Předčasné volby 2009 nebudou

15. 9. 2009 / Boris Cvek

Ačkoli jsem předčasné volby v roce 2009 nepovažoval za něco, co nás může zachránit, a stále více jsem se bál, že spějeme díky tuposti našich politiků (jejichž hodnota se ukazuje právě tehdy, když je třeba opravdu něco profesionálně zvládnout) k rozpočtovému provizoriu, které by mohlo ohrozit např. spolufinancování některých evropských projektů ze státního rozpočtu, pokládal jsem za jasnou prioritu zejména sociálních demokratů mít volby co nejdříve.

Dnes, jak to bývá u Jiřího Paroubka zvykem (povolební tanečky mezi velkou koalicí a koalicí s komunisty a KDU-ČSL), ČSSD otočila o 180 stupňů a spolu s komunisty předčasné volby shodila ze stolu.

The Czech general election "won't take place until spring 2010" - see CLICK HERE

Vláda a zodpovědnost

15. 9. 2009 / Petr Wagner

Když jsem se dověděl, že sociální demokracie nepodpořila hlasování o rozpuštění sněmovny, první, co mě napadlo, bylo -- konečně někdo dostal rozum. Současná vláda je asi nejfunkčnější, jakou jsme kdy měli.

Tomu, že to byl asi dobrý politicko-taktický tah, napovídá jednak asi přirozená sympatie veřejnosti vůči zachování současné "úřednické" vlády a také zcela infantilní reakce představitelů ostatních stran. Jako obvykle svou rezignací na poslanecký mandát vede pan modrý předseda. I když pan Kalousek je v těsném závěsu. Dnešními vystoupeními se opravdu demaskovali totálně a bez žalovatelných slov to popsat nelze.

The Czech general election "won't take place until spring 2010" - see CLICK HERE

Iráčan, který hodil po Bushovi botami, "byl mučen"

15. 9. 2009

Irácký novinář, který hodil své boty po bývalém americkém prezidentu Georgi Bushovi, konstastuje, že ho ve vězení mučili vysocí činitelé irácké vlády.

Mundatar al-Zaidi, který byl propuštěn po devíti měsících z vězení v Bagdádu, požaduje veřejnou omluvu. Uvedl, že jména státních činitelů, kteří ho mučili, zveřejní později.

Muntadar al-Zaidi se pro mnoho Arabů stal hrdinou. Byl odsouzen za útok na zahraničního veřejného činitele. Původně byl odsouzen na tři roky do vězení, ale trest mu byl snížen po odvolání na 12 měsíců a propuštěn byl po 9 měsících za dobré chování.

Po propuštění z vězení Muntadar al-Zaidi svědčil, že ho ve vězeni bili, bičovali, podrobovali ho elektrickým šokům a dusili ho vodou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co je podstatou češství? Co by Češi měli dělat?

15. 9. 2009 / Jan Čulík

Strávil jsem letos v létě pár dní v jedné domácnosti, kde měli skoro pořád puštěný rozhlas či televizi. Skoro mi to stačilo, abych se distancoval od svého češství. Jsem si vědom, že v mnoha rodinách mají ve zvyku trvale vnímat neutuchající proud banalit, nedovařených informací a trivialit, který se na ně valí z českých médií, takže jeho nízkou hodnotovou i kulturní úroveň už nevnímají. Pro člověka, který proudu tohoto nivelizujícího mediálního jedu vystaven trvale není, ale přijde s ním do styku jen nárazově, je to zkušenost šokující, úrovní jazyka počínaje a sdělovanými "informacemi" a jejich hodnotovým paradigmatem konče. Nemám iluzí o tom, že lidi, kteří jsou tomuto "proudu češství" trvale vystaveni, jsou jím také velmi hlubinně ovlivňováni. Přitom jsem si, samozřejmě vědom, že v ČR existuje i inteligentní, zralý a vzdělaný diskurs, připadá mi však, že živoří většinou kdesi v ústraní.

Britské kastovnictví, elitářství, intelektuální nezávislost a univerzitní školné, dělající z absolventů nezaměstnané otroky

15. 9. 2009 / Darina Martykánová, Jan Čulík

"Země, jako je Velká Británie měla svým způsobem velké štěstí. Historicky v ní existují velké třídní i vzdělanostní rozdíly, jenže veřejnému diskursu tam dominuje už nejméně čtyři sta let nepřerušená vláda intelektuálních elit - tedy vpodstatě běžně se tam děje to, co v českém prostředí existovalo jen v šedesátých letech dvacátého století. I v Británii samozřejmě najdete množství únikových či povrchních rozhlasových a televizních pořadů (nebývají vyloženě hloupé), jenže člověk tam má luxus, že existuje silná a rozmanitá kulturní vrstva kvalitního tisku i rozhlasového a televizního vysílání. "

Zdroj: ZDE

Promiňte, ale první dvě věty tvoří přímo sociálně-rasistický výrok, píše Darina Martykánová. Oslavujete prakticky kastovní systém a ztotožňujete elity mocenské s elitami intelektuálními. Není pravda, že 400 let vládnou v Británii elity intelektuální. Je pravda, že mocenským elitám se podařilo ČÁSTEČNĚ okupovat i tento prostor, mimochodem i vinou systému školství, které nedávalo příliš šanci průměrně úspěšným dětem z chudých rodin, zatímco maximalizovalo možnost podprůměrných dětí bohatých.

Diktandem k myšlení?

15. 9. 2009 / Ondřej Hausenblas

Jan Čulík napsal, že mu připadá jak u blbých, když si někdo představuje, že notebook má pomoci studentům rychle si zapisovat, co jim učitel diktuje. Možná si to tak představuje marketingový šéf firmy, která chce prodat hodně notebooků, možná si to tak nepředstavuje, ale ví, že to tak vidí rodiče, kteří budou ty noťasy platit. Obojí je ovšem pochybné.

Diktovanie ve školách

15. 9. 2009

Pán Čulík si v jeho článku kladie otázku: [Proč učitelé v dnešní době ve škole něco diktují?] A tvrdí, že diktovanie nie je výuka. Dovolil by som si nesúhlasiť, píše Martin Berta

Chápem, že jeho pohľad vychádza z jeho pozície vysokoškolského pedagóga - na vysokej škole by mi diktovanie tiež prekážalo. Na základnej a strednej škole je to však niečo iné.

Aktapů, dábučí, cojsděpo a koneckonců i tabukli

15. 9. 2009 / Pavel Táborský

Pedagogické myšlení se po staletí vyvíjí v souvislosti s poznáním a dosaženou úrovní kultury. Přirozenou součástí každé změny kvality ve výchově a vzdělání byly a jsou reformní snahy. Proto zcela zákonitě probíhá i v současnosti mezi učiteli názorová konfrontace o náplni činnosti. Zastánci takzvané "tradiční" výuky se střetávají s postoji pedagogů, kteří projevují už jako tolikrát v minulosti snahy o inovaci obsahu, forem a metod školní práce.

Johannes Torrentius: Uměřenost (alegorie).

Děsivá ambivalence

15. 9. 2009 / Karel Dolejší

Ve svém posledním příspěvku na blogu The Archdruid Report John Michael Greer přerušil sérii článků věnovanou průmyslové ekonomice v nadcházející éře nedostatku - neboli konfrontaci docházejících neobnovitelných zdrojů s masou původně fosilní energie obsažené v tom, čemu říkáme průmyslová civilizace. Greer se tentokrát dodatečně vyjádřil k nedávnému sporu mezi Georgem Monbiotem a Paulem Kingsnorthem, který se pod názvem Is there any point in fighting to stave off industrial apocalypse? objevil na stránce Guardianu a o němž Britské listy čtenáře před nějakou dobou informovaly.

V péči Policie ČR

14. 9. 2009 / Olivie Brabcová

< Olivie Brabcová

Nejsem anarchista a nevyjadřuji se slogany typu "zakažte policii". Jsem sympatizant squattingu, protože chci, aby vzniklo finančně nezatížené kulturní centrum. Za to jsem od soboty 12. září byla policií potrestána čtrnáctihodinovým ponižováním.

20:30 -- Lidé byli vytlačeni od domu v Apolinářské na hlavní silnici a na přilehlé chodníky. Po přechodu pro chodce dokolečka korzovali sympatizanti, ale dopravu neblokovali (nechali projet tramvaj), dopravu později zablokovali sami policisté.

Najednou byli vytlačeni všichni z celé ulice, a to mlácením do zad tonfami (lidé měli spoustu modřin a odřenin, museli být ošetřeni, kamarádovi rozbili brýle za 6000,- Kč) a bombardováním dělobuchy (jedné dívce zranili oko). Násilí se týkalo i lidí, kteří poklidně seděli na schodech na zemi a dokonce i novinářů. Prostě všech, kteří byli v ulici přítomni, ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Za chvíli nás seberou.  - Takto vypadal \\\\

Policie ČR: Opakovaná bezdůvodná brutalita a šikanování

15. 9. 2009 / Vítězslav "Vitex" Dvořák

◄ "Za chvíli nás seberou". Takto vypadal "protiprávní stav" po "křišťálové noci" r. 2007 těsně před zásahem Policie ČR.

To, co popisuje Olifka ve svém článku "V péči Policie ČR" je prostým pokračováním chování policie. Mám s ním bohaté zkušenosti. Nejprve Czechtek 2005, poté Beroun roku 2007 a pak i prvního máje a křišťálová noc. Všechny tyto policejní akce policie mají jeden společný jmenovatel: bezdůvodnou brutalitu, šikanování a snadno získané body v podobě ničím se neprovinivších zadržených.

Evropský soudní dvůr:

Onemocníte-li na dovolené, máte právo za ni dostat náhradní volné dny

15. 9. 2009

Zaměstnanci, kteří onemocní na dovolené, budou od nynějška mít právo požadovat od zaměstnavatelů náhradu dní, které prostonali. Rozhodl o tom právě Evropský soudní dvůr. Podle jeho verdiktu budou mít dokonce zaměstnanci právo přesunout si prostonané dny dovolené z jednoho roku na příští rok. Rozhodnutí soudu platí pro soukromý i státní sektor. Evropský soudní dvůr rozhodoval o jednom případu ve Španělsku.

Kolik divizí má Ústavní soud?

15. 9. 2009 / Stanislav Křeček

Parafrázuji tímto nadpisem otázku, kterou ohledně počtu divizí, které má k dispozici papež, položil svým spolupracovníkům Stalin, když poukazoval na silné postavení katolické církve v některých zemích. Slyšíme-li kolem sebe názory, že rozhodnutí Ústavního soudu musí být respektována, jistě je na místě otázka, zda opravdu tomu tak musí být a jakou má Ústavní soud možnost svá rozhodnutí vynutit. Odpověď je velmi jednoduchá: nemá žádnou takovou možnost!

Aktualne.cz, hlásná trouba BIS

15. 9. 2009 / Milan Daniel

Jistá Markéta Chaloupská, redaktorka serveru aktuálně.cz, jinak studentka žurnalistiky UK, sepsala před čtrnácti dny článek s titulkem "BIS varuje: Rusové mění metody. Vracejí se do 80. let". Se zájmem jsem si její text přečetl, marně jsem však hledal odpověď na otázku, proč se autorka věnuje selektivně a s takovou vášní údajné aktivitě jedné zpravodajské služby, když je už z povahy věci prakticky jisté, že zájem jedněch špionů je vyvažován zájmem jiných špionů.

Prohlášení Negativní strany ke krizím

15. 9. 2009 / Wenzel Lischka

V souvislostí s množícími se krizemi (světovými, hospodářskými, ústavními, volebními, rodinnými, středního věku aj.) vydává Negativní strana, která je mluvčím všech občanů po dosažení věku 250 let, níže uvedené prohlášení:

My, prostí občané bývalé monarchie Rakousko-Uherské i jiné, žádáme, abychom byli seznámeni se všemi extremistickými názory. Žádáme, aby tyto byly uvedeny ve všech médiích, na všech veřejně přístupných místech, a hlavně ve všech učebnicích a školách všech stupňů.

KLAUS MÁ PRAVDU:

Používáme počítačů jen jako psací stroj

15. 9. 2009 / Jan Molič

Pochopili jsme smysl moderních technologií?

Ačkoli se mohou zdát současné vymoženosti jako jsou Youtube, Facebook či Second Life revoluční, byly vymyšleny dávno. Například Neal Stephenson celkem přesně popsal zmíněný Second Life v knize Sníh už v roce 1992. Youtube a Facebook také nejsou ničím převratným, představují jen vylepšenou televizi či vylepšený chat. Bohužel, musím dát jakožto programátor zapravdu panu Klausovi, který v nedávno publikovaném článku v Bristkých listech napsal, že společnost zatím plně nepochopila smysl nových technologií a přeceňuje jejich význam.

Používáme počítač jen jako psací stroj? Naprosto nesouhlasím

15. 9. 2009 / Jan Čulík

Absolutně nesouhlasím s názorem Jana Moliče, že moderní technologie nemají na náš život žádný vliv a že používáme počítačů jen jako psací stroj. Není to pravda: Vliv internetu na náš život byl naprosto hloubkový. Nikdy v historii jsme neměli okamžitě k dispozici jakékoliv informace, které potřebujeme (zdroj informací se okamžitě znásobí, máte-li např. přístup k internetovým akademickým zdrojům). Vědecký výzkum je daleko jednodušší než dříve - naleznete informace o jakémkoliv tématu okamžitě.

Průzkum SANEP: Současná politická situace nahrává vlivu extremistů

14. 9. 2009

Více než tři čtvrtiny Čechů si podle internetového průzkumu Střediska analýz a empirických výzkumů (SANEP) myslí, že současná politická situace napomáhá nárůstu vlivu extremistických stran v Česku. Téměř 70 procent lidí vyjádřilo z tohoto trendu obavy. Průzkum zjistil, že lidé se nejvíce obávají extremistů, kteří se hlásí k rasové a náboženské nesnášenlivosti a podporují fašistickou ideologii. Komunistickou stranu Čech a Moravy nepovažuje za extremistickou 57 procent dotázaných, informovala ČTK.

Celá zpráva ČTK na serveru České noviny:ZDE

Míra demagogie v BL přesáhla stravitelnou mez

15. 9. 2009 / Michal Vimmer

S lítostí zjišťuji, že míra demagogie v Britských listech zase jednou přesáhla stravitelnou mez. Smutné a varovné bylo už to, když bylo třeba ujistit čtenářskou obec, že spisovatel Drašnar není Němec (rozuměj nacista) - protože měl výhrady proti oslavě nového Tarantinova filmu. Drašnar se však provinil nekonformními výroky již dříve a v páchání závadné činnosti neustal.

Případ Drašnar: Kdo nechce nic vědět, zkazí všechno

14. 9. 2009 / Karel Dolejší

Jiří Drašnar vesele ignoruje fakt, že mezi zaměstnanci českého ministerstva vnitra a obrany je významně rozšířena spolupráce s pravicovými extrémisty - tedy přesně s tím typem mediálních konzumentů, jimž vychází vstříc zpochybňování holocaustu například serverem Zvědavec - a současné události kolem skandálního zacházení s reportérem iDNES.cz Pavlem Eichlerem dává zcela svévolně do souvislosti s kauzou podmíněně odsouzeného Vladimíra Stwory. Řešení promořenosti Policie ČR sympatizanty a spolupracovníky pravicových extrémistů, kteří považují squatery atp. za "lidský odpad" a podle toho s nimi zacházejí, zřejmě podle Drašnara spočívá ve společenské destigmatizaci pravicového extrémismu. Nejde tu prý o to sledovat cílený postup, jímž se někteří policisté snaží zastrašit novináře a odradit je tak od monitorování násilných zásahů proti squaterům. Nic prý nechápeme a všechno je jinak. Nastydli jste při výletu na ledovec a ležíte s horečkou? Dobře vám tak, měli jste se víc otužovat! Zahrabte se do ledu až po krk!

Je možno vyřešit "zabedněnost mnohých Američanů", tím, že se "špatné" názory zakážou?

14. 9. 2009 / Jan Čulík

Karel Dolejší má samozřejmě pravdu, když píše, že v mnoha amerických státech mají venkované v důsledku nevzdělanosti často bigotní, hloupé a dokonce i fašizující názory. Jenže jaké je řešení: zakázat je? Argument, "podívejte se, jak dokonalou svobodu máte v té vaší Americe", je poněkud mimoběžný. Svoboda projevu nezpůsobuje, že lidé mají hloupé a bigotní názory; to způsobuje zabedněnost a nevědomost.

Jistě můžeme právem kritizovat nefunkčnost většiny mainstreamových amerických sdělovacích prostředků, které nepodrobují v zájmu demokracie tyto bigotní názory kritické, racionální veřejné diskusi. Těžko však z existence těchto názorů obviňovat svobodu projevu.

Absolutně nezastávám názor, který, jak se zdá, naznačuje Karel Dolejší, že kdyby se fašizující názory zakázaly, společnost by rázem byla zdravá. Žádný společenský problém se nedá vyřešit administrativním zákazem.

Něco jiného je samozřejmě situace v Policii ČR. Policie musí být nestranná a že v české policii mají vliv fašizující elementy, je skandál.

Problém není v "zakazování", ale naopak v "normalizování" extrémních názorů

14. 9. 2009 / Karel Dolejší

Jan Čulík se domnívá, že chci "zakazovat" "špatné" názory. Nikoliv. Takto problém nestojí, a nejde dokonce ani o nějaký "názor". Když někdo označuje určitou skupinu obyvatel za veřejného nepřítele - například když tvrdí, že všichni Židé, Afroameričané, squatteři atd. jsou zločinci ohrožující vitálně důležité funkce dané společnosti - nešíří "názor", ale obvinění na adresu skupiny obyvatel. Určitému jednotlivci samozřejmě nikdo nemůže zazlívat, že je paranoik, ale pokud se mezi spoluobčany snaží šířit nenávist a takto nepřímo vyzývá k násilí (i když se sám aktuálně násilí nedopouští), měl by zřejmě existovat způsob jak dát najevo, že to není v pořádku. Diskuse na BL se neustále točí kolem tvrzení, že je takový mechanismus nezbytný - a jestliže ho nevyvinula sama občanská společnost, musí zde bohužel suplovat stát - a protitvrzení, že stát proboha nikdy nic takového dělat nesmí, protože tím ohrožuje občanské svobody.

O svobodě projevu

15. 9. 2009 / Jan Čulík

Souhlasím s Karlem Dolejším, že je třeba delegitimizovat rasistické názory či názory vyvolávající iracionální nenávist vůči etnickým skupinám, atd. Trestní stíhání však tuto problematiku nemůže řešit. To jen problém zametá pod koberec. To, že ČR možná nemá efektivní mechanismy, jak se bránit proti "škodlivým" názorům, neznamená, že se jimi ubrání jejich zakazováním. To právě povede k fašismu. Vzniku totalitního státu nelze zamezit omezováním svobody projevu, tedy protototalitními metodami. Takovým názorům by se vysmáli nejen v USA, ale třeba i ve Velké Británii. Nebo spíš by nad nimi smutně pokývali hlavou. Zralé demokracie vědí, že zákazem názorů se nevyřeší nic. Trestní stíhání nemůže nahradit rozkolísanost etických poměrů v zemi.

Neodůvodněná tolerance už k fašismu vedla

15. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Neodůvodněná tolerance k projevům násilí při uplatňování nacionalismu a xenofobie už k fašismu vedla. Ne jednou a nejen v Německu. Naposledy muselo být vypáleno půl Chicaga a Los Angeles, aby se v USA do té doby "normální" apartheid stal nežádoucím.

Citát dne (včerejšího) aneb moc Ústavního soudu

15. 9. 2009

"Mé šestileté působení u Ústavního soudu mne poučilo o tom, že ani Parlament nemá absolutní moc a vetšina nemusí mít vždy pravdu a základní hodnoty demokratického právního státu je třeba chránit i před zákonodárci."

předseda Ústaního soudu Pavel Rychetský v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz ZDE

"9/11 Inside Job": Konspirace nebo konspirační teorie?

15. 9. 2009 / Vít Ronovský

Slovo konspirační teorie v nás vyvolává různé pocity. Většinou je jimi jakási směsice opovržení a lítosti nad lidmi, kteří často až s náboženským zápalem propadají pokušení veškeré zlo na této planetě spojovat s činností mocenských elit a tajných společností. Snad nejproslulejší se v tomto smyslu stal zednářský Řád iluminátů založený Adolfem Weishauptem roku 1776 v Bavorsku - existuje jen málo přelomových historických událostí posledních 200 let, které by s tajnou činností iluminátů nebyly spojovány.

OPRAVA:

Teplota tání železa není nad 1600°C

15. 9. 2009

Dobrý den, dovoluji si reagovat na jeden údaj z článku Víta Ronovského "9/11 Inside Job": Konspirace nebo konspirační teorie?

Teplota tání železa není nad 1600°C. Strojaři - středoškoláci v jednodušším provedení, vysokoškoláci v podrobnějším - musejí bezvadně ovládat diagram Fe - C (asi nověji známý jako binární diagram), kde jsou zobrazeny stavy železa, resp. slitiny železa a uhlíku (bezuhlíková ocel je téměř nedosažitelná), v závislosti na obsahu uhlíku a teplotě (diagram např. ZDE).

Nejvyšší teploty tání dosahuje čisté železo - 1536°C. Se stoupajícím podílem uhlíku teplota tání klesá, při cca 4,3 % na nejnižší bod - 1153°C. Je to samozřejmě ještě dostatečná rezerva nad teplotou kerosinu (ta podle mnohých údajů nedosahuje ani 1000°C. autorem uváděných, ale dokonce je dle některých dokonce nižší než 900°C.). Na druhou stranu všák pevnost železa s teplotou klesá. Na "třetí" stranu je však třeba připomenout, že dle odborníků, šířících "konspirační" teorie o 11. 9., lomy železných nosníků neodpovídaly tomu, že by byly dlouhodobě namáhány ohybem za vysoké teploty, nýbrž vypadají, že nosníky byly jakoby ustřeleny výbušnou látkou, nejspíše, myslím, byl vzpomínán termit.

To jen k upřesnění jednoho z čísel, jimiž autor operuje, píše Karel Růžička.

reakce ŠOK: Ono je to ale všechno jinak. Doporučuji přečíst si poněkud více o KARBIDECH ŽELEZA (Fe-Fe3C) například jen na Wikipedii. Pak zjistíme, že některé oceli mají bod tání i 1500°C.

Binární diagram železo-uhlík - WIKI ZDEZDE

Rok poté: Katastrofa na Wall Street pokračuje

15. 9. 2009

KD│ Prezident se snaží vdechnout nový život finančí reformě. Využívá výročí pádu banky Lehman Brothers a zkušenosti "blízké smrti" zbytku Wall Street, která vyvrcholila 600 miliardami dolarů z kapes daňových poplatníků, jež zaplatily záchranu a vyvolaly politickou vůli ke změně. Avšak Obamovy vyhlídky jsou nyní již pochybné. Stejně jako v případě zdravotnické reformy stál po celé měsíce na okraji a dovolil vlivným zájmům, aby tvarovaly veřejnou debatu. Nenabídl ani sadu reforem dost smělou nebo soudržnou na to, aby mohla změnit způsob obchodování na Wall Street - pokud tedy vůbec bude uskutečněna, napsal bývalý Clintonův ministr práce Robert Reich na svém blogu.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O farářově dceři, truhlářově synovi a o krákorání žurnalistických vran, neboli Proč se stal duel duetem

15. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Setkali se v televizním studiu : farářova dcera Angela Merkelová, truhlářův syn Frank-Walter Steinmeier, ona kancléřka, on ministr zahraničí, oba špičkoví kandidáti svých stran CDU a SPD pro příští volby do německého federálního parlamentu. Měl z toho být duel kandidátů, byl z toho ale vlastně jen duet s menšími názorovými odchylkami. Druhý den se o tom dost psalo a mluvilo, ale vlastně málo o stylu oněch vedoucích čtyř novinářů. A já jsem po tom všem myslel na přísloví o vránách.

Policie teprve dnes stáhla obvinění proti reportérovi iDnes

14. 9. 2009

Policie při obvinění zpravodaje iDNES.cz Pavla Eichlera chybovala, konstatuje právní odborník i Šéf syndikátu novinářů. Reportér iDNES se účastnil akce squatterů při obsazení do domu na Albertově. V cele pak zůstal 15 hodin bez možnosti spojit se s právníkem. Policie nakonec od trestního stíhání upustila. ... Policie přitom dobře věděla, že je novinář. Policie dnes Eichlerovo obvinění zrušila. Redakci iDnes to potvrdil náměstek šéfa pražské policie pro trestní řízení Ivan Smékal. Okolnostmi jeho zadržení, umístění do cely a také toho, že mu nebyl umožněn telefonát, se bude zabývat. ... "Není možné, aby zadržení neměli možnost zavolat svého advokáta či své nejbližší. Že se to stalo našemu reportérovi, jen upozornilo na situaci, kterou nemíníme tolerovat," prohlásil šéfredaktor portálu iDNES.cz Michal Hanák. ... Odborník na trestní právo advokát Jaroslav Ortman konstatoval: "Podle mě jde o otázku svobody tisku, která je zakotvena v ústavě a proto nadřazena dalším právním pohledům na otázku."

iDnes, 14. 9. 2009 15:57: Policie reportéra iDNES.cz stíhat nebude, jeho zadržení prověří ZDE

BL 13. 9. 2009 - BRITSKÉ LISTY PROTESTUJÍ PROTI OBVINĚNÍ NOVINÁŘE: Policie obvinila reportéra iDnes, jako by byl squatter ZDE

"Bez squatu nebude Praha metropolí"

14. 9. 2009

tisková zpráva Strany zelených

Krajská organizace Strany zelených vítá Týden nepřizpůsobivosti vyhlášený iniciativou Freedom not fear (Svoboda místo strachu) na týden od 12. do 19. září. Vnímá jej pozitivně jako festival, který se snaží povzbudit všechny nonkonformní komunity i alternativně smýšlející jednotlivce v jejich vědomé odlišnosti a často i odporu vůči mainstreamu.

Na internetu byl zveřejněn bin Ladinův projev k 11. září

14. 9. 2009

"Barack Obama je bezmocný a válku v Afghánistánu nevyhraje," argumentuje Usáma bin Ladin v desetiminutové audionahrávce, zveřejněné k 11. září. Byla zveřejněna na serveru as-Sahab. Bin Ladin klade vinu za válku v Afghánistánu na "proizraelskou lobby" a na podnikatelské zájmy. Podle bin Ladina slěduje Bílý dům nadále politiku Bushovy a Cheneyho vlády, jejímž cíle je "podporovat předchozí politiku strachu v zájmu velkých firem". Obama je "bezmocný muž, který nedokáže ukončit válku v Afghánistánu tak, jak sliboval."

Ředitelům britských firem plat výrazně stoupl, navzdory krizi

14. 9. 2009

Ředitelé nejvýznamnější stovky britských podniků si mezi sebou loni rozdělili více než 1 miliardu liber

Plat ředitelů nejvýznamnější stovky britských podniků (v seznamu FTSE 100) se loni zvýšil o 10 procent, navzdory nejhorší globální hospodářské recesi za dlouhá desetiletí, kdy jejich firmy přišly téměř o třetinu své hodnoty.

Mirek Topolánek: Ani Kocáb, ani Řápková, ale cukr a bič

14. 9. 2009 / Pavel Pečínka

V doprovodu podnikatele Milana Ščuky, houslisty Ivana Gašpara Hriska a kameramanů z Regionální televizní agentury, tentokrát bez doprovodného chumlu novinářů, navštívil 19. srpna Muzeum romské kultury (MRK) šéf ODS Mirek Topolánek. Ředitelka MRK volebního lídra ODS na jižní Moravě provedla expozicemi a pak s ním zasedla k debatě na dvoře muzea. Přidalo se i Romano hangos.

Politizace vědy v pojetí Václava Bělohradského a Jana Matonohy je cesta špatným směrem

14. 9. 2009 / Vladimír Wagner

Když jsem si ze záznamu poslechl příspěvek přednesený Václavem Bělohradským na kolokviu o otázkách vědy a politiky, jež pořádalo čerstvě ustavené sdružení Athenaeum pro 21. století, a dva příspěvky Jana Matonohy v Britských listech ZDE ZDE, tak jsem se upřímně řečeno přímo vyděsil. Podle mého názoru udělali tito pánové pro vědu a její postavení v našem státě medvědí službu. Navíc, pokud by se uskutečnila jejich vize "politizace" vědy, tak by to podle mého názoru, byla cesta velmi špatným směrem.

Čeští politici riskují víc, než vůbec tuší

14. 9. 2009 / Ivo Šebestík

Reprezentanti největších politických stran v zemi říkají, že je třeba "znovu rozdat karty", neboť "sněmovna je nefunkční". Předčasné volby jsou tedy v zájmu veřejnosti, protože ta potřebuje, aby sněmovna pracovala. "Dejte nám nové karty a my budeme opět hrát!" Tak nějak by se dalo rozumět volání politiků.

Někdy má politická hantýrka zvláštní schopnost nechtě pojmenovat podstatu problému. Politici chtějí nové karty, aby mohli hrát starou hru. Je ale tato jejich hra opravdu v zájmu veřejnosti?

Britský film o Charlesu Darwinovi "je pro Spojené státy příliš kontroverzní"

14. 9. 2009

Novy britský film o Charlesu Darwinovi nenalezl ve Spojených státech distributora, protože je jeho evoluční teorie pro americké diváky příliš kontroverzní. Film Creation (Stvoření) líčí, jak se Darwin rozhodoval "mezi vírou a rozumem", když psal svou knihu O původu druhů. Film zobrazuje Darwina jako člověka, který přišel po smrti své milované desetileté dcery o víru v Boha.

Filmem byl zahájen Torontský filmový festival a v neděli měl premiéru v Británii. Byl prodán do distribuce skoro všude na světě, od Austrálie po Skandinávii.

O moudrosti davu: Proč je skupina chytřejší než jednotlivci

13. 9. 2009 / Jan Čulík

Zajímavé je, že důležitá je diverzita skupiny. Scott Page, politolog z University v Michiganu, zjistil, že skupiny, které se skládají zároveň z chytrých lidí a z ne zrovna chytrých lidí, mají vždycky lepší výsledky než skupiny, které se skládají jen z chytrých lidí. Potíž totiž je, že inteligence sama nedokáže zajistit přítomnost různých pohledů na zkoumaný problém. Potíž je, že inteligentní lidé mají tendenci reagovat podobně. To znamená, že skupina jako celek ví méně, než by jinak mohla vědět.

Přičleníte-li do skupiny pár jedinců, kteří jsou méně inteligentní, ale mají jiné schopnosti a zkušenosti, zlepší to její výkon. Homogenní skupiny nejsou dost schopné na to, aby dokázaly zkoumat alternativní řešení. Je velmi cenné přivádět do společnosti nové lidi, i když jsou méně zkušení a méně schopní, protože to málo, co takový nový člen přinese, je jiné.

Několik čtenářů namítlo, že údajná "moudrost davu" je jen statistický trik. Někdo by měl přeložit a vydat Jamese Surowieckého. Zde je několik dalších myšlenek z úvodních kapitol jeho knihy The Wisdom of Crowds: Why the Many are Smarter Than the Few. Vyplývá z nich, že jde o daleko složitější fenomén než "statistický trik":

Socioložka K.H. Gordonová požádala dvě stě studentů, aby uspořádali předměty podle váhy, a zjistila, že skupinový "odhad" byl přesný na 94 procent, lepší výsledek mělo jen 5 z těch 200 studentů. Profesor finančních studií Jack Treynor provedl experiment se sklenicí, která obsahovala 850 bonbonů, studenti měli odhadovat, kolik jich ve sklenici je. Nejlepší skupinový odhad byl 871, jen jeden z 56 lidí ve skupině to odhadl lépe.

Důležité je, aby členové skupiny spolu nespolupracovali, nehovořili a neřešili problém společně. Odhad několika málo jednotlivých členů skupiny bude vždy lepší než průměrný odhad celé skupiny. Při opakování experimentů však bylo zjištěno, že lepší "odhadci" nejsou vždycky titíž lidé. Po deseti experimentech je vždycky odhad celé skupiny lepší než odhad jednotlivců.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a