6. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vlastislav Toman, <i>Můj život s Ábičkem mladých techniků a přírodovědců</i>, ISBN 80-86289-38-9,   2005, nakladatelství Ostrov
6. 9. 2005

Rozhovor s Vlastislavem Tomanem

V dnešním ABC musejí mít radost, že o něm vyšly paměti...

Nevím. Neobjevila se tam ani zmínka. Když jsem knížku do redakce donesl s tím, že by bylo hezké, kdyby o ní napsali, řekla paní šéfredaktorka Volfová, že se musí zeptat. Pravděpodobně někoho nadřízeného. ABC dnes vychází ve společnosti Ringier. Nevyšlo nic, nikdo se mi ani neozval.

Věřím na názor jednoho známého, který říká, že to neotisknou proto, že by popularizovali časopis, který byl lepší, než to, co oni dělají dneska. Na druhou stranu Vlado Ríša, šéfredaktor Ikarie, která vychází ve vydavatelství Mladá fronta, chtěl taky otisknout pár řádek, ale bylo mu řečeno, že to shora nedoporučují.

Nepřipomíná vám to normalizaci?

Co vám na to mám říct?

Vlastislav Toman (*1929) byl přes třicet let šéfredaktorem ABC mladých techniků a přírodovědců. Dokázal z něj vybudovat časopis, jehož přílohy, vystřihovánky a komiksy se staly legendou. Letos vydal paměti s názvem Můj život s ABC. Rozhovor jsme vedli o nich, o Ábíčku, o Jaroslavu Foglarovi, o komunistické straně a o dnešních časopisech pro mládež.

Sloupek
Štěpán Nosek

Jsou krajiny, kam už se nesmíš vrátit:
a vejdeš-li tam,
a oči roztříští ti led
a tvář ti rozežene vítr
a něco tvrdého po srdci ti sáhne,
že se hned rozstřelí.
Jsou krajiny
jak nejtemnější jeskyně,
jak sluncem uškrcený déšť.

ze sbírky Negativ, Host, Brno 2003 vybral Štefan Švec

6. 9. 2005

V zadní ložnici nacházíme matku mrtvou. Je tu pět dětí a soused zdůrazňuje, že v tomto vedru nemohou v domě zůstat. Odvážíme je naším člunem. Zdá se mi naprosto neuvěřitelné, že náš člun byl jediným takovým člunem v takovéto čtvrti.

Vracíme se do zatopených ulic. V těsném střešním prostoru jednoho domu nalézáme Bradleyho a Stanleyho Depeviosovi. V provizorním držáku, vyrobeném z prostěradla, těsně nad hladinou vody, je mrtvola jejich matky. Žijí takto už pět dní. Nechtějí ji opustit.

"Nemohli jsme ji tu nechat. Je to naše matka."

"To je vaše matka?"

"To je naše matka. Neuměla plavat."

Důchodce Bob Mattern nás prosil, abychom mu dali trochu pitné vody. Zdá se to neuvěřitelné, v této nejbohatší zemi na světě.

Hlavní večerní zprávy televize BBC 1 v pondělí večer přinesly opět celou řadu opravdu otřesných reportáží z postižené oblasti na jihu Spojených států. Shrnujeme jejich informace, máte-li broadband, obraz k tomu naleznete ZDE.

6. 9. 2005

New Orleans Blues:

Nikdy jsem nebyl v New Orleans.

Jinak: nikdy jsem fyzicky nebyl v New Orleans. Svým způsobem jsem je ale navštívil už dávno - zní ve mně jako jakýsi spirituál.

Dnes je navštěvujeme všichni.

Jinak: ono dnes navštívilo nás.

31. 10. 2005

6. 9. 2005

Čeští prodejci psychologicky využívají katastrofu v New Orleans jako záminku k neúměrnému zvýšení ceny v situaci, kdy je zákazník vystrašený katastrofickými reportážemi z jiného koutu zeměkoule a snáze toto zvýšení zkousne.

Jako u vytržení jsem koncem minulého týdne sledoval televizní zpravodajství, kde se kdejaký pumpař zasvěceně vyjadřoval k ceně benzínu a k jejímu očekávanému růstu až o 3 Kč po neděli. Slabou náplastí bylo, že prý "analytici očekávají, že nárůst bude jen krátkodobý". Zda a v jakém rozsahu k růstu cen skutečně došlo, sdělí ČSÚ patrně až za měsíc, ale otázkou zůstává, zda je vůbec nějaký důvod ke skokovému růstu ceny v takovém rozsahu?

6. 9. 2005

V průběhu více než jednoho roku měli občané České republiky možnost využít nabízených možností na trhu práce a ukázat tak svým anglickým "hostitelům" svou českou šikovnost. Právě čeští Romové prokázali velkou přizpůsobivost a mnozí se plně zapojili do pracovního procesu. Za pomoci svých školou povinných potomků, kteří hovoří anglicky, aniž by je někdo rozeznal od rodilého mluvčího, Romové nezaznamenávají skutečně žádnou bariéru, která by stála na cestě jejich plné asimilaci.

V okamžiku, kdy Velká Británie umožnila českým občanům získat zaměstnání v této zemi bez větších byrokratických problémů, nastala změna nejen pro jedince, kteří čerstvě přicestovali do země "nových možností", ale především pro Čechy, kteří již v této zemi pobývali, včetně Romů z ČR, hledajících v této ostrovní zemi rasově nezatížený přístup.

27. 9. 2005

6. 9. 2005

ČRO LEONARDO MP3 32k WMA 64k OGG128k Český rozhlas LEONARDO V amerických laboratořích se pracuje na přenosu trojrozměrné repliky reality.

Tým vědců pennsylvánské univerzity vyvíjí způsob, kterým je možno po internetu replikovat podobu prostorových předmětů. Technologii nazývají anglickým novotvarem claytronics, velmi volně přeloženo "hlínotronika". Základní ideou této technologie je hmota, která by byla složena z malých, samostatně ovladatelných částeček. Vědci jim říkají umělé atomy či také "catomy". Ty jsou schopny organizovat se mezi sebou do stanovených poloh pomocí vlastního magnetického pole. Při samotném přenosu by kamerový systém sledoval snímaný objekt a jeho pohyb rozkládal na velmi malé prostorové body. Jejich souřadnice by poté po internetu putovaly k počítači, který catomy řídí.

6. 9. 2005

STRANA ZELENÝCH:

Věru zvláštního předsedu má česká Strana zelených: Jan Beránek, namísto aby působil v její prospěch, ublíženě víří kruhy, produkuje informace, jejichž nepravdivost je vědoucím okamžitě zřejmá a straně, která si jej loni těsnou většinou zvolila do svého čela, vědomě škodí. A proč to všechno? Protože jeho a Patočkův koncept vizionáři vedené politické síly utrpěl porážku, většina členů ho odmítla jako neživotný a pro podstatnou část společnosti nedůvěryhodný.

6. 9. 2005

Laskavý čtenář má jistě v živé paměti tvrdé poslanecké boje o odposlouchávání telefonních hovorů policií. Padala ostrá slova, v arzenálu jednotlivých politiků nechyběly požadavky na záruky zákonnosti postupů policie, o kontrolních mechanismech, zaručený úspěch měla vždy zmínka o policejním státu.

6. 9. 2005

Ministryně školství v nové demokratické republice k radikální reformě školství přistoupila revolucí shora značně nezávisle na stranické autoritě a nakloněná spíše reformním proudům a vlivným asociacím učitelstva, které žádají radikální změny vzdělávání už mnoho let. Odrazovým můstkem je tzv. Bílá kniha zpracovaná pod vedením prof. Jiřího Kotáska.

6. 9. 2005

Češi jsou vnitřně rozpolcený národ. Na straně jedné se bijeme v prsa a tvrdíme, že jsme výspou západu a bereme na sebe svůj díl v šíření demokracie a svobody všude na světě. Na straně druhé stále tvrdíme, že musíme někoho dohnat a předehnat, že máme příliš přebujelý sociální systém a musíme ho redukovat po vzoru toho a toho atd. Jinak jsme prý ovšem skvělý národ -- laskavý a zejména pohostinný. Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že jsme hlavně národem podvodníků. Začíná to už u tradiční návštěvy pohostinství, kde správný Čech u piva nadává na poměry. Zejména ve městech se málokdy stává, že vám donesou správnou míru pivního moku.

6. 9. 2005

Rozhodl jsem se zareagovat na některé věci, které zazněly v probíhající diskusi kolem ropného zlomu.

Zazněl mimo jiné názor p. Blahety, který nešetří optimismem ohledně nahrazování nafty v autodopravě tzv. bionaftou, následovaný ostrou kritikou Jiřího Pazdery a nepřímo také článkem Jindřicha Kalouse, poukazujícím na naivitu myšlenky, že se nás vývoj v USA v podstatě netýká. A dále pak zajímavý postřeh z pohledu člověka z oboru autoopravárenství, Martina Boehma.

6. 9. 2005

POLEMIKA

Tak nějak bych si mohl představit autory analýz KSČM, které bývají zveřejňovány v Britských listech. Jaký je dle mého cíl těchto článků?

Vnutit KSČM problémy, které nemá, místo aktuálních kampaní nasměrovat její činnost dovnitř a uvést ji před volbami do vnitrostranického a interpersonálního boje a tedy -- oslabit rostoucí pozici KSČM a dlouhodobě jí uvést do věčných lovišť. Popř. podpořit tzv. modernizační (ve skutečnosti však reformistické, tj. směřující k sociální demokracii a kolaboraci s kapitálem) proudy usilující o změnu samotné identity komunistické strany. Na základě střípků, rozhovorů s tzv. "zdroji", mixu pravd, polopravd a lží vytvořit mediální obraz KSČM jako zakonzervované rozhádané strany bez reálného programu a budoucnosti. Na základě planého škatulkování a používání stalinistických metod vytvořit pro KSČM nálepku konzervativního, stalinistického, nepoučitelného a do minulosti zahleděného subjektu. A proč? Protože se bojí silné komunistické strany schopné systémové změny. Otázku "Komu tím slouží" si odpovězte sami...

autor je předseda Komunistického svazu mládeže

5. 9. 2005

Aaron Broussard, předseda farnosti obce Jefferson, jižně od New Orleansu, plakal, když líčil příběh svého kolegy, který ujišťoval každý den svou matku, uvězněnou povodní ve svém domě, že už přichází pomoc a že bude zachráněna. V pátek večer, dokdy žádná pomoc nepřišla, se stará paní utopila. "Opustila nás naše vlastní země," řekl Broussard v televizi NBC. "Není to jen Katrina, která způsobila všechna ta úmrtí v New Orleansu. Tady v oblasti kolem New Orleansu vraždila byrokracie - a byrokracie bude muset být nyní před Kongresem postavena před soud."

Z města New Orleansu konečně odešli v neděli skoro všichni jeho obyvatelé. Správu nad městem převzala armáda a vojáci začali prohledávat jednotlivé ulice.

Policie na jednom mostě zastřelila nejméně pět osob, které byly ozbrojeny a dala tím signál, že se chce razantně vyrovnat s bezvládím, které zavládlo ve městě.

Washington spolkl svou pýchu a požádal Evropskou unii a NATO o přikrývky, potraviny a vodu a Kanadu o postele a léky.

5. 9. 2005

Trh vše nevyřeší

Všichni se mohli "na vlastní oči" přesvědčit, jak chápou Spojené státy integrovaný systém bezpečnosti svých občanů. Pokud by tím neštěstím, které postihlo New Orleans, nebyl uragán (vcelku běžná věc v těch končinách - pokaždé to zamete pár miliard a pokaždé je to národní katastrofa, cen pozemků na Floridě i v jiných často postižených územích neklesá, počet obyvatel také ne), ale teroristé, Amerika ukázala, jak je slabá i na svém území. Pro teroristy byl určitě uragán prověrkou stavu státní administrativy. Neschopnost největší a nejdokonaleji vybavené armády a státní administrativy na světě postarat se o evakuaci pouhé desítky tisíc svých vlstních občanů, případně o majetek a životy dalších, ukázala slabost stávajícího společenského řádu v USA i slabost těch politiků, kteří jinak celému světu ukazují svaly.

5. 9. 2005

Myslím, že by bylo spravedlivé dodat několik věcí k článku Štěpána Kotrby. Pracoval jsem v New Orleansu a jeho situování mezi bývalou deltou Misissipy a přehradou Pontcharttrain je hlavním východiskem daného neštěstí. Rovněž francouzská čtvrť -- centrum je / byla od čtvrtí gangů oddělena pouze řekou. Rozsah katastrofy - je to hlavní, co odlišuje New Orleans 2005 a náš 2002. Už jenom evakuace stadionu je záležitost logisticky pro záchranáře na hranici čehokoliv myslitelného. I kdyby byly zachovány komunikace, jednalo by se o stovky autobusů, potřebných k odvozu. Rovněž nároky na zdravotnickou pomoc přesahují cokoliv pro nás myslitelného.

5. 9. 2005

Ropa

Spád událostí mě předběhl.

Bohužel se ukazuje, že zdroje, z nichž zde většinou cituji, měly velký kus pravdy. Nechci komentovat aktuální situaci v New Orleans, měnící se hodinu od hodiny, rád to přenechám kvalifikovanějším. Mám na mysli následky hurikánu Katrina pro trhy s ropnými produkty a jejich souvislost s ropným zlomem.

5. 9. 2005

Stačí ke společenskému rozkladu opravdu neschopnost silou potlačit bezpráví?

Americké sebevědomí je nebývale otřeseno. Od počátku okupace Iráku dodnes se vedou polemiky nejen o oprávněnosti takového zásahu, ale i o tom, jestli jsou USA skutečně natolik silné a schopné, aby dokázaly v rámci nepřátelské kultury vytvořit společnost uznávající západní hodnoty. Bushova vláda může sice dál s až náboženskou odhodlaností tvrdit, že v Iráku i v celé válce proti terorismu nakonec zvítězí, ale s vědomím neschopnosti účinně ochránit jinde prosazované hodnoty na svém vlastním území se to už nebude říkat tak snadno.

5. 9. 2005

Amélie Nothomb, Acide sulfurique (Kyselina sírová), 198 stran, vydalo nakladatelství Albin Michel, Paříž, 2005.

Nejmenuje se to Big Brother, ani VyVolení, ale Concentration (Koncentrace nebo chcete-li také Soustředění). Nový román Kyselina sírová (v originále Acide sulfurique, vydalo francouzské nakladatelství Albin Michel) belgické autorky Amélie Nothombové (*1967) se totiž odehrává na půdorysu reality-show, v níž jsou pečlivě vybraní účinkující internováni do tábora, kde se setkají se svými protivníky. Začíná hra na vězně a katy: pod bedlivým okem všudypřítomné kamery jsou vězňové ponižováni, biti či odsuzováni k nuceným pracím. Každý týden rozhodne kolaborující publikum o exekuci-eliminaci jednoho z internovaných.

Viz též Jan Čulík, "Orwellovská vize" ZDE

5. 9. 2005

fejeton

Drazí čtenáři, nedočkáte se vtipného fejetonu, ani pořádné pointy. Jde o cosi, co mne už dlouho trápí. Stále víc totiž cítím, jak mě skutečný život míjí, jak stojím mimo, zkrátka, jak jsem vedle. Jsem tak vedle, jako se asi kdysi cítil jeden slavný herec a lamač dívčích srdcí, který se po letech, strávených v divadle a atelierech prošel po Václavském náměstí a když se vrátil do divadelní šatny, urovnal si šátek u krku a zhrouceně pravil:

"Tak to je katastrofa, jsem naprosto, ale naprosto z módy..."

No a jak jsem vedle já:

Hrozně jsem vedle.

Miroslav Grebeníček
5. 9. 2005

ANALÝZA KSČM

Dojetí nově zvoleného předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka a tisková konference ruku v ruce s poraženým soupeřem Vojtěchem Filipem, jemuž sliboval přátelství až za hrob. Za zády - tichá kuloárová dohoda o výměně Grebeníčka za Filipa v poločase. Tak vypadal loňský komunistický sjezd, ke kterému Britské listy přinesly podrobnou analýzu.

Poločas je přede dveřmi a všechno vypadá jinak. Respektive stejně. "Staříci", kteří si zvolili Grebeníčka jako "svého", mají stále vrch. Po sjezdu výrazně posílili. Všude. Doba, kdy v předsednictvu strany byly síly vybalancovány, tiše skončila. S odchodem Miloslava Ransdorfa do Bruselu zůstal v předsednictvu liberální Jiří Dolejš osamocen, zbytek lidí "zakrtkován". Václav Exner se cílevědomě udržuje na pozici konzervativce. Na židli předsedy strany by se sice chvěl, ale prozatím na něj nemá.

5. 9. 2005

Podstatou umění je snaha umělce vyjádřit skrze sebe, skrze svoji potřebu cosi "obecně" lidského, společně sdíleného, co nezůstává utajeno toliko v umělci, ale překračuje jeho osobní hranice nějakým směrem ven, do společnosti, k lidem.

Odpověď nejen Pavlu Šmerkovi:

Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce. Tvrdí-li umělec, že nám ukazuje kus reality, ukazuje nám jen svoji vlastní blbost a omezenost.

Takhle buřičsky definoval svůj tvůrčí myšlenkový postulát "pokleslý" filosof, myslitel a spisovatel Ladislav Klíma (22.8.1878-19.4.1928, např. Svět jako vědomí a nic) a všichni, kdož víme, že nevíme, co je realita (skutečnost), to můžeme s nadšením přijmout a docela si s tím i vystačit. Blbý názor to fakt není, ale je to "jenom" jeden pohled na smysl umění a na tvorbu. Zkusím ten svůj.

V tomto úhlu pohledu má třeba pravdu Jan Čulík, když píše, že dílo je těžko definovatelná složitá struktura, kterou nelze popsat, přestože v závěru sděluje, že rozdíl mezi vysokým a konzumním uměním je zcela jasný a vůbec nejde o nic relativního. Právě že jde, celé dějiny umění jsou sporem o umění a sporem o to, co umění není.

5. 9. 2005

K diskusi o smyslu umění v dnešním světě by se snad mělo doplnit toto: umění transcenduje běžnou skutečnost, má přesah, vymyká se ryze pragmatickým účelům, tedy světu, v němž se snažíme se prosadit, něco materiálního získat. V tom je umění magií, jak ji znaly už přírodní národy, je to tedy základní lidská potřeba.

Jiným pokračováním magie je samozřejmě náboženství, které má k umění blízko (tou transcendencí), ale je závazné, souvisí s rituálem předpisů. Umění může být taky religiózní, stejně jako může být prakticky zaměřené -- ale jeho vlastní smysl se tomu myslím vymyká, osvobozuje člověka od účelovosti a vzdaluje se předepsaným ritům. To všechno přitom neznamená, že umění je abstraktní vznešená veličina, vzdálená každodennosti.

5. 9. 2005

"Splnil jsem slib čistoty: rok nepojedl v rychlém občerstvení, zelený čaj sladil třtinovým cukrem a nepřistoupil k dívce starší patnácti let. Až poté jsem směl nahlédnout do velesvatyně Múz ukryté v jeskyních Parnasu. Zrak mi padl na umělecké artefakty z dílny ak. soch. Práxitela Vomáčky, Ph. D.: rouru od kamen, vařečku namočenou v barvě a drátem omotaný klozet. Kolem každého artefaktu sedělo devět postmoderniků s vyceněnými zuby; bránili jej před kritikou záludnými otázkami, ze kterých by i Sfinx skočila do propasti. Zkusil jsem s nimi krátce pohovořit, ale nevěděl jsem, kolik má noha židlí, a všichni se mi vysmáli.

5. 9. 2005

DOKUMENT

Česká republika se stejně jako dalších 190 států zavázala splnit do roku 2015 tzv. Rozvojové cíle tisíciletí - Millennium Development Goals, které by měly zásadně změnit podobu dnešního světa.

ČESKO PROTI CHUDOBĚ - KLIKNI

Základních rozvojových cílů je osm. Prvních sedm je zaměřeno na zlepšení situace v nejchudších zemích světa, poslední osmý cíl se týká i vyspělých států, které by měly usilovat o vybudování globálního partnerství v oblasti rozvojové spolupráce. Význam přijetí těchto konkrétních cílů spočívá hlavně v tom, že ke spolupráci na jejich dosažení se zavázali představitelé většiny zemí na světě a jedná se o konkrétní cíle, pro které jsou stanoveny měřitelné indikátory a doba, kdy mají být splněny (výchozím rokem je 1990, rokem splnění 2015).

5. 9. 2005

K článku o mediální manipulaci "Ubráníme se?" (část první ZDE část druhá ZDE část třetí ZDE) přišlo velké množství připomínek, doplnění a námitek. Jsem přesvědčen, že diskuse na toto téma je velmi potřebná, a proto bych se rád k těm, z mého pohledu nejzajímavějším, vyjádřil.

I proto následující dovětek.

31. 8. 2005

(část první)

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

1. 9. 2005

(část druhá)

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

První část této analýzy je ZDE

2. 9. 2005

(část třetí)

Objevíte, že existují tváře, které jsou v jednotlivých televizích "nedotknutelné", s vytrvale přiřazovanými kladnými emocemi, okrajovými aktory i spoty. A samozřejmě naopak. Podobná situace panuje i v celostátních médiích -- v letech 1997--2002 nenaleznete v MF Dnes "normální" fotografii Miloše Zemana (znovu důrazně říkám, že nyní nehodnotíme Miloše Zemana, který je nám -- zde! -- lhostejný, ale MF Dnes). Všechny mají za úkol říci: "Zeman je arogantní, hloupý opilec". Jenže i kdyby to byla pravda, není možné vytvořit galerii fotek tak, jak ji vytvořila MF Dnes, bez záměru přiřazovat k Zemanovi výhradně negativní emoce. A naopak -- Karel Kühnl nemá "záporně" laděnou fotku v MF Dnes nikdy! V deníku Právo to bude přesně naopak.

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

První část této analýzy je ZDE, druhá část je ZDE

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
5. 9. 2005 Arthur Schopenhauer do každé knihovny Karel  Dolejší
5. 9. 2005 Jak být vedle Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 My jsme ta nová generace. My jsme Národní Socialisté! Ondřej  Slačálek
5. 9. 2005 Kyselina sírová, román, ve kterém se holocaust stává reality-show Josef  Brož
5. 9. 2005 Dovětek k mediální manipulaci -- pokus o diskusi Bohuslav  Binka
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů   
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
5. 9. 2005 Give them enough rope Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 Achillova pata supervelmoci Bohumil  Kartous
5. 9. 2005 Prázdné, zničené a zoufalé město   
5. 9. 2005 New Orleans a povodně v ČR Petr  Wagner
4. 9. 2005 Obří letecký most konečně zachránil oběti   
4. 9. 2005 Krize v Americe a rasismus v Lidových novinách Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Mýty o ropě a benzínu nebo spíš další práce pro Antimonopolní úřad? Jan  Hošek
6. 9. 2005 O ropném zlomu po x-té Petr  Dvořák
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
29. 8. 2005 Proč nás situace v USA musí zajímat Jindřich  Kalous
26. 8. 2005 Ropný zlom -- velké dobro pro lidstvo? Michal  Mašín
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe   
24. 8. 2005 Ropný šok a katastrofické scénáře z nedostatku ropy? -- nikoli pro ČR Pavel  Blaheta
24. 8. 2005 V ČR ropný šok nebude? Jiří  Pazdera
22. 8. 2005 Amerika ve válce: Prezident Bush se neodváží požádat občany, aby šetřili benzin Miloš  Kaláb

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
21. 8. 2005 Happy birthday, pane premiére Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer
30. 8. 2005 Sebepsychologie Bohumil  Kartous
29. 8. 2005 Bílé husy, bílé   
26. 8. 2005 Seznam četby pro studenty Vysoké školy mlíkařské Tomáš  Koloc
25. 8. 2005 Ticho Natálie  Kocábová
24. 8. 2005 Oči, které několik dní nespaly Tomáš  Koloc

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek

Automobilismus RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
22. 8. 2005 Silnice jsou rozbité, úřední šiml řehtá, ale my vám přejeme příjemný den   
24. 6. 2005 Bič na řidiče Tomáš  Vandas
15. 6. 2005 Máme právo na zdravé životní prostředí? Pavel  Juránek
15. 6. 2005 Čím ochočit kamiony Jiří  Kofránek
13. 6. 2005 Britové protestují proti plánům účtovat za jízdu automobilem po kilometru   
13. 6. 2005 Mýtné - jízda automobilem není právo Štěpán  Kotrba
6. 6. 2005 Jezdit automobilem přestane být právem Jan  Čulík
3. 6. 2005 Jak ochočit kamiony Jiří  Kofránek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc