Gore Vidal.

Gore Vidal: "V USA budeme mít brzo diktaturu"

5. 10. 2009

Média jsou příliš pasívní? "Kéž by byla. Mají plné ruce práce, aby nás připravila na válku s Íránem... Obama věří, že Republikánská strana je stranou, zatímco ve skutečnosti jde o mentalitu, něco jako Hitlerjugend, založenou na nenávisti --- náboženské a rasové. Když vy cizinci slyšíte slovo `konzervativec', myslíte na laskavé staré pány bavící se honem na lišku. Ale oni takoví nejsou, jsou to fašisté."

KD│ Konverzace s Gore Vidalem se odvíjí jeho vlastním tempem. Odpovídá pánovitě, občas hravě, s pronikavou, smrtící střízlivostí. Je mu 83 let a sedí na invalidním vozíku (výsledek podchlazení za války, jeho levá noha je z titanu). Ale chodit může ("Samozřejmě že můžu") a po nedávném provedení Brechtovy Matky Kuráže v London's National Theatre povstal, aby k publiku pronesl protiválečný projev, napsal Tim Teeman pro list The Times.

Radar bez konce?

5. 10. 2009 / Štěpán Steiger

Byl jsem jedním z prvních, kdo (se) mobilizoval proti radaru. (To není chvála - jen konstatace.) Tím větší byla moje radost, když po všech zákrutech - vládní "ofenzívě", protestech, demonstracích, přesvědčování, sběru podpisů, informační kampani atd. - přišla zpráva, že Obama základnu už neplánuje. (Sledoval jsem posměšně úvahy polských politiků, počínaje prezidentem Kaczyńským, kteří se domáhali umístění "Patriotů" - střel, nikoli vlastenců - a po Obamově rozhodnutí zasmušile prohlašovali, že americko-polská "romance" skončila.) Minulou sobotu jsem se ovšem začal ptát, jestli moje radost nebyla přece jenom předčasná.

Zpráva byla datována 1. října. Většina médií tady ve Státech ji nezaznamenala, ale Defense News měly titulek: TAUSCHER: U. S. COULD SEND ARMY PATRIOT MISSILE UNIT TO POLAND - čili "Tauscherová: Spojené státy by mohly do Polska poslat armádní protiraketovou jednotku."

Britský středostavovský supermarket Waitrose zrušil svou reklamu na Fox News

5. 10. 2009

Britský supermarket Waitrose "pro lepší lidi" který se podle svého reklamního sloganu pyšní tím, že prodává "kvalitní potraviny za poctivé ceny" se stal v poslední době už několikerou firmou, která zrušila svou televizní reklamu v Murdochově americké pravicové televizi Fox News. Učinila tak poté, co její moderátor Glenn Beck ve vysílání řekl, že je americký prezident Barack Obama "rasista" s "hluboce zakořeněnou nenávistí k bilým lidem a bělošské kultuře". Beckovy výroky přiměly desítky firem - mezi nimi Wal-Mart, Best Buy a Travelocity - stáhnout televizní reklamu z Fox News v důsledku obav, že by reklama na této televizní stanici mohla jejich podniky zdiskreditovat.

Za horizont politiky zájmů

5. 10. 2009 / Radovan Baroš

Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka, na jehož základě byl zrušen termín předčasných voleb do Poslanecké sněmovny, bylo drtivou většinou naší politické reprezentace interpretováno jako nepřípustné zasahování moci zákonodárné do pravomocí moci výkonné. Někteří hovořili dokonce o bezprecedentním narušení demokratického procesu. V podobném duchu se nesla i většina komentářů politologů a ústavních právníků. V kontextu současné radikální politické filosofie se nicméně v posledních desetiletích rýsují koncepce politiky, které poslední vývoj na české politické scéně umožňují interpretovat ve zcela opačném duchu, jako politickou událost, která prolamuje horizont zavedených poměrů.

Od koho máme čekat řešení

5. 10. 2009 / Ladislav Žák

Mám kamaráda, který má to nejobyčejnější české jméno, Jan Procházka. Je vědec, odborník na nanotechnologie. Má, kromě jiných, zvláštního koníčka a tím jsou fotokatalytické nátěry. Kdyby se ho někdo zeptal, proč to dělá, asi by odpověděl v cimrmanovském duchu: "...mě to baví..."

Je to ještě horší, než bychom si mysleli

5. 10. 2009 / Miloslav Štěrba

Bohumil Kartous se ptá, zda vůbec někoho zajímá, kam směřují peníze daňových poplatníků v tomto na pohled „zemském ráji“, jestliže exponent jedné politické strany může nehorázným způsobem zneužívat tiskovinu vydávanou Středočeským krajem? I když jsou peníze vždy až na prvním místě, čert je vem. Horší je, že lidé rezignují na poměry připomínající (viz příklady B.K.) středoasijské či banánové republiky, nepřijdou před radnici či krajský úřad, a nemusí ani s sebou nosit vidle, jak by poměry vyžadovaly už vzhledem k osvědčeným defenestračním tradicím českého lidu.

Pro ty z vás, co chodí v neděli do kostela

5. 10. 2009 / Michael Moore

Přátelé,

chtěl bych si promluvit s těmi z vás, kteří si říkáte křesťané (muslimové, židi, budhisté, billmaheristé mohou taky číst, protože to, co tu chci říci, jsem si jist, lze aplikovat i na vaše duchovní a etické hodnoty).

Ve svém novém filmu hovořím poprvé o vlastní víře. Vždycky jsem si myslel, že náboženské přesvědčení jednotlivce je hluboce osobní věc a mělo by zůstat soukromé. Koneckonců, slyšeli jsme toho za posledních třicet let dost, jak se máme "chovat" a musím říci, že mě už příliš neoslovuje veškerá ta zbožnost a všechny ty fráze, co slyším kolem sebe, vzhledem k tomu, že jsme násilný stát, který útočí na jiné země a trestá vlastní občany za to, že se odvážili zatím se mít špatně.

Diskuse mezi těmi, kteří si budou přitakávat

5. 10. 2009 / Jan Čulík

Zajímavé pojetí plurality při demokratické diskusi projevili organizátoři konference Forum 2000 Václava Havla, která se bude konat na Žofíně od 11. října. Mylně jsem se domníval, na základě Havlových vystoupení především do roku 1989, že je Václav Havel stoupencem demokratické plurality. Jenže zastoupení pozvaných lidí na jeho konferenci je beznadějně jednobarevné, takže si zřejmě všichni budou jen přitakávat. Jen se podívejte na tiskovou zprávu konference, kdo byl pozván. Z místních lidí jen zastánci jednotného politického názoru a ze zahraničí různé "osobnosti", které, protože nemají povědomí lo strukturaci interních českých politických poměrů, si ani neuvědomí, že byly zneužity pozváním na jednobarevnou akci.

Havel by projevil velkomyslnost, kdyby býval na svou akci pozval i Václava Klause, anebo, co já vím, Miroslava Ransdorfa. Takhle to vypadá skutečně trapně. Vylučovací princip je princip stalinismu.

ČTK a Rada ČTK za hranou zákona

5. 10. 2009 / Petr Štěpánek

Když jsem před pár dny v článku "Procházka usneseními Rady ČTK aneb Hreha ředitelem ČTK je" napsal, že pokud bude Rada ČTK chtít zabránit nástupu Radima Hrehy do čela ČTK, bude k tomu muset zvolit jiné prostředky, než jakési automatické zrušení již proběhlého výběrového řízení, opravdu mne ani ve snu nenapadlo, že zoufalí radní na tenhle špek opravdu naskočí. Lístek do první řady jsem si na tu komedii kupovat nemusel, stačilo 1. 10. 2009 zajít na schůzi sněmovní Stálé komise pro sdělovací prostředky.

Zábavná mediálka a konečně poslušný hřbítek nového ředitele

5. 10. 2009 / Irena Ryšánková

Stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky je vrcholným odborným orgánem zákonodárců ve vztahu k médiím. Je sice někdy rozjitřena emocemi, někdy je tam dokonce dusno. Někdy je tam plno lidí, někdy málo. Tento orgán totiž rozhoduje o mediální legislativě a kontrole elektronických médií. Ale za těch několik volebních období, která trávím jako parlamentní novinářka, si nepamatuji, že by se někdy poslanci i veřejnost svorně na zasedání komise smáli. Až teď, když ji navštívila Rada ČTK. I když to byl tak trochu smích přes slzy.

Rozhlasová volební inscenace

5. 10. 2009 / Štěpán Kotrba

Losnu, nebo Mažňáka? ptal se Foglar. Tehdy ještě ovšem bylo mezi čím a kým volit. Dnes už není.

Rada Českého rozhlasu, věrna odhodlání odvolat ředitele Kasíka za jakoukoliv cenu, 30. září zvolila z dvou desítek kandidátů toho, o kom to bylo jasné předem. Přání pravicových radních z roku 2005 se splnilo. Jen naivové se ocitli mezi kandidáty, aby si zahráli hru na volby, cinknuté předem zákulisními politickými dohodami. Cílem Rady je zlikvidovat nebezpečný pokrok, díky kterému se Český rozhlas stal lídrem digitalizace a multimedializace, díky kterému začal zajímat mladé posluchače, čímž už dnes ohrožuje zisky komerčních rádií. Cílem je znechutit lidi, kteří doteď bránili na trhu "on air" posluchačů dosáhnout soukromníkům zisku. Cílem je rozebrat půlmiliardu v pokladně rozhlasu tak, aby se i on ocitl v ekonomické krizi, odkázán posléze na milost a nemilost politiků. Cílem je vrátit rozhlas o deset let zpět.

Brazílie je země budoucnosti - a vždycky bude

5. 10. 2009 / Josef Mikovec

Něco se ale přece jen uskutečňuje a jdeme od úspěchu k úspěchu. Nejdříve nás navštívil papež a daroval světce, svatého fra. Galvao, který žil v letech 1739--1822, přičítá se mu 5 000 (to dokáže jen Brazilec!!!!) zázračných uzdravení, což je slušné doporučení, na rozdíl od současných kodakových náboženství z dovozu, která za účelem ujařmení a případně zvýšené spotřeby slibují především finanční úspěch a útěšný duševní útulek v případě krachu. Rovněž založil řadu klášterů. Klidně ho vyzkoušejte. Ovšem dochvilnost v Brazílii se nijak extrémně nepřehání, a to se pravděpodobně týká i fra.Galvao. Nedávno jsme tady měli prezidenta Sarkozyho, a ne poprvé. O návštěvě prezidenta Bushe mladšího se raději nezmiňuji. Jistě má hroší kůži a dobrý žaludek, jinak by mu nebylo dobře při vzpomínce na demonstrace, které ho provázely. Bezpečnostní opatření musela být mimořádná. Latinskoameričtí politici jsou zde jako doma. Aby se ten řetěz dobrot nezastavil, tak jsme teď dokonce dostali olympiádu, v překrásném Městě Božím - Rio de Janeiro.

Bžunda aneb triumf vůle

5. 10. 2009 / Michal Kuklík

Pan president Klaus, panečku, to je kos! V nejlepší formě je, když se svým typickým zdrženlivým úsměvem kolem úst a hlavou hrdě vztyčenou může vzdorovat všem -- a přisolit jim nějakou peprnou poznámkou.

Osud Lisabonské smlouvy závisí na českém prezidentovi

5. 10. 2009

KD│ Po irském schválení smlouvy zaměřené na posílení Evropské unie a vznik evropského prezidenta lídři bloku prohlásili, že začnou pracovat na odstranění poslední zbývající překážky, která stojí v cestě takzvané Lisabonské smlouvě - odmítání českého prezidenta Václava Klause smlouvu podepsat, napsal pro Wall Street Journal Charles Forelle.

Výlet do Prahy

5. 10. 2009

Výlet do Prahy dne 3. 10. 2009 a prožité tři hodiny s lidmi, kteří jsou nespokojeni se současným stavem politiky, mě inspiroval k sepsání úvahy o současnosti.

Současný stav politiky je již dostatečně popsán a finanční, hospodářská a politická krize dává kritikům vývoje v naší zemi za pravdu. Dostali jsme se někam, kam jsme nechtěli. Je snadné kritizovat dnešní stav, jako bylo snadné kritizovat socialismus do roku 1989. Vystoupit před lidi a kritizovat chyby je to nejjednodušší. Proč jsme ale neslyšeli na kritické připomínky posledních 20 let?, napsal Václav Princ.

Říjnové vzpomínání na "vítězný únor"

5. 10. 2009

V neděli 4. října byl v Otázkách Václava Moravce předseda ODS M. Topolánek. Jeho názory na otázku bytí či nebytí ministra Peciny ve vládě chtě nechtě přivedou na mysl události v únoru 1948. Tehdy demokratické strany žádaly odvolání ministra vnitra Noska za stranicky vedené personální změny v policii (odvolání policejních šéfů blízkých národním socialistům). Dnes ODS žádá odvolání ministra Peciny za stranicky vedený zásah do personálních záležitostí na ministerstvu (odstoupení náměstka ministra Zajíčka z ODS po omezení jeho pravomocí), napsal čtenář Zdeněk Procházka.

Jiří Paroubek: Základem je komunitní a terénní sociální práce

5. 10. 2009 / Pavel Pečínka

V rámci předvolební kampaně navštívil 19. srpna šéf ODS Mirek Topolánek Muzeum romské kultury v Brně, kde hovořil mj. o názorech své strany na tematiku neziskového sektoru a romské menšiny. Požádali jsme proto o názor na tytéž záležitosti i předsedy ostatních stran. Reagovali Jiří Paroubek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL), i když byly mezi tím volby odloženy. Nijak neodpověděli představitelé TOP 09 a KSČM. Odpověď přislíbil asistent Ondřeje Lišky (Strana zelených), dosud však od Zelených žádná nepřišla. Přinášíme zatím reakci předsedy ČSSD, postupně zveřejníme další.

Kondomy a AIDS

3. 10. 2009 / Petr Wagner

Jenom malá poznámka. Asi by nebylo pro BL vhodné podrobněji rozebírat situaci. Virus HIV I i II se přenáší krví tělními tekutinami, ale třeba i aerosolem v laboratořích. Kondom je na něco dobrý. Určitě bych souhlasil s ochranou při náhodném styku. Zejména ovšem proti zcela jiným, běžným onemocněním. HIV se dá předat i jinak -- líbáním, škrábáním ale třeba také lékařskými zákroky nebo ne zcela sterilními jehlami, kanylami, při boxu nebo kontaktních sportech apod. Kondom naopak obsahuje monomery, které zvyšují riziko rakoviny děložního čípku při pravidelném používání.

Afrika konkrétně je velice specifická oblast stran infekce HIV. Pamatuji se prognózy z konce osmdesátých let. Podle nich by řada zemí již byla bez obyvatel. Ale není tomu tak: pozitivita a AIDS v této oblasti ne zcela korelují.

Proč se nechat korumpovat, když lze zneužívat veřejných peněz?

3. 10. 2009 / Bohumil Kartous

Korupční provokace MF Dnes vzbudila předem kalkulovaný ohlas, pouze se "minula účinkem", protože Ústavní soud mezitím zrušil předčasné volby. Není však vůbec třeba vynakládat úsilí a prostředky na provokace, chce-li někdo přistihnout politiky při neetickém jednání. Často stačí otevřít poštovní schránku a vytáhnout z ní tiskovinu, kterou na své náklady připravuje a tiskne instituce financovaná z veřejných rozpočtů, přičemž celá tiskovina je ve skutečnosti mnohastránkovým propagačním materiálem jednoho politika a jedné politické strany.

Čas rozhodnout se, na čem záleží

3. 10. 2009 / Jindřich Kalous

Keith Farnish je britský filosof, spisovatel, blogger a environmentální aktivista. Jeho knihu Věc měřítka (A Matter of Scale) si můžete zdarma stáhnout nebo přečíst on-line na jeho blogu. Další kniha Čas vypršel! Necivilizované řešení globální krize (Time's Up! An Uncivilized Solution To A Global Crisis, ISBN 9781900322485) právě vyšla a je k dostání ve všech velkých internetových knihkupectvích.

Článek, jehož souhrn zde předkládáme, vyšel 14. září na internetových stránkách The Culture Change pod názvem Time To Decide What Matters.

Irsko schválilo Lisabonskou smlouvu

3. 10. 2009

Irský premiér Brian Cowen pochválil "jasný a silný" hlas, jímž Irsko ve svém druhém referendu, konaném včera, schválilo Lisabonskou smlouvu. Cílem Lisabonské smlouvy je zjednodušit rozhodování v sedmadvacetičlenné Evropské unii.

Lisabonská smlouva nemůže vejít v platnost, dokud ji všechny státy neratifikují. Jedinými zeměmi, které dosud Lisabonskou smlouvu neratifikovaly, jsou Česká republika a Polsko. Avšak Parlamenty obou zemí ji schválily.

Kontroverze ohledně "odporných" východoevropských spojenců britské Konzervativní strany

3. 10. 2009

Dva prominentní východoevropští spojenci britských konzervativců, kteří se octli v ohnisku ostré kontroverze ohledně jejich styků s extremní pravicí, se budou v nadcházejícím týdnu účastnit výročního sjezdu britských konzervativců v Manchesteru.

Britský labouristický ministr zahraničí David Miliband obvinil Michaela Kaminského, pravicového polského šéfa konzervativního klubu v Evropském parlamentu, že má antisemitskou a neonacistickou minulost. Také poukázal na to, že pravicová lotyšská strana Za vlast a svobodu, v jejímž čele stojí Roberts Zile oslavovala Hitlerovu Waffen-SS.

Čelné židovské osobnosti v Británii odsoudili pozvání obou mužů a charakterizovali lotyšskou politickou stranu jako "odpornou". Oba delegáti se mají účsatnit debaty o budoucnosti Evropské unie. Oba důrazně popírají Milibandova obvinění.

David Cameron před časem kontroverzně nařídil své Konzervativní straně, aby odešla z klubu Evropské lidové strany a vytvořila nový euroskeptický klub "Evropští konzervativci a reformisté", jehož členy jsou většinou pravicové strany z východní Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kondomy způsobují šíření AIDS

2. 10. 2009 / Štefan Švec

Kondomy můžou obalovat ledacos. Například lidi, kteří kvůli nim kritizují církev "za genocidu". Ano, církev si zaslouží přes držku za spoustu věcí. Ve sporu o to, jsou-li kondomy dobrým řešením epidemie AIDS, má ale pravdu spíš ona než hysterická BBC. Tady je pár důvodů:

In margine Ratzinger

2. 10. 2009 / František Řezáč

Problém mravnosti či etiky lidského konání nelze redukovat na pohlavní otázku, i když je toto téma pro současnou publicistiku přitažlivé. Jestliže někdo radí lidem, jak se chovat, tak jako to činí církev římsko-katolická podle učení Ježíše Krista, je pro něj pohlavní otázka jen jednou z mnoha. Úmyslně píši "pohlavní", protože mi vadí, jak se nynější čeština za toto slovo pokrytecky stydí a používá pro různé významy, včetně pohlavního styku, anglického slova sex. Mít mezi sebou sex, to musí být odvaz...

Temná strana zelené energie

2. 10. 2009

Jen v samotné Kalifornii probíhá výstavba 35 velkých solárních projektů, které v případě slunečného počasí vyrobí 12 gigawattů elektřiny, což představuje výkon zhruba deseti jaderných elektráren.

KD│ K radosti environmentalistů rostou projekty z oblasti obnovitelné energetiky po Americe jako houby po dešti. Tak v čem je problém? Zelená energie je někdy velice žíznivá. Developeři požadují miliardy litrů vody ročně kvůli chlazení, čištění a údržbě solárních farem a dalších projektů --- o miliardy více, než kolik je k dispozici, napsal server Truthdig.

Voda ale není jediný faktor, který zpomaluje rozvoj energetiky nezávislé na ropě. V Kalifornii byly zrušeny plány na výstavbu velké solární elektrárny v Mohavské poušti kvůli pouštní želvě. Jak se sen mění ve skutečný průmysl, environmentalisté jsou vnitřně rozpolceni a navíc čelí lobbyistům nově vznikajícího průmyslového odvětví.

Immanuel Wallerstein: Znovu Írán: co když všichni blufují ?

2. 10. 2009 / Immanuel Wallerstein

Z angličtiny přeložil se souhlasem autora Rudolf Převrátil

Írán je opět v popředí veřejné diplomacie. Prezident Obama, premiér Spojeného království Gordon Brown a prezident Francie Nicolas Sarkozy uspořádali společnou tiskovou konferenci, na níž navenek dali Íránu další z řady ultimát: aby se do prosince tohoto roku podřídil jejich požadavkům, které nazvali „požadavky mezinárodního společenství“, jinak přijdou nové sankce. Obama řekl, že Írán „porušuje ustanovení, které musí dodržovat všechny země“.

Americké ministerstvo spravedlnosti vyplatilo dvěma klíčovým svědkům obžaloby proti al Megrahimu tři miliony dolarů

2. 10. 2009

Dva hlavní svědci při přelíčení, kdy byl odsouzen Libyjec Abdelbaset al-Megrahi za to, že údajně zosnoval atentát proti americkému letadlu, které v prosinci 1988 explodovalo nad Lockerbie, dostali od amerického ministerstva spravedlnosti celkem až 3 miliony dolarů odměny. Vyplývá to z právní dokumentace, zveřejněné v pátek.

Dokumentace byla součástí důkazů, které by býval al-Megrahi použil při odvolání proti svému věznění, kdyby ho na smrt nemocného před nedávnem skotská vláda nepropustila do Libye z humanitárních důvodů. Megrahi, který tvrdí, že je nevinen, zveřejnil tuto dokumentaci.

Metafysika peněz

2. 10. 2009 / John Michael Greer

KD│ Zmiňovat v jediné větě peníze a metafyziku, jak jsem to udělal na konci příspěvku z minulého týdne, znamená vystavit se mnohému nepochopení. Starodávný myšlenkový návyk, který uzavírá filosofické otázky do ghetta plného abstrakcí odděleného od světa běžného života, je zde na překážku jasnosti stejně, jako tak často jinde. Existuje však ještě mnohem základnější problém: Většina lidí dnes především nemá jasnou představu o tom, co slovo "metafysika" vlastně znamená...

Na konci 19. století dokonce i theologové přestali provozovat metafysiku starého stylu, a většina lidí praktikujících to, čemu se říká metafysika, tohoto slova neužívala... Proto je zřejmě nezbytné vysvětlit, že když hovořím o metafysice peněz, nemyslím tím tvrzení, že peníze jsou výsledkem spiknutí zlých kosmických ještěrek, nebo že můžete získat tolik peněz, kolik chcete, pokud sami sebe přesvědčíte, že peníze opravdu, ale opravdu touží přistát ve vaší peněžence... obě tato přesvědčení -- a velmi mnoho jiných tvrzení, jejichž absurdita je méně zřejmá -- jsou z velké části způsobena neschopností čelit jinému typu metafysiky, totiž pečlivému uvažování o základních kategoriích samotného myšlení.

Rusko hledá cesty, jak zvýšit energetickou účinnost hospodářství

2. 10. 2009

KD│ Páteří úsilí o zajištění energetické bezpečnosti monopolizované ruské ekonomiky formou zvyšování energetické účinnosti, které ve středu osobně odstartoval prezident Medveděv, nemají být trh a konkurence, ale PR a vliv silových struktur. Zaostávání země v oblasti energetické účinnosti chce prezident překonat dosažením "tektonického zlomu v oblasti poznání" a rychlejší realizací inovačních projektů. Státem vynucovaná kritéria energetické efektivity přitom mají formulovat bezpečnostní orgány a silové struktury, informuje Nězavisimaja gazeta.

Vystěhovaní Romové žalují město Vsetín. Zajímalo nás proto:

Bránili se Romové efektivně? Jak zlepšit právní vědomí sociálně vyloučených?

2. 10. 2009 / Pavel Pečínka

Jan Mišurec

Mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.

Myslím, že se ti lidé dobře nebránili. Především na to neměli čas a ani neznali způsob. Byli vystěhováni ve stresu za dramatických okolností, v noci, mnozí ani nevěděli, kam se vlastně stěhují. Stěhovali se do vzdálených míst a měli plnou hlavu jiných starostí. To vše se dělo pod silnou mediální palbou, kdy padala o Romech nevybíravá slova mnohých zákonodárců a spoluobčanů, aniž by byli s problémem dobře obeznámeni.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a