9. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2001
Americkým výzvědným službám bylo zakázáno vyšetřovat teroristické styky královské rodiny v Saúdské Arábii, protože tuto rodinu Spojené státy potřebují jako záruku volného proudění ropy pro USA. Americké výzvědné organizace nesměly vyšetřovat ani přítomnost teroristů organizace bina Ladena v USA, protože by trapně vyšlo najevo, že je v minulosti financovala CIA. Styky s bin Ladenovou rodinou, v níž je několik dalších osob, podezřelých z teroristických kontaktů, měla i rodina obou amerických prezidentů Bushů, a proto zejména poté, co loni vyhrál Bush junior prezidentské volby, měly CIA a FBI zakázáno vyšetřovat bin Ladena i saúdské občany s teroristickými styky. Zjistila to televize BBC a odvysílala k tomu v úterý 6. 11. reportáž, jakou vám zkorumpované české televize nepřinesou. - Tato reportáž se vysílala v pořadu televize Newsnight dne 6. listopadu 2001. Anglický originál je zde. Padesátiminutový pořad Newsnight se vysílá každý všední den ve 22.30 na BBC 2. Na svých internetových stránkách se charakterizuje jako "Pořad, který vznáší nemístné otázky. Pořad Newsnight podrobuje politiky výslechům, je skeptický a provokativní. Požaduje, aby se mu mocní zodpovídali, a je advokátem stojícím na straně televizních diváků."
Sloupek

Ve čtvrtek jsme měli na Glasgow University náš pravidelný mediální seminář. Přehrál jsem tam z videozáznamu bloky zpravdajství o bombardování Afghánistánu z ČT a z BBC z 25.10., jak je rozbírám v níže uvedeném článku. Vyvolalo to zajímavou diskusi. Jedna přítomná americká studentka pochválila Českou televizi a ostře kritizovala to, co charakterizovala jako zaujatost televize BBC. Nepomohlo, že jsem žádal, abychom nechali politické názory stranou a že bychom měli rozbírat jen technickou stránku věci, ani to, že jsem poukazoval na to, že BBC systematicky uvádí informace a hned poté je zpochybňuje či analyzuje, kdežto ČT uvádí jen jeden pohled. To, že BBC oficiální názory hned analyzuje, hledá v nich rozpory a pokud je najde, činí úsudky o důvěryhodnosti cílů této "války", na ni nezapůsobilo, zpochybňování považovala za neférové. "Na této válce musí být i něco dobrého," konstatovala americká studentka a dodala, že by BBC měla v každé své reportáži připomínat, že v Americe zahynulo při teroristických útocích 5000 obětí. (Toto skutečně nařídilo vedení CNN svým reportérům a tím svou stanici navždy zdiskreditovalo.) "Proč ukazuje BBC americké politiky, jak vystupují na tiskových konferencích jako blbci?" ptala se americká studentka. Neuznala můj argument, že pokud politik na tiskové konferenci v její určité části vystoupí jako blbec, povinností novináře je to odvysílat. "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata, když my musíme vést válku?" pokračovala studentka. Ostatní přítomní studenti se s jejím názorem neztotožnili.

Jeden skotský student poukázal na to, že BBC není podle jeho názoru normální veřejnoprávní televize, je to "televize, která byla založena Královskou chartou, založila ji tedy královna, nikoliv parlament či politikové, je tedy na politicích hrdě nezávislá a ráda to prokazuje. Je to skutečně obrovská kulturní hodnota." BBC se ovšem vždycky staví proti vládě, když vláda vede válku, mínil tento student. Nastolil otázku, zda BBC skutečně realitu analyzuje, anebo zda jde o apriorní ilustraci předem utvořených názorů šéfredaktora. Vysvětlil jsem, že celkový postoj zpravodajství BBC vůči bombardování Afghánistánu se den ode dne velmi citlivě měnil podle měnící se sitace, i když kriticky se k různým jejím aspektům rozhlas a televize BBC stavěly vždycky, je to podstatou jejich práce. Poukázal jsem na to, že reportér i šéfredaktor má vždycky k dispozici k k danému tématu daleko větší množství informací, než může odvysílat, a na jejich základě musí učinit odpovědný profesionální úsudek, jaký výběr odpovídá realitě. (Ten právě nejsou redaktoči zpravodajství ČT schopni učinit, anebo si myslí, že musí lézt do zadku mocným.) Vyjádřil jsem pochybnosti, že by se vysoce renomovaní dlouholetí reportéři BBC nechali šéfredaktorem zmanipulovat k vyjádření názoru redakce - za ztrátu dlouho pěstované integrity by jim to nestálo. Každý britský reportér, kterého kritizuje vláda, to hrdě nese jako své vyznamenání. Skotský student dodal, že však přece existují přesvědčivé historické důvody, proč je BBC daleko pluralitnější než Česká televize. "Ano, o tom vám budu právě podívat v dalších hodinách," přisvědčil jsem.

Studentka z Irska byla šokována, jak povrchní, stručné, propagandisticky zaujaté, banální a staré bylo zpravodajství České televize z Afghánistánu v Událostech dne 25.10. Některé informace, zahrnuté do zpravodajského šotu Událostí, proběhly světovými televizemi podle jejího názoru už mnoho dní předtím.

Tři studenti z Ostravy, kteří pobývají na Glasgow University v rámci výměnného programu Socrates, byli zpravodajským šotem ČT víceméně konsternováni. Pavla Brodzáková přiznala, že lidem v ČR ta špatná kvalita zpravodajství ČT asi normálně vůbec nepřijde, ale po měsíci pobytu v Británii a po systematickém vystavení britským sdělovacím protředkům je kulturní šok při sledování Událostí velký. Když se na obrazovce objevila koktající Petra Flanderková z Washingtonu, Luboš Kreč si dal hlavu do dlaní a projevoval tendence schovat se pod stůl.

"Je hrozná, ale vypadá dobře," řekl o Flanderkové skotský student. "Proto je asi na obrazovce," usoudili ostatní.

10. 11. 2001

V důsledku podpory amerického leteckého bombardování tvrdí příslušníci Severní aliance, že prorazili obranu Talibánu na jih od města Mazar-i-Sharif. Talibán potvrdil, že jeho odpůrci vstoupili do města. Pentagon reagoval opatrně, s tím, že jsou přicházející zprávy "povzbuzující". Jeden americký činitel však sdělil reportérům, že jednotky Talibánu prchají z tohoto města ve velkém počtu.

Úspěšné dobytí města Mazar-i-Sharif by poskytlo Spojeným státům i Británii zoufale potřebný viditelný úspěch ve válce v Afghánistánu před nadcházejícím zasedáním Valného shromáždění OSN, napsal v sobotu list Guardian.

9. 11. 2001

Členové britské vlády soukromě vyjádřili ve čtvrtek frustraci ohledně toho, jak vedou Spojené státy válku proti terorismu. Objevily se první vážné rozdíly mezi Londýnem a Washingtonem, konstatoval v pátek na titulní stránce deník Guardian. V Británii roste nyní znepokojení nad postoji americké vlády, zejména ohledně amerických postojů vůči izraelsko-palestinskému konfliktu, ohledně bombardovací strategie, ohledně toho, že Američané nekonzultují spojence a že se Američané dostatečně nezaměřují na humanitární krizi. Britská vláda se také staví proti rozšíření války mimo Afghánistán a je zděšena, že někteří činitelé v Pentagonu chtějí zahájit totální válku proti Iráku.

10. 11. 2001
Poslední projev amerického prezidenta Bushe k národu, jehož cílem bylo ve čtvrtek mobilizovat odpovědnost občanů země, která je "ve válce", se vysílal jen na jedné ze čtyř hlavních amerických televizích stanic. Činitelé americké vlády nepožádali televizní stanice, aby přerušily své pravidelné vysílání, avšak po složitém vyjednávání s televizními stanicemi jim jejich vedení dalo najevo, že neplánují Bushův projev vysílat v hlavním vysílacím čase. Informoval o tom v sobotu list Guardian zde.
9. 11. 2001
Jestliže byly teroristické útoky proti USA útokem na "civilizaci", proč by neměli muslimové považovat americké útoky na Afghánistán za válku proti islámu, ptal se včera v deníku Independent Robert Fisk. Překlad jeho komentáře věnujeme redakci zpravodajství České televize.
9. 11. 2001

Slavnostní atmosféru měl pravidelný seminář Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK. Jeho zahájení byl přítomen ředitel Bezpečnostní a informační služby (BIS) Jiří Růžek a ředitel Ústavu Rudolf Vlasák. Studenti obdrželi kopii článku Tomáše Peciny i textu, který vyšel o den později v MFD, a poté v hlasování rozhodli, že redaktoři Britských listů se nesmějí napříště semináře účastnit, aby svou nekvalitní prací nemohli dál špinit dobré jméno university a BIS. Všem ostatním médiím je prozatím účast povolena. Jak bude zákaz realizován po technické stránce, nebylo rozhodnuto; dnešní morální apel, aby odešli, však oba přítomní redaktoři BL oslyšeli.

Následovala zkrácená přednáška na téma bezpečnostních prověrek Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), na níž bylo bohužel příliš patrné, že byla připravena improvizovaně a zřejmě narychlo.

9. 11. 2001
Mnohé společnosti skrze reklamu často primitivním způsobem oslovují své potencionální zákazníky a využívají k tomu úspěšně tzv."globální tuposti". Ta se vyznačuje tím, že "globálně tupý konzument" přijímá reklamní strategii zcela vážně, jako součást svého života, bez reflexe dalších souvislostí a je pro něho hodnověrnou partnerskou komunikací. V jejím rámci je v této cílové skupině vytvářen virtuální dojem, že nabízený produkt vyplňuje přesně tu životně důležitou část, která příjemci reklamy chybí. Podobnou strategii ale využívá i většina volebních programů a politické strany se nakonec spokojí "jen" s mocí stejně tak jako zadavatel reklamy "jen"se ziskem. Transparent s heslem o spokojeném občanu je poté svinut, aby čekal na své další použití. Konzument je reklamou vedený k tomu, aby si tuto "závislost" dodatečně vytvořil, manipulaci dobrovolně přijal a sám si ještě utřel nos.
9. 11. 2001
Bushova vláda nesmí využívat nynější krize k prosazování vlastní politické agendy, například poskytování obrovských dotací soukromým podnikům: musí na to dohlédnout Kongres, argumentoval včera konzervativní americký deník Christian Science Monitor.
9. 11. 2001
Proč potlačuje prezident Bush zveřejnění historických vládních dokumentů, ptala se komentátorka Hearstova tiskového impéria Helen Thomasová.
8. 11. 2001

Život je jinde: Komunistické praktiky zpravodajství ČT

Loni o Vánocích se vzbouřili pracovníci zpravodajství České televize, aby hájili svobodu slova. Svůj boj vyhráli. Využívají tedy nyní získané svobody slova k tomu, aby všestranně, nezávisle a kriticky informovali o domácím a světovém vývoji? Nejvýrazněji se kvality novinářské práce projeví v době politických krizí. Výmluvně vypovídá o nynější úrovni zpravodajství ČT to, jak referuje o mezinárodní situaci po teroristických útocích v Americe z 11. září a o bombardování Afghánistánu. Třeba vám to připadá normální, ale možná byste měli vědět, jak vypadá televizní zpravodajství o této válce v zahraničí, v nějaké zavedené demokratické zemi. Srovnali jsme proto, jaký způsobem informovaly o válce v Afghánistánu večerní televizní zprávy hlavních veřejnoprávních televizních okruhů v České republice a ve Velké Británii, pořad "Události" ČT 1 a "Ten O'Clock News" BBC 1. Namátkou jsme vybrali k hodnocení zpravodajství, které se vysílalo v hlavních večerních zprávách na obou těchto stanicích ve čtvrtek 25. října 2001. Přepis relevantních částí těchto zpravodajských bulletinů z ČT 1 a z BBC 1 vám předkládáme ke srovnání a k úvaze. (Transkripci afghánských jmen uvádíme bez záruky.) - Psáno pro týdeník Redhot.
Mads Traerup u Obvodního soudu (foto: L. Kučerová)
9. 11. 2001

Poněkud překvapivě rozhodl včera senát Městského soudu v Praze, když vrátil případ dánského demonstranta, obviněného vloni v září z napadení policistů, zpět k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k doplnění důkazů. Odvolací soud požaduje, aby bylo vyslechnuto dalších přibližně osm policistů, kteří měli být údajnému incidentu přítomni.

Tento požadavek je rozumný, otázkou však je, jak zjistit, kteří policisté to byli: vzhledem k okolnostem případu hrozí, že místo skutečně zasahujících policistů vyšle policie své "univerzální svědky" a pro obhajobu vyvstane nesnadný úkol prokázat mladíkovu nevinu, přestože průběh jednání v první instanci neposkytuje mnoho pochyb o tom, že zde šlo - stejně jako v případu šesti Maďarů, o němž BL rovněž referovaly - o pomstu policie náhodně zadrženým cizincům.

Případ budeme i nadále bedlivě sledovat.

9. 11. 2001

Podplukovník cizinecké policie Vladimír Podroužek poslal Majidu Majedovi, iráckému studentu FEL ČVUT, kuriózní dopis, v němž mu sděluje, že policie požádala iráckou ambasádu o vyjádření k jeho případu. Pokud ta pošle dobrozdání, že v Iráku vládne krvavá saddámovská diktatura a Majidovi hrozí při návštěvě velvyslanectví nejen odmítnutí, ale smrt, je možné, že se cizinecká policie rozhodne vyhovět jeho žádosti. V opačném případě má M. Majed smůlu.

Docent Rudolf Vlasák
9. 11. 2001
Vážený pane Pecino, také mně to nedá, abych nereagoval na Váš článek Své alma mater s láskou: BIS. Tento článek, stejně jako jeho obhajobu z Vaší strany během dnešního semináře, totiž považuji za útok na akademickou svobodu i na svobodu úsudku a myšlení.
Rozvědčice Nina
9. 11. 2001
Tomáš Pecina reaguje na dopis Tomáše Kovaříka.
Tomáš Pecina, neukázněný sčítanec
9. 11. 2001

Dokument

Byl jsem předvolán k podání vysvětlení ve věci neúčasti při sčítání lidu. Dostavil jsem se proto v požadovanou hodinu do požadované kanceláře - a v tomto článku si můžete přečíst, co následovalo. Uvádíme téměř doslovný přepis autentické dvacetiminutové nahrávky.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Mohla být televize Nova kvalitní stanicí? Jan  Čulík
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Cena udělená zpravodajství ČT: nebyla mezinárodní a byla za variabilitu Libor  Mihalka, Jan Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2001 Tři hlavní americké televize odmítly ve čtvrtek vysílat Bushův nejnovější projev   
10. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Mazar-i-Sharif"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu   
9. 11. 2001 Válka proti terorismu nesmí ohrozit americkou demokracii   
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Jde skutečně o válku proti terorismu   
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán