Klíčový dokument:

Strategie národní bezpečnosti Ruské federace do roku 2020

15. 5. 2009

Možnosti udržení globální i regionální stability se podstatně zúží, pokud v Evropě dojde k rozmístění prvků globálního systému protiraketové obrany Spojených států amerických.

I. Obecná ustanovení

1. Rusko překonalo následky systémové politické a sociálně-ekonomické krize konce 20. století - zastavilo pokles úrovně a kvality života ruských občanů, odolalo náporu nacionalismu, separatismu a mezinárodního terorismu, předešlo diskreditaci ústavního zřízení, uchovalo si suverenitu a teritoriální integritu, obnovilo možnosti růstu své konkurenceschopnosti a prosazování národních zájmů coby klíčový subjekt vznikajících multipolárních mezinárodních vztahů.

Dochází k uskutečňování státní politiky přiměřené vnitřním i vnějším podmínkám, a to v oblasti národní obrany, státní i společenské bezpečnosti a stabilního rozvoje Ruska. Byly vytvořeny předpoklady pro upevnění systému mezinárodní bezpečnosti a konsolidovalo se právní prostředí. Jsou řešeny prvořadé otázky v hospodářské sféře, vzrostla investiční atraktivita národního hospodářství. Obrozují se pradávné ruské ideály, duchovnost, důstojný vztah k historické paměti. Roste míra společenské shody na společných hodnotách - svobodě a nezávislosti ruského státu, humanismu, mezinárodním míru a jednotě kultur multinacionálního národa Ruské federace, ctění rodinných tradic a patriotismu.

V celku vzato jsou vytvořeny předpoklady pro spolehlivé odvrácení vnitřních i vnějších hrozeb národní bezpečnosti, pro dynamický rozvoj a proměnu Ruské federace v jednu z vedoucích zemí z hlediska úrovně technického pokroku, kvality života obyvatelstva a vlivu ve světě.

V podmínkách globalizace procesů světového rozvoje i mezinárodních politických a hospodářských vztahů vznikají nové hrozby a rizika pro rozvoj individua, společnosti i státu - a Rusko kvůli garanci blahodárného národního rozvoje přechází k nové státní politice v oblasti národní bezpečnosti.

Česká republika je prototypem zrodu evropského apartheidu

17. 5. 2009

tisková zpráva " HNUTÍ ROMSKÉHO ODPORU proti všem formám rasismu a diskriminace"

Louny 17.5. 2009 (Czech Republic)

Hnutí romského odporu (HRO) již ve večerních hodinách 15.5.2009 vydalo tiskové prohlášení, kde jasně vyjádřilo znepokojení a protest nad postupem Základní školy Masarykova ve Valašském Meziříčí, kde plánují segregovat romské děti v místní základní škole.

Anketa iDnes zřejmě odkryla šokující míru fašizace české společnosti

"Tak my se svým odsunem do plynových komor souhlasíme"

17. 5. 2009 / Jan Čulík

< Film Dominiky Švecové o romské rodině v Glasgow, který se bude promítat letos v červnu na Edinburském mezinárodním filmovém festivalu

Je nebezpečné generalizovat, avšak reakce na mou noticku, v niž jsem varovně poukázal na skutečnost, že podle (určitě do jisté míry nereprezentativního) průzkumu na stránkách iDnes, zda mají být podle českých občanů romští žáci ve školách rasově segregování od bílých, odpovědělo kladně skoro 47 procent čtenářů (počty účastníků ankety rostou, poměr zůstává stejný), je alarmující. Do redakce BL přišlo asi pět mailů, jejichž čtenáři se všichni zasazují za rasovou segregaci! Autorem jednoho z nich byl dokonce lékař!

Přehrávané stereotypy jsou pořád stejné:

Česká společnost JE rasistická

17. 5. 2009 / Boris Cvek

Poznámka k Vašemu článku o rasismu: česká společnost JE rasistická, pokud jde o Romy. Netvrdím, že lidé svůj rasismus vůči Romům zastávají z vlastního rozhodnutí, plánovaně, spíše je v nich už od dětství a v dospělosti, když na to přijde řeč, si ho jen racionalizují.

Žádné argumenty ho nevymýtí, vymýtit ho může jenom větší úsilí veřejné sféry o dialog mezi Romy a většinovou společností, o informovanost a o zásadní odmítání předsudků na všech frontách.

Mnohokrát jsem se setkal s údivem v očích lidí, když zjistili, že svůj anti-rasismus myslím opravdu vážně a kdesi u piva na něm vášnivě trvám.

Podle drtivé většiny Čechů každý bílý musí kdesi v hloubi srdce cítit a připustit, že Romové jsou škodná a svinstvo. Nejsou zvyklí na to, že by si to někdo opravdu, ale opravdu nemyslel. Všechny řeči proti rasismu ze strany politiků proto berou jako přetvářku ("však on by ti u piva řekl, co si opravdu myslí").

Může házení vajec vést k tragédii?

17. 5. 2009 / František Řezáč

Po návratu z pražské odborářské demonstrace jsme se šli s kamarádem v sobotu v půl páté odpoledne podívat na plzeňské Náměstí Republiky, kde se právě konalo předvolební shromáždění ČSSD s hvězdami popu - Michal David - i politiky.

Podle tvrzení přátel, kteří navštívili mítink ODS dva dny předtím, měla ČSSD v sobotním odpoledni, kdy již většina normálních Čechů dlí na chalupě či jiném místě víkendového odpočinku, návštěvu násobně vyšší než ODS ve čtvrtek. Já napočítal vlastní originální metodou asi 800 až tisíc lidí. Pro informaci: moje metoda spočívá v tom, že obejdu prostor shromáždění a spočítám jakýsi pomyslný čtverec či obdélník počtu lidí v řadě ve směru podélném i příčném a zjištěná čísla vynásobím. Kupodivu to vychází. Zda si dám metodu patentovat, ještě zvážím.

Senátor a předseda ČMKOS Milan Štěch

Nepřipusťte, aby ti, kdo krizi nezavinili, ji odnesli nejkrutěji!

16. 5. 2009

Výzva 30 000 odborářů z protestní demonstrace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK) na Hradčanském náměstí, jako součásti několikadenní mezinárodní série podobných akcí, v Česku jako protest proti návrhu novely zákoníku práce a záměrům bývalé vlády na pokračování důchodové reformy

Vážený pane prezidente, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené senátorky a senátoři, vážená nová a budoucí vládo! Před nedávnem zde na pražském Hradčanském náměstí americký prezident Barack Obama dával lidem naději a mluvil o bezpečí světa. Dnes stojí na stejném historickém místě desetitisíce lidí, aby otevřeně vyjádřily důrazný protest proti nespravedlivému zneužívání krize.

Kdy už se v ČR bude informovat fér?

16. 5. 2009

Vážená redakce, nemáte také ten pocit, že opět zažíváme deja vu. V Praze se sešlo na demonstraci několik desítek tisíc odborářů a na TV NOVA bylo veřejnosti vysvětlováno, že v podstatě těm odborářům nic nevadí, jen si přijeli do Prahy na nákupy a za památkami. Stejné hlouposti z médií padaly už v roce 1997. Po demonstraci 8. 11. 1997. Tak se často ptám, proč má mít prodejná děvka podobu televizních moderátorů a redaktorů? Kdy už konečně se u nás bude informovat fér? ptá se David Tejc.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů

14. 5. 2009

Prosíme čtenáře, které práce Britských listů uspokojuje a přináší jim podstatné informace, aby uvážili, zda mohou náš list finančně podpořit buď jednorázovou, anebo pravidelnou částkou. Jak si možná čtenáři uvědomili, zejména v posledních měsících se snažíme práci Britských listů zkvalitňovat a přinášet podstatnější, analytické informace. Postupně měníme server BL i technicky.

Na Britské listy v současnosti finančně přispívá ani ne 200 čtenářů měsíčně, přitom mají denně čtenářů stokrát víc. Kromě toho, měsíčně si Britské listy otevře neuvěřitelných 200 000 samostatných IP adres. Týdně dosahuje počet přístupů k jednotlivým článkům skoro půl milionu. Provoz takovéhoto kolosu, na němž systematicky pracují jen dva až tři lidé, vyžaduje různé správní a provozní poplatky a určitou finanční rezervu. Byli bychom rádi, kdyby si čtenáři uvědomili, že i když chceme udržet veřejnoprávní, tedy naprosto otevřený a přístupný charakter našeho deníku, projekt tohoto typu nelze vést bez určitých minimálních finančních prostředků. Jinými slovy, čtete zadarmo informace a analýzy, které vám chceme i nadále zadarmo zpřístupňovat, avšak prosíme, uvědomte si, že jejich tvorba úplně zadarmo není. V současnosti například musíme mj. hradit různé výdaje za programování a za účetnictví.

Pokud to uznáte za vhodné, prosím, přispějte převodem na naše konto v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou také přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zkoumali jsme možnost mikroplateb prostřednictvím esemesek; v českém prostředí je to forma platby, která je z byrokratických důvodů nerealizovatelná.

Kdyby přispívalo jen 10 procent denních čtenářů BL částkou 100 Kč měsíčně, měly by BL měsíčně k dispozici 200 000 Kč, což je v českém mediální prostředí částka relativně nevelká, avšak vedlo by to k dalšímu podstatnému zkvalitnění práce listu.

Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

BRITÁNIE:

Hlavní dárci pro Labouristickou stranu se od ní kvůli skandálu s poslaneckými dietami odvrátili

16. 5. 2009

Nejvýznamnější dárci, kteří dosud podporovali Labouristickou stranu částkami ve výši mnoha milionů liber, se od ní v důsledku skandálu týkajícího se hrazení neoprávněných výdajů pro poslance odvrátili a požadují zatčení poslanců, kteří se dopustili podvodů.

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že skandál přiměl více než čtvrtinu britských voličů, aby přestali podporovat dosavadní politickou stranu. Největší prospěch z toho mají malé britské strany, silně euroskeptický UKIP, fašistická British National Party a miniaturní Strana zelených.

Eurovision Song Contest v Moskvě uprostřed kontroverze

Čelný britský aktivista za práva gayů zatčen v Moskvě

16. 5. 2009

Image Ruska byl v sobotu mezinárodně vážně poškozen, když moskevská pořádková policie násilně rozbila shromáždění aktivistů za práva homosexuálů, které bylo záměrně zorganizováno na předvečer sobotní mezinárodní eurovizní soutěže pokleslých popových písní, která se vysílá z Moskvy, a zatkla známého britského aktivistu za práva gayů Petera Tatchella.

Police se Tatchella zmocnila a hodila ho do policejního antonu poté, co se pokusil se skupinkou aktivistů za práva homosexuálů uspořádat nepovolené shromáždění před moskevskou státní univerzitou. Tatchell byl posléze propuštěn po intervenci britského velvyslanectví.

Neuvěřitelný rasismus v České republice

16. 5. 2009 / Jan Čulík

Ve Valašském Meziříčí zamýšlí v září otevřít ve škole segregované první třídy, jednu pro bělochy a druhou pro Romy, informuje Mladá fronta Dnes. Avšak pozoruhodným svědectvím o tom, jaký póvl jsou čtenáři tohoto listu, je v témže článku neuvěřitelná anketa.

Na dotaz MFD, zda by se v českých školách měly rozdělovat děti podle barvy pleti, odpovědělo do soboty do 15 hodin 10662 čtenářů MFD "ANO" 12038 čtenářů NE. (Počty se dále mění.)

Jinými slovy, neuvěřitelných 47 procent čtenářů toho článku v MFD jsou drsní rasisté.

Segregated schooling for children of different races proposed in the Czech Republic

16. 5. 2009 / Jan Čulík

An elementary school in the town of Valašské Meziříčí, Czech republic, proposes to set up segregated classes for primary one pupils at the beginning of the forthcoming school year in September 2009. One class will be reserved for white children only, Romany children will be taught in a separate class, reports (in Czech) the Czech daily newspaper Mladá fronta Dnes.

On its server, MFD has asked its readers whether school classes in the Czech Republic should be segregated in this way. It is a remarkable testimony to the thinking of the readership of this daily that some 47 per cent of readers have said that they support racially segregated education in the Czech Republic.

BRITÁNIE:

Labourističtí poslanci, kteří podvádějí, budou zbaveni kandidatury

16. 5. 2009

Každý labouristický poslanec, o němž se zjistí, že podvodně žádal o proplacení svých výdajů od státu, bude automaticky zbaven kandidatury pro příští všeobecné volby. Toto řešení chce přijmout příští týden národní exekutiva Labouristické strany. Labouristická strana se zoufale snaží překonat ústavní krizi, jíž nyní čelí britský parlament.

Kreml se rozhoduje, zda prodá špičkové rakety Bělorusku

15. 5. 2009

LVI Rusko bude exportovat svoje nejmodernější raketové systémy Iskander a S-400 do Běloruska jen za podmínky, že ruské politické vedení takový obchod schválí, oznámil ve čtvrtek Valerij Varlamov, šéf jednoho z oddělení ruské státní zbrojní exportní společnosti Rosoboronexport. „Je to výsostně politické rozhodnutí. A pokud bude přijato, dodáme tyto zbraňové systémy do Běloruska,“ řekl. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

10 nejkrásnějších slov a několik odpovědí

16. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

Anketa "Co milují francouzští školáci a co čeští školáci?" s výběrem 10 nejkrásnějších slov v chápání dětí u nás a ve Francii nechtěla být ničím jiným, než drobným postrčením k uskutečnění podobné ankety zdejšími vzácnými čtenáři BL. Např. se svými dětmi a - v případě pedagogů - s jejich žáky. A pak mohla posloužit k zamyšlení či diskuzi o prioritách pisatelů. Nic víc. Musím tudíž s politováním sdělit Tomáši Kolocovi, který položil v článku "Byl jsem mladý a balil jsem holky..." otázku “...zda pan Š. při svém výzkumu vzal v úvahu takové veličiny, jako jsou humorná recese, větší či menší míra pokrytectví, či psychický automatismus provázaný s národní tradicí diskurzu té které země?“ Sděluji: ne, nevzal.

Literární noviny koupil Miroslav Pavel, Patočkův tým se vzbouřil

16. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Přiznám se, že nechápu, o co jde bývalému Patočkovu vedení Literárních novin. Z respektovaného literárního časopisu udělali za deset let zpravodaj sekty zpolitizovaných zelených anarchistů, který už skoro nikdo nečetl. Doba, kdy Patočka určoval politiku Zelených, předznamenala dobu Bursíkovu a rozpad celé zelené politiky. Doba, kdy Patočka řídil Literární noviny, vedla k nutnosti jejich prodeje. A teď se zkrachovalé vedení bouří, že list se sice slavnou minulostí, ale tristní přítomností a žádnou budoucností , koupil vydavatel, který noviny dělat umí - což předvedl dvacetiletým vedením deníku Hospodářské noviny a celého vydavatelství Economia, a nyní vedením VLP. Patočkovci se diví, že nejspíš nebudou ovládat list stejně, jako doteď, co se konflitně rozešli v roce 2005 s jinou částí redakce, která si založila vlastní titul - A2. Kdo by ovšem to sektaření Patočkovi nadále platil, je otázka. Zdroje nejsou. Krize je. Sociální demokraté tento dobře placený koníček několika permanentních rebelů hradit nehodlá, protože si uvědomila nesmyslnost takového projektu. Mládek, který si musel půjčit 5 milionů, majoritní podíl prodal, a tím alespoň minimalizoval ztrátu. Představa, že by Patočku a jeho kolektiv intelektuálů platil nový vydavatel, je směšná. "Přijatelným východiskem" může být za takových okolností odchod. Buď vydavatele, nebo redaktorů. A tak se rozhodla brněnská redakce s novým majitelem bojovat. Nejdříve zákulisně, pak už i veřejně - mediálně. Včera v noci zaslal zástupce šéfredaktora LtN Petr Jedlička médiím patetické vyjádření v tiskové zprávě "k současné vyhrocené situaci v Literárních novinách", nazvané "Poslední věty Literárních novin". Velká gesta, velká slova. Opět, jako už tolikrát předtím. Myslí si snad, že se kvůli nim bude opět demonstrovat jako v roce 2000 před Českou televizí???

21. 5. 2006, Štěpán Kotrba: Zelení hadi na politickém zápraží ZDE

26. 4. 2006, Pavel Pečínka: Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených ZDE
29. 9. 2005, Štěpán Kotrba: Literárky pro starší a pokročilé masochisty ZDE
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky ZDE
14. 3. 2005, Jiří Vančura: Patočkova zbytnělá sebedůvěra ZDE
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky? ZDE

ZELENÍ TÉMA BL

Literární noviny TÉMA BL

Mění se zásadně dnešní civilizace?

Deník Independent: Jsme v bodu obratu. Budoucnost musí být férovější

15. 5. 2009

Právě dochází k cunami. Rozklad finančních trhů loni na podzim znamenal jednu zásadní historickou změnu, takovou, jaké jsme nebyli svědky od pozdních sedmdesátých let. Avšak přílivová vlna, která nás zasáhla nyní, zalila dokonce i ekonomické otázky, které dosud byly tak dominantní. To, co se událo v několika minulých dnech, budou lidé studovat po staletí - od choreografie toho, že se jedinému deníku podařilo naprosto zahnat do kouta slabé poslance celé sněmovny, až k samotným odhalením, které dokazují, co se děje, když instituce funguje bez veřejné kontroly.

Odnaučte se fackovat i dětské duše

16. 5. 2009 / Anna Čurdová

S velkým nasazením a pompézními rozhovory v MF Dnes odstartoval minulý, současný a zjevně i budoucí ministr pro lidská práva Michael Kocáb vládní kampaň proti násilí na dětech. Jenže, každá mince má dvě strany a má ji i vládní kampaň. I zvířata mají někdy větší práva než dítě.

Ministr pro lidská práva hovoří o násilí viditelném. Proti modřinám a boulím se dá relativně dobře bojovat. Kocábova kampaň proti „fackování“ dětí bude stát 10 milionů. Ale ministr nehovoří a kampaň nevede proti skrytému psychickému násilí, kterému je dnes a denně vystavována řada dětí a se kterým tiše souhlasí i někteří vládní úředníci.

Rusko varuje, že do deseti let dojde v Arktidě k válce kvůli ropě a zemnímu plynu

15. 5. 2009

Nová národní bezpečnostní strategie Ruska identifikovala zintenzivňující se boj o vlastnictví obrovských ropných a plynových polí kolem jeho hranic do deseti let jako zdroj potenciálního vojenského konfliktu.

"Přítomnost a potenciální eskalace ozbrojených konfliktů nedaleko hranic Ruska jsou hlavními hrozbami zájmům a národní bezpečnosti Ruska," praví se v dokumentu, který analyzoval bezpečnostní hrozby do roku 2020.

Zajímavý způsob novinářské práce

Jiří Hanák z Práva: "To, co je pro naši redakci urážkou, neotiskneme"

15. 5. 2009 / Jan Čulík

V deníku ve čtvrtek Právo proběhla krátká diskuse mezi Jiřím Paroubkem, předsedou ČSSD, a Jiřím Hanákem, komentátorem listu. Paroubek si stěžoval, že mu Právo nechce tisknout články, a označil Právo za "provládní" (čti: "protopolánkovský") list, protože "někteří jeho redaktoři podporují stavbu amerického radaru a vyslání českých vojáků do Afghánistánu".

V odpovědi na to argumentuje komentátor listu Jiří Hanák, že redakce samozřejmě nemá povinnost publikovat předsedovi ČSSD, co si zamane. V tom má jistě pravdu. Zaujalo mě však toto Hanákovo pozoruhodné vysvětlení:

Dělají si, co chtějí?

Pražské zastupitelstvo na naši kritiku nereagovalo

15. 5. 2009

Níže zveřejňujeme otevřený dopis týkající se problematiky rušených přechodů v Praze, který Oživení a Pražské matky předaly na čtvrtečním jednání členům Výboru dopravy Zastupitelstva hlavního města Prahy. Tlumočily tam nesouhlasné stanovisko pražské laické i odborné veřejnosti i městských částí. Téma rušených přechodů Výbor dopravy zařadil jako bod k jednání na příští schůzi, která se má konat v červnu. K jejich vystoupení se nikdo z přítomných zastupitelů, ani radní pro dopravu Radovan Šteiner, bohužel nevyjádřil, píše Eva Šuchmanová za Oživení a Pražské matky, o.s.

Řápková, ti, co se nemohou bránit, a exekutorské zisky

15. 5. 2009 / Petr Wagner

Jedním z nejjistějších výtahů k politické moci je v ČR nasazování na Romy, Ukrajince, Vietnamce či jiné "cizáky".

Paní Řapková hodlá podat trestní oznámení pro pomluvu na ministra Kocába. *) Pojďme se trochu podívat na meritum věci a její osobu.

Proslavila se exekucemi sociálních dávek při jejich výplatách. Tento většině národa sympatický čin měl ovšem několik parametrů, které lehce zapadly. Kenom část z postižených byli Romové. Ostatní byli "bílí" lidé.

Co je ovšem mnohem podstatnější je to, že průměrný dluh byl 700 Kč a průměrný zisk pro exekutora byl 7 500 Kč ZDE.

Obama obnoví tribunály v Guantánamo

15. 5. 2009

Barack Obama obnoví pro malý počet vězňů v Guantánamu Bushovy vojenské tribunály. Uvede tedy znovu v provoz ostře kritizovaný soudní systém, který kdysi odsoudil. Tribunály však nyní budou muset respektovat nové právní záruky, konstatovali činitelé americké vlády.

Server iHned hrubě zkreslil a zneužil naše prohlášení

15. 5. 2009

Vyjádření SK RVŠ k článku na serveru iHned.cz "Vysokoškoláci se bouří: Zápisné pět tisíc za rok studia platit nechceme"

Praha 15. května 2009

Studentská komora Rady vysokých škol, národní reprezentace studujících českých VŠ, byla oslovena serverem iHNed,cz, aby se vyjádřila k návrhům Univerzity Karlovy zveřejněným na tiskové konferenci dne 14.5.2009. Následný článek poskytnuté vyjádření předsednictva SK RVŠ hrubě zkreslil a zneužil. SK RVŠ se zásadně distancuje od zavádějícího vyznění titulku článku, který je navíc doprovázen fotografií z demonstrace, která s tématem článku nemá nic společného.

Německo zaznamená rekordní deficit

15. 5. 2009

Německá vláda letos zaznamená svůj největší poválečný deficit, protože objem vybraných daní drasticky poklesne v důsledku hospodářské krize, varoval ve čtvrtek německý ministr financí Peer Steinbrück.

"Systémově bezvýznamné zasahuji ze všech nejdříve"

15. 5. 2009

KD│Může se člověk vysmívat ekonomické krizi?, ptá se ve Spiegelu Thomas Thoma. V každém případě! I když Island, Märklin (výrobce sběratelských "vláčků") a Lehman Brothers zbankrotovali - my ale neztroskotáme. (slovní hříčka: "baden gehen - jít se koupat" znamená, tak trochu jako i v češtině, skončit na holičkách).

Předvčerejškem navečer někdo zvonil u dveří. Stála tam světová hospodářská krize. Vypadala opravdu dost špatně a řvala, že nám teď všem jde o krk. Moje žena řekla, že jsme ze systémového hlediska bezvýznamní, a zabouchla dveře.

Nejčernější den britského parlamentu v moderní éře

15. 5. 2009

Britský premiér Gordon Brown a šéf konzervativní opozice David Cameron se ve čtvrtek marně snažili zachránit zbytky dobré pověsti Dolní sněmovny poté, co si skandál s neprávem proplácenými výdaji poslanců vyžádal první oběti z obou politických stran. Hrozilo, že se krize zcela vymkne jakékoliv kontrole. Není prý vyloučeno, že dojde ke kolapsu celého britského politického establishmentu.

Obě komory britského parlamentu - i obě hlavní politické strany - se octly po krk v bahně skandálu ohledně výdajů.

  • Eliot Morley, bývalý labouristický náměstek labouristického ministra životního prostředí, byl suspendován z parlamentního klubu Labouristické strany poté, co přiznal, že úspěšně žádal od státu o proplacení 16 800 liber za hrazení hypotéky na dům ve svém volebním okrsku po dobu 20 měsíců poté, co hypotéku už splatil.
  • Starý a známý konzervativní poslanec Andrew MacKay odstoupil jako vysoký Cameronův poradce poté, co úspěšně žádal po dobu čtyř let od státu o uhrazení celkové částky 170 000 liber na vlastní byt a zároveň i na byt jeho manželky, také konzervativní poslankyně Julie Kirkbridové.
  • Dva labourističtí lordi čelí suspendování z Horní sněmovny - poprvé od roku 1642 - poté, co byli podle shledáni vinnými, že nabízeli, že za úplatky změní zákony. Lord Truscott a Lord Taylor of Blackburn "nejednali čestně", když nabídli za úplatu své služby reportérům z týdeníku Sunday Times, kteří předstírali, že jsou lobbisté, a nabídli jim úplatky.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

Likvidace Zbrojovky Brno skončila tím, že Ilona Strmisková dostala tři roky

15. 5. 2009

ČTK│ČT24│ Brněnský krajský soud 14. 5. 2009 potvrdil trest tří let a čtyř měsíců vězení pro bývalou konkurzní správkyni Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou. Dostala jej loni v prosinci u brněnského městského soudu za dvoumilónovou zpronevěru a krácení daně 367 000 korun, jichž se dopustila při správě zbrojařského podniku. Strmisková tvrdí, že je nevinná. Odvolací soud jí ale neuvěřil. Krajský soud nepatrně upravil rozsudek městského soudu. Potvrdil, že Strmisková musí uhradit dvoumilionovou škodu, kterou způsobila. Nemá ji ale zaplatit na účet konkurzního správce firmy, ale na účet Zbrojovky Brno.

Soud se Strmiskovou začal 5. 9. 2006, samotný případ se táhne ale daleko déle, až do doby, kdy byl v roce 1999 novými vlastníky získán v soutěži kontrolní balík akcií Zbrojovky Brno. Britské listy přinášely v minulosti velmi podrobné informace o "řádění" konkursní správkyně Strmiskové a o pokusech vytunelovat majetek Zbrojovky Brno. Dodnes tento případ ve všech souvislostech není zcela dořešen, neboť účelový postup některých orgánů činných v trestním řízení se dá chápat jako zločinné spolčení, bránění spravedlnosti a šikana. Když chce někdo bít psa, hůl si najde.

1. 11. 2008 Štěpán Kotrba: Jak udělat ze Zbrojovky dojnou krávu aneb Strmiskovou konečně odsoudili. Ke směšnému trestu ZDE

Červený kříž: Na Srí Lance hrozí "nepředstavitelná katastrofa"

15. 5. 2009

Červený kříž konstatuje, že jeho pracovníci jsou na Srí Lance svědky "nepředstavitelné humanitární katastrofy" v oblasti, kde vojáci obklíčili Tamilské tygry.

Červený kříž upozorňuje, že nákladní vozidlo s pomocí nemá už tři dny možnost dojet na zničené severovýchodní pobřeží ostrova v důsledku prudkých bojů.

Srílanská armáda předtím uvedla, že více než 2000 civilistů se přebrodilo přes lagunu, aby se dostali do bezpečí.

Přicházejí také zprávy je zaměstnanci odešli z poslední nemocnice ve válečné zóně údajně proto, že nemocnice byla trvale ostřelována.

Bývalá koloniální mocnost, kdysi vládnoucí na Srí Lance, Velká Británie, varovala, že Srílanská vláda může být obžalována z válečných zločiný v důsledku násilí, páchaném na civilistech, kteří zůstali v bojích. OSN poukazuje na to, že je ve válečné zóně v pasti asi 50 000 civilistů avšak vláda v Colombu to popírá. Colombo nechce zastavit ofenzívu proti Tamilským tygrům, protože by se vzpamatovali. Srílanská vláda doufá, že brzo zvítězí v pětadvacet let trvající občanské válce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Psáno pro LN: Polemika

Akademici mění svobodu za klid na práci

15. 5. 2009 / Milan Hamerský

Lidové noviny článek neotiskly.

Na Karlově univerzitě zakázalo vedení vystoupit Američanovi Davidu Dukovi pozvanému studenty, na VŠE zrušila vedoucí katedry vystoupení zástupci Dělnické strany, kterého pozval vyučující. Na mnoha dalších vysokých školách fungují neformální zákazy politických diskuzí. Např. v Pardubicích, v Plzni, v Praze (VŠE, FF UK) nemohou studenti pozvat na akademickou půdu hosta s politickými názory. Konformismus a opatrnictví akademických hodnostářů je smutným vzorem pro studenty, nechvalně pověstný klid na práci, je jen nahrazen klidem na studium.

Ještě větší chaos, než jsme čekali...

15. 5. 2009 / Oldřich Suchoradský

Přijímací zkoušky na střední školy a jejich problematický průběh plní již třetí týden přední stránky většiny deníků v ČR. Chaos, který vyvolaly, předčil všechna pesimistická očekávání a stále hlasitěji se hovoří o tom, že nově zvolená pravidla jsou od základů špatná a je třeba je co nejdříve změnit.

Přijímací zkoušky v ČR a v Británii

15. 5. 2009 / Jan Čulík

Kritika dnešních příjimacích zkoušek na střední školy v ČR z pera pana Suchoradského naznačuje, že se český školský systém určitým nedovařeným a neuspořádaným způsobem inspiroval ze systému britského.

Mám ovšem zkušenosti z příchodu studentů na vysokou školu. Tak ve Velké Británii se na většině vysokých škol žádné přijímací zkoušky nekonají, studenti jsou přijímáni na základě výsledků maturity. Přece v zemích, kde se kromě maturit konají ještě i přijímaci zkoušky, je to vlastně zpochybněním té maturity, že? Vysoká škola nevěří, že střední škola ohodnotila maturujícího žáka dostatečně kompetentně, tak si ho znovu prozkouší sama. Avšak jestliže jsou maturity nekompetentní, tak proč je vůbec pořádat?

V Británii jsou ovšem maturitní zkoušky písemné, jsou organizovány centrálně, konají se po celé zemi v tentýž den a napsané zkoušky jsou anonymní, označené pouze číslem, a odesílají se k oznámkování examinátorským komisím úplně mimo školu. Kritéria pro hodnocení maturitních zkoušek jsou centrálně platná a jednotně uplatňovaná.

Uchazeč o studium na vysoké škole se má možnost hlásit až na šest různých škol. Přihlašuje se na internetu, dělá se to centrálně, na stránkách UCAS. školy mu dají dopisem domů vědět, zda byl přijat, některé ho pozvou na informační přijímací pohovor. On se pak rozhodne, kterou si zvolí. Proč to funguje zcela běžně v Británii a nemůže to fungovat v Česku?

Ano, či ne?

15. 5. 2009 / Marie Haisová

Otázka patří Lisabonské smlouvě, neboť je jedním z oříšků, které česká politická scéna opakovaně louská, spolu s poplatky ve zdravotnictví, volbami, vzájemným obviňováním a osobními útoky.

Magistrála? Zklidněme provoz na třetinu, doporučuje Auto*Mat

15. 5. 2009

tisková zpráva

PRAHA - Zklidnění severojižní magistrály? Kdo z Pražanů, který zažil jaké to je pěšky překonávat tuto dálnici v centru města, by si to nepřál. Ještě hůře jsou na tom desítky tisíc lidí, kteří mají tu smůlu, že v dosahu magistrály bydlí. Současný plán magistrátu na vybudování tunelů u Muzea ale problém neřeší. Tvrdí to nová studie (1) iniciativy Auto*Mat. Podle ní je nutné řešit magistrálu jako celek, a ne prosazovat jen populistickou úpravu krátkého úseku u Václavského náměstí (2). "Klíčem k řešení je snížení intenzity provozu (3). Aby magistrála mohla fungovat jako městský bulvár, musí se počet aut snížit až o dvě třetiny," řekl mluvčí Auto*Matu Michal Křivohlávek.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Omyl ohledně "parazitujících" svobodných žen, neboli O tom, že k dispozici byli jen odpuzující muži

15. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Když si muži -- intelektuálové myslí, že ženy nemají dost dětí, vznikají někdy docela zajímavé teorie. V Japonsku se například prý mluví o "parazitujících" svobodných ženách", které se nevdají a žijí ze svých výdělků a z finanční podpory rodičů. Kdyz muzske intelektualove mysli, ze zeny nedostanou dost deti, se utvori zajimave teorie. V Japonsko se na priklad pri mluvi o 'parazitnych svobodnych zenách', ktere se nevdavaji a zijou nejen z jejich vydelku, ale take z financnich podpor svych rodicu. Florian Coulmas o tom napsal v Neue Zürcher Zeitung a já jsem si vzpomněl na dobu, kdy jsem pracoval v Japonsku...

Kam Mladá fronta Dnes své reportéry nevyslala:

Reportér Guardianu před zahájením bilderberského setkání šikanován řeckou policií

14. 5. 2009

Fotograf a reportér deníku Guardian Charlie Skelton, který se zřejmě jako jediný novinář na světě dostal na řecký ostrov, na němž právě začíná pravidelné každoroční tajnůstkářské setkání příslušníků tzv. světových mocenských "elit", bilderberské skupiny, se stal terčem nevybíravého chování řecké policie, když si dovolil vyfotografovat moře. Podrobnosti v angličtině a fotografie řeckých policistů ZDE

K tomu: "Bilderbergská skupina: kdo ve skutečnosti vládne světu" ZDE

I Obamova vláda nyní vyhrožuje Británii

14. 5. 2009

< Binyam Mohamed

Obamova vláda pohrozila, že omezí sdílení výzvědných informací s Británii, pokud soud v Británi zveřejní podrobnosti o tom jak Američané zacházeli v táboře v zálivu Guantánamo s Binyamem Mohamedem, tamějším bývalým vězněm, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Britský Nejvyšší soud minulý týden souhlasil, že obnoví jednání v této věci poté, co Mohamedovi právníci argumentovali, že je nejasné, zda Obamova vláda zastává stejný postoj jako vláda Bushova.

Tykačův poslanecký klub kontra starostové - 1:0

14. 5. 2009

Tisková zpráva města Horní Jiřetín, Frenštátu pod Radhoštěm a obce Trojanovice

V Poslanecké sněmovně ČR v současnosti zuří boj o novelu horního zákona, která má pomoci obcím ohroženým a omezovaným důlními korporacemi a zabránit obcházení zákona. Navzdory opakovaným prosbám šedesáti starostů a místostarostů z celé ČR, kteří upozorňují na neudržitelnost současné situace, sněmovna projednávání novely opakovaně účelově odložila (naposledy včera). Kromě dosavadních poslaneckých klubů jako by ve Sněmovně v posledních dnech vznikl nový neformální subjekt: poslanecký klub Pavla Tykače a jeho důlního impéria Czech Coal. Jeho členy jsou převážně poslanci sociální demokracie a pražské ODS.

Místostarosta Horního Jiřetína ing Vladimír Buřt dnes uvedl: "Jsme zoufalí z toho, jaký mají Tykačovi lidé ve Sněmovně vliv. Pokaždé, když má začít sněmovna novelu projednávat, vystoupí někdo z nich a navrhne její vyřazení. Když neuspěje (jako minulý týden), nastoupí v nečekané chvíli další a zkoušejí to tak dlouho, dokud návrh nevyřadí. Těm lidem zjevně nevadí, že Tykačovy firmy již po léta obcházejí platný horní zákon, a snaží se jim pomoci, aby v tom mohly pokračovat."

COLLATERAL DAMAGE

Genocidy v Africe jsou řízeny elitami kapitalismu

14. 5. 2009 / Jana Ridvanová

„Afrika nehladoví, protože to je Afrika. Afrika hladoví, protože je obětí maximálně devastujícího příkladu predátorského kapitalismu, bezcitné a absolutní chamtivosti, kombinované s duchovní krizí západní společnosti, která nemá obdoby. Dlouhodobá kontrola nerostných zdrojů Konga je uskutečňována šířením teroru, vyhlazováním lidí, destrukcí rodin, zaséváním nedůvěry a nenávisti. Říká se tomu rozděl a panuj a je to nejstarší trik v učebnici evropského dobyvatelství.“

Keith Harmon Snow.

1. díl: 30. 4. 2009 Genocida ve Rwandě, nebo neokoloniální válka Spojených států s Francií o nerostné bohatství ve východním Kongu? ZDE

Banány.

Britská banánová republika

14. 5. 2009

Tí, kteří pořád argumentují, že tradiční tisk je mrtev, by měli laskavě jmenovat jedinou elektronickou organizaci, která by byla schopna zorganizovat takovéto vyšetřování. Když se BBC pokusila odhalit pravdu o zfalšovaných dokumentech o irácké válce, zbabělý předseda její správní rady a její generální ředitel byli vyhnáni z funkce pouhým tiskovým tajemníkem z Downing Street.

Národ v Británii se už týden z plna hrdla směje, píše komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Britský parlament se totiž naprosto zesměšnil. Pozornost britského lidu byla odvedena od hospodářské recese a všichni se neobyčejně baví.

Kontroverze ohledně nelegitimních výdajů poslanců je skutečným povstáním davů, je to pomsta lidí, utlačovaných mocí, obětí parazitických poslanců, kteří už deset let v Británii schvalují jeden utlačitelský zákon za druhým a omezují práva a soukromí občanů.

Socha Svobody.

Budoucnost amerického snu

14. 5. 2009

KD│Franklin Roosevelt chápal, že Američané se vzdají okamžitého uspokojení a snesou těžké oběti - pokud musejí - jestliže jsou přesvědčeni, že budoucnost může být lepší než minulost. Ale v našem dějinném okamžiku čelíme mnohem složitějšímu problému. Co chcete slíbit lidem, kterým říkávali, že mohou dosáhnout všeho co chtějí, kterým opakovaně blahopřáli, že žijí v nejlepším z možných světů? Jak jim říci, že "dobré časy", tak jak jsme je znali, se už nevrátí? Američané potřebují novou vizi, která jim pomůže čelit realitě; potřebují slibné vyprávění o budoucnosti, které jim pomůže rozejít se s minulostí, píše v The Nation William Greider.

Zde je velká vize, o níž si myslím,že by se jí Američané mohli držet: Právo všech občanů na kvalitnější život. To neznamená zbohatnout více než soused nebo nutnost shromažďovat stále více krámů, ale právo žít plněji a uskutečnit základní možnosti lidské existence. To je podstatou toho, cojiž dnes mnozí chtějí v životě dosáhnout. Lidé - dokonce i ti úspěšní a zajištění - jsou frustrováni, protože nepostižitelné v jejich životech bylo zablokováno či v menší či větší míře odsunuto stranou neúprosným požadavkem ekonomického systému maximalizovat zisk a bohatství. Naše společné morální pravdy ve jménu zvyšování zisku skončily ve smetí. Měkčích aspektů naší konečné zkušenosti ubývá, protože život sám v účetnictví nefiguruje.

Cooperative Longbow/Lancer 2009 -- Netaktní taktické cvičení?

14. 5. 2009 / Alan Cedrik

V srpnu loňského roku zaútočilo Mexiko na stát Kalifornie s cílem sjednotit historické území. "Stát Kalifornie de facto patří Mexiku, spojují nás historické, kulturní a národnostní vazby," prohlásil tehdy mexický president.

Útok Mexika byl však odražen a americká armáda se stáhla zpět na své území. V napadených oblastech nicméně zanechala posílené jednotky, které mají za úkol odstrašit protivníka od dalších podobných útoků.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a