BBC: V Teheránu protestovaly "statisíce, možná miliony lidí"

15. 6. 2009

"Byl to neuvěřitelný pohled. Obrovský dav, statisíce, možná i miliony lidí se otevřeně postavily na odpor vládě, která jim nařídila, aby se neshromažďovali," informoval reportér BBC Joy Leyne z Teheránu. Podle něho to byla největší politická demonstrace v této islámské republice za posledních třicet let. Charakterizoval ji jako "politické zemětřesení".

Zdroj ZDE (též fotografie)

Gustave Moreau: Svatý Jiří

Svatý Jiří

15. 6. 2009 / Přemysl Janýr

Článek o české nenávistnosti obecně a vůči Romům speciálně zjevně píchl do citlivého místa. Lea Bradáčová mi to vrátila, že jsem naopak já nenávistný vůči Čechům, za což ji Michael Volný obvinil z negramotnosti. Luděk Toman její obvinění naopak rozšířil o mé paranoidní vidění světa a jistá zlá, krutá a prolhaná Češka u mne a Tomáše Krystlíka, který se připojil článkem o českých historických lžích, diagnostikovala mindrák z češství. Václav Vlk st. svérázný způsob vyrovnávání se s minulostí rozvedl hned na několika portálech, jak mne s gustem informují přátelé.

Co dnes v Čechách vychází za knihy: Je to nějaké ubohé

15. 6. 2009 / Jan Čulík

Podobně jako každého půl roku jsem zasedl, abych objednal nové české knihy pro glasgowskou univerzitní knihovnu. Vybírám to, co může být pro studenty zajímavé: novou prózu, literárně vědné a literárně historické publikace, sociologické knížky, díla, jimiž autoři analyzují českou historii, totožnost, kulturu a současnost.

Rath zlikvidoval Annu Čurdovou

15. 6. 2009

Přečetl jsem si o volbách u KSČM v Praze, píše Marek Halíř.

V sobotu ale také probíhala volba sociálně demokratických kandidátů do PS PČR v okrese Praha - východ. David Rath a jeho lidé bezprecedentním způsobem zlikvidovali předsedkyni OVV ČSSD, stínovou ministryni pro ženu a rodinu a poslankyni Annu Čurdovou.

O darwinismu v českých školách

Jako v Jiříkově vidění

15. 6. 2009 / Boris Cvek

Převádění mystérií eucharistie nebo stvoření na instrumentální úroveň vědeckého poznání je ve své podstatě čirá blasfemie.

Nikdy jsem nebyl nějaký plamenný obhájce darwinismu, který by se podle mého názoru jako každá teorie měl vyvíjet a postupně být nahrazen něčím lepším. Jisté ovšem je, že diskutovat o vědecké teorii, je-li ještě přijatelná či nikoli, lze ve vědě pouze na základě vědeckých argumentů.

Schovej babičce její občanku

15. 6. 2009 / Milan Neubert

Zvoleným názvem příspěvku rozhodně nechci vyzvat zejména mladší generaci k bezpochyby zajímavému a fakticky beztrestnému ztížení výkonu všeobecného volebního práva starší generací. Napadl mne však bezprostředně po přečtení Škabrahova příspěvku "Tahhle země není pro starý" na stránkách Britských listů.

Martinu Škabrahovi se nepochybně podařilo vydloubnout z rozbředle vypadající reality jeden z klíčových faktorů, které určují současné vnitrospolečenské vazby a celkovou společenskou atmosféru, a to nejen u nás, ale i v ostatních evropských zemích.

Musáví a Karúbí se v Teheránu zúčastnili zakázaného shromáždění

15. 6. 2009

KD│Opoziční kandidáti pátečních prezidentských voleb Musáví a Karúbí se dnes zúčastnili úřady nepovoleného protestního shromáždění v Teheránu, na němž se sešly řádově tisíce lidí mladšího i staršího věku. Podle dosavadních zpráv mají zatím třídenní nepokoje přinejmenším jednu oběť zastřelenou při násilném střetu u jedné z místních základen milicí Basij, která byla vypálena.

Íránské úřady zakázaly dnešní pochod opozice, Chameneí nařídil vyšetřování voleb

15. 6. 2009

KD│Íránský nejvyšší vůdce Alí Chameneí vyzval opozičního prezidentského kandidáta Míra Hosejna Musávího, aby podal volební stížnost oficiální cestou, a nařídil prošetření volebních výsledků. S odvoláním na íránskou státní televizi o tom informoval server satelitní televize Al-Arabíja. Jde o reakci na situaci, kdy zemi odpoledne hrozí další eskalace povolebních protestů Musávího příznivců. Podrobnosti o tom, jak má být vyšetřování voleb provedeno, ovšem zpráva neobsahuje.

Musáví v neděli formálně požádal o anulování volebních výsledků a o povolení shromáždění svých příznivců po celé zemi. Chameneí učinil určitý malý ústupek prvnímu požadavku, avšak ministerstvo vnitra oznámilo, že akce opozice nepovolí; "jakékoliv shromáždění nebo pochod je ilegální", sdělil úřad agentuře AFP.

V neděli zažil Teherán největší protesty za posledních deset let, (od doby, kdy studenti demonstrovali např. s hesly "Duchovní vůdce je osel" - KD). Kromě pouličních střetů došlo k vyvolávání hesel "Bůh je veliký" a "Smrt diktátorovi" ze střech domů, což je praktika odkazující na národní referenční mýtus revolučních událostí z roku 1979.

Zdroj: ZDE

Co ukazuje na zfalšování íránských voleb a jak k němu pravděpodobně došlo

15. 6. 2009


KD│Juan Cole, prezident Global Americana Institute, uvádí následující indicie pro tvrzení, že íránské prezidentské volby byly zfalšovány:

1) Tvrdí se, že Ahmadínežád získal v Tabrízu 57%. Jeho hlavní oponent Mír Hosejn Musáví je Azerem pocházejícím z provincie Ázerbájdžán, jejímž hlavním městem je Tabríz. Musáví podle všeho dostupných dokladů měl větší podporu ve městech a je populární ve své domovské provincii. Jím pořádaná shromáždění byla velmi hojně navštěvována. Takže tvrzení, podle nějž v azerském městském centru získal Ahmadínežád tak výraznou převahu, prostě nedává smysl. V posledních volbách Azerové hlasovali dokonce i pro málo významné prezidentské kandidáty pocházející z této provincie.

Musávího dopis voličům

15. 6. 2009


Drazí spoluobčané,

dostávám z celé země zprávy o stížnostech na vyhlášené výsledky posledních voleb. Jsem si jist, že příčinou těchto reakcí není má osoba, ale obava z nového způsobu politického života, který byl naší zemi vnucen.

Činy, jichž jsme byli v těchto několika dnech svědky, nemají v Islámské republice obdoby.

Pokud lidé současné události sledují s pocitem starosti, je to kvůli jejich hluboké starosti, že skvělé úspěchy jejich revoluce jsou ohroženy.

Ti, kdo s pomocí mnoha přestoupení vyhlásili neuvěřitelné výsledky prezidentských voleb, se nyní snaží tyto výsledky stvrdit a zahájit nové období dějin naší země.

John Ging, vedoucí  operací Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě United Nations Relief and Works Agency v Gaze

V Gaze byla zničena infrastruktura vzdělání, míru i byznysu

15. 6. 2009 / John Ging

projev vedoucího operací Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě United Nations Relief and Works Agency v Gaze během návštěvy delegace národních parlamentů zemí EU pod vedením Miloslava Vlčka na Blízkém východě zaznamenala a přeložila zvláštní korespondentka Britských listů z Gazy Jana Ridvanová

EXKLUZIVNĚ PRO BLZákladním problémem posledního kola konfliktu v Gaze je nečestnost. Když se dopracujeme čestnosti, tak se nám možná podaří dostat se i k pravdě v její původní podobě. Potom budeme moct učinit rozhodnutí a buďte si jistí, že budou v souladu s mezinárodním právem. Ne palestinským, ne izraelským, ale mezinárodním právem. Až poté můžeme začít dělat zásadní a rychlé kroky, které povedou ke stabilitě a bezpečnosti a nakonec i k míru mezi lidmi na obou stranách. Bohužel po dlouhý čas propaganda fungovala a pravda se vytratila. Než jste do Gazy přijeli, tak jste o ní slyšeli mnoho věcí. Dnes jste měli možnost vidět vše na vlastní oči.

Stručná zpráva z tisku o banálním střetu civilizací aneb Peru se nás netýká

15. 6. 2009 / Josef Mikovec

Lima -- Nejméně 52 lidí zahynulo v Peru při prudkých střetech mezi ozbrojenými silami a indiány z peruánské Amazonie, kteří se bouří proti těžebním projektům na svém území, protože ničí jejich odvěké životní prostředí i zdroje obživy. Přesný počet obětí není přesně znám.

Autoři: Simona Holcová, Reuters

Všední příběh v epoše bezkonečné války Nového Imperialismu, kdy masakry tisíců, nastavovaná genocida, etnická čištění, odsuny milionů, legalizovaná velkovraždění a jiné projevy západního humanismu, jsou běžným leitmotivem vyprázdněné, dnes už pouze kašírované civilizace, vyhublé do pozdního kapitalismu (Late Capitalism). Přestože v mnoha městech proběhly demonstrace, v ČR zřejmě, to jest samozřejmě nikoliv, zůstala událost prakticky nepovšimnuta, protože nepochopena v souvislostech a dosahu Pro velkou část Levice je pochopitelně eticky a logicky překryta událostmi v Palestině, Afghánistánu atd., aniž je vždy plně viděna souvislost, obdoba a důsledky mezi jednotlivými bojišti. Ta část Levice, která uvažuje v rámci pravidel instrumentálního racionalismu a vnitrosystémově, zašeptá něco o nutnosti pokroku, materiálním rozvoji, otázce vlastnictví, všenárodním prospěchu, životní úrovni pracujících, zájmu Lidu a předstupních socialismu.

Ženy v Emirátech

15. 6. 2009 / Martin Groh

Paní Alice Valkárová klade otázky o uplatnění žen ve Spojených arabských emirátech a jelikož reaguje na můj příspěvek, doufám, že mohu její otázky zodpovědět...

Tak tedy: jakékoliv flirtování, koukání po mužích či snad cizoložství je opravdu ženám, jako jedna z mála věcí, v Emirátech zakázáno. Paní Valkárová se ptá, zda-li je tomu tak i v případě mužů. Ne, není. Ovšem tato otázka je trochu složitější. Jak už jsem uvedl, muž, pokud chce mít ženu, musí se o ni dokázat postarat.

Ve většině kultur pracovaly a pracují obě pohlaví

15. 6. 2009 / Darina Martykánová

Vzhledem k nesmírné pracovní vytíženosti nebudu polemizovat s celkovou vizí pana Groha, i když by mě zajímalo, jestli by si život ptáka ve zlaté kleci, který tak oslavuje, přál také sám pro sebe. Já osobně spíš fandím ambiciózním a nezávislým Turkyním a Iránkám, které nejsou ochotné prodat svobodu za pár zlatek... Nicméně si neodpustím vyvrátit jeden velký historický nesmysl: Groh píše: "V historickém pojetí nejen muslimů je práce záležitostí muže a starost o chod domácnosti výsadou ženy".

Britští poslanci: Americký protiraketový deštník škodí NATO

15. 6. 2009

KD│Britští poslanci vyjádřili obavu, že plány na vybudování amerického protiraketového deštníku ve Východní Evvropě ohrožují zájmy NATO v tomto regionu, informoval server PressTV. Zahraniční výbor parlamentu vyjádřil vážné pochybnosti nad tím, zda projekt základny v Polsku a ČR je za současných podmínek pro Alianci celkovým přínosem.

Výbor také vyjádřil "politování" nad skutečností, že britská vláda poskytla USA pro účely protiraketové obrany dvě základny Royal Air Force (RAF) v Británii. Poslanci argumentují, že "Vývoj systému Spojenými státy zahrnuje vypovězení smlouvy ABM," od níž Spojené státy ustoupily před sedmi lety.

Celý článek v angličtině: ZDE

Provokace komsomolců už delegitimizují každého, kdo by se jich zastal

15. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Předseda KSČM Vojtěch Filip se spolu se všemi parlamentními stranami zavázal, že bude bojovat proti extremismu. Souhlasil, že bude bojovat jak proti levicovému extremismu, tak proti pravicovému extremismu. Stejný dokument nyní podepisují poslanci a senátoři KSČM. A nemají s formulací problém. Včetně bývalého předsedy, poslance Grebeníčka. Otázkou ovšem zůstává, jak to bude s realizací deklarace v praxi. Části KSČM se totiž nelíbí. Nejnovější provokace komsomolců u památníku obětí nacistického teroru v Lidicích byla reakcí stalinistické části KSČM. Cílem je vymezit se proti "modrožlutému" vedení strany. Bez ohledu na vkus, bez ohledu na zdravý rozum i pietu vůči zavražděným občanům Lidic. Mnohým z nich by se prapory s portrétem Lenina, srpem a kladivem nelíbily. Pohár trpělivosti přetekl už i v Rudém domě. Tisková mluvčí KSČM sdělila médiím zcela zřetelně, že nárůst radikalismu vedl stranu k rozchodu s třemi mládežnickými skupinkami.

Komunistická strana se tak před mimořádnými volbami do Parlamentu ocitá na rozcestí.

Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?

15. 6. 2009

Tímto reaguji na článek pana Š.Kotrby,který se rozhořčil nad tím, že v Lidicích mladí lidé použili Leninův portrét či symboly srpu a kladiva. V souvislosti s tím si maně vzpomenu na příhodu v Alpách, kde mladí lidé rozvinuli vlajku SSSR při jízdě na lanovce a lyžaři na sjezdovce nebyli tak rozhořčeni, jako by byl pan Kotrba, ale naopak s nadšením tento symbor proletariátu pozdravovali, připomíná Petr Herout. Škoda, že panu Kotrbovi stejně tak jako excesy revolucionářů nevadí bobardová.ní Jugoslávie žoldáky NATA, stejně tak lhaní pana Tvrdíka, když v našem parlamentu lživě argumentoval na podporu přepadení Iráku a není mu špatně, když v této souvislosti někdo vystavuje vlajky USA nebo NATA.

Pozn. JČ: Proti gustu žádný dišputát: každý má samozřejmě právo považovat symboly bývalého Sovětského svazu za přijatelnější než symboly USA a NATO; já osobně bych za sebe rád jen připomenul, že Spojené státy jsou demokracií a NATO demokratickým svazkem států, kdežto Sovětský svaz byl totalitní, monarchistický imperialistický stát. To samozřejmě neznamená, že Spojené státy - stejně jako každá větší mocnost - neprosazují sobecky na mezinárodní scéně své zájmy; jenže je možno je za to v Americe kritizovat, nikdo vás za to nezavírá, jak tomu bylo v někdejším Sovětském svazu.

Zakazování extremistických symbolů, ať pravicových, či levicových, je ovšem útokem na demokracii. V demokratické společnosti musí mít občan právo vyjadřovat jakkoliv odporné názory. Rozlišuje se mezi právem názor vyjádřit a výzvou k akci, ("Zabte židy, Romy!"), která je porušením zákona.

Česká republika zoufale zápolí s hranicemi demokracie; důkazem pro to je i absurdní kriminalizace názorů trestním paragrafem o pomluvě. Znovu a znovu přicházejí důkazy, že se tento zákon zneužívá k omezování svobody slova.

Jedna z rolí veřejných sdělovacích prostředků -- a nejen jich

15. 6. 2009 / Milan Dubský

Veřejnost pod vlivem hlavních sdělovacích prostředků, ale i sofistikované cenzury, zastává na řadu problémů určitý většinový názor. A najednou přijde někdo znalý, vzdělaný, zasvěcený, soudný, mající přístup k informacím a logicky uvažující člověk-politik, publicista, novinář, vědec -- se zcela novými skutečnostmi a hlavně jiným než převládajícím většinovým názorem. Otřese nebo by mohl otřást veřejným míněním. Problém je v tom, že většina občanů jej nečte a neuslyší. Ale k uším i očím velké části intelektuálů, politiků, novinářů, redaktorů se jeho názor dostane. Mnozí z nich jsou překvapeni. Nastane doba očekávání, co řeknou vlivová média, vedoucí politici, experti, blogisté. Pak změní názor nebo melou jako kolovrátky oficiální verzi. Jsou ovšem ještě minimálně dvě varianty. Při jedné je tento nový názor a s ním i nová fakta a skutečnosti umlčeny, potlačovány, ignorovány a cenzurovány. Takže se o tomto jevu většinová veřejnost, až na zvědavce a intelektuály, mnoho nedozví.

Postavení rentiérů ve společnosti

15. 6. 2009 / Michal Kesudis

V sobotu 16. května 2009 jsem speciálně vypraveným vlakem českých drah, plným odborářů, kráčel vagón za vagónem a snažil sebrat co nejvíce podpisů pod petici občanské iniciativy Ne základnám. S výsledkem jsem byl spokojen. Ze všech oslovených občanů jen několik málo jich odmítlo podepsat. Dokonce i ti, kdo s výstavbou vojenské základny cizí mocnosti na našem teritoriu souhlasí, svůj podpis připojili, protože v petici nejde o základnu, ale o právo zaručené ústavou „právního státu“. Lidové hlasování. Referendum. Nuže v tom vlaku, jsem při pochůzce narazil na občana, který svůj podpis připojit odmítl se zdůvodněním, že se jej problém netýká, protože je starý a dlouho už na světě nepobude.

Pokus o dovysvětlení mé reakce na text M. Škabrahy

15. 6. 2009 / Jindřich Bešťák

Obdržel jsem příliš mnoho ohlasů, souhlasných, doplňujících i několik negativních. Vše ovšem velice korektně a slušně. Děkuji všem! Vím, že můj text byl dost emotivní, to už souvisí i s mojí náturou, co naděláte. Nestylizuji se do role "vševědoucího a vážného starce". Také jím vůbec nejsem, chválabohu. Spíše se tak či onak stále učím. Netřesu se o důchod, ale už se snad i těším. Navíc - mladí nás potřebují. Ještě však pracuji, počítač a internet jsou mým nezbytným pracovním nástrojem.

Ano, omlouvám se p. Škabrahovi za příliš osobní tón. Samozřejmě, že nemám vůbec nic proti němu "persönlich", nakonec se neznáme. Ta reakce směřovala na problémy zde nastolené a pisatel se mimoděk stal, možná trochu neuváženě, jakýmsi jejich prostředníkem. Nakonec závěrem uvádí, že "položil několik neuspořádaných otázek". Já píšu v závěru -- "Můžete mi říci, že jsem vás dobře nepochopil". Slova jsou silné symboly a mohou mít různé, pro jiné i skryté, významy.

Bank of China se zaměřuje na čínský jüan

15. 6. 2009

Bank of China Ltd. (jedna ze čtyř státem vlastněných komerčních bank ČLR - pozn. překl.) uvažuje o redukci poměru aktiv v zahraničních měnách ve svém portfoliu tím, že se zaměří na nové půjčky v čínských jüanech, informují Victoria Ruan a Jason Leow v listu Wall Street Journal.

Státem ovládaný poskytovatel půjček má úmyslu poskytnout tento rok v Čínské lidové republice 10 % nových půjček v čínských jüanech a plánuje upravit portfolio svých aktiv a strukturu úvěrů tak, aby se lépe vypořádal s globální krizí a ekonomickými nejistotami, řekl ředitel banky Xiao Gang ve čtvrtek.

Podvodné volby v Íránu

14. 6. 2009

Druhé funkční období pro Ahmadínežáda ohrožuje vyhlídky na svobodu na na ekonomickou kompetenci země, které protikandidát Musaví přislíbil 72 milionům občanů Íránu a vytvořil energické, mladé "zelené" reformistické hnutí, které bylo až do sobotních demonstrací pokojné, píše deník Guardian.

"Režim se rozhodl určit politiku Íránu na příští desetiletí," řekl Saeed Laylaz, politický analytik. "Jsem se jist, že ty hlasy vůbec nesčítali. Ten výsledek nepřijímám. Je falešný. Mělo by to být obráceně. Pokud se stane prezidentem znovu Ahmadínežád, Írán bude v izolace a bude agresivnější. Ale on je volbou tohoto režimu."

Maďarská krajně pravicová strana Jobbik bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů

14. 6. 2009

KD│Krajně pravicová strana Jobbik, která v eurovolbách získala tři poslance, chce na evropské úrovni dosáhnout zrušení maďarských hranic stanovených Trianonskou smlouvou a poválečných Benešových dekretů. Hodlá se kvůli tomu obrátit o pomoc na německé a rakouské poslance. Podle slovenského deníku Sme to řekl místopředseda Jobbiku a nový poslanec EP Csanád Szegedi na sobotní akci Mládežnického hnutí 64 žup v Budapešti věnované 90. výročí uzavření Trianonské smlouvy.

Szegedi oznámil, že jeho prvním krokem v Bruselu bude žádost o zrušení Benešových dekretů. "Během několika generací, neboli čím dřív, tím líp, se musejí trianonské hranice rozpadnout v prach". Pro Sikuly, Maďary žijící v Rumunsku, je požadována úplná územní autonomie, ale podobné nároky se týkají také ukrajinského Podkarpatska. Jobbik žádá "svobodné používání maďarského jazyka" v celé Karpatské kotlině.

Vzestup Jobbiku

14. 6. 2009

Fašismus "kořenil v tržní společnosti, která odmítala fungovat," napsal Polanyi. "Představovat si, že to byla síla hnutí, co vytvořilo podobné situace, a nevidět, že to byla situace, která zrodila hnutí, znamená nepoučit se z výjimečné lekce minulých desetiletí."

KD│Kdybyste v době ekonomické krize byli Maďary, mohli byste začít naslouchat politikům, kteří si stěžují, že "smysl pro službu společnosti a společné dobro vymizel ze slovníku" a kteří slibují zastavit "nucenou účast v privátních penzijních fondech" a "skoncovat s daňovými výhodami multinacionálních korporací". Tyto citáty pocházejí z programu krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko, neboli Jobbiku, které ve volbách do Evropského parlamentu 7. června překvapivě získalo téměř 15% hlasů, napsal Jordan Stancil pro The Nation.

Je to nešťastné, neboť Jobbik je současně provozovatelem polovojenské organizace nazvané Maďarská garda a prosazuje zákaz interrupcí, znovuzavedení trestu smrti a vytvoření zvláštní policejní jednotky, která by se zabývala "cikánskou delikvencí". Jobbik odmítá obvinění z rasismu nebo antisemitismu, ale když se podíváte zpět na staré špatné časy virulentního evropského nacionalismu, nevidíte nic jiného než platformu Jobbiku. Strana chce zakázat "neodůvodněné sterilizace" (aby se narodilo tolik Maďarů, kolik je jen možno) a zavést státní svátek 4. června připomínající území ztracená v důsledku Trianonské smlouvy uzavřené v tento den v roce 1920.

Szegedínsky guláš

15. 6. 2009

Extrémne pravicová strana Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, spolok Maďarská garda, Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM) a ďalšie národné radikálne hnutia uzatvorili dnes v juhomaďarskom Segedíne dohodu o spolupráci.

Podľa tlačovej agentúry MTI predseda Jobbiku Gábor Vona pred šéfmi zúčastnených organizácií uviedol, že by chceli dosiahnuť silný maďarský národ v rámci hraníc, aj mimo nich. ...

.... Protivládna demonštrácia v Budapešti, ktorej sa zúčastnilo niekoľko tisíc demonštrantov požadujúcich okamžité vypísanie predčasných parlamentných volieb, sa skončila po pochode účastníkov k parlamentu bez väčších incidentov. Počas podujatia sa počet demonštrantov s národnými vlajkami a niekoľkými arpádovskými vlajkami rozšíril na niekoľko tisíc osôb, dav sa napokon vydal na pochod k parlamentu. Polícia zabezpečovala trasu pochodu.

SME: Jobbik, Maďarská garda a Hnutie 64 stolíc sa dohodli na spolupráci ZDE

Rasismus v ČR: Tvrdá kritika v americkém Kongresu, český velvyslanec nepřišel

13. 6. 2009

Česká republika byla tvrdě kritizována ve Výboru amerického kongresu pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, český velvyslanec nepřišel.

V úterý 9.června se uskutečnilo na půdě Výboru pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (bývalý Helsinský výbor) ve Washingtonu DC jednání s názvem:

Těžké časy a zhoršující se postoje: Ekonomický propad a vzestup násilí proti Romům, píše Josef Bánom ml.

Ahmadínežád obhájil prezidentské křeslo

13. 6. 2009

KD│ Po sečtení většiny hlasů předseda volební komise prohlásil Mahmúda Ahmadínežáda za vítěze íránských prezidentských voleb - což znamená, že bude funkci zastávat do roku 2013. Podle volební komise obdržel prezident 66% hlasů, zatímco jeho vyzyvatel Musáví 33%. Musáví předtím tvrdil, že zvítězil se ziskem 65% hlasů, ale současně tvrdil, že během voleb došlo k problémům, které miliónům jeho voličů zabránily v hlasování. Volební účast údajně přesáhla 80% ze 46 milionů oprávněných voličů. Pokud se oznámené výsledky potvrdí, ke druhému kolu voleb nedojde. Zklamaní Musávího příznivci se po oznámení výsledku v teheránských ulicích střetli s policií, informoval server DEBKAfile. (IRNA ovšem v sobotu ráno zveřejnila poněkud méně okrouhlá čísla: 65,24% pro obhajitele prezidentské funkce, 31,83% pro vyzyvatele, sečteno 77,13% hlasů; sečtených hlasů má být 28 050 761, což by znamenalo, že celkem hlasovalo nějakých 35 milionů voličů.)

Stratfor: Íránské volby na hraně konfliktu

13. 6. 2009

Jak íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, tak i vyzyvatel Mír Hosejn Musáví tvrdí, že ve volbách zvítězili. Z předběžných výsledků vyplývá, že stojí v čele Ahmadínežád: Šéf íránské volební komise Kamran Danešo uspořádal ve 23:45 místního času tiskovou konferenci a oznámil, že bylo sečteno asi 20 procent hlasů a Ahmadínežád vede s 3 462 548 hlasy (69.04 procenty), zatímco jeho vyzyvatel Musáví má 1 425 678 hlasů (28. 42 procent), píše analytický server Stratfor. Zdroje informovaly Stratfor, že tyto předběžné výsledky pocházejí z menších měst a z vesnic, kde má Ahmadínežád podstatný vliv, protože tam chudým rozdal velké finanční částky.

Jana Hybášková kádruje kolegy europoslance

12. 6. 2009 / Daniel Strož

Stejně jako ostatní česká média, chtěl také bulvární Blesk před volbami do Evropského parlamentu něčím přispět k tomu, aby občané pokud možno nepřišli k volebním urnám. Jeho redaktoři si za tím účelem vybrali knihu Jany Hybáškové s názvem Zpověď Evropanky, která se na domácím trhu objevila v tu nejpříhodnější dobu. Hybášková, očividně frustrovaná tím, že na další zvolení už nemá šanci, nadhodnocuje v knize svou dosavadní europoslaneckou práci a až na výjimky zesměšňuje, nebo přímo i deklasuje činnost ostatních českých poslaneckých kolegů. V Blesku chtivém senzací si v knižním textu vyhledali jenom ty pasáže, ve kterých europoslance kritizuje obzvlášť drsně. A celé to pak opatřili bláznivým titulkem Falbr se tahal s holkama!, aby následující řádky opravdu nikdo nepřehlédl.

Něco divného a děsivého se děje s mládeží

12. 6. 2009

Tahle země není pro starý. Ten mladý muž je upřímný. Něco se děje s mládeží, něco velice divného a děsivého. Nedávno jsem náhodou objevila na ploše počítače v universitní studovně, kam občas zajdu, nějakou prezentaci o důchodcích. Zajímalo mě to a tak jsem to otevřela. Jistě to tam někdo nechal právě proto, aby si to hodně mladých přečetlo. Byly to zlé, nenávistné texty s obrázky, výsměch, naprosté znehodnocení. Někdo si s tím dal práci, potřeboval dát průchod své agresivitě, píše Alma Tulachová.

Vzpomínala jsem, jestli jsme se my, jako mladí v šedesátých letech, bavili někdy o staré generaci. Vůbec nás to nenapadlo! Měli jsme tolik jiných témat a zájmů! Nikoho nikdy nenapadlo, že bychom jim mohli závidět jejich "blahobyt a nicnedělání".

Kdyby to bylo o Romech, byla by vzhůru všechna masmedia, každý politik by to odsuzoval,hrozil by soud za rasismus atd, jak to stále vidíme. Ale to se týká "jen" důchodců, těch hloupých, nenáviděných prarodičů, kteří se flákali za komunismu a podíleli se na jeho zločinech, nic dobrého a užitečného nikdy neudělali a teď se jen válí a berou nám NAŠE peníze, ujídají z NAŠEHO koláče!

Obamova přednáška v Káhiře

Slova, která by mohla uzdravit rány staletí

12. 6. 2009

Obama přednesl 4. června v Káhiře chytrou přednášku; jemnou a krutou, píše v deníku Independent známý reportér na Blízkém východě Robert Fisk. Chválil islám. Řekl, že miluje islám. Že islám obdivuje. Že miluje křesťanství. A že obdivuje Ameriku. Ptal se, jestli víme, že v Americe žije sedm milionů muslimů, že ve všech amerických státech jsou mešity, že prvním státem, který uznal Spojené státy, bylo Maroko a že je naší povinností bojovat proti stereotypním obrazům muslimů stejně, jako je povinností muslimů bojovat proti stereotypním obrazům Ameriky.

Obama s vojáky.

K Obamově projevu v Káhiře

12. 6. 2009 / Daniel Veselý

První červnový týden přednesl prezident Obama na půdě Káhirské univerzity dnes již legendární projev k masám, především muslimského vyznání. Jeho celkové pojetí vyznělo smířlivě, inteligentně a nesobecky. Jeden by až zamáčkl slzu, kdyby nevěděl, co se ve skutečnosti odehrává. Zaskočily mne pozitivní reakce některých matadorů progresivní levice, například historika Juana Colea nebo znalce izraelské politické scény Uri Avneryho. Projev mi přišel stejně v jádru prázdný, jako Obamovy ostatní projevy, například ten pražský. Realita hovoří mečem, nikoliv blazeovanou rétorikou.

Poslanci Fatahu a Hamásu (vlevo místopředseda palestinského parlamentu Dr. Ahmad M. Bahar, Hamás)

Hamás i Fatah se chtějí spolu domluvit

12. 6. 2009 / Jana Ridvanová

EXKLUZIVNÍ REPORTÁŽ ZVLÁŠTNÍ REPORTÉRKY BRITSKÝCH LISTŮ Z GAZY

Hamás i Fatah se chtějí spolu domluvit. Navzdory předběžné deklaraci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslava Vlčka, že se nehodlá sejít s představiteli palestinského parlamentu, kde by byli přítomni poslanci většinové strany Hamás, se čtyři členové delegace národních parlamentů EU setkali se svými palestinskými kolegy, respektujíce politickou realitu Gazy a legitimitu jejich volených zástupců. Jednání se účastnila místopředsedkyně Evropského parlamentu Luisa Morgantini, bývalý náměstek řeckého ministra zahraničí a současný člen zahraničního výboru Andreas Loverdos, místopředseda bulharského parlamentu Peter Beron a poslankyně tureckého parlamentu a předsedkyně turecké skupiny EMPA, Zeynep Dagi. Skupinu doprovázel bývalý český ministr zahraničí a prezident Valného shromáždění OSN Jan Kavan a bývalý předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vladimír Laštůvka. Na palestinské straně byly zastoupeny všechny frakce palestinského parlamentu včetně znepřátelených stran Hamásu a Fatahu.

Poslanci Fatahu a Hamásu (vlevo místopředseda palestinského parlamentu Dr. Ahmad M. Bahar, Hamás) během jednání, foto autorka

Mládí vpřed!

12. 6. 2009 / Josef Vít

Na stránkách Britských listů se rozhořela diskuse, ve které se diskutuje o konfliktu mladí versus staří.

Na základě krize levice v evropských volbách autor vyvodil, že vzrůstá "zatím latentní fenomén, nazvaný antigerontismus" -- nenávist ke starým lidem. Je faktem, že o levicových stranách se říká, že jsou to strany důchodců a pro důchodce. To je trochu drsné vyjádření, ale má svůj základ. Faktem je, že levici volí starší, zkušení lidé, kteří už mají svoje zkušenosti s fungováním kapitalismu a uvědomují si, že kapitalismus se musí omezovat a regulovat.

Antropologova replika proti zjevným i nezjevným rasistům

Jsou nebo nejsou rasy?

12. 6. 2009 / Vladimír Blažek

„Naše“ česká společnost se v současnosti zřetelně radikalizuje, a to jak ve vztahu k menšinám, jako jsou cizinci a Romové, ať už jsou Češi nebo ne, nebo vůči nositelům jiných názorů a politických postojů. Alespoň podle médií a nebo z hovorů v hospodách to tak vypadá. Tato radikalizace se samozřejmě odehrává v širším kontextu změn v celé Evropě a pod vlivem probíhající ekonomické deprese. Jejím nejnápadnějším projevem je nacionalismus s čím dál více častými rasistickými ozdobami. „Naše“ česká nacionalistická a rasistická radikalizace má „naše“ historické kořeny, které se liší od kořenů třeba v Nizozemí a Maďarsku nebo v Jihoafrické republice.

Ať si to však přiznáme nebo ne, v pozadí je vždy někde skrytý koncept ras (rasová teorie).

Také bych rád věděl, pro koho je tahle zem

12. 6. 2009

. Po přečtení článku Martina Škabrahy "Tahle země není pro starý" se mi chtělo bezprostředně reagovat na řadu nesmyslů, tradovaných takřka všemi modrými mainstreamovými sdělovacími prostředky, píše Josef Mezihorák.

Obecně - u vzdělaných lidí s předpokládanou mírou IQ bych očekával i jistou míru moudrosti - schopnosti vidět společenské jevy v nejširších souvislostech. Škabrahovo vidění problematiky starých lidí - důchodců je poplatné hanebnému neoliberalismu, který má k moudrosti nesmírně daleko. Když se jedná o střet civilizací - křesťanství verzus islám - tito lidé se ohánějí křesťanskými hodnotami, na kterých prý stojí euroatlantická civilizace. Avšak když jde o pravicovou konzervativní politiku jdou veškeré křesťanské hodnoty stranou a na likvidaci starých lidí jsou ochotni odhlasovat i "šrotovné".

Poznámka redakce: Martin Škabraha se však ve svém článku starších lidí zastává -- celá řada čtenářů, včetně pana Mezihoráka, ho neuměla přečíst. To je možná ještě horší než situace starších lidí v ČR.

"VYVÁŽENOST", KTEROU TELEVIZE NENÍ SCHOPNA OVLIVNIT...

Stěžovat si už není kam a na co, pane ministře

12. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Stěžoval jsem si u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na pořad České televize Před polednem, odvysílaný 21. 5. 2009, ve kterém zazněla předvolební propaganda primátorky Chomutova Řápkové (ODS) a starostky a senátorky Liany Janáčkové (ODS) a dalších starostů. Problémy "nepřizpůsobivých občanů" tak dostaly jednostrannou příchuť vyvolávání nenávisti ke skupině obyvatel a z důvodu nevyváženosti hostů tohoto setkání odmítl zde vystoupit i ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neshledala na postupu České televize nic divného, zákonu odporujícího. "Provozovatel vysílání (ČT) nesestavoval seznam řečníků, pouze zprostředkovával v živém vstupu divákům aktuální dění v Senátu, a nelze ho tedy vinit za to, jaké řečníky pořadatel pozval či nepozval, za to, že se někdo nedostavil, případně jaké názory jednotliví řečníci vyjadřovali", vzkazuje mi místopředsedkyně Rady Doc. JUDr. Alena Macková, Ph.D., jinak vyučující na Právnické fakultě Karlovy univerzity a univerzitě ODS "CEVRO". Když bude provozovatel vysílání zprostředkovávat hodinový monolog předsedy Dělnické strany Vandase z nějakého mítinku v rámci mimořádného zpravodajství, tak neporuší vysílací zákon také... Geniální zdůvodnění. Nezdá se vám ovšem, milá místopředsedkyně Macková, že uvedená logika vašeho zdůvodnění je poněkud v rozporu s povinnostmi vysílatele?

Něco překrásného se končí

12. 6. 2009 / Ladislav Žák

Základní charakteristikou dnešních diskusí o čemkoliv je okolnost, že se dříve nebo později soustředí na vztah diskutovaného tématu a krize. Důležité je to, že krize má už tolik různých atributů, že se už používá pouze ono slovo krize, protože všichni vědí, o co jde.

Nejinak tomu bylo i na nedávném semináři družstva Fontes rerum k zavedení eura. Velmi často tam padalo slovní spojení "krize kapitalismu". Nakonec i jeden z panelistů, Vladimír Dlouhý, položil do pléna k účastníkům, ale i k družstevníkům-organizátorům a ostatním panelistům otázku, zda je tento seminář o krizi nebo o euru.

S Liškou do politické nory

12. 6. 2009 / Milan Daniel

Tak jsme se z Rádia Impuls dozvěděli, že Ondřej Liška chce posilovat Stranu zelených zevnitř. Na to jsem opravdu zvědav. Jen v Pardubickém kraji, kde žiji, se v důsledku Bursíkovy politiky rozpadla polovina základních organizací a předseda Křivka na sobě roztrhal stranický dres. Zbylé držel (drží) slepá víra, hlavně však tmel moci. Tomu je ale konec, zůstaly jen funkce, nad nimiž se po volbách nejspíš zatáhne politická obloha.

Ekologický výjimečný stav

12. 6. 2009

KD│Strana Europe Écologie vedená Danielem Cohn-Benditem získala v evropských volbách přes 16% hlasů a zaostala jen o dvě desetiny procenta za francouzskými socialisty. Přinášíme překlad debaty Cohn-Bendita se "starým socialistou" Edgarem Morinem (ročník 1921) pro týdeník Le Nouvel Observateur, který vedl Guillame Malaurie. Dokážete si podobně fundovaný a kultivovaný dialog "nové" a "staré" levice nad ekologickými tématy představit v ČR?

Le Nouvel Observateur: Edgare Morine, našel jste se v "politice civilizace", jak ji rozvíjí Daniel Cohn-Bendit ve své nové knize [Que faire? - Co dělat?]?

Edgar Morin: Ano, ale s tímto rozdílem: Daniel začleňuje politiku civilizace do své ekologie; já včleňuji ekologii do politiky. Politika civilizace znamená, že naše západní civilizace sice vytváří pozitivní efekty, ale také efekty negativní, jež jsou ještě důležitější. Takže individualismus generuje autonomii, ale také rozkládá solidaritu. Materiální blahobyt je doprovázen psychickými obtížemi a depresí. Na planetární úrovni vede nekontrolované šíření vědy, technologie a financí lidstvo do propasti. Co máme [s Cohn-Benditem] společného, to je přesvědčení, že musíme zvrátit hegemonii kvantitativního ve prospěch kvalitativního, tedy mimo jiné plně rozvinout lidskou bytost. To nijak nepřekáží naší snaze čelit chudobě, nedostatečné spotřebě a nezaměstnanosti politikou veřejných prací za účelem rehumanizace měst a omezení nerovností, jak jsem to v roce 2007 naznačil ve svém článku "Kdybych byl kandidátem".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a