Ron Paul v americkém parlamentu: Nebylo kdysi považováno za vlastenecké postavit se vládě, když nemá pravdu?

11. 12. 2010

Poté, co server Wikileaks začal zveřejňovat tajné americké vládní dokumenty, americký republikánský poslanec Ron Paul za Texas, obhájce občanských svobod, jemuž vznikla za padesát let jeho politické dráhy v Americe obrovská podpora, se stal hlavním hlasem na obranu transparentnosti, kterou umožnil server WikiLeaks. Ron Paul pronesl na půdě Sněmovny reprezentantů cca pětiminutový projev, v němž zformuloval devět zásadních otázek, o nichž by měli Američané, než začnou pořádat hon na čarodějnice, vážně uvažovat, píše Huffington Post.

Zde je v českém překladu plné znění projevu Rona Paula:

Zveřejnění tajných informací serverem Wikileaks vyvolalo v posledních několika týdnech mnoho pozornosti. Vznikla hysterická reakce, na jejímž základě člověk uvažuje, jestli to není příklad zabíjení posla, který přináší špatné zprávy. Navzdory tomu, co se tvrdí, informace, které byly dosud zveřejněny, nezpůsobily žádnou škodu žádnému jednotlivci, ale naši vládu to hodně ztrapnilo. Neokonzervativcům, kteří nám vládnou, se nelíbí, že ztrácejí vládu nad naším impériem.

Nyní jsou k dispozici nové informace, potvrzující, že je Saúdská Arábie hlavním stoupencem a finančníkem al Kajdy a to by mělo vyvolat poplach, protože my zaručujeme nedotknutelnost saúdskoarabské vlády, která vládne podle zákona šaría. To znovu zdůrazňuje ještě více tu skutečnost, že v Iráku před 11. září 2001 al Kajda neexistovala, a my jsme zahájili válku proti Iráku na základě lži, že existovala. Odborníci tvrdí, že Julian Assange, internetový vydavatel těchto informací, spáchal strašlivý zločin, zaslouží si stíhání a popravu, nebo dokonce zavraždění politickým atentátem.

Avšak neměli bychom se aspoň ptát, jak by mohla americká vláda trestně stíhat za zradu australského občana za to, že vydal tajné americké informace, které neukradl? A pokud mají být Wikileaks stíhány za zveřejnění tajných dokumentů, proč by neměly být také stíhány listy Washington Post, New York Tímes a další, které také zveřejnily tyto dokumenty? Někteří poslanci v Kongresu vlastně vyhrožují i tím.

V roce 1971 v důsledku rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu byl list New York Times zproštěn jakékoliv viny za to, že vydal tzv. Pentagon Papers. Daniel Ellsberg za svou roli při získání těchto dokumentů nikdy nestrávil jediný den ve vězení. Pentagon Papers byly také vloženy do kongresových záznamů senátorem Mikem Gravelem a nikdo nikoho nikdy nestíhal za porušení státního zákona o utajování. Avšak zveřejnění těchto utajovaných dokumentů považovali mnozí za protizákonné a ti, kdo nás lžemi zatáhli do války ve Vietnamu a argumentovali pro její prodloužení, byli rozzuřeni. Ale z Pentagon Papers vyplynula pravda, že o útoku v Tonkinském zálivu byly rozšířeny lži, a tak došlo k smutné a tragické epizodě v naší historii.

Podobně jako v případě vietnamské války, i válka v Iráku byla založena na lžích. Z Iráku nám nikdy nehrozily zbraně hromadného ničení ani al Kajda, i když útok na Irák byl založen na těchto falešných informacích. Veškeré informace, které zpochybňují oficiální propagandu pro válku na Blízkém východě jsou nevítané vládou i stoupenci těchto zbytečných válek. Málokdo se snaží pochopit vztah naší zahraniční politiky a naší přítomnosti na Blízkém východě k hrozbě terorismu. Odhalení pravé podstaty a cíle naší přítomnosti v tolika muslimských zemích je hrozbou našemu impériu a ti, kteří nám vládnou, silně nenávidějí každé prozrazení této pravdy.

Měli bychom se zabývat těmito otázkami:

1. Zaslouží si americký národ znát pravdu o probíhajících válkách v Iráku, Afgánistánu, Pákistánu a Jemenu?

2. Může být důležitější se ptát, jak může mít řadový voják přístup k tolika tajným informacím?

3. Proč je nepřátelství z většiny zaměřeno na Assangeho, vydavatele, a ne na selhání naší vlády ochránit důvěrné informace?

4. Dostáváme nazpět hodnotu 80 miliard dolarů, které každoročně utrácíme na shromažďování zpravodajských informací?

5. Co vyústilo ve vetší počet úmrtí: velhat nás do války, odhalení zprostředkovaná Wikileaks nebo zveřejnění Pentagon Papers?

6. Jestli může být Assange odsouzen za zločin publikování informací, které nezcizil, co to vypovídá o budoucnosti Prvního dodatku k americké ústavě a o nezávislosti internetu?

7. Může to být tak, že skutečné důvody pro téměř univerzální útoky na Wikileaks mají víc co do činění s tajně udržovanou a vážně nefunkční imperiální zahraniční politikou, než s národní bezpečností?

8. Není velký rozdíl mezi zveřejněním tajných informací, napomáhajících nepříteli v době vyhlášené války, což je zrada, a zveřejněním informací, odhalujících vládní lži, které podporují tajné války, smrt a korupci?

9. Nebylo kdysi považováno za vlastenecké, postavit se vládě, když nemá pravdu?

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010