Tak, ať žijeme

7. 11. 2010 / Uwe Ladwig

Zitat des Jahres vom Nobelpreisträger für Medizin, Drauzio Varella, Brasil. Onkologe:

"In der heutigen Welt wird fünfmal mehr in Medikamente für die männliche Potenz und Silikon für Frauen investiert, als für die Heilung von Alzheimer-Patienten.

Daraus folgernd haben wir in ein paar Jahren alte Frauen mit großen Titten und alte Männer mit hartem Penis, aber keiner von denen kann sich erinnern, wozu das gut ist..."

Na, dann Prost! píše Uwe Ladwig.

V českém překladu:

Assange požaduje, aby Spojené státy začaly vyšetřovat porušování lidských práv svými vojáky

5. 11. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange apeloval na Spojené státy, aby začaly vyšetřovat údajné porušování lidských práv, jehož se američtí vojáci měli dopustit v Afghánistánu a v Iráku. Dodal, že Spojené státy mají "hrdou tradici" sebekritické analýzy.

Assange konstatuje, že Spojené státy nezahájily žádné vyšetřování údajných incidentů, popsaných v tisících dokumentech, zveřejněných na wikileaks, a namísto toho se soustřeďují na honbu těch, kdo dokumenty zveřejnily a na šikanování jeho organizace.

Pesimismus, akademismus a strach

5. 11. 2010 / Jan Šťastný

3.11. 2010 se v prostorách New York University in Prague odehrála debata pořádaná společností Proalt. V diskusním panelu se setkali Václav Bělohradský, Michael Hauser, Lubomír Zaorálek, Tereza Stöckelová, Jan Černý, Jiří Pehe a Jan Štern (poslední dva jmenovaní jsou autory "Manifestu radikálního liberalismu"). Moderátor Jakub Patočka položil hned na začátku zásadní otázku, a to jakým způsobem by měla společnost či společenská hnutí postupovat v odporu proti necitelným vládním opatřením, vydávaným za "škrty, bez nichž se neobejdeme", jež ale hrozí destrukcí sociálního státu.

Rozhlas a televize BBC stávkují

5. 11. 2010

Odboráři z rozhlasu a televize BBC zahájili 48hodinovou stávku. Zrušeny musely být klíčové rozhlasové a televizní pořady. Protestují proti nevýhodné "reformě" důchodových fondů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Neidealizujme si Austrálii

5. 11. 2010

Dovolil bych si připojit pár poznámek k článkům Štěpána Steigera a Ivy Kelčové o australském příkladu. Je vždy hřejivé si přečíst dobře míněný motivační článek, jehož cílem je vylepšit nepříliš dobré politické klima, ale v tomto případě se obávám, že autoři si zemi příkladu poněkud idealizují.

Tímto ale v žádnem případě neříkám, že by uplatnění principů zmiňovaných v obou článcích nebylo prospěšné. To by jistě bylo - a to nejen pro českou, ale také pro politiku australskou, píše Petr Spelina z australského Sydney.

Národ sobě, nebo někomu...?!?

5. 11. 2010 / Ladislav Žák

Kdo by snad měl ještě nějaké pochyby, kudy se ubírají myšlenkové pochody současných elit, ten se může zamyslet nad nápadem ředitele Národního divadla pronajímat jeho prostory ke svatebním obřadům -- a to samozřejmě za tučné peníze. Tedy jenom někomu, kdo na to má. Motto "Národ sobě" tak bude muset být přelepeno na "Národ někomu". V této logice se tak můžeme dočkat toho, že toto vedení Národního divadla dojde k závěru, že provozování divadla je v Národním divadle vlastně neefektivní aktivitou, protože pronájem prostor na společenské akce všeho druhu ponese více. Možná bude divadelnictví v Národním divadle za pár let jen takovou další z mnoha třešniček na dortu, na které si nejdřív musíme tvrdě vydělat.

A že se nám z dřívějších samozřejmostí stalo těch třešniček už požehnaně...

Převaha malého

5. 11. 2010 / John Michael Greer

Jenomže projekt Zeleného kouzelnictví nenabízí tragický narativ. Ve velmi reálném smyslu jde o úsilí nalézt funkční alternativu k centrální dynamice tragédie, k předem neúspěšnému pokusu tragického hrdiny překonat osud, jenž na jeho hlavu přivolala domýšlivost. - "Je dobré být vytrvalý. Lze činit malé věci, nelze činit velké. Odkaz letícího ptáka zní: není dobré stále stoupat, je dobré se snést."

KD│ Mám podezření, že řada Američanů v těchto dnech začíná oceňovat zvyk, jenž situuje vrchol kampaňové sezóny do bezprostřední blízkosti Halloweenu. Letos k obvyklému a vzájemně zaměnitelnému Demublikánskému námezdnímu čarování s hlasy v půlnočních ulicích americké psýchy přibyla směsice šílených nenávistníků a zajíců Březňáků z Tea Party, stejně podivná jako ta, na niž Alenka narazila v Říši divů, se spektrálními formuláři tisícirukých robotických podpisovačů a nemrtvými bankami vynořujícími se za tím vším. Je toho dost, abychom pouhé upíry a mumie už nechali krčit se ve svých kryptách.

Je dobré mít "nestranného" prezidenta

5. 11. 2010 / Jiří Baťa

Jen hloupý by si mohl myslet, že ČSSD svou nedobrovolnou roli opoziční strany bude trpně (nebo trapně?) snášet. Její postavení vůči 118 členné koalici v parlamentu jako politického outsidera není záviděníhodné, nicméně špičky ČSSD se s tím nehodlají smířit. Jak jinak, k nevoli koalice. Při vědomí, že navrhované předlohy zákonů koalice, které mají kromě jiného především značný vliv na rozpočet r. 2011, ve snaze když ne zabránit, pak tedy alespoň obstruovat jejich projednání, rozhodlo vedení ČSSD zabránit, či alespoň oponovat v jejich co nejrychlejším projednávání.

Pár tisíc kilometrů

5. 11. 2010 / Petr Prokůpek

Každý den se probudím v pět padesát pět
a čtu zprávy o Novém konci
Kdo o něj stojí?
můj hrdina z mládí, který napsal Memento
se stal členem mafie
která brutálně ohrožuje MÉ lidi
TAM doma
Nevěřím zprávám jako že
Kdo za tím vším stojí?
všichni už MUSÍ vědět
Pokud ne?
pokud až?

Každý den se probudím v pět padesát pět
a čekám nový Konec
Stojím o něj?
Kluk z Džínového světa
Pohádky o Popelce
Martin a Simona ze Svatozáře děvky od Petra Prokůpka
nádherní sportovci s modrýma očima Za mřížemi
tam DOMA
Nevěřím zprávám jako že
Kdo za tím vším stojí?
před pár tisíci lety vymysleli kluka
a dál?
až Kam?

Okna

5. 11. 2010 / Jan Molič

Většina z nás používá při práci s počítačem okna. Je lhostejno, zda Windows od Microsoftu, Mac OS X od Apple, či KDE/GNOME - princip práce je obdobný - programy běží v nějakých oknech. Okna lze minimalizovat, maximalizovat či přesunovat. Napadlo vás ale někdy, zda existuje i jiný způsob, jímž by se dalo ovládat počítače? Myslím takový, který by se obešel bez oken?

Australský příklad by České republice pomohl

5. 11. 2010

Ráda bych reagovala na článek Štěpána Steigera Australský příklad, napsala čtenářka Iva Kelčová.  

Také jsem strávila dva roky v Sydney. Oba příklady, které kamarád p. Steigera Simon uvádí, vidím jako možný začátek šance pro uzdravení České republiky. Pokud by se u nás prosadily povinné volby, ukázalo by se podle mého názoru, že česká společnost je mnohem levicovější, než ukazují poslední volby při méně než poloviční účasti. Co se týče kultury Australanů a dalších národností žijících v ní - je na vysoké úrovni nejen kvůli přísným zákonům, ale také kvůli disciplinovanosti a ohleduplnosti lidí. Děti mají zdarma školní busy a do školy chodí ve stejnokrojích.

Říjnový svět: Oceňující, ale i rozpačitý, ne-li také rozhněvaný

5. 11. 2010 / Miloš Dokulil

Začnu nemalým "dobrodružstvím", se šťastným koncem: zachránci 33 chilských horníků se konečně 9. října k nim provrtali dostatečně širokým otvorem (s průměrem 60 cm). A časně zrána, o pět dní později, stanul na povrchu poslední z nich. Původní odhady počítaly s tím, že před Vánoci ti horníci zachráněni být nemohou. (O dva dny později došlo k výbuchu v jednom čínském dolu, jehož oběťmi bylo 37 horníků. Ve stejném dolu zaplatilo obdobnou katastrofu svými životy 23 horníků; jen loni v Číně padlo za oběť nedostatečně zajištěnému dolování přes 2 600 horníků.) --- Pod švýcarskými Alpami byl zrovna teď (15/10) dokončen 57 km dlouhý tunel, nejdelší na světě.

Ve špitále, nebo na tržnici?

5. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Pohoršovat se nad všelijakou lotrovskou cháskou lze donekonečna. U kriminálních recidivistů klasického střihu z nejspodnějších pater společnosti to má ale stejný smysl asi jako lamentovat nad bodajícím hejnem ovádů. Taková je do určité míry jejich přirozenost - pokud mají volnost či příležitost, bodají a sají. Jedni krev, druzí majetek.

Nelze štvát proti společenským skupinám

5. 11. 2010 / Soňa Hromátková

Tohle je ale špatný článek!, píše Soňa Hromátková. Ne že bych se ozvala jako potrefená husa, naštěstí nejsem lékař.

Ale tak něco téměř zobecňujícího, a tím pádem štvavého, jsem dlouho nečetla. A že lékař odpovídá za životy ostatních? Takový nesmysl !!

Tohle štvaní proti skupinám musí přestat !

Když někdo poruší zákon, nebo se nechová jak má, chutě do něj !! Ale pak se dá napsat jen o tom jednom člověku konkrétně !!

Pan Pečínka "ujel", a to hodně.

Zemědělský podpůrný program přivádí mladé farmáře k bankrotu

8. 11. 2010

Program EU na podporu začínajícím farmářům v ČR selhává kvůli příliš horlivým úředníkům ministerstva zemědělství. Jedním z cílů venkovského rozvoje bylo při vstupu do EU podporovat opatření k zajištění mladých generací farmářů, především na poli multifunkčního a bio zemědělství. Skutečnost na českém venkově je však jiná, jak se o tom přesvědčilo několik žadatelů za posledních pár let. Vysoké úroky z úvěrů, nadměrná byrokratická zátěž, rodinná krize a finanční úpadek nutí mladé farmáře, aby se vzdali zemědělství.

Ztroskotání "amerického Gorbačova", aneb Bushistán 2.0

4. 11. 2010 / Karel Dolejší

Po letošních volbách jsou Spojené státy americké zřejmě nadále nereformovatelné - prokázaly, že jejich elity ani většina veřejnosti se už nedokáží konstruktivně vyrovnat s výzvami současnosti. Na politické scéně poslední přežívající supervelmoci vítězí směr, který používá metodu vyhledávání obětních beránků, aby odvedl pozornost od vlastních dlouhodobých strukturálních problémů. Za všechno špatné tedy mohou Číňani, muslimové, přistěhovalci, "socialisté" ve vládě, elitářští a neameričtí intelektuálové. Posun do prava znamená konec pokusům - skutečným či předstíraným - o vzájemné přizpůsobení s ČLR, Ruskem, Íránem a Severní Koreou, stejně jako bratření s EU. Reforma globálního finančního systému je nyní s konečnou platností neprůchodná, stejně jako účinný mezinárodní režim ochrany klimatu. Zbývá tedy hon na čarodějnice a zbrojení na pozadí "business as usual", o němž už nelze říci ani to, že by cestu do pekla dláždil dobrými úmysly. Po polovičatých pokusech o reformu prosazovaných v prvních dvou letech Obamovou administrativou přichází za poslední slokou opět starý známý refrén: Bratři a sestry, vítejte v Bushistánu!

Vítězové a poražení amerických voleb

4. 11. 2010

Prostoduší a rozzlobení ideologové spoléhající na imaginární neviditelnou ruku a příklady drsného individualismu z imaginární minulosti patrně povedou tento národ ke krachu.

KD│ Reaganovská revoluce posunula USA z levého středu do neutrálního středu. Clintonova éra byla pouze přestávkou na cestě ke konzervativismu. Tyto volby dokončují transformaci USA v zemi pravého středu započatou v dobách Bushe juniora, konstatují komentátoři blogu Fabius Maximus.

Nová třída...?!?

4. 11. 2010 / Ladislav Žák

Prostě mi to nedá, neodpustím si poznámku k příspěvku Víta Klímy Vznikla nová politická třída a svým způsobem i k příspěvku Michaela Kroha, který se zabývá Manifestem radikálního liberalismu. Oba příspěvky mají společné to, že se snaží pojmenovat současný stav společnosti a ukázat některá východiska. Mají společné i to, jak oba jasně ukazují, že problémy nelze řešit metodami, které je způsobily. Otázka, která je podle mne kardinální, však nezní ani tak co dělat, nebo dokonce jak to udělat. Kardinální otázka zní, kdo to bude dělat nebo spíše, chce to vůbec někdo dělat?!? Jsem přesvědčen, že otázkou praktického formování aktivní opozice vůči stávajícímu chování elit se zabýváme velice málo. Možná je to proto, že to zavání bojem proti kapitalismu -- a ten je u nás těsně propojen s demokracií a tudíž každý, kdo je proti, je komunista nebo islamista a terorista.

Jak řešit problémy satelitních sídel?

4. 11. 2010 / Jiří Kadeřávek

Reaguji na článek Jak se žije ve zbohatlickém ghettu, napsal čtenář Jiří Kadeřávek.

Patřím k těm, kdo se odstěhovali na venkov. Přistěhoval jsem se s rodinou do obce, ve které díky osvícené reprezentaci neprobíhá hromadná výstavba, ale individuální. I naše rodina stavěla individuálně bez účasti developera, počínaje výběrem pozemku. Mám mnoho přátel, kteří odešli z města. Jevy, které Petra Kovačíková popisuje jsme nedávno diskutovali na schůzi kandidátů do obecního zastupitelstva.

Zlatuška nad zlato?

4. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Nehodí se pojmout miniúvahu o Jiřím Zlatuškovi končícím v Brně na radnici jako nekrolog. Zpátky na univerzitě "na plný úvazek" ho čekají jistě radostnější chvíle než při handrkování v zastupitelstvu. Zlatuška jako osobnost díky šíři svých aktivit nemá zapotřebí hledat seberealizaci nutně v politice. Přesto ale: šlo o úspěšného politika?

Zkouška ohněm

4. 11. 2010 / Petr Jánský

Vyjednávání v Praze se protahují. Schwarzenberg velmi slušně požádal Petra Nečase, aby se jednání účastnili i předsedové a místopředsedové stran. Na to se ODS zvedla od stolu a vzkázala, že TOP09 ji nebude úkolovat. Hezké divadlo pro TV kamery.

Právní pozitivismus ve zlínské praxi

4. 11. 2010 / Miloslav Štěrba

Příklad poslance Miloše Melčáka s jeho zpochybněním platnosti vyhlášení parlamentních voleb nebyl ve Zlíně zapomenut. Dva týdny po uzavření volebních místností a jen hodinu před vypršením termínu jistý Pavel Sedlář předal Krajskému soudu v Brně protest proti průběhu komunálních voleb ve Zlíně.

Visariben dživipen

4. 11. 2010 / Zdeněk Moravčík

Když jsem před časem psal článek o tradičním putování sochy Edwarda Babáka, brněnského lékaře zvířat i lidí, vědce, biologa a fyziologa, zakladatele a děkana lékařské fakulty, zakladatele vědeckých spolků, rektora Masarykovy univerzity, rektora pedagogické vysoké školy, rektora veterinární školy, zakladatele zednářské lóže a zakladatele, děkana a rektora kdoví čeho ještě (nejspíše všeho, co si Češi v německém Brně po roce 1918 založili), po ulicích Brna, tušil jsem, že se tento migrující symbol vědy v Brně, na který nedají Češi dopustit, po čase objeví zase někde úplně jinde.

Kupčení s lékařskou péčí

3. 11. 2010 / Jiří Jírovec

V posledních říjnových otázkách Václava Moravce se na obrazovce objevili dva lékaři a jeden bakalář.

Bakalář Šnajdr mluví jako kniha, přesněji řečeno jako politická příručka, která uživatele ideologicky ukove do míry známé jako vymytí mozku, tedy do stavu, v němž se odvozená řešení jeví jako neoddiskutovatelně správná. Když mu dojdou argumenty, začne mávat koaliční dohodou, jako by to bylo písmo svaté. Koaliční dohoda není víc než trik, jímž si tři strany pojistily moc na další čtyři roky. Poslanec Šnajdr je navíc v jasném střetu zájmů, protože je současně předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vražda ve jménu demokracie

3. 11. 2010 / Alan Cedrik

Dne 25. října 2010 bylo oznámeno, že bývalý ministr zahraničních věcí Iráku Tariq Aziz se odsuzuje k smrti. Spolu s ním byli odsouzeni dva bývalí státní úředníci -- Abd Hammud and ex-ministr vnitra Sadun Shakir.

Tato zpráva způsobila šok a pohoršení po celém světě a mnohé světové osobnosti nevahály okamžitě vyjádřit svou podporu těžce nemocnému Tariqu Azizimu.

Australský příklad

3. 11. 2010 / Štěpán Steiger

Od mého amerického přítele Simona Johnsona mi včera došel dopis, ve kterém sice píše hlavně o volbách v USA, ale uvádí dva příklady z jiného kontinentu, o něž bych se rád podělil - byť je bohužel prakticky vyloučeno, aby je napodobila moje země.

Rozumět nestabilitě: Mandelbrot, fraktály a finanční krize

3. 11. 2010

Základní myšlenka spojující fraktály s finančními trhy tvrdí, že pravděpodobnost, že narazíme na extrémní fluktuace (jako ty vyvolané stádním chováním) je větší, než by odpovídalo obecnému přesvědčení. To samozřejmě přináší přesnější pohled na riziko ve světě financí.

KD│ Blesk na obloze nesleduje přímou linii. Nepravidelné vzory květáku nebo nevypočitatelné tvary větve stromu jsou výzvou čistým geometrickým figurám, jimž se učíme ve škole. Ani přímé linie, ani jemné křivky této geometrie v přírodě neexistují. Avšak díky podivuhodné práci Benoita Mandelbrota je nyní možné přiblížit se teorii mnohonásobných záhybů a neotesaných povrchů, které naplňují náš vesmír. A také naše ekonomiky, napsal na serveru Triple Crisis Alejandro Nadal.

Run To The Ruins, aneb To jsme jim to nandali!

3. 11. 2010 / Karel Dolejší

Virtuální realitou se šíří zprávy, že skupina francouzských radikálů na 7. prosince chystá opožděný mikulášský dárek: Za to, že jsme my Evropané letos nezlobili, dostaneme údajně run na banky. Takový podnik je zajisté přímočarý a imponuje mužnou rázností, což mu možná získá nějaké příznivce dokonce i mimo okruh příjemců sociálních dávek, kteří v bankách žádné úspory nemají, a nemohou je tedy ani začít hromadně vybírat.

Nízké nájemné v obecních bytech?

3. 11. 2010 / Stanislav Křeček

Před komunálními volbami se v programech některých politických stran (včetně ČSSD) objevoval slib, že pokud bude mít tato strana vliv na uspořádání poměrů v obci, nebude v obecních bytech nájemné zvyšovat buď vůbec, nebo jen nepatrně. Pro nájemce takových bytů (a voliče) jistě pozitivní informace, z hlediska obecného a potřebného řešení bytové politiky státu však nic, co by bylo hodno oceňování, a to hned z několika důvodů.

Churchill byl "mužem minulosti" už v době Mnichova

3. 11. 2010 / Pavel Urban

Winston Churchill byl britským imperialistou non plus ultra. Proto jej také ve druhé polovině třicátých let nebral nikdo vážně. I ve vlastní straně byl pokládán za muže minulosti. Budoucnost měla patřit politice sázející pokud možno spíše na dohodu, než na sílu. Jako skalní imperialista ovšem Churchill docenil fakt, který většina jeho současníků přehlížela : že Hitlerova expanze ohrožuje rovnováhu sil na kontinentě, jejíž udržování bylo konstantou britské zahraniční politiky po několik staletí.

Churchill: hrdina alebo zloduch?

3. 11. 2010

Ako píše Boris Cvek vo svojom článku, Churchilla (ako aj akúkoľvek inú historickú osobnosť) nemožno hodnotiť z pohľadu dnešnej doby. Hodnotiť ho ahistoricky ako vraha s diktátorskými tendenciami, nenásytného imperialistu, či krutého a obmedzeného človeka nie je voči nemu celkom fér. Na druhej strane ale velebenie, niekedy až heroizovanie jeho osoby a ospravedlňovanie jeho imperializmu, rasizmu a militarizmu, pretože "tieto hodnoty boli v 19. storočí, v ktorom vyrástol, bežné a európska kultúra minimálne do 1. svetovej vojny na týchto hodnotách de facto dokonca stála" tiež nemôže byť správne, je přesvědčen čtenář Jakub Drábik

Medaile

3. 11. 2010 / Petr Jánský

Prezident Václav Klaus vyznamenal loni 28. října Karla Gotta a letos Milana Knížáka. Abych se přiznal, vůbec tomu nerozumím, protože Knížák už léta tvrdí, že Gott neumí zpívat a měl by toho nechat.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte výsledky voleb ve vašem bydlišti a co se tím změní pro Romy?

3. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Janko Horváth-Dóme
Básník, publicista, Brno.
Je všeobecně známo, že naši k volbám nechodí a přitom pak brečí, jak si špatně žijí. A jak dopadly volby v našem bydlišti? Co se týče praktických výsledků, dohod a jednání, žádný definitivní závěr ještě nepadl, nejsem prognostik ani Sibylla, ale s jistotou můžu už teď říct, že pro khul to dopadne jako vždy. Na kandidátce bylo celkově v komunálkách pár slušných Romů, ale ne zrovna na volitelných místech Kdy - kana chudaha godži? Kdy dostaneme konečně rozum? Myslím, že až tehdy, až nám labola e khulali bul - bude hořet koudel. Ta nám už hoří dvacet roků a stále se nepoučíme. Jsem všemi deseti pro romské poslance. Kdo jiný rozumí svým lidem? Gadžové? Nikdy, ti z toho jen těží a po romských zádech se šplhají ke korytům. Ono love nesmrděj, že ano? Čest vyjímkám. Přeji krásný jesos - podzim. Upre Roma!

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2010

7. 11. 2010

V řijnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 225 osob celkovou částkou 31 708.45 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.10. 2010 částku 121 491.74 Kč

. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2113,85 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.