Rasismus jako převrácená kauzalita v mysli české majority

18. 5. 2009 / Bohumil Kartous

Návrh zřizovatele jedné valašskomeziříčské základní školy, tedy města samotného, na segregaci dětí podle barvy pleti, rozděluje českou společnost na dva tábory. Jeden se opírá o paradigma nepřijatelnosti rasové, etnické, náboženské či jiné sociální segregace, která byla na základě kulturního vývoje v západoevropském civilizačním okruhu oficiálně odmítnuta jako nepřípustná a na základě zkušeností s různými formami totality shledána zcela zhoubnou, potenciálně pro kteréhokoliv člena společnosti.

Na židy dojde až pak

18. 5. 2009 / Karel Dolejší

Jeden čtenář nás obvinil, že jsme placeni romskými organizacemi. :)

K tomu dodává Karel Dolejší:

Jasně, podporují nás Lakatošovi, Červeňákovi a černošské ideodiverzní centrály.

Češi nedokážou donutit své politiky, aby skutečně řešili nahromaděné problémy, tak se prostě hledá obětní beránek, na němž si lze beztrestně vylít zlost. Na židy dojde až pak.

Vidíme českou společnost bez opiátového působení reklamou krmených vyhlídek na růst spotřeby - takovou, jaká doopravdy je.

Ale o Romy přece ve skutečnosti skoro vůbec nejde! Češi jsou zkrátka frustrovaní, že po létech klausovské propagandy žijí v druhořadé "východoevropské" zemi, která se navíc za Topolánkovy vlády dostala do značné mezinárodní izolace kvůli jednostrannému zdůrazňování vazby s Bushem (viz neslavný konec českého předsednictví), a které se v krizi ekonomicky moc nedaří, protože je do značné míry subdodavatelskou dílnou Německa, a nemá tedy svůj ekonomický osud příliš pod kontrolou. Navíc není k dispozici žádná rozumná vize budoucnosti, všechny letité iluze a sebeklamy jsou k nepoužití, a každý to vidí, jak to je.

Na Romech si všichni chtějí vylít zlost. To neznamená, že jsou Romové sami na situaci bez viny a je u nich všechno v pořádku, vůbec ne. Jenže tady nejde o "romský problém", ale o "český problém". Češi se chtějí nad někoho nadřadit a tím si dokázat svou hodnotu. Romové jsou jen záminka, použitelný terč.

Jan Čulík k tomu připisuje: Posílejte nám dál své neuvěřitelně rasistické názory: Je to sociologicky cenný materiál. Zajímavě dokazuje, jak nemyslivé, povrchní a mechanické jsou všechny tyto protiromské rasistické stereotypy. Nedokáže nikdo z rasistů skutečně myslet trochu jinak?

Mezi Čechy a Romy zas takové rozdíly nejsou

18. 5. 2009

Východisko je v hledání kořenů sociálního vyloučení a jejich odstraňování, v praktické ukázce, že rozdíly mezi Romy a Čechy zase tak velké nejsou.

Mám z diskuse o rasismu smíšené pocity. Já bych Čechy označil za spíše plné rasových předsudků než rasistické. Jde o to, že "ten konkrétní Červeňák, Horváth nebo kdokoliv jiný pracuje vedle mne, uklízí v našem domě, prodává nebo rovná do regálů v obchodě, řídí autobus či tramvaj, kope příkopy, ten pro mne není Rom, Romové jsou jen ti druzí," píše Václav Votruba.

Takové je, podle mého většinové mínění, kterému se masové sdělovací prostředky na jedné straně podbízí a na druhé v jeho duchu referují - v případě Janova byly skoro až na straně fašistů, v případě Vítkova by je pomalu "lynčovaly".

Česká republika je prototypem zrodu evropského apartheidu

17. 5. 2009

tisková zpráva " HNUTÍ ROMSKÉHO ODPORU proti všem formám rasismu a diskriminace"

Louny 17.5. 2009 (Czech Republic)

Hnutí romského odporu (HRO) již ve večerních hodinách 15.5.2009 vydalo tiskové prohlášení, kde jasně vyjádřilo znepokojení a protest nad postupem Základní školy Masarykova ve Valašském Meziříčí, kde plánují segregovat romské děti v místní základní škole.

Anketa iDnes zřejmě odkryla šokující míru fašizace české společnosti

"Tak my se svým odsunem do plynových komor souhlasíme"

17. 5. 2009 / Jan Čulík

< Film Dominiky Švecové o romské rodině v Glasgow, který se bude promítat letos v červnu na Edinburském mezinárodním filmovém festivalu

Je nebezpečné generalizovat, avšak reakce na mou noticku, v niž jsem varovně poukázal na skutečnost, že podle (určitě do jisté míry nereprezentativního) průzkumu na stránkách iDnes, zda mají být podle českých občanů romští žáci ve školách rasově segregování od bílých, odpovědělo kladně skoro 47 procent čtenářů (počty účastníků ankety rostou, poměr zůstává stejný), je alarmující. Do redakce BL přišlo asi pět mailů, jejichž čtenáři se všichni zasazují za rasovou segregaci! Autorem jednoho z nich byl dokonce lékař!

Přehrávané stereotypy jsou pořád stejné:

Česká společnost JE rasistická

17. 5. 2009 / Boris Cvek

Poznámka k Vašemu článku o rasismu: česká společnost JE rasistická, pokud jde o Romy. Netvrdím, že lidé svůj rasismus vůči Romům zastávají z vlastního rozhodnutí, plánovaně, spíše je v nich už od dětství a v dospělosti, když na to přijde řeč, si ho jen racionalizují.

Žádné argumenty ho nevymýtí, vymýtit ho může jenom větší úsilí veřejné sféry o dialog mezi Romy a většinovou společností, o informovanost a o zásadní odmítání předsudků na všech frontách.

Mnohokrát jsem se setkal s údivem v očích lidí, když zjistili, že svůj anti-rasismus myslím opravdu vážně a kdesi u piva na něm vášnivě trvám.

Podle drtivé většiny Čechů každý bílý musí kdesi v hloubi srdce cítit a připustit, že Romové jsou škodná a svinstvo. Nejsou zvyklí na to, že by si to někdo opravdu, ale opravdu nemyslel. Všechny řeči proti rasismu ze strany politiků proto berou jako přetvářku ("však on by ti u piva řekl, co si opravdu myslí").

Rozhněvaní studenti kritizují nejhůře vyučované univerzitní kursy v Británii

18. 5. 2009

Nejhůře vyučované univerzitní kurzy v Británii, některé z nich na nejuznávanějších britských univerzitách, odhalil průzkum zjišťující, co si studenti myslí o kvalitě svých kursů.

Škrty v počtu vyučovacích hodin a rostoucí počty studentů v učebnách vyvolaly ostrý hněv mezi britskými studenty. Na některých univerzitách, včetně Manchesteru a Sussexu, organizují studenti protesty.

Segregated schooling for children of different races proposed in the Czech Republic

16. 5. 2009 / Jan Čulík

An elementary school in the town of Valašské Meziříčí, Czech republic, proposes to set up segregated classes for primary one pupils at the beginning of the forthcoming school year in September 2009. One class will be reserved for white children only, Romany children will be taught in a separate class, reports (in Czech) the Czech daily newspaper Mladá fronta Dnes.

On its server, MFD has asked its readers whether school classes in the Czech Republic should be segregated in this way. It is a remarkable testimony to the thinking of the readership of this daily that some 47 per cent of readers have said that they support racially segregated education in the Czech Republic.

Senátor a předseda ČMKOS Milan Štěch

Nepřipusťte, aby ti, kdo krizi nezavinili, ji odnesli nejkrutěji!

16. 5. 2009

Výzva 30 000 odborářů z protestní demonstrace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK) na Hradčanském náměstí, jako součásti několikadenní mezinárodní série podobných akcí, v Česku jako protest proti návrhu novely zákoníku práce a záměrům bývalé vlády na pokračování důchodové reformy

Vážený pane prezidente, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené senátorky a senátoři, vážená nová a budoucí vládo! Před nedávnem zde na pražském Hradčanském náměstí americký prezident Barack Obama dával lidem naději a mluvil o bezpečí světa. Dnes stojí na stejném historickém místě desetitisíce lidí, aby otevřeně vyjádřily důrazný protest proti nespravedlivému zneužívání krize.

Kdy už se v ČR bude informovat fér?

16. 5. 2009

Vážená redakce, nemáte také ten pocit, že opět zažíváme deja vu. V Praze se sešlo na demonstraci několik desítek tisíc odborářů a na TV NOVA bylo veřejnosti vysvětlováno, že v podstatě těm odborářům nic nevadí, jen si přijeli do Prahy na nákupy a za památkami. Stejné hlouposti z médií padaly už v roce 1997. Po demonstraci 8. 11. 1997. Tak se často ptám, proč má mít prodejná děvka podobu televizních moderátorů a redaktorů? Kdy už konečně se u nás bude informovat fér? ptá se David Tejc.

Studium v Británii není pro bohaté

18. 5. 2009 / Alan Cedrik

Nedávno jsem byl požádán, abych napsal o svých zkušenostech studenta žurnalistiky v Londýně. O svých osobních zkušenostech píši nerad, a proto budu stručný a přejdu k jádru věci.

Na začátek musím poznamenat, že mám zkušenost se studiem v Česku, konkrétně FFUK, a mohu tedy porovnávat.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů

14. 5. 2009

Prosíme čtenáře, které práce Britských listů uspokojuje a přináší jim podstatné informace, aby uvážili, zda mohou náš list finančně podpořit buď jednorázovou, anebo pravidelnou částkou. Jak si možná čtenáři uvědomili, zejména v posledních měsících se snažíme práci Britských listů zkvalitňovat a přinášet podstatnější, analytické informace. Postupně měníme server BL i technicky.

Na Britské listy v současnosti finančně přispívá ani ne 200 čtenářů měsíčně, přitom mají denně čtenářů stokrát víc. Kromě toho, měsíčně si Britské listy otevře neuvěřitelných 200 000 samostatných IP adres. Týdně dosahuje počet přístupů k jednotlivým článkům skoro půl milionu. Provoz takovéhoto kolosu, na němž systematicky pracují jen dva až tři lidé, vyžaduje různé správní a provozní poplatky a určitou finanční rezervu. Byli bychom rádi, kdyby si čtenáři uvědomili, že i když chceme udržet veřejnoprávní, tedy naprosto otevřený a přístupný charakter našeho deníku, projekt tohoto typu nelze vést bez určitých minimálních finančních prostředků. Jinými slovy, čtete zadarmo informace a analýzy, které vám chceme i nadále zadarmo zpřístupňovat, avšak prosíme, uvědomte si, že jejich tvorba úplně zadarmo není. V současnosti například musíme mj. hradit různé výdaje za programování a za účetnictví.

Pokud to uznáte za vhodné, prosím, přispějte převodem na naše konto v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou také přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zkoumali jsme možnost mikroplateb prostřednictvím esemesek; v českém prostředí je to forma platby, která je z byrokratických důvodů nerealizovatelná.

Kdyby přispívalo jen 10 procent denních čtenářů BL částkou 100 Kč měsíčně, měly by BL měsíčně k dispozici 200 000 Kč, což je v českém mediální prostředí částka relativně nevelká, avšak vedlo by to k dalšímu podstatnému zkvalitnění práce listu.

Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

Literární noviny koupil Miroslav Pavel, Patočkův tým se vzbouřil

16. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Přiznám se, že nechápu, o co jde bývalému Patočkovu vedení Literárních novin. Z respektovaného literárního časopisu udělali za deset let zpravodaj sekty zpolitizovaných zelených anarchistů, který už skoro nikdo nečetl. Doba, kdy Patočka určoval politiku Zelených, předznamenala dobu Bursíkovu a rozpad celé zelené politiky. Doba, kdy Patočka řídil Literární noviny, vedla k nutnosti jejich prodeje. A teď se zkrachovalé vedení bouří, že list se sice slavnou minulostí, ale tristní přítomností a žádnou budoucností , koupil vydavatel, který noviny dělat umí - což předvedl dvacetiletým vedením deníku Hospodářské noviny a celého vydavatelství Economia, a nyní vedením VLP. Patočkovci se diví, že nejspíš nebudou ovládat list stejně, jako doteď, co se konflitně rozešli v roce 2005 s jinou částí redakce, která si založila vlastní titul - A2. Kdo by ovšem to sektaření Patočkovi nadále platil, je otázka. Zdroje nejsou. Krize je. Sociální demokraté tento dobře placený koníček několika permanentních rebelů hradit nehodlá, protože si uvědomila nesmyslnost takového projektu. Mládek, který si musel půjčit 5 milionů, majoritní podíl prodal, a tím alespoň minimalizoval ztrátu. Představa, že by Patočku a jeho kolektiv intelektuálů platil nový vydavatel, je směšná. "Přijatelným východiskem" může být za takových okolností odchod. Buď vydavatele, nebo redaktorů. A tak se rozhodla brněnská redakce s novým majitelem bojovat. Nejdříve zákulisně, pak už i veřejně - mediálně. Včera v noci zaslal zástupce šéfredaktora LtN Petr Jedlička médiím patetické vyjádření v tiskové zprávě "k současné vyhrocené situaci v Literárních novinách", nazvané "Poslední věty Literárních novin". Velká gesta, velká slova. Opět, jako už tolikrát předtím. Myslí si snad, že se kvůli nim bude opět demonstrovat jako v roce 2000 před Českou televizí???

21. 5. 2006, Štěpán Kotrba: Zelení hadi na politickém zápraží ZDE

26. 4. 2006, Pavel Pečínka: Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených ZDE
29. 9. 2005, Štěpán Kotrba: Literárky pro starší a pokročilé masochisty ZDE
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky ZDE
14. 3. 2005, Jiří Vančura: Patočkova zbytnělá sebedůvěra ZDE
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky? ZDE

ZELENÍ TÉMA BL

Literární noviny TÉMA BL

Policie ČR už nebude bezmocná?

18. 5. 2009 / Boris Cvek

S velkým uspokojením jsem si přečetl článek na Novinkách.cz o používání vrtulníku k odhalování dopravních přestupků.

Odstraňuje to konečně ten skličující pocit, že česká policie je proti řidičům bezmocná, jak člověk slyší a vidí všude kolem sebe.

Redaktor Respektu bagatelizuje lednovou ofenzivu Izraele v Gaze

18. 5. 2009 / Daniel Veselý

Svět si připomíná 61. výročí arabské národní tragédie, tzv. Nakby, kdy byly Izraelem při plánované etnické čistce ze svých domovů vypuzeny 2/3 domorodých obyvatel Palestiny, tedy kolem 750.000 lidí. Problém uprchlíků z roku 1948, ale i let 1967, 1978 nebo 1982 zůstává dosud nevyřešený a představuje jednu ze základních překážek týkající se blízkovýchodního mírového uspořádání.

Izrael tuto situaci mohl již dávno vyřešit, kdyby přistoupil na rezoluci č. 194 RB OSN z prosince roku 1948, která vedle jiného umožňuje návrat palestinských uprchlíků do jejich domovů. Izrael tuto rezoluci ale od té doby ignoruje, zatímco při jeho pozdějších invazích zejména do Libanonu byla řada těchto uprchlíků opakovaně vysídlena. Dnes v sousedních arabských zemích živoří kolem pěti milionů uprchlíků, jejichž existence představuje pro Stát Izrael etnickou hrozbu.

Stabilizace špatných poměrů

18. 5. 2009 / Zdeněk Jemelík

Internetový deník ePravo uveřejnil 15. května rozhovor s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou. V něm na otázku, jak se staví k tématu odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, odpověděla paní ministryně zcela jednoznačně: "Odvolání Renáty Vesecké nebudu navrhovat, neboť mým cílem je stabilizace rezortu, nikoli její opak." Její vyjádření má na první pohled svou logiku. Předpokládá se, že vláda bude působit jen krátkou dobu a není pravděpodobné, že by její ministři zůstali ve svých úřadech i po volbách. Samo odvolání nejvyšší státní zástupkyně by se asi v krátkém čase panování této vlády dalo stihnout, ale větší potíže by působil výběr a jmenování vhodného nástupce. Nehledě k tomu, že vláda s krátkým mandátem by v žádném případě neměla rozhodovat o obsazení tak důležitého místa ve státní správě. Nebylo by také dobře, kdyby paní ministryně destabilizovala soustavu státních zastupitelství tím, že by obsazení úřadu nejvyššího státního zástupce nechala svému nástupci. Následovala by tím špatný příklad Jiřího Pospíšila, který snadno a rychle odvolal krajského státního zástupce v Ústí n. L. Jiřího Křivance, ale na vyhledání a jmenování jeho nástupce se již nezmohl.

Může házení vajec vést k tragédii?

17. 5. 2009 / František Řezáč

Po návratu z pražské odborářské demonstrace jsme se šli s kamarádem v sobotu v půl páté odpoledne podívat na plzeňské Náměstí Republiky, kde se právě konalo předvolební shromáždění ČSSD s hvězdami popu - Michal David - i politiky.

Podle tvrzení přátel, kteří navštívili mítink ODS dva dny předtím, měla ČSSD v sobotním odpoledni, kdy již většina normálních Čechů dlí na chalupě či jiném místě víkendového odpočinku, návštěvu násobně vyšší než ODS ve čtvrtek. Já napočítal vlastní originální metodou asi 800 až tisíc lidí. Pro informaci: moje metoda spočívá v tom, že obejdu prostor shromáždění a spočítám jakýsi pomyslný čtverec či obdélník počtu lidí v řadě ve směru podélném i příčném a zjištěná čísla vynásobím. Kupodivu to vychází. Zda si dám metodu patentovat, ještě zvážím.

Nerostné suroviny pro Evropu

18. 5. 2009 / Zdeňka Petáková

Mezinárodní konference Nerostné suroviny pro Evropu, která proběhla v dubnu v Praze, se týkala tématu, které většina z nás nezahrnuje do úvah o vlastní budoucnosti.

Přesto nerostné suroviny, minerály a horniny, stále tvoří základ materiálního chodu naší společnosti. Proto je dobré pro každého z nás znát alespoň základní a aktuální údaje z této oblasti.

Význam nerostných surovin vynikne ve světle prostých čísel: Pro postavení jednoho metru vysokorychlostní železnice je třeba 9 tun kameniva, typický dům spotřebuje pro výstavbu 400 tun kameniva, každý list papíru je zhruba z jedné poloviny tvořen minerály, v mobilním telefonu nám slouží okolo čtyřiceti chemických prvků.

Případ Brožová: Politika není kabaret

18. 5. 2009 / Miroslav Pořízek

V říjnu se budou pravděpodobně konat předčasné volby do Poslanecké Sněmovny. Klíčové politické síly již mobilizují síly, ladí předvolební program i taktiku a začínají také sestavovat pro jednotlivé kraje své kandidátky.

Řada dnešních poslanců se bude chtít protlačit na volitelná místa a jistě nás čeká nejedno překvapení v podobě nominovaných jmen. S blížícím se termínem voleb se také stupňuje předvolební boj a nervozita. Souvisí to i s předvolebními preferencemi. Zatímco ještě před několika měsíci se jevilo vítězství ČSSD v eurovolbách i ve volbách do Sněmovny jako jasná záležitost, v posledních týdnech se v tomto ohledu situace mění. ČSSD sice stále v průzkumech vede před ODS a KSČM, ovšem nikoliv tak výrazně jako ještě před několika měsíci.

Zpátky do Stadic...

17. 5. 2009 / Ladislav Žák

O víkendu měli svátek všichni Přemyslové. Když to říkali v rádiu, tak jsem si vzpomněl na zřejmě první v legendách doloženou českou vládní krizi, která byla řešena tím, že kněžna Libuše vyslala z pražského Vyšehradu nespokojence pod vedením svého koně, aby přivedli nového českého pána a vládce odněkud ze Sudet, z místa zvaného Stadice. Podle pověsti to byl evidentně zemědělec, protože byl koněm a jeho komonstvem přichycen při orbě a zřejmě i on hospodařil z dotací, protože jeho lán měl jen 12 kročejů zdéli a 12 kročejů šíře.

Veggie Pride poprvé v ČR

18. 5. 2009

tisková zpráva

V sobotu 16. května se v Praze konal první ročník mezinárodního průvodu za práva zvířat Veggie Pride, který zároveň oslavuje veganský a vegetariánský způsob života. Ve stejný den byl uskutečněn také v italském Milánu, francouzském Lyonu a britském Birminghamu. Účastníci měli možnost veřejně projevit svou lásku ke zvířatům a odmítnutí násilí, zneužívání a zabíjení všech živých bytostí. Akce však nebyla určena jen pro vegany/nky a vegetariány/nky, ale měl za cíl být kulturní, společenskou i zábavnou událostí rozšiřující etický rozměr v životech všech lidí.

Lidský nos je "příliš studený" pro ptačí chřipku

18. 5. 2009

Ptačí chřipka se nestala celosvětovou pandemí, jak mnozí varovali, protože lidský nos je příliš studený na to, aby se v něm mohl uchytit její virus, konstatují britští vědci. Imperial College v Londýně vytvořila pro virus ptačí chřipky přesně takové prostředí, jaké existuje v lidském nose, a bylo zjištěno, že 32 stupňů Celsia je příliš nízká teplota: virus ptačí chřipky při ní ztráci funkci a nedokáže se rozšiřovat. Virus by musel zmutovat, aby se mohl stát hrozbou člověku, upozornili vědci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Hlavní dárci pro Labouristickou stranu se od ní kvůli skandálu s poslaneckými dietami odvrátili

16. 5. 2009

Nejvýznamnější dárci, kteří dosud podporovali Labouristickou stranu částkami ve výši mnoha milionů liber, se od ní v důsledku skandálu týkajícího se hrazení neoprávněných výdajů pro poslance odvrátili a požadují zatčení poslanců, kteří se dopustili podvodů.

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že skandál přiměl více než čtvrtinu britských voličů, aby přestali podporovat dosavadní politickou stranu. Největší prospěch z toho mají malé britské strany, silně euroskeptický UKIP, fašistická British National Party a miniaturní Strana zelených.

Odnaučte se fackovat i dětské duše

16. 5. 2009 / Anna Čurdová

S velkým nasazením a pompézními rozhovory v MF Dnes odstartoval minulý, současný a zjevně i budoucí ministr pro lidská práva Michael Kocáb vládní kampaň proti násilí na dětech. Jenže, každá mince má dvě strany a má ji i vládní kampaň. I zvířata mají někdy větší práva než dítě.

Ministr pro lidská práva hovoří o násilí viditelném. Proti modřinám a boulím se dá relativně dobře bojovat. Kocábova kampaň proti „fackování“ dětí bude stát 10 milionů. Ale ministr nehovoří a kampaň nevede proti skrytému psychickému násilí, kterému je dnes a denně vystavována řada dětí a se kterým tiše souhlasí i někteří vládní úředníci.

Eurovision Song Contest v Moskvě uprostřed kontroverze

Čelný britský aktivista za práva gayů zatčen v Moskvě

16. 5. 2009

Image Ruska byl v sobotu mezinárodně vážně poškozen, když moskevská pořádková policie násilně rozbila shromáždění aktivistů za práva homosexuálů, které bylo záměrně zorganizováno na předvečer sobotní mezinárodní eurovizní soutěže pokleslých popových písní, která se vysílá z Moskvy, a zatkla známého britského aktivistu za práva gayů Petera Tatchella.

Police se Tatchella zmocnila a hodila ho do policejního antonu poté, co se pokusil se skupinkou aktivistů za práva homosexuálů uspořádat nepovolené shromáždění před moskevskou státní univerzitou. Tatchell byl posléze propuštěn po intervenci britského velvyslanectví.

Rusko varuje, že do deseti let dojde v Arktidě k válce kvůli ropě a zemnímu plynu

15. 5. 2009

Nová národní bezpečnostní strategie Ruska identifikovala zintenzivňující se boj o vlastnictví obrovských ropných a plynových polí kolem jeho hranic do deseti let jako zdroj potenciálního vojenského konfliktu.

"Přítomnost a potenciální eskalace ozbrojených konfliktů nedaleko hranic Ruska jsou hlavními hrozbami zájmům a národní bezpečnosti Ruska," praví se v dokumentu, který analyzoval bezpečnostní hrozby do roku 2020.

Klíčový dokument:

Strategie národní bezpečnosti Ruské federace do roku 2020

15. 5. 2009

Možnosti udržení globální i regionální stability se podstatně zúží, pokud v Evropě dojde k rozmístění prvků globálního systému protiraketové obrany Spojených států amerických.

I. Obecná ustanovení

1. Rusko překonalo následky systémové politické a sociálně-ekonomické krize konce 20. století - zastavilo pokles úrovně a kvality života ruských občanů, odolalo náporu nacionalismu, separatismu a mezinárodního terorismu, předešlo diskreditaci ústavního zřízení, uchovalo si suverenitu a teritoriální integritu, obnovilo možnosti růstu své konkurenceschopnosti a prosazování národních zájmů coby klíčový subjekt vznikajících multipolárních mezinárodních vztahů.

Dochází k uskutečňování státní politiky přiměřené vnitřním i vnějším podmínkám, a to v oblasti národní obrany, státní i společenské bezpečnosti a stabilního rozvoje Ruska. Byly vytvořeny předpoklady pro upevnění systému mezinárodní bezpečnosti a konsolidovalo se právní prostředí. Jsou řešeny prvořadé otázky v hospodářské sféře, vzrostla investiční atraktivita národního hospodářství. Obrozují se pradávné ruské ideály, duchovnost, důstojný vztah k historické paměti. Roste míra společenské shody na společných hodnotách - svobodě a nezávislosti ruského státu, humanismu, mezinárodním míru a jednotě kultur multinacionálního národa Ruské federace, ctění rodinných tradic a patriotismu.

V celku vzato jsou vytvořeny předpoklady pro spolehlivé odvrácení vnitřních i vnějších hrozeb národní bezpečnosti, pro dynamický rozvoj a proměnu Ruské federace v jednu z vedoucích zemí z hlediska úrovně technického pokroku, kvality života obyvatelstva a vlivu ve světě.

V podmínkách globalizace procesů světového rozvoje i mezinárodních politických a hospodářských vztahů vznikají nové hrozby a rizika pro rozvoj individua, společnosti i státu - a Rusko kvůli garanci blahodárného národního rozvoje přechází k nové státní politice v oblasti národní bezpečnosti.

Neuvěřitelný rasismus v České republice

16. 5. 2009 / Jan Čulík

Ve Valašském Meziříčí zamýšlí v září otevřít ve škole segregované první třídy, jednu pro bělochy a druhou pro Romy, informuje Mladá fronta Dnes. Avšak pozoruhodným svědectvím o tom, jaký póvl jsou čtenáři tohoto listu, je v témže článku neuvěřitelná anketa.

Na dotaz MFD, zda by se v českých školách měly rozdělovat děti podle barvy pleti, odpovědělo do soboty do 15 hodin 10662 čtenářů MFD "ANO" 12038 čtenářů NE. (Počty se dále mění.)

Jinými slovy, neuvěřitelných 47 procent čtenářů toho článku v MFD jsou drsní rasisté.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a