Konec cenzury čínské verze vyhledávače?

Společnost Google po útoku pohrozila, že ukončí spolupráci s Čínou

13. 1. 2010

KD│ Google oznámil, že se stal terčem čínského kybernetického útoku zaměřeného na emailové účty disidentů v rámci služby Gmail. Podle vyjádření společnosti může záležitost vyústit v ukončení působení společnosti Google na čínském území, informoval web New York Times.

Podle sdělení právního zástupce společnosti Davida Drummonda se útok netýkal jen Googlu, ale přinejmenším dvaceti dalších velkých společností z řady odvětví, včetně internetových, finančních, technologických, mediálních a chemických společností. Google napadené subjekty informuje, stejně jako americké vládní úřady.

Podle zjištění Googlu byly primárním terčem útoku účty čínských lidskoprávních aktivistů. Podle dosavadních poznatků se útok až na dvě výjimky nezdařil. Ve zmíněných dvou případech se podařilo získat některé informace o účtu, ale nikoliv přečíst samotnou emailovou poštu.

Útoku prostřednictví phishingu nebo malwaru byly rutinně vystaveny také gmailové účty lidskoprávních aktivistů věnujících se čínské problematice v USA, Číně a Evropě.

Google v souvislosti s touto kauzou oznámil, že není nadále ochoten spolupracovat s čínskými úřady na cenzurování výsledků hledání v rámci Google.cn a bude v následujících týdnech jednat o legální bázi pro další působení v Číně.

Uživatelům Google radí používat spolehlivé antivirové a antispywarové programy, včas instalovat bezpečnostní patche operačních systémů a aktualizovat prohlížeče. Dále doporučuje neklikat na hypertextové odkazy v mailech a nesdílet online osobní informace.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.1. 2010