Nechápu antiamerikanismus Britských listů

26. 10. 2009 / Martin Štumpf

Články na téma radaru a další obranné iniciativy USA, uveřejněné v Britských listech, vůbec nechápu. Ke se vzala ta úděsná protiamerická nenávist ("mamonsko -mocensko - vojensko - vražedné výpady USA" (Soňa Hromátková) či "Jan Fischer ztratil morální právo vystupovat jako premiér této země" (Karel Dolejší). Soňa H. reaguje na Nobelovu cenu míru, udělenou Obamovi? K. Dolejší zpochybňuje právo předsedy vlády vystupovat jako představitel členské země NATO? Měli bychom podle nich veškeré americké iniciativy směřující k eliminaci možných hrozeb odmítnout? Měli bychom vystoupit z NATO?

Spojené státy zachránily západní Evropu v dobách první i druhé světové války. Bojovaly v Koreji a ve Vietnamu, nyní je na nich hlavní tíha bojů v Pákistánu a Afghánistánu. Kdyby USA nezvítězily ve studené válce, patrně bychom dnes neměli svobodu. V okruhu lidí, s nimiž se stýkám, není nikdo, kdo by nesouhlasil s přítomností armády USA v nějaké formě u nás.

Určitě by to posílilo naše bezpečnostní jistoty, už proto, že nemáme žádnou armádu v tom pravém slova smyslu. Co si vlastně doopravdy přeje těch údajných 70% antiamerikanistů, abychom zůstali bez jakékoliv spojenecké opory, bez NATO? Aby se vrátily staré časy? USA jsou reálnou zárukou naší svobody a demokracie, Evropskou unií si nejsem tak jist. Jsem s těmito názory v zanedbatelné menšině, která jako celek by si zasloužila nakopat do zadku?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.10. 2009