7. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2001

Reportér Britských listů Tomáš Pecina byl ve čtvrtek odpoledne zatčen policií a převezen na Obvodní úřad vyšetřování pro Prahu 2. Tam mu vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu schvalování útoku na USA. Posléze byl T. Pecina propuštěn, je stíhán na svobodě.

Pecina zastává názor, že v demokracii nelze kriminalizovat názory, lze stíhat pouze za činy. Proto demonstrativně koncem září 2001 podpořil výrokem "Ich bin ein Berliner" (Také jsem Berlíňan, to řekl v komunisty obleženém západním Berlíně ze solidarity americký prezident John F. Kennedy) pravicového radikála Jana Kopala, proti němuž bylo také zahájeno stíhání za schvalování útoků na USA. Pecina přirozeně neschvaluje útoky na nevinné lidi, avšak zastává názor, že v demokracii musí mít každý občan právo svobodně vyjadřovat i pošetilé nebo třeba hnusné názory.

T. Pecina (který využil svého práva nevypovídat) bude nyní s největší pravděpodobností postaven před soud, kde bude souzen za skutek, který v žádné demokratické zemi nemůže být trestným činem. Z chování policistů bylo zřejmé, že skutečným důvodem zatčení není obvinění z pochybného deliktu, ale Pecinovy kritické články o policii.

Hodnoceno střízlivě, jednání policie, která zatkla novináře za jeho články, není v této zemi zcela bezprecedentní, je však známkou toho, že Grossovo ministerstvo vyhlásilo Britským listům válku a otevřeně usiluje o jejich likvidaci i za cenu, že jí to přivodí další kritiku ze strany mezinárodních institucí zabývajících se ochranou lidských práv. Což je - svým způsobem - pocta a uznání naší práci.

Uvědomte si však, že svoboda je nedělitelná a že rozhodnutí zatknout a obvinit Tomáše Pecinu z nesmyslného trestného činu, kdy je z dokumentace zjevné, že jde o protest proti omezování svobody slova a demokracie v ČR, je velmi vážným krokem zpět někam směrem k normalizační totalitě. Je to jasný signál od policie všem novinářům i občanům :"My, policisté, jsme v této zemi nekritizovatelní a nedotknutelní a kdo se nás odváží kritizovat, dopadne to s ním špatně." To je však zárodek chování směřujícího k nějaké diktatuře jihoamerického typu.

Doporučujeme všem, aby si přečetli oficiální policejní "Záznam o sdělení obvinění" Tomáši Pecinovi (jeho faksimile je v Britských listech zde). Podepsal se pod ně poručík Lukáš Drlík - a je to síla:

"Stíhám vás jako obviněného z trestného činu schvalování trestného činu dle ust. par. 165, odst. 1 trestního zákona, kterých (sic!) jste se dopustil tím, že jste dne 20. 09.2001 ve vydání internetového kulturně politického deníku Britské listy, vydávaných (sic!) Občanským sdružením Britské listy (...) uveřejnil reakci na informaci že bylo sděleno obvinění Janu Kopalovi, předsedovi národně sociálního bloku (sic!) , pro trestný čin schvalování trestného činu dle ust. par. 165. odst. 1 trestního zákona. V této reakci jste uvedl: 'Využívám svého práva na svobodu projevu, zaručeného článke 17 Listiny základních práv a svobod, a prohlašuji, že schvaluji teroristický útok, provedený 11. září 2001 na Spojené státy. Žádám, abych byl za tento výrok stíhán stejně jako Kopal,' TEDY veřejně schvaloval trestný čin a veřejně vychvaloval pro trestný čin jeho pachatele.

Ponechme stranou, že poručík Drlík nedokáže napsat krátký dokument bez několika gramatických chyb (chybějící čárky jsme mu doplnili a psaní velkých či malých písmen většinou opravili), závažnější je však lživé tvrzení v obvinění, že Tomáš Pecina "veřejně vychvaloval pro trestný čin jeho pachatele".

Je to, jako by se náš reportér octl v zajetí nevědomých, pošetilých dětí, nechápajících základní pravidla demokratického provozu. Avšak Tomáš Pecina není v situaci úplně nové. Přečtěte si poslední kapitoly románu Milana Kundery z osmdesátých let Kniha smíchu a zapomnění. Silně evokují nynější Pecinovu situaci. Hlavní hrdinka románu Tamina se tam dostane na ostrově do otroctví optimistických dětí bez znalostí, bez zralosti, bez porozumění čemukoliv. Děti jsou však spokojené a šťastné. Nechápou, co Tamině chybí. Při pokusu z ostrova uniknout Tamina utone. Když mizí naposledy v moři, dívají se na ni z blízké pramice bezelstné, zvědavé, optimistické oči dětí - obyvatel ostrova, které připomínají oči poručíka Drlíka.

Sloupek

Jako každý rok jsme i letos vyrazili do ulic převlečeni za Mikuláše, čerty a anděly, potěšit malé děti, jejich rodiče a koneckonců i sami sebe. Nechodíme po rodinách, ale vyrážíme jen tak mezi lidi (stihneme toho víc :)). Je to akce, na kterou se těšíme, protože se při ní setkáme s přáteli jinde než u piva a z reakcí okolí víme, že se jim líbíme a že se na nás těší. Není tomu tak u každého.

Jako každý rok i letos jsme se setkali s určitou mírou agresivity. Jednou nám tahali anděla za křídla (po zemi), podruhé kopli do čerta, ale víceméně šlo o lumpárny. Letos byly ale překročeny všechny meze. Přecházeli jsme ulici Budečskou a "čertovsky" jsme si vynutili mírné zpomalení z daleka přijíždějícího auta. Chtěli jsme prostě přejít. Budečská je jednosměrná a relativně klidná ulice. Řidič peugeotu ADZ 62-42 na naše znamení plynule zastavil, stáhnul okýnko a začal sprostě nadávat. Jeden z čertů mu odpověděl stejnou notou a šel dál. Tento prostáček to neunesl a vystoupil z auta s basebalovou pálkou, kterou měl připravenou v kabině. Bylo to pro nás velké překvapení, protože takovéto nádobíčko asi nebývá ve standardní výbaVě osobních automobilů. Řidič se vrhl na jednoho z čertů a přetáhl ho basebalovou pálkou. Úder mířený na tělo čert naštěstí vykryl rukou. Snad to bude jen naražené - uvidíme zítra. Zatímco se čert vzpamatovával, řidič s bohorovným klidem usedl za volant a odjel.

Ptáme se sami sebe, co se to děje, že lidé jezdí s basebalovou pálkou v autě. Kde se bere taková extrémní agresivita v člověku?

Příště půjdeme zas a nezbývá než doufat, že horší už to snad být nemůže. Nechceme-li oplácet stejnou mincí musíme spoléhat na rychlé nohy nebo ... ?

9. 12. 2001
Kromě výslechu svědků se obviněný novinář dovolává i svazku, který na něj koncem 80. let vedla StB. Právě z něj mohou totiž vyšetřovatelé zjistit, zda vyjadřoval obviněný nesprávné názory i tehdy, a zda tedy jde či nejde o recidivu.
7. 12. 2001
Tomáš Pecina odmítl poskytnout rozhovor ohledně svého zatčení reportérce ČT, která při své práci projevuje otevřenou zaujatost ve prospěch Policie ČR. Česká televize mu odpověděla, že v tom případě odvysílá lživé prohlášení, že se k věci odmítl pro ČT vyjádřit. Toto lživé prohlášení ČT v pátek večer v Událostech skutečně odvysílala. ČT uvedla, že Tomáš Pecina schválil výrok Jana Kopala proto, že odmítá kriminalizaci názorů, nezmínila se však o tom, že jde o zásadní princip demokracie, totiž o svobodu projevu. Pojem svobody projevu je zjevně redakci zpravodajství ČT nesrozumitelný. Operuje s ním pouze v tom případě, lze-li ho zneužít jako nástroje k nátlaku, aby byl zvolen takový ředitel ČT, jakého si přejí zaměstnanci. Zde je stížnost Tomáše Peciny. (JČ)
8. 12. 2001
Tomáš Pecina rozhodně nepatří mezí mé "oblíbené" novináře. Jedna věc je však tvrdé potýkání se na novinových a webových stránkách a druhá - důležitější - osobní svoboda a právo vyjadřovat své názory. Třeba i hnusné. Proto protestuji proti šikanování novináře Tomáše Peciny orgány tohoto státu a vyjadřuji mu alespoň touto cestou solidaritu. A aby nebyla nějaká mýlka, dodávám, že Tomáš Pecina mi za to nic nedluží a jediné, co od něho očekávám, je to, že bude dál psát, jak chce.
bývalý kapitán BIS Vladimír Hučín
8. 12. 2001
Česká tisková kancelář zveřejnila na serveru České noviny informaci, převzatou z internetového magazínu iDnes o obžalobě bývalého kapitána BIS Hučína, kterého po jeho zatčení a obsáhlém vyšetřování mnoho antikomunistů považuje za mučedníka. Jeho úkolem bylo monitorování protiprávních aktivit levicových extremistů. Hučín podle policie uměle vyvolával nebezpečí hrozící od levicově orientovaných občanů. Podle obžaloby navedl svého agenta, aby v Přerově položil bombu, a (podle dobře informovaných zdrojů BL) pak vydával ve svých zprávách tento útok za dílo extrémní levice a své úsilí o vypátrání pachatelů takto i medializoval. Výbuchem 12. března 1999 byl přitom zabit policista Stanislav Podepřel a několik policistů bylo zraněno. Bývalý důsojník BIS a člen skupiny "Výbuch" Hučín je dnes obviněn z podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele, nedovoleného ozbrojování, šíření poplašné zprávy, ohrožování utajovaných skutečností, neuposlechnutí rozkazu a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Je namístě ptát se, jak je možné, že Hučín pracoval u BIS tak dlouho...Vnitřní prověřovací procesy a analýzy výstupů v seriózní tajné službě by takto primitivní dezinformace jednotlivce či lokální skupinky pracovníků měly odhalit během několika měsíců... Podle informací, které získaly Britské listy z důvěryhodných zdrojů v BIS Hučín zkresloval zprávy, které předával svým nadřízeným, budoval si svou vlastní síť agentů a analytické zázemí mimo rámec BIS a v mnoha případech falšoval výsledky svých pátrání a podsouval je službě. Hučína po několik měsíců sledovali detektivové ze zvláštních složek MV. Vzhledem k mnoha politicky orientovaným dezinformacím vedení BIS se stal nejdříve objektem prověřování, posléze vyšetřování, propuštění a následně zatčení a obvinění. Pravděpodobně i v souvislosti s vyšetřováním kauzy Hučín byli z krajské expozitury BIS v Olomouci propuštěni 4 lidé zabývající se extremismem, včetně bývalého ředitele expozitury BIS v Olomouci Částečka. V té souvislosti je nutno vzpomenout i útok na poslance ČSSD Dostála, kterému neznámí útočníci pořezali v Praze obličej skalpelem. Informátoři BL dávají tuto násilnou akci do souvislosti s operacemi Hučína v olomouckém regionu, neboť poslanec Dostál se v té době věnoval pátrání po zákulisí tzv. "olomucké policejní aféry" a "byl tehdy prý velmi blízko"... Hučín je podle dobře informovaných zdrojů "jen jedním z mnoha agentů BIS, kteří nemohou zapomenout na svou disidentskou minulost a pletou si špionáž s politikou..." Hučínovi přátelé a stoupenci doma i v emigraci (např. zde i zde, zde, nebo zde) i on sám ale tvrdí, že se stal nepohodlným pro úspěchy ve svém pátrání po spiknutí bývalých komunistů a jejich průniku do státní správy...
7. 12. 2001
Asi čtvrt miliónu zbývajících akcionářů bývalých Harvardských investičních fondů nestačí v poslední době doslova zírat. Uprostřed léta svitla drobným akcionářům, tedy majitelům maximálně 20 akcií, naděje na alespoň nějaké peníze v hotovosti. Ovšem, jak je v české porevoluční kotlině obvyklé, vypukl kýmsi řízený chaos. Ve hře je totiž asi za 10 miliard korun majetku.
7. 12. 2001
Zdá se, že město Kandahár, duchovní centrum a poslední bašta Talibánu, je těsně před kapitulací. Avšak místní předáci z kmene Pashtun i dezignovaný afghánský premiér, jak se zdá, přislíbili mullahovi Omarovi, šéfovi Talibánu, že vzdá-li se verbálně terorismu, dostane se mu ochrany a bude žít na svobodě. To není přijatelné pro Američany. Velmi se v této věci včera na tiskové konferenci ošíval americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Přinášíme úryvek ze včerejších Channel Four News.
7. 12. 2001

7. 12. 2001
Přijet do Británie a vybrat si noviny, které budete číst denně, není ani zdaleka jednoduché. Podobně jako v České republice i zde jich vychází několik, tedy se člověk musí spolehnout buď na sebe, nebo na radu Brita, jenž mu pochopitelně doporučí ten deník, který sám čte a který považuje za nejlepší. Já jsme zvolil druhou cestu výběru a poprosil o radu.
Mikulášské provolání k národům
7. 12. 2001

Požadavek Děkujeme odejděte na odstoupení Václava Klause

Pražská pobočka Děkujeme odejděte (v počtu necelých třiceti členů a příznivců) přijala na návrh Josefa Brože a Moniky Pajerové "mejdanové usnesení". Podepsalo ho ale pouze 15 lidí... V náladě optimistické se návštěvníci hospůdky "VAS Y VAS Y" shodli, že by předseda Sněmovny měl za svá (bohužel diletantská a hazardérská) slova v Evropském parlamentu odejít, asi do důchodu. Šéf sněmovny a ODS se v Bruselu vyslovil proti dosavadní logice evropské integrace a proti dalšímu prohlubování tohoto procesu. Populismus Václava Klause byl zaměřený cíleně předvolebně na některé strachem se tetelící české podnikatele, kterým socialistická vláda nedokázala vysvětlit nevyhnutnost integrace země do EU (úkol tragicky nevděčný, měla-li vláda současně vyvést ekonomiku ČR z marasmu vlád předešlých - a to bez EU...).

Poslanecká sněmovna 7. 12. po několikahodinové emotivní diskusi vzala těsnou většinou na vědomí zprávu svého předsedy Václava Klause, v níž vysvětloval své vystoupení na půdě Evropského parlamentu v Bruselu. Poslanci rovněž konstatovali, že vstup do Evropské unie je zahraničněpolitickou prioritou České republiky. Jiří Payne (ODS) neuspěl s návrhem, aby sněmovna konstatovala, že nemá společný názor na budoucí podobu Evropské unie. Pro návrh usnesení, že sněmovna bere Klausovo vysvětlení jeho výroků v Bruselu na vědomí, hlasovalo 76 poslanců a 38 jich bylo proti. Usnesení o tom, že vstup do EU je pro zemi prioritou, podpořilo 122 ze 151 přítomných zákonodárců.

V hospůdce "VAS Y VAS Y" se nehlasovalo...

7. 12. 2001

Hnutí bývalých studentských vůdců mělo mikulášskou besídku

V hezké, ale malé novoměstské hospůdce s francouzským názvem i vínem "VAS Y VAS Y" se setkaly zbytky studentských bouřliváků, kteří založili jedno hnutí, dvě politické strany a dostali na Václavské náměstí spolu s televizními vzbouřenci 100000 lidí. Teď tápou a nevědí, kam a jak dál. Namísto čerta (snad i s Mikulášem a andělem) nadělil hostitel - Josef Brož - všem plný stůl dobrůtek, vynikající červené a Jobovu zvěst: Poděkovat si a odejít. Pokud možno střízlivě a středem.
7. 12. 2001
Bill Gates není "duchovním otcem internetu", jak se vyjádřila při jeho návštěvě ČR Česká televize.
7. 12. 2001
Není pravda, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání "odmítla povolit převod licence na Kindernayem stoprocentně vlastněnou lucemburskou firmu KTV. Kindernay pak požádal o převod na českou firmu RTV Galaxie, což rada schválila."
6. 12. 2001
Zde jsou odpovědi, ne zrovna univerzální, ale za to jsou autentické a slovansky obšírné , na otázky JČ v BL :
7. 12. 2001

Tisková zpráva sdružení ARNIKA

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR včera projednala v druhém čtení zákon o integrované prevenci znečištění. Poslanec Jiří Drda, který jako jediný z přítomných poslanců navrhoval zamítnutí tohoto zákona, byl přehlasován. Drda se svým vystupováním postavil na stranu zástupců průmyslových svazů (SPD ČR a SCHP ČR) a podpořil jejich snahu o zmaření či výrazné omezení práva veřejnosti na informace o toxických látkách (tzv. integrovaný registr znečišťování) tímto zákonem navržené.
6. 12. 2001

Ač jsem přišel na přednášku sám (díky dopravě na Smíchově o 4 minuty pozdě (omlouvám se :))) a Tomáš Pecina byl v tu dobu zatčen) nikdo mi "nedal po čuni", kterak bylo navrhováno na diskuzním fóru Britských listů. Studenti, kteří projevili (verbálně) větší než malou míru nesouhlasu s mým komentářem pod fotografií, se chovali naprosto normálně. I já jsem se tedy choval normálně...

Seminář se nekonal - prý pro nemoc přednášejícího. Pozdravil jsem s úsměvem organizátorku z BIS, PhDr. Ninu Krásenskou, a využil sychravé mikulášské odpoledne jinak - příjemněji. Šel jsem na grog... Hnusně totiž mrholilo.

6. 12. 2001
Děkan FF UK Petr Kolář vyslechl nahrávku náborového semináře BIS na výsostné akademické půdě své fakulty a dospěl k závěru, že seminář kvalitou neodpovídá univerzitní úrovni. Jiné závady na něm však neshledal, principu nezávislosti Karlovy univerzity a tomu, že jeho učiliště nemůže propůjčovat pod svým jménem semináře jiným institucím pro verbovací účely, zdá se, neporozuměl. Níže publikujeme jeho dopis.
5. 12. 2001
V dramatické historii vylíčil publicistický pořad televize BBC, jak neúnavná americká občanka, právnička a absolventka Harvardské univerzity, donutila opakovanými hladovkami přiznat americkou vládu, že jejího guatemalského manžela - partyzána umučili a bez soudu zavraždili příslušníci guatemalské vojenské rozvědky, placení agenti CIA. Ve Spojených státech toto odhalení vyvolalo v polovině devadesátých let obrovský skandál a vedlo k příkazu, aby byli do řad CIA verbováni nikoliv teroristé a mučitelé, ale jen "čisté osoby". To podle kritků ze CIA, kteří v tomto pořadu svědčí před kamerami BBC neobyčejně otevřeně, vedlo k ochromení CIA a k tomu, že se jí nepodařilo předpovědět útoky z 11. září. Od těchto útoků byla všechna omezení na práci CIA zrušena a CIA nyní znovu využívá služeb "nechutných osob". Jsou důležité výsledky anebo lidská práva? dotazuje se tento dramatický pořad BBC, který se vysílal na hlavním britském veřejnoprávním okruhu BBC 1 v neděli 2. 12. večer. Přinášíme jeho český překlad (odváží se ho odvysílat česká redakce BBC? Kdy tento pořad odvysílá Česká televize?); anglický originál je zde, na této stránce naleznete video pořadu. - Zde naleznete článek, publikovaný v BL dne 31. 10. 2001, o tom, že existuje americký výcvikový tábor pro teroristy.
Ivana Odarčenková
5. 12. 2001

Jste horlivými čtenáři Britských listů a chcete vyzkoušet, jaké to je, domáhat se svých práv vůči policii? Raději to nedělejte - mohli byste dopadnout jako pan Radek M. Nespáchal nic víc, než že se zeptal se policistky, která po něm chtěla průkaz totožnosti, z jakého důvodu je perlustrován. Když policistka odmítla odpovědět, její žádosti nevyhověl. Byl proto předveden na policejní stanici, kde průkaz předložil a zároveň porušení zákona řádně ohlásil.

Výsledkem jeho - podle logiky zákona naprosto korektního - postupu však není kázeňské potrestání policistky za porušení zákona o Policii ČR, nýbrž tisíc korun pokuty, kterou musí Radek M. za své jednání zaplatit. Pokuta za přestupek, který nelze charakterizovat jinak než středověkým termínem "poddanská zpupnost", byla uložena v tzv. příkazním řízení a protože Radek M. o jeden den zmeškal lhůtu pro podání odporu, nemá šanci uplatnit řádné opravné prostředky (a dovést případ, nebylo-li by zbytí, k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku).

Záležitost byla uzavřena dokumentem, nesoucím podpis naší známé Ivany Odarčenkové (alias U3 z podání vysvětlení ke sčítání lidu). Ta se plně postavila za názor, že jako udání důvodu stačí uvést zákon o policii. Což je příbližně stejné, jako kdyby řidič dostal pokutu, protože porušil dopravní předpisy - aniž by policista uvedl, kde se to stalo a čeho přesně se řidič dopustil.

Domníváme se, že i když po procesní stránce je těžko možné situaci zvrátit, postup I. Odarčenkové je třeba nazvat jménem, které zaslouží: totiž hanebnost, za niž by se tato úřednice měla červenat po kořínky vlasů.

Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
27. 11. 2001

Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2001 Chanuka: Temnotu neodeženeš palicí, musíš ji proměnit na světlo   
9. 12. 2001 Britský protiteroristický zákon se asi neprosadí a s americkým jsou potíže   
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
9. 12. 2001 Ochromí rozšíření EU o nové členské země Evropu ve prospěch americké vládní pravice?   
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě   
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Historický základ shromažďovacího práva v naší zemi aneb Kam se dívat nejprve, abychom nešli zpátky Robert  Cholenský
8. 12. 2001 Proč je třeba omezit svobodu shromažďování Stanislav  Gross
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?   
7. 12. 2001 Choďte s mikulášskou nadílkou, dostanete baseballovou pálkou Tomáš  Nejedlík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?   
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
6. 12. 2001 Skladatel terčem protiteroristické razie   
6. 12. 2001 Američané bombardováním zranili nového šéfa afghánské vlády   
5. 12. 2001 Afghánistán, média a uprchlíci: Tato řeka obětí protéká jinou válkou   
5. 12. 2001 Byla zničena vesnice a usmrceno 115 mužů, žen a dětí. Amerika tvrdí, že se nic nestalo   
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?   
4. 12. 2001 Boj proti terorismu jako záminka upevňování moci Jiří  Jírovec
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan   

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje   
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
5. 12. 2001 Spy university: "Znepříjemňujete atmosféru a snižujete úroveň semináře!!" Jan  Vrátný
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba