Jak bojovat proti extremní pravici

20. 7. 2009

Nick Griffin a Andrew Brons z extremně pravicové British National Party byli jedinými dvěma z nových britských dvasedmdesáti poslanců Evropského parlamentu, kteří nebyli minulou středu ve Štrasburku pozváni na recepci se šampaňským, kterou uspořádala britská vláda.

To je podle listu Guardian jeden způsob, jak naložit s extremní pravicí - vyloučit ji ze slušné společnosti a doufat, že zmizí ze scény. Tato strategie možná funguje v Británii, kde BNP považují politikové za znepokokující, nikoliv však hrozivý jev, protože se tam ve volbách používá většinový volební systém.

Obamova administrativa odmítla výtky signatářů "zvacího dopisu"

20. 7. 2009

"Prezident usiluje o nápravu vztahů s Ruskem a podle našeho soudu by to bylo také výhodnější pro Evropu. Naše jednání zcela jistě není na úkor našich evropských partnerů," řekl mluvčí Rady národní bezpečnosti Ben Chang v souvislosti s dopisem některých politiků střední a východní Evropy americkému prezidentu B. Obamovi. Informovala o tom polská televize TVN 24.

Naděje

20. 7. 2009 / Václav Hrabě

Uhnáni časem a okolnostmi
sedíme na břehu
mříží
téhle první
a poslední hospody
a čekáme na hodinu
otvírání
Vyzáblé nebe
nad městem má
zelenou barvu
naděje

Ze sbírky Blues, Labyrint, Praha 1999, vybrala Hanka Tomšů

Prozrazení minulosti někdy osvětluje budoucnost

19. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Minulost člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíši se stala titulní zprávou včerejší iDnes. Díky VIP blogerovi iDnes - senátoru Oberfalzerovi. Bývalý šéf sekretariátu generálního ředitele normalizačního Československého rozhlasu Jána Riška a šéf odboru jeho obrany a zvláštních úkolů se objevil pod svými dvěma jmény (třetí se ještě na veřejnosti neobjevilo) v seznamu svazků EZO, které na internetu zveřejnil Stanislav Penc. Co je to oddělení zvláštních úkolů? Řízení závodních jednotek Lidových milicí, kontaktů StB, vyřizování krycích pasů a dalších dokladů pro rozvědčíky - zahraniční korespondenty, schvalování výjezdních doložek zaměstnanců rozhlasu, prosazování vedoucí úlohy KSČ zaíláním hlášení na příslušné oddělení ÚV KSČ a další podobné "úkoly"...

Evidence zájmových osob komunistické kontrarozvědky vydala jedno ze svých tajemství a muže mnoha tváří, člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíšu dostihla jeho doteď utajovaná normalizační minulost. Sotva týden poté, co šel spolu s předsedou Rady Českého rozhlasu Florianem (KDU-ČSL) stejně utajeně žádat předsedu ČSSD Jiřího Paroubka se lživými argumenty o hlavu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka.

Kdo v Íránu skutečně prohrál: islámští duchovní

20. 7. 2009

Zatímco Íránci stále debatují o tom, kdo vyhrál v nedávných prezidentských volbách, souhlasí, kdo prohrál, píše na serveru alarabiya.net Amir Taheri.

Pro mnoho Íránců nejvíce prohrálo v nynější krizi šiitské duchovenstvo, které vypadá zmateně, rozhádaně a stále více izolovaně.

Íránci si v současnosti nemohou nepovšimnout, že duchovní ztrácejí na vlivu a jejich moc přebírá nová elita, která se skládá z vojáků. Tento týden například státním médiím dominovalo několik generálů z islámských revolučních gard svými otevřeně politickými projevy a interviewy. Velitel revolučních gard generálmajor Muhammad Ali Jaafari to řekl jasně: "Vznikla nová situace, kdy revoluční gardy ovládají zemi a brání revoluci," zdůraznil. "Důsledky této nové situace musejí být vzaty v úvahu všude."

Spisovatel Kohout to schytal za chleba

20. 7. 2009 / Daniel Strož

Na první pohled prkotina: spisovatel Pavel Kohout se pochlubil v jednom ze svých článků, které pravidelně píše pro MFDnes, že si pečivo a chléb kupuje ve Vídni. A že v tom bude pokračovat dál, přestože svůj vídeňský domicil opustil a trvale už žije v Praze. Odůvodnil to špatnou kvalitou českých pekárenských výrobků, za což se mu (i v jiných tiskovinách) dostalo vřelého souhlasu čtenářů, tedy spotřebitelů. S výjimkou ovšem pana Jaroslava Pompa, PR ředitele českého pekárenského koncernu s nečeským názvem United Bakeries, a. s., který se pokusil Kohouta svou odpovědí přesvědčit, že to, co tvrdí, není pravda.

Martin Bursík odchází z politiky

20. 7. 2009 / Boris Cvek

Když se Martin Bursík dostal do čela Strany zelených, byla to bezvýznamná ministrana, jakých je v Česku mnoho a s nimiž nestojí za to ztrácet čas.

Málokdo asi věřil, že by se pod Bursíkovým vedením tato původně parta fanatiků (typu Jakuba Patočky) mohla dočkat takové přízně voličů, aby se dostala do Sněmovny, o vládě ani nemluvě. Bursík ovšem šikovně využil voličů bývalých "havlovských" neboli menších středových, liberálně orientovaných stran (US-DEU, ODA) a dostal se do Sněmovny (já sám jsem volil Stranu zelených byv předtím voličem Vladimíra Špidly).

Freeganismus: Život z popelnic

19. 7. 2009

Supermarkety vyhazují miliony tun použitelných potravin ročně. "Freeganové", aktivisté jako Tristram Stuart, poukazují na tento skandál globálního plýtvání, že žijí jen z toho, co supermarkety vyhodí, píše týdeník Observer.

Tristram Stuart (32) je odborník na odpadky ve všech jejich formách. Ví, v kolik hodin vynášejí supermarkety v centrálním Londýně své pytle s odpadky na ulici, ví, kolik těch odpadků jde na skládky, kolik je jich recyklováno či spáleno. Žije většinou z potravin, které jiní vyhodí.

Bushovi muži čelí vyšetřování v Kongresu

19. 7. 2009

Bývalý Bushův viceprezident Dick Cheney bude možná donucen svědčit v Kongresu v souvislosti s obviněními, že nařídil ustavení vražedného komanda. Demokraté v Kongresu totiž požadují vyšetřování, jak se vedla "válka proti terorismu". Bushovy klíčové muže bude zřejmě vyslýchat mimořádný prokurátor a není vyloučeno, že proti nim bude zahájeno trestní stíhání.

Létat jak motýl, bodat jak včela

17. 7. 2009

Problémem je to, že uspět ve hře na mentální a morální rovině znamená dosáhnout vysoké fyzické bezpečnosti, aby snadno viditelní poskytovatelé pomoci a reformátoři rozptýlení mezi traumatizované, xenofobní a klanově organizované obyvatelstvo nebyli jeden po druhém zlikvidováni Talibánem, válečnými podnikateli, kriminálními gangy a dalšími subjekty, které pociťují jejich přítomnost jako ohrožení.

KD│7. července přinesly britské Timesy zásadní reportáž popisující zkoušky a utrpení Welšských gardistů zapojených do ofenzívy proti Talibánu v afghánské provincii Hílmand. Detailně zachytily, jak akumulovaný mentální a fyzický stres drtí těla i mysli vysoce motivovaných, skvěle vycvičených a kompetentně vedených vojáků. Mým cílem je analyzovat reportáž Timesů z jiné perspektivy. Doufám, že to umožní lépe pochopit hru, kterou Talibán hraje, napsal bývalý analytik Pentagonu Frank Spinney na serveru Counterpunch.

S výjimkou poslední věty předposledního odstavce (mimo jiné "Talibán bojuje ne proto, aby zvítězil, ale aby vydržel"), která je hloupá, Timesy poskytly přesný popis tlaků, jimž jednotliví britští vojáci čelí, a je to excelentní vhled do účinků vojenského umění Talibánu. Informace svědčí o tom, že strategickým cílem Talibánu je utahat své protivníky tím, že je udržuje v nepřetržitém napětí a pracuje na jejich psychologii - jak by řekl zesnulý americký vojenský stratég John Boyd, snaží se pohybovat uvnitř protivníkovy smyčky zahrnující pozorování-orientaci-rozhodnutí-akci (Boydova smyčka, OODA loop), tento cyklus zpomalit a dezorientovat. A co více, operační umění Talibánu se zřejmě obzvlášť zaměřuje na mentální a morální rovinu konfliktu. Přežití zahrnující útěk, pokud dojde k setkání se silou, jež má převahu, a pokračování v boji další den, je centrální částí vítězné strategie zaměřené na tento cíl.

Proč je na českou politiku tak nehezký pohled?

17. 7. 2009 / Ivo Šebestík

Úvodem budiž řečeno, že nepříliš pěkný pohled se naskýtá na politiku a její představitele v mnoha zemích světa, přičemž důvody k lehké či větší nevolnosti vyvolané u pozorovatele bývají v lecčems podobné. V tomto ohledu není česká politická scéna výjimečná. Přesto mi dovolte věnovat zvláštní pozornost právě jí.

K tomu, aby si člověk dobře vychutnal pohled na současný stav české politické kultury, je zapotřebí, aby byl občanem této země a byl tak říkajíc vtahován do hry. Za jiných okolností nevyvolává české politické divadlo ten správný umělecký dojem. Cizinec si může klidně koupit vstupenku do první řady, posadit se s velikou krabicí popcornu a ještě větším kelímkem coca-coly a dobře se bavit Armagedonem, který se ho netýká.

Jednání Medvěděv-Merkelová

11. německo-ruské vládní konzultace

Barokní opulence a obchod pro Medveděva

20. 7. 2009 / Alena Borůvková

Ekonomické otázky dominovaly 16. července 11. kolu rusko-německých konzultací, které proběhly v Mnichově na barokním zámku Schleissheim a v Residenz, bývalém sídle bavorské královské rodiny Wittelsbachů. Hlavními aktéry byla německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medveděv, doprovázení několika ministry obou zemí. Oběd pro zúčastněné uspořádal bavorský premiér Horst Seehofer.

„Německo-ruské setkání na pozadí hospodářské a finanční krize nemohlo začít v lepších kulisách než je opulentní zámek Schleissheim, který je stojícím architektonickým důkazem volatility světové ekonomiky.

Raketa CSS-5.

Čína vyvíjí protilodní balistické rakety

20. 7. 2009

KD│ Čína se snaží získat schopnost zabránit útočnému uskupení amerického námořnictva soustředěnému kolem letadlové lodi (carrier strike group, CSG) v intervenci do případného konfliktu o Tchajwan - a za tím účelem vyvíjí unikátní systém využívající protilodní balistické rakety (anti-ship ballistic missile, ASBM). Na základě analýzy celé řady čínských zdrojů se zdá, že ČLR je poměrně blízko testování, zavádění či rozmisťování zbraně, jakou žádná jiná země nevlastní. Podle amerických vládních zdrojů má být protilodní raketa vyvinuta z rakety středního doletu s motorem na tuhé pohonné hmoty CSS-5/DF-21D. Tento nosič má dolet více než 1 500 kilometrů a může tak ohrožovat lodě v Západním Pacifiku a potenciálně mění vojenskou rovnováhu v oblasti, informoval Andrew S. Erickson pro China Brief.

Po mnoho desetiletí americké námořnictvo využívalo letadlové lodi jako pohyblivé základny vojenské moci po celém světě, včetně Tchajwanského průlivu. Když po čínských manévrech v letech 1995-1996 USA odpověděly rozmístěním bojových uskupení zahrnujících letadlové lodě USS Nimitz a USS Independence, Číňané si uvědomili, že na tento krok nemají žádnou účinnou odpověď. Proto začali vyvíjet protilodní prostředek dlouhého dosahu. Protilodní balistická raketa má být pouze jedním z mnoha nových zbraňových systémů vyvinutých po krizi z let 1995-1996. Všechny dohromady mají Číně poskytnout bezprecedentní kontrolu nad spornými periferními oblastmi, zčásti prostřednictvím zabránění přístupu amerických sil do kritických oblastí v době konfliktu. Dochází k tomu využitím čínských silných stránek proti americkým slabinám. Protilodní balistická raketa však vyniká nad tichými ponorkami, protilodními střelami s plochou dráhou letu a námořními minami, protože potenciálně může zabránit USA ve splnění jejich spojeneckých závazků.

Washington je údajně v pozadí honduraského puče

20. 7. 2009

KD│Americké ministerstvo zahraničí prý předem vědělo o honduraském puči. Ministerstvo i Kongres poskytovaly prostředky i poradenské služby aktérům a organizacím, které se puče účastnily. Pentagon cvičil, školil, velel, platil a vyzbrojil honduraské ozbrojené síly, jež provedly převrat a potlačují projevy nesouhlasu ze strany honduraského lidu, napsala pro Globalresearch Eva Golinger.

Americká vojenská přítomnost v Hondurasu, jmenovitě základna Soto Cano (Palmerola) ležící zhruba 50 kilometrů od hlavního města Tegucigalpa, je údajně hlavním důvodem americké podpory převratu, který svrhl levicového prezidenta Zelayu. Základna byla provozována od roku 1981, kdy ji Pentagon začal využíval k operacím ve Střední Americe, především proti levicovým povstalcům. Plukovník Oliver North odsud podporoval operace "Contras" proti sandinistické vládě v Nikaragui - teroristické útoky, psychologickou válku, eskadry smrti a zvláštní tajné akce, v jejichž důsledku zahynuly desetitisíce zemědělců a dalších civilistů, tisíce dalších zmizely, byly mučeny nebo zraněny.

Walter Cronkite z archivu NASA

Zemřel ten, kdo s diváky přistál na Měsíci

20. 7. 2009 / Irena Ryšánková

Tenhle sloupek měl být původně o něčem úplně jiném. Ale pak jsem se dozvěděla, že zemřel Walter Cronkite. Většina lidí asi neví, kdo to je, ale novináři o to jméno minimálně někde a někdy museli zakopnout.

Cronkiteovi bylo přes devadesát a málokdo si pamatoval dobu "před Cronkitem". Občas o něm kolovaly zvěsti, že je poněkud despotický, že dává málo prostoru ostatním ... a všechno ostatní, co známe všichni z drbů, které kolují o komkoliv. Pamětníci v New York Timesech vzpomínají, jak přepínali za vietnamské války na Cronkita. Cornkite bylo totiž synonymum pro slovo zprávy.

Irácké odbory chtějí zablokovat přístup globálních ropných společností

20. 7. 2009

Odborový svaz zaměstnanců irácké státní Jižní ropné společnosti pohrozil ve čtvrtek, že zabrání vstupu zahraničních energetických gigantů, britské firmy BP a čínské firmy CNPC do tohoto iráckého podniku.

Bagdád minulý měsíc přijal nabídku britské ropné společnosti BP a čínské ropné společnosti CNPC na exploastaci gigantického ropného pole Rumaila, které má známé rezervy 17,7 miliard barelů.

"Pokud se tyto společnosti pokusí zahájit těžbu, naší první reakcí bude okupace ropných instalací a stávka," sdělil předseda odborového svazu Ali Abbas tiskové kanceláři AFP.

"Jsme schopni zmobilizovat lidi, aby se proti těmto firmám postavili a zabránili jejich práci, protože je protizákonná."

Odborový svaz, který má 28 000 členů je proti exploataci ropného pole Rumaila a arugmentuje, že kontrakty, udělené firmám BP a CNPC porušují irácké zákony. Vláda tvrdí opak a pohrozila, že případné stávkující odboráře blíže neurčeným způsobem potrestá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ivan Větvička bude diskutovat v Respektu online o protiraketové obraně

20. 7. 2009

Ve středu 22.7. mezi 11. a 12. hodinou bude doktorand Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, publicista Ivan Větvička sedět na síti v redakci Respektu a odpovídat na dotazy čtenářů. Téma: atomové a protiraketové zbraně, mezinárodní dohody, přezbrojování.

online rozhovor - kladení otázek ZDE

k tomu: Respekt, 19. 7. 2009 Ivan Větvička: Příliš odvážná vize ZDE

Letní filmová škola, Uherské Hradiště, 2009

20. 7. 2009

Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se bude konat od 24. července do 2. srpna. Uvede cyklus rakouských filmů a snímků reprezentujících belgický surrealismus, dále díla k tématu migrace, dalšími tématy bude komiks a film, snímky z visegrádského prostoru, francouzské neobaroko a film a hudba.

Podrobnosti ZDE

kompletní program ZDE

Nizozemská vláda vynaloží 25 milionů euro na vývoj biosolárních článků

20. 7. 2009

KD│Program Towards Biosolar Cells, jehož cílem je vyvinout solární články využívající fotosyntézu, získal masivní grant nizozemského ministerstva zemědělství, přírody a kvality potravin. Stalo se tak proto, že má přispět k výrobě ekologické energie, zlepšit zásobování potravinami a udržitelné produkci biomasy, informoval server Energy Daily.

Výzkum se zaměřuje na zvýšení účinnosti přeměny slunečního záření v energii a stavebních materiálů rostlin a řas prostřednictvím fotosyntézy. Součástí programu je i vývoj takzvaných umělých listů.

Britské univerzity budou muset "zlikvidovat elitářství"

20. 7. 2009

Univerzity v Británii se musí víc snažit, aby zlikvidovaly v Británii elitářství. Budou muset přijímat další tisíce studentů z chudých rodin. Vyplývá to ze zprávy o stavu vysokého školství, kterou nechal vypracovat premiér Gordon Brown.

Čelných 13 britských univerzit stále nepřijímá dostatečné množství nadaných žáků z rodin s nízkými přijmy, varuje zpráva.

V Afghánistánu se zřítil americký bojový letoun F-15E

20. 7. 2009

KD│ Americký letoun F-15E Strike Eagle se v sobotu zřítil ve východní části Afghánistánu, oznámilo americké letectvo. Oba členové osádky zahynuli. K havárii došlo ve 3:15 místního času, podle údajů vojenského letectva nebyla příčinou pádu nepřátelská akce.

Strike Eagle je variantou nadzvukového proudového letounu určeného k útokům na pozemní cíle a k poskytování blízké podpory pozemním jednotkám. Povstalci mají jen velmi málo zbraní použitelných proti této kategorii letounů. Mluvčí Talibánu však v telefonátu z neznámé lokality prohlásil, že letoun byl sestřelen bojovníky jeho hnutí. Označil ho za dopravní letoun s početnou přepravovanou jednotkou na palubě.

"Brzeziński a Carter jsou extrémisté koketující s protiamerickými trendy"

18. 7. 2009 / Karel Dolejší

ČTK v pátek informovala o reakci předsedy ODS Mirka Topolánka na kritiku Lubomíra Zaorálka týkající se "zvacího dopisu", který podepsali bývalí členové kabinetu Vondra a Schwarzenberg, ale rovněž exprezident Havel, který nyní podporuje ODS. Podle Zaorálka dopis posouvá ČR na okraj EU. Již dříve ODS za sklouzávání k extrémní části politického spektra kritizoval šéf ČSSD Paroubek, který žádal, aby se Topolánek distancoval od "xenofobních, antisemitských a pronacistických názorů členů Evropské konzervativní a reformní frakce (ERC) a inicioval jejich vyloučení". Předseda ODS na to odpověděl vyjádřením: "Já se distancuji veřejně od Zaorálka. Považuji ho totiž za skutečného extremistu. Žene nás ne na okraj, ale mimo EU: Baas, Hamas, koketování s proruskými a protiamerickými trendy".

ČSSD stejně jako ODS podléhá převládající tendenci české politiky a mnohem víc než se svými členy a voliči navzájem srůstá s byznysem. Proto ji nepovažuji za zdroj možné nápravy poměrů a nejsem jejím voličem. To však neznamená, že není třeba vnímat rozdíly mezi ní a ODS. Paroubkova loňská návštěva v Sýrii má být podle Topolánka důkazem extrémismu; v tom případě je však třeba za extrémistu považovat i amerického bezpečnostního experta Zbigniewa Brzezińského, který v Damašku pobýval ve stejný čas jako předseda ČSSD. Jestli setkání některých členů sociálně demokratické delegace v Palestině se členy hnutí Hamás dokazují extrémistické tendence, pak je třeba za extrémistu označit i amerického exprezidenta Cartera, který udělal totéž. A jestli je odpor k protiraketové základně ve střední Evropě důkazem proruských a protiamerických trendů, pak tyto trendy ovládají zřejmě i britský parlament, který nedávno vyjádřil ostře kritické stanovisko k tomuto projektu...

Anglická verze tohoto článku je ZDE

Are Brzeziński and Carter "anti-American extremists"?

18. 7. 2009 / Karel Dolejší

Mirek Topolánek, the head of the Czech Civic Democratic Party (ODS) has reacted to the Social Democratic politician Lubomír Zaorálek's criticism of the "letter to Obama", signed by the former Czech President Havel, who now supports ODS, and former Czech government ministers Schwarzenberg and Vondra. Zaorálek warned that in his view, the "letter to Obama" moves the Czech Republic to the margins of the European Union. Prior to that, Jiří Paroubek the head of the Czech Social Democratic Party, criticised the ODS for moving towards the extreme right and asked Topolánek to dissociate himself from "xenophobic, antisemitic and pro-Nazi views held by members of the European Conservative and Reformist faction (ECR) and initiate their expulsion."

A Czech version of this article is HERE

Havel, Schwarzenberg and other East European politicians: Why did they write to Obama?

17. 7. 2009 / Karel Dolejší

The sycophantic letter which a group of Central and East European politicians and intellectuals have just sent to Washington is an extremely interesting document. Straight at the beginning, the signatories say that they are greatly indebted to the United States and they want the US government to fulfill certain tasks, especially about European security. The signatories must however be very well aware in what precarious state the American economy finds itself at the moment and that the United States are seriously overstretched in many parts of the world. The signatories also know that the US Defence Department has just requested a temporary increase of the number of servicemen by at least 30 000 men. It is also expected that there will be complications in the relations between the US and Japan.

A Czech version of this article is HERE

Havel, Schwarzenberg a Saša Vondra:

Kňučení: Proč už nás nikdo neposlouchá?

16. 7. 2009

Pro naše vedoucí představitele a činitele je ve Washingtonu často obtížné vůbec získat něčí pozornost anebo dosáhnout toho, aby náš hlas byl slyšen.

Níže přinášíme kompletní překlad otevřeného dopisu Obamově vládě, kterou podepsalo několik středo- a východoevropských bývalých politiků a diplomatů, z Čechů Václav Havel, Karel Schwarzenberg a Saša Vondra.

Dopis je vyjádřením obrovských obav signatářů, že "přátele Spojených států" ve středovýchodní Evropě už nikdo neposlouchá. Požaduje "obrození" vztahů mezi USA a středo a východoevropskými zeměmi.Výchozí premisou jeho pisatelů je přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou zárukou stability, prosperity a demokracie ve středovýchodní Evropě. Mocnosti však činí to, co považují za prospěšné pro sebe. Spojené státy ani NATO nikdy vojensky nezasáhnou ve prospěch České republiky, pokud to nebude zároveň prospěšné i pro ně. Morální apely na supervelmoc ("My jsme vás vždycky milovali! A jsme vděčnější než Rusko!") asi nebudou příliš účinné. Spojené státy se rozhodnou samy, jaká bude jejich zahraniční politika, asi bez ohledu na takovéto apely, i když není vyloučeno, že tento dopis mohl být napsán na objednávku některých zhrzených Republikánů (i když, na druhé straně, kolik amerických Republikánů vůbec ví, kde leží střední Evropa?)

Autoři dopisu mají pravdu, že vstupujeme zřejmě do složitější a chaotičtější doby, než byla ta dosud. Je jistě nutno hledat rozumná a dlouhodobá řešení pro budoucnost. Není jisto, že je jimi stoprocentní spolehnutí na jednu světovou supervelmoc, která bude vždy prosazovat vlastní zájmy. To je aspoň názor redakce Britských listů.

PS: Eufemismus "proatlantický" znamená v žargonu tohoto dopisu "proamerický", "atlanticista"="nekritický podporovatel zájmů Spojených států". │JČ

Napsali jsme tento dopis, protože, jako středoevropští a východoevropští intelektuálové a bývalí tvůrci politiky nám silně záleží na budoucnosti transatlantického vztahu stejně jako na budoucí kvalitě vztahů mezi Spojenými státy a zeměmi našeho regionu. Píšeme za své osoby jako jednotlivci, kteří jsou přáteli a spojenci Spojených států a také Evropané, jimž záleží na Evropě.

Naše národy vděčí Spojeným státům za neuvěřitelně mnoho. Mnozí z nás víme z první ruky, jak důležitá byla vaše podpora pro naši svobodu a nezávislost v temných letech studené války. Americké angažmá a americká podpora byly životně důležité pro úspěch přechodu našich zemí k demokracii, když před dvaceti lety padla železná opona. Bez vize Washingtonu a bez jeho vedení je sporné, zda bychom dnes byli v NATO či dokonce v Evropské unii.

Úpěnlivá výzva k mizející síle

17. 7. 2009 / Štěpán Steiger

Nebýt několika (dosud) známých jmen, nevzbudil by apel kromě šumu v médiích žádnou větší pozornost. Ale jména Václava Havla a Lecha Wałęsy ještě stále dokáží přitáhnout zvědavce. Tentokrát mezi podpisy otevřeného dopisu "Obamově administrativě".

Dvaadvacet osob podepsalo výzvu při příležitosti shromáždění, organizovaného bývalým náměstkem amerického ministerstva zahraničí pro evropské záležitosti Rondem Asmusem ve Washingtonu. Text otevřeného dopisu uveřejnila včera Gazeta Wyborcza ve zprávě svého washingtonského dopisovatele. Hned úvodem třeba ovšem říci, že až na tři ředitele think-tanků -- v Budapešti, Sofii a Tallinnu -- jsou všichni ostatní muži "bývalí".

Zvací dopis pro Obamu

18. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Před čtyřiceti lety kolektiv „99 pragováků“ a několika politiků stalinistického křídla tehdejší KSČ poslal dopis do Moskvy, na základě kterého uskutečnil Brežněv intervenci vojsk Varšavské smlouvy. Ta ukončila Dubčekovo emancipační Pražské jaro komunismu s lidskou tváří. V dopise tehdy stálo:

„ V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. “

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2009

12. 7. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 209 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 48 370.86 Kč, příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6 2009 částku 63 103.34 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a