském potravinářském průmyslu je obětí široce rozšířeného hrubého zacházení a vykořisťování, včetně fyzického týrání a slovních útoků a ponižujících pracovních podmíntek. Vyplývá to z právě zveřejněné analýzy.

Britská státní Komise pro rovnost a pro lidská práva Equality and Human Rights Commission (EHRC) konstatuje, že odhalila podstatnou míru týrání zaměstnanců ve firmách, které zásobují velké britské supermarkety. Vyšetřování obsahuje svědectví od továrních zaměstnanců, po kterých šéfové házeli zmrzlé hamburgery i svědectví o tom, že těhotné ženy jsou nuceny v potravinářských provozech dlouho stát anebo zvedat těžká břemena, jinak jim hrozí propuštění.

Bludný balvan, Zlatý nuget nebo Železné klepeto...?!?

12. 3. 2010 / Ladislav Žák

Udělení ceny Bludný balvan pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR za to, že ono udělilo dotaci bezmála 30 miliónů korun na podporu vynálezu, sestávajícího z trojnožky, trubičky a stetoskopu, který má vyhledávat lidské jedince v závalech, by možná mohlo zůstat pouhou veselou historkou z natáčení, kdyby ovšem nezůstaly některé otázky.

Jak Lidové noviny skočily na manipulaci Washington Postu o 11. září

12. 3. 2010

Od podzimu loňského roku vládne v Japonsku po padesáti letech poprvé opozice a to s ambicí o alespoň částečné napřímení vztahů se Spojenými státy, předmětem sporu jsou kromě jiného americké vojenské základny (necelých 50tisíc mužů) a geopolitické priority v asijsko-pacifickém regionu. Yukihisa Fujita, vlivný poslanec horní komory za japonskou vládní Demokratickou stranu Japonska (DPJ), ředitel její zahraniční sekce, po předchozí oficiální žádosti vyhověl 3. března tohoto roku Lee Hockstaderovi z amerického listu The Washington Post o poskytnutí rozhovoru na domluvené téma imigračních trendů. Interview se též účastnily lidé z Japonského zahraničního tiskového střediska a tento byl nahráván, píše z hlubin kyberprostoru čtenářka, která se představila jako "Sylvania Oddio".

Statistika nezmizela, jen emigrovala jinam

12. 3. 2010

reakce na článek Štěpána Kotrby "Co se to děje na ČSÚ?"

Žádná statistika stavebnictví v roce 2009 nezmizela. Jenom jste si nevšiml, že se v roce 2010 oddělila od průmyslu a je nově publikována zvlášť. To, co publikujete, mne uráží a neodpovídá skutečnosti. V časových řadách je zcela zřejmé, že k žádnému mizení nedošlo, píše Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Reakce ŠOK: Uživatelé webu státní instituce nemusejí být ani archeologové, ani jasnovidci. Povinností úředníků je přehledně a pro uživatele maximálně vstřícně případné změny vyznačit tak, aby hledání na webu (ČSÚ) nepřipomínalo procházku Sherwoodským pralesem.

Exergetická krize

12. 3. 2010 / John Michael Greer

Jak se atmosféra zahřívá, nejdůležitějším efektem této změny není prostý nárůst teploty; spíše jde o nárůst rozdílu mezi koncentrací energie v atmosféře a v oceánech. Tepelné vlastnosti vody způsobují, že se moře zahřívá pomaleji než vzduch a zemský povrch, a tak i pouhá mírná změna množství tepla způsobuje mnohem významnější změnu exergie. Opakuji znova, že je to exergie, nikoliv samotná energie, co rozhoduje o tom, jaké množství práce může systém vykonat, a práce, již koná zemská atmosféra, se nazývá "počasí". Takže nejviditelnějším výsledkem relativně rapidního vzestupu koncentrace tepla v atmosféře není generalizované oteplení. Spíše jde o nárůst extrémních klimatických podmínek na obou koncích tepelné škály.

KD│ V posledním příspěvku jsem diskutoval rozdíl mezi energií a exergií, neboli - v poněkud méně odborném vyjádření - mezi kvantitou energie a její koncentrací. Je těžké vybavit si jiné tak zásadně důležité rozlišení, pokud se snažíte pochopit smysl prekérní situace moderní průmyslové civilizace, ale ještě těžší je vzpomenout si na něco, co v roztáčející se spirále debat na zmíněné téma chybí.

KDO CHCE VĚŘIT, UVĚŘÍ. ČEMUKOLIV

Kterak bloger a novinář Daniel Dočekal vytváří fámy

12. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

"ČSSD se vážně zabývá tím, že by na českou scénu přivedlo "Úřad dohlížející na Internet", píše na svém blogu Pooh novinář Daniel Dočekal v článku "ČSSD chce zřídit "úřad dohlížející na internet", stylová oslava Dne boje proti internetové cenzuře ". Své tvrzení dokládá údajným interním materiálem ČSSD, který dostal od "důvěryhodného zdroje". Ten ovšem odmítá prozradit, stejně jako odmítá zveřejnit faksimile dokumentu, který údajně dostal. Tak se vytváří fáma.

Jako když dvoranou proletí pták - Antologie nejstarší anglické poezie a prózy (700--1100)

Jako když dvoranou proletí pták

12. 3. 2010

Antologie nejstarší anglické poezie a prózy, nazvaná Jako když dvoranou proletí pták, podává poprvé v českém překladu soustavný obraz literatury Anglosasů od nejranějších písemných památek začátku 8. století po poslední příležitostné básně sklonku století jedenáctého. Tuto epochu charakterizuje směřování od předkřesťanských, kmenových a všegermánských východisek, nacházejících výraz téměř výhradně v ústní slovesnosti, ke křesťanskému anglickému státu s pevnou správní a církevní strukturou, v jejímž rámci vzniklo nejrozsáhlejší i žánrově nejpestřejší písemnictví evropského raného středověku.

Výzva čtenářům Britských listů : 

Vytvořte fotografickou "sochu"!

12. 3. 2010 / Jan Paul

Nenecháme se přece zahanbit "sochou" z klíčů, nebo jakoukoliv, která třeba ještě vznikne z nejrůznějších věcí či materiálů. Nevytvoříme dílo zásadní, jak se říká klíčové, nepotřebujeme sofistikované a  rafinovaně vymyšlené Public Relations, vyšleme do českých krajů za průhledným fórkem Vodafonu sami sebe, neskryjeme se za kousek kovu, ale vyslovíme názor. Dvaadvacetileté výročí listopadové "revoluce" se blíží, a my vytvoříme "sochu" fotografickou, dokážeme, že si nebudeme lacině pohrávat s písmenky "revoluce", ale podíváme se na dvaadvacet let života v obnovené demokracii jinak, přímo, rovnou a bez okolků vaším zrakem.

Únor bílý -- pole sílí

12. 3. 2010 / Miloš Dokulil

V první polovině února byla nebývale zavalena sněhem nejen Evropa; 11. 2. byla prudká sněhová bouře také nad Washingtonem. Kupodivu ve Vancouveru, v Kanadě, kde se měla konat zimní olympiáda, sníh naopak nebyl a též během olympiády bylo nemálo teplo. Ještě před započetím olympiády tragicky zahynul vypadnutím ze sáňkařské dráhy jednadvacetiletý Nodar Kumaritašvili. Hostitelská země, Kanada, slavila 15. 2. 1965 jako den vyvěšení své vlajky s javorovým listem. Naše olympijská výprava získala celkem 6 medailí, z toho polovinu získala rychlobruslařka Martina Sáblíková, přitom dvě medaile zlaté. Loni byly vážné obavy z epidemie prasečí chřipky. V ČR jsou injekce proti ní od 22. 2. zdarma pro kohokoliv. Jako kdyby teď v obyvatelstvu nemálo poklesla důvěra v účinnost vakcín.

Lidé z ohrožených obcí, Greenpeace a "Al Gore" apelovali na Paroubka: Nepomáhejte Tykačovi!

13. 3. 2010

Tisková zpráva Greenpeace a sdružení Kořeny

Dvacítka občanů Litvínova a Horního Jiřetína a jejich příznivců dnes ráno čekala v Teplicích na delegáty programové konference ČSSD. Podpořit je přijeli i čtyři lezci Greenpeace, kteří na budovu Krušnohorského divadla, kde se konference koná, vyvěsili transparent "Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?"

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

23. 2. 2010

To, co považuje čtenář Petr Nachtmann za odpuzující na Britských listech, je, jak píše "žebrání o finanční příspěvky".

Jasně. V českém kontextu je nezvyklé, obracet se na veřejnost, aby si financovala vlastní nezávislý časopis. Je to vlastně trapas, požadovat od lidí, aby financovali, co čtou.

Avšak co nám zbývá. Časopis bohužel - už skoro patnáct let - vydáváme, většinou bez rozpočtu. Základní náklady však z něčeho uhradit musíme.

V současnosti nás čekají tyto jednorázové výdaje: účetnictví za rok 2009: 35 000 Kč. Nový redakční laptop: 20 000 Kč, nezbytné programovací úpravy: 20 000 Kč. Celkem: 75 000 Kč.

Naštěstí to není tak horentní částka jako na podzim, kdy bylo nutno obnovit naše servery, které nevyhovovaly intenzivnímu provozu, a čtenáři nám - překvapivě a zavazujícím způsobem - rychle potřebně finanční prostředky poskytli.

Nicméně jsme nyní nuceni se znovu obrátit na čtenáře s - krátkodobým -. apelem, aby mírně zvýšili finanční příspěvky na Britské listy, máme-li být schopni časopis provozovat i nadále - což znamená schopnost platit provozní poplatky..Potřebujeme je minimálně zvýšit aspoň o třetinu, tedy o cca 10-15 000 Kč měsíčně. Kdyby věnovalo pravidelnou stovku měsíčně dalších cca 100 - 150 lidí, pomohlo by to vydatně. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Jan Čulík, šéfredaktor

Polské "dcery kapitalismu" nabízejí sex

11. 3. 2010

Bývalá polská studentka kinematografie Katarzyna Roslaniec (29) studovala zvyklosti a jednání polských dívek v pubertě. Natočila pak zdrcující hraný film Galerianki, Dívky z nákupních center. Film byl uveden do polských kin loni na podzim a vyvolal v Polsku celonárodní debatu o rozkladu morálních hodnot v této konzervativní, katolické zemi 20 let po pádu komunismu.

Zle je, zle, Švarcenberci zde, na ČT2

12. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

11. 3. 2010, 20:00, ČT 2. "Zle matičko zle, Švarcenberci zde" rež. Břetislav Rychlík

Další z řady předvolebních účelových poťouchlostí se povedl dramaturgům ČT 2, když do vysílání v době, která už je "hájená" jako doba předvolební, a ve které platí "zostřená" pravidla pro vysílání obsahu, kde je na obrazovce politik, vysílala propagandistická masáž notorického petenta a bojovníka za demokracii v ČT, režiséra Břéti Rychlíka "Zle matičko zle, Švarcenberci zde". Oficiálně deklarovaná jako "dokumentární film o osudech české šlechty ve dvacátém století a o knížecím životě, ve kterém nikdy nebyla nuda."

Pomíjím fakt, že Karel Jan Schwarzenberg není potomkem šlechty české, ale šlechty katolické rakouské. Pomíjím, že v Československu šlechta neexistuje od roku 1918 dle zákona 61/1918 Sb. a označování rodovým titulem je od roku 1921 trestné jako přestupek podle zákona § 6 zákona 243/1920 Sb. Tresce se vězením od 24 hodin do 14 dnů nebo trestem peněžitým od 50 do 1500 Kč tehdejší měny i označení v tisku. Schwarzenberg není kníže, ale občan. Zákon o odebrání titulů a výsad šlechty podepsal prezident státu, který připravil rakousko-uherskou šlechtu o její výsady, prezident Republiky Československé Tomáš Garrique Masaryk. Je nemravné točit jako službu veřejnosti nekritický, oslavný paján na žijícího a kandidujícího politika. A dvojnásob nemravné je tak činit jen proto, že jeho předkové patřili ke šlechtě - protože ničím jiným tak výjimečným si to Schwarzenberg nezasloužil. Vzhledem k nekvalitě tohoto "dokumentu" a ke zcela zřejmému porušení pravidel předvolebního vysílání zasílám Radě České televize stížnost na programovou ředitelku Kateřinu Fričovou, která je odpovědná za jeho včerejší uvedení na obrazovku. Kdo je odpovědný za výrobu tohoto paskvilu v ČT, musí rozklíčovat Rada České televize.

Schwarzenberka je možno titulovat "kníže" zcela beztrestně

12. 3. 2010 / Jan Potměšil

K článku pana Kotrby "Zle je, zle, Švarcenberci zde, na ČT2" si dovoluji upozornit, že § 6 zákona č. 243/1920 Sb. byl zrušen zákonem č. 268/1936 Sb., o řádech a titulech, s účinností ke dni 24.10.1936. K dnešnímu dni jsou ze zákona č. 243/1920 Sb. platná a účinná pouze ustanovení týkající se "čestných odznaků zavedených na paměť šťastně skončených bojů za svobodu československého národa nebo jako uznání za zásluhy a vznik a vývoj zřízení samostatného státu československého".

Jak je báječné být svobodným člověkem v (post)moderní společnosti

11. 3. 2010 / Ivo Šebestík

O tom, že jsou v některých odůvodněných případech policií sledována telefonní čísla, směr hovorů, odesílání a přijímání sms, a že jsou některé hovory i odposlouchávány, veřejnost ví nebo aspoň tuší. Všeobecně se má za to, že se tak děje jen kvůli odhalování trestné činnosti, tedy k ochraně práv občanů, jejich životů, zdraví a majetku.

Rusko a Indie do roku 2016 společně vyvinou bojový letoun páté generace

11. 3. 2010

KD│ Podle úterního vyjádření vysokého ruského úředníka pro agenturu RIA Novosti Rusko a Indie společně vyvinou bojový letoun páté generace. Očekává se, že Moskva a Dillí v nejbližších dnech podepíšou smlouvu o koncepci letounu a technických požadavcích indické strany. Nový letoun bude nejspíše založen na ruském prototypu T-50 (na snímku) vyvíjeném firmou Suchoj, který již absolvoval dva letové testy a předpokládá se, že bude v ruském letectvu zaveden v roce 2015. Letoun kombinuje charakteristiky stroje určeného k vybojování nadvlády ve vzduchu (air superiority fighter) a bitevního letounu.

Co ze sociální demokracie je stále živoucí a co je již minulostí?

11. 3. 2010 / Tony Judt

upravená forma přednášky, přednesené na Newyorské univerzitě 19. října 2009

Američané by byli rádi, kdyby se mnoho věcí zlepšilo. Podle výzkumů veřejného mínění z posledních několika let by si všichni přáli, aby jejich děti měli lepší životní šance. Chtěli by, aby jejich manželky a dcery měly stejnou pravděpodobnost, že přežijí porod, jako ženy v ostatních rozvinutých zemích. Ocenili by plné zdravotní pojištění za nižší cenu, vyšší pravděpodobnou délku dožití, lepší veřejné služby a nižší míru zločinnosti.

Pokud se mnozí z těchto Američanů dozví, že tyto věci jsou k dispozici v Rakousku, Skandinávii nebo v Nizozemí, ale že cenou za ně jsou vyšší daně a „intervencionistický“ stát, zareagují takto: „Ale to je socialismus! Nechceme, aby stát zasahovat do našich záležitostí. A hlavně si nepřejeme platit vyšší daně.“

Hlavní vymítač ďábla kněz Gabriele Amorth: Ďábel ve Vatikánu žije!

11. 3. 2010

Skandály týkající se sexuálního zneužívání obětí katolickými kněžími jsou důkazem, že "ve Vatikánu aktivně působí ďábel", konstatuje hlavní vymítač ďábla u Svaté stolice.

Kněz Gabriele Amorth (85), který je hlavním vymítačem ďábla ve Vatikánu už 25 let a řešil 70 000 případů posedlosti ďáblem, tvrdí, že důsledkem ďáblova vlivu ve Vatikánu jsou tamější mocenské boje, "kardinálové, kteří nevěří v Ježíše, a biskupové, kteří propadli ďáblu".

"Když hovoříme o Satanově kouři ve svatyních, je to všechno pravda - včetně nejnovějších případů násilí a pedofilie."

Energetické změny a příští "paradigmatický obraz světa"

11. 3. 2010

Neexistují náhrady za ropu, zemní plyn nebo uhlí v takovém množství, aby umožnily udržet ekonomický status quo i v budoucnosti, a není absolutně žádný důvod očekávat, že technologie přinese zázračné řešení. Nicméně s přiměřeným mixem (značného) snížení spotřeby energie a zavedení úsporných technologií (pasivních solárních, lokální produkce potravin atd.) může společnost přejít k příštímu "paradigmatickému obrazu světa" bez větší katastrofy. Zda to je vzhledem k nynějším finančním záležitostem a vládní struktuře možné, to je jiné téma, jímž se zde zabývat nebudu, kromě konstatování, že zásadní roli při zahájení této energetické transformace bude mít změna přístupu a chování lidí.

KD│ Dějiny moderního lidstva zaznamenaly dvě zásadní změny v nakládání s energií - vynález a rozvoj zemědělství a objev a využití ropy. Tyto dvě energetické přeměny dělí lidské dějiny na tři fáze: lovecko-sběračskou, zemědělskou a průmyslovou. Faber a kolektiv v knize Ecological Economics: Concepts and Methods tyto fáze nazývají "paradigmatickými obrazy světa", protože popisují společnou strukturu společností po celém světě. Nejdůležitější otázka zní: "Jaký bude příští paradigmatický obraz světa?", napsal David Murphy pro The Oil Drum.

Co se to děje na ČSÚ?

11. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Český statistický úřad prožívá smolný týden. V pondělí byla zveřejněna statistická data o vývoji průmyslové výroby a stavebnictví. Zpráva však byla nezvykle chudá. Neobsahovala totiž data o struktuře - tedy o tom, jak vypadal vývoj v jednotlivých průmyslových odvětvích. Druhý se den se objevilo na webu ČSÚ sdělení, že „z technických důvodů, které zjišťujeme, došlo k chybě při zveřejňování časových řad.“

Bližší pohled na statistiku průmyslové výroby to ukazuje velmi výmluvně - z webu ČSÚ zmizely všechny tzv. rychlé informace o vývoji průmyslu v minulém roce. Totéž ve stavebnictví. Je to náhoda?

Moderní turecké ženy v boji za svobodu náboženského sebevyjádření

10. 3. 2010 / Radka Svačinková

Do jaké míry je v turecké společnosti přijatelné, aby moderně smýšlející vzdělaná žena nosila šátek? Je šátek považován za symbol politicko-náboženského boje proti nastavené státní ideologii kemalismu, která prosazuje laicizaci státu (tj. odstranění náboženských symbolů z veřejného a politického života)? Je žena nosící šátek apriori zpátečnická a nesvobodná, jak tvrdí odpůrci používání šátků? A jak se s tímto nastaveným modelem vzdělané moderní ženy nosící šátek vypořádávají?

An English version of this article is in CLICK HERE

Gaza: Nejhorší je předstírat, že se nic závažného neděje

11. 3. 2010 / Jan Kavan

Připravené vystoupení Jana Kavana na panelu k izraelsko-palestinskému konfliktu v Akademii věd ČR spolu s představitelem OSN v Praze Michalem Brožem a hlavním panelistou prof. Normanem Finkelsteinem dne 23. 2. 2010, ke kterému díky cenzuře předsednictva Akademie věd nedošlo

Žijeme ve velmi zvláštní době. Není dnes snadné vyjádřit samostatný názor na jakýkoliv citlivý či kontroverzní problém. Takže pokud chci kritizovat jednu z nejpravicovějších vlád, kterou kdy Izrael měl, tak potřebuji současně ujistit mé posluchače, že nejsem antisemitský popírač holocaustu. Pokud poznamenám, že všichni, včetně Palestinců, mají právo na odpor vůči okupaci své země, tak samozřejmě riskuji, že budu podezírán ze sympatií k teroristům apod. Podobnou nálepku jsem si vysloužil loni, když jsem se účastnil setkání se zástupci všech poslaneckých frakci parlamentu v Gaze včetně poslanců zvolených za Hamás ve volbách z roku 2006, které Evropská unie vyhodnotila jako svobodné a férové.

Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti:

Závist a nenávist

10. 3. 2010 / Věra Říhová

Už si nevzpomenu, kdy a jak vlastně začalo šíření všeobecné nenávisti vůči nezaměstnaným.  Nezaměstnanost je přirozeným projevem kapitalismu. V devadesátých letech, kdy se po revoluci začalo masově propouštět ze státních a národních podniků, jsme o této přirozenosti četli ve všech denících, slyšeli od všech politiků.

Předchozí části tohoto seriálu jsouZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDEZDEZDE

Smutné konce pravdy a lásky

10. 3. 2010 / Čestmír Hofhanzl

Motto: Spojení komunismu s pravdou a láskou vytvořilo totálně jedovatou směs.

Když František Palacký na pražském Žofínském ostrově v roce 1866 prohlásil, že "zhovadilost všeobecná povstane, byť by komunismus i jen jediné generaci panovati měl ...", bylo to předvídavé tušení. Palacký nemohl vědět, jak mu čas dá za pravdu.

Naše země nevzkvétá

10. 3. 2010 / Jan Polívka

Nevím, co sleduje veřejnoprávní televize reprízováním citované věty z prvního novoročního projevu exprezidenta Havla. Bohužel, je to jedna z mála objektivních pravd, které je dnes možné z obrazovky slyšet. Naše země opravdu nevzkvétá. Naopak. Ovšem, abych "nebyl jako oni",  uznávám, že ulice  a náměstí našich měst se proměnila proti těm před dvaceti lety  k nepoznání. Na druhou stranu ovšem z center měst zmizeli jejich obyvatelé i to, co bývalo typické dokonce i v dobách minulých -- obchody, ve kterých bylo možno nakupovat základní životní potřeby.

Proč držím hladovku: Nejsem spokojen s tím, jak se mnou naložil soud

10. 3. 2010

Život s sebou přináší různé věci - a i když jste se nikdy nesoudili, obdržíte jednoho dne soudní sdělení, že se chce někdo soudit s vámi. Vyděsí vás to, neboť se s vámi nikdo předem nesnažil domluvit, otevřete to a zjistíte, že jde o dnes celkem banální věc. Navíc je žaloba nekonkrétní, důkazy chybějí. To vás zčásti uklidní, nicméně začnete trochu panikařit a shánět advokáty jako balíček první pomoci, píše Petr Klán z Ústavu počítačové vědy České akademie věd.

Češi pořád ještě za vraty Evropské unie?

10. 3. 2010 / Daniel Strož

Nehodlám být tak domýšlivý, abych tvrdil, že to byly hlavně moje články v Britských listech, které dopomohly rozpohybovat současné politické aktivity kolem šikany českých občanů v německém a rakouském příhraničí. Důležité je, že po nevydařeném jednání ministra zahraničí Jana Kohouta, který se dal příliš snadno uspokojit výroky svého německého protějšku Quida Westerwelleho („V žádném případě nepomýšlíme na diskriminaci občanů a občanek tak nádherné země jako je ČR“, anebo šalamounským „Nedochází k narušení litery Schengenské dohody, ale v některých případech může dojít k narušení jejího ducha“), přicházejí další tuzemští politici, aby začali konat svou povinnost. Jsou ve svých postech přece také proto, aby ochraňovali své spoluobčany nejen proti vnitřnímu, ale i vnějšímu bezpráví.

Bude vojna s Polskem o 368 hektarů?

10. 3. 2010

Veřejnost v katastru obcí Frýdlantského výběžku i místní zastupitele už léta vzrušují informace typu: „Mažeme dluh, přijdete o pozemky“ (MfD 4. 6. 2008), ale i imperativnější „Polsku území nedáme“ (MfD 10. 2. 2010) apod. Je to reakce na způsob řešení kdysi dávno uzavřené Smlouvy mezi ČSR a PLR o konečném vytyčení státních hranic. Ta byla podepsána 13. června 1958 ve Varšavě. Neoddělitelnou součástí Smlouvy byla Dohoda David – Rapacki, která stanovila způsob vyrovnání vzniklého rozdílu hranicí oddělených částí pozemků, píše čtenář Čeněk M. Kadlec.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Vachlerův Český lev 2009, život TGM a Sophie Clapham Kukralová

10. 3. 2010 / Josef Brož

Trapas. Nemám to slovo rád. Je v něm hodně napětí, a používá se dosti manipulativně. V pubertě tím děvčata většinou s oblibou častují chlapce: "Seš trapnej..." nebo pokud ještě není: "Nebuď trapnej..." . Není od věci tu připomenout, že ho používají pro hodnocení převážně ženy, a mnohdy způsobem značně pubertálním. Patří to k tomuto nevyrovnanému období. Za užíváním tohoto slova je zveřejněná nedostatečnost a s ní spojená tréma, tedy stav silného emociálního znejistění.

Češství, česká státnost a Masaryk -- jako diskutabilní problémy? (7)

TGM: Je tu vůbec příležitost pro hold bez patosu?

10. 3. 2010 / Miloš Dokulil

1. Pro jaké úbytě zanikla "Masarykova republika"?

Musíme to tu zřejmě znovu zopakovat: republika, na jejímž vzniku měl TGM zcela nesporně lví podíl, skončila svou existenci rok poté, co její "Osvoboditel" zemřel. Hned tzv. "Druhá" republika, jen na půlroční mezidobí, měla před sebou jako vizi jen to ještě dramatičtější teritoriální obklíčení Německem, s narušením přirozených komunikací, ale i záborem zdrojů surovin a průmyslových center. Fašistickou ta "Druhá" republika ještě nebyla. Paradoxně ale měla ke kolaboraci s Berlínem blíže Beranova vláda než protektorátní vláda gen. Eliáše. Přitom i Beran projevil snahu (18. 11. 1938) novou Stranou národní jednoty otupit možný další vliv ultrapravicových seskupení (např. Vlajka).

Učitel má přesvědčovat osobně, ne zakazovat

10. 3. 2010

Před nedávnem jedna studentka gymnázia v Hořovicích údajně nevybíravým způsobem napadla na síti Facebook svoji učitelku. I když tvrdila, že předmětné stránky byly pouze pro její kamarádky a spolužáky, našla se práskačská duše a zatepla vše nahlásila. Žákyně byla exemplárně potrestána, napsal čtenář Jiří Fojt.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.