8. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 8. 2005

Ropa:

Dne 15. července 2005 se v New York Times a v řadě dalších amerických novin objevil následující text zveřejněný jako komerční inzerát. [1]

Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL

Sloupek
Viola Fischerová

Pořád někdo je a není
tolik prázdných míst
co jsme nasbírali

do popravčích košů
záhy poletí
i naše hlavy

Už dlouho tu nejsme sami
za zády se nám tísní
a ženou nás

křičící děti
naší smrti

ze sbírky Matečná samota, Petrov, Brno 2002 vybral Štefan Švec

6. 8. 2005
S lidmi, kteří staví svoje hodnoty nad klidný spánek ostatních, bývají obecně špatné zkušenosti.

Klid demokracie má jednu chybu. Způsobuje absťák po velkých kolektivních citech. Od krize v České televizi už pár pátků uteklo, Czech Tek je dalším výronem touhy po Velkém Boji Za Hodnoty. Na všech stranách.

Velký Boj Za Hodnoty má ovšem taky jednu chybu. Dělá z lidí idioty. Taky na všech stranách.

8. 8. 2005

Zdá se, že policejní zásah proti teknoparty rozdělí národ. Spíše však aktivní a organizovaná skupina předstírá, že je mnohem početnější, než jak je tomu ve skutečnosti. Pozoruhodné je, že přestože tito lidé ani zdaleka nepřipomínají mladé konzervativce, dostává se jim masivní podpory ze strany pravicového tisku (LN) i údajně veřejnoprávní ČT. Profesionální humanisté, tradičně slepí na jedno oko, v čele s Václavem Havlem a senátorem Štětinou, se společně s ODS postavili na stranu "dětí". To je jistě překvapující, neboť část komentátorů by teknaře ráda počítala k rebelující levicové mládeži. Levicová mládež s vlivnou podporou komentátorů a politiků pravicových by byla skutečné unikum, kdyby skutečně byla levicová. Ale tak tomu zcela jistě není, jak se ještě pokusím dokázat.

Vzbouření kolem celé události ukazuje spíše na to, že ve společnosti existují skrytá napětí, pro něž je střet policie a teknařů jen rozbuškou.

Policejní zásah - CzechTek 2005  -----  foto: Štěpán Kotrba pro ČRo Online
8. 8. 2005

ANALÝZA jako svědectví i příspěvek k vyšetřování policistů

Policejní zásah - CzechTek 2005   foto: Štěpán Kotrba pro ČRo Online

Jako přímý svědek střetů na louze v katastru Obce Mlýnec na Tachovsku nehodlám v tuto chvíli řešit trestnou činnost příznivců tekna či demonstrantů (užívání a distribuci omamných látek, řízení vozidel pod jejich vlivem, neoprávněné užívání cizí věci, ...) . Na to se najde dost povolaných z řad státního aparátu. Nehodlám ani vynášet moralistické či politické soudy. Na to se najde či už našlo dost příživníků z obou stran virtuální "barikády". Zastavím se u jiného aspektu - trestné činnosti policie před zásahem, při něm, po něm a během následných demonstrací. Reaguji tak na výroky mluvčí Policejního prezidia Blanky Kosinové o tom, že policie se snaží co nejrychleji vyšetřit případná pochybení jednotlivých policistů.

Policejní mlátičky se mohou cítit beztrestně a sebejistě, jen pokud selže velení jednotlivých jednotek. Pokud instrukce velících důstojníků dovolí aktivní obranu útokem. Pokud policisté rozhánějí "po ghándíovsku" sedící demonstraci výbuškami a slzným plynem, házenými mezi sedící a neútočící. Pokud policisté rozhánějí dav mlácením šestnáctiletých, stěží padesátikilových děvčat půlmetrovými obušky přes obličej i záda. Pokud policisté užívají vodního děla přes nezbytnou míru z bezprostřední blízkosti. Pokud by velitelé družstev, instruktoři z celé republiky i velící důstojníci z Tachova dbali zákona, který by pro ozbrojenou pěst státu měl být závazný od prvního do posledního písmenka, nemohlo by se stát, že následky jejich zásahu přesáhnou škody, způsobené jejich případnou nečinností. Nemohlo by se stát, že budou záměrně ničit majetek cizích osob (automobily, aparatury, stany) jen proto, aby jejich kolegové teknaře poznali na silnici a mohli je za "špatný stav vozidel" pokutovat či jim nedovolit přejezd hranic. Nemohlo by se stát, že policejní mluvčí lžou. Nemohlo by se stát, že lže i ministr vnitra. Nemohlo by se stát, že po předešlém víkendu zůstane v ústech mnoha lidí chuť krve.

Protože si tu chuť budou pamatovat.

8. 8. 2005

Po diskusích o oprávněnosti zásahu policie proti účastníkům CzechTeku na různých úrovních se lidé rozdělili do dvou hlavních táborů -- první říkají, že zákrok policistů byl v pořádku, druzí tvrdí, že pravdu mají teknaři. Problém má ale více úhlů pohledu - pojďme se na ně podívat.

8. 8. 2005

Všechno je naopak a chaos vládne všemu... ano, souhlasím s krátkou úvahou Josefa Klímy, již napsal pro rubriku Poslední slovo do sobotních Lidovek ("Vrtačky, pily, buchary"). Snažil jsem se v posledních dnech co nejvíce naslouchat argumentům všech možných stran a zbyl mi jen údiv, jak vůbec mohlo k takovému zmatení jazyků dojít.

Média, Senát, premiér, největší opoziční strana... všichni se mohou zbláznit kvůli něčemu, co je v porovnání s ostatními policejními skandály, s korupcí a s drzostí politiků vůči veřejnosti obyčejná banalita. Ostatně pokud je na kauze CzechTek 2005 něco opravdu skandálního, pak je to fakt, že po více než desetileté tradici konání těchto akcí není česká policie schopná věc vyřešit takovým způsobem, který by nevzbuzoval nejmenší pochybnost.

8. 8. 2005

Proti třem mužům, z nichž dva už byli předtím jmenováni jako podezřelé osoby, bylo v neděli zahájeno trestní stíhání za spiknutí vraždit lidi v londýnské hromadné dopravě. Muktar Said Ibrahim, 27, a Ramzi Mohammed byli obžalováni z pokusu o vraždu a z vlastnictví výbušniny, uvedl Scotland Yard. Manfo Kwaku Asiedu, 32, byl také obžalován ze spiknutí zabíjet cestující a připravovat bombové atentáty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 8. 2005

Britský premiér Tony Blair dal koncem minulého týdne najevo, že hodlá v Británii po nedávných londýnských atentátech - poprvé od ukončení druhé světové války - podstatnou měrou omezit britský poválečný liberalismus. Blair - kontroverzně - oznámil, že připraví zákony, podle nichž budou moci být z Británie bez práva na odvolání deportováni extremističtí muslimští fundamentalističtí kněží, nechá uzavřít mešity, v nichž se káže nenávist, zakáže extremistické muslimské organizace a rozšíří použití zákonů pro uvalování vazby i na britské občany, pokud se ukáže, že verbálně podporují terorismus.

Blair konstatoval, že je ochoten postavit se proti britským i evropským soudům a pozměnit dosud platný evropský Zákon o lidských právech, aby soudy nemohly deportacím extremistů bránit.

8. 8. 2005
Blairem navrhovaný nový zločin "glorifikace a tolerování terorismu" připomíná trestný čin z 18. století, trestný čin tzv. "pomlouvačného pobuřování". Podle zákona proti "pomlouvačnému pobuřování". byli tehdy zavíráni do vězení autoři politických traktátů, kteří nesouhlasili se státem.

Klid a rozvahu, argumentuje v týdeníku Observer komentátorka Mary Riddellová.. Neměli bychom dopustit, aby nás iracionální strach přiměl zavést iracionální zákony.

Tony Blair svými návrhy "zabezpečit zákony nově Británii" přímo reaguje na to, jak bulvární tisk straší lidi. Přitom jeho informace jsou zveličené a nepřesné. Nikdo by nezpochybňoval praktická a realizovatelná nová opatření, i když boj proti terorismu většinou selhává v důsledku chybějících výzvědných informací a důkazů, nikoliv proto, že by neexistovaly protiteroristické zákony. Blairova navrhovaná opatření jsou přitom nesmírně nepřesná a mlhavá.

8. 8. 2005

Aktivista už čtyři roky megafonem "obtěžuje" poslance Dolní sněmovny

Britský tisk informoval o vítězství vytrvalého demonstranta, Briana Hawa, u vrchního soudu v Londýně. Šestapadesátiletý muž nebude nucen opustit místo čtyřletého nepřetržitého protestu, ležící v těsné blízkosti britského parlamentu, tedy Parliament Square v Londýně. Jeho protest trvá nepřetržitě již 1 517 dní a nocí a nedávný pokus o jeho zákaz nebyl úspěšný.

Největší zajímavostí na výsledku řízení však není samotný verdikt, ale spíše jeho odůvodnění. Brian Haw může ve využívání práva na vyjádření nesouhlasu pokračovat díky chybě v zákoně.

8. 8. 2005

V MF Dnes ze dne 5. srpna jsem náhodou objevil inzerci ODS, šlo o jakési resumé prvních sto dní ve funkci, které bylo vystaveno pro Jiřího Paroubka. Při čtení tohoto osmibodového hodnocení jsem se opravdu pobavil. Pan předseda ODS, Mirek Topolánek, v něm ukázal, že je politikem opravdu velkého kalibru. Už v názvu inzerátu: "Sto dní laciných gest" pan Topolánek skvěle ukazuje, že platí ono přísloví o potrefené huse, která nejvíc kejhá.

8. 8. 2005

Boží bojovníci od Tachova

"Boží" bojovníci? Bojovníci spravedliví, v zájmu pravdy a svobody? Bojovníci; ne z roku 1427, ale z jednoho horkého letního dne roku 2005! Zato jak tehdy dávno, tak i dnes, v obou časových pásmech taky s hudbou, a taky s řeží; a šrámy z toho rovněž ještě budou i do příštích časů. To prvé datum se zapsalo do dějin; to druhé patří kam? (Psáno 6. 8., ještě bez historických perspektiv!)

8. 8. 2005
Dílčích pravd je kolem "Czechteku" spousta. Třeba abstraktní moudro o tom, že svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého. Ta "párty" byla přece inscenována také tak trochu jako současně adrenalinová hra: výzva policii a její způsobilosti místo tohoto "festivalu" včas vypátrat.

Tohle píši 5. srpna. Stále ještě je živé, co proběhlo před týdnem na jistých předtím zcela neznámých polnostech v západních Čechách a co mělo být plánovanou "technopárty" nebo "Czechtekem" (nebo taky "CzechTekem"). Rozhodně teď nechci k tomu zaujímat další nějaké dramatické stanovisko.

8. 8. 2005

V pátek večer 5.srpna jsem se náhodou díval na záznamy z policejního vrtulníku na TV 24.cz. Byl jsem rád, že jsem konečně uviděl taky něco jiného než několik stále se opakujících vybraných detailů z kamer účastníků CzechTeku. Myslím si, že stačí opravdu jen chvíli věnovat také policejním záběrům, aby bylo každému jasné, že pořadatel této akce žádným způsobem předem neoznačil pozemek, na němž se má jeho "privátní oslava" konat, natož aby se postaral o příjezdové cesty k němu. Skupiny účastníků pak byly ještě dávno před zásahem policie evidentně rozptýleny v širokém okolí a kempovaly nebo si prorážely cestu přes řadu pozemků, které nejspíše nebyly ke kempování vůbec určeny a jejichž majitelé s tím asi těžko kdy vydali souhlas. Přes to, že na hlavní ploše CzechTeku byly stovky aut s několika tisíci lidmi, tak jediný pořadatel tam nemohl dostat alespoň nejnutnější hygienická zařízení, píše čtenář Václav Houfek.

7. 8. 2005
Tisková zpráva Johna Boka a Stanislava Pence

Ministr Bublan v dnešních Otázkách Václava Moravce, které vysílala Česká televize, opět lhal. Uvedl totiž, že jeho předchůdce Stanislav Gross se setkal s aktivisty za lidská práva Stanislavem Pencem a Johnem Bokem a dohodl s nimi možnost konání letošního Czechteku v některém z vojenských prostorů. Podle Bublanova vyjádření se však "již nikdo neozval".

Pan ministr Bublan v této věci lhal.

CzechTek 2005 - foto: Štěpána Kotrba
5. 8. 2005
CzechTek 2005 - foto: Štěpán Kotrba pro ČRo Online

Žijeme ve velmi fascinující době. Ve společnosti probíhají změny nosných ker, ale na povrchu to jaksi není znát. Všechno se děje pěkně pod slupkou elektronických výbojů nejrůznějších sítí. Jen sem tam probleskne čitelný kód z hlubin, takže se dá i leccos zajímavého usoudit. Něco takového se stalo. Jak jinak si lze vysvětlit, když establishmentový komentátor souhlasně cituje tvrdého kritika establishmentu, aneb když si Jiří Pehe notuje s Janem Kellerem?

5. 8. 2005

Před časem jsem napsal jiný článek o ekonomii věnovaný HDP . Napsal jsem, že HDP je účelový nástroj, sloužící ekonomům k všelijakému kouzlení s fakty. Kromě jiného jsem poukázal na to, že součástí HDP jsou částky, které nijak neslouží k obohacení země ani občanů. Jednalo se o nápravu přírodních katastrof nebo o příjmy právníků, likvidujících následky bankrotu Enronu a podobně. Skutečnost je však mnohem horší. Při výpočtu HDP není důležité, jestli zboží nebo služby jsou dobré nebo užitečné, nebo zdali bychom se raději bez nich obešli. Růst HDP nám nic neříká o tom, zda současně s HDP roste i blahobyt občanů. Podle posledních výzkumů je tomu přesně naopak. Na všechny tyto problémy ukázal Richard Douthwaite ve své knize Problémy ekonomického růstu.

5. 8. 2005

Jak to na Tachovsku vypadalo od pátečního večera, kdy auto Českého rozhlasu dorazilo na louku u Mlýnce, najdete na řadě fotogalerií Davida Němce a Štěpána Kotrby. Najdete zde i galerie z protestní demonstrace před ministerstvem vnitra na Letné.

CZECHTEK: TÉMA BL ČRo SPECIÁLZPRAVODAJSTVÍ ČRoKOMENTÁŘE ČRoJINÉ WEBY

FOTOGALERIE 5. 8. Víkendová demonstrace na Letné

FOTOGALERIE 4. 8. Technaři uklízejí louku u Mlýnce
FOTOGALERIE 3. 8. Strahov v obležení
FOTOGALERIE 3. 8. Protestní akce Letná
FOTOGALERIE 2. 8. Svíčky "za každou ránu" - Václavské náměstí

CzechTek 2005 29. - 30. 7.

FOTOGALERIE BL DAV + ŠOK

FOTOGALERIE 1. ČRo Online na cestě

FOTOGALERIE 2. Místo akce - louka
FOTOGALERIE 3. Zázemí
FOTOGALERIE 4. obyvatelé z Újezda
FOTOGALERIE 5. Petice občanů Újezda
FOTOGALERIE 6. Techno party
FOTOGALERIE 7. Techno people
FOTOGALERIE 8. Protesty
FOTOGALERIE 9. Před zásahem
FOTOGALERIE 10. Zásah začíná
FOTOGALERIE 11. DAV: Zásah
FOTOGALERIE 12. ŠOK: Zásah
FOTOGALERIE 13. Konec zásahu

Fotoreportáže BL z minulých ročníků 12 345678 91011121314

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2005 CzechTek - odpad kapitalismu Milan  Valach
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
6. 8. 2005 Válka idiotů Štefan  Švec
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík
2. 8. 2005 Galon za 4 dolary   
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2005 Czechtek a objektivita   
8. 8. 2005 Každý den se něco děje Miloš  Dokulil
8. 8. 2005 Prázdnota civilizace aneb CzechTek 2005 Boris  Cvek
8. 8. 2005 Do roka a do dne se sejdeme u volebních uren! Miloš  Dokulil
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Nejsou to děti současnosti, která je takto vychovává? Zdeněk  Štefek
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
6. 8. 2005 Válka idiotů Štefan  Švec
5. 8. 2005 Czechtek 2005: Akce nebyla legální Pavel  Kolberk
5. 8. 2005 Czechtek 2005: Svobodný festival pod politickým nátlakem Ondřej  Kopáček
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Mrtvé maminky nepláčou   
21. 6. 2005 V arabském světě lidé neumějí milovat   
13. 5. 2005 Porodnost klesá v důsledku zbytnění sociálního státu   
12. 5. 2005 Dvě zprávy pro dobráky, kteří by chtěli řešit propad porodnosti a la pan Mareš Lenka  Vytlačilová
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek   
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička