Medveděv varoval Evropu před rizikem nových výpadků dodávek plynu

23. 5. 2009

KD│V Chabarovsku se včera během summitu Rusko-EU Dmitriji Medveděvovi podařilo dosáhnout úspěchu, informují v Kommersantu Irina Granik a Michail Zygar. Pro začátek podle vlastního vyjádření ukázal lídrům EU velikost Ruska. Kromě toho dal najevo, že Rusko nemůže Evropě garantovat, že během příští zimy nedojde opět k výpadkům dodávek plynu, a to zejména kvůli hrozící platební neschopnosti Ukrajiny. Lídři EU, kteří do Chabarovska letěli jedenáct hodin, se s Medveděvem nepřestali přít o smluvní úpravu energetických dodávek, podpořili však ruský návrh v oblasti zajištění mezinárodní bezpečnosti v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Český prezident Václav Klaus, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a vysoký představitel EU pro zahraniční politiku a bezpečnost Javier Solana ještě během neformálního setkání s Medveděvem diskutovali o vzdálenosti Chabarovska od Bruselu. Solana byl zmaten natolik, že mu Medveděv věnoval velkou mapu Dálného Východu a na začátek jednání upřesnil, že se město nachází na východní hranici šířeji chápané Evropy. Návštěva poté hostitele ujistila, že tak daleko od Evropy nečekala "zcela evropské" město, jako je Chabarovsk.

Program jednání obsahoval následující body: Překonání světové hospodářské krize, spolupráce v energetice, nová evropská bezpečnostní architektura. Jednotlivá témata byla probírána již v předvečer jednání během neformální večeře.

Kunderovská hádanka: Kundera, Respekt a pohrdání

23. 5. 2009

Česká média podle Karla Hvížďaly nejsou nezávislá. V západní Evropě se novinářská práce idealizuje jako nestranné úsilí informovat o faktech, padni komu padni, avšak v České republice "sloužila novinářská práce vždycky nějaké kauze: nejprve budování národa, pak budování československého státu, pak socialismu, nakonec kapitalismu. Lidé v Západní Evropě tohle nikdy nepochopí".

Dlouhý článek pod názvem "The Kundera Conundrum: Kundera, Respekt and Contempt" (Kunderovská hádanka: Kundera, Respekt a pohrdání) o kauze Kundera publikovala v americkém intelektuálním časopise The Nation Jana Přikrylová, členka redakce tohoto periodika.

Přikrylová se v úvodu zmiňuje o letošním českém předsednictví Evropské unie i o varování od francouzských činitelů, že to "Češi zvorají", o kontroverzi týkající se Entropy Davida Černého i o tom, že Černý původně nechtěl vracet honorář, který údajně měl být vyplacen neexistujícím šestadvaceti evropským umělcům, kteří se na "Entropě" měli podílet.

Střely Patriot umístěné v Polsku údajně nemají mít bojové hlavice

23. 5. 2009

KD│Americké protiletadlové a protiraketové střely Patriot, které mají být podle smlouvy podepsané vloni v srpnu umístěny v Polsku, budou zřejmě neozbrojené, informují pro Gazetu Wyborczu Marcin Bosacki a Bartosz Węglarczyk na základě svých zdrojů ve Washingtonu. A vypadá to, že nejde o jediný polský problém v jednáních s USA.

Smlouva o posílení polské protivzdušné a protiraketové obrany baterií systému Patriot byla původně součástí balíku smluv souvisejících s plánovanou americkou protiraketovou základnou v Evropě, jejíž osud je však po nástupu Baracka Obamy dosti nejasný. Nová americká administrativa původní projekt základny hodlala použít jako prostředek v politickém obchodu s Ruskem zaměřeném na zastavení íránského jaderného programu, Moskva to však odmítá. Obamova administrativa nicméně již dodávku Patriotů Polsku neváže na osud původně plánované protiraketové základny.

Nyní však Gazeta Wyborcza zjistila, že jednání ohledně Patriotů údajně vypadají "dost špatně". Smlouva o statutu amerických vojsk v Polsku totiž měla být hotova do devíti měsíců od podepsání původní deklarace, tj. fakticky do 20. května, což se nestalo. A navíc přetrvávají vážné rozdíly ve výkladu loňské deklarace, dozvěděl se polský list z diplomatických zdrojů v americkém hlavním městě.

SKANDÁL S VÝDAJI POSLANCŮ

Britští voliči: Gordon Brown by měl nejméně do Vánoc uspořádat všeobecné volby

23. 5. 2009

Politická krize v Británii, která vznikla v důsledku pokračujících odhalení ohledně nezřízeného hrazení "výdajů" britských poslanců státem způsobila, že dvě třetiny britských voličů nyní požadují, aby Gordon Brown uspořádal všeobecné volby nejpozději do Vánoc. (V Británii se volí parlament na pět let, další volby se musejí konat před ukončením tohoto pětiletého období, dobu, kdy se konají, určuje odcházející premiér; mohou se konat kdykoliv během pětiletého funkčního období odcházejícího parlamentu.)

Průzkum veřejného mínění, provedený pro deník Guardian firmou ICM, také zjistil, že v důsledku skandálu ohledně poslaneckých diet bude více než 25 procent britských voličů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu hlasovat pro menšinové strany.

Zdroj: ZDE

Ian Hislop, šéfredaktor satirického magazínu Private Eye, reagoval v jednom britském sobotním televizním pořadu na výrok poslance Anthonyho Steena Vy mi všichni prostě závidíte" těmito slovy: "Ono jim to pořád ještě nedochází. Oni nechápou, že voliči chtějí vědět, co se děje s jejich penězi."

Zajímavé je, že čeští voliči (přestože český poslanec může nekontrolovaně měsíčně žádat od státu o peníze až ve výši 235 900 Kč, vědět, co se děje s jejich penězi, prostě nechtějí. Nezajímá je to. (JČ)

Informace o dietách poslanců prozradil bývalý člen britských zvláštních jednotek

22. 5. 2009

Britský deník Daily Telegraph zveřejnil v pátek rozhovor s bývalým velitelem britských zvláštních jednotek SAS Johnem Wickem, který fungoval jako prostředník mezi anonymním zdrojem dat o uhrazených problematických výdajích britských poslanců a redaktory konzervativního listu.

Wick konstatoval, že dospěl k názoru, že je nespravedlivé, kolik informací o občanech shromaďuje vláda, zatímco své vlastní záležitosti utajuje.

Dospěli jsme do situace, kdy oni chtějí vědět všechno o nás, tak já si myslím, že máme právo vědět leccos o nich."

Zdroj: ZDE ZDE

Kdyby Írán získal jadernou zbraň, takřka čtvrtina Izraelců by uvažovala o emigraci

23. 5. 2009

KD│Zhruba 23% Izraelců by v případě, že Írán získá jadernou zbraň, uvažovalo o emigraci. Ukázal to výzkum Centra pro íránská studia Telavivské univerzity, upozorňuje v Haaretzu Ofri Ilani. Až 85% respondentů se obává, že Teherán získá jadernou bombu, 57% má za to, že Obamova diplomatická iniciativa, která tomu má zabránit, selže, a 41% si myslí, že by Izrael měl sám zaútočit na íránské jaderné instalace a nečekat na vývoj jednání.

"Zjištění jsou znepokojující, protože ukazují přehnaný a zbytečný strach," řekl profesor David Menašri, který výzkumné centrum řídí. "Íránské vedení je tvořeno náboženskými extrémisty, ale umí počítat a chápe, že nekonvenční útok na Izrael je aktem šílenství, který by Írán zničil. Výzkum bohužel ukazuje, že íránská hrozba dobře funguje dokonce i bez bomby, a že tisíce Izraelců žijí ve strachu a uvažují o opuštění země." Větší obavy z Íránu panují mezi ženami než mezi muži a lidé středního a vyššího věku mají větší strach než lidé mladší. Významně větší obavy panují mezi levicovými voliči (80%) než mezi voliči pravice (67%), ale nejvystrašenější jsou středoví voliči (88%).

Zdroj: ZDE

Vajíčka jako vrchol kampaně ODS

23. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Sleduji velmi pozorně kampaně stran a je mi, jako člověku, který deset let působil v reklamě (včetně té politické), zle. Tolik řemeslného neumětelství naráz viděti - špatné spaní míti. Jak strany, jejichž lídři nemají vkus, a které nedokáží zorganizovat tým profesionálů na svou podporu, chtějí řídit stát?

Peníze lidovcům nedocházejí, ale docházejí

23. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Směšná je obrana lidovců před tvrzením, že jim docházejí peníze. Tak za prvé: půjčili si značnou částku (60 milionů) a zastavili proto své sídlo, palác Charitas. Tudíž nemají aktiva v minimální výši půjčky. To je první zpráva.

Letecká společnost British Airways likviduje první třídu

23. 5. 2009

Aerolinky British Airways zaznamenaly za poslední rok rekordně nejvyšší ztráty od doby své privatizace před dvaceti lety - ve výši 401 milionů liber. Ředitel letecké společnosti Willie Walsh oznámil, že se vzdává svého osobního platu za červenec 2009 a doporučil 40 000 zaměstnancům firmy, aby si vzali neplacenou dovolenou, anebo pracovali na část úvazku. "Není to trik. Nerad se vzdávám něčeho, co si zasloužím," řekl.

Více než 50 procent zisků firmy British Airways pochází od cestujících, létajících přes oceán za drahé peníze první třídou: v ní dostanete zadarmo pyžamo, gurmánské jídlo a pak usnete v prostorné - a rovné - posteli.

V důsledku globální hospodářské krize však poklesla poptávka o cestování přes Atlantik v drahé první třídě o 13 procent. Společnost British Airways proto právě oznámila, že tento druh dopravy ve svých nových letadlech už nebude mít. Firma však nemá peníze na to, aby nechala svá dosavadní letadla přestavět a odstranit z nich luxusní oddělení první třídy. Hodlá tedy zavést praxi, kdy bude prodávat víc míst pro druhou třídu, než jich v letadlech skutečně je - teprve tak může finančně vyjít. Pokud se do letadla dostaví víc cestujících, než je sedadadel v druhé třídě, posadí je do prázného oddělení třídy první.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ŠVÉDSKO:

Strana pro pirátství na internetu zřejmě vyhraje křesla v Evropském parlamentu

22. 5. 2009

Pirátská strana, švédská organizace, jejímž programem je povzbuzovat pirátství na internetu, zřejmě vyhraje v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu několik křesel. Tato strana, která prosazuje sdílení intelektuálního majetku mezi uživateli internetu zadarmo, je podle právě provedeného průzkumu veřejného mínění třetí nejpopulárnější stranou ve Švédsku.

Citát dne (včerejšího) aneb počítačoví piráti v muzeu

23. 5. 2009

Švédské Národní vědeckotechnické muzeum rozšířilo své sbírky o počítač, který patřil provozovatelům internetového portálu The Pirate Bay. Počítač zabavila švédská policie loni a stockholmské muzeum ho koupilo za 2000 švédských korun, tedy přibližně za 5000 Kč. Nový přírůstek zařadilo muzeum do sekce vynálezů, které ovlivnily život lidí.

Miloslav Fišer: Příznivci počítačových pirátů složili vlastní hymnu ZDE

Britské listy se nechystají "fúzovat" s Czech Free Press

23. 5. 2009

Vydavatelka internetového deníku Czech Free Press Tereza Spencerová v textu nadepsaném Pár poznámek k Literárkám zveřejněném 22. května popisuje své dojmy z působení v Literárních novinách před tím, než naplno propukl spor mezi "Patočkovou" redakcí a novým šéfredaktorem Zbyňkem Fialou. Subjektivní "blogový" komentář končí překvapivou poznámkou mimo téma:

PS. Dneska jsme dostali nabídku, abychom CFP! spojili s Blisty.

Štěpán Kotrba ovšem Spencerové nabídl, že pokud by chtěla provoz CFP ukončit, může psát na Britské listy - jako kterýkoliv jiný z jejich běžných přispěvatelů. "Fúze" nezávislé značky Britské listy s CFP ani s žádným jiným subjektem se tedy nepřipravuje.

Britský konzervativní poslanec: Vy mi všichni prostě závidíte

22. 5. 2009

Kontroverzní britský konzervativní poslanec ve čtvrtek uvedl svou stranu do značně nezáviděníhodné situace, když, jak píše deník Independent, vyjádřil názor, který soukromě zastává celá řada britských poslanců, když se energicky postavil na obranu dosavadního systému pro uhrazování poslaneckých výdajů v britském parlamentu.

Anthony Steen argumentoval, že motorem skandálu ohledně uhrazovaných "výdajů" britských poslanců je "závist" veřejnosti. Dodal, že daňoví poplatníci nemají právo mít přístup k podrobnostem jednotlivých uhrazených položek.

Patočka píše Zaorálkovi o rozkolu v Literárních novinách

23. 5. 2009 / Karel Dolejší

Jednoho muže z Augsburgu odvezli do augsburgského ústavu pro choromyslné jen proto, že celý život při každé příležitosti tvrdil, že Goethova poslední slova byla mehr nicht! a nikoli mehr Licht! což šlo všem, kdo s ním přicházeli do styku, časem už tak na nervy, že se spojili, aby dosáhli převozu svým tvrzením tak nešťastně posedlého Augsburčana do blázince. Šest lékařů se prý zdráhalo vydat příslušný příkaz, zatímco sedmý o jeho převozu do ústavu rozhodl okamžitě. Tento lékař, jak jsem se dočetl ve Frankfurter Allgemeine Zeitung, byl za své rozhodnutí vyznamenán Goethovou plaketou města Frankfurtu.
Thomas Bernhard: Tvrzení. In: Imitátor hlasů. Prostor, Praha 2002. S. 50. Překlad Radovan Charvát.

Nebyl jsem u Goethova úmrtního lože. Takže netuším, zda básník v poslední hodince vůbec chtěl či stihl něco říci, nebo jen tiše skonal a my jsme ve skutečnosti obětí legendy. Ke sporu o obsah jeho údajné poslední věty se nemohu vyjádřit, neb mi k tomu chybějí insiderské informace; myslím však, že zavřít jednu stranu sporu o výrok, o němž vlastně nevíme, zda vůbec zazněl, do ústavu, by nepředstavovalo úplně nejpřiměřenější reakci.

Jeden ze starých přátel mi právě přeposlal dopis bývalého šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky adresovaný Lubomíru Zaorálkovi a doprovázený úpěnlivou žádostí o jeho šíření. Patočka v něm předkládá svou verzi událostí v redakci poté, co list na krátkou dobu koupila ČSSD, aby jej vzápětí prodala bývalému majiteli Hospodářských novin Miroslavu Pavlovi. Text dopisu se odvolává na insiderské informace, které ani já, ani nikdo jiný z jeho čtenářů nedokáže ověřit - pokud chce zaujmout jednoznačné stanovisko, může pouze věřit, a to buď Jakubu Patočkovi, nebo Zbyňku Fialovi; buď v Losnu, nebo v Mažňáka. V podobných situacích rozhoduje osobní charisma a náklonnost - a proto v nich Patočka v minulosti mezi svými příznivci zpravidla slavil úspěchy.

"Kultura nad zlato"

24. 5. 2009

tisková zpráva

Iniciativa "Za Česko kulturní" vás zve v neděli 24. 5. ve 14. hodin v Praze na Kampu na "veřejné shromáždění a happening Kultura nad zlato".

Podrobnosti ZDE"

Idiokracie: Občan musí být ostražitý!

22. 5. 2009 / Ladislav Žák

Rušení přechodů tam, kde křižují tramvajové koleje, je široce diskutováno a rovněž Britské listy tomu věnovaly velký a zasloužený prostor. Rád bych jen upozornil na to, že za tento stav je určitě někdo konkrétní odpovědný. Zmíněnou vyhlášku někdo připravil, projednal a nakonec schválil. Asi někde na ministerstvu dopravy.

Marxistická literatura se poznala podle toho, že byla tištěna azbukou

23. 5. 2009

Poznámka ke glose Jana Čulíka "Zdá se, že Češi rádi trhají knihy z vazeb"

Vážený pane,

jako postarší senior jsem zažil obě období. Na začátku normalizace se z katedrálních či oborových knihoven MU (tehdy UJEP) vyřazovaly do sběru knihy nebo skripta autorů, kteří emigrovali na Západ. Po listopadu 1989 jsem získal množství hodnotných knih, protože se z knihoven podniků či výzkumných ústavů vyhazovala marxistická literatura, jejichž závadnost tehdejší znalci rozpoznali podle toho, že byla psána v azbuce. Totiž Sověti všechny významnější knihy z vědy a techniky, co vyšly na Západě, obratem překládali do ruštiny. Do Československa se tato literatura dovážela za ceny symbolické, píše Ivan Sommer.

František Ronovský

Umírání v přímém přenosu?

23. 5. 2009 / Anděla Horová

V Jízdárně Pražského hradu probíhá retrospektivní výstava českého malíře Františka Ronovského (k 80. výročí narození). Dobře se pamatuji na jeho výstavu v Nové síni v Praze v roce 1980, ale hlavně na studii Jana Kříže ve Výtvarném umění, uveřejněnou už roku 1969. Vnímavý historik umění tehdy definoval jeho tvorbu jako „malbu osudového divadla“. Ronovský se najednou zjevil (po všech známých předchozích peripetiích, kdy si vyzkoušel modernu i abstrakci) jako zajímavá a originální alternativa nové figurace. Jednak tvrdošíjně uchovával kvality staromistrovské dovednosti, ale zároveň pracoval usilovně na rozvolnění obrazu pomocí enkaustiky. Techniky natolik obtížné, že ho nutně „zdržovala“, aby neupadl do laciné bravury. Neboť byl postižen (jako mnozí jiní) mimořádnou kreslířskou dovedností. Veškerá svědectví o tomto procesu samozřejmě současná výstava nabízí.

Írán odpálil raketu schopnou zasáhnout americké základny či Izrael

22. 5. 2009

Írán ve čtvrtek zkušebně odpálil raketu na pevné palivo, schopnou zasáhnout americké základny na Blízkém východě či Izrael. Vyvolal tím kritiku od západních vlád a přiměl Itálii, aby zrušila návštěvu svého ministra zahraničí v Teheránu.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že byla odpálena raketa země-země Sadžil 2 v provincii Semnan v severním Íránu. Ahmadinežád informoval, že raketa "přistála přesně v cíli". Ministr zahraničí Mostafa Mohammad Nadžar uvedl, že raketa "byla vybavena novým navigačním systémem a precizními a sofistikovanými čidly".

Západní činitelé odpálení rakety potvrdili a konstatovali, že jde zřejmě o dvoustupňovou raketu s doletem asi 2000 km.

K incidentu došlo dva dny poté, co Barack Obama varoval Írán, že má jen do konce letošního roku, aby reagoval na americké diplomatické námluvy a zahájil ohledně svého jaderného programu vážná jednání "v dobré míře".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Íránská raketa Sadžíl-1.

Co vlastně změnil poslední íránský raketový test?

22. 5. 2009 / Karel Dolejší

Írán úspěšně otestoval dvojstupňovou raketu s udávaným doletem okolo 2 000 kilometrů používající tuhé pohonné hmoty; podle dostupných informací se jedná o prakticky stejný typ rakety, který už od roku 2007 země dvakrát zkoušela. Co vlastně poslední test mění na dosavadním hodnocení možností íránského raketového programu?

Dolet rakety - která má za sebou druhý úspěšný start, a jak už konstatoval americký ministr obrany Robert Gates, o přesnosti a úspěšnosti jejího navedení nelze nic bližšího říci - nepředstavuje žádnou novou zprávu. Sadžil-1 úspěšně odpálený 11. prosince 2008 (viz snímek) měl odhadovaný dolet jen asi o 80 kilometrů nižší než nynější verze Sadžil-2. Dolet raket Šaháb-3, které má už Írán ve výzbroji léta, není menší než u tohoto typu, jak zprávu ospinovaly izraelské vládní zdroje, ale činí také 2 000 kilometrů. Zdroje z Jeruzaléma nyní tvrdí, že pro Izrael se nic nemění, jde však o špatnou zprávu pro Evropu.

Terry Gilliam

Terry Gilliam přijede do Písku na nový filmový "Festival nad řekou"

22. 5. 2009

Nový filmový "Festival nad řekou", který organizují Jiří Králík a Michal Havas, se bude konat v Písku od 31. července do 8. srpna 2009. Na zahájení a křest nového festivalu přijede i Terry Gilliam a další významné osobností domácí i světové kinematografie.

Stránky festivalu jsou ZDE

USA škrtají v rozpočtu na vlastní protiraketový systém, financují však izraelský

22. 5. 2009

KD│Zatímco ministr obrany Gates čelí kvůli plánu seškrtat rozpočet na protiraketovou obranu o 1,2 miliardy dolarů ostré kritice, izraelští úředníci zveřejnili informaci, že náklady na jejich vlastní systém Arrow 3 i letos kompletně uhradí američtí daňoví poplatníci.

Izrael pracuje na systému Arrow více než dvacet let, a to s masivní americkou podporou. Podle současných zpráv má jeho vývoj letos stát téměř sto milionů dolarů. Během roku by měl být systém předveden při společné operaci s americkou armádou, všímá si na serveru Antiwar.com Jason Ditz.

Celý článek: ZDE

Česká média pochybné diety českých poslanců moc nezajímají, BBC ale ano

22. 5. 2009

Britský reportér Radio Praha Chris Johnstone byl snad jediným novinářem, který zpracoval téma, podle něhož čeští poslanci dostávají, obdobně jako poslanci britští, uhrazeny nekontrolovatelné výdaje, každý z nich zřejmě až do částky kolem 250 000 Kč ročně, poté, co se mu ve středu věnoval deník Právo. Zpráva v angličtině na stránkách Radio Praha je ZDE.

Informace si povšiml pořad zahraničního vysílání BBC; odvysílal v této věci rozhovor s Janem Čulíkem Europe Today. (od 48. minuty)

MF Dnes: kognitivní zatmění, propaganda a cenzura

22. 5. 2009 / Bohumil Kartous

"Stejně jako totalitní tiskoviny bude MF Dnes ignorovat významné události, aby nemusela nechtěně přiznat politický aktivismus, do kterého legračním způsobem zabředla."

O účinnosti, mezinárodně i lokálně politických i zdravotních dopadech a vůbec o smyslu rozšíření amerického systému raketové obrany o základy v České republice a Polsku se toho jen v Britských listech napsalo tolik, že by to vyšlo na několik samostatných publikací. Většinou se jednalo o velmi kritické zpochybnění výše uvedených aspektů celé akce, která dýchá synchronizovaně s neokonzervativním projektem "New American Century" . Jeho "tvář" zmizela z Bílého domu, neocons se v USA dostali do defenzivy na všech úrovních federální moci a expertní tým EastWest Institute potvrdil, že celý systém je neefektivní a je namířen proti neexistující hrozbě, jejíž riziko je velmi nepravděpodobné. V MF Dnes však trvá kognitivní zatmění a je možné, že až USA řeknou oficiálně "canceled", deník to nebude brát na vědomí.

Pozn. BK: MF Dnes přinesla o této věci krátkou zprávu (převzatou z ČTK) 20. 5. 2009. Za přehlédnutí tohoto faktu se omlouvám, nicméně na jednostranném, selektivním a propagandistickém způsobu pojetí tohoto tématu ze strany MF Dnes to příliš nemění.

Server iDnes informaci o studii institutu East-West přinesl

22. 5. 2009

Pan Bohumil Kartous v článku "MF DNES: kognitivní zatmění, propaganda a cenzura" z 22.5.2009 píše "Zprávu o závěrech týmu vědců a technických specialistů EastWest Institute MF Dnes nepřinesla." A dále uvádí servery jiných novin, které ji přinesly. Jenomže tuto zprávu jsem zaznamenala tento týden v jednom z elektronických vydání tištěné verze tohoto deníku denně přístupné od 12 hodin přes web idnes.cz (http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp). Jestli to bylo i v tištěné - papírové verzi deníku, tím si nejsem jista. Na každý pád zprávu přinesl server idnes. cz ZDE. Asi by bylo lepší tuto informaci zveřejnit, ať BL podávají čtenářům úplné a vyvážené informace, míní čtenářka, která se podepsala "Jana".

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O pedofilních bratrech a nemilosrdných sestrách, neboli O neuvěřitelném skandálu na pokračování

22. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Komise jmenovaná irskou vládou v roce 2000 potřebovala neuvěřitelných devět let, aby ověřila zprávy o zneužívání dětí v tamních katolických domovech a školách a informovala letos konečně veřejnost o vlastně už nepřekvapivé, ale otřesné události. O tomto neuvěřitelném skandálu na pokračování něco v mé dnešní poznámce...

Pamatuji si, že jsem byl nejen těžce šokován, ale ze všeho nejvíce morálně pohoršen, když jsem kdysi viděl skotský a irský film "The Magdalene Sisters" režiséra Petra Mullana z roku 2002. Vzpomněl jsem si na něj znovu, když jsem se teď ve Spiegel Online dočetl, že irská vláda, patrně inspirována filmem Mary Raftery "States of Fear" z roku 1999, v roce 2000 zřídila komisi expertů, která měla za úkol ověřit, jestli pedofilní bratři a nemilosrdné sestry opravdu zneužívali děti v tamějších katolických domovech a školách.

Neplatíš, myslíš...

22. 5. 2009 / Ladislav Žák

Tak nějak zní jedna z možných negací státem popularizovaného sloganu "Nemyslíš, zaplatíš", za který jsme všichni díky tomu, že někdo opravdu myslel na sebe, společně zaplatili asi sto miliónů korun. Dá se to samozřejmě interpretovat i tak, že proto, že jsme u voleb moc nemysleli, tak teď platíme jako mourovatí. S těmi volbami jeto ovšem jen takový povzdech, protože platí zcela jasně myšlenka sloganu nasprejovaného na zeď nedaleko Hlavního nádraží v Praze, který říká, že kdyby mohly volby něco změnit, tak už by je dávno zakázali.

FT: Číně se jen tak dolar zlikvidovat nepodaří

22. 5. 2009

Čína zahájila ofenzívu. Dlouho v mezinárodních hospodářských otázkách jen pasivně přihlížela, avšak v minulých týdnech oznámil Peking celou řadu iniciativ, jejichž cílem je restrukturalizovat globální finanční systém. Cílem je - zlikvidovat dolar jako mezinárodní rezervní měnu.

Na dopis Obama reagoval

22. 5. 2009 / Josef Liška

Americký president B. Obama dostal po svém zvolení spousty blahopřejných dopisů, které pochopitelně v hojném počtu přicházely ze všech světových stran.

Po oficiálním ohlášení termínu jeho příjezdu do Prahy přišla do Bílého domu další dopisová vlna, pošta z České republiky se žádostmi jednotlivců i skupin českých občanů o přehodnocení stanoviska a záměrů dřívější Bushovy administrativy k umístění americké radarové základny u nás.

O Darwinově evoluční teorii

22. 5. 2009 / Boris Cvek

Před časem jsem slíbil, že napíši do BL jakýsi souhrn toho, jak se obráží evoluční teorii v časopisech Nature a Science. Je toho stále více a u příležitosti dvoustého výročí Darwinova narození stále přibývají nové komentáře o nových aspektech evoluce. Např. Nature z 12. února věnuje celou sekci "Nature Insight" současnému stavu evoluční teorie. V tomtéž čísle jsem ale včera ve vlaku četl v rubrice "News Feature" článek "The other strand" (str. 776-779), který mi přišel mimořádně zajímavý, a tak ho v následujícím textu svými vlastními slovy shrnuji.

Tentokrát o Romech 1.

22. 5. 2009 / Anděla Horová

Velmi mne oslovil článek prof. Dokulila o romském etniku, který se vyznačuje nejen hlubokou znalostí problematiky, ale i notnou dávkou skepse. Mezitím proběhla kausa Valašské Meziříčí (snaha o vytvoření speciální romské třídy na místní ZŠ) a velmi poučné diskuse o českém rasismu na stránkách BL. Ráda bych přidala jednu zkušenost, která sice potvrzuje převládající skepsi, ale zároveň upozorňuje na některé kruté nedostatky ve stávajících aktivitách, které romskou otázku řeší (nebo to aspoň předstírají).

Strategie národní bezpečnosti Ruské federace do roku 2020

22. 5. 2009

3. Zvýšení kvality života ruských občanů

45. Strategickými cíli zajištění národní bezpečnosti v oblasti zvýšení kvality života ruských občanů jsou snížení úrovně sociální a genderové nerovnosti v oblasti příjmů obyvatelstva, ve střednědobé perspektivě stabilizace počtu obyvatelstva a v dlouhodobé perspektivě zásadní zlepšení demografické situace.

46. Zvýšení kvality života ruských občanů bude dosaženo cestou zajištění potravinové bezpečnosti, ale také dostupnosti komfortního bydlení, vysoce kvalitního a bezpečného zboží a služeb, důstojné odměny aktivní pracovní činnosti.

47. Zdroji hrozeb pro národní bezpečnost se mohou stát takové faktory jako krize světového nebo regionálního finančně-bankovního systému, zesílení konkurence v boji o deficitní suroviny, energetické, vodní a potravinové zdroje, zaostávání v rozvoji sektorů moderní technologie, zvyšující se strategická rizika závislosti na změně vnějších faktorů.

AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

22. 5. 2009

Americký deník The New York Times uveřejnil informaci, že u povstaleckých skupin v Afghánistánu byla nalezena i česká munice. Podle deníku mohla munici do Afghánistánu vyvézt americká společnost A.E.Y. Česká republika do nestabilního Afghánistánu v posledních letech dodává velké množství ručních i lehkých zbraní a munice. Amnesty International proto ministerstvo obrany žádá o informace, jaké záruky proti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu v Afghánistánu uplatňuje.

Amnesty International úřady v posledních letech upozorňovala na riziko, že české zbraně mohou být v Afghánistánu zneužity k porušování lidských práv. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, navíc chybí důkladná ostraha skladů se zbraněmi, které se tak mohou dostat do nepovolaných rukou," uvedla Amnesty International.

Odpověď na reakce ke článku Principy českých dopravních komunikací

22. 5. 2009 / Wenzel Lischka

Na můj článek "Principy českých dopravních komunikací" (BL 21. 5. 2009) přišlo nečekané množství ohlasů. Nechci přímo říci, jaká byla převážná většina z nich. Řekněme, že byly typicky české. Přesto můžeme říci, že naši občané se zajímají o zemi, ve které žijí. Nic jiného jim ostatně nezbývá, pokud musí jezdit po českých silnicích.

Většina kritiků, aniž by pochopila můj článek, nebo principy teorie relativity, záhad čtvrtého nebo byrokratického rozměru, mne unáhleně považovala za špatného humoristu, anti-nacionalistu, nepřítele demokracie a také idiota.

Choroba permanentní války

21. 5. 2009

KD│Permanentní válka v jakékoliv společnosti znamená parazita, který stravuje srdce a duši národa. Permanentní válka hubí liberální, demokratická hnutí. Mění kulturu v nacionalistické pokrytectví. Degraduje a korumpuje vzdělání a média a ničí hospodářství. Liberální a demokratické síly, jejichž cílem je udržovat otevřenou společnost, se stávají impotentními. Zhroucení liberalismu, ať už v imperiálním Rusku, Rakousko-Uhersku nebo německé Výmarské republice, je předehrou věku morálního nihilismu. Tento morální nihilismus má mnoho barev a odstínů. Chvástá se a hřímá řadou hesel, řečí a ideologií. Může mít podobu fašistických pozdravů, inscenovaných komunistických procesů nebo křížových výprav. V jádru jde vždy o totéž. Je to surová odstrašující tiráda prostředností, které nacházejí svou jednotu a moc v udržování permanentní války, napsal Chris Hedges v magazínu Truthdig.

Co lze zažít s autem z půjčovny

21. 5. 2009

Tento týden jsem se dostal v České republice několikrát do riskantní situace díky půjčenému autu bez rezervy. Rád bych otevřel veřejnou diskusi na toto téma, píše Oldřich Maděra:

Půjčil jsem si u nejmenované půjčovny aut v Brně auto na několik dní. Zamluvil jsem si střední třídu, něco jako VW Golf, protože jsme byli jen dva, já a moje paní. První překvapení mě čekalo, když mi byl nabídnut sedmimístný Ford Galaxy 2.0 TDi s automatickou převodovkou s tím, že jiné nemají. Měl jsem možnost odejít pěšky s kufry nebo vzít nabízenou náhradu s pražskou SPZ. Protože byl večer a musel jsem dojet cca 50km, auto jsem pod nátlakem vzal.

Expertní panel odmítl možnost, že by Evropě hrozil útok íránských raket

21. 5. 2009

Je jasné, že Obamova administrativa si potichu připravuje pozici pro konstatování, že tento provokativní plán silně prosazovaný Georgem W. Bushem a spol. je nepotřebný a že by nefungoval.

KD│Washington Post informoval o tom, že tým amerických a ruských technických expertů si přeje zrušit plány na umístění protiraketového systému v Polsku a České republice, komentoval pro The Nation Robert Dreyfuss.

Plánovaný americký raketový deštník, který by měl bránit Evropu před možným íránským útokem, by byl proti raketám, jichž by mohl Írán pravděpodobně použít, neúčinný, shodli se na společné analýze špičkoví američtí a ruští vědci.

Geniální intelektuálové

21. 5. 2009

KD│Jak vidím, Richard Posner se rozhodl, že moderní konzervatismus prodělal intelektuální bankrot. A Bruce Bartlett má novou knihu, kde říká, že je konečně čas zbavit se Reagana, napsal v blogu The New York Times Paul Krugman.

Z jedné strany je dobré vidět mravopočestné lidičky, jak prokazují určitou intelektuální flexibilitu (zejména Bartlett, který se vždy poněkud vymykal jakožto někdo, s kým můžete čestně nesouhlasit.) Ale stejně - proč bychom měli naslouchat právě lidem, kteří se podle vlastního přiznání naprosto zmýlili? Myslím, že kdokoliv, kdo skutečně poslouchal, co v roce 1994 říkali Newt Gingrich a Dick Armey, nebo jen to, čím se zabývala Bushova administrativa, si měl už dávno uvědomit, že pokud někdy existovala nějaká intelektuální báze moderního konzervatismu, je dávno pryč.

Prodavač stereotypů, osmašedesátý rok a dnešní mladá generace

21. 5. 2009 / Jan Čulík

Známý prodavač stereotypů autor nechvalně známé "Entropy" David Černý poskytl v Londýně tento týden rozhovor jedné české rozhlasové stanici, v němž napodoboval hlas Václava Klause a vysmíval se mu tím jako nekritickému obdivovateli ruského premiéra Vladimíra Putina. Když jsem tu scénku slyšel, zaujala mě především Černého hloupost, ale zároveň i něco jiného: ten hlubinný, iracionální strach z Ruska, který je zřejmě hluboce zakořeněn v mysli každého Čecha. V české politice se neustále řeší zmizelá traumata, takže není vůbec schopna akce.

Zdá se, že Češi rádi trhají knihy z vazeb

21. 5. 2009 / Jan Čulík

Ještě jednu vzpomínku na můj nedávný pobyt v ČR. V Ústavu české literatury na FFUK jsem letos v dubnu vedl seminář o díle Bohumila Hrabala. Hrabal je pozoruhodným filozofem: vyjadřovatelem nejtypičtějších českých postojů, z nichž snad nejcharakterističtější je tento: "Jsem zbabělec, a proto kolaboruju s cizí mocí, která zotročuje mou zemi a jíž jde o likvidaci mé kultury i mě samotného. Vím, že mě i mou kulturu tato kolaborace ničí a mrzí mě, že na tom osobně spolupracuju. Nedokážu se však vzepřít, a tak ničím sebe i svůj svět aspoň jen pomalu."

Proč z toho Český rozhlas vychází tak lacino?

21. 5. 2009 / Milan Daniel

Pár minut před šestou hodinou večer jsem si včera pustil stanici Praha veřejnoprávního Českého rozhlasu. Po pár vteřinách mi bylo jasné, že rychle se střídající apely na voličskou přízeň, sliby a prsení se na konto úspěchů typu "prosadili jsme v Evropském parlamentu záchranu olomouckých syrečků", znamenají zahájení kampaně před volbami do největšího zákonodárného sboru na kontinentu.

Herbert Marcuse, jednorozměrný člověk a ztráta idealismu

21. 5. 2009 / Tomáš Stýblo

Herbert Marcuse (1898-1979) byl radikální filosof, jehož práce kritické vůči kapitalismu i tehdejšímu bolševickému komunismu poskytly inspiraci hnutí tzv. "Nové levice" v USA a západní Evropě v šedesátých letech minulého století. Marcuse se snažil o spojení Freudovské psychoanalýzy s liberální interpretací myšlenek Karla Marxe a vytvořil tak několik konceptů, které je v současné politické situaci vhodné si kriticky připomenout, pokud se chceme vyhnout totalitě a nové normalizaci.

Radar nefunguje! Novinka?

20. 5. 2009 / Jiří Tutter

Radar v Brdech by byl neúčinný, referují téměř všechna média. Shodl se na tom společný tým amerických a ruských expertů. Novinka? Ale vůbec ne! Stará známá věc. V Česku již minimálně od ledna 2008. A znovu potvrzena v listopadu téhož roku. Kým? Těmi samými pány, které dnes některá media objevila poprvé -- Phillipem Coylem, bývalým náměstkem ministra obrany USA a ředitelem části Pentagonu a Profesorem Theodorem Postolem z MIT (Massachusetts Institute of Technology.) Českým politikům byl nabídnut ten luxus, že si mohli s oběma pány popovídat z očí do očí, když oba dva do Prahy přivezlo Greenpeace.

Autor je ředitelem Greenpeace ČR

Český poslanec má nárok na příjem (včetně uhrazení výdajů) až do částky 235 900 Kč měsíčně

20. 5. 2009 / Jan Čulík

Když jsem v devadesátých letech pracoval pro české vysílání Svobodné Evropy, často jsem při zpracovávání témat týkajících se problémů v České republice vycházel z britské veřejné diskuse. Brzo se tím vyjevil princip, platný skoro ve sto procentech případů. Kdykoliv poukázaly britské sdělovací prostředky na nějaký skandál v britské společnosti, bylo vždycky užitečné podívat se, jak v té věci vypadá situace v ČR. V 98 procentech případů se zjistilo, že problém je v české společnosti daleko horší a daleko drastičtější než v Británii, jenže v ČR se o tom nemluví a nikoho to nezajímá.

Na toto dávné zjištění jsem si vzpomněl v souvislosti se skandálem týkajícím se úhrad výdajů britských poslanců. Jakpak je to asi s úhradami výdajů ve Sněmovně ČR?

Článek, který k této věci vyšel ve středu na titulní straně deníku Právo, naznačuje, že i hrazení "výdajů" českých poslanců je temné a nekontrolovatelné. Poslanci mají základní měsíční plat 61 400 Kč. Započteme-li všechny možné úhrady výdajů, na něž mají poslanci nárok, jejich měsíční plat (přitom úhrady výdajů jsou nezdaňovány) by vystoupil na 235 900 Kč měsíčně. Před časem navrhl jeden senátor z ODS, aby se takto příjem poslanců skutečně sjednotil. (On navrhoval částku 275 000 Kč měsíčně.)

Principy českých dopravních komunikací

20. 5. 2009 / Wenzel Lischka

Česká dopravní situace a stav silničních komunikací denně rozčiluje statisíce řidičů. Nechci se zde podrobně zabývat všeobecně známými fakty, jako například, že nespojité úseky dálnic budou spojeny posunem zemských ker při příští geodetické katastrofě.

Romská třída a ta druhá....

20. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

Nápad z Valašského Meziříčí sestavit třídu z dětí neromských a třídu jen s romskými školáky mě v první chvíli ohromil, protože připomíná překonané segregační zákony z Jihoafrické republiky nebo USA. V nich bylo přesně definováno, co je dovoleno a co zakázáno černochům. A "svobodný" občan tmavé pleti byl ve své vlasti jen příslušníkem druhé kategorie. Čas je milosrdný - dnes mají Spojené státy prezidenta s africkými kořeny.

Dovedu si však představit, že v Karlových Varech tamní ruská minorita prosadí, aby jejich děti měly svoji třídu na základní škole, třeba z důvodů, jako je zachování kulturních, společenských, náboženských aj. tradic ruských občanů, a to bez ohledu na většinou prosazovaný názor o potřebě integrování dětí s českou majoritou. Proč by se ruské děti měly podřizovat metodice výuky školáků, která je koncipována pro jiné státní příslušníky? Nejsou snad na jižním Slovensku oddělené školy se slovenským a maďarským vyučovacím jazykem? A kde je hranice pro přísné respektování požadavků národnostních menšin projevující se v organizaci školní výuky?

Cestou do oční ordinace

20. 5. 2009 / Milan Daniel

Cestou do oční ordinace jsem minul dvě sextánky v družném rozhovoru: "Řekl mi: ty píčo, ty si ze mě ještě děláš prdel jo? A že prý na mně už sere."

V přeplněné čekárně seděla romská maminka. Osmiletý synek jí byl zjevně instruován, že se musí chovat slušně a neupozorňovat na sebe. Oba byli čistě oblečeni, ale paní po levici si je podezřívavě prohlížela, snad aby od nich něco nechytla. Paní po pravici si odsedla tak daleko, jak jen to bylo možné a civěla do prázdna.

Maně jsem si představil, že ta čekárna je u doktora někde v Holandsku a je daleko barevnější. Ačkoliv jsem takové prostředí nezažil, byl jsem v tu chvíli přesvědčen, že lidé tam jsou při své různobarevnosti daleko spontánnější a dovedou se na sebe usmát.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a