Čína skupuje globální energetické zdroje

2. 10. 2010

Čína se rozhodla investovat dalších 7 miliard dolarů do brazilského ropného průmyslu. Obnovuje tím obavy, že se snaží globálně ovládnout přírodní zdroje.

Státní čínská firma Sinopec v pátek uzavřela dohodu se španělským podnikem Repsol, v jejímž rámci odkoupila 40 procent jejích investicí v ropném průmyslu v Brazílii. Tak získala největší čínská ropná společnost přístup k zásobám ropy a plynu společnosti Repsol v Brazílii, které se odhadují na 1,2 miliard barelů. Čína za podíl zaplatila téměř dvojnásobek jeho dosavadní ceny. To signalizuje, že jsou Číňané zřejmě odhodláni získat globální energetické zdroje stůj co stůj.

Britská krize osobních úvěrových karet se podstatně zhorší, varuje MMF

3. 10. 2010

Velký počet držitelů úvěrových kart v nadcházejících měsících udělá v Británii bankrot v důsledku nezaměstnanosti, která vzroste, varoval Mezinárodní měnový fond. MMF očekává, že 45 miliard Kč dluhů na osobních úvěrových kartách v Evropě nebude splaceno. Většinu tohoto dluhu mají Britové. V prvním čtvrtletí roku 2010 udělalo osobní bankrot v Británii 29 774 osob a počet bankrotujících osob dále stoupá.

MMF konstatuje, že krize bude v Británii a v Evropě podobná jako v Americe, kde se očekává, že 14 procent dluhů na úvěrových kartách, který tam dosahuje 35 miliard Kč, nebude splaceno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ztracená vláda jedné strany zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí

2. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Podtitulek by mohl být "S komunisty se nemluví - tak se jim neděkuje". Jejich přístup k vládnutí se totiž velmi pěkně vrací v podobě (ne)způsobů používaných pravicí. Tu sice zatím tvoří tři strany, ale až přijde den a najde se nový vůdce s gulema, zase se spojí v jednu.

Komunisté po roce 1948 zavedli systém, kdy řešení vznikala ve veřejnosti nepřístupných částech mocenského aparátu. Upevněni vírou, že představují předvoj dělnické třídy, nepřipouštěli, že by mohla existovat jiná řešení než jaká v rámci svého vědeckého světonázoru navrhovali. To, že uvnitř strany existovaly mocenské boje, se tušilo, i když vedení navenek vystupovalo pevně a jednotně.

Německo není dvacet let po sjednocení zrovna šťastné a spokojené

1. 10. 2010

Matthias Platzeck byl za východoněmeckého komunistického režimu označován za "cizorodý prvek", stal se disidentem a členem občanského hnutí, které nakonec komunistický režim svrhlo. Dnes je Platzeck sociálnědemokratickým premiérem Braniborska, federálního státu, který obklopuje Berlín, a součástí politického establishmentu. Takže když v nedávném rozhovoru označil Platzeck sjednocení Německa, k němuž došlo 3. září 1990, za "anšlus" (slovo používané pro Hitlerovu okupaci Rakouska r. 1938) některým jeho východoevropským spoluobčanům, včetně Angely Merkelové, se to nelíbilo, píše Financial Times.

BRITÁNIE:

Držitelé Turnerovy ceny protestují proti škrtům v kultuře

2. 10. 2010

< Dílo Marka Wallingera (vytvořené s použitím Turnerova obrazu) nazvané "Bezohlednost"

Více než 100 čelných britských umělců napsalo dopis ministru kultury, že 25 procentní škrty v rozpočtu na kulturu jsou sabotáž

Více než 100 čelných britských umělců, včetně téměř všech držitelů Turnerovy ceny, varovalo, že vládní škrty hrozí zlikvidovat "pozoruhodnou a úrodnou krajinu kultury a kreativity".

BBC stávkovat nebude, management (částečně) ustoupil

2. 10. 2010

Plánovaná stávka novinářů a techniků z BBC, která měla v nadcházejícím týdnu postihnout zpravodajství a televizní přenosy z výročního sjezdu Konzervativní strany, se neuskuteční, protože management BBC ustoupil a nabídl odborovým svazům novinářů i techniků "podstatně lepší" podmínky pro důchodové zabezpečení než dosud. Stávka měla začít 4. října.

Obamova vláda se chystá varovat Američany, aby nejezdili do Evropy

2. 10. 2010

V důsledku nové hrozby od al Kajdy uvažuje americká vláda, že vydá varování americkým občanům, aby se vyhýbali veřejným místům v Evropě, jako jsou turistické pamětihodnosti či dopravní centra jako nádraží či letiště. Varování má být mlhavé a nemá se týkat žádné konkrétní evropské země či konkrétního místa.

BRITÁNIE:

Kocourkovské hospodářství

1. 10. 2010 / Jan Čulík

Britský konzervativní deník Daily Telegraph v pátek informuje, že britské banky a stavební společnosti očekávají výrazný vzrůst nezaměstnanosti, a proto podstatnou měrou ztížily podmínky pro získávání hypoték. Obávají se totiž, že lidé vyhození ze zaměstnání ztratí schopnost svou hypotéku platit. Paradoxně tak právě těmto sociálně slabým lidem plánují zvýšit úrokové míry a splátky, poukazuje list.

Pražské drobničky

1. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Starosta Prahy 5 za ODS Milan Jančík zřejmě v těchto dnech používá Café Savoy jako svou kancelář. Včera večer tam dlouhé hodiny přijímal hosty, jednoho z nich z Věcí veřejných. Posledním návštěvníkem byl Jan Bürgermeister, s nímž Jančík hovořil téměř tři hodiny...

čtvrtek 12.20: Automobil Městské policie, SPZ 4A7 4675, prostě zastavil dopravu v horní polovině Václavského náměstí, na pravé straně sochy svatého Václava, směrem k Muzeu. Řidič jednoho velmi drahého auta protestoval a ptal se, zda policisté zaparkovali uprostřed vozovky kvůli nějaké oficiální akci. Policista sedící v policejním autě se pousmál a rychle zašel pro kolegu do čínské jídelny, kam si ten zašel zakoupit jídlo. Takže, když má pražská policie hlad, doprava se zastaví...

čtvrtek 22.50, terminál 2, Ruzyně: Uprostřed haly před východem pro lidi, přijíždějící ze zemí EU, se objevilo velké zavazadlo. Po chvíli se ozvala z letištních reprodukturů předtočená výzva, aby lidé nenechávali svá zavazadla bez dozoru. Asi patnáct vteřin po této výzvě prošel kolem velkého zavazadla ponechaného v hale bez dozoru policista. Asi o minutu později prošla kolem osamoceného zavazadla bezpečnostní pracovnice letiště a také na ně vůbec nereagovala. V hale stálo jen 7 lidí, kteří čekali na přílety. Osamocené zavazadlo stálo v hale nejméně do 23.30, kdy jsem z letiště odjel.

Je dobře, že teroristé žádné útoky proti České republice neplánují... zatím...

Ministr Pavel Drobil: "Neovlivňuju porotu Ekofilmu"

1. 10. 2010

tisková zpráva

Důrazně se ohrazuji proti lži uveřejněné v Deníku Referendum a na blogu idnes.cz, která mě viní z ovlivňování poroty v rámci festivalu Ekofilm. Prohlašuji, že jsem až do včerejšího dne neměl ponětí, kdo je v porotě a které filmy soutěží. Vyzývám toho, kdo z mých úst slyšel vyjádření týkající se ovlivňování poroty, aby tak řekl veřejně. Architekt Milunič v telefonátu s mluvčí MŽP popřel, že to byl on, kdo mě nařkl z ovlivňování poroty. Žádám tedy redaktora, který tuto lež napsal, o omluvu.

Jsem velmi pobouřen způsoby, kterými se někdo snaží festival Ekofilm poškodit.

Doufám, že i přes zlou vůli některých skupin, které chtějí festival politicky zneužít, proběhne letošní Ekofilm důstojně.

Pavel Drobil

Ministerstvo životního prostředí ČR

Finanční krize v Irsku se prohloubila:

Irsko je nuceno dotací zachránit další banku

1. 10. 2010

Náklady na záchranu krachující Anglo-irské banky budou stát irský stát 45 miliard euro. Znamená to, že deficit irské vlády stoupne letos na 32 procent HDP. Irský ministr financí Brian Lenihan hájil rozhodnutí finančně sanovat Anglo-irskou banku. Uvedl, že banka je příliš velká na to, aby bylo možno ji nechat zkrachovat. Záchranný balík pro Anglo-irskou banku bude každého Ira stát 22 500 euro.

Vyrobili protiíránský virus Izraelci?

1. 10. 2010

Elitní izraelská vojenská jednotka, odpovědná za vedení války v kybernetickém prostoru, je obviňována, že vytvořila virus, který ochromil počítačové systémy v Íránu a zastavil práci v nejnovější íránské jaderné elektrárně.

Počítačoví odborníci objevili ve kódu viru odkaz na bibli, což naznačuje, že virus zřejmě vznikl v Izraeli. Kód obsahuje slovo "myrtus", což je latinský výraz pro myrtu. Hebrejské slovo pro myrtu, Hadassah, bylo rodným jménem Ester, židovské královny Persie.

Jsem proti diskriminaci starších lidí

1. 10. 2010

Nedá mi to, abych se nevyjádřila k článku Borise Cveka (osvíceného člověka, co se názorů a náhledu na stáří týká - kéž by takových bylo víc). V současné době máme v republice již milion a půl občanů starších 65 let (a počty se budou zvyšovat), píše Monika Málová.

Zdá se však, jakoby česká společnost byla k těmto faktům hluchá a slepá. Ne bezdůvodně nejen ti starší, ale už i mladší ročníky, kteří myslí na budoucnost a neřídí se v tomto případě nevhodným heslem (žiji teď a tady a co bude potom, mě nezajímá), mají strach z budoucnosti.

Svatý Václav a Roman Joch?

1. 10. 2010 / Tomáš Koloc

Vážený pane Koenigsmarku,

chci Vám moc poděkovat za Váš článek "Pohádka o svrhování kapitalismu", a zároveň se chci vyjádřit k Vaší otázce (dojmu), kterou jste nastínil v článku "Svatý Václave"... Budu možná mluvit v termínech, které se neztotožňují s Vaším světovým názorem, ale budu mluvit upřímně -- z hlediska člověka, jemuž je vlastní disciplina, která má dnes zprofanované pojmenování esoterika, i z hlediska člověka, který o Svatém Václavovi četl leccos, co vyšlo z per historiků.

Nevděk (českým) světem vládne!

1. 10. 2010 / Jiří Baťa

Nerad používám tento příměr, ale nic jiného mi nezbývá. Přisuzuji to skutečnosti, že již léta se sdružení PODNĚTY.cz, o.s., snaží o prosazení legislativního uznání a následného přijetí zákona o povinném přijímání (především) občanských podnětů, návrhů a připomínek, které by vedly k nápravě neblahého stavu v ČR, zejména podněty pro starosty, hejtmany a ministry, pro poslance a senátory.

Kde je pes zakopán...?!?

1. 10. 2010 / Ladislav Žák

Pozorovat, jak se naši politici kroutí jako "hlísta na šporhéltě", když dostanou přímou otázku, zda dokážou proti nemravným ziskům z fotovoltaického byznysu zasáhnout podobně principiálně a statečně jako proti státnímu příspěvku ke stavebnímu spoření, je opravdu velmi poučné.

Chávez útočil na reportérku francouzské televize po pětatřicet minut

1. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Reportérka španělského vysílání Radio France International (RFI) Andreína Flores se v pondělí zeptala na tiskové konferenci Hugo Cháveze na nedávné venezuelské všeobecné volby:

"Pane prezidente, hovořil jste o 5,4 milionech hlasů pro vaši Jednotnou socialistickou stranu venezeuly, zatímco opozice získala 5,3 milionů hlasů. Rozdíl mezi oběma čísly je méně než 100 000 hlasů.

A pak dodala bombu: "¿Cómo se explica que con una diferencia de unos 100 mil votos, la oposición haya logrado 37 diputados menos que el oficialismo?" ("Můžete vysvětlit, jak je možné, když jde o rozdíl jen o 100 000 hlasů, že získala opozice o 37 poslanců méně než vláda?")

Možnost zastavení -- sociální spravedlnost

1. 10. 2010

Je zřejmě naivní snažit se o sociální spravedlnost na úrovni celé společnosti. I tak mám pocit, že není naivní se o to pokoušet. Mechanismy fungování lidského spolubytí jsou v jádru stále obdobné jako byli před staletími, protože lidská mysl se v zásadě příliš neproměnila. Proměnily se kulisy, místo mečů jsou nyní pušky nebo spíše rakety naváděné družicemi, místo zlatých či stříbrných dukátů peníze papírové nebo spíše virtuální cifry létající prostorem, píše Roman Žižlavský, který se představil jako "nezaměstnaný spisovatel".

Měli bychom se učit soucítit

1. 10. 2010 / Boris Cvek

Děkuji za podle mne správně uchopený výklad podobenství o milosrdném Samaritánovi. Ježíš reaguje na to, že kdosi se chtěl zabydlet v omezeném pojmu "bližní" a ukazuje, že milosrdenství nesmí znát hranic. Zároveň ale je v tom podobenství, jak je dobře ukázáno, vyvýšen heretik nad pravověrného, zavržený nad vyvoleného. A není to v evangeliu jedinkrát.

Železnice musí mít právo zakazovat cestujícím vystupovat dřív

1. 10. 2010

Několik hodin před přečtením článku o profesorovi, který nedopatřením porušil přepravní podmínky britské železnice, jsem si koupil zvláštní zlevněný lístek typu "Advance ticket" s tím, že neznám přesně místo nástupu, píše Ondřej Palkovský. Teprve teď jsem si přečetl podmínky platnosti lístku - je to stránka velmi řídkého textu. Kapitola "přerušení cesty" zní:

Bludy jihomoravského hejtmana

1. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se pokouší zbrzdit lavinu zeštíhlování v resortu policie a protipožární ochrany. Vymínil si na kraji, že některé policejní stanice a sídla hasičských sborů zůstanou tam, kde jsou, případně, že se nebudou modrým skalpelem okrajovat tak razantně. Hmmm, přes svůj věk nějak nejde s dobou, mládenec...

Právě končí první světová válka

30. 9. 2010

Tuto neděli oficiálně skončí první světová válka. Německo totiž splatí poslední splátku reparací, kterou na ně po válce ve Versaille uvalili vítězní spojenci. Poslední platba 55 milionů euro znamená likvidaci obrovského dluhu, který byl cenou za jednu válku a položil základy nové válce.

Poražené Německo bylo ve Versailles r. 1919 donuceno zaplatit Belgii a Francii a vítězným spojencům obrovské reparace. Původně šlo o 226 miliard říšských marek, což bylo později sníženo na 123 miliard marek, v tehdejším přepočtu 22 miliard liber.

Česká současnost z dostatečného časového odstupu

30. 9. 2010 / Ivo Šebestík

Jednou z podstatných vlastností historie je, že permanentně pohřbívá přítomnost. Ovšem i se všemi jejími přízraky a příšerami. Ještě pro generaci mých rodičů byla okupace Československa žhavou současností. Stanné právo, zákaz nočního vycházení, německé uniformy v ulicích, zprávy o popravách, informace o situaci na obou válečných frontách a další spousty útržků tehdejší reality.

BRITÁNIE:

Zakliknete-li na webu, že souhlasíte s obchodními podmínkami, nemusí to znamenat konec

30. 9. 2010 / Jan Čulík

Posluchače britského rozhlasu BBC Radio Four vzrušila tento týden informace od jednoho posluchače, cestujícího vlakem, který vystoupil z vlaku o jednu stanici dřív a zřízenec na nádraží, kontrolující při odchodu jízdenky, po něm chtěl či doplatek pokutu 150 liber (4500 Kč). Argumentem bylo, že cestující měl jízdenku konkrétně na určitý den, vlak a hodinu a konkrétně z jednoho místa na jiné konkrétní místo. Většina cestujících si nyní v Británii kupuje předem jízdenky na internetu a při zakliknutí podmínek prodeje si mohli a měli přečíst, že součástí podmínek je, že cestující nevystoupí nikde jinde, než je na jízdence uvedeno. (Někdy jsou z důvodů, které zná jen železnice, levnější jízdenky na delší trasy než na trasy kratší.)

Chováte se jako fašisté!

30. 9. 2010 / Jan Kolařík

V neděli 12.9.2010 ve 20. hod. vysílala italská státní televize RAI3 svůj pravidelný pořad "Blob", který byl tentokrát věnován (jako vždy bez jakéhokoliv komentáře) sestřihu ukázek, jak se italští politici hádají před kamerami televizí. K mému překvapení v jedné z ukázek jako moderátor vystupoval hlasatel a komentátor RAI3 Giuliano Giubilei. Tento starší šedovlasý elegán vyniká kultivovaným projevem a (pro ucho cizince) bezvadnou italštinou. V roli moderátora uváděl diskusní pořad s řadou politiků v přítomnosti velkého počtu diváků.

Svatý Václave...

30. 9. 2010 / Alex Koenigsmark

Musím říci, že jsem se nad němým velkofilmem Svatý Václav upřímně bavil. Nad málokterou českou komedií propadám do takových výbuchů smíchu. Navíc mi maska Zdeňka Štěpánka pořád připomínala Romana Jocha.

Nicméně některých temných myšlenek je těžko se zbavit. Především těch širších konotací. Stačilo poslouchat před tím a potom zprávy a v ruce mít noviny, které u nás začínají tam, kde ostatní končí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Ruská televize vstoupila do minového pole sudetoněmecké kontroverze

30. 9. 2010

Ruská televize "Russia Today", vysílající globálně v angličtině (její program je v Británii, stejně jako program Al Džazíry v angličtině, volně přístupný na kabelu a satelitu) uvedla ve středu 29. září 2010 pěkný půlhodinový dokumentární film o září 1938, o mnichovské dohodě a o postojích a činech Čechů i sudetských Němců. Prezentovala nestranně a podrobně oba nesmiřitelné názory v historickém kontextu Mnichova, zdůraznila, že obě strany, Češi i sudetští Němci, se v různých historických etapách chovali vůči druhé straně zvířecky a brutálně, a na Šumavě na konkrétních příkladech dokázala, že mnoho Čechů dnes žije v domech, které původně vlastnili Němci, a nemají naprosto v úmyslu je vracet. Film v žádném případě není nakloněn Čechům, je přísně nestranný, ale divák má tak trochu dojem, že autoři mají spíš mírnou tendenci sympatizovat se sudetskými Němci.

Pořad s anglickým komentářem a interviewy v češtině (čeští historikové prostě anglicky neumějí, je to trapas), němčině a ruštině (překládanými do angličtiny) je k zhlédnutí ZDE Jeho závěrem je: "Zbrklá a necitlivá rozhodnutí politiků ničí životy. To je lekcí i pro dnešek." Film vyrobila tisková kancelář Novosti. (JČ)

An English version of this article is in CLICK HERE

Britští vědci se chystají emigrovat

30. 9. 2010

Rektoři univerzit varují, že navrhované škrty v rozpočtu na vědecký výzkum povedou k úpadku britského výzkumu

Britští vědci se chystají emigrovat. Odjíždějí z Británie na lépe financovaná místa v zahraničí. Čelní výzkumnící, včetně oxfordského profesora fyziky a vědce, který pracuje v oblasti výzkumu kmenových buněk na léčbě slepoty, se chystají odstěhovat se z Británie. Rektoři několika britských univerzit varovali, že navrhované rozpočtové škrty povedou k úpadku britského výzkumu.

Televizi Al Džazíra rušilo Jordánsko

30. 9. 2010

Rušení přenosů světového mistrovství ve fotbale v arabské televizi Al Džazíra bylo vystopováno do Jordánska. Jordánsko se pokusilo pomstit za to, že se mu nepodařilo dojednat dohodu, podle níž měli mít fotbaloví fanoušci volný přístup k tomuto vysílání.

Čelní novináři z BBC:

Datum plánované stávky "ohrožuje nestrannost britské veřejnoprávní společnosti"

30. 9. 2010

Významní novináři z BBC včetně moderátora Jeremyho Paxmana varovali v otevřeném dopise Národnímu svazu novinářů (NUJ), že plánovaná stávka BBC během výročního sjezdu britských konzervativců ohrožuje pověst nestrannosti BBC.

V BBC existuje silná podpora pro 48hodinovou stávku proti změnám soukromého důchodového zabezpečení, platného pro zaměstnance BBC. Stávka se má konat příští týden během výroční konference Konzervativní strany - BBC tedy nebude podle nynějších plánů konferenci televizí přenášet. Na televizní obrazovky se nemá dostat ani přenos klíčového projevu nového britského ministra financí, který má 19. října zveřejnit, koho mají postihnout plánované drastické škrty. Význační novináři z BBC varují, že stávka, která by měla umlčet konzervativce během jejich výročního sjezdu, "riskuje, že bude vypadat aktivisticky, zejména vzhledem k tomu, že žádné jiné konference politických stran letos na podzim nebyly postiženy".

Občan Havel: Odcházení

29. 9. 2010 / Lukáš Zelenka

Je-li nějaké právě vydané dílo, ať už se jedná o knihu, film nebo nějaký hudební počin, propíráno na veřejnosti na můj vkus až přespříliš, rozhodnu se počkat si a vychutnat jej v klidu, nerušen vřavou aktuálnosti, osvobozen od otázek typu "Tak co, viděls?", které nutí člověka k rádoby duchaplným výtvorům mysli. Nejinak tomu bylo i u poslední hry Václava Havla, která budila pozdvižení ještě předtím, než si ji vůbec kdo přečetl. Po dvou letech jsem konečně, dalo by se říci natěšen, zasedl a pustil se do ní.

Jiná recenze Havlovy hry "Odcházení" - od Jana Čulíka - je v BL ZDE

Pan prezident Klaus se zasloužil o umírání na rakovinu

29. 9. 2010 / Petr Wagner

Pan president Klaus se rád vyhraňuje. Leckdy až tak, že se zdá, že jeho názorové provokace na hranici absurdity už jsou to jediné, čím může zaujmout. Momentálně otevíral v Kutné Hoře továrnu na výrobu cigaret.

Jeho provokace jsou někdy inspirující, někdy úsměvné, někdy směšné, ale toto? Co přijde příště? Bude otevírat veřejný dům? Varnu pervitinu? Nebo co proboha ten nešťasník je ještě ochoten udělat, aby si ho lid obecný vůbec všiml?

V dnešním kontextu západního světa si nedokážu opravdu představit větší hloupost, než aby se prezident účastnil otevírání takovéto továrny! Kouřit v nemocnici v USA se rovná tomu chodit tam nahý, ale aby prezident se účastnil takové promo akce?

No nevím... co může ještě po tomto přijít. Pane Topolánku, vy se budete smažit v pekle, za to, že jste nám Klause zvolili prezidentem. To jste nám opravdu ale opravdu neměl dělat....

An English version of this article is in CLICK HERE

Václav Klaus, duchovní otec současného českého marasmu

29. 9. 2010

Děkuji tímto Britským listům, že mi umožnily podrobněji vysvětlit mé negativní vnímání Václava Klause v článku, obzvlášť když chápu, že můj pohled na něho ovlivněný nefreudovskou psychologií a vlastním sebezkoumáním (i ve mně, jako v každém, je malý Klaus-narcistický egocentrik) se nemusí každému zdát jako správný, píše Milan Čech.

Eurostávka: naivita odborářů, marnost jejich boje a pokrytectví jejich vůdců nezná mezí

29. 9. 2010 / Martin Hudec

Ve středu 29. září by mělo v Bruselu demonstrovat na 100 tisíc odborářů proti "utahování opasků". Ať zvedne ruku ten, kdo věří, že tato akce cokoliv změní na aktuální situaci v Evropě... Ve skutečnosti bude jen dalším politickým plácáním do vody. A zviditelňováním se některých politiků a odborářských vůdců. Toť vše. Proč...?

Ač se to některým možná nelíbí, v systému, ve kterém žijeme, se totiž, nezávisle na názorech některých českých politiků, dluhy platí. A že evropské státy těch dluhů mají požehnaně! píše Martin Hudec.

Jochovy zvěsti

29. 9. 2010

Nějaký čas jsem se domníval, že humbuk kolem Romana Jocha coby poradce premiéra pro lidská práva je přehnaný, ale pak jsem si přečetl tento článek -- a pochopil jsem, píše Miloš Martínek.

Pražský Kohout, zlínský Janečka a česká sociální demokracie

29. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

Na programové konferenci v Olomouci varoval Jan Kohout před možným pádem do politické bezvýznamnosti, pokud ČSSD odmítne naslouchat hlasům svých potenciálních voličů a pokud nebude dostatečně reprezentovat zaměstnanecké, sociálně slabé a střední vrstvy společnosti proti pravicové aroganci současné vlády. Své tvrzení podpořil zkušeností ze setkání s občany, pro které je nemožné se identifikovat s ČSSD, dokonce se lidé od strany distancují -- vzhledem k vystupování některých sociálních demokratů.

Dodatek k článku o Klausových cestopisech

29. 9. 2010 / Jiří Jírovec

K článku o Klausových cestopisných poznámkách jsem dostal několik dopisů. Dva mě usvědčují z toho, že mohu být příliš oddělen od české reality. Prý nemohu vědět, jestli president neletěl na denní výlet do Ithaky vládním či soukromým letadlem. To je pravda, ale podvědomě jsem předpokládal, že v době, kdy česká vláda usilovně škrtá, kde může, se i president přidá se svou troškou do pokladnice. Do Ithaky přece jel jako soukromá osoba. Doby, kdy se nechal Topolánek vysadit z vládního letadla na soukromou lyžovačku v Rakousku, jsou přece dávno pryč?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.