12. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2005

neděle 12.00: Severovýchodně od Athén havarovalo kyperské letadlo společnosti Helios Airways se 121 osobami na palubě. Všechny zahynuly, když letadlo narazilo při příletu k letišti v Athénách do kopce nedaleko města Grammatikos. Po mezipřistání v Athénách mělo dál letět do Prahy. Havarované letadlo byl Boeing 737. Na palubě bylo 115 cestujících a šest členů posádky. 59 dospělých a osm dětí cestovalo do Athén, ostatních 48 cestujících mířilo do Prahy. Ruzyňské letiště oznamovalo zpoždění tohoto letadla a pak dobu, kdy prý konečně přiletí, ještě poté, co už mezinárodní tiskové zdroje informovaly, že letadlo havarovalo.

Letištní úřady v Larnace na Kypru informovaly tamější státní televizi, že zřejmě došlo v letadle k náhlému poklesu tlaku, takže piloti upadli do bezvědomí. Těsně před havárií bylo zjištěno, že jeden pilot v pilotním křesle ležel v bezvědomí a druhý pilot nebyl v pilotní kabině přítomen.

Textová zpráva, odeslaná z letadla, informovala, že "piloti jsou v bezvědomí a cestující jsou na hranici smrti v důsledku silného mrazu v letadle. Řecká televize informovala, že jeden cestující odeslal sms příbuznému, že pilot zmodral v tváři a teplota v letadle silně poklesla. "Bratranče, loučím se, jsme všichni zmrzlí."

O havárii nejprve informovali piloti stihaček F16, které byly vyslány na pomoc letadlu v nouzi. Podle šéfa letového provozu v Athénách ztratil letový dispečink s letadlem, které letělo z Larnaky, veškerý kontakt. "Byly vyslány dvě stihačky, které zjistily, že letadlo letí nad poloostrovem Euboea, ale viděli že piloti v kabině leží v bezvědomí."

Mluvčí řecké vlády uvedl, že podle prvních informací je zřejmé, že šlo o nehodu. Úřady na místě havárie už našly černou skřínku. Je to nejhorší letecká katastrofa v historii řeckého letectví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Viktorie Rybáková


bez věku
ani žena ani muž
Vyplňuji jen jakýsi tvar
a zrcadla udiveně dokazují
jeho pohyb

ze sbírky Bílá růže na střence noci, Mladá fronta, Praha 2004 vybral Štefan Švec

12. 8. 2005
Měl jsem kamaráda, který po řadu let pěstoval zvláštního koníčka -- jízdu načerno v městské dopravě. Tu a tam ho přistihl revizor a nastala zvláštní hra zasílání složenek a upomínek, které kamarád s roztomilostí sobě vlastní zahazoval a počítal s tím, že malou pohledávku se příslušnému úřadu nevyplatí vymáhat. Několik let mu to k mému údivu vycházelo. Poté se rozhodl vycestovat na návštěvu do USA, kde se v newyorském metru pokusil aplikovat stejné chování, které mu u nás tak hezky procházelo. Jenže tvrdě narazil a poněkud odlišný přístup místních úřadů ho stál 48 hodin ve vězení. Po návratu nazval Spojené státy fašistickým státem.

Žijeme ve šťastné společnosti.

To jsem si uvědomil, když jsem se vrátil z dovolené a byl jsem zaskočen záplavou článků o CzechTek 2005. Jestli je rozehnaná technoparty nejdůležitější událostí letošního léta, pak nám mají v zahraničí co závidět. Shodou okolností jsem se ocitl ve městě Sázava na Kutnohorsku v době konání Sázavafestu. Jako na správném multikulturním festivalu se tam nejen hrálo a zpívalo, ale také četlo z knih, pouštěly se filmy... nicméně hudební produkce převažovala, a jak už se to stává na místě, kam se sjedou desítky kapel, atmosféra byla poněkud hlučná. Nikdo ale kupodivu nevolal policii, nebylo zapotřebí sepisování petic a všichni se dokázali bez problémů domluvit. Přitom se tam, jak jsem zjistil později na internetu, pohybovalo na deset tisíc návštěvníků. Akce proběhla stejně svobodně jako kterýkoli jiný hudební festival, kterých se u nás koná ročně na dvě stě.

13. 8. 2005

Václav Šroub V souvislosti s festivalem CzechTek, který proběhl poslední červencový víkend u obce Mlýnec na Tachovsku, už policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba. Ten si od firmy Italinvest s. r. o. pronajal pozemek, na kterém se měl 12. ročník festivalu CzechTek konat. Vyšetřovatel ho obvinil z poškozování cizí věci, čehož se měl Šroub dopustit zorganizováním setkání vyznavačů technohudby pod názvem CzechTek 2005. Sdělili to redaktoři serveru Policejní stát, kteří sumarizují informace o akci CzechTek.

Podle policie bylo letos na CzechTeku 15 000 lidí, 500 osobních aut, 50 nákladních. Na vybraných pozemcích podle policie "došlo k poškození lesních a travních pozemků, lesních cest a příslušenství dálnice a to pohybem značného počtu osob, vyjížděním kolejí a rozděláváním ohňů, pálením balíků sena, poškozením stromů, poničením oplocení dálnice, dopravního značení a provedením nápisů na dalničním tělese, když škoda dosud byla vyčíslena městem Přimda na částku nejméně 100 000 Kč, Ředitelstvím silnic a dálnic na částku nejméně 150 000 Kč a na pozemcích ostatních vlastníků vznikla škoda nejméně 50 000 Kč."

13. 8. 2005

V Událostech na ČT1 dne 12.8. byl uveden průzkum STEM, který si ohledně CzechTeku nechala Česká televize vypracovat. Vysledky ale v komentáři o 100% otočila nebo má špatně namalovaný graf, píše nám bystrý čtenář Martin Hyroš.

Každopádně to, co ukazovala televize na grafu a to, co říkala hlasatelka, se o 100% rozcházelo. Gratulujeme editorovi Událostí.

Na tu zprávu se můžete podívat v ČT

12. 8. 2005

Jak si tak čtu už týdny o mimořádné události světového významu, která hýbe naší zemí skoro tak, jako s ní vloni nebo předloni zahýbala skutečnost, že skupina Lucie vyhodila klavíristu, vyvodil jsem z toho několik poznatků, o které se s vámi chci podělit. V podstatě jde jen o shrnutí zajímavých názorů. Vyberte si.

1. Názorová bitva o CzechTek nijak nesouvisí s tím, že preference ČSSD až do té doby strmě stoupaly. Nijak nesouvisí ani s posilováním koruny, v žádném případě nesouvisí s mimořádně úspěšnou obchodní bilancí země.

2. Názorová bitva o CzechTek s tím jasně souvisí.

13. 8. 2005
připomenutí pravdy, která snad nezapadla do historie

Fotoalbum o době, kterou málokdo pamatujeDříve narozená generace je mladým lidem hodně dlužna, protože pravdu slov se nenaučila proměňovat v pravdu činů.

Moderní civilizace stojí na rozcestí. Bohužel není jedné jedině možné cesty, po které by nás vedl osvícený vůdce, který ji zná. Není takových vůdců. Zůstává potřeba hledat a nalézat, zůstává riziko bloudění, zisků i ztrát, rozkvětu i zničení.

MUDr. Ladislav Svoboda
místopředseda Senátu
Tíha činů a lehkost slov, 2003

Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu. Toto právo nepřipouští, aby někdo trpěl ujmu pro svoje přesvědčení, a zahrnuje právo vykládat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky jakýkoliv prostředky a bez ohledu na hranice.

Článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv OSN
20. prosince 1948

Před více než čtyřmi roky, 8. června 2001, zveřejnily Britské listy text, jehož autorem je protestantský pastor a teolog Martin Niemöller (1892-1984). Opakujeme ho dnes znovu, protože si na něj mnoho lidí v poslední době nevzpomnělo. Na otázku čtenářů, proč jsou v demokracii menšiny v jistém smyslu důležitější než většina, odpověděli jsme tehdy citátem duchovního. Vztahuje se k Německu a ke 30. létům (autor byl zatčen v roce 1937, strávil osm let v nacistických koncentračních táborech), ale platí dodnes. Přidali jsme k němu řečnickou otázku :"V České republice zatím fotografují "anarchisty", porušují zákon vůči "squatterům" a šikanují několik málo novinářů - když to strpíte, jste si jisti, že za několik málo let nebudete ve stejné situaci i vy?"

Jste si jisti dnes?

Niemöller pronesl v roce 1950 na synodě evangelické církve v Berlíně-Weissensee jako jedna z čelných osobností německé Vyznávající církve a president EK v Hessen-Nassau v souvislosti s vyhlazováním Židů ještě tuto sentenci: "O toto slovo ... jsme zápasili po celá léta, ještě dříve než se udála ta veliká katastrofa, a musím říci, že se jako představitel Vyznávající církve, na jehož slova se tehdy dalo, cítím velmi hluboce vinen; za to, že jsme tehdy nemluvili tak, jak jsme měli. A co se pak odehrálo roku 1938 a co se z toho vyvinulo - milí bratři, nevím, jestli mne za to na posledním soudu nebude Bůh zkoumat daleko jinak, než činili SS, protože my jsme to věděli. A byli jsme si dobře vědomi, že to víme; ale nechtěli jsme. "

13. 8. 2005

Brazilská média vydávají zvláštní zpravodajství, v němž informují veřejnost, že z interního vyšetřování britské policie o případu usmrcení Brazilce Jeana Charlese de Menezese, který byl sedmkrát střelen do hlavy na londýnské stanici metra, protože ho britská policie považovala za sebevražedného atentátníka, vyplývá, že policisté, kteří se na tomto zabití podíleli, lhali:

Brazilec nepřeskočil turniket, použil elektronickou jízdenku. Neměl na sobě v horký den podezřelý zimní kabát, měl na sobě tričko. Brazilec také neutíkal, ale na nástupiště stanice metra ve Stockwellu došel normálním, pomalým krokem.

O tom všem informoval brazilská média britský deník Daily Mail, který získal přístup k zdroji z interního policejního vyšetřování. Je podezřelé, že britská policie také tvrdila, že většina kamer průmyslové televize ve stanici metra ve Stockwellu onoho dne nefungovala - což je nepravděpodobné po prvních bombových atentátech v Londýně, kdy úřady začaly zavádět zvláštní bezpečnostní opatření.

Pozn. red.: Psali jsme o tom už 5. srpna 2005 ZDE

12. 8. 2005

pátek 11.30: Británie zakázala "v zájmu veřejného dobra", aby se do Británie vrátil radikální islámský duchovní Omar Bakri Mohammed. Ten v minulých dnech odcestoval do Libanonu, údajně na dovolenou k matce, a vyjádřil se, že se chce vrátit zpět do Británie ke své rodině. Cestou na rozhovor do televizního studia byl však libanonskými úřady zatčen, chtěly od něho zjistit, jaké má kontakty na radikální muslimské organizace.

12. 8. 2005
"Jestliže vláda se bude snažit podvrátit soudnictví, soudnictví možná bude chtít podvrátit vládu," řekl Carlile listu Independent."

"Lord Ackner zdůraznil: "Soudnictví se postaví proti pokusům ochromit jeho nezávislost. Tato argumentace, že my všichni, politikové a soudci, jsme na jedné lodi a měli bychom táhnout za jeden provaz, to je takový nesmysl, že to soudnictví bude ignorovat."

Vysocí britští soudci varovali politiky, že budou ostře bojovat proti veškerým pokusům omezit jejich nezávislost, poté, co je premiér Tony Blair i šéf konzervativní opozice Michael Howard obvinili, že se snaží paralyzovat vládní protiterotistická "opatření". Vysocí britští soudci zveřejnili vážné varování, že pokusy politiků zpotvořit zákon vyvolají ostrou reakci britských soudů a zdůraznili, že oslabení moci nezávislého soudnictví ochromí samu podstatu demokracie.

Britští soudci zaujali toto nekompromisní postavení po několika střetnutích s vládními a opozičními poslanci. Šéf britské konzervativní opozice Michael Howard, sám právník, obvinil tento týden soudce z "agresivního soudního aktivismu" a z toho, že blokují rozhodnutí poslanců bojovat proti terorismu. Tony Blair nedávno varoval soudce, že zruší část Evropské konvence o lidských právech a bude "vést řadu bitev" se soudy, pokud budou blokovat deportaci extremistů.

Michael Marčák:Katarský princ! Tak ono se to tomu ministru spravedlnosti přeci jen podařilo...
13. 8. 2005

13. 8. 2005

Potvrzují to shodně české zpravodajské služby, policie i Národní protidrogová centrála

Začíná krycí operace pro omezování lidských práv v ČR? Zrovna ve chvíli, kdy není žádný výstup z policejní operace proti Czechteku? Zrovna ve chvíli, kdy vláda a policie dělá jednu chybu a lež za druhou? Tohle je potřeba zveřejňovat a potírat hned od začátku, nejlépe přinutit Právo k dementi, píše Britským listům čtenář K. Maršálek.

zdroj policajtoreportérské poplašné zprávy: Pavel Blažek, Právo

12. 8. 2005

Bylo by to šokující vítězství pro teroristy

Žijeme v podivné době, kdy šéf opozice požaduje, aby soudci projevovali aktivnější podporu vládní politice.

Šéf Konzervativní strany chce, aby soudci zacházeli s žadateli o azyl s takovými sympatiemi; chce, aby přestali kritizovat věznění lidí bez soudu; chce, aby soudci nedělali právní obstrukce policii a výzvědným službám. Pokud by však soudci splnili jeho přání, bylo by to šokující vítězství pro teroristy: tváří v tvář omezené hrozbě od malé menšiny násilných fanatiků by britská společnost zrušila zákonnost!

Existují dobré, pragmatické, i zásadní důvody, proč se musíme pevně přidržovat zákonů. Spojené státy zaplatily šokující cenu, v oblasti domácího seberespektu i v oblasti mezinárodního veřejného mínění, v důsledku své činnosti, která šla po 11. září nad rámec zákona. Za věznění osob v zálivu Guantánamo, za zaujaté tribunály a za únosy CIA osob v zahraničí zaplatily Spojené státy politicky mnohem více, než čeho dosáhly svou operační činností.

Nad nedávným apelem šéfa britské Konzervativní strany, aby britští soudci nezasahovali do vládních rozhodnutí, když vláda přitvrzuje protiteroristické zákony, se vážně pozastavuje v deníku Guardian konzervativní komentátor a někdejší šéfredaktor deníku Daily Telegraph Max Hastings. Zdůrazňuje, že exekutiva musí být vždycky pod nezávislou kontrolou, a to nejvíce v dobách krize.

Michael Marčák: No, moh by to bejt Ládin, ale co ty víš, jestli si nepřišel jen tak zatrsat, chlapec...
12. 8. 2005

Předsedkyně extrémně nacionalistické Národní strany  Petra Edelmannová na demonstraci na Staroměstském náměstí -- foto: Śtěpán Kotrba
12. 8. 2005
Předsedkyně extrémně nacionalistické Národní strany Petra Edelmannová na demonstraci na Staroměstském náměstí -- foto: Śtěpán Kotrba pro Britské listy

Co se skrývá za setkáním předsedy ODS s předsedkyní Národní strany? Rutina a zdvořilost, nebo splynutí duší, příp. programů a zájmů? Domlouvali se spolu na povolební spolupráci, jak tvrdí jedna strana, anebo se jen informovali o novinkách ve svém okolí, jak oponuje strana druhá? Jsem ve svízelné situaci. Věřit Mirku Topolánkovi, anebo Petře Edelmannové? Bonton radí preferovat dámu. Ostatně, kdyby se nejednalo o slušnou dámu, sotva by si s ní Topolánek domlouval schůzku...

12. 8. 2005
Czechtek se opravdu stal první vážnou překážkou znovuzrozené ČSSD. Ale jak na tuto šanci reagoval Topolánek? V nastálé situaci nevěděl nic lepšího, než se sejít k"neformální" schůzce s předsedkyní Národní strany Petrou Edelmannovou. Ať už tam zazněly sliby o povolební spolupráci nebo šlo opravdu jen o informativní schůzku bez případných budoucích závazků, tak předseda ODS opět ukázal, že není mužem na svém místě.

Když se dostal Mirek Topolánek do čela ODS, tak jsem si říkal, že by to mohlo vlít tápající ODS do žil trochu čerstvé krve a nakonec i ona slavná Klausova sms o prázdném a falešném Topolánkovi vzbuzovala u zastánců jiné než Klausovy politiky, jisté naděje. Bohužel pro samotnou ODS, její voliče, či její potencionální voliče, tyto počáteční naděje berou poněkud za své. Topolánek je sice z jiného těsta než bývalý předseda Klaus, ale ukazuje se, že ani toto těsto nebude ideální na pravé posvícenské koláčky. Sázka na image chlapáka s "gulama", zkrátka a dobře nevyšla.

12. 8. 2005

Jak se stávají genetické zkoušky stále běžnějšími, vychází najevo, že každý pětadvacátý otec vychovává děti, o nichž se mylně domnívá, že jsou jeho, Studie vědců z liverpoolské John Moores University dospěla k závěru, že 4 procenta mužů vychovávají děti, které nezplodili. V případech mužů, kteří požadují genetickou zkoušku otcovství, protože svou partnerku podezřívají z nevěry, se toto podezření potvrdilo v každém čtvrtém případě.

Vědecký tým varuje, že tento rostoucí trend, který nazývá "otcovská diskrepance" vyvolává vážné problémy pro budoucnost instituce rodiny.

12. 8. 2005

Armáda zničila vynikající vojenskou kariéru

Čtyřhvězdičkový americký armádní generál byl obviněn z manželské nevěry a propuštěn z armády. Generál Kevin P. Byrnes byl uvolněn ze svých funkcí, v nichž zodpovídal za nábor a výcvik vojáků, a to z důvodů, které se pro tak vysokého armádního činitele zdají bezprecedentní.

Generál Byrnes, 55 měl zářnou vojenskou kariéru. Sloužil ve Vietnamu a byl velitelem mezinárodních jednotek v Bosně. V listopadu 2005 měl po 36 letech v armádě odejít do důchodu. Nyní byl však z armády propuštěn protože se "dopustil manželské nevěry". S manželkou však nežije už od loňského května a jejich rozvodové řízení bylo ukončeno tento týden, přesně v den, kdy generála Byrnese propustili z armády.

12. 8. 2005
tisková zpráva občanského sdružení Oživení -- Bohemian Greenways

Radní Steiner a vedoucí odboru dopravy Heroudek věděli o problému tři roky, nápravu však nesjednali.

Již více než tři roky ví pražská radnice o nebezpečném přechodu na Vídeňské v Praze. Již 15.2.2002 na nebezpečí upozornil tehdejší předseda občanského sdružení Oživení -- Bohemian Greenways Petr Štěpánek na zasedání pracovní skupiny pro výstavbu cyklistických stezek. Štěpánek, dnes zastupitel v Praze 4, tehdy označil situaci na přechodu za typické čekání na smrtelný úraz:

11. 8. 2005

Británie:

čtvrtek 17.00: Islámský kazatel Abu Qatada a devět dalších muslimů čelí deportaci z Británie. Byli ve čtvrtek zatčeni v Londýně v okrese Bedfordshire a v Midlands. Nejméně polovina z těchto osob, nyní uvržených do vazby, byla už do nynějška zadržována v podstatě v domácím vězení na základě speciálních příkazů britského ministra vnitra Charlese Clarka.

Clark oznámil, že těchto deset osob, o nichž je přesvědčen, že "jsou hrozbou bezpečnosti britského státu", bude zadržováno ve vazbě. Jejich jména nebudou zveřejněna.

11. 8. 2005

Sibiř je jedno velké zmrzlé rašeliniště, o rozsahu území velikosti Německa a Francie dohromady. Obsahuje miliardy tun skleníkových plynů. Poprvé od doby ledové začalo toto rašeliniště tát.

Vědci, kteří se nedávno vrátili z tohoto regionu, zjistili, že oblast permafrostu, která zaujímá milion čtverečních kilometrů, začala tát, poprvé od doby, kdy před 11 000 lety vznikla. Vědci se obávají, že během tání tato oblast vypustí do atmosféry miliardy tun metanu, skleníkového plynu, který je dvacetkrát silnější než kysličník uhličitý.

12. 8. 2005

CzechTek 2005 je minulostí, ale technaři zůstávají, a s nimi mnoho neznámých. Kdo jsou? Co dělají, když není techno party? Žijí mezi ostatními? Proč jim nestačí alkohol jako většině a užívají jiné látky? Proč mají alternativní kulturu? Díky dospívajícímu synovi jsem dělal na terénní výzkum: jezdil z jedné technoparty na druhou a sbíral data.

Psychologickými metodami sesbíraná a utříděná data jsou jedna věc, ale kromě nich jsem si odnesl následující postřehy.

12. 8. 2005

Panebože - hlavně ne aby rodiče jeli na Czechtek 2006, jak vyzývá článek psychologa Jiřího Tyla "CzechTek 2006: nechte maličkých" To pak bude konec téhle kultury... Začínám mít trochu strach, jak bude vypat Bod Omega podle Terrence McKenny, který má nastat snad někdy v roce 2012 ...

Michael Marčák: No, moc kulturní ti Češi nejsou, ale třeba budou alespoň pracovití
12. 8. 2005

12. 8. 2005

Objektivita zpravodajství a publicistiky České televize

Kolegové, kteří zpravodajství o Czech Teku denně připravují, jsou vedeni snahou o maximální korektnost a objektivitu. Ostatně, každý divák se o tom může přesvědčit. Ve snaze zajistit transparentní, nezávislou reflexi zmiňovaných pořadů poskytuje Česká televize jednou za tři měsíce na svých webových stránkách sumarizaci základních zjištění výstupů z projektu "Obsahové analýzy zpravodajství a publicistiky", kterou pro Českou televizi od roku 2001 připravuje nezávislá společnost InnoVatio.

Analýzu zpravodajství o Czech Teku budeme mít k dispozici až během podzimu, ale jsem přesvědčen o tom, že v ní obstojíme, píše Martin Krafl, tiskový mluvčí České televize.

12. 8. 2005
Petr Uhl

Představitelé pražských organizací šesti politických stran zveřejnili nyní Pražskou výzvu, v níž vyjadřují odhodlání společně kandidovat do voleb do Sněmovny v červnu příštího roku. I když se v médiích uvádí, že o účasti Strany zelených, jež má výrazně vyšší volební preference než pět ostatních stran, rozhodne až v září její sjezd v Pardubicích, vydává se účast Zelených alespoň na pražské úrovni za hotovou, pražskými Zelenými schválenou věc.

12. 8. 2005
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Před sepsáním této úvahy jsme se jako obvykle poradili s několika učenými knihami, abychom byli takříkajíc v obraze, ale bylo to tentokrát k ničemu. Jistě, sběratelství se dá definovat jako soustavné hromadění věcí podobného druhu, případně jako pořádání věcí do přehledného souboru, ale proč to lidé odnepaměti dělají? Je to snad příznak nutkavého jednání (anankasmus), snaha po ukojení hmotných potřeb (materialistické založení), nebo projev přehnané touhy po pořádku (perfekcionismus)? Nic z toho nám příručky -- máme-li se uchýlit k žargonu politiků a policistů -- nepotvrdily, ani nevyvrátily.

CzechTek 2005: Václav Šroub ---- foto: Štěpán Kotrba pro ČRO Online
11. 8. 2005

Opravník oblíbených omylů policie

CzechTek 2005: Václav Šroub se marně snaží o kontakt s policejním velitelem, policista ho poslal na tiskové oddělení policejního prezídia do Prahy - foto: Štěpán Kotrba pro ČRo Online

Již před týdnem jsem si všiml argumentu, se kterým nesouhlasím, a zatím zřejmě nikoho (pokud jsem pozorně sledoval všechny zdroje) nenapadlo jej opravit.

Jedná se o vymezení pronajatého pozemku. Mnohokrát bylo různých článcích - naposledy dnes v článku Tomáše Flama "CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena" - dáváno policii za vinu, že nevytyčila hranice pronajatého pozemku, napsal redakci čtenář Jan Formánek .

další originální audiozáznamy redakce BL ZDE

CzechTek 2005 FOTOGALERIE BL
11. 8. 2005
dopis Konstantina Pleskyho senátoru Štětinovi z 2. srpna 2005

Vážený pane senátore, nejsem zvyklý si dopisovat, ale Vaše vyjádření v tisku mě nutí, abych podpořil názor, který jste vyjádřil. Nechci Vám zbytečně ukrádat drahocenný čas, a proto se vyjádřím velice lakonicky, abych potvrdil, že Vámi vzaté rozhodnutí bylo naprosto správné.

Michael Marčák: Já vám říkal, naklonujme toho Dostála, teď nám do toho bude určitě kecat i nějaká superstar
12. 8. 2005

foto: MAFA - David Port
11. 8. 2005
foto: MAFA - David Port, zdroj: Radio 1

Radio 1 je komerční stanice, která jako všechny ostatní zaměřuje své posluchače stylem hudby a podle toho stejně žánrově laděného vysílání. Jsou rádia zaměřující se na usedlejší skupinu společnosti s výraznou preferencí známého, zavedeného a blízkého pomocí důrazu na hudbu z české (a slovenské) produkce. Povrchní typy s inklinací k sezónní aktualizaci všemožných trendů mladšího produktivního věku. Takové rádio Impuls obdělává kanceláře osázené převážně ženským personálem, případně se zaměřuje na ženy stejného věku v domácnosti. Na jejich mladší exempláře útočí Evropa 2.

11. 8. 2005

Kdysi před lety, shodou okolností právě z Londýna, přiletěla do Němci okupovaných Čech skupina speciálně vycvičených výsadkářů, kteří měli za úkol zabít říšského protektora Reinharda Heydricha. V té době jsem nežil a nepamatuji se, jak o nich psaly tehdejší české říšské noviny, ale zřejmě nepoužily slovo terorismus, které je nepochybně modernější. Jak je známo útok výsadkářů měl vyjádřit odpor českého národa k německé okupaci Čech.

Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL

Rozhovor ČT s policejní mluvčí
11. 8. 2005
Tomáš Flam
Rozhovor ČT s policejní mluvčí - foto: štěpán Kotrba pro ČRo Online

Na přelomu let 2000 a 2001 jsem chodíval prakticky denně demonstrovat na Kavčí hory na podporu vzbouřenců z České televize. Byl jsem tehdy ještě naivní devatenáctiletý kluk z vesnice. Snadno jsem tak podlehl velkoměstské revoluční náladě boje za demokracii a za nezávislost veřejnoprávních médií. Dodnes jsem přesvědčen, že k pokusu o politickou kontrolu nad Českou televizí došlo, avšak dospívám k závěru, že tento pokus byl úspěšný, nikoli zmařený, jak jsem se jistý čas po skončení tzv. televizní krize domníval. Má postupně vzrůstající beznaděj až frustrace z fungování České televize vyvrcholila otřesným informačním a investigativním servisem poskytnutým touto institucí během tolik diskutované akce CzechTek 2005.

Stručná chronologie policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 Wikipedia

11. 8. 2005

V Americe v současnosti zuří drsný boj mezi politologem, profesorem Normanem Finkelsteinem z DePaulovy univerzity a profesorem práva na Harvardu Alanem Dershowitzem. Jde o připravovanou Finkelsteinovu knihu Beyond Chutzpah: On the Misuse of Antisemitism and the Abuse of History (Víc než chucpe [jidiš: trapnost, drzost]: O zneužívání antisemitismu a znásilňování historie). Jde o kontroverzi, o které nyní píše většina amerického tisku a dostala se až na stůl kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Policisté na louce u Mlýnce pod Přimdou
11. 8. 2005

Nebaví mne už neustále vyvracet lži, šířené policejními tiskovými mluvčími o okolnostech a podobě zásahu proti účastníkům teknoparty CzechTek 2005. Poslední policejní lži jsem zaregistroval jako "Odpovědi Ředitelství služby pořádkové policie" redakci serveru Techno.cz. Ta se ptala na okolnosti zákroku, jednání policie s majiteli pozemků, nasazení a složení zásahové jednotky těžkooděnců i na vlastní taktiku zásahu.

Na otázku redakce "Je běžné, nasazovat proti akcím kulturního charakteru těžkou techniku?", odpovídá ředitelství policie "Kromě vodních stříkačů, jako donucovacího prostředku, jiná těžká technika nebyla nasazena."

To je zjevná lež tohoto státního orgánu a pokus o maření vyšetřování. Do uzávěry dálničního exitu byl nasazen dvounápravový kolový obrněný transportér s nápisem POLICIE na kapotě a na dálnici u louky bylo tahačem přivezeno bojové vozidlo pěchoty bez označení.

Další otázka "Proč nevydala Policie ČR předem informace a varování o tom, že se chystá proti účastníkům akce zasáhnout? si vynutila tuto odpověď : "Předem nelze šířit poplašné zprávy, neboť zásah policie je až krajní záležitost za předpokladu, že situaci na místě nelze řešit jinými prostředky."

Opět nepravda. Policie počítala od začátku s touto krajní variantou, což je zřejmé z obsazení přilehlého pozemku ve vlastnictví PF ČR a umístění polní ošetřovny, automobilů a týlového zajištění jednotek. Je to zřejmé i z dislokace příslušníků zásahových jednotek na místě od samého počátku akce - prakticky den před samotným zásahem. Jiné prostředky než zásah pořádkových jednotek policie nepoužila. Obsazení přilehlých pozemků tisícovkou pěších i osob v automobilech policie nezabránila, i když se v tomto případě zcela jistě jednalo u stovek řidičů automobilů o porušení zákona. Řidiče jsoucí na louce policie nezkontaktovala a nesdělila jim, že se dopustili přestupku. Nevyzvala je k přesunu na propůjčený pozemek. Mlčky přihlížela, jak se celá louka plní lidmi. Celou noc a celý den. Proti řidičům automobilů, kteří parkovali na sousedních pozemcích mimo hlavní louku nezasáhla vůbec, ani nezjistila jejich totožnost. Odjeli bez problémů. Netančili.

Policisté potřebovali cvičit zásah proti davu v praxi. Bude se jim možná ještě hodit.

11. 8. 2005

Přepočítali jsme se ohledně Iráku a historie nás drží za krk

Nejvýraznějším - a nejtragičtějším - důsledkem západní intervence v Iráku je násilná reakce sunnitů na potenciální mocenský zisk šiitů. Je to nejtragičtějším důsledkem války v Iráku. Bagatelizovat to jako údajný konflikt mezi "teroristy" a Západem, znamená neporozumět skoro ničemu.

Je pravda, že by k převzetí moci šiity od sunnitů v Iráku došlo dříve nebo později v každém případě, a že by to bylo zřejmě doprovázeno násilím.

Nikdo dnes nezpochybňuje, že to, jak Západ jedná v Iráku, je dlouhou sérií nedorozumění. Všechno je vlastně založeno na hlavním nedorozumění, nebo na lži, že Saddám měl zbraně hromadného ničení, což je i nadále hlavním argumentem, proč Západ zaútočil na Irák. Ale kromě toho existuje ještě celá řada dalších, důležitých nedorozumění: Západ vůbec nechápe základní společenské, politické a náboženské procesy, které fungují na Blízkém Východě, píše v deníku Guardian Martin Wollacott.

11. 8. 2005

CzechTek a všechno ostatní: argumentace v ČR je vždycky na vodě

Smršť více či méně fundovaných názorů, výronů citů a pocitů, nespočet poučeně se tvářících mouder -- taková je reakce na "kauzu CzechTek". Samozřejmě, každý má právo vyjádřit svůj názor, svoje sympatie či obavy z počínání aktérů příběhu na té či oné straně. Přece však ta celá záležitost má jednu, poměrně podstatnou, vadu na kráse: drtivá většina diskutérů vůbec neví, o čem je ve skutečnosti řeč! Vyjadřuje se na základě velmi neobjektivních informací médii (ta obratně manipulují se záběry situací, vyvolávající dojem krutého teroru), využívají zavádějící vyjádření "aktérů", vytvářejí značně neobjektivní obraz skutečnosti. Podstatu problému však zcela ignorují.

Namítnete-li, že se často angažují přímí účastníci (a kdo má právo být víc "u věci" než oni), dovoluji si poznamenat, že ti všichni možná byli účastníky párty i zásahu policie, tlumočí svoje osobní zážitky a pocity, ale ani oni neví zhola nic o podstatě problému: organizaci akce, její legálnosti, odpovědnosti utajených a tajuplných organizátorů.

Lapidárně řečeno: zastávají se "zásadová" stanoviska na základě nedostatečných, často i záměrně mylných, informací. Bohužel takový způsob hodnocení skutečnosti není v naši zemi nijak ojedinělý.

Napadá mne to zejména proto, že za pár dnů budou všechna média plna emotivních úvah v souvislosti s výročím srpnových událostí roku 1968.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2005 O sběratelství Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
12. 8. 2005 Vládní kroky na obranu země musejí podléhat nezávislé kontrole   
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
10. 8. 2005 Drazí krajané! Frank  Koerner
9. 8. 2005 Občanské fórum 2006 aneb kůly v plotě Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 CzechTek - odpad kapitalismu Milan  Valach
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba   
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
12. 8. 2005 CzechTek 2006: nechte maličkých Jiří  Tyl
12. 8. 2005 ČEK TEK MEK II. Alex  Koenigsmark
12. 8. 2005 CzechTek 2006: Bod Omega a generační smír s rodiči Michael "xChaos" Polák
11. 8. 2005 Naše vlastní strana zla Jindřich  Jůzl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie udělala přesný opak toho, co by bývalo bylo ve vzniklé situaci nejrozumnější a rozhodně menším zlem Viktor  Holý
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Další lži policie Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 Arogantní Paroubek na Radiu 1 Bohumil  Kartous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld