Voliči potrestali Paroubka

8. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Flagrantní prohra ČSSD vůči ODS není jen součást "evropského trendu", kdy zvítězila pravice nad levicí. Ani to není "neprohra", i když si ČSSD nejvíc polepšila... Slovenský premiér Fico ukazuje, že levicovou politiku lze dělat úspěšně. Že lze hájit národní ideje a vůči Evropské unii nestát v předklonu. Že lze nestát v předklonu ani před USA, ani před různými velkopodnikateli. Že lze reprezentovat názory občanů. Marketing ČSSD však vsadil na národně sociální ideje živnostenské strany v kombinaci s elitářským eurohujerstvím a tesilovým designem svého předsedy. Paroubek se díky svým mediálním poradcům stal ztělesněním role z filmu Bye, bye, Lenin.

Potřebujeme objevit oheň nebo vymyslet kolo II.

8. 6. 2009

KD│ Dokončení rozhovoru s prognostikem Gerardem Celentem

Freeman: Myslíte si, že by v důsledku finančních problémů středomořských zemí a nových členských zemí na východě mohly padnout Evropská unie a euro?

Celente: Ano, to si myslíme. Předpověděli jsme to ještě předtím, než bylo euro zavedeno. Všechno, co k tomu potřebujete, je nacionalistický populista v jedné členské zemi, který si myslí, že krizi dokáže zvládnout pouze vystoupením z EU - a potom se Unie rozpadne. Vždyť Berlusconi už něco takového naznačoval, hrozil odstoupením od Schengenské smlouvy kvůli počtům přistěhovalců.

Masová migrace je velikým problémem. Západní země jsou zaplavovány lidmi, kteří touží po lepším životě nebo chtějí utéci před bídou. Zde nám nepomůže žádný altruismus, kdo to má všechno platit? Kde vzít pro cizince ubytování, potraviny a práci, když sa sotva dokážeme postarat o vlastní obyvatele?

The process which turned Milan Kundera into an informer

8. 6. 2009 / Jakub Češka

This essay is written within the tradition of French structuralism. It has been inspired by the work of Roland Barthes, who more than fifty years began the semiotic analysis of modern myths.

I am going to discuss a mythology which is almost exactly like those that Barthes analysed. I think this is perhaps the only framework for the "scandal", which has been created around Milan Kundera by the Czech newsmagazine Respekt. Roland Barthes (Mythologies , 2004) shows convincingly how persuasive is the labelling which turns the natural into something artificial and which gives the artificial an irresistible polish of "being natural", "self-evident" and hence "inevitable".

This basic characteristic can be applied equally to the denunciatory texts in which their authors construct a narrative on the basis of a single ambiguous clue of doubtful authenticity as to the way in which the material is laid out in the Respekt newsmagazine. The cover features a frowning caricature of the author, over which a headline is superimposed "Milan Kundera's denunciation".

The Czech original of this article is HERE.

Petr Třešňák, Adam Hradilek, "Milan Kundera's denunciation", Respekt magazine HERE

Ultrapravicová Britská nacionální strana získala v eurovolbách 10 procent

8. 6. 2009

V severoanglických hrabstvích Yorkshire a na Humberside získala ultrapravicová British National Party 10 procent voličských hlasů, a získala tak svého prvního europoslance. Region vyprodukoval dva konzervativní europoslance, jednoho labouristického europoslance, jednoho z euroskeptické ministrany UKIP (Britská strana za nezávislost), jednoho za liberální demokraty a jednoho za BNP.

Z raných výsledků vyplývá, že Labouristická strana se zřejmě umístí v eurovolbách jako třetí, za konzervativci a za UKIP, bude však ušetřena ponížení, že by byla až čtvrtá za Liberálními demokraty.

Ve Walesu přišla Labouristická strana o 12 procent hlasů. Konzervativcům se tak podařilo být první poprvé za téměř celé století.

Celostátně přišli Labouristé o 9 procent hlasů, konzervativci získali o 1 procento více a pozice liberálních demokratů zůstala nezměněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vlastenecké dějiny dle ruského Pramini

8. 6. 2009 / Karel Dolejší

На меня наставлен сумрак ночи
Тысячью биноклей на оси.
Если только можно, Aвва Oтче,
Чашу эту мимо пронеси.

Борис Пастернак: Гамлет

Minulý týden se vyskytla zvláštní sekvence událostí. Začnu od konce: V sobotu proběhla na Krakovském předměstí Varšavy slavnostní vernisáž výstavy, jíž Spolková republika Německo dvacet let po sjednocení děkuje sousedním zemím. Tiskový atašé ambasády při té příležitosti vyzvedl význam Polska, které jako vůbec první z bývalých sovětských satelitů souhlasilo s pádem Berlínské zdi. Výstava, jež se týden předtím v Praze obešla bez větší pozornosti, měla bohatý doprovodný program končící dnešním převozem expozice do Gdańska.

Ještě pár dní předtím však došlo k jiné, dosti zvláštní události rovněž související s Polskem a Německem - a to v Moskvě. Na stránce ministerstva obrany byla zveřejněna studie Sergeje Kovaljova tvrdící, že Polsko vyvolalo II. světovou válku. Podle autora, který se tváří, jako by dodatkové protokoly paktu Molotov-Ribbentrop nikdy neexistovaly, to byla právě polská neústupnost vůči "dosti uměřeným" německým územním požadavkům, jež prý způsobila celosvětový ozbrojený konflikt. Co na tom, že německé požadavky ve skutečnosti následovaly teprve po sovětsko-německé dohodě ohledně dělení Polska a byly zcela zřetelně zaměřeny na vyvolání konfliktu - takže i kdyby je Polsko nakrásně splnilo, brzy by následovala další ultimáta s cílem vyprodukovat casus belli. Kovaljov, který šéfuje severozápadní sekci oddělení ministerstva obrany pro historický výzkum, publikoval svůj výtvor v oddílu resortních webových stránek nazvaném Historie: Proti lžím a falzifikacím. Není tedy divu, že studie, která kromě pochopitelného protestu Varšavy vyvolala i nepříznivé přijetí v ruských mimovládních kruzích (list Vremja novostěj napsal, že článek Rusko poškozuje, a předseda sdružení Memorial Arsenij Roginskyj jej označil za manipulativní a znechucující), je spojováno s nedávnými výroky prezidenta Dmitrije Medveděva kritizujícími "falšování dějin", které opět úzce souvisejí s vrchnostensky již schváleným úsilím bojovat proti "falšování dějin", o němž hovoří nedávno schválená Strategie národní bezpečnosti Ruské federace do roku 2020. (Britské listy přinesly překlad dokumentu ve dvou částech, 15. a 22. května.) Varšavě bylo sděleno, že vyjádření významného zaměstnance ministerstva obrany "v žádném ohledu" nevyjadřuje pozici Ruské federace, a text byl tiše stažen z webu. Nepříjemné otázky nicméně už zůstaly viset ve vzduchu.

OPOŽDĚNÁ ANTROPOLOGOVA RECENZE V AKTUÁLNÍM KONTEXTU

Inteligence, rasy a "tabu" v sociálních vědách

8. 6. 2009 / Vladimír Blažek

Před časem vyšla kniha Tabu ve společenských vědách, ve které se její autor Petr Bakalář snaží mimo jiné ukázat, že vědecké myšlení v naší společnosti je „ohroženo“ tabuizací témat z důvodu jakési posttotalitní loajality vědecké komunity, omezující svobodu projevu. Vlastní téma knihy (a podobně dalších téhož autora, především již názvem příznačné Psychologie Romů) je však jiné. Jednou z hlavních myšlenkových linií je zde existence rozdílů mezi rasami a vzhledem k profesní orientaci se týká zvláště inteligence. Autor mne přesvědčil, že je svými názory biologickým deterministou i přes své humanitně zaměřené vzdělání. Navíc bych si dovolil ho kvalifikovat jako velmi ortodoxního biologického deterministu. Nalepování etiket ale není vůbec podstatné.

Češi a delegování

8. 6. 2009 / Michal Petřík

Po několika měsících se lze snad již s dostatečným odstupen ohlédnout za naší letošní reflexí 40. výročí sebeupálení Jana Palacha. Kam se česká společnost za tu dobu posunula?

Evropské volby na Slovensku: pravděpodobně vyhrál Fico

7. 6. 2009

ŠOK│SITA│ Volby do Evropského parlamentu na Slovensku pravděpodobně vyhrála strana Smer-Sociálna demokracia premiéra Roberta Fica. Uvedla to bez uvedení zdroje tisková agentura SITA. Podle ní po sečtení 98 procent hlasů ze 13 europoslaneckých mandátů získal Smer-SD pět křesel (přes 31 procent voličů). Zastupovat by ho měli Monika Flašíková-Beňová (preferenční hlasy z 3. místa), Boris Zala (lídr), Vladimír Maňka (europoslanec), Monika Smolková a Katarína Neveďalová. Po dvou mandátech získaly SDKÚ-DS ( kolem 16 %, Peter Šťastný a Eduard Kukan), SMK (12% voličů, Edit Bauer a Alajos Mészaros) a KDH (11%, Anna Záborská - preferenční hlasy ze 3. místa a Miroslav Mikolášik - preferenční hlasy ze 4. místa). ĽS-HZDS (9%) a SNS (5,5%) po jednom. HZDS bude zastupovat pouze Sergej Kozlík, SNS Jaroslav Paška (preferenční hlasy). Vládní koalice tak dostala 7 křesel, opozice 6 křesel. Strana zelených získala přibližně dvě procenta. Voleb se zúčastnila podle neoficiálních informací pouze asi 19,8 % voličů. O hlasy se ucházelo skoro dvě stě kandidátů ze 16 politických stran.

Privatizace "Obamovy války"

8. 6. 2009

KD│To že se bývalý viceprezident Dick Cheney po několika měsících znova objevil - zdá se, jakoby teď opouštěl proslulé utajené bydliště častěji, než když býval ve funkci - neznamená, že zima bude o šest týdnů delší. (Odkaz na pennsylvánský svátek Groundhog Day; Cheney je srovnáván se svištěm, který se podle adaptované německé pověry, v níž zastoupil medvěda, v případě, že zahlédne svůj stín, vrací zpět do nory - což znamená, že zima bude pokračovat. Cheney se sice do nory vrací též, nicméně... - KD.) Ale to připomíná klasickou country & westernovou píseň "How Can I Miss You When You Won't Go Away?" (Jak mi můžeš chybět, když jsi neodešel?), vtipkuje na úvod článku pro Truthout Michael Winship.

Pan Cheney si coby samozvaný mluvčí opozice hraje na Nostradama a temně prorokuje zkázu, pokud Obamův Bílý dům bude dál opouštět politiku Bushovy administrativy; připravuje tak scénu pro rekriminaci a obviňování, pokud by v Americe došlo k dalšímu teroristickému útoku.

Příběh o vyhánění Čechů ze Sudet

8. 6. 2009

Na Britských listech se množí příspěvky o vztazích, které mezi Čechy a německy mluvícími obyvateli Československé republiky proběhly před 61 lety. Dovolím si uvést příběh, kterých v té době byly možná stovky. Ředitel obchodní akademie v Břeclavi, která v roce 1938 zahájila devatenáctý rok své existence, Josef Řezníček sděluje. Školní rok 1937/38 byl posledním dokončeným rokem na českých břeclavských školách, píše Alois Michálek.

Požár nelze hasit ohněm

8. 6. 2009

Malá analýza překrucování dějin a zjednodušeného vidění světa inspirovaná článkem Borise Cveka "Zločiny komunismu a jiných"

Boris Cvek se v tomto svém článku stává skutečně ukázkovou hlásnou troubou neoliberální propagandy. Stojí tedy za to si jeho názory rozebrat jeden po druhém a odkrýt jejich pomýlenost (dle mého názoru; suďte, drazí čtenáři, dle argumentů, které předložím). Tento text není jen běžná reakce, ale spíše analýza chybnosti myšlení, které čerpá z tradice, místo aby používalo pravidla nestranné logiky, píše Ondřej Krump.

Kolik voličů ještě bude muset k volbám nepřijít?

8. 6. 2009 / Jaroslav Čejka

Evropou už dávno neobchází strašidlo komunismu, i když se ho pravicové strany před každými volbami snaží resuscitovat a nahnat tak vyděšené voliče k volebním urnám. Skutečným strašidlem, které dnes obchází Evropou a ruší sny poltických lídrů bez rozdílu barvy stranického dresu, je přímá demokracie. Vize, která si pomalu, krok za krokem razí cestu na výsluní veřejného zájmu, a to nejen ve vzpomínané Evropě, ale už i v Americe.

I mně ukradli volby

8. 6. 2009

Po přečtení příspěvku "Ukradené volby", který napsala paní Iva Baslarová, musím s politováním konstatovat, že můj osud voliče na Praze 8 byl naprosto stejný. K trvalému pobytu jsem hlášen od dubna 2007, v seznamu voličů jsem ale také nebyl, napsal čtenář Jiří Suk z pražských Kobylis.

Co je hlavní příčinou nízké volební účasti v eurovolbách

8. 6. 2009 / Boris Cvek

Pan Žák v článku "Kde je hranice legitimity?" podle mého názoru ignoruje hlavní příčinu nízké volební účasti při právě skončených volbách. Tím důvodem je to, že jsou to volby evropské a že celá Evropská unie je nyní ve složitém procesu demokratizace, který zdaleka není dokončen. Měli jsme tu referenda, v nichž se občané Francie a Holandska postavili proti Ústavní smlouvě, a tak se jim nedovolilo později hlasovat o její variantě, dojednané v Lisabonu. Irové, kteří jako jediní směli hlasovat v referendu i o Lisabonské smlouvě, odmítli, a tak musí hlasovat znovu.

Z pošty:

Bude Digizdat fungovat?

8. 6. 2009 / Jaroslav Čejka

Vážení přátelé,

zhruba před týdnem jsem Vás informoval o zahájení zkušebního provozu internetového nakladatelství a čítárny Digizdat. Od 1. června byly na adrese www.digizdat.cz ke stažení čtyři digiknížky od Jana Cimického, Václava Duška a Michala Fiebera, od 6. 6. jsou k dispozici další tři - Kniha lidských přání Michala Černíka, Jízlivosti Michaela Lorence a Praštěné sonety Jiřího Žáčka.

V pondělí 8. 6., jen několik hodin po oznámení volebních výsledků rozšíří nabídku román o volbách do EP - ale nejen o nich - z pera Jeronýma Dubského. Jedná se o satirickou "ságu" rozvětvené české rodiny, která v uplynulých třiceti letech prožívala normalizaci, privatizaci, recesi a depresi :-)

Tím se však přiblížím k první kritické hranici.

U snědeného krámu

8. 6. 2009 / František Řezáč

Tak jsme si ve druhé polovině druhé části Otázek Václava Moravce v České televizi mohli v neděli poslechnout, s čím jsou nespokojeni v české politice ti, kteří souhlasí, slovy jednoho z diskutérů, s házením vajec na Paroubka (konečně odveta za Czechtek - David Černý).

Vajíčkáři z Facebooku byli pozváni, ale odmítli. Inu, máme-li soudit podle těch, co do OVM přišli, žádná škoda. Mlátit prázdnou slámu ve čtyřech či v šesti, vsjo ravno. V tomto ohledu přítomní hošani úroveň diskusí etablovaných politiků, které kritizují, nijak nepřevýšili, spíš naopak.

Nezapomněl Václav Žák na "ŽÁČKY"?

8. 6. 2009 / Miloslav Štěrba

Končící působení Václava Žáka v čele Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se odráží v jeho zvýšených mediálních vystoupeních. Předseda RRTV se dokonce osobně zapojuje do diskuzních programů. Naposledy jsme ho mohli slyšet na ČRo 6, v pořadu moderovaném Radko Kubičkem o volbách do Evropského parlamentu v neděli 7. června. Jakoby už nemohl strpět nehoráznosti šířené v pořadech tohoto typu. Od politiků, ale i od diskutujících, jejichž nesmyslné výroky zůstávaly bez odezvy ze strany moderátorů.

Výraz "králíkárna" lidé Václavu Havlovi jen tak neodpustí

8. 6. 2009 / Jan Sova

Na můj příspěvek "Sny o panelových králíkárnách" přišlo několik desítek odpovědí. Prakticky všichní "svědci" se shodovali v tom, co jsem si myslel (snad jsem to někde zaslechl), ale nemohl nijak dosvědčit: s označením "králíkárny" přišel bývalý prezident Václav Havel, když těsně po revoluci navštívil Jižní Město. Byl o jeho výsměchu obludným králíkárnám prý poměrně dlouhý televizní šot v hlavních zprávách ČT1.

DOKUMENT: programové prohlášení vlády Jana Fischera

7. 6. 2009

Přinášíme programové prohlášení sedmnáctičlenného úřednického kabinetu Jana Fischera, které předložil 7. 6. 2009 Poslanecké sněmovně ke schválení. Diskuze začala v 14:00, důvěru vláda dostala v 18:22. Z přítomných pro ni hlasovaly kluby ODS, ČSSD, SZ, část poslanců KDU-ČSL a někteří nezařazení poslanci. Poslanci KSČM a část poslanců KDU-ČSL se zdrželi. Poslanec Melčák byl proti návrhu - jako jediný....

Rozprava poslanců k programovému prohlášení - důvěra vládě ZDE

Protesty v Peru: Bohatství Amazonie pro všechny?

8. 6. 2009

Oficiální zdroje hovoří o protestech, kterých se účastní přes 30 000 lidí. Převážná většina jsou domorodí obyvatelé hájící práva svého životního prostředí.

Vládou arogantně opomíjený regionální problém přerostl v národní a 17. května vláda zmobilizovala armádu, jenž má za úkol pomoci policii. Ozbrojené složky mají zajistit letiště, silnice a postarat se o další nezbytné údržby, konstatoval peruánský ministr obrany.

Z INTERNETU:

Life imitates art -- například na české politické scéně

8. 6. 2009

 Petr Nachtmann našel na webu v jedné diskusi tento příspěvek:

Prohlížel jsem si chvíli z autobusu billboardy kolem dálnice a jeden předvolební mi připomněl Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita. Samozřejmě jsem si pak nedokázal vzpomenout, kam jsem tu knihu založil, tak to ocituji podle pirátské kopie stažené z webu -- radši si to najděte doma v knihovničce:

Ukradené volby

6. 6. 2009

K volbám chodím pravidelně od dovršení osmnácti let, neboť mi nikdy nebylo lhostejné, jak dopadnou. Není mi jedno, kdo bude u moci, ani kdo mě bude reprezentovat v tak důležitých orgánech jako je krajské zastupitelstvo, Parlament ČR či europarlament. Proto mě zaskočilo nepříjemné překvapení, když mi v sobotu volební komise v Praze 8 sdělila, že nejsem na seznamu voličů, kam mě pro volby do Evropského parlamentu ani nemůže dopsat. Jejich závěr byl tedy jediný: "Bohužel nemůžete volit", píše čtenářka Iva Baslarová.

Poznámka redakce: Podle informací redakce není příběh slečny Baslarové ojedinělý.

Jana Bobošíková se nedostala do Evropského parlamentu

8. 6. 2009

tisková zpráva

Koalice Suverenita děkuje všem občanům, kteří ji podpořili ve volbách do Evropského parlamentu 2009. Koalice Suverenita získala 4,26 % hlasů (stav při 99,3 % sečtených hlasů), a nepřekonala tudíž hranici nutnou pro vstup do Evropského parlamentu. Blahopřejeme těm stranám, které zaznamenaly úspěch. Zároveň na zvolené politiky těchto stran apelujeme, aby prostřednictvím svého mandátu zajistili nezpochybnitelnost vlastnických práv občanů České republiky, která jsou ohrožena případným přijetím Lisabonské smlouvy.

Jménem koalice Suverenita

Jana Bobošíková a Petr Hannig

Imigrace -- podmínky solidarity

8. 6. 2009

Jsem solidární s Italy, Řeky, Kypřany... a všemi těmi, kteří ve svém bezprostředním okolí mají tu nemilou možnost sledovat dopady nezvládnutého přílivu nelegálních nepřizpůsobivých imigrantů. Přesto odmítám, aby jim bylo odlehčeno tím, že nějaká část imigrantů bude přesunuta do České repubilky. Proč?, píše Jan Kubalčík.

Podmínky přežití

8. 6. 2009 / Karel Dolejší

Jan Kubalčík navrhuje, aby aktuální problematika nelegální migrace do středomořských zemí byla řešena kombinací "represe a prevence". Pod represí rozumí "podstatné zpřísnění ostrahy vnějších hranic". Pan Kubalčík je profesí matematik, na "měkké" hodnoty evidentně příliš nevěří, tedy počítejme: Podle CIA World Factbook měří řecké pobřeží 13 676 kilometrů, italské 7 600 kilometrů, kyperské 648 kilometrů; to je dohromady bratru 22 000 kilometrů, značně členitých, aniž jsme ještě započítali Španělsko, jižní Francii, Sardinii, Chorvatsko, Slovinsko, Černou Horu nebo Albánii, na jejichž pobřeží mohou nelegální migranti plující na lodích rovněž přistávat. (Pro srovnání: Celková délka hranice ČR je necelých 2 300 kilometrů.) Zde samozřejmě vyvstává otázka, zda je vůbec technicky možné takto rozsáhlé pobřeží účinně hlídat; a pokud by to technicky možné bylo, zda náklady na něco tak monstrózního nebudou přinejmenším srovnatelné s provozními náklady uprchlických táborů pro několik milionů lidí. Pokud bychom se však přece jen rozhodli Evropu opět obehnat ostatým drátem, připravme se na to, že uprchlíci mohou použít ocelové nůžky, případně i razantnější prostředky. Museli bychom brzy za dráty vykopat zákop a do něj usadit vojáky. Ale to už bychom se dost přiblížili hrůzným vizím editora UPI Martina Sieffa. Podle něj by Evropané měli důkladně studovat irácko-íránskou válku, protože brzy budou v pozici zakopaných iráckých vojáků, na něž se valí jedna lidská vlna za druhou...

Geert Wilders vyhrál v eurovolbách v Holandsku 17 procent

6. 6. 2009

První známkou, že nynější volby v Evropském parlamentu mohou vést k výraznému posílení extremistických stran v Evropě, je skutečnost, že extremistický holandský politik Geert Wilders získal v Holandsku v nynějších eurovolbách (které se tam konaly ve čtvrtek a jejichž výsledky Holandsko proti předpisům zveřejnilo už teď!) 17 procent a téměř pětinu holandských křesel v Evropském parlamanetu. Wildersovi byl nedávno odmítnut vstup do Británie. Jeho Strana svobody obhajuje středostavovské, protiislámské a "proliberální" hodnoty. Holandští křesťanští demokraté premiéra Jana Petera Ballkenenda si udrželi největší počet hlasů (avšak přišli o dvě křesla a jejich náskok se zmenšil na pouhá tři procenta); Wildersova Strana svobody je na druhém místě.

Kde je hranice legitimity?

6. 6. 2009 / Ladislav Žák

Možná je na čase si při pohledu na statistiky účasti ve volbách položit otázku, kde jsou hranice toho, abychom mohli ty, kteří uspějí ve volbách, pokládat za své volené zástupce. Chtěl jsem původně napsat, kde je hranice toho, aby se ti, kdož uspějí ve volbách, mohli pokládat za naše volené zástupce, ale pak mi došlo, že od lidí, kteří hovoří „štěpánovskou“ rétorikou o těch, kteří s nimi nesouhlasí, jako o dětech, nelze takovou reflexi požadovat a tím méně očekávat.

Ani mladí katolíci dědka Vlka neberou vážně

6. 6. 2009 / Tomáš Koloc

Já se mezi lidmi ve věku 20-30 let, převážně VŠ vzdělání, pohybuju, jsou to řádově desítky katolíků, starokatolíci, husiti, bratříci, pravoslavní, adventisti, káesko (ti jsou odštěpení od evangelíků), antroposofové (Obec křesťanů), židi, krišňáci, máhajánští buddhisti i ti, kteří věří, aniž by se někam zařazovali, píše Tomáš Koloc.

Volby do Evropy

6. 6. 2009 / Jan Keller

Když po dlouhé agónii padla vláda Mirka Topolánka, byli jsme přesvědčováni, že pro celou Evropu je to velké překvapení a obrovská rána. Evropa prý s velkým znepokojením sleduje, co se u nás děje. Představme si na chvíli, že tyto řeči byly pravdivé. V tom případě obrovsky vynikne kontrast mezi živým zájmem Evropy o nás a naprostým nezájmem nás o Evropu. Vždyť jen pár dnů před volbami do Evropského parlamentu, je téma Evropy tím posledním, čím naše země žije. Jsme svědky všeho možného, jen ne toho, že by jednotlivé politické strany precizovaly svůj vztah ke sjednocování Evropy. Politici se netrumfují v tom, který z nich podá přesvědčivější výklad předností a slabin Lisabonské smlouvy. Evropské volby jsme pojali jen jako vhodnou příležitost k vyřizování vlastních účtů. Mají pro nás v zásadě trojí význam.

2015: Rok finální krize

5. 6. 2009

Čas, který nám na změnu mentality ještě zbývá, se krátí.

KD│Růst nezvedá blahobyt. Musíme spadnout zpátky na úroveň odpovídající našim skutečným výkonům, jinak hrozí další krize - a ta už zasáhne nejen banky a podniky, ale celé státy. Meinhard Miegel je předsedou nadace Denkwerk Zukunft - Stiftung kulturelle Erneuerung a vedoucím Amerangských diskusí pořádaných nadací Ernst-Freiberger-Stiftung. Jeho poslední knihou je "Epochální změna: Získal Západ budoucnost?" (Epochenwende: Gewinnt der Westen die Zukunft?) vydaná v roce 2007. Rozhovor pro Frankfurter Allgemeine Zeitung s ním vedl Nils Minkmar.

Vyženem vám shromažďování z hlavy - nechápete, tak sankce 11.000,- Kč

5. 6. 2009 / Václav Novotný

Není to tak dlouho, kdy občané byli ujišťováni o možnosti svobodného projevu, bylo jim tvrzeno, že úředník např. MHMP je tu pro občany. V tichosti byla tato tvrzení zapomenuta a tráva začala opravdu růst. Dnes není doba na odsuzování v politických procesech nepohodlných občanů, i když chuť mocenské složky by k tomu byla, existuje však jiná forma, ekonomická.

Mocný poslušný úředník si je plně vědom, že dnes oproti době před 20 lety nemá nikdo povinnost vás zaměstnat, nemá povinnost vám zajistit bydlení. Naopak, je si velmi dobře vědom, že zlomit odpor, jednání občanů je možné přes peněženku.

Proti takovému úředníku je možné se bránit, soudem, ale za prvé, na to musíte mít, a za druhé, pravda už dlouho nevítězí a tak je nanejvýš nutná obezřetnost, aby snaha po dosažení pravdy vás nestála prakticky život.

Trvá čas Titaniku?

5. 6. 2009

Osud letu Air France AF 447 se mě hluboce dotkl. Jeho trasou jsem před časem také letěl a beru tu věc tak nějak osobně; moji synové i studenti, které učím, také stále poletují po světě a tak citlivě vnímám bolest těch, kteří se příletu blízkých nedočkali. O to hlouběji jsem se začal zajímat o možné příčiny katastrofy. Nejsem ani expertem na aviatiku, ani v oblasti meteorologie či oceánografie. I tak jsem díky své profesi musel posbírat řadu informací z různých oborů; nyní se mi z nich skládá zajímavý obraz, o jehož posouzení prosím odborníky. Pokud předloženou hypotézu vyvrátí, bude to asi jen dobře; pokud nikoli, znamenalo by to, že stojíme před vážným problémem, napsal čtenář Oldřich Syrovátka.

Sny o panelových králíkárnách

5. 6. 2009 / Jan Sova

Panelovým domům, kterých se vystavělo obrovské množství za dob socialismu, se říkalo a ještě občas se říká "králíkárny" (byť dnes již často s povzdychem) a není se čemu divit, protože jednak tak vypadají, jednak se v nich tak žije.

Jsou snímky nahého Topolánka zásahem do soukromí nebo montáží? Nemohou být obojím.

5. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

"Na té fotografii jsem já, ale je to upravená fotografie, není autentická."

Absurdní argumentaci použil bývalý premiér Mirek Topolánek v okamžiku, kdy španělský list El País zveřejnil sérii snímků z naturistického mejdanu ve vile italského premiéra Berlusconiho. Na jedné z nich je muž z rozostřeným obličejem, o kterém média tvrdí, že je to Topolánek. "Evropské volby nejsou natolik důležité, tak se divím, že socialistům stojí za to, aby na mne použili tak směšné útoky a manipulace. Je to brutální zásah do soukromí," řekl pro on-line deník Týden.CZ Mirek Topolánek. "Budeme zvažovat právní kroky, i když bude komplikované dokázat, že jde o fotomontáž," řekl Topolánek pro tentýž list.

Možných vysvětlení oněch dvou navzájem si odporujících výroků není mnoho:

Hájek pochází z opice a je třeba to říci nahlas

5. 6. 2009 / Vladimír Blažek

Předesílám, že jsem antropolog -- přesněji biologický antropolog -- s chápáním světa, přírody a lidské společnosti na evolučním základě a v jejich rozmanitosti. Předesílám současně, že jsem přesvědčen o své vysoké toleranci k náboženskému cítění druhých (neztotožňovanému však s "církevností"). Nemíním nikomu vyvracet představu Boha, byť existují i teorie vysvětlující, proč náboženství nutně vznikat musela a jak a proč se věřící stávají věřícími. Naopak jsou chvíle, kdy jim závidím a hledám nejistě klid v "duši".

Kam směřuje Evropský parlament?

5. 6. 2009 / Eva Hahnová

Volby do Evropského parlamentu nejsou volbami v obvyklém slova smyslu. Voliči se totiž v doposud tradičních volbách rozhodují o tom, komu dají svůj hlas na základě informací, které jim kandidáti poskytují. Ve volbách do Evropského parlamentu ale český volič obvykle nemá ani tušení o programatických cílech stran, které tam jsou zastoupeny. A to platí dokonce i v případech, kdy se jedná o početně a mocenskopoliticky silné politické strany, a o cíle, dotýkající se přímo České republiky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a