7. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Anakonda.
7. 4. 2009

Radar a plán Anakonda

Americký ministr obrany Robert Gates v pondělí oznámil škrty v rozpočtu na protiraketovou obranu pro rok 2010 ve výši 1,4 miliardy dolarů -- v rámci širšího úsilí přizpůsobit výzbrojní politiku Pentagonu skutečným hrozbám. V případě protiraketové obrany (PRO) má jít o přizpůsobení rozmáchlého projektu vrstvené protiraketové obrany dvěma konkrétním úkolům: Obraně bojiště a obraně kontinentálních USA před omezeným útokem raketami dlouhého doletu. Několik samostatných projektů bylo v této souvislosti kompletně zrušeno, včetně - alespoň tedy podle plánu - superúčinného bojového tělesa Multiple Kill Vehicle. Právě od něj si příznivci Bushova systému NMD/GMD, jenž měl být umístěn v Polsku a ČR, slibovali výrazné zlepšení ubohé odolnosti vůči klamným cílům a protiopatřením. Pentagon také ustoupil od záměru rozmístit dodatečné antirakety na aljašské základně Fort Greely. Zmíněná omezení však doprovázela Gatesova výhrada:

"Ale budeme pokračovat v robustním financování pokračujícího výzkumu a vývoje, abychom zlepšili kapacity které již máme (proložil KD) pro obranu proti hrozbám raket dlouhého doletu z darebáckých států - odpálení severokorejské rakety minulý víkend nám připomnělo, že jde o hrozbu reálnou" (But we will continue to robustly fund continued research and development to improve the capability we already have to defend against long-range rogue missile threats -- a threat North Korea's missile launch this past weekend reminds us is real).

O evropské základně ovšem nikde ani slůvka. Proč to?

Kongresmanka Ellen Tauscherová, kterou česká mainstreamová média vydávají za skalní příznivkyni radaru v Brdech, docela nedávno znovu připomněla, jak se věci mají. Na 7. výroční konferenci Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) 23. března řekla:

...před tím, než se rozhodneme rozšířit systém GMD, potřebujeme více důvěry v to, že bude fungovat. Proto Kongres vloni připojil k zákonu o obranném rozpočtu ustanovení, které Pentagonu zakazuje nakupovat a rozmisťovat operační antirakety systému GMD v Evropě, dokud ministr obrany Kongresu nedokáže, že fungují." (This is why Congress included a provision in the Defense Authorization bill last year that prohibits the Pentagon from acquiring or deploying operational GMD interceptors in Europe until the Secretary of Defense certifies to Congress that they work.)

Tauscherová předpokládá, že Kongres tento přístup zachová i v dalších letech. Pokud má pravdu, tak to ale jednoduše znamená, že o rozmisťování antiraket GMD v Polsku nemůže být v tuto chvíli ani řeči; jestli se má o něčem takovém vůbec uvažovat, musí být nejprve prokázáno, že antirakety, které dosud neexistují, opravdu fungují. Gates rozhodl, že systém GMD dostane další prostředky na výzkum a vývoj -- detaily rozpočtového návrhu zatím nebyly zveřejněny, ale z vyjádření ministra se zdá, že peníze původně vyčleněné na nové antirakety byly prostě přesměrovány, ale další už přidány nebudou. Podstatné navýšení fondů se týká jen systémů protiraketové obrany bojiště THAAD a Aegis, které vznikly mimo "revoluční" spirálový vývojový model MDA a jsou proto považovány za spolehlivé. Systém GMD byl ovšem zrušením programu MKV zbaven podstatné části svého vývojového potenciálu a je tedy velikou otázkou, zda se šéfovi MDA O'Reillymu vůbec může podařit změnit dosavadní nepříznivou bilanci testů.

Gates tedy včera sice o evropské protiraketové základně neřekl ani slovo -- zrušením projektu MKV však značně omezil šanci systému NMD/GMD, že úspěšně projde testy a bude moci pokračovat. Pokud se má o budoucnosti protiraketové obrany v Evropě rozhodnout letos nebo nejpozději napřesrok, a pokud se v budování této obrany bude navzdory ruským výhradám pokračovat, dojde nejspíše k použití jiného zbraňového systému a -- jestliže můžeme materiály Kongresu považovat za směrodatné -- brdský radar se pak stane minulostí.

Šance původního projektu evropské protiraketové základny se mimochodem může brzy dále zmenšit, poněvadž Ellen Tauscherová a John Spratt 31. března předložili Kongresu návrh zákona o reformě procesu akvizice zbraňových systémů (Legislation to Reform Weapon Systems Acquisition Process), přičemž týž návrh přinesli už před měsícem do Senátu Carl Levin a John McCain. Osazenstvo MDA zvyklé z Oberingových časů na privilegia vůči kontrolním instancím po přečtení jistě přinejmenším dostalo kopřivku, protože zákon by byl fakticky prvním krokem k likvidaci privilegovaného postavení Bushem milované agentury dosud bezstarostně utrácející miliardy bez znatelných výsledků. A to opět ztěžuje možnost vydávat neúspěšné testy systému NMD/GMD za úspěšné.

Třetina našich spoluobčanů údajně čekala, že Obama v Praze oznámí konec radaru. Ve skutečnosti je ale protiraketová lobby v USA příliš silná, tamní veřejnost příliš vystrašená léty propagandy a Obama sám příliš závislý na Republikánech, než abychom se vůbec kdy dočkali vyhraněného vyjádření k celé věci -- i kdyby americký prezident měl na věc osobně silný názor, což není jisté. Žádný direkt vedený na MDA tedy nehrozí. Existují pouze dílčí a jakoby navzájem nespojité kroky usilující o reformu Pentagonu z pozic nezpochybnitelně legitimní péče o technickou účinnost a finační únosnost. Pokud se budou tyto smyčky dál postupně utahovat, znamená to, že řada dalších rozjetých projektů postupně skončí, neboť nevyhoví přísným kritériím a posudkům různých výborů a odborných komisí.

Na základě toho co vím o technických parametrech projektu evropské protiraketové základny systému NMD/GMD se domnívám, že bez dodatečné politické protekce v USA je plán na radar v Brdech za uvedených podmínek odsouzen k pomalému zadušení.

Odpůrci radaru v ČR ovšem nemají sebemenší důvod sdílet s Američany churchillovskou strategii Anakonda. Žádná globalizace je k tomu nenutí. Naopak: Čím hlasitěji a zřetelněji bude slyšet, co chtějí, tím lépe.

Avšak nemusejí-li být lstiví jako hadi, pak to ještě vůbec neznamená, že mají být prostí jako holubice.

Text projevu ministra obrany Roberta Gatese proneseného 6. dubna 2009 ZDE

Text projevu kongresmanky Ellen Tauscherové proneseného 23. března 2009 ZDE

                 
Obsah vydání       7. 4. 2009
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
7. 4. 2009 Třírychlostní povaha současné české společnosti Jan "RaveBoy" Němec
7. 4. 2009 Duben 2009: od Tošovského k Fischerovi Boris  Cvek
7. 4. 2009 Obama: mávátka, lízátka a triko za 350 Kč
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 DOKUMENT: dohoda o "překlenovací" vládě
7. 4. 2009 O mrtvých, kteří už nemusejí být zapíráni, aneb Informace o rizikách už v USA nebudou potlačovány Uwe  Ladwig
7. 4. 2009 Obnoví Obama v USA právní stát? Greg  Evans
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Co rozhodlo (možná) na Slovensku? Ladislav  Žák
7. 4. 2009 Problémy Strany zelených nikoli s biomasou, ale s komunisty Miloslav  Štěrba
7. 4. 2009 Má Čína zbraň proti americkým letadlovým lodím?
7. 4. 2009 Technopárty v centru města
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů
7. 4. 2009 Česká policie se nic nenaučila a nic nezapomněla Petr  Nachtmann
7. 4. 2009 S nebe na zem Jan  Polívka
7. 4. 2009 Vyhráváme, ale to nás nesmí ukolébat Jan  Májíček
7. 4. 2009 Nevadí vám, vládní politici, že stojíte proti 70 procentům občanů? Jan  Neoral
7. 4. 2009 I pokojný protest může otřást základem impéria a odhalit prázdnost ideologie Štěpán  Kotrba
7. 4. 2009 Jak se bránit před nechutnými novinářskými manipulacemi?
7. 4. 2009 Od pondělka budou archivovány v EU všechny údaje o emailech a internetových telefonních rozhovorech
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní
6. 4. 2009 Zemětřesení v Itálii po sobě zanechalo desetitisíce lidí bez přístřeší
5. 4. 2009 Vás ani mne už neobelžou Štěpán  Kotrba
6. 4. 2009 Obamův projev v Praze: svět bez atomových zbraní je v nedohlednu Ivan  Větvička
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti
6. 4. 2009 Televizní Politické spektrum, Druhá příroda, Obamova návštěva a Trip do Česka Josef  Brož
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama v Praze: Co zmizelo z radaru Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru   
25. 3. 2009 Vláda národní autodestrukce padla. Nastoupí vláda provizoria? Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Proradarová vláda padla - jaké budou ty další?   
24. 3. 2009 Špatná vláda, mizerná demokracie Václav  Novotný
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán   
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO