Wikileaks: NATO má nové tajné plány na obranu pobaltských zemí před Ruskem

7. 12. 2010

Washington a jeho západní spojenci poprvé od ukončení studené války vypracovali tajné vojenské plány na obranu východní Evropy před ruskou hrozbou. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks.

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo informační blokádu, když bylo toto rozhodnutí začátkem letošního roku přijato. Od ledna 2010 byl plán rozpracován.

BBC: Britská policie obdržela zatykač na Assangeho

6. 12. 2010

Britská policie obdržela v pondělí odpoledne evropský zatykač na Juliana Assangeho. Vydala ho švédská prokurátorka v Goteborgu, které chce Assangeho vyslechnout v souvislosti s obviněními z údajných sexuálních zločinů, které Assange popírá. Očekává se, že Assange bude předvolán k soudu ve věci deportace do 24 hodin, informuje BBC.

Švýcarská poštovní banka PostFinance zmrazila účty Juliana Assangeho. Jde o obranný fond a osobní Assangeho peníze ve výšiu 31 000 euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dějinná změna

6. 12. 2010 / Jan Čulík

Na internetu najdeme nepřeberné množství nejrůznějších názorů, i konspiračních teorií. Je férové informovat i o poněkud za vlasy přitažených spekulacích, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange a celý jeho server jsou jen sofistikovanou psychologickou operací americké tajné služby CIA, a že za zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší je CIA, Mossad a miliardář George Soros. Tvrzení jsou to zajímavá, bohužel ti, kteří tato obvinění vznášejí, nepřinášejí absolutně žádné důkazy.

The Atlantic Monthly: Ostudné útoky na Juliana Assangeho

6. 12. 2010

Julian Assange a voják Bradley Manning udělali obrovskou veřejnou službu tím, že na Wikileaks zveřejnili statisíce tajných amerických vládních dokumentů, píše renomovaný americký intelektuální časopis The Atlantic Monthly. Jak se dalo čekat, nikdo za to není vděčný. Bradley Manning čelí 52 letům věznění a je v současnosti zadržován na samotce na vojenské základně v Quantico ve Virginii. Má zakázány návštěvy i svých rodičů.

Assange je terčem oficiálního zastrašování od vysoce postavených příslušníků Obamovy vlády. Je to deprimující pro všechny, jimž záleží na americké tradici svobodného tisku. A skutečně šokující je reakce některých novinářů. Například Steve Coll v časopise New Yorker označil to, co dělají WikiLeaks za "vandalismus" a za "diverzní akce, inspirované Prvním dodatkem americké ústavy".

To, co píší diplomaté, není názor vlády

6. 12. 2010 / Uwe Ladwig

Ačkoliv si to lidé myslí, to, co píše jeden diplomat, není automaticky názorem americké vlády a taky to není názor "Američanů". Tohle zjednodušování se najde všude, ale shoda je nepravděpodobná. Také by se nemělo zapomínat na to, že ani Obama ani Clintonová nečtou všechny diplomatické depeše, upozorňuje Uwe Ladwig.

Respekt: "Američtí diplomaté jsou chytří a pracovití lidé"

6. 12. 2010

"Pokud chtěl Assange opravdu zlepšit svět, možná se mu to dokonce povedlo -- zveřejnění tajných depeší značně nabourává představu zastánců konspirativních teorií, že Američané se spikli proti celému světu. A ukazuje se, že američtí diplomaté jsou vesměs velmi chytří a pracovití lidé, kteří ve velké většině věrně slouží své zemi a mají jasno v tom, jaké hodnoty jsou pro demokracii důležité. Nejlépe je to vidět právě na depeších z Ruska."

Milan Šimečka

Kompletní článek ZDE

O pozadí Wikileaks, vládní kontrole a internetu

6. 12. 2010 / Petr Frish

JČ napsal v článku Dějinná změna

"V těchto dnech došlo - v důsledku toho, co udělal Julian Assange - vskutku k podstatné dějinné změně.

Nebo ne?"

Jako člen "držitelů černé magie", tedy programátorů, bych řekl 'Spíš ne', nebo přesněji ne v tom, v čem JČ tu epochální změnu vidí. Totiž že by si lidé mohli vytvořit nový kód antiamerikanismu, antiimperialismu a antiglobalizace. ....Není to vyloučeno.

WikiLeaks zveřejnily seznam amerických základen a zařízení "klíčových pro americkou bezpečnost"

6. 12. 2010

Server WikiLeaks vydal dlouhý seznam klíčových základen a jiných součástí infrastruktury, kterou Spojené staty považují za životně důležitou.

V únoru 2009 požádalo americké ministerstvo zahraničí všechny americké diplomatické mise v zahraničí, aby sepsaly všechny části vojenské i civilní infrastruktury, jejichž likvidace by kriticky poškodila bezpečnost amerického státu.

Na seznamu jsou ropovody, komunikace a dopravní uzly.

Americký diplomat: Naše diplomatická služba je téměř úplně nefunkční

6. 12. 2010

  • Obamova vláda plánuje radikální přesuny diplomatů, vojenských činitelů a operativců výzvědných služeb na amerických velvyslanectvích po celém světě. Prozrazené diplomatické depeše prý znemožňují, aby diplomaté zůstali ve svých funkcích. "V krátkodobé perspektivě jsme téměř úplně nefunkční," konstatoval vysoký americký diplomat.
  • Policii v kanadském Vancouveru požádal právník, aby začala vyšetřovat, zda se bývalý poradce kanadského premiéra nedopustil trestného činu tím, že požadoval usmrcení Juliana Assangeho. Minulý týden se v televizní diskusi vyjádřil Tom Flanagan, že by se měl najmout někdo, kdo by Assangeho zabil. Posléze řekl, že tohoto svého výroku lituje. Assange v pátečním rozhovoru s deníkem Guardian konstatoval, že lidé, kteří požadují jeho smrt, by měli být trestně stíháni za vyzývání k vraždě.
  • Server cablesearch.org zprovoznil internetový vyhledávač, kde lze v dosud zveřejněných dokumentech WikiLeaks vyhledávat slova a výrazy.
  • Zatímco američtí studenti jsou varováni, aby se na dokumenty, zveřejněné WikiLeaks, ani nepodívali, naopak indičtí studenti jsou vyzýváni, aby dokumenty studovali. Studenti diplomacie v indickém Foreign Service Institute, jsou vyzýváni, aby studovali styl, stručnost, preciznost a pregnantnost vyjadřování v amerických diplomatických depeších.
  • Komentátor David Aaronovich z deníku Times označil zveřejňování tajných amerických depeší za "vandalismus".
  • Televize Al Džazíra popřela, že je editoriálně pod tlakem katarské vlády. Konstatovala, že je pod častým tlakem regionálních i mezinárodních vlád, ale "nikdy se nevzdala své odvážné redakční politiky, která se řídí podle principů svobody projevu".
  • Značná část médií líčí Juliana Assangeho jako zloducha, který vydírá svět.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Soud, na který čekám, aneb to v druhé konfederaci jsou agenti

6. 12. 2010 / Aleš Macháček

Vyhláška č.17/1996 Sb. článek 3 písmeno c stanoví, že městskou veřejnou dopravou se bezplatně přepravují ti, kteří za komunismu vykonali vazbu nebo trest v délce alespoň 12 měsíců a jsou účastni rehabilitace podle zákona 119/1999 Sb. Poslední zpráva od PID zní, že v tomto případě nemusí mít občan OPENCARD.

Vybaven tímto textem z Libri prohibiti a rehabilitačním rozsudkem jezdím pražskou městskou dopravou a i v případě kontroly jsem po léta neměl problém.

Vizuální akce na podporu středeční stávky

6. 12. 2010

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

V souvislosti s plánovanou stávkou a na její podporu připravuje iniciativa ProAlt krátkou vizuální akci. Obracíme se tímto způsobem především na ty, kteří nejsou organizováni v odborech a neplánují se do stávky zapojit jako zaměstnanci. Stávkující nebojují pouze za své oprávněné zájmy, ale také za kvalitu veřejných služeb, solidaritu a proti neodpovědné politice vlády, čímž hájí naše zájmy společné. Toto bude hlavním vzkazem celé akce.

Sraz pro novináře je v úterý 7. 12. v 10:20 na Václavském náměstí "u koně".

Nepříjemné přeřeknutí

6. 12. 2010

Slavný moderátor ranního tříhodinového publicistického pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four James Naughtie v pondělí ráno před osmou hodinou omylem představil hosta svého rozhovoru, konzervativního ministra kultury Jeremy Hunta jako "Jeremy Cunta" (ostře vulgární anglický výraz "cunt", tedy česky "kunda", není v angličtině především sexuální nadávka, spíš to znamená něco jako "svině", "darebák", "podvodník"). Naughtie pak měl velký problém přečíst přehled zpráv v 8 hodin, neboť propadal přitom záchvatům smíchu. (Nahrávka je ZDE)

Následovalo samozřejmě množství reakcí na twitteru. Jedna z nich konstatovala: "James Naughtie je muž roku. Říká věci tak, jak jsou!"

Zdroj v angličtině ZDE

Assange: Obama by měl rezignovat, pokud schválil špehování činitelů OSN

6. 12. 2010

Americký prezident Barack Obama by měl odstoupit, pokud mu bude dokázáno, že schválil špehování činitelů OSN americkými diplomaty, konstatoval zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v neděli v rozhovoru pro španělský deník El País, informuje tisková kancelář AFP.

"Celý rozhodovací řetězec lidí, kteří si byli vědomi tohoto příkazu a schválili ho musí rezignovat, pokud mají být Spojené státy považovány za důvěryhodný stát, který respektuje zákonnost. Ten příkaz je tak vážný, že není vyloučeno, že ho musel schválit prezident," řekl Assange a dodal:

"Obama musí odpovědět na otázky, zda o tomto protizákonném příkazu věděl a kdy. Pokud odmítne odpovědět, anebo vyjdou najevo důkazy, že tyto akce schválil, musí odstoupit," zdůraznil Assange.

POdrobnosti v angličtině ZDE

Přes dvě stě serverů funguje pro WikiLeaks jako mirror

5. 12. 2010

V reakci na nedělní apel zakladatele serveru WikiLeaks, aby lidé po celém světě zpřístupnili své servery pro zrcadlení obsahu Wikileaks, vzniklo během dne více než 200 serverů, které server WikiLeaks automaticky kopírují. Jejich seznam je ZDE. Stovky dalších serverů čekají na zprovoznění.

Jak známo, americký registrační úřad internetových adres everyDNS odebral v pátek serveru Wikileaks jeho adresu www.wikileaks.org. Zůstala mu pouze číselná IP adresa http://213.251.145.96/, která je, jak poznamenává deník Guardian, těžko zapamatovatelná. Proto mnozí apelují na majitele serverů, aby tuto IP adresu serveru Wikileaks registrovali pod jménem svého vlastního serveru. Technické podrobnosti, jak to učinit, popsali na svých serverch britští programátoři Paul Carvill a Jamie McClelland.

WikiLeaks: Katar podle amerických diplomatů zneužívá televize al Džazíra k prosazování vlastní zahraniční politiky

5. 12. 2010

Katar zneužívá arabské televizní stanice al Džazíra k vydírání při zahraničněpolitickém vyjednávání. Zahraničněpolitické vysílání al Džazíry je přizpůsobováno zahraničním požadavkům podle potřeb katarské vlády. Katar nabízí, že al Džazíra přestane zahraniční politiky kritizovat, pokud splní požadavky katarské vlády. Tvrdí to americké diplomatické depeše, prozrazené na serveru WikiLeaks.

Wikileaks odhalily ve Španělsku vážný korupční skandál

Americké velvyslanectví v Madridu hrubě ovlivňovalo celé španělské soudnictví

5. 12. 2010

Ve Španělsku vyvolaly informace, obsažené v amerických diplomatických depeších, zveřejněných na Wikileaks velký skandál. Dominují zpravodajství už tři dny. V čele zpravodajství stojí autoritativní list El País, a jeho celostátní konkurence, deník Público.

Pozornost médií se soustřeďuje na tři věci, všechno to jsou případy, jimiž se má zabývat španělský soud pro národní bezpečnost, Audiencia Nacional:

  • vyšetřování smrti španělského kameramana José Cuosa, kterého usmrtil americký tank, když omylem začal střílet na bagdádský Hotel Palestina,
  • vyšetřování mučení španělských občanů, zadržovaných v Guantánamo
  • vyšetřování užívání španělských základen a letišť pro americkou dopravu vězňů do třetích zemí, včetně letu, který odvezl r. 2003 Khaleda El-Masriho do Bagdádu a pak do Afghánistánu.

Assangovi právníci jsou pod dohledem tajných služeb

5. 12. 2010

Právníci, zastupující zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho, konstatují, že jsou pod dohledem tajných služeb. Obvinili také americké ministerstvo zahraničí, že se chová "nevhodně", protože nerozlišuje mezi klientem a jeho právním zástupcem.

Wikileaks: Assangův právník odmítl v britské televizi švédský zatykač jako "politický trik"

5. 12. 2010

Mark Stephens, právník Juliana Assange konstatoval v neděli v britské televizi, že Assange bude energicky bojovat proti pokusům o své vydání do Švédska, protože by to mohlo znamenat, že by byl předán do USA, kde ho politikové chtějí popravit. Republikánská politička Sarah Palinová Assangeho charakterizovala jako "protiamerického operativce, který má na rukou krev" a požadovala, aby byl na něho uspořádán hon jako na Usámu bin Ladina a jiný čelný Republikán Mike Huckabee se vyjádřil, že "cokoliv jiného než poprava by byl příliš mírný trest".

Měl by být Julian Assange zavražděn?

5. 12. 2010 / Miloš Kaláb

Co ten člověk způsobil svými Wikileaks, je snad to nejhorší, jak byly poškozeny Spojené státy. Toto si snad opravdu myslí hodně Američanů a také řada politiků různých národností, a ti by ho rádi viděli mrtvého, ale autor pravidelných politických článků v kanadských novinách sítě Postmedia News, pan Dan Gardner, upozorňuje na otázky, které by si mohlo klást mnoho lidí, kdyby náš dnešní svět byl alespoň trošku normální.

Protiústavnost zákona o státní památkové péči

6. 12. 2010 / Aleš Uhlíř

7. října proběhla na ČT24 zpráva o dražbě bronzové přilby římského vojáka z konce 1. století, nalezené v západní Anglii. Autorem unikátního archeologického nálezu je amatérský hledač pokladů. V aukční síni Christie's byla přilba vydražena za 2,3 milionu liber (64 milionu korun), což je desetinásobek vyvolávací ceny. Jedna polovina připadne nálezci, druhá majiteli pozemku. Představme si, že k nálezu této přilby došlo u nás, že ji někde u Mušova na jižní Moravě, kde je římské osídlení doloženo četnými nálezy, našel český kolega anglického amatérského hledače pokladů, tedy "detektorář". Jaké by pro něj z nálezu vyplývaly právní povinnosti a co by mohl sám ze zákona očekávat?

Šest slov, která by neměla uniknout pozornosti

6. 12. 2010 / Jiří Jírovec

Kdysi dávno vznikl text 2000 slov. Autoři pak zlenivěli do Několika vět, načež petice a výzvy zplaněly do nevěrohodnosti. Následující text poukazuje na to, jak snadno lze přehlédnout několik slov, která mohou vést k vytvoření společnosti, o níž bude málokdo stát.

Těch šest slov, obalených několika dalšími, pronesl 17. září 2009 Jaromír Drábek, tedy člověk, jemuž ani vzdáleně nehrozí, že by snad někdy okusil jiné plody své politické práce než nějakou tu trafiku. Zde jsou: "...Město získá výhodu levné pracovní síly" - tedy v případě, že města přijmou vládní hru na přísnost vůči lidem na spodním žebříčku české společnosti a budou s vládou spolupracovat na projektu veřejně prospěšných prací.

Alternativy české budoucnosti

Reformy podle představ pravicové vlády

6. 12. 2010 / Milan Sova

Vystoupení předsedy vlády Petra Nečase v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dalo celkem jasné signály vládní alternativy pro příští roky: reformy jsou nutné, naše verze je promyšlená a sociálně citlivá. Pokud dílčí úprava postihne střední vrstvu, nelíbí se mi, ale stoprocentně ji podporuji. Budeme o reformách vždy diskutovat a věcně je veřejnosti vysvětlovat, ale jiná verze prostě není možná: dělají to přece všechny státy Evropy. Pro českou pravici existuje jen jako záporný vzor situace v Řecku a Irsku, ani slovo o plánech pravicové maďarské vlády, ani slovo o představách Německa a Francie na řešení vyvážeností zásahů a udržením žádoucí úrovně kupní síly domácího spotřebitele.

Pozn. red.: České vládní škrty jsou zbytečné, jsou ideologicky motivované. ČR má snad nejmenší zadluženost v Evropě. Naopak země potřebuje strategické investice, aby unikla osudu otrocké země, která bude pro rozvinuté ekonomiky provádět jen špatně placené nekvalifikované práce. Podrobnosti ZDE

Mýtus nových tváří v politice

6. 12. 2010 / Stanislav A. Hošek

Při sebelepší snaze nenalézám argumenty pro přesvědčení, že noví politici jakkoliv změní současný politický systém v naší zemi. A absolutně nechápu, že se zmíněné přesvědčení může změnit v tak uhlířskou víru, že jeho nositele vyžene doslova na barikády, jako tomu bylo v den ustavování vedení magistrátu v Praze. Zastupitelská demokracie v ČR už svým vznikem a především dalším vývojem v celém polistopadovém období, totiž k takové víře nedává podle mého vědomí příliš mnoho důvodů.

POZVÁNKA

Ungerman: Zemní plyn a...

6. 12. 2010

ŠOK│ Na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha tentokrát uslyšíte bývalého předsedu komplexu národohospodářských komisí ČSSD, poradce vlád Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka pro ekonomickou strategii, dnes makroekonomického experta ČMKOS a autora Britských listů

Ing. Ing. Jaroslav Ungerman, CSc.
Zemní plyn
...problémy a perspektivy

ve čtvrtek 9. 12. 2010 16:00

Praha 5, U Santošky 17, Velká aula. Přijďte včas. Po začátku nebude nikdo vpuštěn!
plakát ve formátu PDF ZDE

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost TÉMA BL

články Jaroslava Ungermana ARCHIV BL

Šťastné a veselé, přátelé!

6. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

V záplavě sněhu a ekonomických ukazatelů neutuchající hospodářské krize jste mohli přehlédnout povzbudivou informaci zpravodajství idnes.cz, čili „nejdůvěryhodnějšího českého zpravodajského portálu“, jak sami sebe prezentují. Má vánoční ráz a tudíž přispívá k všeobecnému pocitu radosti a štěstí každoročně připomínanému pro jeho zásadní vliv na maloobchodní obrat. A co vlastně nám portál sdělil? Už jen titulek článku! V něm, jak víme, se sděluje vždy to podstatné, proč byl další text sestaven. Prý „boříme mýtus sebevražedných Vánoc“.

Nadšení a skepse předsedy vlády Nečase

4. 12. 2010 / Jiří Baťa

Na otázky redaktora Práva L. Beka v sobotnímu (4. prosince 2010) PRÁVU odpovídal premiér Nečas svým typickým způsobem: mnoho toho namluvil, ale dost málo řekl. Je až trapné, když premiér není schopen ani naznačit důvody odvolání Pavla Blažka z dozorčí rady Lesů ČR a pouze se odvolává na to, že k tomu řekl všechno, co chtěl říci. Redaktor utřel a musí se spokojit s tím, že pan premiér něco řekl, ale de facto neví co. Kdyby věděl co řekl, jistě by se neptal. A to se redaktor ptal jen na souvislosti a důvody odvolání Blažka z funkce, pro což by neměl být zase tak velký důvod halit jej do tajemna zvláště, když šlo jen o jistou nedůvěru, kterou však premiér odmítl komentovat. No nic, je premiér, proč by si nedupnul, že ano?

O chudobě v ČR a EU

6. 12. 2010 / Pavel Stránský

Nedávno informovala česká média o tom, že Česká republika je na tom s chudobou v rámci EU vůbec nejlépe, respektive, že je v ní chudobou ohroženo nejnižší procento lidí. Tak jsem se na to s odstupem času detailně podíval a mohu o tom podat tuto zprávu.

SWATé komando kontra Santa Claus

6. 12. 2010 / Milan Daniel

Týž den, kdy prezident Klaus obdařil prezidenta Martinů významným signálem, jsem dostal neobyčejnou nabídku internetového obchodu, který pochopitelně nemohu jmenovat. Obchod mi za velmi výhodných podmínek nabídl, abych si pod stromeček dopřál produkt Jednotka rychlého nasazení SWAT pro dvě osoby za pouhých šest tisíc korun českých. (Pakatel!) Produkt obsahuje zážitkový program ve výcvikovém prostoru jednotky.

Vytrženo z kontextu...?

6. 12. 2010 / Vladimír Hejnic

Dočetl jsem se v novinkách, že ministr dopravy Vítr Bárta se jako předseda VV bude angažovat v řešení problematiky reformy zdravotnictví, píše čtenář Vladimír Hejnic.

Ano, jestliže má zvládnutý svůj resort, nebo jestliže se připravuje na jednání vlády, kde se bude zdravotnická problematika řešit, nelze vidět tuto aktivitu jinak než výrazně pozitivně.

BRITÁNIE:

Studenti Cambridgeské univerzity plánují na pondělí velké protesty

6. 12. 2010

Studenti Cambridgeské univerzity plánují na pondělí před budovou univerzitní rady masivní protesty, proti škrtům ve veřejném sektoru a proti plánům zvýšit univerzitní školné.

Protest se má konat poté, co studenti 11 dní okupovali jednu z univerzitních budov. Organizátoři informují, že protest vyplyne z nedělní schůze univerzitního valného shromáždění, jehož se účastní školáci, univerzitní studenti, univerzitní učitelé, odboráři a obyvatelé města Cambridge.

Státy Unie procházejí obdobnou dluhovou krizí jako evropské národní státy

6. 12. 2010

Stát Illinois dosud splácí miliardy poskytovatelům vzdělávacích a sociálních služeb odebraných v roce 2009. Arizona nedávno přestala z programu Medicaid hradit některé orgánové transplantace. Státy předčasně propouštějí vězně, spíše kvůli úsporám než za dobré chování. A město Newark minulý týden propustilo 13% policistů. Protože příští rok bude leda horší, existují větší, dlouhodobá rizika, upozorňují finanční analytici. Obávají se, že i přes ohlášené ekonomické oživení deficity budou přetrvávat, neboť řada států a místních úřadů má dohromady dluhy dosahující několika bilionů dolarů - nezapsané v účetních knihách a z velké části neviditelné - které jim v několika málo příštích letech mohou přerůst přes hlavu.

Americká vláda zakázala státním zaměstnancům přístup k Wikileaks

4. 12. 2010

Obamova vláda udělala ze sebe idiota tím, že zakázala statisícům zaměstnancům americké federální státní správy, aby se podívali ze svých počítačů v zaměstnání - i doma! - na server WikiLeaks. Tvrdí, že prozrazený materiál je stále považován za utajovaný. Deník New York Times to označil za "klasický případ uzavírání dveří stáje poté, co kůň už utekl". List cituje Marka Rottenberga z organizace Electronic Privacy Information Center, který to označil za pokus chovat se jako orwellovská myšlenková policie v době internetu, v situaci, kdy "utajované" dokumenty jsou už na serverech po celém světě.

Zákaz potvrdila i knihovna amerického Kongresu, americké ministerstvo školství, americké ministerstvo obchodu a další vládní institce,

Toto rozhodnutí je naprosto absurdní, vzhledem k tomu, že tisíce prozrazených amerických diplomatických depeší jsou volně k dispozici na internetových stránkách deniků Guardian, New York Times a na stovkách dalších serverů, nemluvě o serveru WikiLeaks.

Američtí studenti byli varováni, že pokud v budoucnosti chtějí pracovat pro vládu, nesmějí si Wikileaks ani dotknout! ZDE

Wikileaks: Saúdská Arábie je zdrojem peněz pro extremistické organizace

5. 12. 2010

Saúdská Arábie je největším zdrojem financování pro islámské extremistické organizace, jako je afghánský Taliban a Lashkar-e-Taiba, ale, podle Hillary Clintonové, není saúdskoarabská vláda ochotna toto financování zastavit.

"Je zapotřebí toho udělat více, vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie zůstává klíčovou finanční základnou pro al Kajdu, Taliban, LeT a další teroristické organizacei", konstatuje tajný dokument z prosince 2009, který podepsala americká ministryně zahraničních věcí. Její memorandum nalohá na americké diplomaty, aby zdvojnásobili své úsilí ve snaze zabránt tomu, aby peníze z Perského zálivu plynuly extremistům v Pákistánu a v Afghánistánu.

Šéf WikiLeaks Assange se v diskusi vyhnul důležitým otázkám

4. 12. 2010 / Radek Batelka

V pátek 3. prosince se šéf WikiLeaks Julian Assange zúčastnil online chatu se čtenáři britského deníku Guardian. Ačkoliv WikiLeaks tvoří tým mnoha lidí, Assange je jeho jedinou veřejnou tváří a média často celé WikiLeaks ztotožňují právě a pouze s ním. Této skutečnosti se zřejmě snaží využít americké a s nimi spolupracující úřady, jež se pokouší diskreditací jeho osoby zdiskreditovat WikiLeaks jako takový a odvést pozornost od informací, které postupně zveřejňují.

Začala ostrá fáze kybernetické války USA versus Wikileaks

3. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Ohrožení zájmů USA vedlo k masivním DDoS útokům na server, ke zrušení hostingu serveru společností Amazon, ke zrušení domény wikileaks.org. V současné době je z Česka nepřístupná švýcarská doména wikileaks.ch. Obtížně přístupná je i IP adresa http://213.251.145.96/, na které by se měl mirror serveru NYNÍ nacházet. Nicméně bez problémů funguje komunikační kanál na facebooku. Seznam mirrorů WikiLeaks je na švýcarské doméně wikileaks.info [IP 62.2.16.94].

Wikileaks: Hackerský útok proti Googlu "zosnovali dva členové čínského komunistického politbyra"

4. 12. 2010

Hackerský útok proti Googlu loni v prosinci, který tuto firmu donutil, aby odešla z Číny, zorganizoval podle tajných amerických depeší zveřejněných na Wikileaks vysoký činitel politbyra Čínské komunistické strany.

Tento politik zaujal vůči Googlu nepřátelský postoj poté, co si do vyhledávače zadal vlastní jméno a našel články, které ho osobně kritizovaly. Jeho hněv údajně vyvolal politicky motivovaný útok, který donutil firmu Google odejít z Číny. Zmíněný politik údajně zosnoval útok proti Googlu ve spolupráci s jiným členem čínského komunistického politbyra.

Depeše z Wikileaks jsou svědectvím o Americe v obležení a v imperiálním ústupu

5. 12. 2010

Velvyslanci poskytují zdrcující pravdy, avšak svět může obdivovat, jak se Washington trpělivě snaží odvrátit jadernou katastrofu

Americké diplomatické depeše prozrazené na Wikileaks poskytují ucelený obraz samotného amerického ministerstva zahraničí, píše známý analytik Neal Ascherson v týdeníku Observer. Ty depeše jsou jedinečným svědectvím o americkém úsilí - se slábnoucí sebedůvěrou - o souvislé, inspirující sdělení ohledně toho, čeho se Spojené státy snaží ve světě dosáhnout.

Věta k zamyšlení

5. 12. 2010

"Země, které omezují volný přístup k informacím nebo porušují základní práva uživatelů internetu, riskují, že se vyloučí z výhod pokroku tohoto století".

"Countries that restrict free access to information or violate the basic rights of internet users risk walling themselves off from the progress of the next century".

Hillary Clintonová, Google versus Čína

Reportéři bez hranic hájí Wikileaks

5. 12. 2010

ŠOK│ Organizace odsuzuje blokování, kybernetické útoky a politický tlak, zaměřený na cablegate.wikileaks.org, internetové stránky věnované americkým diplomatickým kabelogramům. Organizace pozorně sleduje také některé z extrémních připomínek amerických orgánů, týkající se WikiLeaks a jejího zakladatele Juliana Assangeho. To je poprvé, co jsme viděli pokus na úrovni mezinárodního společenství cenzurovat webové stránky věnované zásadě transparentnosti. Jsme šokováni z toho, že země jako Francie a Spojené státy náhle své politiky v oblasti svobody slova daly do souladu s Čínou, uvádí se v prohlášení mezinárodní novinářské organizace "Reporters sans frontières".

Austrálie "uvažovala o tom, že zbaví Assangeho občanství"

5. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange pravděpodobně porušil australské zákony a pokud bude odsouzen, nebude v Austránii vítaný, konstatoval australský generální prokurátor Robert McClelland. Australské úřady "poskytnou Spojeným státům veškerou pomoc" při zásahu proti Assangovi, dodal McClelland.

Americké zbraně budoucnosti

6. 12. 2010

ŠOK│ Agentura Defense Advanced Research Projects (DARPA) pracuje na hi-tech zbrani "MAHEM" (magnetohydrodynamická výbušná munice). Zařízení používá dostatečně silného elektromagnetického pole k vystřelení proudu roztaveného kovu neuvěřitelnou rychlostí směrem k nepřátelskému cíli.

Návrh na změnu Ústavy České republiky

3. 12. 2010 / Alex Koenigsmark

PREAMBULE

Shodli jsme se v hostinci s vzácným hostem advokátem, že největším problémem české politiky je její prorostlost; je prorostlá klientelismem (čti úplatkama, nespisovný tvar je záměrný, krásnou češtinu si to nezaslouží) jako tuk oblíbené Váhalovy slaniny masem (nebo maso tukem, jak chcete), a protože jde až v první řadě o peníze, lepší to prý nebude. Nic se nemůže pořádně změnit, nikdo nemůže odnikud poctivě odejít, protože na něm visí chuchvalce závislých klientů a on zase opačně visí na nich v odporné existenční rovnováze, připomínající žáby, jimž visí na zádech motanec oslizlých vajíček.

Umění a kultura by se měly vrátit z labyrintu světa do ráje srdce

3. 12. 2010 / Boris Cvek, Jan Paul

Tento text dvou profesně a generačně zcela odlišných lidí, avšak se společným zájmem o umění a kulturu, vznikal pomalu, obtížně, od otázky k odpovědi, od začátku až k jeho zveřejnění. Vznikal spontánně, tvořivě, vpisovali jsme se do svých řádků, opravovali nevýstižné, zdůrazňovali podstatné, to vše v úctě k názorům druhého a s respektem k pluralitě názorů s cílem předložit veřejnosti myšlenky vzájemně sdílené, s cílem dostat je do světa a snad, pokud možno, vyvolat diskusi. Vycházíme přitom z leitmotivu Komenského knihy Labyrint světa a ráj srdce, z dichotomie mezi světským, absurdním na straně jedné a vnitřním, autentickým na straně druhé.

Pracovní úraz? Raději se zabijte!

3. 12. 2010 / Stanislav Křeček

Návrh novely občanského zákoníku, který nyní k projednání do Poslanecké sněmovny předkládá vláda a jehož autorem je Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), o kterém jsem již vícekrát psal, je jednou z nejnekvalifikovanějších a zároveň nejbezohlednějších legislativních úprav, která kdy byla poslancům k projednání předložena. Právem proto, a prosím, aby tato informace byla vzata se vší vážností na vědomí, porada expertů k přípravě nového občanského zákoníku v pondělí na ministerstvu spravedlnosti odmítla naprostou většinu toho, co nyní ministerstvo předkládá. Neústavní, protilidské, nekvalifikované.

Klášter

3. 12. 2010 / Jaroslav Hutka

Před dvěma týdny mi vydalo nakladatelsví Galén čtvrtý svazek spisů, PRÓZY I. Koupit si ji můžete na této adrese.

Knížka je příjemně obsáhlá, má 425 stran a prvních 260 stran jsou prozaické texty, které jsem psal mezi rokem 1964 - 1976. Tehdy jsem je napsal a strčil do složky a už po sobě nečetl, ale naštěstí nevyhodil, i když celá ta léta nebyla ta nejmenší naděje na vydání, a do roku 1976 jsem ani nepřemýšlel o samizdatu. Před několika lety jsem celý tento archiv dal Janu Šulcovi, který z něj tuto knihu sestavil a editoval.

Kvůli autorizaci jsem se stal prvním čtenářem a možná nejvíce překvapeným ze všech, kteří snad dnes následují. S odstupem několika desetiletí se mi to zdá pěkné a silné...

Níže je z této knížky povídka Klášter, kterou jsem napsal v roce 1964, když mi bylo sedmnáct.

Škrtám, škrtáš, škrtá -- aneb dobrá hospodyňka musí pro pírko přes plot skočit

3. 12. 2010 / Igor Pleskot

Jistě, ale musí si dát pozor, aby si o ten plot neroztrhla kalhotky, nebo nedej bože -- se na ten plot napíchla! Jenže v tomto případě by to nebyly osobní kalhotky členů vlády pana Nečase, ale -- bohužel, kalhoty státního rozpočtu, který seškrtává objem mzdových prostředků státních zaměstnanců. A tady jde již o kalhoty nás -- občanů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní