7. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2005

Banky něco daly, za některé jejich rodiče a také jejich zaměstnanci. Jak jsou na tom s postojem k otázce pomoci oblastem postiženým živelnou katastrofou některé další firmy (Plzeňský Prazdroj, Škoda auto, Eurotel) se dočtete zde.

(Dary britských soukromých osob už dosáhly 100 milionů liber, tedy 5 miliard Kč.)

7. 1. 2005

Většina občanů, která v referendu podpořila vstup do Evropské unie, bude brzy postavena před otázku referenda nového: tentokrát o ratifikaci tzv. Evropské ústavy. Vyčlení vláda nových 200 miliónů korun, aby přesvědčila 55% voličů říci opět své ANO? Je referendum o tomto tématu hazardem, nebo jediným prostředkem, jak oživit zastupitelskou demokracii?

Obávám se, že většina občanů vůbec netuší, jak fungují evropské instituce.

7. 1. 2005

"když se lékař podílí na výslechu zadržené osoby, jedná jako bojovník, takže na to se Hippokratova přísaha nevztahuje."

Lékaři z americké armády porušovali Ženevské konvence tím, že pomáhali výzvědným pracovníkům týrat při výsleších zadržované osoby, a zřejmě se podíleli i na jejich mučení, píše se v článku ve čtvrtečním vydání odborného časopisu New England Journal of Medicine, který cituje americký deník Washington Post.

Indonéská armáda
7. 1. 2005

Podpora Spojených států indonéské armádě, která potlačuje hnutí za nezávislost v těžce postižené provincii Aceh, kompromituje americké humanitární úsilí, argumentuje v deníku Guardian Sidney Blumenthal, bývalý vysoký poradce prezidenta Clintona a šéf washingonského byra časopisu salon.com:

Dva dny po zásahu tsunami byl prezident Bush stále ještě na dovolené na svém ranči, nepronesl žádné veřejné prohlášení a Spojené státy nabídly jako pomoc trapnou částku 15 milionů dolarů.

27. prosince kritizoval pracovník OSN Jan Egeland bohaté státy, že jsou lakomé. Následujícího dne charakterizoval Bill Clinton tsunami jako "hororový film" a poukázal na to, že je zapotřebí, aby se někdo postavil do čela mezinárodního záchranného úsilí, které musí pokračovat i po prvních emocionálních reakcích. Na to ujistil mluvčí Bílého domu, že prezident Bush "dnes ráno sekal křoví, přijdou k němu na návštěvu přátelé, jezdí na kole a cvičí, chodí na procházky s manželkou."

7. 1. 2005

ANALÝZA STRANY ZELENÝCH

"Ještě žádný čert si dobrovolně neostříhal svoje pazoury"

Lev Trockij o stranické byrokracii, 1936

Strana zelených se při svém vzniku v roce 1990 mohla vykázat přibližně 15 000 členy a odhady jí přisuzovaly 11 % voličských preferencí. Vzestup SZ v červnových parlamentních volbách roku 2002 na 2,36 % hlasů byl dílem Jakubem Patočkou vytvořeného Brandýského fóra, které uzavřelo po neúspěchu svých jednání se Čtyřkoalicí dohodu se SZ a získalo pro SZ podporu známých osobností.

Tento text je pokus o částečnou analýzu a vyhodnocení prostředků, použitých v období 2003/2004 vnitrostranickou opozicí k oslabení sektářských rysů Strany zelených a sestává se převážně z toho negativního - podle mínění autora, co se v Straně Zelených v období 2003/2004 přihodilo, a tato záměrná negativní selekce obchází množství souběžně se odvíjejících pozitivních jevů. Pokouší se uplatnit metodu implementace a evaluace v souvislosti s vnitřním konfliktem v SZ. Část zmiňovaných údajů je doložená, další tvrzení jsou pouze přibližná, částečně se spoléhají na vlastní paměť při četbě asi 30 relevantních mailů o SZ denně po dobu od léta 2002 do léta 2004.

Autor sám do konfliktu v SZ publikační činností zasahoval, nejdříve jako "tmavozelený" proti "starému" vedení odstraněnému sjezdem v dubnu 2003, později patřil k Otevřené platformě SZ, sdružující asi z jedné třetiny "staré" a ze dvou třetin nespokojené "tmavozelené". Jeho výběr faktů a hodnocení mohou být tudíž někde tendenční.

Na rozdíl od sedřených zvířat z Orwellovy farmy čím dál většímu počtu členů SZ začínají připadat praktiky včerejších nadějných reformátorů - dnešních gubernátorů čím dál podivnější...  

6. 1. 2005

Britské firmy moc štědré nejsou. Alespoň ve srovnání s britskými občany. Zeptali jsme se, jak přispějí české banky.

7. 1. 2005

Cílená likvidace?

Každý den si ve svém volném čase pročítám Vaše stránky, obvzlášť teď, když převážná část mého studia vysoké školy musí ustupovat vydělávání na studium. Velice bych ocenil, kdyby se konečně někdo zmínil o pochybných rozhodnutích, která učinila ministerstva za necelý rok. Jsem student Technické univerzity a patřím mezi "chudší" studenty, kteří ke svému studiu stát potřebují. Připadá mi, že se opět dostáváme zpět, kdy si studovat vysokou školu mohlo dovolit jen několik málo studentíků, jejichž tatínkové byli buď bohatí, nebo ve straně, píše Karel Páral, student 2. ročníku Technické university, fakulty strojní, a pokračuje:

V září všem studentům stát sebral příspěvek na dopravu, v prosinci všem skončily junior pasy od Českých drah...

7. 1. 2005

Ráda bych - též z pohledu pracujícího a studujícího člověka - upřesnila pár bodů z dopisu studenta Karla Párala.

Inu, situace je těžká, nikoli katastrofální, upozorňuje Jana Sobotková:

Michael Marčák: Politicky nekorektní humor
7. 1. 2005

7. 1. 2005

POLEMIKA

Když mne jeden známý s neskrývanou radostí informoval o tom, že Jiří Černý se v Britských listech pustil do pořadu Vánoce s Dádou, očekával jsem sice tvrdou, ale inteligentní a citlivou kritiku od hudebního kritika (kterého si velice vážím) Jiřího Černého.

Po přečtení několika řádků Vašeho článku jsem okamžitě pochopil, že jde pouze o shodu jmen. I tak jsem si ale Váš článek pečlivě přečetl a pokusím se alespoň některé vaše názory poopravit (soudě podle jasné a důrazné argumentace typu: "podle nejmenované pracovnice dětského domova apod.", to bude zcela zbytečné...).

Bohumil Kartous, "Dáda není dada" ZDE

7. 1. 2005
Připadlo mi, že kdokoli jakkoli zkritizoval paní Patrasovou, kdokoli formuloval jasnou kritiku, co je na jejím pořadu či na zneužívání reklamy špatně, byl odsouzen, ostouzen a vysmíván hrubým způsobem. Cožpak dnes není možno svobodně říct: "Dáda Patrasová má svůj pořad pro děti založen jen na vnějších efektech, není tvůrčí a využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově jako Dáda"? Nic se v tomto pořadu netvoří, děti se neučí ani vtipné ani příjemné písničky, pouze Dáda předvede, který podle ní hit evropských hitparád rychle přezpívala.

Toto napsal do redakce jeden ze čtenářů, který se podepsal bohužel pouze jako divák, rodič a koncesionář. Škoda. Protože v demokratickém státě se za odlišný vkus nemusí nikdo stydět. Každý, kdo předstupuje před veřejnost, si musí být vědom, že jeho výkon bude posuzován a hodnocen - i ostře kriticky - těmi, jejichž vkus a nároky jsou jiné. Každý, kdo působí v médiích veřejné služby, si musí uvědomit, že rozdíl mezi privátní sférou mediálního podnikání a veřejnou službou existuje. Reflexe, otevřenost a sebekritičnost k médiím veřejné služby patří. V privátu jde o zisk, zatímco v České televizi by mělo jít a musí jít o uspokojení veřejné potřeby, veřejného zájmu. Tedy i zájmu těch, kterým Xenie nikdy k srdci nepřirostla. K těmto kritériím otevřenosti a odpovědnosti ale skrytá reklama, vzniklá jako komerční odpad veřejné služby, nepatří. I kdyby každý desetník z ní šel na sirotky. Úkolem institucí veřejné služby není ona nasládlá dobročinnost, jejich roli určuje zákon. Náklady platíme totiž my všichni, kdož jsme koncesionáři. Etika média veřejné služby musí být daleko přísnější než etika komerčního producenta. O hranici povoleného rozhoduje na základě zákona RRTV: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, stejně jako Rada ČT a generální ředitel ČT by měli posoudit, zda uškrcený rozpočet České televize tentokráte nevedl k překročení oné pomyslné hranice etiky. Zda by "Dádě" Patrasové s jejím projektem nebylo lépe v prostředí, kde se reklamě a "hvězdám" všichni klaní. A kde peníze nesmrdí koncesionářskými poplatky, ale padají z nebe jako mana nebeská. Kde umakart nevadí, ale jsa vyleštěn, vypadá jako zlato. Odpovědnost dramaturga, režiséra a managementu studia ČT za skrytou reklamu je v tomto případě neoddiskutovatelná.

Autor je členem Rady ČRo

7. 1. 2005

WOW! Nestačím zírat, píše Zuzana Dáňová v reakci na článekA. Mišánka . Poprvé v životě jsem byla nařčena z toho, že Václav Klaus mě zcela obloudil svým zjevem a charismatem, že nesnáším emigranty a dokonce ani neznám Jerry Lee Louise. Skoro mám před očima great balls of fire když to čtu. Vztah k emigrantům mám poněkud komplikovaný. Nikdy mne ani ve snu nenapadlo, že by u nás socialismus zůstal. Proto, ač jsem možnost měla, jsem neemigrovala. Není lepší si vybudovat svojí zemi, než se snažit, aby vás někde se skřípěním zubů přijali? Lidé jsou TAM úžasní, milí srdeční a zábavní, dali by vám první poslední. Do chvíle, než se zmíníte, že byste tam eventuelně chtěli pracovat.

7. 1. 2005
Já nepotřebuji znát všechny úhly pravdy, já chci aby mně někdo shrnul úhly pohledů v jeden pravdivý. Proč si "zaplevelovat" mozek všemi pohledy? Já si chci dát kafíčko, zapnout internet a číst jeden pravdivý komentář.

Navštěvoval jsem setkání s panem Klausem od jeho začátků vystupování v Praze. Pracoval jsem v Lokomotivce a vychoval jsem slušné děti, na které jsem hrdý, píše Václav Drozda.. Určitá (tisícinová) odnož společnosti bojovala nefyzicky s komunisty. Nevšiml jsem si jakékoliv destruční akce disidentů. Spíše naopak, báli se jak čert kříže komunisty "kousnout".

7. 1. 2005
poznámka na okraj článku předsedy Dělnické strany Martina Vandase "Euroústava za všechny peníze"

Kritika navrhované ústavní smlouvy Evropské unie je jistě legitimní. Plánovaná propaganda této ústavy ze státních prostředků je odpudivá a trapná naprosto stejně, jako byla vládní propaganda před referendem.

Na druhou stranu tato kritika působí velice pochybně ze strany ultrapravice, jejímž ideálem je omezení nebo úplná likvidace veřejné diskuse a státní propaganda v mnohem větším stylu.

7. 1. 2005

Alberto Gonzales, jehož prezident George Bush nominoval na funkci nového amerického generálního prokurátora, popřel při čtvrtečním slyšení v americkém Senátě, že bylo týrání iráckých vězňů ve vězení Abu Ghraib jeho vinou, protože vypracoval pro amerického prezidenta posudek, že jsou Ženevské konvence "zastaralé". Při senátním slyšení konstatoval: "Mučení a týrání nebude tato vláda tolerovat." Během dvoudenního slyšení před tím, než má být potvrzen v úřadu, čelil Gonzales v senátu velmi tvrdým otázkám

filosof a historik David Hume
7. 1. 2005

Ačkoli je David Hume znám hlavně jako filosof a historik, nemohu jako teoretický ekonom nepřipomenout skutečnost, že nemalou měrou ovlivnil rovněž vývoj ekonomického myšlení (obdobně jako John Locke). Jednak jako přítel měl značný vliv na Adama Smithe a ten, jak je obecně známo, učinil z ekonomie samostatnou vědu.

Nejen křesťanství, ale všem tradičním lidovým náboženstvím Hume nepřikládá valnou hodnotu. Samostatně myslící člověk nepotřebuje žádné zvláštní náboženské motivy k tomu, aby jednal mravně správně. Jen lidé nesamostatně myslící potřebují, aby jejich podněty k mravnímu jednání byly posilovány náboženstvím.

7. 1. 2005

Podmorské zemetrasenie a následné prívalové vlny tsunami otriasli 26. decembra nielen krajinami na brehoch Indického oceánu, ale doslova celým svetom. Aj Washington najprv ustrnul v šoku, ale rýchlo uchopil príležitosť postaviť sa na čelo záchranných a pomocných akcií. Najmä tých dlhodobejších.

7. 1. 2005
Radovan Geist

V septembri sa na Slovensku začala kampaň za vypísanie referenda o prijatí európskej ústavnej zmluvy. Zatiaľ je okolo nej ticho. Preto môžu byť prekvapením výsledky výskumu Ústavu politických vied SAV, realizovaného spolu s Odborom mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu. V júni 2004 bolo za ratifikáciu euroústavy v NR SR vyše 40 percent opýtaných a za referendum približne 30 percent, v októbri, po spustení kampane, to už bolo naopak -- 42,1 percenta podporovalo ratifikáciu referendom a len 33,4 percenta parlamentom. Súčasne mierne klesol počet ľudí, ktorým "je to jedno" alebo ktorí sa nevedeli vyjadriť.

7. 1. 2005
Mark Almond

Sme na pokraji novej studenej vojny? Na oboch stranách Atlantiku vidia mediálni komentátori ukrajinskú krízu ako porovnateľnú s berlínskou, ktorá držala v napätí celý svet. V tejto predpokladanej dráme utláča vynárajúci sa Kremeľ vedený bývalým dôstojníkom KGB slobodu vlastných ľudí a siaha na bývalé sovietske republiky okolo svojich dlhých hraníc.

Americké víťazstvo v studenej vojne neviedlo k žiadnemu mieru. Už v roku 1992 vytvorili úradníci Pentagónu vedení Paulom Wolfowitzom a podporovaní vtedajším ministrom obrany Dickom Cheneyom (pod prezidentom Georgeom Bushom starším) doktrínu, ktorá mala zabrániť akejkoľvek mocnosti získať "možnosti" spochybniť v budúcnosti americkú dominanciu. Podriadenými nemali ostať len potenciálni nepriatelia, ale aj spojenci.

Mier nepriniesol zisk.

7. 1. 2005

Rok 2005 je ďalší obyčajný rok. Slovo bude mať 6 rokov, čo je na slovenskom mediálnom trhu viac než úctihodný výkon. Nejdeme sa však chváliť, ale tvrdo pracovať na jeho ďalšom rozvíjaní. Nový rok priniesol aj zmenu na šéfredaktorskom mieste. Po viac ako dvoch rokoch, teda tretiny života nášho týždenníka, sa rozhodol po vzájomnej dohode odísť Martin Muránsky.

B 52 na základně Diego García
6. 1. 2005

Jako při všech významných událostech, od smrti princezny Diany až po útoky z 11. září se okamžitě začnou šířit konspirační teorie. Internet je plný otázek, proč malý ostrov Diego García v Indickém oceánu nezatopila vánoční tsunami. Je to proto, že je na tomto britském ostrově americká vojenská základna? Ve středu večer se tímto problémem zabýval publicistický pořad televize BBC Newsnight.

7. 1. 2005

NEPLACENÁ INZERCE

Za účasti dalších "celebrit" knihu pokřtí předseda ODS Mirek Topolánek..., tvrdí autor

Proč ČR v kauze televize Nova zaplatila společnosti CME více než 10 miliard korun? Jak to, že ve sporu Vladimíra Železného s Ronaldem Lauderem prohrála Česká republika? Kdo za to může? Jakou roli sehráli čeští politici? Bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek ve své nové knížce s nevídanou otevřeností popisuje pozadí "jednoho z největších podvodů novodobé historie ČR".

Válka o Novu vyjde v úterý 11. ledna a během dalších dnů budu distribuována do knihkupectví. Lze si ji také objednat na adrese Vydavatelství Formát, Václavské náměstí 56, 110 00 Praha 1. Křest se uskuteční ve čtvrtek 13. ledna 2004 v 16,00 v restauraci La Fabrique na Uhelném trhu v Praze.

1944 - Smrt v ostnatých drátech koncentračního tábora
7. 1. 2005

Na 27. leden, oslavovaný v mnoha zemích jako Den holocaustu, se do Osvětimi sjede přinejmenším třicet hlav států z celého světa. Tolik jich zatím přislíbilo připojit se přímo v místě osvětimského tábora k připomíce osvobození prostor, kde byly xavražděny tisíce lidí, včetně Romů.

celý článek ZDE

archivní fotoalbum Š. Kotrby FAŠISMUS ZDE
6. 1. 2005

Pokud byste se chtěli potkat s někým, kdo prezidentem je, byl, nebo kdo o tento post někdy nějakým způsobem usiloval, Tchaj-wan je k tomu přímo ideálním místem: S prezidentem Čínské republiky Čchen Šuej-pienem jsem se měl možnost setkat na zahajovací ceremonii Týdne evropského filmu, na kterou byli pozváni evropští studenti, studující tehdy v Tchaj-peji, možná i na Tchaj-wanu. V této souvislosti mě napadá, že by bylo zajímavé vědět, zda také současný český prezident, když si tak často stýská nad údajným omezováním jeho pravomocí a nad tím, že jediná pravomoc, která mu ještě zbývá, je reprezentovat stát navenek, se sejde se zahraničními studenty, studujícími v ČR. Není snad právě takové setkání nejlepší reprezentací státu navenek?

6. 1. 2005

Rozsah protiokupačních útoků vypovídá o počínající partyzánské válce

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V 11:00 vysílaly americké síly prostřednictvím silných mikrofonů výzvu k bojovníkům odporu v jižní části Fallúdže: "Všem střelcům zdržujícím se v jižní části města radíme, aby se vzdali. Bude se s vámi dobře nakládat. Zaručujeme vám, že se vám dostane soudního procesu podle iráckého práva a bez prolití krve." Bojovníci na výzvu odpověděli vlastním prohlášením z amplionů některých mešit: "Okupační síly, radíme vám, vzdejte se. My jsme nepřepluli oceán. Nezabili jsme nikoho a nezačali jsme s tím. Pokud se vzdáte, vaším trestem bude smrt. A když se nevzdáte, bude vaším trestem rovněž smrt. Můžete si svou výzvu strčit do kapsy, protože my nehodláme zemřít jako sluhové."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 1. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ředitel irácké výzvědné služby generál Muhammad Abdalláh Šahwání řekl v pondělí novinářům, že podle jeho odhadu je v zemi na 40 000 řádných bojovníků proti okupaci a kolem 200 000 Iráčanů, kteří se k nim přechodně přidávají nebo jsou používáni k různým službám, počínajíc výzvědnou činností, přes dopravu až k poskytování úkrytů. Šahwání uzavřel: "Myslím, že odpor je větší než americká armáda v Iráku. Myslím, že odpor má více než 200 000 lidí".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 1. 2005

Jak MFDnes a Právo pracuje s agenturním zpravodajstvím ČTK

Nelze říct, že MFDnes straní USA, nebo Iráčanům, nebo snad teroristům. Straní jen prostě neštěstí, špatným zprávám, ba co hůř: v rámci zpráv, těm horším informacím.

Právo, které základní schéma dané z ČTK respektovalo, mělo text vyváženější, ovšem doplněný o neadekvátně zjednodušující a dramatizující titulek.

4. ledna 2005 byl usmrcen guvernér (primátor) iráckého hlavního města Bagdádu. Chci ukázat, jak zprávy ČTK, vydané o tom během jednoho dne, využily listy Mladá fronta Dnes a Právo - jak tyto nejčtenější deníky předávají a zpracovávají informace.

6. 1. 2005

Nevím, jaký je přístup pana Stropnického k servisu ČTK, považuji ovšem za vhodné upozornit, že při své analýze čerpal z neúplných informací, upozorňuje Radka Marková, vedoucí zahraniční redakce ČTK.

6. 1. 2005

Tisková zpráva

V pátek 7.1.2005 v 21,10 bude Český rozhlas 6 vysílat na frekvencích 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz v pořadu "Česká justice" 5.díl mých promluv na téma "Paradoxy české justice". Na přetřes přijde znova hojně komentovaná ministrova stížnost ve prospěch domnělé vražednice a trampoty při obnově řízení. V podstatě jde o prezentaci zkušeností a postojů Spolku Šalamoun.

Poslech na vlastní nebezpečí posluchače: jsem laik, mé výroky nelze chápat jako zjevenou pravdu.

ČRo lze poslouchat na internetu ZDE

6. 1. 2005

Před dvěma dny jsem na těchto stránkách přednesl jistou interpretaci pohádky o Červené Karkulce. Dnes bych se chtěl k této ambici vrátit u pohádky, která hraje obzvláště v našem kulturním prostoru snad ještě důležitější roli. Je to pohádka O perníkové chaloupce. Tento fascinující text byl dosud nestoudně přehlížen, přestože jeho význam je dle mého soudu srovnatelný s příběhem o vyhnání Adama a Evy z ráje. Edenské drama má v dějinách mnoho pozoruhodných výkladů. Málokdo - a nemusí být ani znalcem kabaly - už dnes pochybuje o tom, že v něm jde o hluboké filozofické vyprávění. Analogická a obdivuhodná dvojice hrdinů - Jeníček a Mařenka - dosud takové hermeneutické úsilí nevyvolala. A přitom je jejich příběh stejně velkolepý, stejně tajemný a nabízí mnoho nebanálních výkladů. O jeden se pokusím.

6. 1. 2005

Stěžejní myšlenkou článku Jana Paula je myšlenka z podtitulku. Jeho svoboda je izolována uvnitř sebe sama. Ale proč? Vždyť svoboda je navýsost politická záležitost, tak proč se ukrývá?

6. 1. 2005

Salon kritického myšlení pořádá v úterý 11. ledna 2005 seminář a projekci o mýtu globálního terorismu. Bude se promítat třídílný dokument televize BBC od Adama Curtise "The Power of Nightmares" - Síla nočních můr. Jde o mimořádně zajímavý dokumentární miniseriál, který vzbudil vzrušenou diskusi.

Představení a debata se bude konat v konírně Nostického paláce, Maltézské nám. 1, Praha 1 -- Malá Strana (sídlo Ministerstva kultury) 11.1.2005 od 15.00 hodin.

Projekce jednotlivých dílů začínají v 15.00, cca 16.30 a 18.30 hodin, po každém dílu následuje diskuse.

Vstup je volný, avšak je nutno uhradit náklady ve výši 50 Kč na osobu. Přijít je možné kdykoliv v průběhu programu. Filmy bude překládat a diskusi bude moderovat Jan Čulík.

6. 1. 2005

The Power of Nightmares -- televizní obraz jako ilustrace

Televizní dokument využívající postupy tohoto ve své podstatě povrchového média a přitom hovořící o něčem tak charakterově příbuzném, jako je křísení mýtu v moderní společnosti, je vysoce zajímavým a v možnosti plodným paradoxem.

Curtisův úspěch -- dostat se na čestné místo nejlepšího britského dokumentaristy, jak neopomněla zmínit žádná z recenzí na jeho nejnovější třídílný dokument pod hlavičkou BBC, což je u Curtise, který se roku 2002 zatím definitivně k BBC vrátil, zvykem (předchozí dokumenty/seriály Century of the Self, The Westminster Set, Pandora's Box a An Ocean Apart), The Power of Nightmares -- není založen jen na poměrně ošidných, a tedy pro diváka vysoce zajímavých tématech, která si vybírá jako materiál pro své dokumenty, ale i na střihu, kterým z kvalitní látky vytvoří základní obrysy dobrého kabátu, rozuměj formy.

Nový rok Viktora Juščenka
5. 1. 2005

III. Kam kráčíš, Ukrajino?

Po vítězství Viktorka Juščenka v opakovaném druhém kole prezidentských voleb nastalo uklidnění. To ale neznamená, že se vyřešily rozpory.

Opakované druhé kolo ukrajinských prezidentských voleb dopadlo podle všeobecného očekávání: Ústřední volební komise ohlásila, že oranžový opoziční kandidát Viktor Juščenko získal 51,99 % a modrý kandidát premiér Viktor Janukovyč 44,19 % z odevzdaných hlasů. Převis tak tvoří téměř 2,3 milionu hlasů. Janukovyčovy protesty proti narušení volebního zákona byly postupně zamítnuty u volební komise i u Vrchního soudu. A tak Janukovyč rezignoval na funkci premiéra. Řádné prezidentské přísaze Viktora Juščenka proto již nestojí v cestě žádná větší překážka.

Joel Andreas: Válečná závislost - Ilustrovaný průvodce militarismem USA
7. 1. 2005
Joel Andreas: Válečná závislost - Ilustrovaný průvodce militarismem USA, z angl. orig. Addicted to War :intu:, Praha 2004, formát A4, 72 str., brožované, cena 138 Kč, ISBN 80-903355-2-7

Protiválečný komiks Addicted to War (Válečná závislost) byl přeložen do mnoha jazyků a dočkal se již tří aktualizovaných vydání ve statisícových nákladech. Nyní vychází i v češtině.

7. 1. 2005
Jménem vydavatelství Eportal, majitele serveru ePortal.cz a vydavatele časopisu Portál, se tímto omlouvám panu Ondřeji Slačálkovi za zveřejnění nepodložených a nepravdivých informací o jeho osobě a anarchistickém hnutí. Pan Slačálek nevzývá Che Guevaru, Usámu, Lenina ani Saddáma a hnutí není financováno z peněz arabských fanatiků.     >>>
6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

28. 12. 2004

Předsednictvo OSBL svolává valnou hromadu na 8. 1. 19:30 do sklepních prostor restaurace Hybernia, Praha 1, Hybernská 7.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Beránek versus Štěpánek -- ochočená revoluce? Pavel  Pečínka
7. 1. 2005 Asociace mezi idejemi Davida Huma Stanislav  Heczko
6. 1. 2005 O pocitu svobody Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Perníková chaloupka: od vyhnání z ráje k apokalypse Jan  Stern
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?   
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta
4. 1. 2005 I projev určený pro 10 milionů musí mít přiměřenou úroveň Jiří  Jírovec

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2005 Student: čeští politikové nám brání získat vzdělání   
7. 1. 2005 Situace je těžká, nikoliv však katastrofální   
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš
17. 12. 2004 Děti nečtou Josef  Vít
16. 12. 2004 Ohrožená výspa české kultury Jan  Čulík
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož