19. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. září 2001 - let 77
18. 5. 2006

Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past

Většina médií v České republice opět zradila své čtenáře, diváky i posluchače, pokolikáté už vlastně?

Opětovná vlna zvýšeného zájmu o události z 11. září, která právě probíhá v zahraničí si postupně nachází i cestu do českých médií. Praxe mechanického přebírání informací bez další kontroly a neuvádění do souvislostí se bohužel začíná objevovat i v Britských listech, což je škoda. Rád bych věřil, že se nejedná o záměrnou redakční politiku.

Nedávno mě zde překvapila převzatá noticka o připravovaném hollywoodském opusu United 93. Místo pokusu o zasazení do kontextu, článeček zněl spíše jako reklamní product placement. Předmětem mého příspěvku není přímo tato událost, jen připomeňme, že havárie letadla United 93 u Pennsylvánského městečka Shanksville je opředeno mnoha otazníky.

Na místě samém kromě masivního kráteru nebyly nalezeny žádné větší trosky, požár paliva ani jiné stopy po běžné letecké katastrofě. Motor a další větší části byly nalezeny tucet km proti větru od místa kráteru jehož příčina je neznámá. Několik vědeckých týmů i jednotlivců empiricky dokázalo, že v roce 2001 nebylo možné provést telefonní hovory mobilním přístrojem na palubě letu United 93, dále tato technologie se zavádí v podstatě až nyní. Očití svědci včetně starosty Shanksvillu opakovaně vypovídají, že zde žádné dopravní letadlo nehavarovalo.

BBC jako zdroj

Posledním počinem BL je však článek převzatý od BBC s názvem Pentagon donucen zveřejnit videozáznam z 11. září. Na první pohled je z této informace patrné, že organizace s důvěryhodným jménem pro aktivní NGO, Judicial Watch, bojuje za vydání dosud nepřístupných dokumentů.

Skutečnost je však mnohem barvitější a pokud začneme hledat dál nejprve u stejného zdroje, tedy BBC zjistíme, že tato organizace je ve skutečnosti lobbyistická páka extrémní "konzervativní" pravice s podivnou agendou. Například již v roce 2003 nás BBC informuje o hysterické kampani Judicial Watch s cílem cenzurovat známé představitele protestů k nadcházející irácké invazi. Judicial Watch tak například požaduje po telekomunikační společnosti MCI stažení reklamní kampaně s hercem Danny Gloverem, který jako účastník mnoha protiválečných a prokubánských demonstrací byl spolu s dalšími také varován Americkou hereckou asociací, že může být za své poltické postoje vyškrtnut z této cechovní organizace.

Judicial Watch jako zdroj

Slovy současného presidenta Judicial Watch, Toma Fittona, "Glover vystupuje na podporu toho teroristického vraha, Fidela Castra." Což, je od pana Fittona úsměvná poznámka poté co známe angažmá amerických a donedávna i spřízněných jihoamerických tajných služeb při organizování skutečného teroru proti kubánským civilním cílům během téměř posledních padesáti let.

Tom Fitton se podílel také na pozoruhodném propagandistickém projektu Accuracy in Media, což je lobbyistická skupina se zaměřením na boj proti "liberálním americkým médiím", kdo trochu zná současná americká média a jejich tragickou neschopnost objektivně informovat o politickém dění může potvrdit, že toto nařčení je čirý oxymóron a spíše výzva k ještě hlubší státní propagandě v masmédiích.

Není rovněž bez zajímavosti, že zakladatel původní Judicial Watch, založené roku 1994,

Larry Klayman zažaloval nedávno zmíněného současného prezidenta této organizace Toma Fittona (ve funkci od roku 2003) kvůli podezření na rozkrádání fondů této organizace, přelévání financí do volební mašiny vládnoucí Republikánské strany, kvůli podobným skandálům nedávno odstoupivšího předního Republikána Toma DeLaye. Klayman rovněž Fittona viní z únosu celého aparátu organizace Judicial Watch pro vlastní extrémní politickou agendu a falšování informací o svém dosaženém univerzitním vzdělání na základě kterého mu funkci předal.

Mezitím, Fitton žaluje pod hlavičkou Judicial Watch vládu Spojených států, aby zveřejnila celý záběr z kamery na parkovišti v komplexu Pentagonu, zachycující údajný let 77, z něhož několik neostrých statických záběrů prosáklo na veřejnost z "neznámého zdroje" již roku 2002.

Dodejme, že jiné a rozhodně méně kontroverzní organizace či jednotlivci se domáhají právní cestou neúspěšně v podobných sporech zveřejnit všech 84 videozáznamů, 'úředně potvrzených v držení FBI a to ve stejném případě, tedy letu 77, tentokrát se ovšem jedná o kvalitnější zabezpečovací videotechniku na jiných místech v okolí Pentagonu.

Fitton včera po získání zmíněného videomateriálu slibuje na několika televizních okruzích učinit přítrž "konspiračním teoriím", přičemž i komentátory štvavé stanice FoxNews nechává film po bombastickém uvedení na pochybách co to vlastně má dokazovat, obraz je příliš nekvalitní a neprůkazný. Podobné rozpaky vzbuzuje i Fittonovo vystoupení ve včerejším pořadu BBC Newsnight, kde mu byl oponentem autor Dave von Kleist (911 in Plane Site).

Nepravdivé, zavádějící či dezinformační materiály

Lze se tedy oprávněně domnívat, že veškeré informace poskytované prostřednictvím aktivit pana Fittona ohledně letu 77 jsou značně nedůvěryhodné. Ozývají se hlasy, že to může být i forma řízené diskreditační kampaně podobně jako v případě některých novinářů předních amerických novin či TV, kteří záměrně distribuovali nepravdivé, zavádějící či desinformační materiály, jako v kauze Judith Millerové z NY Times ve věci spekulací o existenci Iráckého jaderného programu či na vládní objednávku zničené identity části nepoddajných tajných služeb ve skandálu Valery Plame a jejího muže Joe Wilsona.

Otázky

Závěrem lze doporučit, že bude lépe napřít pozornost k stěžejním otázkám ohledně

11. září 2001. Především pak jaká je pravděpodobnost organizování více jak dvaceti vojenských cvičení na nejrůznějších úrovních včetně zapojení civilní správy leteckého provozu právě v tomto kritickém dni, včetně simulace únosu dopravních letadel. Kdy tato cvičení vyřadí protivzdušnou obranu na hodinu a půl a to nad hlavním městem Washingtonem, DC a N.Y. City v době zvýšené možnosti teroristický útoku? Tuto informaci o zvýšeném riziku i o konkrétních buňkách operujících uvnitř USA, jako byla ta hamburská kolem Atty, poskytla opakovaně předem většina spřátelených bezpečnostních agentur.

Jak je možné, že Attova skupina je na Floridě již jeden rok předem pod intenzivním dohledem vládních agentur, jejíž desítky urgencí k zásahu jsou vedením ignorovány viz. stále probíhající vyšetřování skandálu "Able Danger"?

Jaká je pravděpodobnost, že Attova skupina, náhodně navštěvuje neregulovanou síť floridských kasin Sun Cruz, odborníky považovanou za pračku špinavých peněz a obchodu s drogami, jejímž oficiálním bývalým majitelem je Gus Boulis? Tento muž byl napojen na mafiánskou rodinu Gambino. Po Boulisově náhlé brutální vraždě se síť Sun Cruz najednou objevuje ve formálním vlastnictví nedávno obviněného přední Republikánský lobbyisty Jacka Abramoffa, který falšuje převod zálohy kupní částky a doplacením zbytku několika set milionu dolarů se pravděpodobně jako nastrčený kůň ani nezabývá.

Je čirou náhodou, že Abramoffův partajní šéf Tom DeLay, jmenoval v roce 2003 do prestižní poradní funkce v rámci Národního Republikánské Kongresu muže jménem Brent Kovar, jehož firma vlastní dopravní letadlo v barvách imitující US vládní letku (předstíraje diplomatickou imunitu), které bylo před pár týdny zabaveno s pěti tunami kokainu v Mexiku?

Ale co je nejzajímavější je, že toto letadlo operovalo i ze stejné letecké školy a dopravní společnosti Huffman Aviation v centrální Floridě, kde se neúspěšně školil na malém letadle i Atta. Na stejném místě byl již podobný kontraband - největší v historii centrální Floridy podle agentů DEA - jednou v minulosti zadržen.

Jaká je pravděpodobnost, že se 11. září 2001 poprvé v historii stavitelství zřítí tři železobetonové mrakodrapy WTC 1,2,7 dokumentovanou rychlostí blízkou volnému pádu do vlastního základu, což není možné vysvětlit pseudo-oficiální verzí o postupném propadu pater, ale jen dodáním enormního množství energie jako při řízené demolici? Letecké palivo evidentně explodovalo ještě z velké části vně budov, třetí mrakodrap WTC7 s krizovým řídícím bunkrem pro celé město nebyl před svým odpoledním zřícením vůbec zasažen. Dále dle výpovědi zasahujících hasičů ve WTC 1,2 požár způsobil uvnitř jen relativně minimální škody. Oheň byl pod kontrolou a byl zásoben pro statiku budov neohrožujícím materiálem s relativně nízkou výhřevností, tj. kancelářským vybavením. Samotné budovy byly na podobnou eventualitou kolize s dopravním letadlem projektovány.

Pravděpodobnost uskutečnění výše popsaných událostí nahodile, které můžeme považovat vzhledem k dalšímu dění jen za špičku ledovce je blízká nule, tudíž oficiální vládní konspirační teorie je tedy s největší pravděpodobností a zapojením prosté dedukce evidentní lež, jak je zřejmé čím dál většímu množství pozorovatelů.

Rozšafní představitelé vyššího kádru nikoliv však nutně hlavní organizátoři, tedy osoby přinejmenším implikované v zatajování faktů o těchto událostech jako někdejší starosta Rudolph W. Gulliani, John Ashcroft, gen. Tommy Franks nás dokonce na svém hvězdném a tučně dotovaném světovém turné v loňském roce poctili svou návštěvou na Žofínu při akci Dny US-EU, spolupořádané agenturou Teleaxis. Domácí média napříč politickým spektrem tenkrát hrála velice poctivě mrtvé brouky - s výjimkou Britských listů.

Bohužel, co je nejsmutnější: jakou šanci má orientovat se v této "vysoké hře patriotů" průměrný konzument mediální tříště, která je - jak z výše uvedeného patrné - téměř vždy rozemleta na zdánlivě nesouvisející fragmenty? Pochopitelně ne každý má chuť či energii verifikovat každodenní záplavu informací. Většina médií v České republice opět zradila své čtenáře, diváky i posluchače, pokolikáté už vlastně?

Odkazy:

ZDE Flight77 -- průběh právní bitvy za získání ostatních video záběrů

ZDE Racionální otázky nad útokem na Pentagon
ZDE ZDE Tom Fitton zažalován zakladatelem Judicial Watch (Tom DeLay spojení)
ZDE Tom Fitton v. Dave von Kleist na BBC NewsNight (5min video)
ZDE Accuracy in Media
BL Pentagon video
BL přepis hovoru/film United 93
BL Dny US-EU

ZDE foto dopadu a rekonstrukce letu United 93

ZDE 9-11 Research - rekonstrukce událostí
                 
Obsah vydání       19. 5. 2006
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...
21. 5. 2006 Bundestag schválil nejvyšší zvýšení daní v dějinách SRN Radek  Vogl
19. 5. 2006 Český rozhlas k případu Aleš Cibulka
19. 5. 2006 Slovíčkaření aneb vlk se nažral a koza zůstala celá Jiří  Jírovec
18. 5. 2006 Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past Michal  Brož
19. 5. 2006 Stěhování Svobodné Evropy si zaplatíme - peněz je přeci dost Jan  Žižka
19. 5. 2006 Nokturno Josef Václav Sládek
19. 5. 2006 Kuba v Radě OSN pro lidská práva nevyhrála - spíše prohrály Spojené státy
20. 5. 2006 Jak to, že Human Rights Watch systematicky kritizuje americkou vládu? Jan  Rovenský
19. 5. 2006 Štěpán Kotrba by se měl obtěžovat s důkazy Karel  Dolejší
18. 5. 2006 Kapitalismus a korupce jedno jsou? Petr  Hušek
19. 5. 2006 "Televize vytvářená na koleně je budoucností digitalizace..." Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Digitální vysílání -- Velká Británie Jan  Čulík
21. 5. 2006 Příběh novin
19. 5. 2006 Moc médií a média moci Max  Fischel
19. 5. 2006 Odcizování přírodě -- důsledek či příčina krize člověka a společnosti Petr  Sak
19. 5. 2006 Oresteia III. - Laskavé Bohyně Lukáš  Nozar
19. 5. 2006 O stranách a směnkách Ladislav  Žák
19. 5. 2006 Jak je to přesně s dálnicí D 47 Jaroslav  Štemberk
19. 5. 2006 Zákaz potravin z GMO v moskevských školách Miroslav  Šuta
19. 5. 2006 Sen o dlouhověkosti: prodloužení života nenahradí jeho kvalitu Jan  Paul
19. 5. 2006 Zelený terč něco vydrží Milan  Daniel
19. 5. 2006 Méně státu = více korupce? Vladislav  Černík
19. 5. 2006 Socani "jsou zloději" Ctirad  Oráč
19. 5. 2006 Osvaldová: "Cibulka neporušil pravidla novinářské etiky"
19. 5. 2006 Boj za svobodu slova, anebo projev myšlenkové ochablosti? Jan  Čulík
19. 5. 2006 B+B+B: Bérová, Boura a bulvár - 7,5 milionů dotace Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
16. 5. 2006 Salon kritického myšlení, Litoměřice
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2006 Slovíčkaření aneb vlk se nažral a koza zůstala celá Jiří  Jírovec
18. 5. 2006 Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past Michal  Brož
16. 5. 2006 Pentagon donucen zveřejnit videozáznam z 11. září   
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár
20. 3. 2006 Blaira varovali poradci: "Americká strategie v poválečném Iráku je strašná"