Zelená kolapsu?

20. 8. 2009 / Karel Dolejší

V pondělí 17. srpna byla na webové stránce Guardianu zveřejněna rozsáhlá korespondence George Monbiota s publicistou a environmentálním aktivistou Paulem Kingsnorthem. Článek nazvaný Is there any point in fighting to stave off industrial apocalypse? (Má nějaký smysl bojovat proti průmyslové apokalypse?) je ukázkou toho, co by v žádném českém mainstreamovém médiu nebylo možné: Diskuse o budoucnosti průmyslové civilizace, v níž se oba zúčastnění z odlišných pozic shodují v přesvědčení, že "business as usual" prostě už v současnosti nepředstavuje žádnou volbu. Tváří v tvář reálnému riziku kolapsu civilizace závislé na neomezeném a nekonečném ekonomickém růstu se ovšem oba autoři přou o to, jak se máme nyní chovat. Monbiot se domnívá, že je třeba donutit politiky, aby na globální úrovni přijali opatření ke snížení energetické náročnosti a rozvinuli alternativní energetiku. Kingsnorth si však myslí, že takové úsilí je zbytečné, protože kolapsu tak jako tak již nemůžeme zabránit, a soustřeďuje se na lokální agendu, například na ochranu anglického venkova. V průběhu diskuse se pozice obou autorů vzájemně osvětlují - vychází najevo Monbiotova obava z kolapsu a Kingsnorthova naděje, že kolaps umožní řešit problémy, s nimiž nyní nelze hnout; projevují se Monbiotova závislost na teorii pokroku, jejíž rub tvoří regres k apokalyptickému myšlení, ale stejně tak i Kingsnorthova překvapující lhostejnost k osudu značné části dnešního lidstva, která je podle něj prostě odsouzena k vymření. Zatímco se v Británii diskutuje o vzájemné provázanosti přelidnění, rostoucího počtu motorových vozidel, vyčerpávání ropy, produkce skleníkových plynů, ničení tropických pralesů, přelovení mořských ryb atd., v ČR ti odvážnější z publicistů stále ještě implicitně polemizují s popírači globálního oteplování...

Blábolení pana Šándora

20. 8. 2009 / Jakub Rolčík

Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek prokazatelně lže. Přistižen při lži byl dokonce i ve sněmovně volených zástupců lidu České republiky, kde tvrdil, že byl vyloučen z bývalého komunistického vojenského gymnázia, a to prý "z politických důvodů". Toto tvrzení je zvláště absurdní, neboť by šlo o vyloučení v první půli normalizačních 70. let, kdy by mladému Topolánkovi zcela znemožnilo vystudovat VUT v Brně.

Většina českých novinářů stále nepokrytěji straní pravici, proto je Topolánkovy lži, jakož i nejrůznější protimluvy a nesplněné předvolební sliby ODS (např. "Smlouva s občany České republiky") nezajímají. Českou mediální scénu tak charakterizuje absurdní atmosféra, kdy Mirek Topolánek a další příznivci "pravicových reforem" a vojenské základny cizí velmoci na českém území mohou tvrdit cokoli, aniž by svá tvrzení museli dokládat nebo je obhájit v demokratické diskusi.

Američtí Republikáni, náboženství a triumf nerozumu

20. 8. 2009

Tendence prostě popírat nepříjemná fakta a vymyslet si namísto toho fantazii není nová, jen se zintenzivnila. Za Bushe se to dělo pořád. Když bylo jasné, že Saddam Husajn nemá žádné zbraně hromadného ničení, americká pravice prostě tvrdila, že je nechal odvézt do Sýrie. Když bylo prokázáno nade vší pochybnost, že člověk způsobuje globální oteplování, začali tvrdit, "že je to největší hoax v lidské historii" a že všichni světoví klimatologové jsou "lháři". Americká média to pak prezentují jako názory "dvou soupeřících stran" - jako kdyby měla od obou stran před sebou důkazy.

Za posledního tři čtvrtě roku, co byl zvolen Barack Obama, se v Americe stalo něco podivného, píše v deníku Independent Johann Hari. Nejlépe to shrnul komik Bill Maher: "Demokraté se přesunuli doprava a Republikáni se přesunuli do blázince."

VĚDA

Dinosauři nebyli připraveni, my musíme být...

20. 8. 2009 / Jita Splítková

Globální oteplování, klimatické změny - slova která i mezi slušnými, vzdělanými a sympatickými vědci dokáží vyvolat velmi emotivní a sprostou hádku. Čím to? Proč toto závažné téma budí tolik emocí mezi všemi lidmi? Proč bylo tak zpolitizováno? Protože se týká opravdu každého živého tvora na Zemi a my doposud nevíme, co vše vlastně ony klimatické změny způsobuje a jak se jim máme bránit. Kde hledat příčiny? A půjde je nějak účinně eliminovat? Jaké změny přinese do života lidí, zvířat a rostlin jiné klima? Pojďme hledat odpovědi oproštěné od jakýchkoli citových zabarvení a čistě apolitické.

Nejdříve si ujasněme základní věc. Probíhají na Zemi klimatické změny, nebo se jedná jen o pouhé a náhodné výkyvy počasí?

Spojené státy zuří: Skotsko propustilo Libyjce

20. 8. 2009

Abdelbaset al-Megrahi, muž odsouzený r. 2001 za atentát na letadlo Pan Am, které se 21. prosince 1988 zřítilo na skotskou vesnici Lockerbie, byl ve čtvrtek v poledne propuštěn z věznice v Greenocku a odletěl z letiště v Glasgow do Libye. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill učinil rozhodnutí al-Megrahiho propustit z humanitárních důvodů. Má terminální rakovinu prostaty. Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí toto rozhodnutí okamžitě kritizovaly: po celou dobu byly ostře proti propuštění al-Megrahiho. Ve čtvrtek večer odsoudil al-Megrahiho propuštění i Barack Obama.

Dokázal jste spojovat nespojitelné

20. 8. 2009 / Lubomír Zaorálek

otevřený dopis bývalému prezidentovi Václavu Havlovi

Vážený pane prezidente Havle, rozumím Vám, když v rozhovoru pro MF Dnes říkáte, že Vám kritika není lhostejná: "Nespravedlivá kritika nebo kritika pomatená či nepořádná, což je častější případ, mi pochopitelně radost nedělá." Chápu také, že proto se ve zmíněném rozhovoru k řadě věcí odmítáte bez hlubších znalostí a přípravy vyjadřovat. A tak se zdráháte říci více slov k toskánské dovolené pana Mirka Topolánka, k čistotě pana Miroslava Kalouska, k přestupu Vašeho přítele pana Karla Schwarzenberga do TOP 09.

Byli byste ochotní platit vyšší DPH, abyste zachránili stát před bankrotem?

20. 8. 2009 / Jan Petrtyl

17. srpna jsem v rozhlase slyšel anketní otázku, která zněla: Byli byste ochotní platit vyšší DPH, abyste zachránili stát před bankrotem? Z 530 respondentů na ni 32 % odpovědělo kladně a 68 % záporně. Ačkoli jsem v onu chvíli nebyl u internetu a hlasovat jsem nemohl, odpověděl jsem na tuto otázku v duchu, jen tak pro sebe. Má odpověď byla negativní. Vzhledem k tomu, že každé stanovisko by mělo být něčím podloženo, pokusím se uvést několik argumentů pro svou, byť v podstatě pouze pomyslnou, anketní odpověď.

Maďarsko oslavilo, jak před dvaceti lety způsobilo pád komunismu v celé Evropě

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Dnešní Češi to většinou nevědí, ale pád komunismu v celé Evropě před dvaceti lety způsobilo Maďarsko.

Na rozdíl od Husákova a Jakešova Československa, které bylo koncem osmdesátých let skanzenem normalizačního socialismu, kde bylo všechno zakonzervované a geriatři ve vedení státu se snažili nic neměnit, přičemž se hrozili "historické pomsty" přicházející z Moskvy, protože s Gorbačovovou "perestroikou" a "glasností" se jim po dvaceti letech kolaborace a potlačování Pražského jara toto Pražské jaro vrátilo z Moskvy, Maďarsko bylo uvolněný, svobodný, evropský stát, v němž šéf komunistické strany pravidelně chodil hrát tenis s americkým velvyslancem. (Dovedete si to představit u Husáka či Jakeše?)

To to uteklo

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Pěkná byla i výstava kreseb Vladimíra Jiránka v malé výstavní galerii nakladatelství Československý spisovatel. Na jednom obrázku byl např. znázorněn známý transparent 'Se Sovětským svazem na věčné časy'. Pod obrázkem byla legenda: 'To to uteklo.'

Navštíví-li Prahu v současnosti Čech, který už delší dobu žije na Západě, vzbudí to v něm značně klaustrofobické pocity. Prvotní příčina jeho tísně je zcela hmatatelná a prozaická: v Praze je dnes skutečně havarijní ekologická situace. Návštěvník má prostě dojem, že se dusí.

Tento článek vyšel začátkem roku 1989 v časopise Obrys, který vycházel v Mnichově.

Historie: Co vedlo k pádu komunismu: 1988 - Československo na rozcestí?

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Článek vyšel v časopise Západ, který redigovali v Kanadě Zdena a Josef Škvoreckých.

Přátelé z Prahy zklamaně píší, že v Československu i za Gorbačovovy éry zůstává všechno při starém. Listujeme-li však československými oficiálními novinami a časopisy z poslední doby, zjišťujeme, že to není tak docela pravda. V porovnání se sedmdesátými lety a první polovinou osmdesátých let, kdy československý tisk zněl neúprosně ideologickou řečí, dochází přece jen k jistému pohybu.

V BL článek poprvé vyšel 13. 11. 2003 ZDE

Americký soud nařídil Googlu, aby prozradil bloggerčinu totožnost

20. 8. 2009

Joan Maddenová, soudkyně u Nejvyššího soudu státu New York, nařídila firmě Google, aby mu poskytla totožnost anonymní bloggerky, která na svém blogu pomlouvala jednu newyorskou modelku.

Soudkyně rozhodla, že Liskula Cohenová, 27, má právo získat informace o totožnosti osoby, která loni na blogu nazvaném "Skanks in NYC" Cohenovou obviňovala, že je sexuálně promiskuitní, že je špinavá a že vypadá špatně.

Americké vyhlídky

20. 8. 2009 / Štěpán Steiger

Podle úřední statistiky ztratila ekonomika Spojených států v červenci "jenom" 247.000 pracovních míst. Ve srovnání se 692.000, které v prvním letošním čtvrtletí mizely měsíčně (!) z pracovního trhu, vypadá toto číslo možná útěšně -- nicméně proti téže době v loňském roce je to dvojnásobek. Tehdejší číslo se přitom považovalo za velmi špatné. Navíc údaje o nezaměstnanosti patří obvykle k těm, jež jsou následně nejpronikavěji revidovány. Na zaokrouhlení třeba dodat, že od začátku roku 2008 činí celková ztráta pracovních míst 6,7 milionu, což představuje zhruba tolik, kolik bylo za posledních pět let získáno. Přitom neuvažujeme o 150.000 nových míst, která jsou měsíčně zapotřebí k udržení dosavadního stavu zaměstnanosti s ohledem na populační přírůstek.

Nářek chudáka a rudý sen

20. 8. 2009 / Michal Kuklík

V Blesku na síti jsem se dočetl, že čacký předseda Topolánek se honosí nejméně patero náramkovými hodinkami v krámské ceně 670 tisíc korun českých.

Jsou to Prim -- limitovaná série František Kupka, Breitling, Luminor Panerai, Omega a Rolex.

AMERIKA:

Klíčem k úspěšné reformě je snížení nákladů na zdravotnictví

20. 8. 2009

Proč stojí neúplný státní zdravotnický systém v USA skoro 7000 dolarů ročně na jednoho obyvatele, zatímco každá jiná rozvinutá země dokáže financovat kompletní zdravotnický systém pro všechny občany jen za polovinu té ceny? ptá se v deníku Financial Times Mort Zuckerman, editor časopisu US News and World Report a pokračuje:

Téměř všichni experti souhlasí, že příčinou nezastavitelné inflace nákladů v americkém zdravotnictví je skutečnost, že se platí za jednotlivé zdravotnické úkony.

Libyjec odsouzený za Lockerbie bude ve čtvrtek propuštěn

20. 8. 2009

Abdelbaset al-Megrahi, který byl odsouzen na doživotí za údajné usmrcení 270 osob při atentátu na letadlo, letící před Vánocemi 1988 z Frankfurtu do USA, bude propuštěn z věznice ve skotském Greenocku ve čtvrtek ve 13 hodin. Důvodem jeho propuštění je, že má nedlouho před smrtí. Trpí rakovinou prostaty, která je agresivní a pokročilá. Skotský ministr spravedlnost Kenny Macaskill odmítne nátlak od americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, aby al-Megrahiho nepropouštěl. Skotsko odmítá obvinění, že uzavřelo s Libyjí tajnou politickou dohodu, v jejímž rámci mají být v Libyji prosazovány lukratiní západoevropské olejářské zájmy.

Četní pozorovatelé považují odsouzení al-Megrahiho na základě sporných a nepřímých důkazů za justiční omyl. Spojené státy to však neuznávají. Al-Megrahi v minulých dnech zrušil své odvolání, které mělo zkoumat neprůkaznost důkazů v jeho věci, protože by jinak nemohl dostat milost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Laterna magika a Nová scéna ND

20. 8. 2009

Reakce na článek Tomáše Koloce.

Především bych chtěl ocenit přístup autora k historii Laterny magiky -- přes drobné nepřesnosti, které ale němění význam, je popis uplynulých padesáti let korektní a výstižný, píše Petr Tošovský z Laterny magiky.

Několik reálií k Nové scéně a vztahu Laterny magiky k ní -- Nová scéna ND byla koncipována jako multifunkční prostor pro všechny soubory Národního divadla -- její variabilita -- možnost kukátkové scény, alžbětinské scény či arény byla jedním z hlavních faktorů, kterým návrh arch. Prágra zvítězil nad alternativním řešením prof. Svobody.

V praxi se poté ukázalo, že variabilita prostoru je víceméně teoretická -- např. přestavba na arénu trvala zhruba 16 hodin, což s denním provozem divadla skloubit nešlo.

"Proč podporujete nacistickou politiku?" - "S vámi je hovor jak s jídelním stolem"

19. 8. 2009

Až do CNN se dostala výměna slov mezi kritičkou Obamovy zdravotnické reformy a demokratickým senátorem Barneym Frankem na "radniční schůzi" v Dartmouthu, jíž se v úterý večer zúčastnilo asi 500 lidí.

"Proč podporujete nacistickou politiku," zeptala se senátora žena z publika držící Obamovu fotografii s hitlerovským knírkem.

"Na jaké planetě trávíte většinu svého času?" opáčil senátor, obecenstvo zatleskalo.

"Je to skutečně poctou 1. dodatku americké ústavy [zajišťujícímu svobodu slova, pozn. red.], že se volně šíří takto sprosté a odporne nesmysly," dodal senátor a pokračoval:

"Madam, snažit se s vámi konverzovat, to je jako snažit se diskutovat s jídelním stolem. Nemám o tom zájem."

Podrobnosti a video v angličtině ZDE

RAKOVINA:

Rodiče by neměli dětem dávat ke svačině šunku ani salám

19. 8. 2009

Rodiče by neměli dávat dětem ke svačině šunku ani salám, protože průmyslově zpracovaná masa zvyšují risk rakoviny tlustého střeva, varuje organizace World Cancer Research Fund (WCRF). Její odborníci si přejí, aby rodiny namísto toho používaly kuřecího masa, ryb, sýrů s nízkým obsahem tuku, humus či malé množství libového masa.

Děti by vůbec neměly jíst salámy a šunku, protože pokud si na ně navyknou, povede to u nich k rakovině v pozdějším životě, uvádí WCRF.

Kdyby lidé jedli méně než 70 gramů průmyslově zpracovaného masa (salámů, šunky, slaniny) týdně, v Británii by bylo diagnostikováno s rakovinou tlustého střeva o 3700 lidí méně.

Organizace Cancer Research k tomu dodává, že lidé umírají na rakovinu, protože neznají její příznaky. Až o 5000 více případů rakoviny v Británii by se dalo vyléčit, kdyby lidé byli diagnostikováni dříve. Charitativní organizace Cancer Research spolupracuje s britským ministerstvem zdravotnictví na velkém projektu, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o příznacích rakoviny a umožnit jim nemoc poznat v jejím raném stádiu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PROTI RAKOVINĚ:

Strach z kolonoskopie tlustého střeva je zbytečný

19. 8. 2009

Tisková zpráva občanského sdružení Onkomaják

Strach z kolonoskopie tlustého střeva je zbytečný, podle lékařů vyšetření nebolí, pomáhá zachraňovat životy a šetří peníze ve zdravotním systému

Občanské sdružení Onkomaják nabízející pomoc onkologickým pacientům zorganizovalo ve spolupráci s agenturou Factum Invenio průzkum znalostí Čechů o rakovině tlustého střeva a konečníku. Osloveno bylo 513 respondentů v nejvíce ohrožené věkové skupině 50-75 let. V této věkové kategorii se rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytuje nejčastěji. Výsledky ojedinělého šetření pomohou přesně zacílit celostátní osvětovou kampaň, kterou Onkomaják plánuje spustit na podzim tohoto roku. Podrobné informace ke kampani budou zveřejněny za několik týdnů na tiskové konferenci za účasti zástupců občanského sdružení Onkomaják, Factum Invenio a České onkologické společnosti ČLS JEP.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Při srovnání s jinými státy je v ČR dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění. "Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 7800 osob," upřesnil prof. Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Ruští agenti podruhé: Mastička na bolavou dušičku

19. 8. 2009

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

19.8. 2009

Iniciativa Ne základnám se důrazně ohrazuje proti opětovnému spojování svých aktivit s působením ruských tajných služeb na území ČR. Lidové noviny (LN) a Mladá fronta Dnes (MfD) se prostřednictvím svých redaktorů dopouštějí manipulace a poškozování dobrého jména Iniciativy. Zároveň znevažují většinu obyvatel České republiky, neboť sugerují, že za jejich odmítavým postojem proti radaru nestojí racionální důvody, ale jakési rejdy dvou nejmenovaných ruských diplomatů.

Lidovky: proradarový nesmysl převlečený za okurkovou zprávu

19. 8. 2009 / Štěpán Kotrba

Autorka, která dva roky převážně popularizovala Julínkovy zdravotní reformy, poplatky a řízenou péči Chrenkova Agelu v článcích, které lze označit daleko více za propagační a nikoliv odborné, se náhle stala "odbornicí" na ruské tajné služby a protiradarové hnutí... I tak lze komentovat nejnovější článek Adély Čabanové v Lidových novinách pod titulkem "Česko vypovědělo dva diplomaty kvůli jejich aktivitám proti radaru".

Už žádná cizí vojska

19. 8. 2009

tisková zpráva Ne základnám

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám Ve čtvrtek, 20. srpna ve 22h se u metronomu na Letné uskuteční happening Iniciativy Ne základnám.

V předvečer uplynutí 41 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa si Iniciativa připomene tuto událost vypuštěním 41světelných balonů z bývalého Stalinova pomníku na Letenské pláni. "Akce má nejen vzpomínkový charakter, ale je také výzvou, abychom znovu nepřipustili přítomnost cizích vojsk na našem území," řekl mluvčí Iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

Situace Českých aerolinií je kritická

19. 8. 2009

Tisková zpráva

19.8.2009 Praha

Profesní a odborová organizace CZALPA ČSA, která sdružuje přes 500 pilotů letecké společnosti ČSA, dnes zaslala otevřený dopis předsedovi vlády ČR Janu Fischerovi, ve kterém ho informuje o kritické situaci v ČSA a.s.

Vzhledem ke kritické situaci uvnitř společnosti ČSA a odstoupením jediného strategického investora z privatizačního procesu, se dnes CZALPA obrátila otevřeným dopisem na předsedu vlády ČR Jana Fischera. Dopis byl v kopii zaslán ministrům dopravy a financí a dále předsedům všech parlamentních stran. Jeho text najdete v příloze této zprávy.

Raději stranu klenutou než překlenovací

19. 8. 2009 / Milan Daniel

Dobře rozumím znechucení značného procenta voličů z toho, co se odehrává nejen na tuzemské politické scéně, ale zejména za ní. Strany měříme nejen jejich programy a případným přínosem, který by představoval výnos z jejich realizace, ale současně i mravností jejich reprezentantů.

O rudém nebezpečí Sarah Palinové

19. 8. 2009

Palinismus je aktualizovaná verze mccarthyismu, který se jmenuje podle někdejšího senátora Josepha McCarthyho, demagoga a opilce. Podle wikipedie mccartyhismus znamená "nezodpovědná, nepodložená obvinění a demagogické útoky na charakter či vlastenectví politických odpůrců." Pokud víme, Sarah Palinová není opilec, píše v deníku Wasghinton Post Richard Cohen.

Ty zločince v bankách je možné bojkotovat

19. 8. 2009

Pamatujete se na ty banky, které byly tak blízko kolapsu, byly tak zoufalé, že potřebovaly finanční pomoc od vlád? No, teď se ukazuje, že se devět těchto bank v USA - které dohromady od vlády dostaly 175 miliard dolarů na svou záchranu - vrátilo ke svým zlozvykům: loni tyto banky vyplatily svým zaměstnancům prémie ve výši 32,6 miliard dolarů. Například pán vesmíru ze Citigroup, Andrew Hall, dostal prémii ve výši 98,9 milionů dolarů a 5000 šťastlivců v bankách každý dostal více než 1 milion dolarů, píše Jonathan Freedlander v deníku Guardian. Obdobně to vypadá v londýnské City.

Řešením by mohlo být hledat odlišná, méně konvenční řešení. Co takhle se obejít bez bank?

Vjačeslav Molotov podepisuje Pakt Molotov - Ribbentrop

HISTORICKÁ ANALÝZA

O globálních problémech musejí spolurozhodovat všichni

19. 8. 2009 / Jan Prokeš

Sovětsko–německá smlouva o neútočení, známá také jako pakt Molotov–Ribbentrop, byla podepsána v Moskvě v noci z 23. na 24.srpna 1939 oběma tehdejšími ministry zahraničí a za přítomnosti Stalina. Kromě klauzulí, týkajících se samotné záruky vzájemné bezpečnosti, obsahovala významné ekonomické a obchodní závazky (v podstatě německé stroje, technologie a zbraně za sovětské suroviny – zejména ropu, nerosty,obilí atd.). Z geopolitického hlediska a pro další mezinárodní vývoj byl však klíčový tajný dodatkový protokol, definující sféry vlivu obou mocností ve východní Evropě.

PROTEST:

Brian Haw táboří na chodníku před Dolní sněmovnou už 3000 dní

19. 8. 2009

Šedesátiletý Brian Haw je, jak píše deník Independent, nejpermanentnějším symbolem svobody projevu v Británii, v zemi, která trpí stále autokratičtějšími zákony, které omezují právo na shromažďování. Ve středu 19. srpna bude tábořit na chodníku před Dolní sněmovnou v londýnském Westminsteru už 3000. den.

"Tři tisíce zatracených dní tady spím a dívám se, jak politikové lžou, zatímco děti dál umírají a lidi chodí kolem. A všichni z nás za to neseme odpovědnost."

Osm let táboří Brian Haw ve stanu na chodníku před Dolní sněmovnou. Hlučně kritizuje britskou politickou elitu za to, že vede dvě vysoce kontroverzní války. Obviňuje britskou vládu z "vraždění, mučení a genocidy".

Letní anabáze s Telefónicou aneb volej ve dne v noci

19. 8. 2009 / Anděla Horová

I když tentokrát nebude nic o umění, příběh o společnosti Telefónica a jejích praktikách v komunikaci se zákazníky by jistě vydal přinejmenším na absurdní drama. Koncem července mne totiž navštívili agenti této „ou tů“ a dodnes lituji, že jsem je pustila do domu. Začali poplašnou zprávou, že wi-fi signál, který používám, bude do dvou měsíců v této oblasti zrušen a nabídli mi ty nejvýhodnější služby. Nevím, proč jsem se nechala zblbnout, asi na mne dolehla malátnost z horkých dnů, ale tak jako tak, smlouvy uzavřené mimo prodejny O2 můžete bez uvedení důvodu podle Směrnice o smlouvách uzavřených mimo prodejnu 85/577 EHS do sedmi dnů zrušit.

Vědecký výklad: Dobré výhledy zdravotnictví

19. 8. 2009 / Wenzel Lischka

Doba se změnila a již nemáme tu škaredou totalitu. Můžeme svobodně dýchat demokratický vzduch. Některým z nás to však nestačí a nestále brblají. Třeba tvrdí, že místo vzduchu dýchají smog.

Takové argumenty jsou nejapné. Ti, kteří si stěžují na kouř, mají dbát rad lékařů a nekouřit! Kouření totiž škodí zdraví. A nejvíce to pasivní! Proto raději aktivně kuřte.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2009

10. 8. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2009 přispělo celkem 200 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 570.28 Kč, příjem z reklamy byl 4285 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 7. 2009 částku 20 612.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a