2. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2005

Kritikové vznášejí závažné otázky

neděle 14.30: Záchranáři hledají v New Orleansu poslední osoby, které přežily zásah hurikánu Katrina. Až 40 letadel konečně odvezlo poslední oběti ze stadionu Superdome a z konferenčního střediska v New Orleansu. Osoby, které přežily, svědčí o drastických scénách násilí. Docházelo k znásilňování a k vraždám - pachateli byly zločinecké gangy. Ženy, které šly na záchod bez doprovodu mužů, byly znásilněny a podřezány. Po několika dnech strávených uprostřed odpadků a lidských výkalů bez potravin, pitné vody a léků, většina přeživších lidí klopýtala jako v transu k záchranným autobusům a vrtulníkům.

Sloupek

(lidová)

Čo len ten potóčik
pod tú skalú hučí?
Asnaď on tú skalu
milovati učí?

Ach, zvuč len, potóčku,
pekným, tichým hlasom;
čo sa nedá chvilkou,
to sa poddá časom.

Keď som moju milú
po prvý raz videl,
ona sa ma bála,
ja som sa jéj stydel.

Keď som moju milú
milovati učil,
ach, čo som sa ja jéj
aj seba namučil!

Vždycky hovorila,
vždy inač myslela,
vždy sa myseľ jejéj
na inšé menila.

z knihy Láska a smrt, Odeon, Praha 1984 vybral Štefan Švec

4. 9. 2005

Jak k tomu přijdou lidé, kteří v životě nic neukradli?

"Zaplavené ulice vylidněného města se proměnily v bojiště, kde bandy výrostků podle libosti rabují, znásilňují a zabíjejí. V naprosté většině jsou to mladí černoši. (podtrženo JČ.)

Celý článek ZDE

Pozoruhodné je, že Lidové noviny zdůrazňují, že zločinecké gangy, řádící v New Orleansu, byly černošské. Napsal to ve svém článku Tomáš Jeník. Je to otevřený rasismus: barva pleti zločince je nepodstatná. Tím, že ji zdůrazním, vytvářím podprahově atmosféru kolektivní viny:

V daném článku a v daném kontextu takový výrok přispívá k potvrzování rasistických stereotypů ve společnosti.

Nejde o seriózní analýzu. stereotypu. Oprávněné by to bylo, kdyby LN publikovaly sociologickou analýzu o příčinách zločinnosti v různých deprivovaných společnských skupinách, v ČR nebo v USA. O něco takového však vůbec nejde, jen byl vytvořen dojem "černoši jako takoví jsou pěkné svině". Kolektivistické úsudky jsou nepřípustné. Nikde není dáno, že příslušnost lidí k zločineckým gangům je daná etnicky či rasově. Lidové noviny nemají tyto důkazy, a tak nemají vytvářet stereotypy. Jak k tomu přijdou lidé, kteří v životě nic neukradli? Je to neetické a slušný novinář to nedělá.

Pozn. Bohumila Kartouse: V tomtéž článku v Lidových novinách autor Tomáš Jeník cituje poukaz "levicového" Guardianu na to, že rasové rozdíly se promítají i v tom, že Afroameričané v New Orleans vydělávají zhruba polovinu toho co běloši. Citovaná skutečnost (tedy, že se rasové rozdíly promítají ve výši platů) však nezakládá povinnost upozorňovat na politickou orientaci zdroje, protože tato informace - při pochopení podstaty, že ty rozdíly skutečně korespondují - není politickou orientací Guardianu nijak ovlivněna (v případě citace z deníku Washington Post nebyl uveden žádný "upřesňující" přívlastek). Uvedení, že se jedná o levicový deník, je použito záměrně a jeho účelem je snížit jeho pravdivostní hodnotu. Otázkou zůstává, proč tedy pravicové LN citují levicové zdroje, když jim očividně nevěří... ..Prostě, pro Tomáše Jeníka je normální Washington Post a nenormální Guardian:)

Pozn. JČ: Otázkou je, zda je skutečně vGuardian "levicový" zdroj a co to znamená... :)

Washington Post projevuje přece skoro úplně stejný způsob novinářské práce jako Guardian, bohužel, značně se odlišující od Lidovek :(...

3. 9. 2005

Konečně se rozjíždí pomoc pro postižené oblasti v USA

Americký prezident George Bush přednesl v sobotu odpoledne z Růžové zahrady u Bílého domu projev o následcích hurikánu Katrina, v němž přiznal, že jeho federální vláda dosud nereagovala dostatečně energicky. Postavil se do čela intenzivního úsilí pomoci postiženým lidem. Avšak, jak poznamenávají novináři, k intenzivní záchranářské akci, která se rozjela teprve v sobotu, americkou vládu donutil až pocit studu a rozhořčení amerických občanů, že byli postižení lidé pět dní ponecháni bez pomoci.

V pátek konstatoval jeden americký televizní komentátor, že jediným rozdílem mezi chaosem v městě New Orleans a katastrofou v třetím světě je to, že zahraniční diktátor v rozvojové zemi by reagoval efektivněji a rychleji. Shrnul tím podle společnosti BBC pocit intenzivní hanby a hněvu, který zachvátil mnoho Američanů. Útoky na neschopnost prezidenta Bushe přišly neočekávaně tentokrát i z konzervativních kruhů: dokonce i konzervativní komentátoři v normálně Bushovi loajální televizi Fox News ostře kritizovali dosavadní chování amerického prezidenta.

To, že postižení lidé byli v katastrofou zničené oblasti ponecháni po pět dní bez pomoci, u mnoha Američanů otřáslo jejich pevnou vírou v dokonalost Spojených států.

3. 9. 2005

Deset tisíc mrtvých:

Prezident Bush pod tlakem

No, je to už pátý den a americká katastrofa je opravdu nyní americkou ostudou. Nejmocnější země na světě, nejmocnější světová supervelmoc, stojí ochromena a bezmocná. Navzdory všem svým vrtulníkům a ozbrojeným vozidlům a vojákům a palebné síle - hrdé vychloubání se, že postaví New Orleans tak, že bude "ještě lepší než před hurikánem", nyní zní absurdně a prázdně. A nemůžete si pomoci si povšimnout, že většina obětí v tomto městě jsou chudí lidé a jsou to černoši. A nemůžete si položit otázku, zda by úřady dopustily, aby takováto situace vůbec vznikla v nějaké bohaté bělošské čtvrti, jako je například Maryland. Je to nepravděpodobné.

Dnes, v pátek večer, se odhaduje, že jen ve státě Louisiana zahynulo až 10 000 osob. A prezident Bush konečně přicestoval do oblasti, postižené katastrofou uvedl publicistický pořad televize BBC Newsnight.

(Shrnujeme informace podle cca prvních dvaceti minut vysílání tohoto pořadu, kdo má broadband, může si k tomu pustit videozáznam pořadu, který je na internetu k dispozici ZDE až do pondělí 5. 9. do 23. 30 středoevropského času.)

Prezident Bush přiletěl, aby neutralizoval kritiku toho, jak se dosud vypořádal s touto krizí:

Bush: "Jestliže to dosud nešlo přesně dobře, učiníme, aby to šlo přesně dobře. Existují-li problémy, budeme je řešit."

První konvoje s pomocí konečně dorazily do centra města, jak volání o pomoc je stále zoufalejší:

Plačící černoška: "Přišli jsme o všechno. O naprosto všechno. Prosím, prosím! Pomozte nám!"

Strávili jsme den na ulicích města New Orleans.

Moderátor v Londýně: Je toto temná stránka amerického snu? Dva národy, oddělené a žijící v nerovnosti? Bohatí mohou utéci a chudí jsou doslova - opuštěni?

Reportér: Dobrý večer z New Orleansu. Každý se tady dnes musí postarat sám o sebe. To řekl údajně jedné ženě místní policista, která ho žádala o pomoc. Ale uprostřed násilí a rabování se objevují určité náznaky naděje pro tisíce lidí, kteří odsud dosud nemohli uniknout. Konvoje autobusů přijíždějí do města a mají pomoci při evakuaci. Avšak kavalerie má obrovské zpoždění.

4. 9. 2005

Co má společného Jack Bauer a hurikán Katrina?

Nemají společného nic.

Federální agent Jack Bauer řeší krizové situace související s různými podobami "hurikánů".

31. 10. 2005

2. 9. 2005

(část třetí)

Objevíte, že existují tváře, které jsou v jednotlivých televizích "nedotknutelné", s vytrvale přiřazovanými kladnými emocemi, okrajovými aktory i spoty. A samozřejmě naopak. Podobná situace panuje i v celostátních médiích -- v letech 1997--2002 nenaleznete v MF Dnes "normální" fotografii Miloše Zemana (znovu důrazně říkám, že nyní nehodnotíme Miloše Zemana, který je nám -- zde! -- lhostejný, ale MF Dnes). Všechny mají za úkol říci: "Zeman je arogantní, hloupý opilec". Jenže i kdyby to byla pravda, není možné vytvořit galerii fotek tak, jak ji vytvořila MF Dnes, bez záměru přiřazovat k Zemanovi výhradně negativní emoce. A naopak -- Karel Kühnl nemá "záporně" laděnou fotku v MF Dnes nikdy! V deníku Právo to bude přesně naopak.

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

První část této analýzy je ZDE, druhá část je ZDE

2. 9. 2005

pátek 12.30: Na pobřeží u řeky Mississippi v New Orleansu došlo k sérii velkých výbuchů. Údajně k nim došlo v továrně na barvy nedaleko řeky. Nad městem je hustý kouř.

1. 9. 2005

Britské Listy uveřejnily krásný článek na pokračování o mediální manipulaci. Přečetl jsem si první dva díly, a tak mohu směle psát, jak s námi manipuluje server Britské listy, míní Radek Chudík a pokračuje:

27. 9. 2005

2. 9. 2005

(jen pro diváky VyVolených)

Kdo opovrhuje žánrem reality show, chová se jako slepec.

Lidé, kteří opovrhují reality-show, se podobají slepcům. Společenská smrt, již právě prožívá (aniž o tom ví) jeden ze soutěžících z vily VyVolených, vypovídá o české společnosti víc, než vagón analytických esejů.

Petr Zvěřina, v prvním dojmu sympatický osmadvacetiletý grafik z Prahy, si (právem či neprávem) vysloužil vlnu nenávisti, o které si může kdejaký vrah nechat jen zdát.

2. 9. 2005

Demokracie nemůže existovat bez dotovaného umění

Tento výrok F. X. Šaldy podle mne dokonale vystihuje podstatný rozdíl mezi "vysokým" a "nízkým" uměním, z nichž to druhé prostě není umění, ale zábava. Obojí lze dělat dobře a špatně -- v prvním případě může vzniknout kýč, v druhém propadák. Dokonce je možné umění a zábavu propojit -- u Haškova Švejka se skvěle pobavíme, zároveň ale nabízí velmi hluboké podněty k zamyšlení. Přesto je mezi uměním a zábavou bytostný rozdíl, který lze asi nejlépe popsat prostřednictvím odlišného účelu, ke kterému slouží, resp. záměru, který sledují dotyční tvůrci a jejich publikum.

Jan Čulík, "Co je podstatou uměleckého díla?"ZDE

2. 9. 2005

Při polemikách o podstatě uměleckého díla by bylo možná dobré zkusit nastínit, jestli se dá nějak vykládat podstata umění. Mám za to, že dá a že to není jen otázka uměleckých děl. Není nijak převratné říct, že umění je završeno až v interakci mezi tvůrcem a divákem. Často se v souvislosti s uměním a jeho významem mluví o "nastavování zrcadla", což je nejen klišé, ale i nesmysl.

Chce-li skutečné umění něco ukázat, pak to není pohled do zrcadla, ale za zrcadlo.

2. 9. 2005

Polemika se Štěpánem Kotrbou

Vítězové jsou od toho, aby byli souzeni a platili, na což jsme alergičtí. (Zejména na to druhé.)

Přebírat pohled nepřítele má smysl jen tehdy, je-li to zároveň pohled vítěze.

Přiznejme ale jejich českým kolegům, že i oni po válce odvedli -- vzhledem k časovým a politickým omezením -- slušný kus práce. Je pravda, že tak činili ve jménu svobody a humanity, zatímco Němci ve jménu fašismu. Kdyby ještě trval německý odpor, pak by v tom snad byl i rozdíl.

Logika Štěpána Kotrby (a mnoha jemu podobných na všech stranách barikád) je logikou fotbalového chuligána, ke které nepřidává mnoho kromě složitějšího slovníku.

Motto: "Prohráli jste a počítat můžete už jen s mou velkorysostí. Vzdáte-li se dobrovolně, slibuji, že vás nebudu mučit, nýbrž vás zcela humánně rozvěsím po okolních stromech."

Miroslav Švandrlík: Dívka na vdávání

Říká se, že kdo zapomíná vlastní historii, bude ji muset znovu prožít. Nebo také, že historie je učitelkou života. Je to pravda, nicméně to není učitelka příliš jasná. Rady, které nám dává, leckdy připomínají proslulou Pythii: co bylo řečeno, je zřejmé, ale jak to interpretovat? Jak je vůbec možné, že existuje tolik pohledů na tutéž historii?

2. 9. 2005

ANALÝZA

České komunisty obchází strašidlo J. V. Stalina

Čeští komunisté se dostali do ohniska sporu v současném komunistickém hnutí o to, jaký by měl být obsah a další směr integrace evropské i mezinárodní komunistické a radikálně dělnické levice.

Možná jsou i jeho rukojmím. Něco naznačil už průběh ustavujícího sjezdu Strany evropské levice (SEL) loni v květnu v Římě, kam jela KSČM se záměrem stát se jejím členem. Vrátila se však jako pouhý pozorovatel a s renomé organizace, jejíž delegáti na této akci (sami z vlastní iniciativy) nastolili problém vypuštění kritiky tzv. stalinismu. Pro delegáty nebyl úhelným kamenem vztah komunistického hnutí k integraci Evropy či rozmach asociálního a neregulovaného ultraliberálního globalismu, ale obhajoba bývalého sovětského diktátora.

2. 9. 2005

Proč mohou mít supermarkety v Čechách otevřeno do pozdních nočních hodin? Je to jasné. Světlo mi v tomto punktu nedávno vnesla do hlavy jistá mladá, dynamická "píármanažerka". Je to proto, že ty uštvané ženičky, které řetězce zaměstnávají, jsou vlastně rády, že mohou dlouho do noci pracovat za pár šupů. Díky tomu totiž mají druhý den dopoledne čas se pověnovat svým dětem. Mladá dáma se stotisícovým platem si svým tvrzením byla tak jistá, že se ani neuzarděla. Upřímně řečeno, v té chvíli jsem jí skoro záviděl. Ne plat. Až tak zase závistivý nejsem. Její jistotu.

2. 9. 2005

Na úvod - Píseň z Evangelického zpěvníku č. 467: "Kdož jste Boží bojovníci".

Milé sestry a drazí bratři,

dnes bych se rád věnoval problematice pravdy. Neboť na pravdě vskutku záleží. Autentická existence člověka nutně vychází z pravdy. A církev by měla být společenstvím, hlásajícím pravdu. Křesťané mají následovat svého Pána a Spasitele a ten o sobě řekl: "Já jsem se proto narodil a na svět přišel, abych vydal svědectví pravdě. Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas" (J 18,37). Ovšem spolu s Pilátem Pontským se pak musíme ptát: "Co je pravda?" (J 18, 38).

Nebo podobně: "Kdo je pravda?" či "Kde je pravda?". A zde nastávají potíže, neboť pravda "se ráda skrývá", jak již upozorňoval řecký antický filosof Hérakleitos Efeský.

Pravdu nelze zkrátka jen tak poznat.

2. 9. 2005

K zatopení amerického města New Orleans, které leží pod hladinou moře a blízkého jezera, došlo zřejmě proto, protože byla z finančních důvodů zanedbána renovace hrází u vodních kanálů, které probíhají městem nad úrovní jeho ulic. Hurikán Katrina rozbouřil vodu v blízkém jezeře a ta rozbourala zanedbané hráze. Hráze nebyly řádně zmodernizovány, protože finanční prostředky k tomuto účelu byly převedeny na boj proti terorismu a na financování vojenských akcí v Iráku. Uvedl to ve čtvrtek večer publicistický pořad Newsnight televize BBC, který také informoval, že katastrofa, způsobená hurikánem Katrina v USA, se v důsledku chaotické reakce amerických úřadů a zejména prezidenta Bushe proměňuje v jeho politickou krizi:

Umíte-li anglicky a máte-li broadband, vřele doporučuji pořad Newsnight. Vysílá se každý všední den večer ve 23.30 středoevropského času a je k dispozici, v pozoruhodné obrazové i zvukové kvalitě, na internetu po celý následující den (o víkendu až do pondělí večer). Pořad se zabývá nejaktuálnějšími publicistickými tématy a je asi stokrát lepší než cokoliv, co dokáží dát dohromady české televize... JČ

2. 9. 2005

Zdrojem nemoci šílených krav, která zdecimovala britské zemědělství a na kterou v Británii zemřelo pomalou smrtí asi sto mladých lidí, má zřejmě původ v nakažených mrtvolách, pohřbených do indické řeky Ganghes. Napsal to britský lékařský časopis The Lancet. Rozdrcené tkáně z těchto mrtvol se dostaly do živočišného krmiva pro dobytek.

2. 9. 2005

pokračuje veřejné praní špinavého prádla ve Straně Zelených

Zhruba dvouletý spor ve Straně zelených spěje ke svému závěru: po sjezdu, svolaném na 24. - 25. 9. 2005 do Pardubic se ze strany, obsahující radikální i pragmatické křídlo, stane strana jednobarevná, jejíž nové vedení za svůj úspěch bude nemálo vděčit také nedemokratickým praktikám, ke kterým došlo v uplynulém roce.

1. 9. 2005

Americká organizace Western Organization of Resource Councils (WORC) dne 30. srpna 2005 zveřejnila studii nazvanou Úroda v ohrožení ( Harvest at Risk) - která varuje před dopady případného pěstování geneticky modifikované (GM) pšenice v USA. Autorem studie je Dr. Charles Benbrook, který je úspěšným absolventem postgraduálního studia ekonomiky zemědělství na University of Wisconsin-Madison. Dr. Benbrook působí jako prezidentem Council on Environmental Quality a jako výkonný ředitel National Academy of Science Board on Agriculture.

2. 9. 2005

Výzva pro české topmodelky

Úzká specializace jednotlivých oborů lidské činnosti, vzájemná izolace a nedostatečná komunikace mezi těmito obory -- to jsou jevy moderní doby, nad nimiž obecně zaměření překladatelé a tlumočníci nezřídka zoufají. Právě paralelní terminologická kreativita specialistů (i pseudospecialistů) tu či onde mívá ale také své půvaby. Někdy totiž umožňuje kontrastním způsobem srovnat charakteristické trendy v jednotlivých oborech.

2. 9. 2005

Text pana Vaníčka, který mi posloužil jako východisko, je typickým produktem evropského protiamerického myšlení, které se snaží dokázat, jak jsou Spojené státy "zlé a ostudaté", když utlačují slabší. Spojené státy jsou především v roli strážců bezjaderného světa pokrytecké, neboť samy disponují značným a stále modernizovaným jaderným arzenálem. Stejně pokryteckých a odpovědných je ale všech 7 zbylých jaderných mocností, které se evidentně své jaderné vojenské síly vzdát nehodlají. Odpovědnost za jaderné odzbrojení je principiálně stejná, ať už jste vlastníkem 200, 2 000 nebo 20 000 jaderných náloží. Jedinou zemí, která byla ochotna zříci se vlastnictví jaderných zbraní, se doposud stala pouze Jihoafrická republika, která po nástupu Nelsona Mandely do prezidentského úřadu demontovala všech sedm jaderných náloží a celý svůj jaderný průmysl podřídila přísnému mezinárodnímu dohledu.

2. 9. 2005

Zatím jsem ještě nedokončil všechny své reportáže z Timoru (dosavadní jsou zde), píše Jaroslav Kováříček, avšak kdo má zájem může se podívat na mé fotky z této země, ZDE

2. 9. 2005

Ačkoli nejsem přítel abstraktních spekulací, jaké jsou pro dějiny estetiky typické, přece jen si dobře uvědomuji, že k reflexi otázky, co je a co není umělecké dílo, je zapotřebí mít nějaká filozofická (ať tematizovaná nebo netematizovaná) východiska. A zde je největší problém každé teoretické diskuse o povaze umění.

Jan Samohýl a Jan Čulík mne podnítili k velice stručnému shrnutí několika myšlenek, k nimž jsem při samostudiu estetiky dospěl. A protože jsem si jako filozofický směr oblíbil i osvojil instrumentalismus, budu uvažovat pokud možno jednoduše.

2. 9. 2005

Když už jste nakousl otázku umění, mohl byste prosím napsat, v čem podle Vás spočívá hodnota skutečného uměleckého díla? K čemu je umění prostředkem (případně proč by mělo být cílem) a proč by se o něj měl člověk zajímat i přes zmiňovanou menší stravitelnost? Složitá struktura plná napětí je i sama o sobě jistě zajímavá, ale složitých věcí je na světě hodně, takže to asi k pozornosti stačit nemůže.

2. 9. 2005

Musím teď uhánět, tak bych měl jenom stručnou (a možná nedostatečnou odpověď ) o tom, co v literatuře hledám já: cokoliv od zábavy, vzrušení, poznání nových lidí, poznání sebe sama a světa kolem, prožití citů a příběhů, které jsou mi jinak nedostupné, procítění krásy jazyka... literatura má tolik účelů a hodnot jako sám život. Ale nejjednodušeji: koho čtení nebaví, nemá číst a nikdo ho žádnou chytrou řečí ke čtení nepřivede.

Koho číst baví, ten vysvětlení v zásadě nepotřebuje, může si ho občas pro radost a pro sebepoznání zkusit najít, ale číst bude dál. Věda o literatuře je založená úplně na tomtéž: koho baví, ten ji dělá nebo vnímá. Ostatní to dělat nemusejí.

Neexistují nevývratné objektivní důvody pro existenci literatury nebo vědy o ní, obojí prostě existuje, docela dobře prosperuje, a tedy pravděpodobně nějaký důvod existence má. Mně to stačí, pojmenovaný, zařazený a definovaný ho mít nemusím.

2. 9. 2005

Hlavní je toto: ptáte se špatně, resp. nehledáte ne té správné cestě. Nikdo, zdůrazňuji nikdo Vám nevysvětlí, co máte dělat, abyste vnímal obsah uměleckého díla. Různé chytré knihy a chytří lidé Vám mohou jenom ukázat směr, ale pokud sám už nevidíte cíl, oni Vás před něj nedovedou.

Vysvětlovat někomu, co má dělat před uměleckým dílem, pokud to sám ze sebe jaksi intuitivně neví, je něco jako popisovat slepému obraz, hluchému hudbu apod. Nebo vysvětlovat, co máte dělat, abyste ve správný okamžik dostal erekci. Nějaké rady se jistě dát dají, ty ale erekci nevyvolají, ta musí přijít z jiného zdroje, jaksi sama od sebe - pokud dotyčný není impotent, pak nepomůže nic.

2. 9. 2005

Nevím, jestli mluvíme o tom stejném jinými slovy, nebo jestli se míjíme.

Zajímal jsem se o hodnotu umění, nepsal jsem nic o tom, že bych já sám pro sebe nebyl schopný nějakým způsobem vnímat umění, čerpat z něj atd. Ale lze si samozřejmě myslet, že už jen mé otázky ukazují, že umění ve skutečnosti nejsem schopen vnímat, jak jsem si byl myslel, a že základ problému je v tom.

Jak by se tedy určovala hodnota díla, kdyby jeho vnímání nebylo možné vysvětlit? Hlasováním na základě takových čistě subjektivních pocitů? Že předmět věd o umění je takto subjektivní?

2. 9. 2005


básníci básně neskládají
báseň je bez nás někde za
a je tu dávno je tu od pradávna
a básník báseň nalézá

(Jan Skácel)

Význam uměleckého díla je jednak ve výpovědi, která se nedá vyjádřit jinak, a jednak v estetické kvalitě, která je jeho součástí. Umělecké dílo má ve své složitosti jednak funkci poznávací - dosahuje do oněch oblastí života a zkušenosti, do nichž se nedá jinak proniknout, a jednak to dělá způsobem, který je esteticky uspokojující.

Právě proto, že to přesahuje běžné verbální vyjadřování, je nemožné to vysvětlit. Přesto to existuje.

Je to, obávám se, kruhová definice: Vzhledem k tomu, že to, co dokáže umění, se nedá řádně vyjádřit slovy, nejde to vyjádřit slovy. Přesto jde o jedinečnou zkušenost, přesahující normální, šedivé, rutinní lidské vnímání. Je to ozvláštnění, záblesk magična, prozření, někteří lidé tvrdí, že náznak "jiného", "nadpozemského" světa. Vynikajícím uměním proniknete mimo hranice našeho černobílého světa. Je to tak trochu jako narkotický "trip" - s tím rozdílem, že intenzivní zážitek má přímou vazbu se skutečností - anebo výjimečný sexuální zážitek. Jsou ovšem lidé, kteří tvrdí, že poslech hudby je lepší než sex...:)

2. 9. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kurdský "prezident" Masúd Barzání oznámil, že je proti tomu, aby nová irácká "ústava" obsahovala slova o islámském a arabském charakteru státu. Podle zprávy AFP na zasedání kurdského parlamentu prohlásil, že "nikdy nepřijmeme islámskou identitu Iráku". Odmítl rovněž text nazývající Irák arabským státem. Současně prohlásil, že v úvahu nepřichází ani smlouvání o tom, zda bude Kirkúk přičleněn ke kurdskému ministátu. Kurdští nacionalisté trvají na federativním uspořádání Iráku a na zachování existence pešmergské milice v kurdském regionu, takže by se z Kurdistánu stál stát ve státě.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
1. 9. 2005

Informace, která mě opravdu pobavila: podle údajů, které se k nám dostaly, připravuje Marcel Bystroň nový celovečerní film o majoru Zemanovi, kontroverzním představiteli zábavného, ale propagandistického detektivního seriálu z komunistické éry.

1. 9. 2005

čtvrtek 14.30: Kenneth Clarke, bývalý držitel nejrůznějších ministerských funkcí v konzervativních vládách Margaret Thatcherové a Johna Majora a nyní jeden z kandidátů na funkci nového šéfa britské Konzervativní strany, zahájil ve čtvrtek svou kampaň ostrým útokem na invazi do Iráku. Zdůraznil, že válka v Iráku zůstane "problémem, jemuž budou budoucí vlády muset čelit po mnoho let". Clarke uvedl, že argumenty britské labouristické vlády, proč bylo nutno zaútočit na Irák, jsou "falešné", a charakterizoval poválečnou situaci v Iráku jako "debakl", který zvýšil hrozbu terorismu vůči Británii a nijak nepomohl britskému národnímu zájmu. Jako nejvýznamnější "starší politik" v Konzervativní straně, který nesouhlasí s útokem na Irák, Clarke zdůraznil, že to bylo poprvé za celou jeho pětatřicetiletou parlamentní kariéru, kdy argumentoval proti vyslání britských vojáků do zahraničí.

1. 9. 2005

Stydím se za Čechy, že nejsou schopni solidarity, ale umějí si pouze hladit své bolístky a kříčet, my jsme chudáci.

Konečně se někdo zmohl na článek o zrušené akci v Utahu. Budu reagovat pouze na spekulace, proč se o tomto v ČR v médiích nemluví, respektive na to, jakým způsobem reagují česká internetová média na upozornění ohledně těchto záležitostí. Ihned v pondělí po policejní razii jsem narazil na tuto kauzu v diskusi na www.mwm.cz, kde byl uveden odkaz do diskuse www.utrave.org. Když jsem si přečetl, co se tam stalo, okamžitě (23.8.05) jsem psal (i jako organizátor demonstrace v Ústí nad Labem) na www.policejnistat.cz a www.blisty.cz o této kauze. Nikdo se ani neobtěžoval odpovedet, píše Vladimír Charvát.

31. 8. 2005

(část první)

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

1. 9. 2005

(část druhá)

Když se v průběhu třicátých a čtyřicátých let George Orwell pokusil v knihách "Farma zvířat" či "1984" varovat před temnou budoucností, bylo jeho varování podloženo především strachem z brutální moci totalitních režimů, která zničí význam slov. Orwella neděsilo pouze násilí, větší hrůzu pociťoval ze světa, ve kterém mocní určují co je "pravda", ze světa prázdných či lživých frází, proti kterým se už nedá bojovat.

Orwellovy knihy (a eseje) stojí bezesporu i dnes za přečtení a jeho lidská velikost nás v prostředí všech těch moudrých Daniel Drtinových, poctivých Martinů Komárků či medových Táň Fišerových takřka zahanbuje. Ale v něčem se přeci jen mýlil.

První část této analýzy je ZDE

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2005 Krize v Americe a rasismus v Lidových novinách Jan  Čulík
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
2. 9. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny II. Milan  Černý
1. 9. 2005 Konec vše napraví? Major Zeman byl po celou dobu agentem CIA! Jan  Čulík
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 Dokud jaderné zbraně vyvíjel šáh, Američané nic nenamítali Karel  Dolejší
30. 8. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny I. Milan  Černý
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
2. 9. 2005 Neporadím vám Martin  Škabraha
2. 9. 2005 O podstatě umění: Nepřesvědčili jste mě Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Umění vyjadřuje nevyjadřitelné Jan  Čulík
2. 9. 2005 Umění dotváří historii Bohumil  Kartous
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
1. 9. 2005 Kdo určí, co je skutečná kultura? Jan  Samohýl

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2005 Proč nás situace v USA musí zajímat Jindřich  Kalous
26. 8. 2005 Ropný zlom -- velké dobro pro lidstvo? Michal  Mašín
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe   
24. 8. 2005 Ropný šok a katastrofické scénáře z nedostatku ropy? -- nikoli pro ČR Pavel  Blaheta
24. 8. 2005 V ČR ropný šok nebude? Jiří  Pazdera
22. 8. 2005 Amerika ve válce: Prezident Bush se neodváží požádat občany, aby šetřili benzin Miloš  Kaláb
22. 8. 2005 Tak co máme proti tomu dělat? Jindřich  Kalous
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
21. 8. 2005 Happy birthday, pane premiére Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer
30. 8. 2005 Sebepsychologie Bohumil  Kartous
29. 8. 2005 Bílé husy, bílé   
26. 8. 2005 Seznam četby pro studenty Vysoké školy mlíkařské Tomáš  Koloc
25. 8. 2005 Ticho Natálie  Kocábová
24. 8. 2005 Oči, které několik dní nespaly Tomáš  Koloc
23. 8. 2005 K jinému času Josef  Suchý
18. 8. 2005 Rozkvetlý smutek Karel  Hlaváček

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík