Wikileaks: Důkazy skutečně zásadního významu

11. 12. 2010 / Fabiano Golgo

Chci upozornit na příklad, dokazující, že depeše zveřejněné na Wikileaks nejsou jen diplomatické drby. V této depeši se dočtete, jak Američané dlouhé měsíce mučili nevinného člověka a když si tu chybu uvědomili, americká vláda naléhala, aby agenti CIA, kteří tomu člověkovi udělali ze života peklo, nebyli stíháni. Jeho zatčení bylo primitivní chybou: Činitelé CIA se domnívali, že se jmenuje al-Masri, což byla osoba podezřívaná z terorismu, on se jmenoval EL Masri.

Z depeše 07BERLIN242 vyplývá, jak se americké velvyslanectví v Berlíně snažilo zabránit vydání zatykačů na agenty, kteří se podíleli na El-Masriho věznění a varovala německou vládu, "aby si rozvážila opatrně všechny kroky kvůli dopadům, jaké to bude mít na styky se Spojenými státy". Vydírání. A nezapomínejme, že nevinného člověka drsně trápili po mnoho měsíců.

Pozn JČ: Když byly od léta letošního roku zveřejněny americké vojenské depeše z Afghánistánu a Iráku, obsahovaly četné informace o válečných zločinech, spáchaných americkými vojáky, především jde o časté útoky na civilisty. Velmi mě překvapilo, že americká generální prokuratura nepodnikla vůbec žádné kroky ke stíhání těchto válečných zločinů. Americké diplomatické depeše to vyjasňují: Američané systematicky vyvíjeli nátlak na celou řadu zemí, aby nedošlo k trestnímu stíhání jejich občanů. Signál: My jsme nadlidi, můžeme si - vůči ostatním obyvatelům této planety dělat, co chceme. Protože jsme prostě mocní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010