17. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Václav Moravec -- foto: Česká televize
17. 8. 2005
Již z úvodu Otázek Václava Moravce bylo jasné, že jejich tvůrci buď záměrně neusilují o sdělování závažných skutečností o českém veřejném životě, nebo nejsou dostatečně kvalifikováni k tomu, aby si je sami vůbec uvědomili, natož aby jejich rozkrývání dokázali zprostředkovat divákům.

Nedělní diskusní pořad ČT 1 Otázky Václava Moravce ze 14. srpna na důležité téma situace a perspektiv českých neparlamentních stran byl poznamenán vážnými chybami svých tvůrců a velmi jasně ukázal i obecnější nedostatky této relace a jejího moderátora, z přizvaných expertů pak především ředitele STEMu Jana Hartla.

Sloupek

Práce ramene spravedlnosti během shromáždění -- neshromáždění, demokratických -- nedemokratických dětí -- nedětí na tachovských lukách stála dost peněz. Policie vyčíslila svou aktivní ochranu -- narušení vlastnických práv na třicet jedna milionů korun.

Není nutné se hned zabývat tím, co by bylo možné za třicet jedna milionů korun pořídit hezkých věcí. Třicet jedna milionů je hmotné, velmi oblíbené a stále dominantnější vyjádření o velikosti (rozuměj ceně) problému. Problému, o němž se mnozí -- a vůbec ne hloupí -- lidé domnívají, že vlastně žádným problémem není a že je to jen křečovitá halucinace dementní společnosti.

Buď jak buď, společnost je ochotna na řešení tohoto problému -- neproblému vynaložit nemalé úsilí, aby ho nějak uspokojivě vyřešila.

Berme tedy v úvahu, že jednatřicet milionů společnost dá. Jde ale o to, jak s touto "investicí" naložit a jak ji zhodnotit.

Možná je nasazení policie při pocitu ohrožení dobře zavedené, tradiční a snad také dokonce rituální, ale asi to není ten nejlepší nákup.

Za jednatřicet milionů by se dalo nakoupit i jinak. Za jednatřicet milionů by se dal během jednoho dne vyměřit, vykolíkovat, mobilně oplotit a částečně odhlučnit pronajatý pozemek, vytvořit přístupový koridor s červeným kobercem a nastoupeným starostou přilehlé obce s místními skauty, kteří budou držet velký transparent "VÍTÁME VÁS".

Za jednatřicet milionů mohl být teknival -- technival v Sazka Aréně. Za jednatřicet milionů by na něm vystoupil i Roman Šebrle, ačkoli jinak teknu (technu možná ano) nefandí.

Kdyby se těch jednatřicet milionů rozdělilo mezi poškozené -- nepoškozené, zvali by asociály -- neasociály s místními zemědělci v čele na budoucí rok znovu.

Za jednatřicet milionů by se dal celý nezávislý -- závislý, pravicový -- levicový Czechtek tak zkomercionalizovat, že by ho nikdo nepoznal. Za jednatřicet milionů pak mohlo být to pivo i zadarmo.

Za jednatřicet milionů prostě společnost pořídí spoustu věcí, které sice nejsou tak tradiční jako policie, ale zato budou skutečně k něčemu. A třeba jen za půlku...

Štěpán Kotrba pro Český rozhlas Online: CzechTek05 - Rozhovor ČT s policejní mluvčí
17. 8. 2005

aneb premiéra Paroubkových právníků

reakce na komentář předsedy vlády České republiky v Právu ze dne 16. 8. 2005 pod názvem "Kdo nechce slyšet pravdu?"

< Štěpán Kotrba pro Český rozhlas Online: CzechTek05 - Rozhovor ČT s policejní mluvčí

Nemám rád neobjektivitu ČRo 6, která má do vyváženosti i veřejnoprávnosti opravdu daleko. Kdyby bylo po mém, měla by jiného ředitele a polovinu jiných redaktorů. I když nemusím milovat expresivitu a jednostrannou zaujatost komentářů Martina Schulze, tentokrát se jej musím zastat vůči útoku, který vůči němu zahájil předseda vlády v deníku Právo. Schulzovi se povedl (možná náhodou, ale každý máme právo povlovným stářím zmoudřet) vynikající a rychlý postřeh. Vystihl přesně právní stav věci, poukázal na právní přehmaty státního orgánu - policie. Nezapomněl vypočítat ani prohřešky technařů, jejichž chování má do "Kájů Maříků" hodně daleko. Ač není ve věku dupajících teenagerů, poukázal přesně a s neomylností pamětníka na absurdní roli státu při potlačování nepohodlné máničkové (dnes dredové) subkultury. V druhém komentáři zase navíc na otřesnou mediální argumentaci premiéra, která byla navíc zbytečná, kdyby Jiří Paroubek užíval více rozumu a méně listoval v zažloutlých stránkách Práva z dob, kdy bylo Rudé. Tajemství oblíbenosti bývalého režimu tkvělo v něčem jiném. "Nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení" je perla, ne nepodobná svým stylem Jakešovu projevu z Červeného hrádku. Ještě pikantnější, přepsání a zvukového šíření hodný je premiérův dialog s redaktorem Rádia 1...

Ze stejného důvodu se musím zastat i kolegů z České televize, i když jejich profesionální chyby jim nepromíjím. Ty ovšem vidím v tom, že nebyli schopni okamžité reakce a konfrontace policejní mluvčí s její lží. Paroubkem předhozená policejní videodokumentace je hezká ukázka manipulace ve střižně, nic jiného. K oficiální dokumentaci, kterou si může dovolit pustit ministr či premiér poslancům, má velmi, ale velmi daleko.

Nejhoší je, že premiér ještě dnes netuší, proč jej nikdo nechápe, proč mu nikdo nerozumí. Vidí všude jen mezinárodně propojené anarchisty a pak - správně - ony parazity z ODS, kteří se přiživili na mediální příležitosti, ke které zavdal podnět.

16. 8. 2005

Pehe kontra Monbiot

Všechno není v Americe ztraceno. Když před čtrnácti dny začal George Bush porosazovat vyučování "inteligentního plánu" - nové verze kreacionismu - v amerických školách, americký tisk ho za to neuvěřitelným způsobem zkritizoval. Křesťanský Taliban dosud nezvítězil, píše v listě Guardian George Monbiot. Je zajímavé, že Jiří Pehe v deníku Lidové noviny tuto "neuvěřitelnou míru kritiky" nezaznamenává a naopak argumentuje, že by bylo rozumné vyučovat ve školách kromě Darwinovy teorie i kreacionismus, protože Darwinova teorie je neprokázaná. ZDE. Mobiot pokračuje:

17. 8. 2005

Při zahájení volebního klání v Mnichově prohlásil předseda bavorských křesťanských sociálů CSU Edmund Stoiber, že období vlády rudozelené koalice bylo pro Německo "sedm hubených let". Bavorský ministerský předseda, který byl v roce 2002 neúspěšným vyzývatelem spolkového kancléře Bernarda Schrödera, mu nyní vmetl v tvář, že svou politikou dosáhl pětimilionovou nezaměstnanost, nejnižší hospodářský růst v Evropě, ale zato mohou nyní homosexuálové uzavírat sňatky.

17. 8. 2005
Ivo Železný

Až donedávna jsem měl dojem, že popudem k "razantnímu" zákroku Policie České republiky proti teknařům bylo možná jen malé neporozumění, způsobené zapeklitým českým pravopisem. Starší velící důstojník policie, sloužící už za socialismu, na rozdíl od svých mladších podřízených, kteří podle mé zkušenosti ovládají češtinu na průměrné úrovni současného mladého Čecha, patrně nebyl v českém pravopise až tak honěný, a tak nešťastně pochopil doporučení policejních psychologů ze školení, aby se jeho muži zachovali podle veskrze rozumné rady Jiřího Suchého: "Malé věci řešte ruky mávnutím". Přišel nešťastný rozkaz: "Chlapi, řezat, řezat, řezat!"

17. 8. 2005

Zařekl jsem se, že do diskuse o Czechteku nevstoupím. Je příliš překryta mediálním balastem, politickou manipulací, plochým mudrlantstvím a předvolebním utilitarizmem. Jak pravil Miroslav Holub v básni Potopa: "Od úst nám jdou bubliny a my si myslíme, že jsou to slova." Povodeň emocí je vzedmutá. Chybí odstup. Nechci psát o Czechteku. Chci se vrátit o nějakých 36 let zpátky, do srpna 1969 na rozbahněnou pláň jistého zapadákova na severu státu New York. Jmenuje se Woodstock a do chvíle, než jej zaplavilo téměř půl miliónu mladých, vzdělaných, zhýčkaných Američanů, po něm neštěkl kojot.

17. 8. 2005

Stížnost podaná Evropskému soudu pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku třemi stěžovateli (1. ing. Robert Axamit a další fyzické a právnické osoby včetně několika obcí, 2. Občanské sdružení majitelů domů, 3. senátoři Senátu České republiky), bezpochyby vygradovala diskusi o bydlení u nás obecně a o nájemním bydlení zvláště. Jde zcela jistě o problematiku, při jejímž posuzování má, jak se říká, každý svou pravdu, ne-li pravdu celou, a - jak už to v moderní společnosti při řešení současných problémů bývá - i zcela protichůdná stanoviska jsou zaštítěna posudky a stanovisky renomovaných autorit, i když se jedná o posuzování a hodnocení jedné a téže skutečnosti.

16. 8. 2005

Muži začínají vypadat stále více jako ženy. Podívejte se jen na muže, kteří jsou vyzdvihováni jako velké sportovní symboly David Beckham, a, proboha, Tim Henman."

Michael Buerk, námý britský moderátor televizního zpravodajství a editor a reportér intelektuálního rozhlasového pořadu The Moral Maze (Morální bludiště), který se na stanici BBC Radio 4 pravidelně zabývá aktuálními morálními dilematy dneška, si stěžoval, že "posun v rovnováze moci mezi pohlavími dospěl příliš daleko a muži už nejsou skoro ničím víc než 'dárci spermií'".

16. 8. 2005

Ve věku, v němž všechny velké myšlenky přišly o důvěryhodnost, je strach z nepřítele to jediné, co politikům zůstává, aby si udrželi moc, argumentuje britský politolog Adam Curtis. Jeho slova zazněla ve významném dokumentárním seriálu televize BBC The Power of Nightmares (Moc nočních můr), který objevil a zdokladoval znepokojující paralely mezi myšlením islámských extremistů i amerických neokonzervativců. Autorem seriálu je právě Curtis.

Vyšlo v Lidových novinách v úterý 16.8. ZDE

17. 8. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Za svítání zahájila americká armáda novou vojenskou operaci proti Fallúdže pod názvem "Hlodající krysy". .... V 10:00 pozatýkala námořní pěchota doprovázená iráckými kolaboranty při razii asi 50 osob, o nichž údajně měla informace, že patří k odboji. Podle tvrzení svědků přitom vojáci v prohledávaných domech také -- jako obvykle - kradli.

Američané pak vyhlásili, že zatknou každého novináře ve městě, který se nebude moci prokázat jimi vydaným průkazem nebo který bude fotografovat či pořizovat interview. Všichni novináři se musí nejdříve hlásit americkým silám před městem, než začnou podnikat jakoukoli novinářskou činnost ve městě. Civilistům přicházejícím do města vojáci při prohledávání zkonfiskovali všechny kamery a mobilní telefony.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
16. 8. 2005
Reakce na článek Jana Čulíka "Naše noční teroristické můry

Dle internetové stránky CIA má Země 6 446 131 400 v červenci 2005 obyvatel. Evropská unie má 456 953 258 . USA mají 295 734 134 obyvatel. Kanada má 32 805 041 obyvatel. Zhruba řečeno má západní civilizace asi 1 miliardu obyvatel, to je asi 15% obyvatel Země.

Májí všechni občané západní civilizace stejné mínění o tom co je svoboda a demokracie? V co vastně věři těch 15%? Má většina obyvatel Země, to je 85% obyvatelstva, stejné mínění o tom co je demokracie a svoboda jako ta 15-ti procentní menšina? ptá se Zdeněk Wognar.

17. 8. 2005
tisková informace preventivně informační skupiny kanceláře policejního prezidenta ČR

Na základě četných dotazů k finančním nákladům vynaložených v rámci opatření CzechTek 2005 sdělujeme:
Náklady na výše uvedený zásah byly vyčísleny na 31 345 000 korun, a to následujícím způsobem:

  • mzdové a související (pojistné, FKSP) - 25 968 tis. Kč
  • provozní (PHM, cestovné, stravné, hovorné, léky) - 3 445 tis. Kč
  • škody na majetku PČR (dopravní prostředky, výzbroj a výstroj, spojovací materiál) -1 932 tis. Kč

17. 8. 2005

Koncem minulého roku používalo internetu podle statistik 812 milionů lidí. Minulý měsíc to bylo 938 milionů lidí: je to rychlý růst. Ale je zjevné, že s každým dalším dnem ztrácí angličtina prvenství na internetu, dovídáme se na blogu deníku Guardian:

17. 8. 2005

To, že hodnost vyššího armádního důstojníka, dejme tomu majora, není žádným poukazem na genialitu, ví dávno každý absolvent vojenské základní služby. Stejně tak ale i nevoják, který zná akorát legendárního majora Terazkyho. Nemluvě o tom, že "důstojného" na mnohých důstojnících není vůbec nic. Jistě to není třeba rozebírat.

16. 8. 2005

Snaží se jimi o své zviditelnění?

Hledám odpověď na otázky:

Je "slušná" mateřština přežitkem? Má smysl čistotu mateřského jazyka bránit ?

Je v hovorové češtině bezdůvodné nahrazování českých výrazů anglickými a zavádění vulgarismů do mateřštiny modernizací českého jazyka potřebnou pro vstup do EU? ptá se Josef Vondráček a pokračuje:

17. 8. 2005

Způsob psaní Štěpána Kotrby považuji za velmi výmluvný a přínosný, neboť bez zbytečného zaobalování a hrané uctivosti rázně a upřímně vyjadřuje autorův pohled. I vulgarismy jsou součástí češtiny a snahy některých intelektuálů o jejich vytlačení z mateřštiny považuji za nehorázný zásah do svobody slova - nejen myšlenky, ale i způsob jejich vyjádření patří k individuálním právům člověka.

Prosím Vás, Vážený pane šefredaktore, stůjte dále v čele boje za svobodu projevu na BL! Nedovolte okleštění našeho mateřského jazyka!

Bez kapky ironie

Tomáš Gawron

15. 8. 2005

Konzervativci v USA chválí britského premiéra Tonyho Blaira, který podle nich zareagoval po londýnských červencových atentátech velmi "jasně a důrazně" a srovnávají to s "váháním" amerického prezidenta George Bushe ohledně budoucnosti Iráku i teroristické hrozby.

Prezident Bush je v defenzívě. Je pod tlakem průzkumů veřejného mínění, které ukazují, že se podpora Američanů pro válku v Iráku silně snižuje,a mj i pod silným mediálním tlakem mírové aktivistky Cindy Sheehanové, jedné ze zlatou hvězdou odměněných matek, chválených americkou armádou, jejichž syn zahynul v Iráku.

16. 8. 2005
Ulrich Beck: Čo je globalizácia? Omyly globalizmu. Odpovede na globalizáciu, přel. Peter Kubica, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov, Bratislava 2004, 189 s.

Lze ještě říci něco nového a inspirativního ke globalizaci? Nestává se slovo globalizace synonymem pro banálnost, pro prázdné omílání klišé a stereotypů, za nímž se navíc skrývají ty či ony mocenské zájmy a politické předsudky?

16. 8. 2005

Změny v exekučním řízení (zavedení institutu soukromých exekutorů, novelizace výkonu rozhodnutí v občanském soudním řádu) umožnily velkou měrou urychlit exekuční řízení. Převaha práv oprávněného (věřitele) nad právy povinného (dlužníka) vede mnohdy až k drastickým případům. V několika televizních reportážích tak byly popisovány případy, kdy kvůli poměrně nízkému dluhu přistoupil exekutor k prodeji nemovitosti a dlužník pro dluh několik tisíc korun rázem přišel o střechu nad hlavou. Bohužel v praxi se nepostupuje vždy se stejnou razancí, jak svědčí některé zvláštní případy exekučních řízení. Jeden z tohoto pohledu zajímavý případ, s nímž jsem se ve vlastní praxi setkal, se pokusím alespoň v krátkosti popsat.

15. 8. 2005

"Mladí lidé musejí být vybaveni ke konkurenci v globalizované ekonomice jednadvacátého století a musejí mít tyto znalosti, pokud se mají vyrovnat ekonomickému náporu ze zemí, jako je Indie a Čína."

Tento týden konečně dostávají britští teenageři domů poštou výsledky svých písemných maturitních zkoušek (A levels), které psali na jaře. Zároveň jsou zveřejňovány celostátní statistiky, které vždy vyvolají kontroverzi. Letos je zjevné, že v Británii ostře klesá počet mladých lidí, kteří studují jazyky. Kapitáni britského průmyslu se vyjádřili, že je to celonárodní ostuda.

Namísto aby mladí Britové studovali "pořádné" předměty, jako jsou jazyky, biologické a technické obory či matematika, volí stále častěji tzv. "měkké" obory, jako jsou "mediální studia" :) a psychologie.

16. 8. 2005
Jiří Paroubek
Otevřená odpověď předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi na inzerát, hodnotící 100 dní vlády

Vážený pane předsedo, s dojetím jsem si přečetl Váš inzerát. Toto nenápadné, leč hodnotné literární dílo mi konečně odhalilo mou vlastní podobu, o které jsem dosud neměl tušení. Vždycky jsem měl pocit, že hledám efektivní a levná řešení, ale díky Vám konečně vím, že hledám levná gesta. Plně chápu, že laciná gesta se Vám příčí, protože četná drahá transformační gesta Vaší strany máme čest až dosud splácet z peněz nebohých daňových poplatníků. Píšete jistě oprávněně, že se snažíme rozdávat všem potenciálním voličům, proti Vám jsme ovšem naprostí břídilové: Vy jste jen formou kupónové privatizace odstartované ve volebním týdnu zadarmo rozdali málem polovinu hospodářství.

15. 8. 2005

Kdybych měl náhodou pocit, že by mi mělo záležet na demokracii v této zemi, asi by se mnou nedělní Otázky Václava Moravce otřásly.

Kdyby moderátorské schopnosti Václava Moravce opravdu odpovídaly ódám, které na něj mnozí soustavně pějí, asi by disproporčně nedával slovo Vladimíru Železnému jen na základě toho, že obracel oči v sloup, kroutil hlavou, nebo si dělal poznámky. Nenechal by ho skákat ostatním diskutujícím do řeči a klást jim otázky -- jinými slovy, nepřenechával by mu v některých okamžicích moderování své show.

15. 8. 2005

plastikovými kyji, už zase vzduchem letí slova o anarchii..." Tak začíná nová píseň od Jaromíra Nohavici. Můžeme být jeho fanoušky nebo ne, může se nám tato píseň líbit nebo ji můžeme pokládat za kýč. Buď jak buď bylo od Nohavici jakožto od člověka, který už toho dokázal tolik, že nemá za potřebí sbírat laciné body, hezké, když jasně vyjádřil svůj názor a riskoval i pokles popularity u konzervativněji naladěné části svých fanoušků. A na tom nic nemění ani to, že již první tvrzení v písni, které se stalo rovněž jejím názvem, je nebezpečný nesmysl, pro účastníky a účastnice Czechteku hluboce urážlivý.

15. 8. 2005

Analytici by měli urychleně vypočítat, kdy se s ropou přestane obchodovat a začne se o ni válčit

V uplynulém týdnu došlo na české mediální scéně k události hodné zaznamenání. Hned tři mainstreamová média prolomila mlčení a v různých souvislostech se zmínila o některých aspektech ropného zlomu.

Deník Právo 11. srpna v článku [1] komentuje očekávané zdražení zemního plynu v ČR o desítky procent a přitom spíše mimochodem cituje prognózu uznávané autority české ekonomické praxe:

"Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík si ale myslí, že dnešní ceny ropy představují jen krátkodobý vrchol a že v příštích šesti měsících by se mohly držet na úrovni 50 dolarů za barel. ,Prostor pro to, aby dále klesly, však už rozhodně není,' řekl Mertlík."

Přeji upřímně Pavlu Mertlíkovi, aby mu jeho nadřízený tento veřejný výrok veřejně neotřískal o hlavu, až se za půl roku zjistí, že surová ropa stojí trvale 70 - 80 USD.

15. 8. 2005

Monitor Jana Paula

Jsem silně otřesen některými videi ze zásahu na Czechtek 2005. Ani v listopadu 1989, jakkoliv došlo k hrubému porušování lidských práv, jsem nespatřil v ruce policajta pistoli, kterou by mířil na hlavu bezbranné oběti. O čem se vůbec chce dohadovat Paroubek a Bublan s veřejností, o čem se vůbec vedou všechny ty zdlouhavé a trapné mediální spory, když pochybení policistů je tak průkazné?

To, co jsem viděl, je obyčejný gangsterismus, institucionálně tolerované násilí, odstrašující o to víc, že je uniformované.

15. 8. 2005

Neměl na sobě těžký zimní kabát. Do stanice metra vstoupil prostřednictvím elektronické tramvajenky. Nepřeskočil přes turniket. A policie nyní tvrdí, že ve stanici nefungovala průmyslová televize, takže neexistuje videozáznam toho, co se stalo. Proč tedy zastřelili tajní policisté mladého Jeana Charlese de Menezese sedmi střelnými ranami do hlavy? Velkou reportáž na toto téma v neděli publikoval britský týdeník Observer:

15. 8. 2005

Obracíme se na čtenáře:

Čtvrtek 7. 7., den bombových atentátů v Londýně, vstoupil do dějin žurnalistiky. Poprvé se totiž jasně ukázalo, že obyčejní, řadoví občané jsou dnes vybaveni často téměř profesionálním fotografickým, video a audio nahrávacím zařízením. Občané, kteří byli na místě atentátů, to, co se dělo, hned operativně zaznamenali. Televize BBC večer ve čtvrtek 7.7. zahájila své hlavní zpravodajství videozáznamy, které pořídili cestující v metru vlastními mobilními telefony ZDE. Dramatickou demokratizaci sdělovacích prostředků potvrdil i nedávný brutální policejní zásah proti Czechteku, který byl také nebývalou měrou zdokumentován občany a tato videodokumentace byla zveřejněna na internetu.

Od útoků ze 7. července se internetové stránky BBC obrací při každé mimořádnější události na své čtenáře, aby společnosti BBC poskytli své video a audiozáběry, pokud byli při tom

Stejně tak apelujeme i my, na vás, čtenáře Britských listů: vyskytnete-li se u události, o níž platí, že je třeba ji ve veřejném zájmu publikovat, neváhejte a pošlete nám svou obrazovou a zvukovou dokumentaci. Adresa je redakce@blisty.cz

Redakce Britských listů

15. 8. 2005

... ani nás nemlátí žádné gestapo a už vůbec nestojíme proti "komunistické" policii a neopakuje se rok 1989. V policejním státě by policie proti nějakému Czechteku vůbec nemusela zasahovat, neboť by jej zmařila dávno předtím, než by začal. Vládlo by se prostřednictvím práskačů, přičemž by slovy Egona Bondyho "jeden udávaje druhého prostřednictvím třetího udával sám sebe".

Kdyby proti stoupencům freetekna stálo gestapo, nebyli by jen surově vyhnáni, ale následující léta by strávili buď v pankrácké věznici, kde by byli mučeni, nebo v koncentračním táboře, kde by dřeli do roztrhání těla a v případě, že by měli "nevyhovující rasový původ", čekala by je smrt plynem. A není tu ani žádná "komunistická" policie.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Globalizace podle Ulricha Becka Martin  Škabraha
16. 8. 2005 Dvojí metr v exekučním řízení u českých soudů Aleš  Uhlíř
16. 8. 2005 Naše noční teroristické můry Jan  Čulík
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
15. 8. 2005 Pět zásadních bodů, které žádná česká strana kupodivu neprosazuje Boris  Cvek
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 Proč přijímají "malé strany" vnucovaný status quo? Ondřej  Slačálek
12. 8. 2005 O sběratelství Zdena  Bratršovská, František Hrdlička

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 CzechTek 2005: policejní náklady 31 milionů   
17. 8. 2005 Třeba jen za půlku Bohumil  Kartous
17. 8. 2005 Woodstock 1969 a dnešek: Zpátky dopředu, anebo úplně jinam? Lubomír  Brožek
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež Štěpán  Kotrba
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 "Už zase bijou děti... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Nežijeme v policejním státě... Ondřej  Slačálek
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba   
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2005 Nemalovat obrazy je lepší Petr  Štengl
15. 8. 2005 Za trochu lásky... Jaroslav  Vrchlický
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
22. 7. 2005 Beethoven zvítězil nad zpěvákem Bono v boji o stahování z internetu   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík